( Aadaam | 2012. 01. 05., cs – 23:25 )

En is fel szeretnem hivni a figyelmedet ket dologra:

1) Ha a szobafesto valamilyen okbol Pythonban kezd el tanulni programozni (mert amugy egy relativ halas kezdo nyelv, resze volt a One Laptop Per Child projektnek is), neki is eppugy lapoznia kell a set es a halmaz kifejezesek kozott, hogy most mit is akartal, mert angolul kell begepelni; a tervezesi mintakat se fogja felismerni a forraskodokban, se a konyvekben.

2) Evente kijon az egyetemekrol 1000-3000 programozo. Raadasul az osszes ismerosom, aki a muegyetemen vegzett, a vegyesztol elkezdve a fizikuson, gepeszen at a formatervezoig es a villamosmernokig mind olyan allasban van,hogy programoznia kell a munkahelyen. 20 000 ember tanul azon az egyetemen!

Ezek kozul volt olyan tobb is, akinek en oldottam meg a C hazijat azzal az igerettel, hogy egyetem utan messzirol elkeruli a programozast (elso feladata a munkahelyen egy driver irasa volt), volt olyan aki azt mondta, barmit csinal, csak gepekkel ne kelljen foglalkoznia (webdizajner lett)

Ekkor meg a rengeteg bolcsesz, jogasz vegzettsegu tesztelo, business analyst, projektmenedzser szerepkorben levo ismerosomrol - akiknek jo reszet _nem_ informatikai korokbol ismertem, es soha nem gondolta volna hogy ezt csinalja majd - nem emlegettem.

Nem hiszem el neked azt, hogy a kiskapu ezekre az emberekre nem kell, hogy szamitson.

Nem hiszem el neked azt, hogy ezeket az embereket - miutan kimaradtak az egyebkent nem viccesen konnyu formalis muegyetemi informatika oktatas tobbsegebol - fel lehet vertezni rendesen a munkajuk elvegzesehez tenylegesen szukseges hattertudassal konyvek nelkul.

Nem hiszem el neked azt, hogy csak ketfele ember van, aki tokeletesen tud angolul, meg aki nem is akar tudni egyaltalan. Nem te latod a palyakezdo bamba arcat amikor adok neki egy 250 oldalas angol szakkonyvet (akar a Design Patterns-t), es nem latod rajt, hogy nem meri bevallani hogy igazabol angolul nem ragad meg; de azt se latod hogy amikor megkapjak a magyart (mas emberek), akkor nem kepesek felismerni hogy mi micsoda, hogy itt mi valojaban arrol beszelunk, amit a konyvben ugy hivnak hogy.

Nem hiszem el neked azt, hogy az embereket meg kell fosztani attol a lehetosegtol, hogy raguglizzanak a problemaikra. Az angol forumokon elobb talal megoldast valoszinuleg, de ha nem tudja a tukorforditas miatt a dolog nevet, nem talal megoldast se, pedig akar google translate-tel, de kislilabizalhatna, mit is kell csinalnia.

Kellenek az angol szakszavakat folyamatosan hasznalo, magyarazo konyvek, magyar ervelessel.

Azzal viszont, hogy a kiskapu erre nem hajlando, viszont ugye a licensz nala van, ezek a konyvek nem johetnek letre.