Van eselyem a jovoben diploma nelkul?

Fórumok

Szervusztok!

OFF

Eleg nehez elethelyzetben vagyok, kiutat keresek belole. Pillanatnyilag Londonban vagyok, a legutolso munkakat vallalnam el, ha lennenek... de mivel nincsenek, muszaj voltam atertekelni a jovokepem. Mindenaron egyetemi vegzettseget akartam eddig, talan igy 3 ev utan el kene mar fogadnom, hogy olyanom - legalabbis egyenlore - nem lesz. Igaz pszichologiat akartam tanulni 2006-tol, gimis vegzos korom ota, addig programmtervezo szerettem volna lenni (mekkora valtas.) A matematika miatt tettem le errol, ami nyomas alatt nem igazan ment.

ON

Most, a helyzetem miatt Csehorszagban is kerestem munkakat a neten (anyanyelvi szinten beszelek szlovakul/csehul), s talaltam "IT Helpdesk ­ Customer Support with HUNGARIAN" poziciot amely kovetelmenyeinek megfelelnek. Fokepp azt szeretnem toletek kerdezni, milyen eselyeim lennenek par ev mulva (ott) valami jobban fizeto allasra (rendszergazda, szerveruzemelteto, ilyesmik kb. 40-50 ezer koronas fizetes), ha emellett intenziven tanulnek, es hogy mit is kene tanulnom (mySQL, Debian, Redhat, Apache, php, biztonsagi cuccok, esetleg cisco vizsga vagy mas vizsgak???). Mennyi idobe es energiaba kerulne, ill. mit ernek el vele hivatalos vegzettseg nelkul (nagyreszt otthoni tanulassal)? Van erzekem es vonzodasom a szamitastechnikahoz, szeretnem a dolgot. De azt sem tudom hol es mit kene kezdenem.

A velemenyeket, tanacsokat elore is koszonom...

Hozzászólások

az en legkomolyabb vegzettsegem a gimnaziumi erettsegi...

jelen pillanatban szoftverfejlesztokent dolgozom, magyar viszonylatban kimondottan szep fizetesert, erdekes melot

szoval nem KELL az egyetemi vegzettseg
bar teny, hogy nem egy allas volt ahol azert nem volt eselyem meg interjura sem, mert nincs diplomam

itt is volt egy hirdetes (talan nokia-siemens vagy ilyesmi) ahol kikotottek, ott a forumban morogtam is egy sort, hogy mekkora marhasag ez
de orulok hogy nekem lett igazam, es vannak normalis cegek, ahol nem a seggtorlesre is alkalmatlan papir alapjan dontik el hogy kellesz-e (hogy aztan fel-egy ev szerencsetlenkedes es tobbmillio beledolt forint utan rugjanak ki, mert hulye vagy mindenhez - lattam ilyet sajna!) hanem a tudas alapjan ;)

szoval na add fel, es ami nagyon fontos: kepezd magad, fejlessz sokat, csinalj hobbiprojecteket, idovel vallalj fejlesztoi mellekallast, ebbol rengeteget fogsz tanulni!

Nekem sincs diplomám és néhány diplomás csak álmodik annyi pénzről, amennyit hazaviszek havonta, de ártani biztosan nem árt, ha van diplomája valakinek, csak esetleg nem kell nagy dobra verni, hogy van, hanem azt kell inkább hangoztatni, hogy mit tud az illető személy. (vagy gyors) Az is igaz, hogy rendszeresen és ölég sokat képzem magam. Az viszont IMHO köll. Úgyhogy ha nincs jobb dolgod, akkor iratkozz be egy főiskolára és hajrá. Nekem van jobb dolgom. Meg kéne végre tanulni, hogyan kell rendszergazdának lenni. Ez elviszi az időmet.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ha többet olvasnád a HUP-ot, akkor tudnál róla. ;-)

Amúgy sajnos azzal nem sokra mennek az emberek, ha valakinek véletlenül sikerül olyan állást elcsípnie, ahol jól fizetnek és nem kell a tudást igazolni papírral, ha erre tudtok biztos tippet-trükköt, akkor szerintem elég sok embert érdekelne. :-)

hol jól fizetnek és nem kell a tudást igazolni papírral, ha erre tudtok biztos tippet-trükköt, akkor szerintem elég sok embert érdekelne.

1 tipp (elso kezbol): Az allasinterjun tudj konkret, kimagaslo dolgokat kiemelni az eddigi munkaid kozul, persze ehez az kell, hogy 2-3 evig nyomjad mint a barom apropenzert valahol es ez ido eltelte utan ha 1-2 nagyobb dolgot fol tudsz mutatni akor mar nyitva az ajto diploma nelkul is.
(Ket szoval a tudas szamit!)
_______________________________________________________
UBUNTU 8.10 Rock's!
Type cat /vmlinuz > /dev/audio to hear the Voice of God.

Amikor már kb kétszázadjára olvasom, akkor tényleg zavar. Értem én, hogy vannak olyan emberek akik szeretnek dicsekedni a fizetésükkel, de Te minden második hozzászólásodban ezt teszed. Ez már túlzás. A múltkor már addig mentél, hogy bankszámlakivonatot akartál küldeni valakinek...

Ha nem tetszik, ne olvasd el. Ha valaki hazugsággal vádol, akkor azt hiszem jogom van lehetőséget biztosítani a cáfolathoz. Dicsekvésről szó sincs. Mégegyszer mondom. Ontopik volt a hsz. Mondhatnám példa. Ha neked ebből csak az jött le, amit szóvá tettél akkor az a te bajod.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

nem dicsekszik, ha nem vennéd észre, hanem megpróbálja a hozzád hasonlókban végre felébreszteni a tudatot, hogy a külföldi cégek (nevezzük multiknak) éhbérért kb. 5x annyi melót végeztetnek el veled, mint azt megtehetnék tőlünk nyugatabbra ...
valószínűleg az anyaországukban, ezért a pénzért amit itt az átlag informatikus kap, már felakasztották volna munkáltatókat a szakszervezetek az élve megnyúzás után ...

"hanem megpróbálja a hozzád hasonlókban végre felébreszteni a tudatot"
Nem ismersz, nem is tudsz rólam semmit, nem tudod mennyi a fizetésem, szóval ez a "hozzád hasonlókban" kicsit elhamarkodott kijelentés volt. Felébreszteni meg nem tudom milyen tudatot kéne bennem, szerintem mindenki tudja, hogy itthon nem csak a multiknál, hanem mindenhol szarabb a fizetés mint tőlünk nyugatabbra.

csak az a baj, hogy a magyar cegek se fizetnek altalaban tobbet, viszont ok esetleg be se jelentik a dolgozot teljes fizetesere (ekkor lehet, hogy kicsit tobbet fizetnek) - ugyhogy az adokat es jarulekokat se fizetik normalisan, szemben a multikkal. persze van kivetel a magyar cegek kozott is szerencsere.

- Use the Source Luke ! -

Elég soxor olvastam itt a HUPon is, hogy a diplomások így, vagy úgy. Ezért írtam, hogy nem feltétlen kell hangsúlyozni, hogy van diplomája valakinek, nehogy megkapja a fejére a tudjukmilyen véleményeket, de IMHO ha teheti, akkor vegyen részt valamilyen felsőoktatási képzésen.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Elolvastad amit írtam? Megkérdőjeleztem én, hogy nem jelent semmit a diploma? Fentebb is azt írtam, hogy ha teheti, szerezzen diplomát. Hümmm????
A diploma pontosan azt igazolja, hogy keresztül ment a húsdarálón. Az, hogy ezt hogyan tette, nincs odaírva.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

2007-ben érettségit tett 91 ezer diák, ebből felvettek 50 ezret a felsőoktatás nappali képzésére és még 25 ezret költségtérítésre. Ebből a ~75 ezer hallgatóból ~55 ezer diplomát kap. Úgy hozzávetőlegesen, szerinted milyen elvárásoknak vannak, amelyeknek megfelelnek? Az év elején több szakmai interjún is benn voltam, több pályakezdő jött, de általában igényeik és irreális követeléseik voltak, tudásuk viszont alig, de az arcuk tényleg nagy volt. Valahogy úgy gondolják, hogy a cégek alig várják, hogy a főnöki székbe egy friss diplomás ülhessen... amikor megmondtam, hogy hol is van a tényleges tudásuk, ők voltak felháborodva...
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.8.2/display/FREEBSD

Egyik ismerősöm doktorált kétdiplomás tanár és természettudós. Harminc évig dolgozot természettudományi területen, tanított elég neves "elit" iskolákban. Leépítés volt, elveszítette a munkáját. Tele referenciával "idősödő" munkaerőként nem kellett sehova [pedig tartja a lépést a fejlődéssel]. Éveken keresztül próbált munkát találni, több helyen dolgozott félállásban vagy nevetséges pénzekért. És most: pénztáros. Hogy vették fel? Letagadta a diplomáját. Miért? Mert különben többet kéne neki fizetni. Az nem éri meg "senkinek". Erről ennyit. Igen, van hogy le kell tagadni. Nem szégyellni, letagadni. Hivatalosan.

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Intrepid
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog

"es vannak normalis cegek, ahol nem a seggtorlesre is alkalmatlan papir alapjan dontik el hogy kellesz-e (hogy aztan fel-egy ev szerencsetlenkedes es tobbmillio beledolt forint utan rugjanak ki, mert hulye vagy mindenhez - lattam ilyet sajna!)"

Azért gondolom a kezdő, képzett (OKJ-s, főiskolai, egyetemi, céges papiros) informatikusok kevesebb eséllyel fürödnek be, mint a képzetlen lelkes "amatőrök". Kivételek mindkét csapatból vannak, de az, hogy valaki elvégzett egy képzést, az valamilyen információt már hordoz az illető logikájáról, terhelhetőségéről, taníthatóságáról, stb.

Ha neked kellene kockáztatni többmillió forintot, akkor kikből válogatnál szívesebben? Azokból, akiknek már van papirjuk arról, hogy képesek valamilyen (az informatikától nem távol álló, de főiskolák, egyetemek esetén nem gyakorlati) területeten teljesíteni, vagy olyanokból, akik átkozottul biztosak a saját tudásukban, de még semmit nem tudnak felmutatni? A papir sem sok, de annál több, hogy "jó vagyok".

