R0 user vagyok! :)

Fórumok

Gondoltam összegyűjthetnénk az egyéni bénázásokat munka közben. Kezdem:

Redundáns táp, 2 szünetmentes. Gondoltam lemerítem a szünetmentest amíg az egyik tápot kikapom és kicserélem benne a ventit.
Persze, hogy benéztem és nem azt szünetmentest húztam le, amelyik tápot kaptam ki. :)

Hozzászólások

LoL erre kevés lesz az SQL adatbázis kapacitása ha nekifogok :)
____________________________
Az ellentetes velemenyek soha nem zavartak. Ami zavar az a tudatos rombolas es az onkontroll hianya.

Elbaltázott "chmod -R" -t már sikerült az "/etc"-re nyomnom...

iptables -P INPUT DROP
iptables -F

így egyszerre sem egészséges, SSH-n keresztül. :D

Hirtelen ennyi jutott eszembe.

|| "Software is like sex: it's better when it's free." Linus Torvalds || Visit Gorkhaan's Homepage

Én kiadtam ilyet "chmod -R 777 /"

Mondanom sem kell voltak gondok, újrahúztam a linuxot (ubuntu server) nem akartam tökölni, de egyáltalán meg lehetett vna ezt csinálni reinstall nélkül?!

Life is a game, play hard! | 10 féle ember létezik: aki ismeri a bináris számokat és aki nem...

Sajnos az Ubuntut nem ismerem, de más unixokból kiindulva (HP-UX, Tru64) a csomagkezelőnek kellene lennie olyan funkciójának, hogy az adatbázisát alapul véve helyreteszi a jogosultásgokat.
100%-os megoldást persze ez sem jelent, hiszen a csomagkezelő hatáskörébe nem tartozó file-ok nyilván kimaradnak.

Ave, Saabi.

Mondjuk akkor nem a jogosultságokat helyretenni, hanem a hiányzó file-okat. Legjobb ilyenkor az utolsó rendszermentésből visszaállítani a letörölt file-okat.
Ha ez nincs meg, akkor érdemes körülnézni a /usr/newconfig könyvtárban. de ezután sok-sok munka még helyreállítani a rendszert. Jobb, ha van mentés.

Ave, Saabi.

emlékeim szerint csináltam már ilyet én is, és utána nem kellett újrahúznom. Viszonylag kevés dolog miatt nyafogott, azokat átállítottam. Utána lett egy biztonsági szempontból marhára lyukas Linux rendszerem :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

MC-ben F5 helyett F8. Aztán persze, hogy Igen.

mv csakparorasbeadando.h csakparorasbeadando.c cel/
Csak a cel/ lemaradt. S akkoriban még nem használtam subversiont.

Sehogyan se akarta mountolni a rendszer a vinyót. lshw se látta. fdisk -l se látta. Csak én láttam. Az asztal közepén. Még be se szereltem a gépbe.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Még 1995-ben történt. 386 SX-16 + 40GB-os MFM winchester. Szakkönyvek írják: először létrehozzuk a partíciót, majd leformázzuk.
1.Partíció létrejön.
2.Formázás: hát ott a BIOS-ban, arra van kitalálva.
3.Partíció legyalul.
4. GOTO 1. (24 órán keresztül.)

Utána meguntam és leformáztam a DOS format parancsával. :) Rögtön jó lett.

Most leállítom a távoli router lan interfészét, most pedig beülök a kocsiba, elmegyek és visszakapcsolom a wan interfészt...

Távoli szerveren való munka folyamán:
sudo bash helyett sudo halt

meloido vege. mennek mar haza. desktopomnak shutdown -h now.
akkor kocsiba ul, elmegy jo messzire, kiveri a biztonsagiorbol a zartboritekos kulcs, h bejussak visszakapcsolni azt a servert amire bejelentkezve voltam...
eleg keson ertem haza. :D

Nálam hasonló okokból szoktak a desktop rendszereim mindig különbözni egy picit ablakkeret színben, háttérképben, stb. Volt már, hogy egyik virtuális gép helyett lekapcsoltam az egész hostot. Persze, mire észrevettem, az összes fontosabb programot bezárta, amivel ki tudtam volna adni egy "shutdown /a" -t így esélytelen volt, hogy megállítsam...

----------------
Lvl86 Troll

Ez nem rossz.
Szerintem most már olyanoknak is kéne írni akik MÉG meg lőtték már le a céges szervert.
Nekem egyébként ezt péntek du sikerült megcsinálnom. Egy olyan gépen ahol dns és levelezés futott. Ja és persze voltak akik a hétvégén is szerették volna használni a net-et. Hétfő reggelre egy kicsit morcosak voltak.
Én mondjuk az atx kapcsolóra szoktam rá azóta. Az biztos, hogy a helyi gépet kapcsolja le.

Mikor kiadod a shutdown-t, akkor először elkezdi lelövöldözni az user dolgait. Ilyenkor még bármikor meg tudod állítani a leállítást. Gondolj arra, mikor valamelyik program rákérdez, hogy mit kezdjen a nem mentett fájljal és mégsét nyomsz neki.

----------------
Lvl86 Troll

Desktop gepemen elszallt az X mert epp allitgattam a video drivert. Kozben be kellett sshznom egy serverre, konzolrol. Elotte megszoktam hogy X alatt gnome-terminalban futnak ezek a dolgok, tehat ha ott csinalok valamit akkor a servern csinalom. Na a lenyeg hogy akartam egy rebootot a desktop gepemre, a driver miatt (tudom Linux alatt nem kell de ez most lenyegtelen) es persze hogy azon a konzolon nyomtam alt+ctrl-del-t amin be voltam ssh-zva a serverre. Szerencsere hamar ujraindult gond nelkul :)

SSH -n a 300 km -re lévő szerveremen ,,ifconfig eth0 down'' :S
Természetesen nem volt rá local support, csak másnapra sikerült keríteni valakit, aki ,,up'' -ba rakta.

Másik eset: új kollégának mutattam a levelező szervert és azt, hogy a kikapcs gombja direkt olyan, hogy nem tudod ujjal megnyomni. Nekem sikerült. :=]

gentoo linuxon egyszerű: sshd restart, majd pedig megpróbálni bejelentkezni. Ha nem megy, a még bent lévő régi ssh kapcsolaton javítás... Állítólag van olyan disztró, amelyik ilyenkor nem csupán újraindítja az sshd-t, hanem ki is lövi a processzeket. Szerencsére ilyennel nem találkoztam :)

backup scriptben bash változó név elgépelés miatt "rm -R /$valtozo"-ból "rm -R /" lett. több szerveren (köztük a backup szerver) időzítve egyszerre futott le... szerintem balfaszságban én vezetek :D

Munkatarsam backup scriptje is hasonlo volt, osszefuzott 3-4 valtozot, csak volt olyan, hogy "/"+"/"+"/".
Felig meddig szerencsere tar backup volt, ugyhogy ott pihent az etc.tar.gz a filerendszeren.

A masik egy regesregi rendszeren tar --remove-files tipusu backup script, sajna annyira regi tar volt, hogy symlinknel bugos volt ez a kapcsolo, learchivalta a symlinket, majd torolte a symlink targetet. A bug onnan derult ki, amikor directory not empty hibaval elesett a script.

Én dd-vel a boot szektort szerettem volna átmásolni a 4. partícióról az MBR-re:

dd if=/dev/hda4 of=/dev/hda bs=512 count=1

Csupán arról az apróságról feletkeztem el, hogy az MBR vége a partíciós tábla és az összes partíciót ezzel az 1 utasítással szétvágtam.

Szerencsére vannak toolok, amikkel helyre lehetett pofozni a partícióstáblát, szóval adat nem veszett el, csak a vérnyomásom ment fel egy kicsit.

Egy átbulizott éjszaka után, 1-2 óra alvással irány a meló, majd ott egy vinyó ghostolásánál felcseréltem a két egységet... Naná, hogy az üreset húztam rá a telire...
Ma már csak nevetek rajta, de akkor elég nagy szívás volt. Azóta kialszom magam. Vagy nem :D

Olvasva egy-két esetet azt mondom:

"Ha nem lennénk, akkor nem kellenénk." :)

crontab -e helyett crontab -r
Már vagy 3x eljátszottam :)

+1... A Faxér' van egymás mellett ez a két betű... Anno slowaris-on sikerült ilyet alkotnom (akkor egyszer és mindenkorra megjegyeztem, hogy oda kell figyelni erre... A másik, szintén solaris-os környezetben elkövetett apróságom az a root shelljének átállítása volt egy masinán: egyszerűen lecseréltem a passwd-ben az sh-t ksh-ra... Az apró probléma ott volt, hogy a ksh az nagyon nem abban a könyvtárban volt, mint az sh... :-/

Webes GUI-n szerkesztem a route táblát.. eljutok a def gw-ig, no ezt írjuk át másra. Abban a pillanatban mikor lenyomtam az apply-t esett le h. én a def. gw-en keresztül érem el az eszközt.

Balde Center; egyik szerver osszedol; szerverszobaba be konzolnon nincs kep; gep kikapcs; rebootkor a powerpath megadja magat; kezzel at az fstab-ot; reboot OK; szerverszobabol ki; szerver megint halott; szerer szobaba vissza; konzolon nincs kep; bevillan valami SLES9-es dafultbaol tul nagyra alltja a felbontast ezert nincs kep; ctrl-F1 konzol van, ping megy; ujabb megvilagosodas a halott szerveren nem is SLES van!; mostar a jo szerver kikapcs-bekapcs es lon minden jo; a fejlesztoknek hiheto magyarazat kitatalasa arra, hogy mi tortent a szerverukkel.. :(

Nálam is szerdánként nem akart bekapcsolni a céges munkaállomásom. Egyszer kedden sokáig bent kellett maradnom, s kiderült a takarítónő nagyon lelkiismeretes, mindent leporol, csak közben kirántotta a tápkábelemet... ...kedvesen megkértem, itt ne takarítson, majd szerdán reggel megcsinálom helyette :)

Én nem igazán röhögtem, amikor pár éve a nálam rendelt kis irodai szünetmentes
minden reggel visított az ügyfél irodájában,
gyors garis csere-ügyintézés, új UPS, probléma nem múlik,
aztán kiderült hogy a portát őrző biztonsági őrök szinte minden éjjel alszanak,
és biztos ami biztos alapon amíg alszanak, lenyomják az épületben az áramtalanítót...
Persze UPS reggelre game over, 0% load, néhány hét után pedig véglegesen kuka...
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Masik moka.
Egy kis cegnel tavolrol ssh a samba serverre. Vissza kellett allitanom szalagrol tar-ra valalamit. Amig futott mast csinaltam. Gondoltam miutan vege lett, torlom a visszallaitott anyagok kozul a felesleget.
Sikerult is az eles rendszerben rendet vagnom. Azoak nyomorultak meg nam utdtak, hova tunnek el egyams utan a fajlok a rendszerbol.. De legalabb tesztelve lett a mentes...

Win2003 távoli asztal... Meg akartam szakítani a VPN kapcsolatot. Óra mellett katt ( mindig kiteszem az értesítési ikont a hálózati kapcsolatról ) és megsza... illetve rendes háló letilt.

Most pár perce. Még az adott gépről írom. Kérdésem a userhez: Tudok nyomtatni? Válasz: Ha megcsinálod! Leesett, hogy ezért ülök itt fél órája :D

rm -r /etc /apache2/vhosts

ez is elmeny production szerveren....

solarison killall? :)

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Mondjuk saját gépen volt. Akkoriban lett sata vinyóm. A notin viszont még ata volt, amit a debian hda-nak látott. Általában notin melózom, az asztalin vannak a filmek, képek a gyerekekről, esküvőről, szóval sok számomra pótolhatatlan dolog.
Épp' egy live rendszert dd-ztem volna pendriv-re. Valami miatt cseszekedett a HAL a pendrive-val, én meg siettem, úgy hogy notiból kikaptam, átdobtam az asztaliba lehúztam az image fájlt is, majd dd if=/mnt/valami.img of=/dev/sda
Mondanom sem kell az asztalin az sda a rendszer vinyó volt.
Ugye a dolog pikantériája még az volt, hogy a 2gb-os pendrive-ot a notim nem ismerte fel bootkor ha particionálva volt, csak ha mkfs.vfat -I /dev/sda parancssal formáztam. Így nem a swap partimat vágtam haza (mintha /dev/sda1-et adtam volna ki, normál esetben), hanem zusammen mindent. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mindent vissza tudtam állítani vagy testdiskkel vagy mentésből....

üdv: pomm

USB-s hdd-t particionáltam:

fdisk /dev/sda

Write changes, ahogy kell.

Egy pár perc múlva azt vettem észre, hogy kezd furcsán működni a linuxom, nem tudok új programokat elindítani, a meglévő szolgáltatások meg szépen lassan esnek ki...

Persze, hogy a /dev/sda a rendszeré volt. Az adatok nagyrészét meg tudtam menteni, de reinstall lett belőle.
--
http://www.open-st.eu

Egyszer akartam egy rendszer floppyt formazni, es kozben telefonaltam, meg pofazott hozzam faszsagot az illeto akinek a gepet csinaltam, es format A: helyett format C: sikerult... :)

"Hoppa."

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

12 eve cserelte le a csalad a HC-t egy PI-re, ra par napra mindenki lelepett otthonrol. CD ROM az nem volt igy 10 floppy-val hordoztam 600 meterrol biciklivel a Windowz 98-at (CRC eseten ujra az egeszet). Gondoltam egyet, kikaptam a hardot es elmentem vele a haverhez. Hat nem a floppy csatlakozot sikerult bedugni a hardhoz? :) A HDD meguszta de az alaplap az elszallt.

Keresés shell history-ban: megszokásból Ctrl+R, néhány karakter begépelése, Enter. Csak az a baj, hogy nem mindig az a parancs jön elő, amire gondolt az ember.

Szintén Ctrl+R: VMware-ben futó guest-nek szánt Ctrl+R lenyomása úgy, hogy a guest helyett a VMware kapja a billentyűlenyomást. Csakhogy az ott egy klassz kis rebootot jelent.

wines tavoli asztalon halokartya letiltasa egyik kollegamnak is volt, termeszetesen a gep masik telephelyen volt, lehetett utazni :)

Annó készítettem slackware alá jópár csomagot, és úgy teszteltem, hogy az /usr/local-t szemeteltem tel. Gondoltam, hogy ha valamit elrontok könnyű takarítani (azt hiszem, a rhide-t hegesztettem, de nem biztos). A /usr/local/etc -ben szerkesztettem egy konfig filet-tty1-n, CTRL+ALT+F2-el át ey másik konzolra, hogy ne kelljen kilépni az editorból, király be is voltam lépve root-ként indítottam, hogy rhide. Sikeresen elindult jó karakterekkel, tesztelés sikerűlt....... Mondom kész akor megcsinálom a csomagot, a jó beállításokal, de előtte kitakarítom a /usr/local/etc-t. Mi sem egyszerűb ennél, úgy is az /usr/local/etc-ben vagyok, rm -fR * Aztán néztem, hogy de kutya sokáig töröl ez. Na aztán rájöttem hogy tty2-n én nem a /usr/locale/etc-ben vagyok, hanem a /etc-ben. Reinstall lett a buliból.
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Múlt hét csütörtök (újabban a csütörtököt mint amolyan informatikai armageddonok napját tartom számon):
2 napos configolás után a VBoxban futó már majdnem kész szervernek kellene egy restart, mert akarom látni minden felfut e rendesen. ctrl+backspace -perszehogy a hoston futó X dobott egy restartot.
Másik eset:
hajnali 4ig ébren, hogy szerver upgrade ne zavarjon senkit.
Új kernelverzió telepít, init 6 -és csend..
Ja, hogy erre a hálókártyára amúgy drivert forgattam az előző verziónál is? 2 óra alvás, aztán irány munkahely, szerverterem, grub hegesztés -kipihenten meg befejeztem.. :)

-
Debian Lenny

Nem én követtem el, csak néztem, ahogy elkövetik:
"Milyen hálókártya van ebben a gépben?
rmmod 8139too? nem.
rmmod eepro? nem.
rmmod e1000? igen.
ja, hogy ugyanolyan típusú kártyát használ a produktív és a management interfész is? Kinél van a kocsikulcs?"

