( saxus | 2012. 11. 05., h – 16:55 )

Pont ez volt reggel a téma: más szakmában ilyen nincs, hogy "kit érdekel". Csak az IT ilyen trágyadomb, hogy képtelenek vagyunk szabványok betartására, mert "kit érdekel". Ebből a szemszögből nézve roppant ironikus, amikor mi szidjuk a megrendelőt, hogy azt se tudja mit akar, hülyeséget akar, lehetetlent akar, stb. Holott sokszor jobban belegondolva nagyon is reális igénye van, csupán az IT fogyatékossága és "kit érdekel" hozzáállása miatt hiányoznak a szabványok és az együttműködés lehetősége: mert mindenki a saját szája-íze szerint csinál mindent minimális mérnöki szemlélet nélkül.

Ugyanakkor az is roppant ironikus volt, amikor egy random user habzó szájjal végigszidta az MSVC++-t, merthogy "nem igazodik a szabványhoz", aztán tesz egy ilyen kijelentést, hogy "szarok rá, úgy is GCC-t használok". (És ezt még mennyi mindenre le lehetne fordítani.*) Na, ezért tart ott az IT, mert ilyet meg lehet tenni és ezért egy nagy trágyadomb az egész.

Ui.: hagyjuk már ezt az ingyen, szabadidő szöveget. Az, hogy otthon ki mit csinál, az senkit nem érdekel. Csak az a helyzet, hogy a szoftverfejlesztés egy szakma és ez a "kit érdekel" mentalitás túl sokszor átkerül a "nem szabadidős" munkákra.

* Csak néhány példa:
- SQL gyakorlatilag hordozhatatlan az egyes RDBMS-ek között
- HTML5 (ugye milyen jó lesz, hogy ezentúl kell külön HTML5 parser, mert XML-ként nem lehet már beolvasni?)
- Line ending
- Byte order
- CSV és *SV formátumok tömkelege, ami bár szabványos formátum, mégis mindig le kell egyeztetni, hogy de biztos így vagy úgy jön-e az adat?
- Csomó üzleti feladatra ezer éve lehetett volna szabványos formátumokat alkotni (vagy már van), de ezeket alig használja valaki, mert "nekem nem tetszik", vagy "nem ismeri", emiatt egyes gyártók kváziszabványai vannak, amikhez alkalmazkodni kell.
- stb.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™