Elindult a Microsoft IE8 "Get the Facts" kampánya

A Microsoft, hogy felnyissa az emberek szemét, néhány weboldalon összeszedte az Internet Explorer 8 böngészőjével kapcsolatos tényeket. A tények ismertetése mellett összehasonlította saját böngészőjét a Mozilla Firefox-szal és a Google Chrome-mal. A versenytársak számos területen alulmaradtak a redmondi szoftveróriás termékével szemben. A vállalat a tények ismertetése mellett a végén időt szakított az IE-vel kapcsolatos tévhitek eloszlatására is.

Hozzászólások

"It's faster than ever."

"It's easier than ever."

"It's safer than ever."

Ismeri valaki az "ever" nevű böngészőt? Annyit hivatkoznak rá. Rossz nem lehet :D

--
trey @ gépház

Na, mi az?! Beállítottad kezdőlapnak a FF-ban a news.microsoft.com/ie8.aspx-et? :D

Szerk.: ezek már megint hülyének nézik az embert. A legnagyobat ezen röhögtem:

"Performance

Knowing the top speed of a car doesn't tell you how fast you can drive in rush hour. To actually see the difference in page loads between all three browsers, you need slow-motion video. This one’s also a tie."

Lassított felvételt én a múltkor kitárgyalt teszt során csak IE8-nál tapasztaltam. :)
A Chrome cirka 4x gyorsabb a tesztekben.

Safari 4.0 1365
Chrome 2.0.172.31 1155
Opera 10.00 887
Opera 9.64 635
Firefox 3.0.10 611
IExplorer 8.0 256

Engem az idegesít, hogy nyomok egy Ctrl+T-t, majd kb 2-3 másodpercet kell várni az új fülre. Az a vicc, hogy más Windowsos gépen nem láttam ilyet, csak a sajátomon. Szerencse, hogy ezt a gépet relatíve ritkán használom. :) Egyébként az IE kérdés nélkül fejlődik, de minden verzióban sajnos csak 2-3 új fícsört raknak bele a szabványokból. Ennél picit többet kéne. http://css3.info -> itt jó lenne fejlődni.

En a developing support-on. Tudom, a firebug nem resze a firefoxnak, de egy atlagusernak ugyis minek legyen a gepen. IE-ben most mar integralva van valami sz@r (ha az, amit az IE7-hez adtak, akkor egy memoriazabalo, semmit sem mutato dog), de hogy az FF egy pipat sem kapott, hat az egy vicc...

Jó, hogy rágyúrtak a standardokra. Most már csak az újakat kéne lekódolni.

a Web Slicest most néztem meg, azt hittem, hogy van valami RDF, vagy hasonló, amiből táplálkozik amit be kell linkelni. Némiképp csalódtam látván, hogy szó szerint a weboldal egy szeletéről van szó :-/

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

A Mozilla Corp. helyeben en is keszitenek egy ilyesmi osszegzest, ugyanilyen hideg targyilagossaggal es mentesen minden flametol. Az, hogy az opensource huszarok nekiallnak fikazni az IE-t, es isteniteni a Ffoxot, pont azokhoz nem fog eljutni (es/vagy nem veszik komolyan), akikhez az MS mondanivaloja eljut.

Nem kell, IE-vel se.

IE7Pro
Tabbed Browsing Management, Spell Check, Inline Search, Super Drag Drop, Crash Recovery, Proxy Switcher, Mouse Gesture, Tab History Browser, Web Accelerator, User Agent Switcher, Webpage Capturer, AD Blocker, Flash Block, Greasemonkey like User Scripts platform, User Plug-ins, MiniDM, anyámtyúkja.

hogy vannak-e? mi az hogy! :D
a flashblock eltüntetéséhez külön telepíteni kell a flash plugint, az adblock pedig nyilván userstyle.css vagy squid, nem kell a firefoxba telepíteni semmit:P

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

igazabol eddig google reszerol lattunk olyasmit hogy gyerekek html-t parzolni szopas de van ra jo megoldas

se a microsoft se a mozilla corp nem volt kepes ujragondolni a bongeszok biztonsagat(persze ertheto okokbol nem akar senki kibaszni 10M sornyi kodot)

kivancsi vagyok ha a chrome eler egy mature allapotba melyik bongeszo fogja felvenni vele a versenyt biztonsag tekinteteben(teljesitmenyben mar most is alazas amit muvel)

--
.