El is nevezte a metódust: "orosz rulett UNIX módra".

Ez viszont én voltam: több napos szívás után - mikor már csak a reinstall maradt mint egyetlen lehetőség -, éjjel telepítés közben megkérdezték: "Te, backupoltad a home-on kívül az /usr/src-ben lévő forrásokat is, amin két hónapja dolgoztam?" persze, hogy nem :-)

Egy kollegam torolte az egyik jailt:
rm -rf /jails/amimarnemkell
Aztan hivott engem, hogy baj van a gepevel. Kiderult, hogy a jail ala bind mount-olva volt a /home, es igy azt is gyalulta. Nem volt boldog.

A pszihológusok szerint jobb a traumákat kibeszélni magunkból, hát legyen :) Nem is olyan régen történt az eset..

Hajnali 2-ig fent, 2.6.30-as kernel forgat.
Kexec élesít.
Mindent ami él és mozog a szerveren leállít.
Kexec lő, félresikerül, kernel panic.
+ Restart -> áldott fsck hibakeresés -> '/' elbaromlás
=======
Adatmentés (már ami maradt belőle..) egy nem túl friss backup újrahúzása.. kellemes.

Gentoo panaszkodott frissítésnél, hogy az e2fslibs régi ütközik az újjal.
Leszedtem a régit, mondván a frissítés idejére úgyse akarok e2fsck-zni.

Lenyűgözött, hogy még a wget és a bash is hozzá volt linkelve.

legyen kéznél ilyenkor egy scp :) azzal még meg lehet oldani másik szerverről. Szintént e2fslibs, egyik szerveren gond nélkül felpakoltam, a másikon meg meghalt minden, kivéve az ssh meg egy-két parancs (tar és cp nélkül sok mindent elég bajos). Átscp-ztem a megfelelő libeket átmenetileg, és voilá, minden ment :)

Na ezt én is megjátszottam, de egy kicsit szivatósabb változatban. Van 5 egyforma gentoo-s gépünk, és a fordított csomagok, letöltött források az egyiken vannak, a többi NFS-en mountolja. Az ütközés feltűnt, gondoltam pont erre való a google, beírtam, hogy mi ütközik mivel, mi a megoldás. Szépen ki is jött egy howto, hogy egymás után hogyan paraméterezett emerge-eket adjak ki, hogy először letöltse, amit kell, utána gyakja le a régit, majd rakja fel az újat. A saját gépemen leteszteltem, és gond nélkül ment. Majd beírtam egy ciklusba, hogy ssh-zzon be a többire, és ott is csinálja meg. Szépen eltűnt az összes gép a netről, többin nem ment semmi, se scp, se mount.
A megoldás persze az volt, hogy a többi gépen az NFS nem ment a "legyakom a régit" lépés után; az én gépemen volt a forrás. Még szerencse, hogy az én gépem fel tudta mountolni a többin lévő NFS-eket, így oda bemásolhattam a hiányzó libeket, cp-vel a helyére tettem (kb. az egyetlen parancs, ami még ment a gépeken), majd befejeztem a műveletet.

Ugyan nem munka közbeni, hanem utáni, és ugyan HW, de nem IT...

Jól sikerült céges buli után feleségem szedett össze kocsival. Látom, hogy nem világít az jobb oldali fényszóró.

Otthon nem teljesen józanon nekiálltam kicserélni. A típust sikerült úgy megkreálniuk, hogy a jobb oldali simán cserélhető, max 20 másodperc, de a balhoz le kell bontani az autó elejét, lámpatest ki... Egy órán keresztül szereltem... Aztán mikor beültem kipróbálni, akkor nagyon csúnyákat mondtam :-)

Azóta ilyet csak józanon :-)

remote terminal: /etc/init.d/network stop

network restart helyett. kb. egy percig nem ertettem miert nem tudok ujra kapcsolodni.

Tarr KFT (internet, telefon, miegyéb szolgáltató) ügyfélszolgálat.

É: én
Ü: ügyfélszolgálat

É: Jó napot kívánok. Nincs Internet.
Ü: Kapcsolok egy adminisztrátort.
... ... ...
É: Jó napot kívánok. Az IP-telefonról hívom önöket, valami miatt a gépen nem megy a net. Route tábla megvan, resolv.conf is kitöltve, mégsem megy semmi. Talán a tegnap délutáni sávszél-növelés alatt csúszhatott valami félre?
Ü: Rendben, nézem.
...
Ü: Megvan a hiba oka, pillanat és működni fog. Csak újraindítom ezt a szer...

Vonal megszakad. 2 perc múlva hív az ipse.

Ü: Elnézést, megy most már? Az előbb azért szakadt meg, mert véletlenül újraindítottam a modemjét, de ön ugye az IP-telefonról hívott...

Nos itt mr. adminisztrátor volt R0. :)

Ezek jó sztorik. Mindenki nézett, mit röhögök ilyen jókat. :)
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

mountoltam véletlen /home -ra
(kezdőként)
chmod szarakodás is volt, de megoldva :D
--
Home: Ubuntu 8.04 LTS
Server: Debian Lenny

chroot rsync-elése másik gépre --numeric-ids nélkül.

Nem kicsit keveredtek össze a fájlok uid/gid-jei.

Egyszer tanúja voltam egy polgármesteri hivatal szerverén lévő adatbázis meggyilkolásán. "Hozzáértő IT szakember", rutinosan csapkodta a billentyűt mint aki éjjel-nappal ezt csinálta volna. Megnyitotta egy commander. egyik felén a régi adatbázis fájlok, a másik felén pedig az újak. Adott neki egy F5-öt. Felülírta csodaszépen a fájlokat. Ja és persze biztonsági másolatot nem készített előtte. A lényeg az egészben, hogy valami nem volt oké az új fájlokkal és mire meg tudtam volna szólalni, hogy "Jaj ne" addigra elkövette a merényletet. A hivatal több mint három hónapig dolgozott azon, hogy vissza gépeljék az adatbázist. Nem nagyon örültek neki.

Még a dualbootos időszakból írtam mkfs.vfat /dev/hda1-t a /dev/hdb1 helyett. (Mondanom se kell, Linux reinstall lett, az lakott a hda1-en.)

A másik meg az egyetemi évek alatt történt: az egyik kollegám törölni akarta a neki kölcsönadott 128 megás pendrive-ról azokat, amiket ő rakott rá. Sikerült az egészet törölni. Azaz majdnem, embert olyan gyorsan Ctrl-C-zni nem láttam shellben. A kb. 90 megányi anyagomból 60 mega megmaradt. :-)

Ja és ugye nekem is megvolt a kötelező iptables kör. Azóta minden tűzfal bütykölésnél van egy at parancs is 5 perccel későbbre, ami lefuttatja az iptables -F-et. Ha nincs krach, akkor meg atrm.

# ifconfig xl0 alias a.b.c.d/32
helyett
# ifconfig xl0 a.b.c.d/32
-> default routing eldobódik, gép bezárul

--

# cvs update ALT-ENTER
helyett elég gyakran
# cvs update ALT ENTER
-> nem kívánt dolgok is élesítésre kerülnek, ilyenkor visszaszedés mentésből

--

320GB HDD: mkfs előtt cryptsetup, utána telepakolás (1-2 nap)
-> másnap mount előtt nem nyílik a kívánt jelszóval - valószínűleg sikerült 2x egyformán elgépelni, adat bezárva, kezdődhet a másolás újra

--

# kill -9 PID
helyett
# kill 9 PID
-> a hatás frenetikus lehet

1998.
Akkor még szervizesként dolgoztam.
4 gépet vittem ki egy helyre, majd próba.
Egyik floppy sem ment. Még csak nem is morgott.
No, akkor a kábelt fordítva tettem fel.
Fordítva csak a kábelt lehet bedugni. A semmit kevésbé...
... a 4 floppy kábel ott maradt a szervzben...
Éles rendelésnél dos-os korszakban ez elég ciki volt.

Ugyanezt tápkábellel is eljátszottam (mint sokan mások).

----
Hol van a kígyónak farka? Minek annak az a nagy karkötő?

tápkábel nekem is volt szervizesként :)
Örült az ügyfél, összerakva az asztalán a masina, szép új csicsa, erre nézem, kábel sehol :D

Más (nem info), de hasonló: még aktívan operatőrködtem tv-nél. Fajsúlyos magazin forgatás. Világítás belőve, stáb felált, hangászok mikrofonztak, kamera indít.... ....indítana... ...kijelzőn egy kazetta ikon áthúzva. nem vittünk szalagot :D

Gép szétszed, valami olyan bonyolultságú dolog miatt, hogy mennyi por van benne. Összerak, semmi életjel. Nézem, hogy wtf. Meg sem mozdul. Tápról lehúztam az alaplapon kívül mindent, meg sem moccan. Jó, RAM-ok, VGA ki, meg sem moccan. Közben már megkerültem a power gombot, hátha az a rossz, de nem. Kiszedem kínomban a procit is, keresem, hogy hol lenne biztonságban. Pont jó helye lett volna a tápkábel vége és a gépház között az asztalon...

--
http://blog.htmm.hu/

Volt valamikor olyan Sparc-os alaplap, aminél egy átlátszó műanyag kocka védte a hajszálvékony huzalokkal bedrótozott procit. Kolléga (ez tényleg nem én voltam...) nekilátott kiporszívózni a gépet, és véletlenül a porszívó csövével ezt a védőtokot sikerült kilöknie a helyéről. Azonmód a proci lábait is sikeresen összegubancolta a huzat...

Külső scsi diszkdoboz, benne 4.5G diszk (most már elmondhatom...) üf.-nél 18G RAID0 tömb, négy diszkből, külön vezérlőn, erre kell rádugni az újat. Doboz hátulján megnézem a beállított ID-t: rendben, nem ütközik. Összedug, boot, raid0 tömb széthullik. Fsck, egyebek, wtf...!? Mégis ütközött az ID: aki berakta a dobozba a diszket, az nem dugta rá az ID-állító kapcsolónak a madzagját...

Eltávolítottam ssh-n keresztül az mdadm-et, egy távoli, raid1-en ülő rendszerről. Utána bután néztem 10 percig, mire leesett... Siralmas!

Ja, gondolom mindenkivel megesett, hogy fel akart rakni valami csomagot apt-gettel ssh-n keresztül...de én összekevertem két sessiont és apt-get upgrade került a rossz helyre...persze mikor szakadjon a vonal ? :)

'Nem en voltam' sztorik:

Nemzetkozi, kb 10-25 emberbol allo outsourcing Unix admin csapat egy management/install szerverrol dolgozott, mindenki szokas szerint screen-ben erte el a gepeket, hiszen a vpn/windows terminalserver barmikor lebonthat... Valaki szinte szo szerint a screenben lakott, a caption szerint vagy 15 ablaka volt, abban fejlesztette a kis scriptjeit stb.
Na, ezt a nehany screen sessiont, benne a nehany shellel egyutt sikerult egy remote gep helyett az install szerveren kiadott 'shutdown -Fr'-rel elkuldeni a valhallaba ;-)

---

Kulsos ceg embere tesztszerveren sudo-val adott ki valamit, majd a kimenet utolso 5-10 sorat veletlenul sikerult egerpufferbol pastenie. Kb igy nezett ki:

user@host> somecommand
...somecommand kimenete...

Az idiota prompt miatt (persze PS1) sikerult 'somecommand'-ot felulirnia, ami raadasul hardlink volt, aztan egy masik parancs nem akart mukodni, igy kellett visszafejteni a problemat.

Gépösszerakás:
#1
Haverral raktunk össze egy servernek szánt PC-t. Asus P5b-VM alaplappal. Épp a CD meghajtót dugnám be az ATA csatlakozóba, de nem megy.... 10 percig erőltettem mire kiderült, hogy a floppy csatlakozójába próbáltam belenyomni az ATA csatlakozót :D

#2
Ugyanaz az alaplap, ugyanaz a gép. Épp a 4 darab 2 Gbos memória modult kezdtük berakni a slotokba, amikor már a kezdeteknél nem akart belemenni. Gondoltuk mivel még új az alaplap kicsit szorul a slot. Nagy nehezen bekattintottam az egyik rögzítőfület, de nem ment a másik. Ezzel kb 20 percet szenvedtünk, mire kiderült, hogy fordítva próbáltuk belenyomni a modult a slotba :D
Haver informatikai hálózattervező és üzemeltető én meg épp szakközépbe jártam infó szakra és nem az első gép volt azon a héten, amit összeraktunk... :)

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Hát nem IT elbaszás, de elég érdekes:

Költözéskor a lepakolt ruhásszekrényen észreveszem, hogy a felső polc lecsúszott alulra.
Megizzadtam, mire visszarángattam, mert jól be is szorult. Amikor halk reccsenés kíséretében megjelentek a faforgácsok is, rájöttem, hogy fejjel lefele rakták le a szekrényt...

Szekrényes sztorim nekem is van. Nagy hálószobai szekrényt raktunk össze. Mivel már sokadszorra lett szét-össze rakva ezért úgy gondoltuk, hogy összeragasztjuk az elemeket és a hátúját is ragasztó+szeg. Minden okés is volt addig amíg a legalsó ajtókat nem akartuk a helyükre tenni. Kiderült, hogy két elemet amik az ajtókat tartják fordítva tettünk be. Havertól sikerült hozni két emelőt azzal valamennyire sikerült szétfeszíteni a szekrény alját, így kicseréltük a két elemet.

Különféle munkakörnyezeteimet vmware image-eken tárolom.
Kb 2-3 heti rendszerességgel mindig megszívatom magam, hogy a guest-en belüli bash historyt akarom visszahívni (ctrl+r), viszont a vmware-en belüli guest helyett maga a vmware player ablak az aktív, ahol is a ctrl+r a guest reboot gyorsbillentyűje....

