( prygme | 2011. 06. 10., p – 16:57 )

ilyen erővel a német BND is a Gestapo és az SS utóda, ugyanaz, tökmindegy mi a neve ma. ha pedig az egykori tagok személyes életútját vesszük alapul, akkor a Mossad is egy SS utódszervezetnek nevezhető, tekintve, hogy szép számmal ejtőernyőztek oda is SS tisztek a Reich bukása utáni időkben.

a KGB utolsó tényleges vezetője Vlagyimir Alex Krjucskov állt az 1991es puccs mögött. a 8 összeesküvő között ő volt az agy, ez egyértelmű volt. Batakin már a szervezet szétszervezését végezte. a puccsusták bukása után egyértelmű volt Krjucskovnak nincs maradása, sem a hozzá lojális KGB vezérkarnak. 1991. decemberében hivatalosan felszámolták a szervezetet. a KGB elleni perben kulcstanúként hallgatták meg Vladimir Bukovskyt, aki akkor már másfél évtizede Angliában élt. az MI6 felszerelte egy spec notebookkal kézi scannerrel, ami akkoriban még nem volt mindennapos eszköz, és az orosz legfelsőbb bíróság termében a belügy szeme láttára bescannelete a per tárgyát képező KGB aktákat. rengeteg titkos anyag került akkor Bukovsky notebookjára. hát ennyire működött a KGB az akkoriban, még a titkos dokumentumaikat sem tudták megvédeni.
utána amerikai mintára két szervezet jött létre, CIA mintára az SVR, és FBI mintára az FSB. nyilván nem az utcáról és a kolhozokból szedtek össze akkor sebtiben ügynököket az újonnan létrehozott szervezetekhez:) de az irányító és döntéshozó testület teljes mértékben lecserélődött ebben biztos lehetsz.
az úgynevezett konzervatív KGB Belorussziában talált menedéket, ami akkoriban vált önálló állammá. ők máig meg is tartották a KGB nevet. az, hogy jogfolytonos utódnak tekinthetőek e, az csak egy érdekes elméleti kérdés. kb olyan "utódai" ők az egykori "nagy" KGBnek, mint a magyar Munkáspárt az egykori MSZMPnek:)