Ha van referencia, akkor természetesen már más a helyzet.

nyilvan nem arrol beszeltem, hogy akinek diplomaja van, az semmit nem er, akinek nincs az meg milyen jo
csak arra probaltam ramutatni, hogy a diploma onmagaban gyakorlatilag semmit nem jelent azon kivul, hogy valahogyan elvegzett egy iskolat (en is csinaltam mar meg mas vizsgafeladatat, amit emailben elkuldtem neki, csak igy lett meg a vizsgaja - igy utolag visszagondolva nem biztos hogy ez tul jo megoldas volt...)

a "semmit nem tud felmutatni" kategoria nyilvan nem lehet alternativa

en azokra gondoltam, akiknek papirjuk ugyan nincs, de van tapasztalatuk illetve referenciajuk, ezert is javasoltam a topicinditonak az onkepzest es a mellekallast, nekem is igy gyult ossze annyi referenciam, hogy pl. egy jatektervezo ceghez egy rovid beszelgetes utan mar felvettek volna, barmifele teszt vagy ilyesmi nelkul
mas helyeken csinaltattak probamunkat, vagy a felveteli beszelgetesen rovid gyakorlati tesztet, amibol nagyon jol le lehetett merni a jelentkezi kepessegeit

na ez millioszor tobbet er, es tobbet mond el egy jelentkezorol, mint az, hogy valahogyan osszehozott egy diplomat...

ha nekem kellene jelentkezok kozul valasztain, ugyanezt csinalnam: rovid, par ora alatt megoldhato probamunka es/vagy gyakorlati felveteli teszt, baromira nem erdekelne, hogy milyen papirja van az illetonek

Nekem egyenlore referenciam sincs (meg egyenlore tudasom se tul sok) Gondolom az amit ezert a "IT Helpdesk ­ Customer Support with HUNGARIAN" pozicioban elvegzett munkaert kapnek, az sem sokat mondana el az (addigra esetleg megszerzett) kepessegeimrol, mivel mas jellegu munka (gondolom, gyakorlatilag tudatlan vagyok munkaugyek teren). De legalabb koze van annak is a szamitogephez, meg ki tudja, lehet ha valoban belemennek a tudasom gyarapitasaba, lenne ott szamomra mas pozicio is talan... de ez hosszu honapok/evek kerdese...

Ezt en tudom. De mar legalabb nem 12 oran keresztul keresnem a penzt valaki masnak alamizsnaert egy jobb eletre vagy esetleg egyetemi vegzettsegre gondolva... Egy szoval, lenne idom es tobb erom is. Mas kerdes, hogy ezzel a multtal, ezzel az egy viszonylag normalis munkaval hogyan szereznek komolyabb allast amikor mar kesz lennek erre.

En nem vagyok otthon a temaban, de hogy nemi optimizmust is plantaljak: Egyreszt mivel IT helpdesk, valoszinuleg par hasznos dolgot abbol is megtanul az ember. Masreszt nehany helpdeskeskent dolgozo ismerosom nekem eddig azt mondta, hogy neha domping van, ugyanakkor gyakran kb bash.hu olvasassal mulatjak az idot. Szoval munkaidoben is van lehetoseg tanulni, ami azert szerintem eleg nagy pozitivum, ugyanezt egy tesco penztaroskent, vagy szalag mellett nem lehetne megtenni. Meg ha valaki figyeli is a netforgalmat, ketlem hogy szolna azert mert egy IT helpdeskes manokat, iformatikai forumokat olvas. Kiveve persze ha rajon, hogy feltenie kell az allasat, mert van egy feltorekvo helpdeskes ;-)
Szoval en diak vagyok, nem kerestem meg munkat, de ha tenyleg ilyen megszorult helyzetben van Tomi87, es tovabb akarja kepezni magat, akkor szerintem egy IT helpdesk ugrodeszkanak jo. Sok sikert kivanok hozza, hajra!

Amugy most jutott eszembe egy kb ket eves allasinterju, amit a felvideki szobatarsam latott pont a cseheknel. Leforditotta, majd kikuldte a levlistankra. Csodaval hataros modon a pdf meg mindig fent van itt. Illetve emlekszem egy masikra, ahol egy c kodbol kellett kigobozni valahogy a kontaktot. Az ilyen cegek nekem nem ugy tunnek, hogy a diploma volna az elso, amit kernek, de persze lehet tevedek.

Közben gondolkodtam a dolgon. Miért ne? Nem adom olcsón az infót, de jól járhatsz vele.
Elmesélem személyesen, hogy hol dolgoztam a mostani helyemet megelőzően. Van diplomád, ugye? Akkor te többet zsebre tehetsz, mint amennyit én kerestem ott, ugyanis nekem nincs diplomám. Márpedig az előző cég szerette a diplomát. Ennek ellenére megfizette a tudást is. Ha kened a Java-t, akkor elég jó sanszod lehet ott. Veszprémi egyetem plusz jópont.
Mivel nem a fővárosban lakom, egy picit utaznod kell az infóért, de ha jó vagy a fentiekben, talán tudok segíteni, hogy bekerülj abba a cégbe. Pontosabban megadom a cég elérhetőségét és elmondom mire számíthatsz ott, milyen tudással lesz esélyed odakerülni. Ha érdekel, megmutatok néhány bankszámlakivonatot, csak hogy motivált legyél. Mondom, a fejlesztők többet zsebre tettek ott, mint én rendszergazdaként. Az ára a dolognak:
ahogy említettem picit utaznod kell, mert nem Budapesten lakom. Hozol nekem egy doboz Djarum Special és egy doboz Djarum Black cigit, amit sajnos nem minden trafikban lehet kapni dobozonként 1290 forintért, amit a találkozón kifizetek, csak lusta vagyok elbattyogni a Mammut I.-ig érte.
Mennyit keresel most? Már csak azért, hogy valóban érdemes-e foglalkoznod az üggyel. Felőlem a többi mehet privátban is.

A mostani helyemről nem adok infót. Jelenleg valamivel kevesebb pénzért dolgozom, de a stressz is kevesebb és nincs ügyelet. Nekm így jobb. Mellesleg a mostani cég feje szrik a diplomára. Tanít a felsőoktatásban jelenleg is és azt mondja, hogy elege van a diplomásokból, neki a tudás kell, úgyhogy ide nem érdemes úgy jelentkezni, ha a diploma mögött nincs tudás. És itt nem a deriválás, integrálás és diff. egyenletek megoldásának készségére gondolok.
No?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ez tök vicces, szinte már-már konspirációs. Meséljétek majd el, hogy összejött-e a dolog, bár én ezért a meséért biztosan nem utaznék semennyit sem, mert vagy el akarod mondani, vagy nem, de ennyit tuti nem ér meg. Édesanyám pl. egészen biztosan sok pénznek tartaná azt, amit keresel, de pl. elég sok ember ismerek, akiknek nehéz lenne meglepően magas összeget mondanod...

Amúgy meg az a véleményem, hogy teljesen mindegy, hogy a többiek mennyit keresnek, egészen addig amíg elégedett vagy a saját fizetéseddel (és az emiatt kialakult életmódoddal, merthogy ugye túlórázva könnyű több pénzt keresni, viszont nehezebb a családdal is foglalkozni).

Jó, persze, tök igazad van, meg minden, de ha már eléggé bizalmas információt akar kiszedni valaki belőlem, azért egy picit ne legyen olyan könnyű dolga, mondhatnám dolgozzon meg érte. A korábbi topikokból is azt szűrtem le, hogy sokan dolgoznak nem túl nagy pénzért, vagy az értékrendünk tér el annyira, hogy ami másnak kevés, az nekem sok. Ez is lehet. Én is ismerek sok embert, aki tényleg nagy pénzért informatikus, mindamellett rengeteg diplomás informatikus kollegám volt anno Fehérváron olyan nettó száznegyvenezerért. Tehát akár az is elképzelhető, hogy Jason valóban jól járna, ha oda kerülne dolgozni, ahol korábban melóztam. De tényleg nem szeretnék ezen a szálon tovább menni, mert a vélemények, a tapasztalatok eltérőek.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

A tudás a lényeg, de legalább anyira fontos, hogy el tudd adni a tudásod! A legnagyobb baj az oktatással, hogy ez utóbbit nem tanítják az iskolákban! Pedig ezt is kéne tanítani, már az általánostól kezdve!
Itt a fórumon, ha olyan szól hozzá akinek van diplomája, azt fogja mondani, hogy kell a diploma. Mert ő megszenvedett érte. És ha esetleg egyszer csak olyan főnöke lesz, akinek alacsonyabb a végzettsége, mint neki, azt személyes sértésnek fogja venni!

Ha viszont egy ilyen beállítottságú főnököt fogsz ki, akkor nincs esélyed egy állásinterjún! (ha nincs papirod)

Ezért szerintem a tudást próbáld megszerezni, meg egy jó adag önbizalmat, hogy el tudd adni magad.
Aztán ha már meg van a kellő tudásod, megfelelő állásod, pénzed, akkor érdemes a papír megszerzésére törekedni! Akkor már könnyebb lesz!

Családi okok miatt nekem sem sikerült anno Győrben befejezni a fősulit. Sok munkával, tanulással azért elértem pár év alatt (és persze némi szerencsével), hogy most jó fizetésem van(és egyéb "apróságok", mint céges telefon, céges autó, notebook stb.), nagyon jó cégnél dolgozok, jó munkákat csinálok. Hosszabb távú terveimben ott szerepel még egy diploma megszerzése, de nem hiszem, hogy informatikai lenne az, inkább gazdasági, de ez még a jövő zenéje.
Szóval a lényeg, hogy ne add fel és merj nagy célt kitűzni magad elé, mert az fog előre vinni és ha már rendeződött az életed még mindig lesz időd a diplomával bíbelődnöd ha még akkor is lesz hozzá kedved.

--
http://laszlo.co.hu/

Az a baj a mai főiskolákon / egyetemeken, hogy a tanítás már nem divat: nappali tagozaton ledarálja úgy ahogy az anyagot, pár egyszerű példát mutat aztán ZH-n és vizsgán persze 10x nehezebbet ad és még véletlenül sem olyat amiből több példát is vettünk. A fő cél mimnél több hallgatót felvenni és aztán jól megszívatni és kiszórni. Tisztelet a kivételnek ...

Kedves corvusaze!

,,Az a baj a mai főiskolákon / egyetemeken, hogy a tanítás már nem divat: nappali tagozaton ledarálja úgy ahogy az anyagot, pár egyszerű példát mutat aztán ZH-n és vizsgán persze 10x nehezebbet ad és még véletlenül sem olyat amiből több példát is vettünk. A fő cél mimnél több hallgatót felvenni és aztán jól megszívatni és kiszórni. Tisztelet a kivételnek ...''

Az nem lehet a baj, hogy ma nem ,,trendi'' dolog komolyan tanulni, kellő mélységben (ki)képeztetni magát az embernek, hisz -- anyagi okokból -- egyetemre/főiskolára szinte mindenkit felvesznek???