"Internet Explorer 8 has much more functionality than other browsers, built in from the minute you open it. "
Nem vagyok egy nagy Opera fan, de alapból beépített funkciók terén szinte biztos, hogy az nyerne.

Pontosan ezért nem vagyok Opera fan. :)
Egyszerűen a kijelentés komolytalanságára utaltam. Hogy lehet olyat kijelenteni, hogy több funkciót tartalmaz, mint minden más böngésző? Megszámolták a világ összes, létező böngészőjének a képességeit?! Egyáltalán mi számít funkciónak? Hogy lehet ezt összehasonlítani? És ez csak egy mondat volt az egész oldalról. Mi az, hogy az Ease of Use sorban csak az Explorernél van pipa? Amelyik böngészőben nincsenek acceleratorok, meg Visual Search Suggestionök azt már nem egyszerű használni?
Azt hiszem csak utálom a marketing bullshitet...

Easy to use -> mouse gestures
accelerator -> most kerult bele a Turbo (10-es beta), ha ez az amire gondolok.

Másrészt két oldal lenne amivel többet tud az Opera az IE8-nál, bele se kezdek (úgyis tudja mindenki) :)

Amúgy értem, hogy marketing, de ez már a pofátlanság túlsó oldala.

"What are the cultural differences between Unix and Windows programmers? There are many details and subtleties, but for the most part it comes down to one thing: Unix culture values code which is useful to other programmers, while Windows culture values code which is useful to non-programmers. This is, of course, a major simplification, but really, that's the big difference: are we programming for programmers or end users? Everything else is commentary."

A Firefox, Opera, Chrome, és még talán a Safari is elsősorban arra megy, hogy a rá weblapokat készítő fejlesztőknek kedvezzen (lásd: legújabb szabványok lehető leggyorsabb implementálása, javascript motor tuningolás, hogy minél gazdagabb webalkalmazások készülhessenek), ameddig ez az IE-nél soha sem volt szempont, vagy csak mostanában kezd az lenni. Anno az MS magyarország nyilatkozta (valami videó volt még sok-sok évvel ezelőtt linkelve itt a HUP-on, egy magyar kerekasztal beszélgetés, volt ott Mozillától, az Operától és az MS Magyarországtól valaki), hogy nekik csak a felhasználóik a fontosak, és nem nagyon érdeklik őket a webes technológiai trendek. Ez azóta szerencsére úgy tűnik, hogy változóban van :)

Ezek szerint, -mint GNU/Linux felhasználó- bánkódnom kellene, hogy egy rakat program gyorsan indul a shared libraryk miatt ("useful to other programmers") és váltanom kellene Win-re, mert ott a kód -amit a legtöbb programnál nem láthatok- a kényelmet szolgálja, ennek ellenére kényelmetlen is (nekem)?

Vagy ezt én most nem értem?

Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot.

1. Security
Check

Internet Explorer 8 takes the cake with better phishing and malware protection, as well as protection from emerging threats.

Ettől lesz secure? Mitől better? Noscript? Nem mérhető tulajdonság, hivatkozni rá nem szép mivel a többi is tudja.

2. Privacy

InPrivate Browsing and InPrivate Filtering help Internet Explorer 8 claim privacy victory.

Szerintem semmilyen győzelmet nem arat, a többi is tudja

3. Ease of Use
Check

Features like Accelerators, Web Slices and Visual Search Suggestions make Internet Explorer 8 easiest to use.

Ez teljesen szubjektív, ugyanmár, mikor a programozó mondja meg mi a könnyű. Nem könnyű szar (próbáltam, panaszolták)

4. Web Standards
Check Check Check

It's a tie. Internet Explorer 8 passes more of the World Wide Web Consortium's CSS 2.1 test cases than any other browser, but Firefox 3 has more support for some evolving standards.

Végre egy mérhető, hát sajna itt beismeri, hogy csak kullog mindenki után, nos persze itt az === akarja erőltetni, de magyaráznia is kell. Az jó, hogy próbálkozik végre.

5. Developer Tools
Check

Of course Internet Explorer 8 wins this one. There's no need to install tools separately, and it offers better features like JavaScript profiling.

