( turul16 | 2013. 03. 10., v – 21:51 )

A kinect egy 2D input device elso kozelitesben, ahol melyseg adatok vannak. 640x480 felbontast tud (eleg elmosottan), min. tav. 0.8m max. tav. 4m korul van, 8 bit (256 ertekre felosztva)
Az Asus-nak van egy hasonlo kutyuje 800x600 koruli felbontassal, kicsit dragabb is.
Letezik ToF kamera ami kurva draga szokott leni, de sokkal jobb parameterekkel rendelkezik.

Leteznek olyan algoritmusok amik masodik kozelitesben csontvaz modelt keszitenek ezekbol az adatokbol.

Nem tudom Valve -val mekkora egyeztetes volt, de ugy hallottam Valve elso embere eleg hulyesegnek tartja a legtobb nem szokvanyos input eszkozt, hiaba van az embernek tobb forgas tengelye, a kez es az ujak kepesek a legfinomabb mozgasra, ezt a finomsagot meg nem erzekeli akkarmi.
Wii jobban bejott nepnek, mint a Kinecteles, ha jol tudom.

En a Kinectet egy igen jo ar/ertek aranyu 2D tavolsag adat szolgaltato eszkoznek tartom, nem veletlenul van egy nekem is :). (Nem nem jatszok, marmint jatekot vele.)

Nem tudom Valve mit szolt a driver valtashoz, nem tudom vannak -e titkos megallapodasok az Nvidia -val vagy AMD/ATI -val (Intel driver open, tehat ez kerdes megoldodott, es valoszinuleg az Intel tamogatna az EGL-t. (joceg tm.:) ) )

Az eleg valoszinu, hogy az en Dual HD monitoros desktopomon Kinect, mint desktop input device buko lene, egy 3500 DPI -s egerem van, hozza valo alatettel es neha kevesnek tunik a felbontasa.

Kinect "lenyegeben" 2 USB-s web kamera egy szin es egy melyseg kamera, valamint 4 microfon ami elvileg eleg jo a hang forrasanak meghatarozasahoz is.
http://www.youtube.com/watch?v=dxkpSzl-SLg Input devket lehetne a letezo megoldasokon is hasznalni, kerdeses, hogy architekturalisan hol a helye a webkameranak.

Multitouch es kinect osszemoshato egy abstrakcios reteggel, de megint kerdeses mivel erdemes bombazni a GUI toolkitet, ill.mit lenne erdemesebb inkabb hardware-bol tolni.
Lehet hogy eleg mondjuk az ujakat es tenyeret kozvetiteni egy radiussal vagy 2 -vel (elipszis.) + plusz egy nyomas eroseg / kozelseg. Ha toolkit librarit nem akarjuk lebombazi hatalmas adat halmazzal es nem akarjuk, hogy zillio kulon allo megoldas legyen, valminek ertelmes szurt adatot kell eloallitania, amit hasznalhatnak az appok, nem biztos, hogy "display serverben" van ennek a helye.

Es nem biztos, hogy barmilyen most kitalat megoldas, jo lesz 2 ev mulva is, ha netan valaki kitalana egy megjobb input device-ot.

Profit orintaltan nezve:
Az Amazon hirdeteseket nezegeto ~20M desktop user kevesbe igeretes penz forras, mint egy esetleges Ubuntu Mobil vagy TV megoldas eladasa, tobb 100M elotelpitett rendszere.
A nagy Smart TV-nel eletkepes lehet egy Kinect -fele megoldas, mint beviteli eszkoz.

Tetelezuk fel, hogy nem totalisan idiota lepes (http://hu.wikipedia.org/wiki/Hanlon_borotv%C3%A1ja) es legelabb az AMD, nVidia, Valve aldasat adta.
Ha a GPU driverek nem jonnek, akkor ~1 ev mulva a desktop vonal buko lehet.
Ha a Valve -nek nagyon nem teteszik, akkor a Canonical bebukja a legnagyobb szamu elotelpitett Ubuntu lehetoseget, ami mar a kezeben volt.

Ugy nez ki az MS bebukta, hogy nem destopra valo UI -t tolt ki destopra. Apple tudta, hogy ez baromsag.

Ha GUI toolkit es egyeb fontos komponenseket fejleszto csapatok nem jatszanak egyutt a Canonical-al, akkor maintainability nagyon nem erv a dontes mellett.
Az ilyen jelegu inditvanyokat, pl. a freedesktop.org -os arcok bevonasaval erdemes kezdeni.
Nehez elhini, hogy letezik olyan kis ceg aki hazon belul mindenre kiterjedo future proof megoldast tudna talalni egy ilyen kerdesben. Sot valszoszinuleg, normalis osszefoggassal sem garantalhato, de az eselyek sokkal jobbak. Ez nem egy olyan komponens amit az ember naponta szerente cserelgetni.

Wayland nem 4-8 evekben gondolkozo project, hosszu tavu megoldas kerestetik. Weston is csak egy referencia implementacio, esszeruen kiterjesztheto.
Az Input megoldas csak kis resze a projektnek, nem hiszem, hogy nem lehetne egy extension jelegu megoldast talalni, ami kesobb a core resze lehet.

NOTE: Test Driven fejleszteshez, nem art egy specet kitolni, hogy teszter tudaj mit teszteljen.

Wayland ugy nezet ki hogy mindenki altal elfogadott, most meg kavarodas van..
Nem csak Linux-os korokben erdeklodtek iranta: http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTMwMzE

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.