2000-ben az országban kb. 50 felsőoktatási intézmény volt, manapság ez a szám már a 75-öt közelíti...

Ha lenne mondjuk valamiféle előszűrés (pl. felvételi), akkor esetleg talán azok kerülnének be, akik valóban odavalók...

Csodákat -- a mostani ,,alapanyagból'' -- azért ezeken a helyeken sem tudnak még tenni.

Azért az is tény, hogy ma nagyságrendekkel több hallgató van ezeken a helyeken, mint pl. húsz éve.

G.
============================================
"Share what you know. Learn what you don't."

Nem kellene felvenni mindenkit és kész.
Ráadásként újra akarni kellene a tanítást, nem csak bejárni és le se szarni, hogy mi van.

Járok matek korrepetáló tanárhoz, mert én se vagyok zseni és az az érdekes, hogy így könnyedén megy és a tanár mindig mondja, hogy most ő is vizsgázik velem együtt, mert ha nekem nem sikerül akkor ő sem végezte megfelelően a munkáját amiért megfizettem. Úgy gondolom, hogy az egyetemen is így kellene hozzá állni. Persze van 1-2 tanár aki saját tapasztalatom alapján nagyon korrekt és mindent megtesz, hogy mindenki megértse az anyagot és én teljes mértékben tisztelem is ezt a hozzá állását.
De az olyan tanár aki a weboldalán statisztikát vezet arról, hogy x diákból hányan mentek át ami nem véletlenül 10% alatti mennyiség. Tudom, hogy igen sok olyan jár egyetemre akinek nem kellene, de akik oda valóak és akarják azokkal miért kell látványosan kiszúrni?

Tehát a tanácsom a topik indítójának az, hogy ha arra szánja magát, hogy diplomát szerez előtte nyugodtan mennyen oda a kiválasztott intézményhez és előtte kérdezgessen körbe, hogy milyen a követelmény, mik a buktatók, milyen esélye van elvégezni még mielőtt sok évet és rengeteg pénzt beleölne!

"Tudom, hogy igen sok olyan jár egyetemre akinek nem kellene, de akik oda valóak és akarják azokkal miért kell látványosan kiszúrni?"

Láthatólag nem sikerült beleélned magad egy egyetemi oktató helyzetébe.

Képzeld el, hogy ott ül veled szemben mondjuk 10 diák. Ebből 3 egyszerűen csonthülye, 3 csak azért jár arra a szakra, mert a pontszáma alapján oda még bekerült, vagy mert nem volt jobb ötlete, 3 a régi, felvételis rendszerben a "még éppen elmegy" kategóriába tartozott volna, és mindössze egy olyan van, aki tényleg jókor van jó helyen.

Neked, az oktatónak milyen életérzésed alakulna ki a saját munkáddal kapcsolatban? Értelmesnek tartanád, amit csinálsz? Szerinted hülye, unott embereket tanítani jó dolog? És képes lennél a szartengerben felismerni azt az egy gyöngyszemet?

---
Science for fun...

Persze nem egyszerű tényleg, mert nem az oktató tehet arról, hogy egy rakás sz*r is oda jár.
De én akkor sem tartom megoldásnak, hogy kibaszok azzal is aki talán az értelmesebbek közé tartozik.
Lássuk be, hogy attól, hogy én pl. nem ötössel hanem csak 2-3-al végzem el az egyetemet, mert van 1-2 tantárgy ami nem az erősségem még jó szakember lehetek. De ha pont ezekből szúrnak ki velem akkor nem tudom elvégezni annak ellenére, hogy minden mást lazán meg tudnék csinálni.

Mi amin változtatnék:
- kevesebb tanulót vennék fel, régi felvételizős rendszerrel
- megválogatnám a tanárokat is és folyamatosan ellenőriztetném az oktatási módszerüket (külföldi nemzetiségűt aki nem tökéletesen beszéli a magyart alapból fel se vennék)
- jó ez a bsc és kredit rendszer, csak a tantárgyak kreditértéke sok esetben hülyén van meghatározva, ugye a kredit azt jelenti, hogy mennyi időt kell fordítani egy tantárgyra, hogy meg tudja egy átlagos diák tanulni, na most miért kapok én pl analizisért csak 4-et villamosmérnökként és miért 6-ot mérnök infón, amikor ugyan az a tanár ugyan azt tanítja sokszor ugyan azon az órán .... érdekes ... vagy miért tudtam megtanulni az 5 kredites tanárgyat 2 hét alatt ha a 7 krediteset egy egész félév szívással sem akar menni teljesen? és ezzel nem vagyok egyedül)
- tantárgy egymásra épülés ... miért kell közgázra építeni a vállgazdot, amikor simán meg lehet anélkül is tanulni, vagy a villanytant miért kell első félévben tudni (dif. egyenlet, kis mátrix, stb ... középiskolából kiesve egyből és még az analízisből nem is oktatták amikor már kérik a villanyon ...) vagy amikor a fizika 2-nek a matek 1 a feltétele ...

"""Lássuk be, hogy attól, hogy én pl. nem ötössel hanem csak 2-3-al végzem el az egyetemet, mert van 1-2 tantárgy ami nem az erősségem még jó szakember lehetek. De ha pont ezekből szúrnak ki velem akkor nem tudom elvégezni annak ellenére, hogy minden mást lazán meg tudnék csinálni."""

Szép elgondolás. De nézzük megint csak az oktató szemszögéből: van egy hallgató, aki képben van, de a többi 19 nem, miattuk csak lassan lehet haladni az anyaggal, ezért esetleg a tisztelt hallgató épp megszívta. Na és? Egy miatt nem lehet a többi 19-et meghúzni, mert azok esetleg még akkor sem tudnak mit kezdeni az anyaggal, ha minden készen eléjük van tolva, csak kicsit gyakorolni kellene, és gondolkodni. Nyilván az az egy haladna rendesen, a többinek még inkább kínai lenne.

> kevesebb tanulót vennék fel, régi felvételizős rendszerrel
Ez szép, de az egyetemeknek kell a pénz.

> megválogatnám a tanárokat... külföldi nemzetiségűt aki nem tökéletesen beszéli a magyart alapból fel se vennék
És esetleg egy jó szakmbert / pedagógust vesztene az intézet. Arról nem is beszélve, hogy nem csak magyar nyelven lehet oktatni.

> tantárgy egymásra épülés
Nem véletlen, ki van találva. A villanytan meg a fizika pont olyan, amihez tényleg kell a matek. Az első félév kicsit más, mert ott ugye a hallgatók előképzettsége teljesen inhomogén. Aki már középsuliban tanult differenciálni meg integrálni, azoknak könnyebb dolguk van, a többieknek kicsit nehezebb. Elméletileg a második félévtől egy szintre kerül mindenki.

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

Az a baj, hogy ez az egész rég már nem az oktatásról, hanem a pénzről szól az iskolának is és a tanárnak is. A volt középsulimban az akkreditált felsőfokú oktatásról pl. azért nem rúgnak ki ember még akkor se ha köze sincs az iskolához mert sok pénzt kapnak utána.

Volt személyes tapasztalatom ilyen külföldi matek tanárral. Első félév 90%-át a népnek megbuktatta, aztán mivel senki nem akart hozzá keresztfélévben menni így mindenki máshoz vette fel a matekot. Most jön a durva rész: ez a matek tanár valami olyan joggal rendelkezik a neptunon, hogy az utolsó pillanatban mindenkit vissza vett magához és akkor már nem tudtunk rajta módosítani. A vége ugyan az lett: tömeges bukás. Nekem szerencsém volt, mert én kivertem a balhét és áttettek másik tanárhoz. De egy korrekt rendszerben ennek nem kellene így lennie.

Igen pontosan, a villanytanhoz tényleg KELLENE a matek, csak mire megtanítanak dolgokra addigra villanyból már esélyed sincs az aláírás megszerzésére. Jó lehet mondani, hogy miért nem tudsz már előre mindent, akkor egyenesen egyetemre se kellene járni... Én személyszerint egyetlen középsulit vagy gimit nem ismerek ahol tanítanak deriválni és intergálni, diff. egyenletet megoldani, stb....

Azt hittem, hogy a levelezősöknek milyen nehéz, hát a fenéket, így is mindent a könyv + internet + kurva sok gyakorlás + korrepetáló tanár ...

"Persze nem egyszerű tényleg, mert nem az oktató tehet arról, hogy egy rakás sz*r is oda jár. De én akkor sem tartom megoldásnak, hogy kibaszok azzal is aki talán az értelmesebbek közé tartozik."

Jól van, kezded már érteni, de még mindig nem tökéletes. :-)

Te ugyanis még mindig azt hiszed, hogy az oktató szándékosan babrál ki a tehetséges hallgatóval is, pedig dehogy. (Bizonyára ilyen oktató is van néhány, én is találkoztam velük, de ők azok a kivételek, akik a hallgatóhoz hasonlóan tévedésből kerültek be oda, ahol vannak.)

A problémát az okozza, hogy a tömegtermelés miatt elveszik az oktatás személyes jellege. 10-15 embert úgy lehet tanítani, hogy mindre emlékszel. Tudod, hogy ki miben erős, miben gyenge, mi okoz neki - akár lelki - problémát.

A kritikus létszám valahol 20-25 környékén van. Ez az a "tömeg", amivel még lehet előadás közben párbeszédet folytatni. Talán megfigyelted te is, hogy - némiképp paradox módon - a válaszadás valószínűsége annál kisebb, minél nagyobb tömegnek teszel fel egy kérdést. 10-20 ember között még jó érzés megszólalni, és mondjuk véleményt alkotni. Ugyanerre egy 2-300 fős előadóban már senki nem hajlandó.

Tömegben az oktató magányos. Kiáll, előad, egy idő után már nem is kérdez, így fogalma sincs róla, hogy a hallgatóság tudja-e követni. Dolgozatoknál csak ismeretlen neveket lát, nem köt hozzájuk létező személyiséget, gépiesen pontoz és kész.

Régen rangja volt az egyetemi oktatónak, a liberális oktatási rendszer azonban csavargyári munkást csinált belőle. Ezt nem ő akarta.

---
Science for fun...

Egyéb hozzászólásaidból az rémlik, hogy te magad is nemrég végeztél - ha jól emlékszem az ELTE-n. Engedelmeddel ahhoz képest, hogy friss diplomás értelmiségi vagy, kissé egysíkúnak tűnik a szemléleted.

Ha ugyanis igaz ez a bizonyos 1%-os elméleted, akkor két eset lehetséges:

a; Mivel egy rakás hülye tanított, üres fejjel mentél be, és úgy is jöttél ki. A diplomád tehát nem ér semmit.

b; Született zseni vagy, így magadtól tanultál meg mindent, az egyetemre meg tulajdonképpen beiratkoznod is fölösleges volt.