Az első Linuxot a mostani feleségemnek telepítettem, még BArátnő 1.0 állapotában. Fel is írtam egy papírra a felhasználónév/jelszó párokat (istenem, "szakszervízben" telepített windowson szocializálódott...) szépen, ahogy létrejöttek, azaz:
root/rootjelszó...
Azért egy egész hónapig nem volt vele gond, addigra meg már mentem megint látogatóba. :)
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

asztalomon A2-es papír, azon a gép, monitor; a papír teleírva minden sz?rral. ifjonc jön dolgozni két hétre, diákmunka, hálózathoz nem csináltunk neki usert, főnök úr kitalálta, hogy használja az enyémet. jelszót megjegyezni persze nem tudja, úgyhogy a minden sz?r közé odaírtam neki szépen a lapra, elé-mögé 2-2 fals karaktert. fél óra múlva jövök vissza. jelszó rózsaszín kiemelővel bekeretezve, fals karakterek átsatírozva, és odanyilazva, hogy jelszó. először nem tudtam, sírjak-e, vagy kacagjak. végül lefotóztam. ha hazaérek, megkeresem. este elalvás előtt azért sírtam egy picit.

Kimaradt az életemből 5-6 év desktop pc vásárlás. Pár hónapja vettem egyet, de egyből hívtam a boltot, hogy szar tápot adtak a házhoz, mert máshol van rajta a furat.
Erre a bolt:
- Fordítsd meg.

:)

akkor meg nem pesten laktam. feljottem, be interware, szervert felhuz, majd felultem a buszra. otthon jottem ra, hogy sshdt, na, azt nem telepitettem..

(ez olyan 6 eve lehetett, mentsegemre legyen ;-))

Ilyet fordítva csináltam pár éve: Ubuntu Server telepít, sshd telepít, majd néhány óra alatt LAMP, levelezés, stb. A konzolszobából. Majd hazautazás ~300 km -re úgy, hogy éjfél után indultam. Elég fáradt voltam a vezetéshez, de végül hazaértem. Aztán otthon rájöttem, hogy sshd után már hazamehettem volna és a többi ment volna remote :)

OS költöztetés egyik vinyóról a másikra: cp -r, reboot... aztán persze minden elképzelhető daemon panaszkodott hogy miért root:root az egész világ

1. IDE merevlemezre a tápcsatlakozót elvileg nem lehetséges fordítva rádugni. De igen (ki volt kopva).
2. Szerver költöztetés előtt minden háromszor ellenőrizve, csak az IP címet nem írtam át.
3. Windows 2000 szerver soft RAID1, kivéve boot.ini piszkálás. Nem is indult mikor kellett volna (a helyszínen voltam szerencsére).
4. Adatbázis frissítés előtt kollégák bólogatnak a lokális mentésre, én kihagyom az enyémet (sietünk), frissítés rossz, mentésük rossz. Tegnap esti vissza.
5. SuSE Linux encryptált /home, jelszó kihagyás próba. Van üres /home -> félpánik.
6. ipconfig/ifconfig, dir/ls rendszeres keverése a két rendszeren :).
7. 1X reboot helyett shutdown -h now.
8. LAMP-ocskát élesítve a PHPMyAdmin-ba a tesztrendszeren használt egyszerű jelszóval nem sikerült belépni, soká esett le hogy már más, erősebb a jelszava.
9. WLAN bridge-nél távolról SSID elírása -> autó, mászás.

Ez nem technikai, de kedves baki:

Első állásinterjú (mármint igazi, bejelentett, komoly munkahelyen), én a felvételiztető hölgynek mondanám hogy:
-Szeretnék jelentkezni az állásra.

Idegességemben az első szóba beleszőttem 3 betűt, és ezt nyögtem ki:
-Szeretkeznék! -majd ráébredvén arra hogy mit mondtam, itt el is hallgattam.
A hölgy ledöbbent, majd röhögve mondta hogy:
-Hát én is!

Felvettek :D de AZ nem volt senkivel :D

__________________________
Kinek a pap, kinek a chap.

Egy ismerős gépét kellett javítani. Számítógép szétszed. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a floppy meghajtóra egy 80 eres kábel volt rátuszkolva. A poén az egészben, hogy a user állította, hogy szokta használni a floppy-t.

Kolléga alias-ol mindenféle alap utilt a szép visszajelzés érdekében.
Teszi ezt copy-paste módszerrel... :)

Nagy fun volt, mire rájöttem az alábbira:
alias mv='rm -v'

Én meg bambán:
$ mv fontostelepítőanyag.tgz Versions/Someversion

Néztem, miért mondja, hogy a Someversion "Is a directory".
Szerencsére ez csak időveszteség, míg újra felmásoltam, de belegondoltam, hogy mekkora galibát tudott volna ez okozni... :)

Dataplex, serverterem.

Épp debiant telepíteni mentem be a terembe (Hódmezővásárhelyről ~200 km vonattal 4 óra)1 óra körül láttam neki a debian telepítésnek. ipconfignál beírtam azt az átjárót, amit gondoltam hogy jó. Megkérdeztem a termest (épp telefonált), hogy jó-e a gateway. Azt mdonta igen. A probléma ott kezdődött, hogy amikor a debian elkezdte volna tölteni a netről a cumót egyszerűen befagyott. 4 órakor amikor már semmi ötletem nem volt, odaléptem a termes laptomjához, hogy a neten keressek orvoslatot. Valamiért megnéztem a laptop ipconfigját és akkor láttam, hogy a noti volt gatewaynek berakva a serverembe :)
Jó hogy nem ment a net...

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Tepekus benazas, mar tobszor elofordult: phpMyAdmin, EMPTY helyett DROP

Ismeretlen R0 admin-előd:

Szünetmentes halála miatt eltávozott az egyik FreeBSD tűzfalunkból a diszk.
Nembaj, ezért van a RAID1, beindítottam a másik diszkről.

Bebootolt róla egy Win2000.

Néztem nagyot. Sose volt RAID.

tar -czvf beadando.cpp beadando.h beadando.tar.gz

Utána furcsa hibaüzenetek a terminálon. Utána furcsa hangok a torkomból.. :)

Én azt szoktam rendszeresen elkövetni, hogy

command1 | command2 helyett ezt írom:

command1 > command2

Ez akkor kínos, ha a command2 bináris történetesen írható.

(a magamnak fordított és home-ba telepített gnuplotot már többször felülírtam így script kimenetével.)

Itthoni gépre akartam telepíteni egy Ubuntut, persze véletlenül a másik CD-t raktam be, ami XP telepítő volt. Telepítés végén nézem a boot képernyőt... hát ez XP (és akkor telepítés közben még le sem esett, hogy mindenhova Windows volt írva, igaz kicsit furcsálltam, hogy mindent rutinból nyomogatok). Mondom, miért ezt tölti be? Én a másik vinyóról akarom az Ubuntut használni. Aztán elkezdtem kihuzogatni a vinyókat, majd miután ez sem segített, elkezdtem átírni az XP boot.ini fájljában a dolgokat. Ok, újraindítás, telepítő CD-t kivesz... hiszen erre XP van írva. :\

Mentségemre legyen mondva, hogy éjfél előtt sikerült ezt produkálnom, mert akkor töltődött le az Ubuntu. :)

HP lapos szétszerelés tisztitás! Megvolt ami lekk levegő, kis csavarhuzó, sőőt még doksi is, teljesen jók vagyunk, szétszedjük mint majom a zsebórát! Cirka 30 percel később, egy kombinált fogó egy újabb kiscsavarhuzó a szétcseszett másik helyére, végre rájöttünk, hogy ha a másik írányba tekerjük akkor nem a lapos fordul el hanem a csak a csavar. Erős röhögés és nagy égés :D

110V-osra átállított Asus tápot bekapcsoltam. Csak a táp halt meg szerencsére.

Metalhead
----------------------------
"Root is a state of mind"

KVM switch, az a fajta, amin a scroll-lock-ot vagy hasonlót kellett kétszer gyorsan leütni, hogy gépet lehessen váltani. Igenám, de ezen a billentyűzeten kínosan közel volt a "power" gomb a kérdéses billentyűhöz, persze hogy azt sikerült kétszer leütni.

Szerencsére mire a kollégák kezdtek panaszkodni, hogy mintha nem menne a levelezés, addigra már bootolt a szerver :D

- rossz screen ablakba beírt halt (távoli gép, nem 24 órás felügyeletnél hétvégén)
- bad sectoros samsung winyóról adatmentés előtt fsck - helyett mkfs .............. (utána legalább nem kellett már foglalkoznom a backupolással. egyébként megjegyzem a samsung low-level formatjától eltűnt a bad sector, smart szerint eredetileg is hibátlan volt...)
- kiégett crt monitor burkolatát leszedtem, kihúzva, és megnéztem hol melegszik a panel. Majdnem agyonvert az áram, kondenzátorokkal nem számoltam.....

Jöjjenek az enyémek, eznnel meggyónom főleg régebbi hardveres balfaszkodásaimat:

- A szokásos "rossz terminálban adtam ki a shutdown-t", nálam is megvan. Szerencsére mikor először csináltam, még csak 1 emeletet kellett feljebb menni és már ez az eset rászoktatott a szinezett prompt használatára.

- Kollégám (Windows grand master) active directoryban turkál, majd dolga végeztével start->shutdown. Valami ablakot még leokézott, igen tényleg shutdown, majd arccal a billentyűzetre borult. Az MSTSC kapcsolatból még nem lépett ki, az AD szervert sikerült leállítani. A vicc az, hogy én is reflexből már sokszor nyomtam volna win serveren shutdown-t, de a "reason for shutdown" ablak szerencsére még mindig megállított és mindig eszembe juttatta a múltkori esetet. :)

- A kisfloppyra nem lehet fordítva rádugni a tápcsatlakozót? Dehogynem. Még csak erőszakosnak sem kell lenni hozzá, majdnem olyan simán megy, mint egyenesen. A gép meglepő módon valamelyest elindult, de a mellette lévő (ugyanarra a tápkábel ágra kötött) SCSI vinyón keresztül a SCSI host adapter egyik portját sikerült kinyírni.

- Ramot nem lehet fordítva betenni a foglalatba. Kellően sötétben, az alaplapot takaró zavaros kábelsusnyás közepette ez is sikerült. Állítólag a legtöbb esetben ilyenkor a RAM és az alaplap is azonnal elhalálozik. A füttyögésre elég gyorsan kapcsoltam ki a gépet, bár ekkor még nem sejtettem rosszat. A memóriamodul olyan forró volt, hogy alig bírtam megfogni. Meglepő módon azóta is hibátlanul működik mindkettő (pedig SD-RAM-ról van szó, és már legalább 6-7 éve történt az eset).

- 2.5"-es vinyó, IDE adapter kártyával bekötve desktop gépbe. Át kellene állítani slave-re, mert kevés a PATA hely. Van rajta 4 jumper tüske a csatlakozó mellett, biztos azok közül valamelyik lesz a slave jumper. Próba... vinyó nem indul, amperszag. Káromkodás, fejben gyors helyzetfelmérés - sikerült egy fasza kis zárlatot csinálni - elveszett adatok, potenciálisan kinyírt hardver elemek gyors számbavétele. A történet viszont happy enddel zárult: a vinyó egy notebookba rakva simán indult, csak a 2,5->3,5"-es IDE adaptercsatlakozó kártyáján sikerült leégetni a +5V-os táp fóliacsíkját, ami így biztosítékként megvédett mindent a további bajtól.

- Folytassuk a sort a zárlatokkal. Dell gép szétszerelve az asztalomon (a gyártónak még jelentőssége lesz). Csavart veszek ki éppen belőle, megpattan, BUMM villanás, csattanás, sötétség. Sikerült ráejteni a tápegységre. Arról totálisan sikerült elfeledkeznem, hogy be van dugva, ráadásul a csavar bőven nagyobb volt a szellőzőnyílásnál, tehát nem is eshetett bele. Viszont a táp olyan zseniálisan volt megkonstruálva, hogy szellőző mögött kb 3mm-el lévő hűtőbordán az egyenirányított primer feszültség volt rajta. Szerintem hozzá tudtam volna érni, ha erősen rányomom az ujjam, még szerencse, hogy nem tettem. A tápban a biztosíték nem kiégett, hanem effektive szétrobbant. Próbáltam kicserélni ("hátha csak a biztosíték" - naiv optimizmus), ekkor megint sötét lett. :) Próbáltam a gép alaplapját másik táppal beindítani, semmi, meg se nyikkan. Ennek annyi, szerencsére nem volt nagy kár érte. Pár évvel később elbontottam a rossz tápegységet, ekkor vettem észre, hogy az ATX tápcsatlakozó kábelkorbácsnak valahogy fura a színe. Kiderült, hogy az alaplap csak azért nem indult el a másik ATX táppal, mert a Dell teljesen szabványtalan bekötést használt.

- Újabb hardveres vandálkodás, még sok-sok évvel ezelőttről: K6-2 processzor tuningolás... jégakkuval. :) A sok kisérletezés közben egyszer csak ahogy kapcsolom be a gépet... valami kellemes melegséget éréztem a jégakku fogdosásától kissé hideg ujjammal. :) Viszonylag gyorsan téptem ki a tápkábelt a gép hátuljából, ugyanis az ujjamat a processzoron felejtettem. A hűtőborda nélküli csupasz processzororon :) Az a gép utána még sok évet működött hibátlanul.

- Nyári melegben sufnituning módszerrel ráeszkábáltam egy extra ventilátort az egyik tápcsatlakozóra. Nevezzük a nevén, igénytelenül beletömködtem a csupasz drótvégeket a molex dugóba. Egész jól működött, aztán egyszer csak szikra, gép leáll. Kicsúszott a kábel és - a korábbi sztorik alapján már sejthető módon :) - zárlatot csinált. Semmi gond gép újra elindul, az fsck viszont valamit szarozik. Végül elindult, de akartam egy rendes fsck lefutást csinálni. Umount... Device is busy, mount -f -o remount,ro így már sikerült. Mount szerint ro módban van, ebből gond nem lehet. E2fsck... gyanúsan sok hibát mond nekem. Ekkor döbbentem rá, hogy az remount és a mount kimenetének ellenére a fájlrendszer még mindig rw módban mountolva van, de már késő volt. Az fsck totálisan szétbarmolta, bár a /home alatt tárolt fájlok egy jelentős részét még sikerült a lost+foundból elővadászni, de némelyiknek a tartalma már sérült volt, másrészt pedig elég kemény munka volt rendszerezni az elvesztett fájlnevek és könyvtárhierarchia miatt. Na mindenesetre ez azért tanulságos volt.
---
Internet Memetikai Tanszék

Napi Javas, SOAP-s tesztvalami, csodálom, hogy napokig nem esett le senkinek. Nem értettem, hogy miért dob ugyanúgy NullPointerExceptiont -t, ha egyszer nincs hibaüzenet és rendesen lefut a kérés.

System.out.println("Hibauzenet:");
System.out.println(v.getHibaUzenet().getTartalom());
System.out.println("Uzenet:");
System.out.println(v.getUzenet().getTartalom());

(Nagyon csúnyán néztem, mikor leesett).

----------------
Lvl86 Troll

A 2,5-es vinyo itt is megvolt, sikerült egy tüskepárral mellé dugni, simán ráment. Szerencsére nálam is csak a 2,5-3,5-es átalakító döglött meg.