Hát szerintem a web-developper, és a firebuggal rendelkező fejlesztők röhögve pörögnek a földön.

6, Reliability
Check

Only Internet Explorer 8 has both tab isolation and crash recovery features; Firefox and Chrome have one or the other.

Ismét egy konkrétum, nos érdekes, hogy nincsenek benne verziószámok így még igaz is.

7. Customizability
Check Check Check

Sure, Firefox may win in sheer number of add-ons, but many of the customizations you'd want to download for Firefox are already a part of Internet Explorer 8 – right out of the box.

Ha szarabb vagy az maximum "===" csak írd le szépen.

8, Compatibility
Check

Internet Explorer 8 is more compatible with more sites on the Internet than any other browser.

Most akkor web standardts vagy compatibility nade fiúk. Miis ez a sitelistázás?

9, Manageability
Check

Neither Firefox nor Chrome provide guidance or enterprise tools. That's just not nice.

Mivan?

10 Performance
Check Check Check

Knowing the top speed of a car doesn't tell you how fast you can drive in rush hour. To actually see the difference in page loads between all three browsers, you need slow-motion video. This one’s also a tie.

Még egy mérhető adat itt is max az egyenlőséget meri bevállalni.

Alkotott, 10 tulajdonságból van 2 mérhető adat ahol max egyenlő és 3 konkrétum, ahol megkérdőjelezhető az állítás. Semmit nem változott ez a cég.

Azt akartam mondani, hogy ha a "Kinek kéne rágyúrni, és mire?" kérdésre elkezdesz rendesen megfogalmazni egy választ, akkor eközben megértheted, hogy "erre miért nem gyúrnak rá".

> nem is értem, hogy erre miért nem gyúrnak rá.

Azért nem érted, mert hiányos a kérdés. Nem szerepel benne hogy kinek, és mire kéne rágyúrnia.

Kezdjük az egyszerűbbel, hogy "kinek kéne rágyúrni":

- új kernelen belüli sec.modul kifejlesztőinek?
- már meglévő kernel sec.modul fejlesztőinek?
- új userland lib kifejlesztőinek?
- meglévő userland lib fejlesztőinek?
- Gnome/KDE fejlesztőknek?
- firefox fejlesztőknek?
- stb.

A "mire kéne rágyúrni", az ennél sokkal összetettebb.

a kérdés költői volt. bár ha nekem kéne elkezdeni válaszolni rá, hogy megértsem, akkor nyilván fel se tenném, nem? ;) legalábbis én nem szoktam magammal beszélgetni. a hangok nem mondták, legalábbis. ;)

a felvetett enterprise környezetben az ie volt felvetve, én arra reagáltam. ezért a kernel sec. modul fejlesztőit nem tudom értelmezni ide. és mivel a firefoxról volt csak szó, ezért nem kernel szinten keresgélném a választ, hanem mozilláéknál. elsősorban nekik kell felületet nyújtani egy ilyenhez. enélkül nem valósul meg a felvetésben megfogalmazott "igény".

meglehet félrértettél, mert a fentiek tök más irányba visznek, mint amit te hittél. (és máshonnan is indulnak)

--
xterm

varjal zolika, segitek szovegertelmezni, latom nem megy:

hunger: Az, hogy enterprise környezetben az IE nem kicsivel jobban menedzselhető és testreszabható.

nah, lehet, hogy mar itt nem ertetted (tenyleg nehez szoveg), valoszinuleg az idegen szavak miatt:
enterprise - vallalati
menedzselheto - kezelheto, szabalyozhato, karbantarthato (jelen kontextusban)
a tobbivel egy otodikes altalanos iskolas is elboldogulna, ezert felteszem neked is ment.

Xterm: ez sajnos nagyon igaz. nem is értem, hogy erre miért nem gyúrnak rá.

nah ez mar valoban bonyolult feladat, mert egy korabban olvasott szoveggel egyutt kell ertelmezni. (egy aranyhalnak talan mar nem is menne, de nem hiszem, hogy te aranyhal lennel)
tehat, az IE es mas bongeszok menedzselhetosegerol volt szo korabban, tehat ez azt jelenti hogy az IE jobban menedzselheto, viszont a tobbi bongeszo nem (tudod group policy, frissitesek, etc), es Xterm nem erti, hogy miert nem fejlesztenek eziranyba mas bongeszok vendorai (valoszinuleg operanal ugyvedre koltottek az erre felrerakott penzt, a tobbi ki tudja). tehat erre gondolt, mikor azt irta, hogy "nem is értem, hogy erre miért nem gyúrnak rá." (ezt az idiomat gondolom azert ismered).

--
When in doubt, use brute force.

szerintem:

firefox - hobby bongeszo, elsosorban otthoni usereknek, leszarjak a penzes vallalatok igenyeit

safari - elsosorban mac-re irjak, ott meg eddig se volt szempont a vallalati felhasznalas

chrome es opera - gondolom ezek foleg a reklamokra/hirdetesekre epitenek, amiket a vallalati tuzfalak ugyis kiszurnenek, igy az nem piac nekik...

A'rpi

értem már. amíg pontosan ugyanúgy nem tudod elérni pontosan ugyanazokat a policy-kat, addig csak szar lehet.

de egyébként ha jól látom, az adm template auto-generált. nem lehet kézzel szerkeszteni, és hozzáadni, ami kell?

szerk: a linkelt postban említettek egy raklap másikkal együtt benne vannak a mozilla.adm-ben.

>> nem lehet kézzel szerkeszteni, és hozzáadni, ami kell?

de, csak minden sor végére még oda kell írni, hogy MÚKODJ, hátha megérti - de amíg nem, addig ha jól értem a firefox manageability az marad, hogy eric ott lent texasban néha valahogy valamit belehokizik, aztán letöltheted a binárist

"Internet Explorer 8 is more compatible with more sites on the Internet than any other browser"

Ok. Ezen megfeküdtem a röhögéstől. Tehát a MS srácok kompatibilisek a korábbi szutykaik miatt összegányolt oldalakkal...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez is lecseréli az épp fennlévő ie7-et ie8-ra? Kettő megy együtt?

Nézegettem a weboldalaim logjait. Még mindig 14% körül van az ie6 használata. (Szerintem mind idóta, de hagyjuk).

Most ha webet fejlesztek, akkor az ie6 mellett kell egy ie7-et is tartanom + ie8. Csodálatos.

Rendesen megoldani a böngészők egymás mellett élését csak külön virtualboxban tudtam. Vannak trükkös telepítők, amikkel elindulna egymás mellett, de az nem ugyanaz, mindig volt valami baja, ha ie6 előtt már futott ie7 akkor az ie6 nem ugyanúgy viselkedett.

Ez az egész ie isten csapása, semmi más.

--
Eladó lakás Pécs legszebb helyén - Webfejlesztés - Internode

az IE 8 már lassanként kezd szabványosan viselkedni – tehát kb. elég csak az IE7-nek tetszeni. Ha a jobb böngészőkben nem néz ki szebben a weboldal, mitől váltanának? IE6-ban legyen használható – aztán a többieknek meg olyan rgba színkódot, text-shadowt, border-radiust rak bele az ember, amilyent nem szégyell :)
Akar a halál minden böngészőn pixelperfect weboldalt. Legyen szép a Webkites, a Prestós, meg a Geckós böngészőkben, használható a Tridentben. (kis túlzással:)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Megéri megnézni vele az acid3 tesztet. :D. nekem 12 pontot kapott. FF 73-at.

+1
hasznos böngésző? Belemondom a mikrofonba, hogy nyissa meg a mailjeimet, és megnyitja… Vagy azt mondom be, hogy valami olaszosat szeretnék enni, és a böngészési előzményeim alapján mond egy éttermet vagy egy receptet :)

Acid3 legfeljebb azt méri, hogy mennyi plusz webdesignerórát kell eltölteni egy-egy böngészővel :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

-1
Az Acid3 test egyedül marketingre jó, egy számot böfög ki, amit mindenki jól össze tud hasonlítani, és egy szám alapján hej, de jól meg tudja mondani mindenki, hogy melyik böngésző az überfaszányos, aki először mondja leghangosabban, hogy az övé 100/100-as (Opera, Apple?), azok különösen.

Szerintem túlzott jelentőséget nem szabad tulajdonítani neki, arra jó, hogy akinek ez a teszt jó, az jól villogtassa a sok bullshit közt.

Acid 3-ban egy csomó minden van, amit IE8-nál ki sem tűztek célként, és szerintem csomót (SVG, Canvas...?) nem is fognak sose, mert van saját implementációjuk rá, akarja a huncut kivágni azt a kódot a sunyiba. Aki akar, az rakjon fel excanvast, stb.
Mindez mindaddig úgy lesz, míg az IE nem vált WebKitre – azt a lépést szerintem mindenki üdvözölné, és Ballmer korábban nem zárkózott el tőle (valahol leblogoltam már egyszer).

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

ameddig a böngészőkkel tartalmat kell megjeleníteni és azt a tartalmat sok különféle ember írja különféle egzotikus helyen, környezetben, addig a teszt segíthet annak eldöntésére, hogy melyik böngésző az, amelyik az idő közben elterjedt, vagy szabványosított technológiák közűl a leginkább hű az elvekhez. minél inkább van konvergencia az ilyen tesztek által, annál egyszerűbb dolga lehet(ne) a programozóknak. neked max bullshit, de ha amit írtam nem érted, akkor valszeg keveset programoztál webre még.

--
xterm

fejlesztettem webre éppen eleget ahhoz, hogy tudjam: az, hogy egy csoport mit rak bele egy – akár – ACID3 tesztbe, teljességgel irreleváns ahhoz képest, hogy ténylegesen mi is az "időközben elterjedt"
Mit mond neked az, hogy 78/100 arról, hogy akkor most egy adott funkciót használhatsz-e vagy sem? Remélem, semmit, vagy ha igen, akkor valszeg keveset programoztál webre még. Kapsz egy feladatot, megnézed, milyen eszközök vannak, megnézed, melyik böngésző hogy támogatja, és ez alapján választasz.
Az átlagos felhasználó pont leszarja az acid3at. A böngészőt nem a fejlesztők felé kell marketingelni, hanem feléjük. Ők meg marhára nem értik (és nem is érdekli őket), hogy mi az az acid3, csak azt látják, hogy a valóságban melyik böngésző mit kínál sebesség-megbízhatóság terén. Majd ha a gmail a felületét canvasra rajzolja, svg háttérképpel, lehet, hogy releváns lesz az acid3.

Én lennék a legboldogabb, ha számítana valamit.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Fordítsuk meg a kérdést. Miért nem hasznája a gmail most ezeket az eszközöket? Mert az elterjedtebb böngészők nem tudnák rendesen megjeleníteni. Tehát az acid teszt megmondja neked, hogy mikor fogja a gmail használni ezeket. Majd, ha az összes nagyobb browser 100-ast ér el.

Szóval lehet úgy is nézni a dolgot, hogy amelyik böngésző keveset ér el az acid teszten, az hátráltatja a technológiai fejlődést.

Igen, de még mindig nem derült ki, hogy mely technológiákat támogatja az ie. Egy 20/100 megmondja-e neked, hogy támogatja-e az ie a canvast? És ha egy másik browser is 20/100-at ér el rajta, akkor az a browser is ugyanazokat a funkciókat fogja támogatni, mint az ie?

Bár a korrektség jegyében tegyük hozzá, hogy az acid3 meg tudja mutatni, hogy a browser mely teszteken hasal el. Tehát egy fejlesztőnek az acid3 abban segíthet, hogy megállapítsa, adott browser támogatja-e az őő általa használni kívánt technológiát.

Gondolom ez akkor lenne jó, ha a böngészőgyártóra nagy nyomást gyakorolnának a fogyasztók.

Mivel ez nincs így, ez maximum csak jelzés értékű adat. Bár ha egyszer valamelyik nagy szolgáltató, pl Google megunja a teszetoszaságot (talán, ha a Chrome 100-at ér el), akkor fogja magát és elkezdi ezeket a technológiákat bevezetni. Mondjuk neki így könnyű, hogy van saját browsere. És még a pereket is elkerülheti, hiszen van más 100/100-as böngésző a piacon.

Persze a fenti csak gondolatkísérlet, nem állítom, hogy ez fog bekövetkezni.

igen, erre gondoltam. egy mérőszám. tehát valamit mégis csak meg tud mutatni. nyilván nem olyan, mintha egy funkciólistát látnál pipákkal, de aki ilyet akar, az elolvassa a leírásokat. az acid jellegű tesztek arra valók szerintem, hogy egy mérést adhatnak nagy átlagban. de azért elég jó mérőszám. a fejlesztők ténylegesen tudnak hasznosítani belőle. ha nem... akkor majd mennek az ms irányba: parasztvakítás. technológia meg... ;)

--
xterm

> Acid 3-ban egy csomó minden van, amit IE8-nál ki sem tűztek célként,

Nem értem hogy mi mellett kampányolsz. Hogy az IE8 a tökéletes böngésző, senki ne fejlesszen semmit, amit az IE8 nem tud helyesen megjeleníteni, mert már elértük a fejlettség legmagasabb fokát, vagy mi?

ebbe speciell belenyúltál, mivel nem sűrűn vásárolok VGA kártyát, és játszani nemigen szoktam olyannal, ami 3d-t igényel;)
És ha hardvert veszek, akkor általában véve gyakrabban olvasok blogbejegyzéseket róluk.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Semmitmondó teszteredmény: 96 pontot ér el ACID3-on, insert-your-favourite-here 3d benchmarkon
Valamit mondó: „xy játék akadozik vele, furán rendereli a hupot”
Amikor az acid6 megmondja, hogy a horoszkópom alapján nekem nem tetszik, ahogy ez a böngésző renderel, no akkor mond valamit. Persze akkor az acid6 az asztrológiai utalás miatt lesz szar :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

látom az szövegértelmeződ felmondta a szolgálatot. viszont az írásjogát vedd el, a bugreporthoz nem kell feltétlenül lássuk, hogy mit büfög fel a konzolra...). ;) de mivel nem sikerült, hát segítek kicsit: hasznosság itt azt jelenti, hogy a böngészőre lehet számítani, mint stabil és szabványos megjelenítő felület mondjuk uram bocsá weboldalakra.

--
xterm

s/használhatóságát/a tesztben használt featurek támogatását/

Ha egy egyszeri web böngésző komponens átmenne az ACID3-n, akkor már használhatóbb lenne, mint pl. bármelyik kész böngésző, ami rengeteg plusz funkcióval rendelkezik egy renderelési felülethez képest? (Könyvjelzők kezelése, tabok, letöltések kezelése, navigáció, csak hogy nagy vonalakban említsem...)

Tesztek _csak_ a rendermotort tesztelik, használhatóságról semmit nem mondanak el.

----------------
Lvl86 Troll

az IE8-ba a css támogatást ígérték. Az acid3 annál azért több
A teszteknek igen jelentős hányada css3-ról szól (selectors, hsla, rgba), illetve SVG-ről. Az előbbinek a supportja erősen részleges az IE8-ban, utóbbinak pedig nincs – a get the factsben is elismeri a Microsoft, hogy az újabb szabványokat kevésbé implementálták.

—-—-—
int getRandomNumber() { 
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Opera 10, újabb webkit 100-as.

Az Opera még béta ugyan, és a szükséges webkit verzió nem tudom melyik böngészőbe került már bele, de pl a Qt 4.5-tel jövő demo böngésző már veszi az akadályt.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

azt se tartom kizártnak, hogy van olyan firefox build is, ami viszi, enyém (Gecko/20090512, Build 20090512190440) az alábbi hibákat produkálja (pár warning mellett btw):

  • Test 70 failed: UTF-8 encoded XML document with invalid character did not have a well-formedness error
  • Test 71 failed: expected '1' but got '2' - wrong number of children in HEAD (first test)
  • Test 75 failed: anim.beginElement is not a function
  • Test 76 failed: expected '0' but got '100' - Incorrect animVal value after svg animation.
  • Test 77 failed: expected '4776' but got '7180' - getComputedTextLength failed.
  • Test 78 failed: expected '90' but got '0' - getRotationOfChar(0) failed.
  • Test 79 failed: expected '34' but got '33' - SVGSVGTextElement.getNumberOfChars() incorrect

Ezek az alábbi standardokat érintik:

  • Unicode 5.0 UTF-8 (subtest 70)
  • HTML 4.0 Transitional (subtest 71)
  • SVG 1.1 (subtests 74, 78)
  • SVG 1.1 Fonts (subtests 77, 79)
  • SMIL 2.1 (subtests 75-76)

lesz még dolga ezzel a Mozilla Foundation marketingosztályának, de alakul. :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Na, és ezektől a felhasználóktól várjuk, hogy:
- frissítsenek IE6-ról
- kiválasszák a "legjobb" böngészőt

Ezt a videót fogom mindenkinek megmutatni, aki azzal érvel valamelyik böngésző mellett, vagy ellen, hogy mekkora a market-share-je...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Ez így nem mérvadó, az amerikaiak tényleg ilyen primitívek, ha azt kérdezed tőlük, hogy hol van Európa, meg, hogy mondj egy országot aminek a neve U betűvel kezdődik akkor is hülyeségeket fognak beszélni, már az is nagy eredmény ha középiskolás korukra megtanulnak írni, olvasni (az oktatási rendszer és a "fejlett" amerikai kultúra tehetnek erről, bár lehet, hogy csak a közétkeztetés), azt is a világ legegyszerűbb nyelvén.

A kérdést érdemes lenne inkább Kanadában vagy Mexikóban feltenni, Európában meg bárhol megkérdezheted, a középkorúakig bezárólag majdnem mindenki tudni fogja mi az a webböngésző ha már használt valaha is számítógépet.

Ez egy igen közkedvelt nézet (legalábbis US-en kívül. :) ) de sajnos nem igaz. Mármint persze, sötétek, de a hülyeség egyetemleges. Kimennél itthon az utcára furfangosakat kérdezni és kapnál olyan válaszokat, hogy a hajd égnekáll.

Egyébként meg Rotterdam, hasonló kérdések, hasonló eredmény:
http://www.youtube.com/watch?v=lEt0N3xu0Do

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Ez így rendben is lenne, de

1., Linux-on nem fut
2., a vállalati alkalmazások nem feltétlenül futnak vele

Akkor meg mi értelme?

Szerencsére nevetségesebb, mint amennyire szánalmas.
Minden esetre egy amerikai átlag felhasználó, vagy egy prog.hu-s percek alatt bekajálja.

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Kipróbáltam:
1. Angol XP-re nem megy fel a magyar verzió.
2. Újra kell indítani a gépet, amit egyébként most nem akartam.

Ez de vicces mar :) A tablazatban, ahol MS szerint a masik ket bongeszo kicsit is rosszabb, ott pipa csak az IE8-nal. Mas helyen meg mindharom oszlopban pipa, es mellette, hogy pl a firefox ebben jobb. Eleg "fair" pipalgatasi stilus :)

The Real Deal: Internet Explorer 8 passes more of the World Wide Web Consortium's test cases than any other browser.
O rly?

Megpróbáltam tehát néhány W3C tesztet IE8 alatt:
http://www.w3.org/Style/CSS/Test/

Nos, néhol XML feldolgozási hiba, máshol pedig csak az xml fát mutatja, azaz egy tesztet sem sikerült sikeresen betölteni(bár elég hamar feladtam).

FF3 alatt elég szépen ment az a néhány teszt, amit próbáltam.

Ettől még persze lehet, hogy több teszten átmegy az IE8, mint az összes többi, bár a kis mintavételezés nem erre utal.

Ez aranyos! :) Kijelentésekkel és pipákkal lehet ám játszadozni, csak nem igazán látok mellette ezeket alátámasztó tényeket, felméréseket (már ahol ilyet lehetne csinálni). Engem mint laikust nem győztek meg. Vhogy nekem ez is amolyan "ez azért van így, mert én így mondom" bizonyításnak szimatlik. Mintha hiányozna az egzakt indoklás. Az illető, aki készítette ezt a marketing "remekművet" erről az "apróságról" megfeledkezett. Bár az is lehet, hogy én vagyok túl kíváncsi, analitikus és szkeptikus egyben amikor az állítások igazságtartalmával kapcsiban felteszem magamban a kérdést, hogy mégis, ezeket a kijelentéseket vajon mire alapozzák? Miért nincsenek a kijelentések alátámasztva több (na jó, legyen egy) független forrással? Ha már tényekről van szó, akkor elvárnám az ilyesmit.