(Na, azért tegyünk egy szmájlit a végére, elvégre nem megsérteni akarlak, csak a szemléletedet formálni. :-) )

---
Science for fun...

hat, kicsit tevedsz, mivel nem diplomaztam meg le. X eve melozok, architectkent epp, szoval ertem mirol beszelek, es latmo az egyetem szinvonalat: egy fos.

amugy a b az igaz kb, egyetlen egy dolog miatt jottem ide: a nyomorult papiert, hogy majd a multinal tudjak mit lobogtatni. ennyi. semmi masert. 0 tudast kaptam ami hasznalhato volt.

2003ban kezdtem diakkent munkalkodni, akkor ismerkedtem meg a linuxal, aztan 2004tol junior pozicio. most ~5 es fel eve dolgozom jelenleg, bar en nagyon hamar kezdtem, foleg a szuksegbol.

edesanyam nem tudta volna fizetni az egyetem semmilyen koltseget, se tankonyvet, se szallast (kolit meg nem kaptam, azt a havi 10et kitudtuk volna termelni), ugyhogy... :)

de nem bantam meg.

ty :)

tudom neha kocsog vagyok, de nagyreszt azert van, mert _annyi_ sok hulyet latok. diplomatol fuggetlenul.

volt allasinterjun nalunk olyan ember, aki a faktorialist nem tudta megirni, es progmatos diplomaja volt!
vagy olyan, aki az MVCrol meg csak nemis hallott..
es meg sorolhatnam.. :)

hogy optopic is legyek: szerintem erdemes legalabb egy foiskolait csinalni mindenkepp, ahogy mar fejtegettem lent is.

"az hogy a diaksag is gaz, az mas kerdes."

OK, értem. b), tehát zseni vagy. Semmi gond, mással is megesik az ilyesmi. :-)

Na de vizsgáljuk meg közelebbről a fent kiemelt mondatodat. Vajon igaz-e, hogy a diákok viselkedése és mennyisége, illetve az oktatók színvonala és hozzáállása között nincs semmi összefüggés?

Ha igaz, akkor Magyarországon soha nem voltak se tehetséges oktatók, se rátermett informatikusok, mi több, te sem létezel, csak egy program vagy, aki hülyeségeket írkál a HUP-ra.

Ha viszont nem igaz, akkor inkább valami olyasmi történhetett, hogy az oktatási rendszer csodálatosan átgondolt reformjának végrehajtása közben a rátermett oktatók rájöttek, hogy nekik ezután már jobb lesz máshol, és vették a kalapjukat. A többi meg, aki csak a tankönyvet tudja fölolvasni a katedra tetején állva, ottmaradt, és ezt látod te most.

---
Science for fun...

2000-ben az országban kb. 50 felsőoktatási intézmény volt, manapság ez a szám már a 75-öt közelíti...

KSH oldalán vannak erről pontosabb információk... :)
http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/tabl2_06_09i…

Ami érdekes:
1990-ben volt 77 intézmény, 17 302 oktató és 108 376 hallgató (~6.3 hallgató / oktató).
1997-ben volt 90 intézmény, 19 716 oktató és 254 693 hallgató (~13 hallgató / oktató).
2002-ben volt 66 intézmény, 23 151 oktató és 381 560 hallgató (~16,5 hallgató / oktató).
2007-ben volt 71 intézmény, 22 376 oktató és 397 704 hallgató (~17,7 hallgató / oktató).

A következtetést mindenki vonja le maga... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.8.2/display/FREEBSD

"1997-ben volt 90 intézmény, 19 716 oktató és 254 693 hallgató (~13 hallgató / oktató).
2002-ben volt 66 intézmény, 23 151 oktató és 381 560 hallgató (~16,5 hallgató / oktató)."

Ehhez az ugráshoz -- azaz, hogy 90 intézmény után 66 szerepel -- az is hozzátartozik, hogy 2000-ben több intézményt összevontak ,,integráció'' címén, így jött létre például a Budapesti Műszaki Főiskola is a Bánki, a Kandó, és a Könnyűipari Főiskola összevonásából.

G.
============================================
"Share what you know. Learn what you don't."

2000-ben az országban kb. 50 felsőoktatási intézmény volt, manapság ez a szám már a 75-öt közelíti...

Ha lenne mondjuk valamiféle előszűrés (pl. felvételi), akkor esetleg talán azok kerülnének be, akik valóban odavalók...

Szerinted a felsőoktatási intézmények számának növekedése csak a diákok minőségét rontotta? Az oktatóké állandó maradt?

Kedves danesdzsu!

Nem, valóban az oktatók is ,,romolhattak'', ezzel egyetértek. Előszűrés, alkalmassági vizsga, folyamatos ön~ és továbbképzés ott sem ártana.

De azért azt érdemes megnézni, hogy mennyivel nőtt a hallgatói létszám, s mennyivel az oktatói...

Manapság a bűvös kifejezés a ,,hallgató/oktató arány'', mintha annak értéke egyértelműen az oktatás színvonalát növelné.

G.
============================================
"Share what you know. Learn what you don't."

Minél több hallgató = nagyon rossz képességek, ráadásul nem kérdeznek. Ezek után nem csodálom az oktatói hozzáállást. Gondolom nem azzal kezdik, hogy ledarálják az anyagot, hanem először megpróbálnak a hallgatókkal foglalkozni, és utána ha nem megy, hát nem megy.

Tudtok tanacsot adni, hogy ha belemegyek valoban az onkepzesbe, mikre koncentraljak? Amit en felsoroltam, azok csak tippelgetesek voltak.

szerintem egy rovid idore kostolj bele sok teruletbe, aztan dontsd el hogy mi az ami erdekel (sw fejlesztes, rendszeradminisztracio, webfejlesztes, stb), es arra koncentralj nagyon

en dolgoztam rendszergazdakent, ami nem volt rossz, de igazan nem az en mufajom, nekem a sw fejlesztes jott be

ha megtalalod, hogy mi az a terulet ami erdekel, es ugy erzed hogy van hozza tehetseged is, akkor konnyen eldontheted hogy azon belul mivel erdemes foglalkozni

Olyan vendor-specifikus képzésekre, amikről a vizsgapapírokat a multik (is) szívesen látják, mert azzal tudsz később a megfelelő fizetés mellett érvelni. Azonban ezek a képzések általában drágák, sokszor a vizsgák is. Ha meg tudsz olyan munkahelyet csípni, ahol esetleg fizetik és elküldenek ilyenre, az hosszú távon mindenképpen előnyös.

Tehát ilyenekre gondoltam:
- solarisos vizsgák
- RHCE vizsga
- ciscós vizsgák (azért a CCNA fölé nem árt menni, van, ahol ezt nem szokták komolyan venni)

stb. Ha ismersz microsoftos technológiákat és el tudsz bennük mélyedni, akkor valószínűleg a külfönféle MS..-vizsgák is jól jöhetnek.

Ezen felül nyelvtudás (bár ha Londonban vagy, akkor gondolom, jól megy az angol :) ), és egészséges önbizalom, hogy egy interjún "el tudd adni" magadat. Ez persze az arany középútra értendő, nem nagy arcra! :)

--
Q: What's the difference between Lem's Solaris and Sun's Solaris?
A: One's an alien presence that drives all who encounter it mad, and the other one's been made into a movie by Andrei Tarkovsky.

Kosz. HA megszereznem azt az allast par honap elteltevel tan tudnek ezekre kolcsont szerezni. Egyenlore abszolut targytalan a kerdesem penz hianyaban, de a solarisos vizsgak iranti kereslet kozt van-e kulonbseg a sparcos es az x86/x64 kozott, vagy kb egyforman keresettek? Ezeken a hivatalos vizsgakon kivul masra mire koncentraljak szerinted/szerintetek, kell valami a fentebb felsoroltak kozul (MySQL, Apache, php, c, perl meg egyeb szkriptek, tul sok minden van, nemtom mik a prioritasok, mi az ami kell es mit nelkulozhetek egyenlore)?

Tudtommal nincsen szétválaszva az x64 és a SPARC a vizsgákon Sunéknál. Magasabb szinten már lehet, amikor hardvermérnöknek vizsgázol, de majd azt megmondják nálam tájékozottabbak.

--
Q: What's the difference between Lem's Solaris and Sun's Solaris?
A: One's an alien presence that drives all who encounter it mad, and the other one's been made into a movie by Andrei Tarkovsky.

Sajnos saját hibámból én is kibuktam fösuliból, és sajnos nagyon nagyot sz...k most a cégnél emiatt.

Kezdjem talán azzal, hogy 21 évesen még semmiről nem vagy lemaradva. Keveseknek jön össze ilyen fiatalon érdekes és nagy pénzt fizető állás, a realitások talaján maradva szerintem simán jó a helpdeskes pozíció. A helpdesket kevesen tekintik végállomásnak a karrierjükben, nagy a fluktuáció. Sok embert megismerhetsz, akik később máshova (jobb helyre) kerülnek és alkalom adtán téged is be tudnak nyomni oda.

Diploma nem árt, ha van, de a munkatapasztalat sokkal fontosabb. Egy bizonyos szint fölé alkalmazottként nem juthatsz diploma nélkül, de nem biztos, hogy alkalmazott szeretnél lenni. Mindenesetre rendszergazdai munkakörhöz nem kell diploma, csak naprakész tudás. Először alapoznod kellene: hálózati ismeretek, bash, awk, perl, majd ezután Linux rendszeradminisztráció.

V Brně jsou hezké holky ;)
24/7 shift environment (including nights, weekends and holidays) if required
biztos ezt akarod ?

Nejspis uz na mne cekaji :)

"24/7 shift environment (including nights, weekends and holidays) if required"

Pillanatnyi "munkamnal" mindenfelekeppen jobb lenne, de nem tudom, egyenlore talan itt Londonban (is) megprobalnam tulelni. Az a baj, hogy az eletrajzomban csak "troger" gyari es raktari munkakat talalsz, koztuk is nagyok a "gaps in employment"-ek. Ami pedig szamitastechnikai tudasomat illeti:

reszlet az eletrajzombol:

Computer related skills:
Linux (Ubuntu)
Microsoft Windows (all desktop versions)
Microsoft Office (including Word, Excel, Powerpoint, Acces and Outlook)
Image editors (GIMP, Magix Xtreme Photo Designer, basic knowledge of Adobe Photoshop)
Basic knowledge of Microsoft Frontpage and Borland Turbo Pascal
Basic knowledge of Solid Edge (computer aided design - CAD software)
Other often used applications such as converters, browsers, media players, instant messengers, etc.
Free alternatives of the most of these softwares (e.g. Open Office)

szoval semmi extra...