Régi sz*r router cseréje szép fényes ciscora, saját helységet lehúztam az épület hálózatáról, kibírják nélkülem fél órát. Cisco-t rádugom az irodai switch-re, konfignak nekiállok, megkapja a másik router IP-jét, csinálok neki külső interface-t úgy hogy nem volt rajta semmi, dhcp szervert, és úgy döntök hogy eljött a KVszünet ideje. Már a folyosóról mentem vissza, hogy most már lassan visszadughatnám magam a hálózatra. Szerintetek hány perc kellett hogy az offline-ban lévő wan port, meg az ugyanarra a tartományba beállított dhcp szerver romba döntse az egész épület hálózatát? :-) És hány perc kellett nekem, hogy felderengjen miért is nem volt jó ötlet a két routert egyszerre ugyanazzal az IP-vel ugyanarra a hálózatra engedni...

KoviX

Hu, nálunk a volt kolimban rendszeres volt az, hogy valamelyik magát hálózati szakembernek érző egyén a WAN port helyett a LAN portba dugta a routerébe a netet, mert spórolni akartak a netdíjjal vagy kellett wifi AP. Na, ilyenkor jött az anyázás, hogy a régi switchek eléggé binárisan menedzselhetőek voltak ("bedugod, megy, kihúzod nem megy") és elkezdett a router a fél szintnek IP-t osztogatni. Persze, routeolni hova már nem tudott, meglepő módon.

Mondjuk most már szép színes, szagos Cisco kütyük adják a hangulatvilágítást, elvileg abban már megoldott a szűrés. (Majd az illetékes megmondja).

----------------
Lvl86 Troll

nem én mondtam!

nem kell raid1 elég a szünetmentes,
így legalább több helyünk lesz!!
____________________________
sorry for stupid questions!

Szamitogep egyik ventilatora zorog, egy csavarhuzoval szep sorban kezdtem volna megakasztani, hogy melyik az, a problema ott volt, hogy a tapventinel egy kicsit beljebb szaladt a csavarhuzo a kelletenel. Egy kis szikrazas, csattanas, nemi amperszag, es a kismegszakito levag, mind ez 10 centire a szememtol. Meg szerencse, hogy szigetelt csavarhuzo volt a kezemben. :D Ja es 0km zsacsibol epp kibontott gep volt :) Furcsan neztek ram a munkatarsak, en nem tudom mi volt most kapcsoltam be :)

Valaha regen, mikor munkaba kerultem, elso gep amit reinstallra behoztak virus, (mondhatni referenciamunka :) vagy kiemlekszikra miert, os meg csak dos volt.
- Menetni kell rola valamit?
- A semmit az nc-ben levo oran kivul.
Reinstall mentett mc visszamasolasa, ora kijelzes bekapcsolasa, gepet elviszik, majd telefon.
- Hol van az ora?
- Mondom a bal felso sarokban kene, hogy legyen.
- Nem aza az ora kell.
- ???
Hat kiderult, hogy az egy munkaora nyilvantartas volt, amit az mc-ben levo "sajat" menubol lehetett meghivni :) Azota, minden mentve, semmit el nem hiszek az r1-eknek :)

---
Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteű lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó

Wááá azt hittem csak erre vannak ekkora marhák, de nem, vagy csak terjed. Én akkor jártam hasonló khmm kellemetlen helyzetben, amikor hozta egyik ismerős a gépét, hogy lassú a Windows és gyorsan heggesszek rá valamit mert ő még ma normálisan CAD-elni akar valamit. Takarítás..etc után egész tűrhető lett. Persze én szegény ember a lomtárat is kiürítettem nagy jóságomban és majdnem én voltam a nap gonosza, mert az összes lomja ott volt..

Nem tudom, sírjak-e vagy nevessek, de lassan a kettő már megy egyszerre....

Gondolkozom mit b*sztam el az elmúlt sok évben... semmit :) Ahhh dehogynem.

+1 "a tápkábelt nem lehet vinyóra fordítva" sztorinak, annyival megcsavarva, hogy vinyóba talán nehéz fordítva begyömöszködni, de az olcsó SATA táp átalakítóba viszont nem is olyan nehéz :)

Ismerkedés a linuxal... kellene valami scandisk szerűséget lefuttatni... ahhh fsck... mi az hogy nem biztonságos felcsatolt fájrendszeren, meg hogy akarom-e tutira, hát persze hogy akarom te ostoba gép! :D

Éppen kezdett beszivárogni az ADSL az otthonokba, de még inkább modemes időszak volt, új munkahely, van jó internet, linuxok és egyebek le torrentezése csodás sebességgel, örvendezés vala... egészen hónap végéig. Ki gondolta, hogy valami holmi bérelt vonalon a forgalom után kell fizetni :D

Végül, hogy mennyire nehéz egy 24 sávos megismételhetetlen koncert hangfelvételnél 8 sáv hosszát hozzáigazítani a többi sávhoz, csak azért mert a két felvevő nem volt szinkronban és így ~300ms-el eltérés jön létre 45 perc végére... elég nehéz.

Mottó: pánikra semmi ok! ;)

Munkaidő vége, nagymenőként halt kiadása a laptopon, ikszelgetések meg shutdown helyett, aztán szájtátás hogy miért a bessh-zott webszerveren sikerült ezt root-ként.

--
Keep it simple, stupid.

10 perce, összekevertem a tar ki és bemeneti fájljainak a sorrendjét.
Félek az ügyfél nem fog nekem örülni reggel, mikor szólók, a mai anyagot újra kell rögzíteni.

dd-vel szórakoztam, és sikerült random bitekkel teleirnom a hard disk elejét egy produktiv szerveren

Egy ügyfelem gépének console-jára kellett belépnem modemen keresztül. Miután a rendszergazda előkészítette a terepet (feldugta és bekapcsolta a modemet) beléptem, de nem kaptam promptot. Persze a Ctrl-C segített. Utána hívott a srác, hogy tudja ugyan hogy az Ő hibája volt, de azért gratulál, mert egy 16 órája futó job-ot sikerült lelőnöm.
Én javasoltam, hogy ilyesmit a jövőben lehetőleg ne a console-on futtasson. A nohup sokkal alkalmasabb erre és nehezebb véletlenül lelőni.

Ave, Saabi.

Hostingban levő gép logjában láttam, hogy a 22-es portot több IP-ről b@sztatják, mondom, okos leszek, átdobom valami magaslati portra, majd sshd restart. Aztán másnap eccerűen nem bírok bejelentkezni: a tűzfalon elfelejtettem az új portot beengedni... persze, nem próbáltam ki a csatlakozást addig, amíg még élt az előző...

Detto ugyanez. Régi sulimban, (amely szerverszobába már nem mehetek vissza) láttam a logból hogy piszkálják a ruszkik a 22-es portot, mondom átrakom 666-ra. Aztán gondoltam nem lett volna rossz ha a tűzfalon is engedélyezem a 666-ost. (rebootoltam update okán). Ekkor láttam utoljára azt a gépet, ami azóta is megy (felügyelet nélkül). Majd 10-20 év múlva uptime bajnok lesz. ;-(

---MacOsX10.5, MB---

(-: húú, azzal is voltak érdekes sztorik, de ez az ISZK-ban volt, a spy.... Azaz van, és zakatol továbbra is, egyetlen nyitott 22-es portal, amin már nem figyel az sshd. Igérem 20-30 év múlva bekéreckedem, és megnézem az uptime-ját. Mostmár nincs sok oka hogy leálljon, v. újrainduljon. (-:

a Budapest2 BBS volt ilyen anno a BBS-ek alkonyán, szerintem csak azért volt az egyik utolsó, mert ottfelejtették a szervert. Fagyogatott, de kellő zaklatásra néha rebootolták pár hét után. Aztán már nem. Szerintem most is megy még, egyszer évekkel ezelőtt megpróbáltam és a handshaking végig is futott, de utána semmi. :)

1. Én pld. meg sem gondoltam volna, hogy gnome terminálablakban pár billentyű lenyomásával tudok gyorsbillentyűket hozzárendelni a menüpontokhoz. MC futott benne, keresni akartam az ssh-ra azaz alt+s, s, s,... persze itt már láttam, hogy ez nem nyert. Csakhogy ezután ha s-t nyomtam, akkor mindig a sugó jött be (még gép restart is volt kínomban :), azt hittem valahogyan beragadt az Alt ). Elég mókás volt, mire rájöttem hogy mi is történt pontosan. Egyből ki is írtottam minden menüindító gyorsbillentyűt.

2. Valami ssh-val kapcsolatos dolog egy másik gépen nem úgy működött, ahogyan szerettem volna, és ki akartam próbálni a saját gépemen. Tehát localhost-ra be-sshztam, és nem engedett be... wtf? Történt ugyanis, hogy pár hónappal ezelőtt teszteltem a DenyUsers opciót, és benne felejtettem magam :) (A gép csak akkor megy, ha előtte ülök, nem szoktam távolról belépni rá.)

Nagyon regen, amikor FAT16/FAT12 vel jatszottam DOS-on, floppynak szant adatot egyszer veletlenul vinyom elejere irtam. (128 vs. 0)
Szep lassan DOS is eszre vette es eltunedeztek dolgok. Meg szerencse, hogy szinte minden megvolt nagy floppyn.

Neha elfeljtem, hogy jobb Ctrl+R Virtualboxban nem redo-t fogja jelenti vimnek, hanem a resetet a VM-nek.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Megadom a hardveres baki tétet és emelem ezzel:
Sikerült egy male tápcsatlakozót bedugnom egy female-be fordítva.
Ami a forma miatt nem szabadott volna sikerüljön, persze én egy mozdulattal összecsaptam. :D
Szerencsére "csak" egy vinyó vesztette életét és nem az egész sor, ami azon a szálon volt.

Szoftver téren vagyok annyira paranoiás, hogy duplán ellenörzök és mentek mindent...

sudo irssi

-----------------
A méhecske is zümmög, mégse szerver.

E-learning kiszolgáló telepítés több napon keresztül nulláról. Mielőtt kitettük volna a a hostingba, utolsó nap este root jelszó megváltoztatás valami "keményre".
Kétszer egymás után elgépeltem...

-------------------------
E-learning szolgáltatások nyílt alapokon
Weblap és Bemutató rendszer

ifconfig eth0 1412 - mtu kimaradt... persze távolban lévő gépen... :(

Igaz, hardcore home luzer élmény, de hátha valakit érdekel. o_O

OpenSolarison kétszáz valahány GiBis backupot toltam vissza átmozgatással terhes székrekedéses csigasebességgel usb 0.01-én tizenvalahány órán keresztül, kilencvenvalahány százaléknál hajnali háromkor megszakítottam, mert túl gyorsan zajlottak nekem az események.
Felkelés után ötkor boldogtalanul pislogva csipásbetonhéjú szemnyílások mögül hősiesen kiadtam az mv -valami parancsot azzal, hogy a rendszer vagy a héja úgyis bölcsen kiegészíti a meglévő fájlokat. Hogy mekkorát gyorsítottam az első kávényeleten, amikor rájöttem, hova is mutattam éppen magamnak az irányt...
--
http://opensolaris.org/os/project/indiana/
http://www.opera.com/browser/

A fentiek jo resze velem is elofordult mar (bar a torles/feluliras nem, csak a restart), ugyhoyg az jutott eszembe, mikor penteken finoman udvaroltam a kolleganomnek Skype-on es kozben egyik programozonk irt nekem, namost nalam icewm alatt az uj ablak rogton fokuszt kap...Meglepodve olvashatta, hogy "ejjel nem volt remalmom, mert Veled almodtam..."

root jelszó begépelése onfocus() irc publicba! :)

Laptop képernyőjén Remote Desktop, mellette a 22-es TFT-n AIX ssh ablak. Terminal Server egy idő után lockolja a képernyőt, persze nekem az AIX prompthoz sikerült bevésni a jelszót, így kénytelen voltam kitörölni a shell historyból...

-------------------------
Trust is a weakness...

Ejszaka kozepen dog faradtan szunetmentes tap beallitas utan ellenorzesi szakasz mielott indulunk haza (vegre). Mondom a kolleganak na lekapcs az elso ket tap hogy lassuk kuld SNMP trappet vagy nem. Nem kuld hat kapcsoljuk le az utolso tapot is mert ugy is fent van a szunetmentes es amugy is le kell tesztelni. A kedves kozonsegre hagyom hogy dontse el hogy a szunetmentes be volt-e vagy nem kapcsolva.

P.S. A tap egy teljesen mukodo epuleti telefon es halozati kozpontot taplalt (olvasd teljes rack teli routerekkel, switchekkel es atakal). Csak a NOC-bol szoltak hogy jaj mi tortent mert eltuntek a gepek. A felelet "Aram kimaradas 5 perc mulva megint fent van minden").

Mikor kivagtuk az utolsot fat, megmergezztuk az utolso folyot, kifogtuk az utolsot halat, megoltuk az utolso vadallatot, rajovunk hogy sajnos a penz nem eheto.

"Hello, okosan a gepekkel mert csak holnap tudok bemenni a terembe, addig fusson minden es legyszi nezd at a kikapcs scriptet, mert nincs vele rendben valami."
"Persze rendben."
.. Half hour later ..
"Oooo hello, maskor ne adj futasi jogot a a rootban talalhato RM filenak"

Backupolni visszalehetett mindent, azzal nem volt baj, csak hat mcben amikor dirbe lepnel be, es veletlenul nyomsz egy entert egy fileon, akkor az lazan lefut es gyalul mindent... *_*

DAMN! :D

# 4ee07848d68ff6b26ac9d518c96a7dda169954d5 #
http://err0rs.info /*IT & Much more */

Szvsz ezek olyan esetek, amin át kell esni, mint ovodás korban a bárányhimlőn :))) Bár közismerten ön- és közveszélyes tudok lenni, ha keveset alszom....

Eset: Haiku image kiírása dd-vel a memkártyára. (sdb)

dd ... .../sda1
Tigrisben ugrottam a ctrl+c -re, így "csak" az első 6 megát sikerült kinyírni a vinyón :)))) Adatmentés+ reinstall -al megúsztam :)

Eset: Ram csere. Gond nélkül beleraktam fordítva. A gép egy füstjellel köszönt el tőlem, és távozott az örök cyber mezőkre.

Eset: Játék az új hangrendszeren. 2 nap google, és kernel forgatás után rájöttem, hogy a driver ok a hangkártyához, de a hangerőnek jót tenne a power ON gomb az erősítőn:))))

Eset: Toshiba laptop+vista = nem megy a wifi.
Kollégával 1 hétig kínlódtunk vele, pár napra ő vitte haza gyógyítani, pár napra én. Majd a következő héten hétfőn tök véletlenül észrevettem az alján a BT/wifi on/off gombot :) Rögtön meggyógyult :) (on -ra állítva:)

Eset: palm zire linux install. memória kártyára, majd futtatás a palmon.
Fél nap szívás után rájöttem, hogy ha a memkariról futtatni akarom a linuxot, akkor be kéne tenni a palm-ba, és akkor el is indul :D

Bájos 7végi elfoglaltságok, mire megjavítod/bűnbánatot tartasz,és helyrehozod a hibád :)
- 110v-ra állított PDA töltő bele a 220-ba. (pda életben maradt)= töltő szerelés.
- Autós töltő berhelés áram alatt: Kocsiban biztosíték cserével megúszta a kütyü
- usb kábelen lógó pendrive írás közben belepottyan a kv-ba: csak a drive halt meg, a gép újra indult.
- hangkártya microphone bemenetre kötött erősítő kimenet. (a line in helyett): új hangkártya
- psion mx5 vs. forró kv fürdő: a képernyő háttér világítás kiment rögtön :)
- fotózzunk tüzet a pda fényképezőjével macro módban,mert az kúl: Az utolsó fényképe volt a kütyünek... (megolvadt)
- IDE drive fordítva bekötve. Azonnal meghalt a meghajtó.
- Adatmentés usb-s laptop meghajtóra, majd hirtelen ötlettől vezérelve (nem észrevéve, hogy pont beleakadok a kábelbe) elugrom kv-ért. A földön lehelte ki a lelkét a drive.
- barátnőnek vagizás, és nindzsa szerű telefon pörgetés a tenyeredben esős időben az utcán= új teló, ha pocsolyába ejted.
- "Segítek kimosni" felkiáltással a ruhazsebben felejtett telefon kimosása 60 fokon = új teló az asszonynak,+ a nem 60 fokon mosandó ruhák barbi méretűre konvertálása miatt örök eltiltás a mosogéptől :)))
- vasalás közben eszedbe jut, hogy hol ba...tad el az egyik szriptedet, és nekiállsz kijavítani = új ruhák a megégett helyett + örök eltiltás a vasalástól :))))
-
(már nem ide tartozik, de jól tükrözi a mentalitásomat)
Az asszony kisebb "problémái" velem:
- A frissen vásárolt kedvenc márkás VOK-ját az erkélyen látta viszont, mint wifi antenna.
- Az pipere cuccait védő csatos vastag alu doboz mint mini szerszámos készlet!
- A kis konyhai kézi porszívó megtuningolva fűtőszállal, és átalakítva a kocsiba fűtő berendezésnek
- elektromos kés+fűrészlap= dekopír fűrész plexi lapokhoz :)
- Tök jó kísérlet télen kipróbálni a CD lemez vs. mikrosütő esetét. (szellőztetés a -5/-8 fokban)
stb....

Komolyan mondom, helyenként félek magamtól. Gondolhatjátok, hogy a kütyüim hogy félnek a környezetemben :)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

"- "Segítek kimosni" felkiáltással a ruhazsebben felejtett telefon kimosása 60 fokon = új teló az asszonynak,+ a nem 60 fokon mosandó ruhák barbi méretűre konvertálása miatt örök eltiltás a mosogéptől :)))
- vasalás közben eszedbe jut, hogy hol ba...tad el az egyik szriptedet, és nekiállsz kijavítani = új ruhák a megégett helyett + örök eltiltás a vasalástól :))))"

Hangosan röhögök, köszi :D

---
http://xkcd.com/258/

Apple MacBook
CD 1.83 | 1.25GB 667MHz | 60GB SATA | 2.36 kg | 5400mAh @ 12.5V

Ezekről a kávés történetekről jut eszembe egy vicces történet.

Nyár, Hegyalja fesztivál, 40 fok árnyékban, két munkatárssal néztem el. A nem éppen sarkvidéki időre tekintettel időnként tiszteletét tették nálunk a rakamazi tűzoltók, hátha valaki kért egy kis zuhanyt a nyakába (hát hogyne!). Egy probléma volt: munkatársam elfelejtette kivenni a pénztárcáját és a telefonját a zsebéből.

Eredmény: telefon pár napig be se kapcsolt, majd elkezdett működni. Viszont legalább kimosódott a pár héttel korábban beleolvadt csoki a mikrofonból. :)

----------------
Lvl86 Troll

1. Gep tuningolas, elsore minden jonak tunt. Aztan winfos kekhalal. Kiderult hogy a ram hibazott. A Win tobbet el se indult -> reinstall

2. BIOS frissites szar rammal. A gep persze hogy nem indult utana. Nagyon furcsa sipolo hangokat adott ki :)
Szerencsere talaltam egy teljesen masik alaplapot aminek az volt a baja 5 perc utan merevre fagy, de hasonlo BIOS IC volt benne, abba gyorsan belefrissitettem ujra, IC atrak az elcseszett gepbe, es siman ment :)

Lowercase-ra átnevező scriptet /-ből futtatni? Megosztottam mással, nekik is sikerült.

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Gépet installáltam és nem figyeltem, hogy egy _sarge_ netinst került a dvd-ben nem lenny.

Felszenvedtem, és a dist upggrade során tudatosult, hogy mit is csinálok valójában. Mondjuk furcsa is volt a telepítő, de azt mondtam ismerősnek ez csak az _expert_ miatt ilyen. Hát nem. Végigcsináltam.... de legközelebb... :-]

Kedves ismerősömékhez vittem egy pc-t még 99-ben. Nagyon megörültek neki, de folyamatosan reboot-olt. Darabokra szedtem, már szinte valamennyi alkatrészt kicseréltem, portalanítottam, számos kombinációt kipróbáltam. Nálam otthon ment, de náluk nem. Gyanakodni kezdtem az áram szolgáltatásra. . .
Aztán vettem észre, hogy a kutya megrágta a tápkábelt és ezért néha nem kapott áramot - persze csak max 1 másodpercig.
(A tápkábelt nem vittem el, csak a gépet.)

Másik: ismerősömnél a vga hűtő zajos volt. Megkértem, szedje már le a gpu-ról, amíg én elővadászom az új hűtőszettet. Le is szedte, alaposan le is csiszolta a gpu felületét (gépészmérnök -> amúgy tisztelem őket).
Többé nem indult be.

Anno Atari ST-s korszakomban spéci floppy formázó programot írtam egy lemezújsághoz.

1. Program megír, azonnal kipróbál, az lefagy. Persze nem mentettem forrást. Gép újraindítás ...
2. Program újra megír, forrás elment floppy-ra, azonnal kipróbál. Program beleformáz a bent hagyott lemezbe és lefagy.
3. Program harmadszor is megír, forrás elment, floppy-t CSERÉL és elindít. A program megint beleformáz a floppy-ba, majd lefagy. Most már van mentett forrás, amivel lehet folytatni a munkát.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Anno (a 90-es évek elején) a Számalk-on terjedt a következő történet: egy belső fejlesztésű ügyviteli(?) szoftvert használó titkárnő szénné zaklatta az egyik fejlesztőt.
Egyszer azután a szoftver dobott egy 'Error type 26 in procedure hulyepicsa_2' hibaüzenetet.
Ezután a viszony állítólag kicsit feszültté vált.

(Nem garantálom, hogy igaz a sztori :) )
__
www.turamotoros.hu

Sose tudtam, mi a technológiai sorrend az autó akksicserénél (helyesen: test le, + le; + fel, test fel).

Nagyon szikrázott króm-vanádium villáskulcs, amikor a +-t erősítettem vissza (test már fent volt), és természetesen rövidre zárt az akksit leszorító fém lappal. Olyan forró lett, hogy az égésnyom (villáskulcs lenyomata) még napokig látható volt az alkaromon...

Sógorom flexszel cserepet szabott. Letette a gépet, majd a jól ismert sistergés emlékeztette két dologra:

  • A korong kikapcsolás után forog.
  • Sem a vezeték, sem a szigetelése nincs felkészítve a vágókoronggal való találkozásra.

Mondjuk faterom se semmi. Beszart a kapulámpa, folyton világított, nem kis teljesítménnyel. Miután légvezetékkel volt belevezetve a delej, édespám felállt egy hokedlire, és egy ollóval elvágta. Zsoltika, amikor rájött, mit csinál, olyat üvöltött, mint még soha. Egyébként neki utólag kis híján sikerült beadni, hogy a szabad drótot le kellene szigetelni, mert kiesnek a végén az elektronok. Sajnos elröhögtem magam. :)
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

subscribe

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.3, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

A nemtudom-mia-szamitogep koromban elkovetett elso oriasi baklovesem az volt, amikor a frissen szerzett halokartyat a bekapcsolt (fekvohazas, foldre lepakolt) gepbe probaltam betenni.
A masik, igencsak kinos eset az volt, amikor a regi gepembe (333-as proci, 128 ram, osi alaplap ki tudja mar milyen gyartmany) kaptam egy havertol egy 250 gigas vadiuj sata-s vinyot. Pontosabban hat megvettem... es hazaertem, es orultem, csak nem nagyon ment a dolog... Aztan elmentem a boltba es becsereltem egy ugyanakkora, nem sata vinyora... Aztan elmentem es becsereltem egy 40 gigasra, amit meg latott is...

Es egyszer nemregiben telepites, legyen mar uj jelszo, ideje van. Jelszavakat felir, bootol, papir kidob, szemet levisz. Masnap fejet utemesen a falnak.

Pár éve, Debiant feltesz , ngyon örül (akkor tanultam) minden jó. Szobából kimegyek , feleség szól - Te imre mit jelent az ,hogy kernel panic? Visszarohanok és látom ,hogy ahol ki van nyitva (Rendszermag fordítása) azt olvasgatja. Mondjuk ő is inkább linux-ot használ most már.

Két ablak, egyikben éles szerverre, a másik teszt szerverre beloginolva, kollégának mutatom, mit csinál a "sudo rm -rf /", és miért nem szabad játszani vele.
Nyugodtan megvártuk a törlés végét, ejha, mondja a kolléga, akkor pillantok a terminálablak címére... Szívkihagyás... Telefonok hirtelen csörögnek... Szerencsére, 15 perces késleltetett backup volt a teljes lemezről, de így is csak fél nap után álltunk helyre.
--
Coding for fun. ;)

"...miért nem szabad játszani vele".

Nem értem ezt miért kell a kollégának _bemutatni_? Ha azt mondod neki, hogy ez a parancs mindent legyalul, azon mit nem ért?!

Nekem például szerencsém volt: Az autóvezetés oktatóm nem akarta a gyakorlatban is _bemutatni_, hogy mi történik velünk amikor 200-al megyünk neki egy jól megtermett fának... ;)

Életünk első "IBM-PC típusú" (ahogy a tanárbácsi mondta) számítógépünket beüzemeltük otthon, DOS 6.22, örömködés vala. Bátyám akkor még nem ismerte, én a suliban már valamit láttam belőle. Na, felírtam szépen a parancsokat, nagy betűkkel odaírva, hogy "EZT BE NE ÜSD" (format c:). Magyarázatot persze nem írtam oda. Szerintetek? :D

(szerk.: azóta persze a bratyó is megtanulta, hozzáteszem nem gyengén.)

az öcsém (10 éves) számítástechnika órán tanulta, hogy a processzor és a ventilátor közötti pasztát 3 havonta cserélni kell az optimális működés érdekében.
Öcsém évekig pasztázta a gépeket otthon, majd egyszercsak elfogyot a hűtőpaszta, és gondolta jó lesz a célra a fogpaszta (colgate whitening), mert az is hűt.
Rosszul gondolta :)

Elive ízlelgetés közben úgy döntöttem, hogy igen, felteszem a gépre, mert tetszik...
Igen ám, de rá volt dugva a külső USB vinyó..
Oké, install... aztán valahogy a telepítésben eljutottam olyan pontra, hogy: formázzuk a másik lemezt is?
Én meg persze, IGEN, és akkor elfehéredve látom, hogy a partíció neve sda1.... azon volt minden mentésem...
f@sza, így lett egy teljesen szűz gépem, meg egy szűz vinyóm....
isteni!

Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

Egyelőre kísérletezem a kernelforgatással. Eddig a kovetkezőkre jutottam:
Elolvastam a README-t, ott olyat olvastam, hogy még véletlenül se a /usr/src-be tömörítsek. Ok, /root kicsi, legyen a /tmp. Kernel fordul, én elálmosodok, mondom holnap foltatom, gép kikapcs...
Egyébként elolvastam másnak a README-jét is. betettem a mirelit hamburgert a mikróba - elég büdös lett a csomagolása. Határozottan emlékszem a leírásban a "Nem szükséges kivenni a csomagolásból" mondatra. Igazából ez két egymás alatti sorból lett. :)
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Az iptables az szerintem ha őszinték vagyunk mindenkinél bejátszott már. :) Nekem ezzel a nagyképűség volt a legnagyobb hiba. Script elkészült: elején minden policy drop, de valahol egy elgépelés miatt még elszállt azelőtt, ahol SSH-t beengedi. A nagyarcoskodás az volt, hogy kipróbálatlanul update-rc.d is volt, így aztán szerverújraindítást is hiába kértem volna. :)

A legdurvább a $HOME-ban kiadott rm -rf valamilyenkönyvtár/* véletlenül valamilyenkönyvtár/[:space:]* lett. :) Boaaaa.... :)

Elviselni azért legnehezebb, mert tudtam senkit szidalmazni magam helyett. :)

Mindenki mondta mar a shutdown -t ... Nekem kicsit mashogy :)
Este benyomok valami filmet es beallitom, hogy shutdown -h 120 pl.
Sikerult ezt egy serverren ... Aztan reggel fogtam a fejem ...

Az első nem saját részre összerakott gépbe (486 DX4-100) a procit 90°-al az előírthoz képest elforgatva sikerült beszerelni, ki is jött belőle a füst...

--
In every life we have some trouble
When you worry you make it double
Don't worry, be happy

Eszembe jutott még 2db:

1)
Új kolléga jött, mutogattam neki a szervereket... regéltem róla, hogy egyes típusok bolondbiztosak, nem tudja csak úgy megnyomni a power gombot, kell hozzá célszerszám (x3500 -as szerveren pl. befelé [lehet kifelé] ,,néz'' a power gomb körüli műanyag és csak tollal vagy egyéb hegyes tárggyal tudod benyomni a gombot). Ezt bizonyítandó, egy ujjal sikeresen leállítottam a produktív nagyvállalati levelezőszervert. :-( (ezen az x3500 -ason valamiért laza volt az előlap és ennek érintése megnyomta a power gombot...)

Azóta persze már megmutattam, ha normálisan van összerakva egy x3500 -as, akkor nem lehet csak úgy kikapcsolni. De akkor az úgy ciki volt. :)

2)
Újratelepítettem egy viszonylag lényegtelen szervert. Aztán hálóra dugtam és kb. 1 perc múlva csörgött a mobilom, hogy nem -e történt valami egy másik, lényeges szerverrel. Erről beugrott, hogy a lényegtelen szervernek is azt az IP -t adtam, mint a másiknak és lett hirtelen egy kis ütközés..

Persze ezekből tanul az ember. De ott és akkor kellemetlen és mindig kell legyen a tarsolyban valami instant magyarázat: ingadozott az áram, stb. :)

mindig kell legyen a tarsolyban valami instant magyarázat: ingadozott az áram, stb.

Ezt a technikát nem ajánlom senkinek. Ha valamit elrontasz, s kimagyarázod ilyen-olyan misztikus dolgokkal, akkor majd a valóban misztikus szívásoknál is simán elkönyvelik a személyes inkompetenciádnak. Na ez az igazi R0. Elég csak arra gondolni, hogy ha egy "user" alkalmazza ezt a mismásolási technikát, abból születnek a tipikus R0-sztorik, amik általában úgy kezdődnek, hogy "ahelyett, hogy megmondta volna, hogy", s úgy fejeződnek be, hogy "s emiatt szívtunk x időintervallumot." Meglepett, hogy pont ebben a szálban több ilyen mesélgetésről szóló félmondatot is elejtettek a hozzászólók.
Kedvencem még a mese-folklórban a "nem tudjuk miért, de elromlott teljesen magától", viszont x idő múlva "magától megjavult".

+1

A fenti esetekben, meg úgy általában miért nem lehet kiállni, hogy "bocs, főnök, elbasztam, az új kollegának akartam mutatni ezt vagy azt és nem úgy működött, ahogy számítottam/kellett volna. De azonnal helyreállítottam a dolgot, elnézést, ember vagyok, eddig nem hibáztam, most ez becsúszott, bocsánat."
A sumákoló gennyes munkaerőt én is utálom, ahogy egy ici-pici sumákolás kiderül, én páros lábbal rakom is ki az embert. Nekünk 100%-os csapat kell, akikben meg lehet bízni. Hibát mindenki követ el (kivéve én, persze, hehe... :)) ), ha megtörténik a gyors elhárításra kell törekedni, ez meg csak úgy lehetséges, hogy _azonnal_ jelzik a főnöknek/illetékesnek, hogy intézkedni lehessen a károkat minimalizálandó.
Volt már, hogy a malomüzemben a főmolnár rosszul rakott fel egy szíjat, ami elszakadt, és fél napra állt a üzem, mert nem volt másik (a tartalékot rakta fel roszul).
Odaállt, hogy "bocs, főnök, elbasztam, valamiért ferdén raktam föl, mi legyen?"
Erre azt mondtam, hogy "jó, előfordul, de figyeljél jobban bazd meg, szerencse, hogy téged nem kapott be a tengely, legfeljebb ha nagyon muszáj, szombaton egy fél űszakot megcsinálunk, hogy hétfőn rendben tudjuk kiszállítani a megrendelt mennyiségeket".
De ha elsumákolta volna a dolgot, és úgy derül ki, hogy elceszte akkor egy szívlapáttal nyakonbaszás kíséretében repült volna az utcára.
Meg egyszer betörték a manitu homlokrakodó szélvédőjét is, nap végén jelezték, hogy bocs, ez történt, véletlen volt, de kicsit így huzatos a gép, nem tudunk vele a hidegben dolgozni így (télen volt, hó is esett). Erre is azt tudtam mondani, hogy ejnye-bejnye, természetesen nem fizettettem ki velük, amíg az üveges csinált bele szélvédőt, addig "frendship-be" kibéreltük a szomszéd telep homlokrakodóját, mert nekeik azon a héten ép nem kellett.
De ezt is ha sumákolják, hogy ki volt, hogy volt, miért volt, magától tört be, stb., és emiatt nem lehet rakodni a kamionokat és áll minden, akkor vettem volna egy katanát, és az üzem udvarán nyílvános lefejezést tartottam volna, hogy miért áll a cég?!
MEg így, hogy gyorsan szóltak mindkét esetben, gyorsan tudunk intézkedni, hogy a hibát mihamarabb elhárítsuk, és nekünk is meg a partnereinknek is minél kevesebb legyen az állás, meg a kiesés, de ha sumákolás lett volna, akkor ez is jóval tovább tartott volna, a károk is sokkal nagyobbak lettek volna.

Ilyenek vagyunk kéremszépen, kettős a mérce, mint az élet egyéb területein.
Elvárjuk, hogy a user bevallja, ha valamit elrontott, és persze soha nem hisszük el, hogy "nem csinált semmit"
Ezzel párhuzamosan, ha mi b@szunk el valamit, akkor épp valami misztikus hiba történt, amihez természetesen semmi közünk.

Sajnos egyet kell értsek. De érdekes megnézni a főnökök véleményét is azokról, akik a hibáikat bevallják... Ritka az oyan, aki pozitív véleményt formál az ilyenekről. Az emberekben pedig van egy olyan vágy, hogy magukat fontosnak, hozzáértőnek, nélkülözhetetlennek tüntessék fel, ebbe a képbe pedig nehezen férnek be a hibák.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

A főnök sem hülye. Ha szakmabeli, akkor általában nem lehet megetetni, ha nem, akkor meg előbb-utóbb feltűnik, hogy a rendszergazda soha nem hibázik, viszont néha rejtélyes dolgok történnek vele....
Minden főnök tudja, hogy nincs olyan ember, aki nem hibázik, viszont van olyan, aki hazudik...

Hát, ebben nem lennék olyan rettentően biztos. Inkább úgy fog gondolkodni, hogy "milyen ügyes rg.-m van, még ezeket a hibákat is meg tudja oldani...".
Minden főnök tudja, hogy van, aki gyakran hibázik, van, aki ritkán. És van, aki elenyésző mennyiségben. Szarkenés, seggnyalás ismerős fogalmak? Sok helyen jobban meg lehet ezekből élni, mint hozzáértésből. Ez van, de lehet, csak én látom túl derűsen az életet.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

A két szitu azért egy hajszálnyit különbözik:
- ha a user tol el valamit, akkor az, ha segítséget kér, de elsumákolja, akadályozza a dolog rendbehozását
- ha a rendszergazda tol el valamit, és rendbehozza rögtön, majd utána elsumákolja, az további károkat nem okoz.
Ezzel persze nem akarom menteni az elsumákolást, ha a főnök és az alkalmazott is normális, akkor nincs semmi haszna, csak aláássa valakinek a megbízhatóságát. Viszont ez nem mindig teljesül.

Valamennyire a témához kapcsolódik: Kb egy órája kaptam egy mailt, amiben a kedves kollegám úgy oldotta meg a forwardot, hogy képernyőképet csinált a levelelezőprogramjáról (amiben a szöveges tartalmú levél volt), majd ezt a képet beillesztette egy word dokumentumba és elegánsan csatolta a leveléhez, amit nekem küldött. Őszinte döbbenet uralkodik rajtam azóta is.

--
Keep it simple, stupid.

Átmelózott szombat éjszaka után, valamikor vasárnap du. hívtak, hogy gondjuk van... Szerinted...? Azt láttam, hogy hozzánk nem ér el a csomag, és amíg kerestem, hogy ki az illetékes, addig így próbáltak segíteni... A végén kiderült, hogy van (volt) közben egy f0sch kategóriájú router, amiben a policy based routing felénk mutatott ugyan, de a gyagya N...tel ócskaság valami miatt arp-kérést nem küld, azaz ha valami miatt nem vagyunk benne az arp-táblájában, akkor nem tudja, merre van az arra... A workaround az lett, hogy folyamatosan pingelni a router túloldalát a mi oldalunkról, ezzel belekerültünk az arp-táblába, és rögtön megindult a forgalom...

döbennet? ez teljesen napi jelenség sajnos. igaz, hogy most már kicsit políroztunk az usereink tudásán és most már "csak" wordben írják, hogy "szia! kérsz-e egybédjegyet?". bár most is megleptek, mert az egyik a thunderbirdbe csatolható aláírfile-t word-ben írta meg és meglepődött az érdekes karaktereken :D

--
xterm

Nekem halálom, mikor JPG képeket úgy küldenek át, hogy beleteszik egy doc-ba... Az a baj, hogy az alapfokú számtech tanfolyamokon ugye word-özés megy, s a felhasználók nagy része azt gondolja, mindent ebben kell. S ez valós probléma. Több olyan ügyfelem is volt, aki szinte mindent ebben akart, még rajzolni is, mert ő azt tanulta a tanfolyáson, hogy ez a szoftver a Windows lelke... Erre minden alkalommal "no comment" a véleményem...

:) jó az a Word. Meg nem nevezett internacionális vállalatnál nem engednek az e-mailekhez swf fájlokat csatolni. Megoldás? Beágyazzák docba, úgy küldik :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

nekem más; ha ilyet kapok, akkor válasz: "anyád, barom!"; ha vissza_kérdez, akkor: "hülye vagy, vazze; vidd vissza a számítógépedet, mert kevés az IQ-d hozzá!"; ha ez után is visszakérdez, akkor már szvsz fejlődőképes és egy rövid leírásban elmagyarázom a dolgokat...
eredmény: egyre kevesebb baromságokat kapok emilben :D (vagy kevesebben akarnak/mernek velem kommunikálni, franc se tuggya...)

Ezért gondolnak átlag emberek rendszergazdáról, linuxosról, számítógépesről, ájtisről, hogy lényegében anyátlan tahó technófasisztoid phaszok, akik csak főnöki seggberúgásra hajlandóak megmozdítani hájas alsó fejű, felső nyaki valagukat munkavégzés irányába.
--
http://opensolaris.org/os/project/indiana/
http://www.opera.com/browser/

Ezt IRL nem hiszem, hogy jó ötlet megjátszani. Amellett, hogy emeli az antiszoc reputationt, erős ellenérzést vált ki a felhasználóban irántad. Én már csak egy szájhúzással elintézem ha ilyesmibe futok bele -elég gyakori, de nem oltom a usert, mert sosem lehet tudni ki kinek a kicsodája. És a mai világban ezek az emberek nagyon meg tudják keseríteni az életedet. Továbbiakban meg: felesleges beszólni nekik, attól nem lesznek okosabbak. Esetleg kedvesen elmagyarázni, h lehet ám másképp is (ezt mondjuk pár perc alatt fel lehet ismerni, h érdemes e egyátalán).
A "hülyejúzer" a barátunk, ő adja nekünk a munkát. Amolyan szükséges rossz.
Kiborító inkább az tud lenni, amikor mást el sem bírnak rólam képzelni, mintha csak ennek élnék, pedig jajdehogy!
Menzáról leszoktam miattuk, mert állandóan zaklattak az "otthoni gépem" kezdetű mondatokkal, és kollegákkal szeretünk normális emberekhez méltó ebédszünetet tartani, amikor nők, sport, bármi.. a téma. Sajnos éttermekben sem vagyunk biztonságban. Ott is ránktalálnak a felhasználóink és ha egyszer lelepleztek minket, akkor a: tulaj, pincér, szakács (nemvicc) kezd el velünk diskurálni az otthoni gépéről, és azt várja hogy ott máris bérmentve megoldjuk a problémát, természetesen.. Na, ez a kiborító, nem a "szkrínsot"! :)

-
Debian Lenny

Mikor már nem tudtam követni a telefonos mi nem jó hívásokat gondoltam egyet és össze dobtam egy weboldalt, egyszerű kis űrlappal. Gondoltam kitölti a user, megadja a nevét, intézményét, telefonszámát meg , hogy mi baja van.

Alul Küldés gomb.

Egyszer jön a titkárnő, hogy faxot kaptam.... ott ledöbbentem és azt hittem megmarom magam.

Kinyomtatta, kézzel kitöltötte, oda írta reméli így gondoltam és vissza faxolta.

Fél év múlva megkérdezte , hogy most is úgy jelentse be mint a múltkor?

Akkor csatlakoznék én is...
Új gép összeszerelése után ügyfél szól, hogy fagyogat. Kimegyek hozzá, teljesen jól megy addig, amíg fizikailag nem érek a géphez. Nézegetem, hátha összefüggéseket fedezek fel, de semmi, BIOS túrástól kezdve minden. Jó, alaplap a végén ki a házból, teszt, megy. Mindenfélével izzasztva is teljesen jó. Vissza a házba, fagy... Mondom mi a megveszekedett telihold lehet ez. Újra kiszed, megint jó. Akkor a házat tüzetesebben átnézve derült ki, hogy egy fém távtartót egy hellyel arrébb raktam... Csodálom, hogy nem halt bele a lap. Azóta mindig megszámolom a csavarokat és a távtartókat...
Másik: Ha műdödő fekvőházas gép kártyáját tartó rögzítő csavar ráesik a lapra, akkor bizony amperszag lesz.

Nem IT:
Egyik reggel pirítóst akartam csinálni, de nem akart sikerülni. Hiába nyomkottam lefelé a kis gombot, az istennek nem akart lent maradni. Mondom biztos valami kiakadt belül. Gyorsan szétkaptam. Vizsgálgatom, majd észreveszem, hogy nincs semmilyen kapocs hanem mágnes tartja lent a gombot, ahhoz meg áram kell. Nézegetem a tápját, épnek tünik. Összeraktam, visszavittem a konyhába, hosszabítóba visszadug, nem megy. Akkor jöttem rá, hogy valaki kihúzta a hosszabbítót.... :)

-----------------------------------------------------------
"... Nem az számít, hogy mennyire vagy jó gitáros hanem, hogy mennyire vagy király." - Slash

Napi probléma, hogy az áram a vezetéken megy, azt pedig vagy be kell dugni, vagy a hosszabbító pirosan világító kapcsolóját felkapcsolni.

Múltkor kihívtak ismerősék hogy nem megy az új router. Megkérdeztem hogy be van-e dugva. Azt mondták be. Csatlakozok a routerre hálókábellel, de nincs visszajelzés. Mondom "muti hova dugtad be". Megmutatja, hosszabbító oké. Végigkövettük az asztal mögött a vezetéket és kiderült hogy ki lett húzva valamikor.. 10 perc "munka" után fél óra röhögés :)

Errol jut eszembe: volt regebben egy adsl kapcsolatom, ami egyszercsak megadta magat. Ez onnan tunt fel, hogy nem megy az ssh. Behataroltam, hogy a hiba valahol az adsl kapcsolatban lesz (PAD csomagok megjottek, sot furcsa modon nevfeloldas is ment.) Aztan felhivtam a szolgaltatot, hogy akkor most mivan? Keresgeltek is egy darabig, aztan teljesen veletlenul megnyitottam egy bongeszot 2 nappal kesobb, ahova barmit irtam be, ugyanaz a tajekoztato szoveg fogad, hogy megvaltozott a domain...
Jot nevettem magamon. :-)

Hosszabitos sztori nekem is van. Cegnel kellett egy uj tesztszerver, gyorsan ossztakoltuk, minden volt raktaron, RAMot kellett csak bele venni. Hely nem nagyon volt, betettuk a titkarno melle, "Kisasszony ne nyomkodja legyen kedves!" Dolgoznak rajta a sracok, par nap utan: "Te, Herkules nem elerheto!" Megnezzuk, tenyleg nem lehet ra kapcsolodni, atmegyunk a masik szobaba, le van kapcsolva. Minden mas ami a hosszabbitoban van mukodik. Nem aram. Gep belo, latszolag minden jo. Par nap mulva megint ugyanez. Kabel kicserel, hatha kontakhibas. Hiba ujra elojon, memtest, stb.. Mar nem tudunk mit csinalni, nezem, a tetkarni takarit erosen. Mondom, Kriszta, nem szoktad veletlenul kinyomni a piros kapcsolot a hosszabiton? -Ja, de! De olyankor gyorsan visszakapcsolom....
Kerestunk masik helyet a gepnek...

Ez meg friss:

ls -l /home/$USER/share
drwxrw-rw-

chmod 761 /media/data/linux/samba

ls -l /home/$USER/share
drwxrw-rw-

user:$ ??

sudo chmod 761 /media/data/linux/samba

ls -l /home/$USER/share
drwxrw-rw-

user:$ ??!

sudo chmod o=x /media/data/linux/samba

ls -l /home/$USER/share
drwxrw-rw-

Mi a k*rva anyad van!?

> google >> permission issue can't change permission.

ls -l /home/$USER/share
drwxrw-rw-

user:$ Ja. My bad. lol?

Tipukus pebkac elnezes.

Ez meg friss:

ls -l /home/$USER/share
drwxrw-rw-

chmod 761 /media/data/linux/samba

ls -l /home/$USER/share
drwxrw-rw-

user:$ ??

sudo chmod 761 /media/data/linux/samba

ls -l /home/$USER/share
drwxrw-rw-

user:$ ??!

sudo chmod o=x /media/data/linux/samba

ls -l /home/$USER/share
drwxrw-rw-

Mi a k*rva anyad van!?

> google >> permission issue can't change permission.

ls -l /home/$USER/share
drwxrw-rw-

user:$ Ja. My bad. lol?

Tipukus pebkac elnezes.

Az egyik szerveren folyamatosan generálódnak a fájlok (kicsik, de napi több száz). Ezekről kell napi mentést csinálni. Gondoltam megkönnyítem a dolgom, és cronnal átscp-zem őket, így csak 2-3 havonta kell kiírni őket amint összejön egy dvd-nyi anyag. A probléma, hogy becsúszott egy karakter az ssh kulcsba, és nem egyezett a szerveren lévővel. Mindezt 2 hónap után vettem észre, kicsit le is fehéredtem. Szerencsére a szerveren maradnak az eredeti adatok, csak össze kellett vadásznom őket az adott intervallumból.

Kevésbé sw:

Történt, hogy átköltöztünk új helyre, és mivel a szerverek is jöttek velünk elég nagy biztonsági fokot kellett biztosítani az új irodában is. Hétfőn kapott is mindenki szóbeli tájékoztatást a 6 jegyű riasztókódjáról, a telefonszámról amit hívni kell, ha beriaszt, az ott bemondandó üf kódról és jelszóról, illetve, hogy ezt persze lehetőleg ne írjuk le sehova. Mivel vizuális tipus vagyok, nem bírtam ki, hogy ne tegyem be egy cetlin a cigisdoboz hátuljába, gondolván, hogy mivel gyakran ránézek majd gyorsan megjegyzem. Úgy alakult, hogy 2 napra rá erősen lerészegedtem, és nem tudtam már hazamenni, úgyhogy jött a megváltó ötlet, aludjunk az irodában, úgyis közel van és sokáig lehet pihenni, mert nem kell reggel utazgatni (és még zuhanyzó is van). A probléma ott kezdődött, hogy odafele sikerült csuklóbol kidobni a dobozt amiben a kódok voltak, persze ezt már csak a helyszínen sikerült észrevenni. Akkor jött a következő brilliáns ötlet: az első 3 számot már úgyis tudtam, a többit majd betippelem. Amin a mai napig el vagyok képedve, hogy sikerült eltalálnom a maradék 3 számjegyet, és nem kellett a rendőrségen töltenem az éjszakát. Valahogy ott helyben nem gondoltam bele, hogy mi lehet a következménye annak, ha nem jön be az 1:1000-hez.
Másnap a főnököm megjegyezte, hogy milyen fura, hogy időben beértem, illetve hogy milyen alkohol szag van. Aztán mondta, hogy kéne venni egy céges matracot, hogy legközelebb ne kelljen a földön aludnom :D.

/lib reszleges torlese? Ma kovettem el. icepref (icewm beallitaskezeloje, vagy oteves) nem mukodik, hat kezzel kipakolom a deb-bol mc alatt. Hopp, nem az /usr ala mentek a cuccok, hanem a / ala. Na akkor, /share torlese, /lib torlese... Aztan persze amilyen gyorsan lehet, csaptam a MEGSE feliratra. dpkg-t nem talalja, semmilyen parancsot sem talal. ldconfig egyedul, utana mar dpkg is, meg apt is, csakhat libeket hianyolt...

Most ott tartok, hoyg EEE PC-ne leszedtem a libc6 deb csomnagot, kibontottam, ftp-n atraktam. Aztan ldconfig es most csinalom az apt-get install --reinstall parancsokat
a hianyzo libekre...Basszus...

Koszi, ezt megjegyzem. Felek, hogy par ev mulva ujra elkovetem :(

Esetleg valami Debian-cucc, (apt-akarmi, dpkg-akarmi), ami megnezi a /var/lib/dpkg/info/*.list file-okat es a benne szereplo bejegyzeseket vegignezi, mind megvan-e ? Hmm, meg is irhatom...
Nagy reszet visszaallitottam, de pl. a PAM libek is tuntek, szerencsere nem inditottam ujra a gepet...

Vagy barmilyen Debianos "rendszervisszaallitas" bizbasz?

rm -rf / elkerülésére:

Olykor előfordul és szívás is volt vele, hogy alkönytárat kell törölni, és a typo ilyenkor gyakran tragédiát okoz. De ha csak reguláris fájl és könyvtárak (meg symlinkek) vannak a törölni kívánt alkönyvtárban, akkor semmi probléma.

Az alábbi három sort nem vagyok lusta begépelni rm -rf "$TORLENDOKONYVTAR" helyett:

find ./"$TORLENDOKONYVTAR" -P -mount -type s -exec rm {} \;
find ./"$TORLENDOKONYVTAR" -P -mount -type f -exec rm {} \;
find ./"$TORLENDOKONYVTAR" -P -mount -type d -exec rm {} \;

Disztrótól, oprendszertől függően fontos, hogy a find alapértelmezetten a paraméterei között ott legyen a "-P", illetve "stay in one filesystem" attitűd "-mount" vagy "-xdev" kapcsolókkal aktiválva, míg másként az "-exec" helyében még az is fontos lehet, rákeressünk a megtalált fájlra a mount parancs kimenetei között, és találat esetén ne lépjünk bele... (pl. ha "/home/$(whoami)" -n belül csatolt fontos mentéseket tartalmazó terabájtos diszkről van szó)

ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

Ez még friss, 15 perce csináltam.

Döglött szerver, kicsavarozom javításra. A szerver alatt kb 4 unittal, a szekrénybe hátulról becsavarozva egy tök sima Kontavill 19" 220-as elosztó. Azzal a frankó narancs kapcsolóval, ami bő fél centit kilóg az elosztó síkjából.

Szerver elöl óvatosan jön kifelé, szerver hátul óvatosan húzza magával a kábeleit. UTP kábel gyengéden nekifeszül az elosztónak, lazán átfut az elosztó kapcsolóján, negyed másodpercre átbillentve nulla állásba.

Szünetmentes távolról pittyen egy diszkrétet, hogy OVERLOAD, én meg végignézem ahogy egy 42 unitos szekrény fele újraindul.

Ezt a szervert nem cable management sínekkel rendeltük. Illetve hülye Kontavill.

Hogy a bűbánatba lehet ekkora tömegben megtalálni az új postokat?

En a firefoxban a "j "-re (j betu meg egy szokoz) keresek, aztan balkez ctrl-g nyomkodas (ugras kovetkezo talalat) es ha a kepernyo aljan jobb oldalon piros szin villan ("uj" felirat a hozzaszolas fejleceben), akkor jobb kezzel egergorgo billentes.

Finom dolog lenne azt irni, hogy "új ", de nem magyaron van a bill alapbol es nincs win gomb a model M-en, hogy valtobillentyunek hasznaljam.

Oh well. talan ranezek a hupper extre...

az előbb sikerült mirrordir-el egy olyan csatolásra szinkronizálnom, amit elfelejtettem előtte felmountolni :)
hát persze, hogy telerakta a /-t... aztán csak pislogtam, hogy hol a hely. mert ugyanis utána rámountoltam a megosztást, és ezért nem találtam az eltűnt helyet. :)

(a megoldásért köszi imp@ #hup.hu! :) )

----------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

Ma nem én voltam r=0 :) .. az egyik prominens IT vezető (ügyfelünk IT stábjának egyik vezetője) megkérdezte tőlem, hogy ,,ugye az új szervereket már hálózaton keresztül managelitek és nem telneten?''

Ha már üf. sztori... Az IT-vezető kitalálta, hogy jaj de jó, hogy raid tükör van az adatbázis alatt (szegény 1U tepsibe csak két diszk fért), nem kell mentés a DRP-hez (sem), nap végén ki az egyik diszk(!) be a páncélba, onnan meg a tegnap kivett vissza a raid-tömbbe... Nem mostanában volt, de erre nehés nem visszaemlékezni... Apropo, telnet... bank, banki alkalmazás, fiókokból, irodai hálózatból, azaz úgy mindenhonnan szép telnet-et használó klienssel érik el a szervert, azon keresztül dolgoznak -- "természetesen" UNIX-os userként felvéve... Ja, az OS úgy volt beállítva, hogy nem használt shadow fájlt...

Egy hete: Reggel 3-4 fele. Tea az asztalon. Ilyen korán ugye az ember még/már picit álmos. Egy nagyobb lendülettel a teli pohár tea a gépre. Szerencse, hogy a billentyűzet lentebb van, a monitor meg nagytalpon él. Reggelre persze ragacsos lett minden.

vettem egy gamer egeret: birta 4 honapig, az interaktiv jatekelmenytol elszornyedve a balgomb eltort.
billzet: ilyen gurulos gepalvanyom (vagy mi a szar ez) van, reggel felkeltem, labbal beloktem a gepet, erre leesett a monitor mellol a kave es megolte a 11ezer forintos bill+eger kombot (2 honapos volt)

R.I.P

# 4ee07848d68ff6b26ac9d518c96a7dda169954d5 #
http://err0rs.info /*IT & Much more */

2 eset:

1. iptables -F kiadasa ugy, hogy a default policy DROP (persze a szerver az orszag tulso felen volt)
2. zpool create (mert az ugyse bantja az adatokat, 820GB cucc repult)

Termelést szervezek át mostanában és az évek óta általam megrendelt gyártósor plc kóderjának faszságára a mostani audit során derült fény.

Munkaidő 17-ig. Lent vagyok a termelésen látom kapcsolja le a srác a szalagot 16:30-kor.
Gyorsan meg is kérdeztem:
- Te mit csinálsz?
- Le kell kapcsolni fel órával hamarabb a szalagot, mert kb. fél óra a gép kihűlése és a rendszert csak utána kapcsolhatja le.

áááááááááááááááááá!!!!! nem kapcsol le magától. 4 éve van meg ez a sor, évi 130 órát buktunk emiatt. Nem picit lettem ideg. Kell is egy "diplomata" most nekem aki konvertálja a dühömet a PLC kóder felé, mert én az ilyennek a fejét venném. Könyörgöm! Ipari cégeknek gyártják a szalagot! Nehogy már csak nekem fájjon ez napi fél óra kuka.

Levista "válasz a feladónak" helyett "válasz". Nagyszerűen elküldtem ftp usernevet/jelszót a listára... Persze jelszócsere azonnal. Szerencsére szakmai belsős lista és az ftp user is erősen korlátozott, de azért majd holnap megnézem hányan próbálkoztak be :)

Pont igy csinalom en is. Es mindig csodalkozok amikor masok emailben/skype-on kuldik nem csak a felhasznalonevet/jelszot, de azt is hogy ez hova kell.
(Errol jut eszembe, ssh meg vpn kulcsoknal kellene egy olyan feature, hogy az elso hasznalat elott kotelezo legyen megvaltoztatni a jelszot.)

- 64bites gcc fájlokat felülírtam 32bitessel
- iptables

# ssh
-A INNPUT -p tcp -m tcp --dport 6543 -j ACCEPT
# -A INPUT -p tcp -m tcp --dport 22 -j ACCEPT

Majd putty bezár másnap csodálkozás, hogy mivan.

- apache AddDefaultCharset UTF-9

en azt se tudom h miaz az az RX user

nem szakember ismerős kiporszívózta a gépet majd kiszedte a videókártyát és szilikonsprével befújta az AGP portot
--
Jó rendben.

Idézem magam egy másik topic kapcsán:

"Tehát az történt, hogy 8.10-es Ubuntu alatt gyakorolgattam a shell parancsokat. Egyszer csak azt akartam, hogy a készített könyvtáramat ki tudjam törölni. Utánanéztem, hogy mivel is lehetne, és én találtam a jegyzetben (iskolai jegyzet gyakorlatra) egy "rm -r *" parancsot. A /home/user-ban volt a mappa amit csináltam. Na, az a lényeg, hogy lefuttattam így a parancsot, hogy "rm - r * /home/user/mappa neve" és egyszer csak fogta magát és _mindent- letörölt a gépről ezzel a paranccsal. A parancs leírásában csak az volt, hogy a mappát és az összes almappáját törli. Mivel a fenti elérési utat adtam meg, nem féltem, hogy másnak is baja lesz. Erre beütött a krach. Na, most azt szeretném kérdezni, hogy esetleg nem-e tud valaki olyan programot, amivel legalább az egyik partícióra visszanyerhetem az adatokat? Nincs annyira nagy gáz, mert van két helyen is backup a cuccokról, de azért most jól besz@rtam. :D"
-Tomato

elcseszett böngésző reboot után mindig sokára jött fel (sok sec), persze xterm gyorsabban popup -ol. Mindkettőt gyorsbillentyűről nyitom mindig. A fókuszlopás nem volt még akkor letiltva. Az erős jelszavamat persze hogy google keresőbe írtam be, az enter meg gyorsan jön ugye.. kicsit kiakadtam

na azóta xfce-ben fókuszlopás full-ra letiltva + figyelek hogy jelszó gépeléskor külön desktop-on legyek vagy tty-n. :)

Mai produkció, enyhe lefolyású infarktussal körítve:

Biztonsági mentést csinálnék a /var/www/html-ről, bepötyögöm tehát:
tar -c --recursion -f html-09-12-09.tar html és egy szempillantás alatt lefut. Csodálkozom, mert ez sokkal tovább szokott tartani.
Gyanakodva nézek be a /var/www/html-be -AMI TÖK ÜRES!!!
Kész, végem van, harakiri.

Aztán 10 másodperc néma pánik után beugrott, hogy a levelező szerveren vagyok...

(Tudom,tudom, a corn.monthly a barátom... egyből be is állítottam!)

Egyszer kíváncsiságból kipróbáltam, hogy a gparted-del a futó rendszer alatti partíciót tudom-e törölni... naná. :D
Kiírta, hogy sikeres művelet, persze azt hittem, hogy no práblem, mert minden ment tovább, úgy gondoltam hogy tuti hibásan jelzett a program...
2 nap múlva rebootkor volt pislogás. :D
Jó, tudom, hülyeség, de szólhatott volna, hogy ez tényleg a / és balf..hülye vagyok.
Persze akkor még nagyon kezdő voltam, most már csak simán kezdő vagyok. :)

egyik ELTE matekos kollega viccelődött vele, hogy -- ha feltesszük, hogy esetleg... -- kiírjunk az összes lehetséges bináris sorozatot, mint kombinációt CD lemezekre, az nekünk milyen jó is lesz. hiszen ekkor megkapjuk adott kódolási eljárással (legyen divx avi) mondjuk az összes lehetséges olyan videót, ami "hasraütés" egy órás. az összes olyan jelenetet, ami megtörtént, vagy valaha meg fog történni (vagy sosem fog megtörténni). mekkora móka lenne. ja, és persze: mindehhez csupán ~2^5872025600 darab korong kéne, amit, ha átlag 5 min / lemez elkészítési idővel számolunk lemezcserét és minden egyebet beleszámítva, egyetlen egy géppel megvalósíthatunk alig kevesebb idő alatt, mint az univerzum várható időtartamának párszázmilliószorosa. hát nem fantasztikus, mi mindenre képes a tudomány?

ezért használjon az ember DVD-t, mert egy lemez teleírásával rögtön többmilliárdnyi CD-nek megfelelő változatot sikeresen kiírt – kilenc nagyságrenddel csökkentettük a szükséges időt, már csak az univerzum várható időtartamának tizedénél járunk. És még nem használtunk Blurayt!
Egyébként lerövidíthető öt percre a szükséges idő: teleírunk egy lemezt véletlen adatokkal, és anélkül, hogy visszaolvasnánk, bezárjuk egy dobozba. Így amíg nem nyitjuk ki a dobozt, Schrödinger szerint a lemez minden bitje egyszerre 0 és 1, tehát lefedtük az összes variációt ;)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

zcat > /dev/sdc1 boot.img.gz

----> Képzelhetitek az eredményt... Most állíthatok mindnet vissza.
Mentségemre szolgáljon, h korán reggel kómásan csináltam, és elfelejtettem, hogy a pendrive-om később dugtam a gépre mint a külső 1 TB-os HDD-t ( ami félig van adattal), így az sdc1 - HDD, sdd1 - Pendrive.

Szomorúság.

400 km-re lévő szerverközpont, kolega által frissen telepített ip alapú 220 megszakító (web interfész, egy on, egy off gomb). A zseni, miután visszatért, meg akarta mutatni hogy működik, és lekapcsolta a switchet amin keresztűl elértük a megszakítót, meg minden mást;)

Nem én, de tanulságos: Ismerős a HTML-el ismerkedik, notepad-ban írja a kódot. Jön hozzám, hogy segítsek. A böngésző nem jeleníti meg amit írt. Nézem - nézem, gondoltam hogy valami tag-et elírt pl. body helyett bordri ilyesmi, de nem. A head-en túljut, a body-ban lévő képet megjeleníti csak szöveg nincs. Egészen véletlenül feltűnt hogy a háttér és a szöveg színe is fehér.. :))

dragonflybsd telepites:
usb image letoltve, dd-zem rogton pendrivera, nem bootol.
gyanus is volt, hogy milyen hamar vegzett a dd, amikor irtak h legalabb 1gb-os pendrive kell neki (a letoltesi idot/fajlmeretet nem is figyeltem). nezzuk csak meg azt a file-t: ..bsd.img.bz2
:)

Ehhez hasonló volt amikor egy fontos dokumentumot elkészítettem,
felmentettem ftp-re, de veletlenül nem másoltam, hanem áthelyeztem.
sebaj, gyorsan wget http://ftp-es-web-szerver/falj.bin -O fajl.bin,
mert http-n gyorsabb a letöltés, csakhogy sietségemben elgépeltem.
csodálkoztam, hogy nem akarta késõbb megnyitni a programja, amivel készítettem.
hát fajl.bin egy szép html 404-es hibaoldal volt.

~~~~~~~~
http://www.youtube.com/watch?v=VbUVqODL1nE

Windows XP halozati nyomtatobeallitas, noymtato wifis gepen. Egyik gep keresi a nyomtatot, de nem talalja, keresi megint, nem talalja. Miert nem jo ez? Egyaltalan latjak a gepek egymast lanon? Latom, hogy az bizony nincs ott, ahol szokott lenni. Fel nap szenvedes utan jottem ra, hogy masik wifire csatlakozott a nyomtatos gep valamiert alapertelmezetten, ahhoz kepest azonnal is rajohettem volna :D

2 hetes:
tty1: vim programom.rb
tty2: vim modules/bugosmodul.rb
tty3: teszteljunk. Teszteles utan hiba xyz. sorban. vim programom.rb, mostantól ez a "default" szerkesztő, a teszter ugrik a tty4 -re. Természetesen nem érdekelt hogy a vim szólt hogy héé már szerkeszted.
--- pár óra múlva --
Mentési sorrend: tty3, tty2, tty1 . Igencsak nagyon káronkodtam..

Másik, ez is friss: Csináltam egy scriptet, ami telepíti nekem a desktop környezetet gentoo-n. Valami érdekes meggondolásból sikerült lefuttatni szerveren is.. :)

Egy kvm erősen megdobta a load-ot, sietnem kellett nem volt idő elmélyedni a problémában,gondoltam addig leállítom, aztán majd este visszatérek rá. Sajnos nem csak a guest-en, hanem a host-on is bent voltam ssh-val. Ez volt az utolsó eset, hogy hagytam magam siettetni, mert indulni kellett!
A halt parancs után egy hatalmas anyázás és telefon, hogy legyenek szívesek újra bekapcsolni.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Android:
A system appokból töröltem ami fölösleges volt.
Egyszercsak azt vettem észre, hogy üres a mappa.

rm appnéveleje*
helyett,
rm appnéveleje *

Rakhattam újra a ROM-ot.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05
Macbook & MAC OS X 10.5.8.

Vagy tíz percig próbálkoztam nyomtatni sikertelenül, pedig már mindent próbáltam oszt mégse. Kiderült, hogy az asztalon hagyott, egyébként nem működő kamerára akartam mindenáron nyomtatni, mert annak a printeréhez hasonló USB dugóját dugtam be.
Dugásban gyenge vagyok. :(

a cel az volt, hogy a groupot megvaltoztassuk, lett hozza csodascript, ami kiolvasta melyik konyvtarban, mire..
aztan, amikor nem kellett a usert modositani, azt uresen hagyta, merthogy linux ekkor csak a groupot modositja....

chown -R :users /blabla/*

Linuxon mukodott, hpux -on is, csak mashogy :)

Péntek délelőtt céges elvonulás. Délután ellazultan, rosszalkodó eszközt kiszúr a logokban. Mivel ismeretlen kolléga elfelejtett szólni hogy routert dugna oda, switchport szigorítása. Portfast ki, BPDUguard be, voice VLAN le, szokásos stb, majd utolsó simításként CDP tiltás:

interface gi7/82
no cdp run

A megfejtés: "no cdp ena". A "no cdp run" globális parancs, így pár perc múlva meg is érkeztek az első bejelentések az eltűnt 600 IP telefonról. Szerencsére a többiek is elvonulás utáni hangulatban voltak, kevés telefonálással.

No most én is… ☺
Memóriakártyáról mozgattam át a cumót a külső HDD-re, de valami huncut oknál fogva nem csatolta írjatóként. A kártyaán természetesen FAT fájlrendszer volt, ugye. Rátoltam fsck-t (igen, a megfelelőt), még mindig semmi. Fórumokat néztem, levettem az írásvédelmet (hddparm -0 $device valamint blockdev --setrw $device változatok), még mindig semmi. Már hardverhibára gyanakodtam, amikor láttam, hogy tényleg hardverjellegű: a kártyán át volt pöccintve ugyanis az írásvédelmi pöcök… :-/

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Pfff... SGS-en Froyo-ra frissítek, SD-t, SIM-et visszapakolom, bekapcs, telefon elindul, minden csodálatos, GSM hálózatot nem talál, SIM-et nem érzékeli. :(
Újra szétszedem, SIM-et kiveszem, megtisztítom, visszateszem, eredmény ugyanaz. Fogok egy másik SIM-et, beleteszem, a Galaxy ezt se érzékeli. Szólok a kollégának, aki hozta, hogy kinyúvadt a telefon, erre ő felhívja a nagykert, hogy mikor viheti vissza.
Szomorúan elkezdem szétszedni, hogy kivehessem az SD-t és a SIM-et... és észreveszem, hogy végig FORDÍTVA tettem be a SIM-et. :D :D

--
Coding for fun. ;)

Vagy lock-oljuk a gépet, vagy nem hagyjuk magára a gparted-et amikor épp 780Gb-os partícióból vág le 40GB-ot, mert valaki véletlen még megállítja. Annyi szerencsém van, hogy "csak" levágtam belőle és valahol a végén szakadt meg. Ennek ellenére nem ismeri fel se az fsck se semmi, testdisk fut, de az meg folyton kifagy..

cat /etc/hosts |ssh masch02 "cat > /etc/shadow"

root-ként
Mindent üt a feeling :)
De csak saját felelősségre ! :)

2004-es sztori (azt hiszem)

10 gépes kis cég, hosszas beszélgetés után a főnök megveszi a dobozos suse 9.1-et a szerverre, kimegyek, elmondja pontosan mit szeretne.
Alkatrészből összerakom a szervernek szánt pc-t, közben dumálunk, kérdezi hogy a linux jó otthonra is, mondom persze , elindítom a telepítést, és el kezdem magyarázni milyen frankó a KDE, mennyi "beépített" alkalmazást kapott a pénzért.
Mutatom neki a telepítés közben hogy milyen rengetek dolog közül választhat, elkészül a telepítés, megcsinálom a felhasználókat, mondom neki próbálja ki milyen frankó a KDE, kipróbálja, tetszik neki.
Elköszönök.
Már hazaértem, amikor cseng a mobil:
-Nincs internet, nem működik a belső hálózat.
Mi a fasz ???
Kimegyek, megdöbbenve tapasztalom hogy a sok pofázás közben feltettem egy KDE desktopot, de a szervet nem csináltam meg :))))

R0 user tegnapi akció. Lement mindent külső meghajtóra, menjek át segíteni a két vinyót 7felé particionálni, és indítsam el az xp, majd az ubuntu telepítéseket. Ok.
Kérdezem:
- Le van mentve?
- Le.
- Biztos?
- Igen.
Ok. Live cd be, particiók törlése, biosban merevlemez sorrend beállítása... Telepítünk, beállítunk mindent, ma állítanánk vissza az adatokat, erre a külső táron nincs semmi adat ami az övé lenne... :D
Kb 8giga adatot találtunk meg a 280-ból...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

< a href="http://akármi.tld/x.html" blank="_fast" >

Nemrég történt: mbr újraírás dd-vel count nélkül :)

Gyanús volt a futás idő, így kb 5 perc után lelőttem. :) (Egy kevésbé fontos laptopom volt az áldozat.)

Az ugye megvan, h újra létrehozva ugyanazt a particiót minden helyreall.

Mainframe-es környezetben éltem le az életemet eddig és ez a terv a jövőre is. Voltam egy időben üzemeltetésvezető és éppen négy új embert ismertettem meg a gépteremmel. Kicsit máshol járt az eszem, de hamar visszatért, mert éppen a nagy piros gombot magyaráztam nekik - vész áramtalanító - hogy az minden betápot leold, nulla áram lesz, csak tűz esetén és jujj de figyelni, hogy hozzá se érjenek! És ezt demonstrálni sikerült egy lendületes mozdulattal. 800 ember kezdett telefonálni, hogy mi van, mikor lesz újra rendszer? :D Egy pillanat alatt tértem vissza a valóságba. :D

Még munkamániás koromban történt: Mielőtt elmentem szabadságra, gondoltam jó ötlet a hálózatfelügyelet által jelentett eseményeket elküldeni magamnak emailben. Hogy szabadságom alatt majd azokat nézegessem :-) Majdnem kirúgás lett a vége, mert jött egy szakaszos hiba (kb másodpercenként megy/nem megy/megy típusú), és a sok email lefagyasztotta a mail szervert. Nem fogadtak tárt karokkal...

E-mail-es szívás:

1. Hiba esetén küldjön a program emailt. (igen, de hálózati hiba volt alapvetően, az email küldés sem ment)
2. Az egyik kolléga: hiba esetén email + hiba tovább dobása; A másik kolléga: hiba esetén újrapróbál; Eredmény: másnapra több 10000 email, ami miatt lefagyott minden, ha a címzett megpróbálta megnyitni a postafiókját, ezért azt törölni a postafiókot, és újra létrehozni.

Az első munkahelyemen az első munkanapomon a főnököm megkért, ha megyek el, akkor mindent, kapcsoljak ki. A szobából nyílt a szerver szoba, ahol az AS/400-volt.
Az első nap volt, hogy élesben ment az AS/400. A munka végén: Terminál, PWRDWNSYS, majd főkapcsoló lekapcs. Másnap 9 órára kellett beérnem, mesélték, hogy elég sok telefon és üzenet jött, reggel. :)

Ugyanezen a napon megkértek minket, hogy a 6. emeleten minden fal melletti kábelt szedjünk össze. Kétféle kábel volt, egy világos, és egy sötét. Összeszedtük (ketten voltunk új fiúk). Fél óra múlva megjelent egy nagyon-nagyon ideges fószer, és elkezdte lerakni őket, elég durva napja volt aznap: egy másik cég kábeljeit szedtük össze. :)

Nos, vannak ilyen napok az ember életében. :) Nekem ez a legemlékezetesebb, sokat emlegették is. Az olyan SQL mutatványokról most ne beszéljünk, amikor éles adatbázison - könyvtárnév kimaradt sajnos - egyes meghatározó file-ok tartalma nullára redukálódott. :) Sok ilyen eset kellett ahhoz, hogy a management vegyen végre a tesztelés/fejlesztés pároshoz egy másik gépet. Igaz, ezek nem PC-k, az áruk is elég csinos summa. :) No de ahol 10-20 fejlesztő ügyködik, 50-100 user tesztel és az operátori gárda komplett környezeteket tölt vissza vagy töröl a következő tesztekhez, ott nem árt, ha az éles rendszer egy külön gépen fut. Nehezen látja be ezt egy vezér, aki csak annyit lát, hogy ugrik 100.000.000 nagyságrendű forintösszeg. :)

mount --bind [ezt] [ide]
Véletlenül felcseréltem a két helyet.

Ez apró baki lenne, ha a baki nyomán nem csatoltam volna egy üres könyvtárat egy NFS megosztás alá, ami amúgy több usernek is bindmounttal volt a home-ja alatt.
Több szolgáltatás kiáltott fel "no sutch file..." üzenettel. Meg is álltak.
Umount? Bindmount miatt "device is busy"...

Mindezt persze 16:15-kor. Generáltam magamnak némi túlórát... :)
De megoldottuk.

Tanulság: a mount paraméterezése nem kommutatív művelet. :D

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Nem saját, de nagyon röhejes/tanulságos:

Egy barátom mesélte, hogy az egyik kollégájának az volt a feladata, hogy egy elég kiterjedt adatbázist kezeljen.
Egy napon, mikor törölni akart egy táblát, valamiért a DROP DATABASE; parancsot adta ki… még a PHPMyAdmin figyelmeztetése se szúrt neki szemet.

A poén az hogy ez egy elég nagy cég, és egy napig állt a munka amíg a kb 2 nappal azelőtti mentést visszatudták állítani XD

másfél évig gyagyának könyveltem el a BIOS-omat, mert semmi pénzért nem akart egy winyóról bebootolni, hiába tettem első helyre a boot hard drive-ok listájában. ezért másfél évig CD-ről bootoltam át grubból a winyón lévő grubba.
aztán egy nap beugrott hogy nem kapcsoltam be a bootable flag-et MBR-ben.
nem is ostoroznám magamat ha nem multiboot konfigurátor kisiparosként kezdtem volna az egész karrieremet.

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack