( yetii | 2014. 05. 04., v – 23:06 )

Nem azért anonymous egy függvény, mert egysoros, hanem mert nem akarom többször használni. Ha ilyenkor előtte nevesítenem kell, és úgy átadni egy függvények, az teljesen felesleges, ráadásul sokkal nehezebben olvasható.

Amúgy nálunk konkrét eset volt, amikor ez gondot okozott (és amúgy nem csak ez, sok más hasonló idegesítő aprósággal /vagy inkább baromsággal?/ meggyűlt a bajunk). Mégpedig egy xml alapú transzormációs logikából (kb xslt-hez, vagy mondjuk ant-hoz lehetne hasonlítani) python kódot kellett generálnunk, mert azok az emberek, akik ezt fejlesztik nem értenek máshoz. Ráadásul ők nem is programozók, hanem domain expertek, és nem a programozás a szakmájuk. Na most nekik egy soksoros lambdát meg tudok magyarázni, de azt nem, hogy mit jelent, ha definiálok egy függvényt egy másik közepén, és azt adom át egy másik függyvényhíváskor paraméterként.

Szóval ezzel a példával azt akartam mondani, hogy igen, legtöbbször ezek az apróságok nem jelentenek gondot, de ahhoz, hogy egy nyelv jó legyen, az ilyen speciális eseteknek sem lenne szabad problémát okozniuk. Sajnos a pythonnál ez nem így van.