Jo fejem van nekem, csak egyenlore keves tudassal ahogy latod. Tan majd valtozik a helyzet. Nem tudom, hova mehetnek meg ezzel jobb helyre. Ha valaki tudja, tanacsat szivesen fogadom.

Mindenesetre megleptel a cseh szoveggel, nem szamitottam erre :)

Amit én általában tapasztaltam, hogy általában a diplomások közül 60% nulla, 30% elfogadható és 10% OK vagy szuper, a diploma nélküliek küzül viszont 95% nulla és 5% OK vagy szuper. Na most persze minnél öregebb a pofa (tapasztaltabb) annál nagyobb esély, hogy az 5%-ban legyen, de ez nem biztos, hogy minden esetben igaz. Szóval az igazság, hogy ha tudni akarsz akkor nincs más választás mint a magánképzés és sok bonyolult munka, az egyetem nem fog megtanítani semmi érdemire (ma már nem túl lenyesték a kritériumokat) de nagy a valószínűség, hogy ha végigjártad akkor nagyobb kapaszkodóerővel rendelkezel és a magánképzést is nagyobb valószínűségel gyakorlod. Persze mindég van kivétel.

És vannak azok a LISPer vagy hasonló nemzethez tartozó szuperproduktív emberek akik nem végzik el az egyetemet mert nem látnak benne semmi értelmet (pedig az elején nagy reményeik voltak) de időközben mikor látták mi folyik ott kiábrándultak vagy esetleg valami értelmesebbet találnak dolgozni - szeretem jómagam is ezek között látni :), hogy jogosan e az már szubjektív dolog - akik diploma nélkül járják a világot. Szóval diploma szerintem semmi képpen sem hátrány és sokkal nehezebb nélküle, de egy státustársadalomban mint amilyenben élünk ahol dollár százmilliárdokkal mentik azokat akin nem tudtak és tudnak, sajnos napról napra fontosabb mint a tudás és tapasztalat. Ha teheted szerezd meg de semmiképpen se támaszkodj arra a tudásra amit a formális tanulmányaid során szereztél, magánképzés, könyvek olvasása és sok sok gyakorlat valamint a igazi szakemberekkel való együttműködés az ami "mestert" farag az emberből, a diploma csak ajtót nyit, de sokszor nélküle nem nyillik ki az ajtó.

Ami Csehországot illeti, van minden de 40-50 ezer koronás fizetés (nem tudom nettóra vagy bruttóra gondoltál) diploma nélkül is elérhető ha külföldi cégnél próbálkozol. Általában szoftverfejlesztés bruttó 50-70k a külföldi cégeknél, szenior elérheti akár a 100k is, persze nem könnyű főleg nem most a krízis idején mert legtöbb jobban fizető cég amcsi, angol vagy német. Persze azt sem kell szemelől veszteni, hogy általában szemét munkával töltöd az időt mert olcsó munkaerő általában "bug-fix and maintenance" azok a cégek amelyek ide jönnek fejleszteni általában gyenge minőségű kóddal rendelkeznek és nem is próbálják javítani, ha baj van bedobnak 5 olcsó fejlesztőt középeurópából vagy ázsiából és tapasztják a lyukat. A munkakörnyezet 20% cseh, a többi orosz, fehérorosz, ukrán, román, szerb, török, bolgár stb. szóval általában azok akik kevés pénzért "szöktek" meg othonról (mert 40-50k az kevés pénz nyugathoz képest). A middle management általában angol vagy amcsi esetleg német vagy francia... nagyrészük otthon valószínüleg a TESCO-ban vagy Wall-Martban töltené a polcokat de itt managerek mert "diplomás" amcsik és angolok :(

A cseh cégeknél általában kisebb a fizetés persze ez sem 100%-ban igaz. És ez Prágára érvényes, Brno és Ostrava már kevesebb lé.

En is inkabb Pragaban keresnek munkat, mar dolgoztam is ott korabban, meg nyilvan tobb penz van ott valamivel. Ezen a hirdetesen foleg a "with Hungarian" miatt akadt meg a szemem, ami a megfelelo jelentkezok koret jocskan szukitve nagyobb eselyt adna arra, hogy felvegyenek. Egyenlore tulajdonkeppen mindegy, mit csinalnek, csak szamitastechnikaval kapcsolatos legyen, meg jobb ha eselyt ad a fejlodesre. Fosuli egyenlore nem lesz sajnos - anyagiak miatt, ezert az "igazi szakemberekkel való együttműködés" lehetoseget modfelett dijaznam. Latom a profilodban, hogy te Pragaban vagy, megkerdeznem toled, mint az ottani dolgokban tajekozott embertol, milyen eselyeim lennenek ott ezzel:

http://hup.hu/node/63584#comment-670040

illetve szerinted milyen allasajanlatokra kene koncentralnom, hol lenne meg eselyem es jo helyem. En csak annyira latok bele, amennyire a hirdetesekbol belelehet. Kosz.

Én 48 évesen most is főiskolára járok, az ismereteimet szélesítendő. Nem a papírt szeretném megszerezni hanem a tudást! De sajnos, ha nincs vizsga, akkor én is hajlamosabb vagyok mással foglalkozni, így marad a nehéz, vizsgákkal teli 4 év.
Azoknak van igazuk, akik azt mondják, hogy a tudás számít!

Kedves Tomi,

Eselyed van diploma nelkul is, a kerdes csak az, hogy mennyi.
Talalhatsz allast, ahol a diploma nem feltetel, bar viszonylag keveset.
Kereshetsz jol, diploma nelkul is.
Lehetsz sikeres is lasd Bill Gates, Larry Ellison, Steve Jobs.

Szerintem a kerdes nem az, hogy van-e eselyed, hanem az, hogy mennyi.

Kb. 15 eve diploma nelkul kezdtem dolgozni, atlag fizuert. Nem kellett sok ido, hogy lassam, hogy akik igazan jo pozicioban vannak (jo pozicio, jo fizetes, biztosabb munkahely), mind diplomasok.

A diploma olyan, mint minden papir, az a belepo, aztan hogy bent maradsz-e, mar csak rajtad mulik.

Ha allami poziciokra palyazol, szinte biztos, hogy kell.
Ha versenyszferaba jelentkezel, jobb ha van,, mert sok cegnek van (kell hogy legyen) valamilyen nemzetkozi kepesitese. Ezek a kepesitesek (szabvanyok) eloirjak azt is, hogy milyennek kell lennie az alkalmazott munkaeronek, maskulonnben nem kapnak meg munkakat, mivel a kepesitest sem kapnak meg. Tudom, hogy a hatterben erdekes dolgok mennek az alvallalkozoknal, de ez a Te szempontodbol nem igazan fontos.

Probaltam jelentkezni (meg viszonylag palyakezdokent) SAP programozoi allasra, es a ceg odaig volt meg vissza, de sajna, mivel nem volt diplomam nem alkalmaztak. Kereteles nelkul megmondtak, hogy nem tudnak alkalmazni, mert a klienshez nem vihetnek oda.

En ekkor dontottem el, hogy diplomat szerzek.

Persze meg sokaig nem lett (estin jartam munka mellett) es igy is tudtam dolgozni jo penzert, de idovel ott is bejottek az eloirasok, szabvanyok, miegymas. Szerencsere addigra meglett.

A diploma annyit minimum elarul, hogy reszesultel valamilyen oktatasban, meg tudtal felelni elvarasoknak, es ami a legfontosabb, el tudtad vegezni a feladatot/elerted a celt , amit radszabtak/kituztel magadnak es ez utobbiakat nap mint nap elvarjak majd toled a munkahelyeden.
A munkaltatonak (tobbek kozott) ezt mondja egy diploma.

Szerintem nem azzal kell foglalkozni, hogy mit gondolsz a diplomasokrol, vagy, hogy jobb-e a diplomas mint a nem diplomas; vagy hogy ki es mit gondol errol, ez lenyegtelen. Mindenki latott mar jo szakembert diploma es papirok nelkul is, meg rosszat is diplomaval es papirokkal.

Amivel foglalkoznod kell az az, hogy mi szolgalja jobbana az erdekeidet, hogy van tobb lehetoseged amivel a magad es csaladod letbiztonsagat megteremtheted. A tobbbi mellekes.

Megjegyzes: Persze a fentiek figyelmen kivul hagyhatok, ha kiveteles tehettseg vagy, mert akkor a neved elegendo belepo mindenhova.

Szoval, szerintem a diploma kinyithat ajtokat es Neked ez kell, hogy fontos legyen.

Termeszetesen utanna is tanulnod es vizsgaznod kell, megszerezned kulonbozo kepesiteseket.

Es hogy mennyit ernek majd azok a szakmai kepesitesek? Pont annyit, mint a diplomad; mondanak majd rola ezt is, azt is. Neked viszont belepo lehet egy adott munkahelyre.

Remelem segithettem a velemenyemmel a dontesedben.

Sok sikert!

LD

Utoirat: A szakma eliparosodott, pont ugy mint a tobbi. Alkalmaszkodj, ha boldogulni akarsz.

Szerintem is.

Valahogy ugy erzem ki belole, es nagyreszt a tobbi hozzaszolasbol is, hogy a lenyeg az, amit az eletben megtanulsz, a tapasztalat es az a tudas, amire hajlando vagy egyedul szert tenni. Ennek ellenere is viszont mindenkeppen kene sok helyre egy papir, 3 betu a neved ele ahhoz, hogy ugy nezzenek rad mint aki valoban tudja azt amit a diplomatol teljesen fuggetlenul tanult meg. Es azt is kierzem ezekbol, hogy gyakorlatilag mindegy, milyen szr diplomad van, csak legyen. legyen az akar valami kisvaros foiskolajanak esti/levelezo tagozata amirol valoban senki nem is hallott meg. Jol latom?

Erdekelne a hozzaszolonak (es a tobbieknek) a velemenye a nem kis penzert (nekem legalabbis egyenlore sok) megvasarolhato pl. red hat-os es egyeb vizsgak ertekerol, abszolut ertelemben es egy ilyen vagy esteleg jobb diplomakhoz viszonyitva is.

Úgy gondolom, hogy egy dolgot el kell fogadnod neked is. A diploma - legyen az bármilyen is, amely a belépő abba a terembe, ahol a bulit tartják. Az, hogy odabent te viszed-e el a legjobb nőt vagy sem, már rajtad múlik. :) Ebben az esetben, hogy mennyi időt vagy hajlandó magadra szánni, hogy tanulj olyat ami kiemel a szürke tömegből. De a buliba be kell jutni.
Úgy is be lehet jutni, hogy pincér vagy. Ilyenkor nem kell belépő, de csajozni is problémás.

Akkor most megmondom a frankót. Nekem is informatikus diplomám lesz, de bölcsészkaron (informatikus-könyvtáros). Semmi matek! Néhány ember szerint nem is érek annyit, mint egy ttk-s pmt, de nem érdekel :) Sok más olyat tudok, amit a pmt-guruk nem... és pont ezért vagyok értékes a munkaadómnak, aki ezekért fizet nekem sokat és idővel még többet. A másik része, hogy én supportosként csöppentem bele az IT világába és magamtól tanultam meg mindent. Jelenleg tesztelőként dolgozom és rohadtul érdekes meló.
Az érem másik oldala, hogy nekem is be volt akadva, hogy fejlesztő akarok lenni. Programozni akarok reggeltől-estig. De ez megváltozott mert belelátok a szoftverfejlesztésbe és nem a fejlesztés a legérdekesebb dolog benne. Programozni továbbra is szeretek, de nem akarok egész nap kódolni. Ezen a területen másként is nagyon sok sikerben - emberi és anyagi, lehet részem.

Még egy dolog. Az egyik tanárom mondta, hogy az hogy valakinek van diplomája bizonyítja azt, hogy tanítható. IT cégeknél pedig ez a legfontosabb, hogy mennyire vagy tanítható.

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

A diploma nem kimondottan csak tudast hanem szemleletmodot is biztosit. Ugy gondolom kell.Nekem tanari diplomam van most rendszergezda vagyok egy multinal. Mondtam hogy nincs nagyon tapasztalatom de valalltak hogy segitenek/tanitanak. DE kellett egy diploma hogy lassak kepes vagyok tanulni es nem vagyok azert teljesen hulye. Nem azt mondom hogy nem lehet diploma nelkul elhelyezkedni de elso benyomaskor azer nagyon jo ha van.

szerintem.

Linux version 2.6.18-6-k7 (Debian etch2)

"kellett egy diploma hogy lassak kepes vagyok tanulni es nem vagyok azert teljesen hulye."

Súlyos tévedés azt hinni, hogy a diploma arra bizonyíték, hogy valaki nem teljesen hülye.
Súlyos tévedés azt hinni, hogy a diploma arra bizonyíték, hogy valaki képes tanulni.

--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Én nem szerencsés vagyok, hanem keményen tanultam és melóztam azért, ahol most tartok. Lehet, hogy te azt hiszed, hogy a jó helyzet csak úgy van. Elárulom, hogy tévedsz. Tenni kell érte és nem siránkozni. Akkor lesz másnak is.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Szerintem meg arra bizonyíték, hogy képes tanulni.
Adott mennyiségű valamit adott ideig képes fejben tartani majd azt az elvárásoknak megfelelő formában visszaadni. Ez sok olyan képesség egymásra hatása, ami csak úgy véletlenül nem terem az almafán. Az sem igaz, hogy végigpuskázza az egyetemet. Vannak olyan helyzetek, amikor nem lehet.

Az, hogy magáról az emberről mi a véleményed nem egyenlő azzal, hogy mennyire képes tanulni vagy elvárásoknak megfelelni.

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Igazad van, lzrd!

Tudok olyan főiskolát, ahol mérnöki képzés folyik, és a tanulmányok idején vizsgák alkalmából egyetlen önálló gondolatot sem kell papírra vetni, mivel számítógépes teszt vizsgák vannak. A program egyrészt egész évben elérhető a Neptun rendszerükben, másrészt pedig úgy van megírva, hogy helytelen válasz esetén azonnal közli, hogy mi lett volna a helyes. Nem hallottam még olyanról, aki ott megbukott volna.
Az ismétlő vizsgára ugyanis mindenkinek birtokában van az összes lehetséges variáció. Mindemellett a tanár a vizsgán gyakran elhagyja a termet.
Most képzeljétek el, hogy matek szigorlathoz nem kell toll és papír! :)
Volt közöttük olyan - már mérnök - is , aki a postán kiküldött könyveket ki sem bontotta a dobozból.
Nem azért, mert annyira tudna, hogy nincs rá szüksége.

Ha valakinek csak a papír kell, ajánlom a figyelmébe ezt a lehetőséget!
Tudást semmit nem ad, az itt végzettek egy egyszerű integrálást nem fognak tudni megcsinálni.

Vannak ismerőseim az itt végzettek közül.
Egyetlen beadandó dolgozatuk nem volt egész idő alatt. :)
Nagyobb tudással nem rendelkeznek, mint mielőtt bele kezdtek.

Több félreértés is adóthat abból, hogy az embernek milyen tapasztalatai vannak a felsőoktatás terén. Nálunk az egyetemen nem kap senki úgy diplomát, hogy puskázgat, nem jár be órákra, mással csináltatja meg a beadandókat. Ezzel nem azt állítom, hogy hazudsz, de hihetetlennek tűnik számomra, hogy így lehet diplomát kapni. Amikor felsőoktatásról olvasok véleményeket, akkor számításba sem veszem, hogy valaki ilyesmiről beszél.

Taltos, számomra is az volt, de a barátom, aki oda járt nem hazudik, és egy másik ismerősöm diplomája, mely a mérnöki szakma megcsúfolása, szintén ezt igazolja.

Egyébként én is rendszeresen szembesülök a villamosmérnöki karon támasztott - enyhények egyáltalán nem mondható - követelményekkel.

Pedig tény, hogy puskázgatással és láblógatással is számos vizsgajegyet be lehet zsebelni.
Én egy olyan főiskolára jártam, ahol nagyon kemény lexikális tudást kértek időnként számon elég nagy szigorral. Igaz, volt mód puskázni én nem éltem a lehetőséggel, mert sosem voltam nagy puskafenomén. Mások megtették. A probléma igazából mégsem ez volt ott, akkor. Hanem az, hogy a számonkért tudás semmire nem volt jó. Ennyi erővel nagyon szigorúan vizsgázhattunk volna a telefonkönyvből is. És akkor is igaza lenne annak, aki azt állítja, hogy a diploma azt bizonyítja, hogy kitartó vagy és letettél valamit az asztalra. Szerintem nem "valamit" kell letenni az asztalra, hanem azt, aminek ott a helye.
UFF!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Nálunk is vannak lazábban vett tantárgyak, de nem erről van szó. Pár kreditet össze lehet szedni, de egy diplomát nem. Pont azokon a helyeken, ahol számít a tudás, meg az, hogy képben legyél, ott nem fog átmenni soha olyan, aki addig X másik tantárgyból is puskázott. Márpedig anélkül nem kap diplomát.

"A probléma igazából mégsem ez volt ott, akkor. Hanem az, hogy a számonkért tudás semmire nem volt jó. Ennyi erővel nagyon szigorúan vizsgázhattunk volna a telefonkönyvből is."

2 dolog jutott eszembe:
1. Az emberek mindig jobban tudják azt, hogy mit vegyél be, mint az orvos; és úgy egyáltalán, minden témában mindenhez jobban értenek.
2. Az, hogy mit adnak le és mit kérnek számon, azt nem tudom milyen alapon méred le, hogy az jó-e vagy rossz. Eleve nincsen olyan széles rálátásod az egész területre, hogy ezt egy személyben el tudd dönteni. A saját szakomon ismerem a tananyagot valamennyire. Azt mondom, hogy nem tudsz olyan tantárgyat vagy tananyagot mondani, amit számonkérnek, és én erre ne tudnék mutatni egy munkahelyet az életben, ahol használják.

Emlékszem, Lovász László tartott egyszer egy nagyszerű előadást, és Ő mondta, hogy nincs olyan a matematikában, hogy haszontalan ismeret. Példának hozta fel anno a prím számokkal végzett kutatásokat, amik akkor semmire nem voltak jók, ma pedig ennek elméletére (is) épül a számítógépes titkosítás.

Ezzel a kis kitekintéssel csak arra akartam rámutatni, hogy az ember nem olyan, hogy csak akkor tud boldogulni egy dologgal, ha azt konkrétan megtanítják neki, hanem akkor is, ha ismeri az elvét. Arról nem is beszélve, hogy könnyebb bármit megtanulni, ha tudod mihez kötni. Ha az ember jó a sakkban, akkor észre sem veszi azt, hogy többek között ezért is képes jobban algoritmust értelmezni, mert jobb a memóriája, gyorsabban értelmezi a logikai formulákat, tud előre, párhuzamosan, egyszerre több dologról gondolkodni. Ugyanígy ezer és egy dolog megtanulásánál (és hosszútávú elfelejtésénél) nem az a lényeg, hogy 10 év múlva is tudj integrálni, meg deriválni, meg diff egyenleteket megoldani, meg várható értéket, meg peremeloszlást számolni, hanem az, hogy egyszer képes voltál ilyen komplexitású dolgokat átlátni (és itt megjegyzem, hogy minden felsorolt dolognak szerény véleményem szerint kurva egyszerűen érthető elmélete van, csak maximum csúnya a nevük), ezért később is alkalmas leszel rá, HA kell. Akár gondolod, akár nem, titkon alakítja a gondolkodásodat ezer másik dologban, amit viszont nap mint nap csinálsz.

"Eleve nincsen olyan széles rálátásod az egész területre, hogy ezt egy személyben el tudd dönteni."
Ja, bocs! Ezt nem tudtam. Legközelebb biztosan veled konzultálok. LOL!
A 3. szemeszterben még mindig a 30 fokos lejtőnél tartani ró surlódási együtthatóval SZÁNALMAS!
Onnan kikerült mérnök a saját elmondása szerint nem ismer fel egy VGA kártyát. SZÁNALMAS!
Mi a fontosabb szerinted? (Ne válaszolj! Ülj a helyedre, egyes!)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Most vagy nem érted amit írok, vagy nem akarod megérteni. Az első esethez tudom ajánlani az újraolvasást, és ha még így is ugyanezt írnád, akkor szívesen elmagyarázom mégegyszer. Ha az utóbbi, akkor csak vitatkozni akarsz (nem vitázni), abban viszont nem leszek a partnered.

Érettségim van, diplomát egy tárgy meg a diplomamunka hiján nem csináltam meg, de a végén már nem tudott érdekelni, a hozzáállásommal volt a baj. Mondjuk az elejétől utáltam az egyetemet, ezt azért hozzáteszem, de azért úgy haladt szépen.
Hát utóbbi félévben jelentkeztem egykét helyre, ahova szerintem alkalmas lettem volna, és hát volt ahova azért nem vettek fel, mert nem volt diplomám, miközben sokkal kisebb tudású diplomásokat felvettek oda. Szóval úgy látom eléggé számít a diploma.
És a diplomában nem a tudást nézik elsősorban, mert az egyre kevésbé mérhető ezzel, hanem kell egy hozzáállás, hogy az ember megszerezzen egy diplomát. Kitartás, türelem, ambíció, stb. Pont ezek kellenek egy jó munkaerőnél. Hát ezért nem szeretik aki nem képes erre, azt meg végképp, akit kivágnak, mert az talán a munkához is így áll.
Viszont ha most érettségiznék nem kezdenék egyetembe (minek), inkább valami kisebb papírért küzdenék, és mellette tanulnék.

Nem az a gond, hogy a fősuli első évében hogyan formálódik a diákok gondolkodása az integrálás, és a diff egyenletek megoldása által... Szórásnak jók,ha már tényleg minden hülyét fölvesznek, és talán, ha a hozzáértő azt mondja, ad is valamit.
A probléma az, hogy ha a kedves diák végez a főiskolán,egyetemen, nem hogy gyakorlati, de elméleti naprakész, használható tudása sem lesz.
Hálózatos villamosmérnöki szakirányon, ha nem jártam volna külön cisco tanfolyamra, azt sem tudnám mi a különbség a router és a switch között, és konfigolni biztos nem tudnám. Nem azért, mert nem tanultam meg amit elém tettek... Kaptam egy általános képet, le tudom írni az osi modellt, de nem lettem szakember.
Amit Franko irt, ott a pont. Nem elég a vizsgán megfelelni, hanem a piacon kell munkát találnia a végzett diáknak, és naprakész tudással bizonyítani..
Szerteágazó a szakmánk, lehet képezni rendszergazdát, programozót stb. De ha a szakiránya mondjuk az informatikusnak a szoftverfejlesztés, akkor ne csak azt tudja papíron, hogy mi az a buborék rendezés, hanem tudjon épkézláb programot írni, tudja mi az az SVN tudjon angolul kommunikálni stb.
Ha már beletol az ország, és a diák egy csomó pénzt, energiát abba, hogy elvégezzen egy főiskolát, ne csak egy képezhető személyt kapjunk, hanem egy képzettet.És ez az oktatási rendszer hibája, nem a diáké, és nem is az alulfizetett, semmibe vett oktatóé.

Van esélyed diploma nélkül, de egy jó egyetem olyan szemléletet ad, amit máshol NEM lehet megszerezni. És ebben benne van az is, hogy nagyon sok emberrel találkozol, akiktől tudsz szemléletet tanulni.

[Troll]
"...addig programmtervezo szerettem volna lenni (mekkora valtas.) A matematika miatt tettem le errol, ami nyomas alatt nem igazan ment."

Egy atmoszféra alatti nyomás miatt nem ment?

Mindenki mindösszesen szakbarbár marad, aki nem konyít a matematikához az IT iparban, bár inkább kapát adnék a kezébe kolbászültetvény felszántásához, amire elsőosztályú fölfegyverzett kápók 7/24-es felügyelete alatt áll.

Releváns matematikai tudás és szemlélet nélküli szagemberek eredményei között volt szerencsém tapasztalni a következő okozatokat:

Hulladék kód
Hulladék specifikafikácó
Hulladék rendszer
Hulladék adattárház
Hulladék hálózati topológia
stb...

Releváns diploma és tudás nélkül csak bérrabszolga legyen az ilyen, és szerencsére 99%-ban azok is maradnak... A maradék 1% esetében drasztikus, végső megoldásokat javasolnék... Persze én is ismerek olyan esetet, akinek nincs diplomája, és megvan a tudása, de az fehér holló víz alatti repülni tudással kategória. Matekból meg azok is zoknik, néhány fontos esetben bemennek az erdőbe, de ki nem jönnek onnét...
Szintetizált tudást és rendszerszintű szemléletet csak egyetemen kapsz. Ami a ravioli vagy miafrantz spaghetti-rendszernek köszönhetően már nincs, csak MSc...
[/Troll]
ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

Nem arrol van szo, hogy nem akarnek egyetemre menni, nincs ra penzem, talan a jovoben. Matekrol annyit, kurvajo voltam (sajnos talan csak voltam, telnek az evek, nemtom mennyi maradt meg bennem), tanaraim nagy resze legalabbis igy gondolta, csak gimis korom ota valahogy krvara nem latszott ez soha a jegyeimen. Es nem elsosorban emmiatt valtozott meg az erdeklodesem, voltak mas -szemelyesebb- dolgok is, kb 50-50. Ha frissitenem a tudasom es hozza tudnek allni kevesbe stresszesen (ami asszem most mar menne), nem lenne semmi gond. De a gond akkor is a penz marad... de nem mintha sirattatni akarnam magam, egyszeruen ez van.

"Szintetizált tudást és rendszerszintű szemléletet csak egyetemen kapsz. Ami a ravioli vagy miafrantz spaghetti-rendszernek köszönhetően már nincs, csak MSc..."

-Jo, abban mindenki egyetert, hogy a mostani oktatasi rendszer szar, tanarok es diakok egyarant, de ha igy van, akkor mik az alternativak ehhez az MSc-s kepzeshez, mihez kezdjen valaki, akinek a tieddel megegyezo velemenye van, aki latja, hogy diploma nelkul sem er szrt sem, meg azzal sem erne tobbet, legalabbis ami a tudast illeti. Plane ugy, hogy gyakorlatilag azt mondod, nelkulozhetetlen dolog, csak manapsag mar ilyen tudast nem lehet szerezni ?

Érdekes, én diplomásoknál is ezt tapasztalom, amit írsz, és van egykét nagyon tehetséges ismerősöm, akik rég nem egyetemisták, de nem a tudás hiánya miatt.
Nem lehet ezt ennyire leegyszerűsíteni.
Ha a diploma a minőségi kódra, specifikációra, stb.-re lenne példa, akkor nem abból lenne zsebpénzem mai napig, hogy kötprogrramokat, meg diplomamunkakat csinalok másoknak. Ennyit erről, meg a diplomáról. :D De azért örülök, hogy a te önérzetednek ennyire jót tett, hogy sikerült megszerezned. Tényleg.

Bevallom egy ilyen, gyakorlatilag kemeny kritikanak nevezheto hozzaszolas utan jo egy ilyen ellenvelemenyt is latni. De, ha valaki azt mondja, hogy a hup-on regisztraltak atlagtudasanak 1 szlk-at sem erem el, nem vitatkozom, (egyenlore) valoban igy van, vegulis ezert irtam ide...

naja... az egyetemen voltak olyan tárgyak, amik rendszert tervezni és kivitelezni tanítanának... de valahogy kimaradt a gyakorlatban való elsajátítása..

Öngerjesztő folyamat, a diákok alapvetően a könnyebb utat keresnék - a lehető legkevesebb számonkérést szeretik, és a tanárok is rájöttek, hogy nekik is könnyebb, ha nem strapálják magukat azzal, hogy renszeresen leadandó feladatokat ellenőrizzenek.
Erasmussal van kinn egy ismerősöm külföldön, ott minden hétre vannak feladatok, amiket teljesíteni kell... és nem használhatatlan / idióta / mű feladatok, hanem az adott témához tartozó gyakorlati feladat, amihez át kell nézni a téma elméletét is, hogy meg tudja oldani. Mi itt hasonló témában elméletben hallottunk azokról, amiket ők ott hétről hétre a gyakorlatban is megvalósítanak.

Hát... amíg mi csak hallotunk róla, hogy mit kéne tudnunk, addig nekik tapasztalatuk is van belőle.

Releváns matematikai tudás és szemlélet nélküli szagemberek eredményei között volt szerencsém tapasztalni a következő okozatokat:

Hulladék kód
Hulladék specifikafikácó
Hulladék rendszer
Hulladék adattárház
Hulladék hálózati topológia

Ehhez nem matematikai tudás kell, hanem önálló gondolkodási készség. Az IT munkák 99,99 százaléka nem arról szól, hogy az ember alapkutatást végez, mégcsak arról se szól, hogy új technológiákat talál ki, és talán az is ritka, hogy életében legalább egyszer sikerül egy hibát felderítenie. Az általad felsorolt problémák alapja nem a matematikai tudás hiánya, hanem a konkrét ismeretek hiánya. A hulladék kód azért készül, mert a kikerülő diplomásoknak halvány fogalmuk nincs arról, hogy az általuk Java nyelven írt 5 soros ciklus megközelítőleg hány órajel alatt fut le egy adott hardveren. A specifikáció és a terv is ezért hiányos vagy hibás, mert nem tudják, hogy a rendszerben milyen elemek vannak és azok miképp kapcsolódnak egymáshoz.

Igen elenyésző annak a matematikai apparátusnak az ismere, amelyet lenyomnak főiskolákon és egyetemeken. Vannak olyan szakok és szakik, akiknek lételeme a matematika, képesek mindenféle "hülyeségről" vitatkozni egy sör mellett, olyan algoritmusokat gyártanak, amelyek hasznosak és igen gyorsak, ellenben olyan ritka közöttük, akik jó programot tudnának írni, mint az általad említett fehér holló. Egyszerűen az bizonyult hatékonynak, hogy a matematikus srác algoritmust gyártott, írt egy tessék-lássék C programot rá (mert csak ezt ismerte), amely működött ugyan, de programozástechnikailag lassú volt: ezt a prototípust a matematikához nem igazán értő IT szakember szépen kioptimalizálta az adott nyelvre. Ez működő modell. Mindenki a maga tudását adja a feladathoz.

Ehhez hozzájön, hogy az IT programozói munkák 90 százaléka GUI vagy Web felület készítése illetve adatok kinyerése valamilyen adatbázisból, és átalakítása a megjelenítéshez. Ebben az esetben is elég egy olyan ember egy 30-40 fős csapatnál, aki ért az adatbázis optimalizációhoz és egy olyan ember, aki ért a programok optimalizálásához és auditálásához. A többi melóhoz nem kell matematikai affinitás.

Bátorkodnám megemlíteni például, hogy létezik OKJ középfokú programozói képzés, amely érettségire épül, egy éves képzés, és a fent említett 40 fős fejlesztő csapatból 30 főnek simán elég ez a végzettség. Persze lehet azt mondani, hogy mindenki legyen diplomás, de ezzel semmit nem oldunk meg, az IT munkások 70-80 százaléka túlképzett lesz, két év alatt elfelejt mindent, amit tanult, cserébe sokba kerül vagy sír a kevés fizetés miatt.
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.8.2/display/FREEBSD

Az a kérdés, hogy mit szeretnél elérni az életedben. Ha multinál akarsz dolgozni, akkor van egy szint, aminél tovább nem juthatsz diploma nélkül, és megkülönböztetik az egyetemi és főiskolai diplomát is (vagy legyen MsC, BsC, mindegy).
Ettől függetlenül lehet jól keresni diploma nélkül is.
AZ IT-ban az a jó hogy, - talán - sokkal többet számít az, amit letettél az asztalra, mint a papír; és tényleg nagyon zsíros állásokat lehet megcsípni mindenféle végzettség nélkül.
Azonban ha vezető akarsz lenni, akkor már más a helyzet.

Hogy mit tanuljál?
Szerintem lényegében mindegy, csak legyél jó benne. Emellett, ha valami különlegességhez értesz, az különösen jó. Például AS400-on PL/1-el itthon is meg lehet keresni 5-600e-ket kézbe, játékfejlesztéssel még többet is.
Sajna a rendszergazdasághoz nem értek így abban nem tudok tanácsot adni, hogy miben van a jó pénz.

Sziasztok!
off
A véleményeteket szeretném kérni az én terveimről is.
22 vagyok, az elte btk angol szakára járok, harmadéves bsc-s vagyok. A franciát lecserélve most informatika tanári szakirányon vagyok, átjárok lágymányosra az ik-ra. Korábban filmszinkront fordítottam, de az otthoni munka kiidegelt. A bsc után eszem ágában sincs folytatni az egyetemet, mert az angolnak nincs értelme. Az info-nak még lenne, de úgy érzem meg lehet tanulni mindent anélkül is hogy mesterképzésre járnék. Ami érdekel: PHP, SQL, egyéb webes cuccok, ezekkel szeretnék majd foglalkozni, viszont elég kezdő vagyok. Ami nálam is hiányzik, az a matek. Van 2-2 diszkrét matek meg analízis a szakirányon, ennyi. Mennyire érdemes komolyan vennem ezeket? Mennyire kell a web-hez a matek? Úgy látom, hogy ahhoz, hogy elérjem amit kitűztem magam elé, az kell, hogy itthon üljek és a php-t tanuljam egész nap. Meg reménykedem, hogy a felső angol jó valamire. (a középfokú franciatudásom viszont szerintem senkit sem fog érdekelni)

on
Ajánlom a levelező képzéseket, bár az info szakokat nem ismerem annyira.
A bátyám novell netware szaki, és még be sem fejezte (hanyagolja, kb a diplomamunka van hátra neki) az elég gyenge GDF-et. Beadta az önéletrajzát valami munkaközvetítő oldalra, és annak ellenére megkeresték, hogy a cég a hirdetésében egyébként az állt, hogy a diploma feltétel. Azt mesélte, hogy ha valaki leteszi a CNA (certified novell administrator) vagy esetleg a CNE (certified novell engineer) vizsgát annál meg pláne nem fogják hiányolni az egyetemi diplomát. Gondolom máshol is vannak ilyen képzések.
Feltételezem továbbá, hogy mást várnak egy fejlesztőtől, és mást egy rendszergazdától a diploma terén is.

természetesen van esélyed:)
komolyra fordítva a szót, nem a diploma hanem a tudás számít. USAben senkit nem érdekel milyen diplomád van, csak az tudod e végezni az adott feladatot vagy nem. az természetesen igaz, hogy az informatikával kapcsolatos tudást sokkal egyszerűbben lehet egyetemi körülmények között megszerezni, mint önállóan otthon.
lehet, hogy már más is kérdezte, csak nincs kedvem elolvasni az összes commentet. magyarországon miért nem próbálkozol egy egyetemmel? mostanában szinte biztosan felvesznek és alanyi jogon egyelőre még jár egy diploma free.

az orvosi és ügyvédi szakmákban kizárólag. ott még él a feudális céhrendszer:) programozóként, informatikusként pláne, még az annyira bürokratikus és túlszabályozott magyarországon is teljesen legálisan lehet munkát kínálni és vállalni is diploma nélkül. a usaben pedig senkit nem érdekel a diplomád. főleg nem a más országban szerzett, informatikában. ez eléggé rosszul is esik sok itt végzett és valóban tehetséges programozónak.
ettől függetlenül a fórum nyitójának csak ajánlani tudom, hogy végezzen el egy egyetemet ha van rá lehetősége. ma magyarországon jó eséllyel free tanulhat és szerezhet diplomát, egyelőre. reméljük a felsőoktatás területére, már nem tud betörni szélsőségesen ultraliberális kormányunk elefántmancsaival.

van, ahol ez igaz, ceg es szakember fuggo a dolog.

altalanossagban feltetel, szoba sem allnak az emberrel diploma nelkul (legalabb is tapasztalataim szerint)

Az is igaz, ha olyat tudsz felmutatni, akkor hajlandoak eltekinteni tole, de ez ritka. Valahol egyszeruen nem tehetik meg, hogy ne diplomast alkalmazzanak. Nem a torvenyek miat (abban Ok nem tul erosek), hanem a szabvanyok es kepesitesek miatt, aminek meg akarnak felelni.

ahol en dolgozom kellet a diploma, de az mar nem erdekelte oket, hogy honnan van, siman elfogadtak a magyart

ketsegtelen, hogy a diplomanak nagyobb az erteke meg, mint otthon, nem annyira elcsepelt (meg)

ezek persz csak az en tapasztalataim

Tomi87,

egy ismerősöm helpdesken kezdte egy egyetemen, aztán elment programozónak Pesten, most Svájcban nyomja. Szóval van lehetőség, ha kitartó vagy. Azért azt meg kell említsem, hogy neki van diplomája.

---
Nincs jegyem, nincs bérletem, elméleti ember vagyok!

Dolgoztam irdatlam multinál architektként, nagyjából ennyiért. Viszont most vállalkozóként látom, hogy a multis fizetéseknek semmi de semmi köze nincs az emberke által közvetve vagy közvetlenül előállított értékhez. De még a felelősséghez se. Egyszerűen csak a hierarchia leképeződése.

--
Gabriel Akos

Végigolvastam több tucat hozzászólást, és azt kell mondjam, hogy nagyon nem értek egyet az itt elhangzottak javával. Már jó ideje úgy érzem, hogy van itt baj a fejekben.

Kezdem az elején, úgy érthetőbb leszek. Nem olyan régen nagyjából egy évig dolgoztam az IT iparban oktatóként \ előadóként is, és arra kellett rájönnöm, hogy az emberek elég furán látják a dolgokat. Rengeteg sok emberrel beszélgettem és az esett le, hogy a legtöbben azt várják, hogy beülnek egy előadásra, és akkor nekik csak annyi dolguk van, hogy ott ülnek és valami csodálatos módon az előadó ott mindent belekalapál a kicsi fejükbe. Nos nem, ez nem így működik.

Én nem hiszek abban, hogy igazán létezik olyan, hogy oktatás, csak olyan van, hogy ÖNÁLLÓ tanulás. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, mindent meg lehet tanulni egyedül is, ott a Google, ott van minden anyag ami kellhet. Igen, de ehhez az egyénnek nem kevés időt és energiát kell a dolgokba fektetni, és itt lép képbe az oktatás, ami azért van, hogy megkönnyítse a dolgát, az anyagot előre feldolgozva megkapja, és egy csomó időt megspórolhat magának, ha akar. Tehát szerintem az oktatás helyett sokkal jobb kifejezés az oktatás segítés.

És itt kanyarodnék vissza a diploma kérdéséhez. Sokan élnek abban a tévhitben, és emiatt cslódottnak és átverve érzik magukat, de bizony az egyetemre járásnak nem az a célja, hogy mindent a fejükbe verjenek. Ez bizony nem lehetséges, ahogy az se, hogy az egyén csak és kizárólag azt tanulja, ami neki tetszik. Általános ismereteket adnak át, egy látásmódot, azaz lényegében egy alapot, amire lehet építeni. Onnantól már az egyénen múlik, hogy mennyire akar erre építeni.

Sokakat ismerek, akiket az egyetem \ fősuli nagyon szépen kikupált 3-4 év alatt, és tényleg sokat segített nekik, hogy jó szakemberek legyenek. Igaz ők a suli mellett is sok energiát fektettek ebbe.

A hosszúra nyúlt hozzászólás végére a lényeg, miszerint szerintem kell a diploma. Anélkül sokkal nehezebb állást találni, pláne nehéz jót - és itt most felejtsük el az 1 milla nettót, mert az juniorként (< 3-5 év munka tapasztalat nélkül) nagyon nem reális, vagy legalábbis nagyon keveseknek jön össze.

Egyébként még egy kérdés, miért olvasom folyamatosan azt, hogy a jó munkahely mércéje csak és kizárólag a pénz? Csak ez a fontos?

+0.75

"Egyébként még egy kérdés, miért olvasom folyamatosan azt, hogy a jó munkahely mércéje csak és kizárólag a pénz? Csak ez a fontos?"
Jelenleg igen. Ami bizony szomoru.

Fontos pl. a jo hangulatu munkahely, de ha keves a penz, egyszeruen nem tudsz ottmaradni. Amikor a szukseg diktal, nem szamit mas csak a penz. Es ma az emberek eleteben (szerintem) a szukseg diktal. Egyszeruen nem engedheti meg maganak az ember, hogy ne a nagyobb jovedelmet kinalo munkahelyen dolgozzon. Ez igy eleg rovid, de tul hosszu lenne itt errol beszelgetni.

Vannak kollegaim, akikkel 6 evet huztunk le egyutt egy helyen es meg ma is osszejarunk (tobb mint 3 ev utan) 1-2 alkalommal evente. Az volt eletem legjobb munkahelye, a csapat es a legkor tartott ott. Egy ido utan a vezetes lecserelodott, a penz sem volt mar olyan jo, igy egyikonk sem engedhette meg maganak, hogy ott maradjon. Szomoru, de ez a realitas. Majd talan, ha a vilag egyszer civilizalt lesz es a valodi ertekek szamitanak...

Én egy kicsit másképp értettem a dolgot.

Sajnos sok fiatal, aki egyébként nagyon tehetséges, az alapján dönt, hogy hol mennyi a fizetés. Ismerek olyan embereket, akik vackos +5-10%-ért mennek el olyan céghez, ahol nem szeretnek dolgozni, és minden nap köpködve kelnek fel, utálnak bemenni. Viszont amikor megkérdezem, hogy miért nem váltol mondjuk erre vagy arra a cégre, akkor az ultimate indok a pénz.

Tényleg megéri ez a +5-10%, ha a többi helyen is olyan pénzt kapnának, amiből simán jól élhetnek?

+rengeteg.

Lényegében már ott elválik a két réteg, hogy a 3. hét után is bejár előadásra, vagy "majd vizsga előtt átnézem", illetve a szakirányválsztásnál az "alacsony követelményszint" vagy az "érdekel" érvényesül. Paradox (?) módon az utóbbi kategória tanulmányai könnyebbek.

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc