Az Opera panaszt nyújtott be a Microsoft ellen az EU-hoz az Internet Explorer miatt

Az Opera Software ASA tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy keresetet adott be a Microsoft ellen az Európai Bizottsághoz (EB). A norvég szoftvergyártó beadványa leírja, hogy a Microsoft hogy él vissza piaci erőfölényével amikor Windows operációs rendszereivel együtt szállítja az Internet Explorer-t és hogy hátráltatja az interoperabilitást azzal, hogy nem követi az elfogadott web szabványokat.

Az Opera ASA azt szeretné elérni, hogy a EB kötelezze a Microsoft-ot arra, hogy felhasználók számára tegye lehetővé a szabad választást. Konkrétan az Opera azt szeretné elérni, hogy a Microsoft távolítsa el a Windows operációs rendszereiből az Internet Explorer-t és/vagy szállítson alternatív böngészőket alapértelmezetten telepítve. Emellett a cég kéri az EB-t, hogy az kötelezze a Microsoft-ot az alapvető, nyílt webes szabványok követésére.

A bejelentés itt.

Hozzászólások

Azzal egyetértek, hogy kötelezzék a fejlesztőket, hogy szabványos böngészővé tegyék IE-t.
De ha arra kötelezik őket, hogy távolítsák el a böngészőjüket a windowsból, akkor ugyan erre kellene kötelezni kb. az összes linux disztrót. Vagy a kde-t. Ha meg alternatív böngésző használatára kötelezik őket, akkor az kb. olyan lenne, mintha minden linux disztróba operát kellene rakni.

Általában a linux disztrókban is egyszerre egy böngésző szokott lenni. A szabad választás megvan, csomagból feltehetsz másik böngészőt. Ugyan ez van windows esetében, azaz letöltheted a böngésző honlapjáról a választott browsert.

Azert ez nem teljesen igaz. Mivel a legtobb disztroban van kezi csomagosszeallitas telepiteskor, igy lehetoseget kapsz arra, hogy kivegyel illetve felrakjal barmilyen bongeszot. Tehat van ra opcio. A masik meg hogy barmikor tudod torolni es masikat rakni telepites utan is. IE-t eleg nehez letorolni.

--
"Tedd vagy ne tedd, de ne probáld"

> Viszont a default browsert atallithatod
> akarmire. Innentol kezdve csak akkor latsz ie-t,
> ha sajat akaratodbol inditod el.

Csak kötekszem, de minden Microsoft alkalmazás az IE-t indítja, függetlenül a default böngésző beállítástól. Ettől eltekintve természetesen igazad van.
---
;-(

Igen, csak van egy apró bökkenő: a IE webes dolgokat megjelenítő komponense a Windows szerves része, a Windows Explorer (aka Sajátgép ikon), és még sok minden erről megy. Tehát nem írthatod le teljesen, ActiveX komponensként meg fog bújni a rendszerben, hisz nagyon sok minden használja.

Ezt ugye nem gondolod komolyan? A linkelt oldalakon leírt módszert ismerem, az csak hype, hogy ez tényleg eltávolítja az Internet Explorert, valójában csak az ikont szedi le. Attól, hogy ezt leszeded, a többi böngészőnek nevezett IE backendű frontend továbbra is működni fog, mert minden megmarad, kivéve a gombot, hogy Internet Explorer. A Windows szerkezetéből adódóan Internet Explorer teljesen nem távolítható el triviálisan, mert összenőtt a shellel. nLite-tal elég jól ki lehet vesézni, de akkor meg bizonyos funkciók nem működni (pl. Windows Update).

Komolyan nem tudom, hogy nevessek vagy sírjak-e. Ha egyszer kell a Windowsnak az Internet Explorer, vagy annak bizonyos komponensei, akkor kell. Ezt úgy hívják, hogy függőség. Vagy olyat csak a gnúlinuznak szabad csinálni?
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Most néztem meg az aptitude-omban, hogy konkrétan az iceweaseltől csak néhány firefox extension függ. Más dokumentációk függenek a www-browser nevű virtuális csomagtól, amit tetszőleges böngésző kielégít, nem csak egy adott. Semmi fontos rendszerkomponens nem igényel egy adott böngészőt az én GNU/Linux rendszeremben (ami mellesleg egy Debian 4.0). Ezt úgy hívják, hogy függetlenség szabad választás.

Már kb. 20x elmondtuk, hogy egyrészt nem az IE-t igényli, csupán annak rendering engine-jét (mshtml), másrészt meg az micsoda dolog már, hogy a GNOME nekem GTK-widgetekből rakja össze az asztalomat, miért nem QT4-widgetekből, és én ezt miért nem választhatom ki, hát micsoda dolog már ez!?
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

"Amúgy meg van olyan komoly, mint a GNOME/twm-összehasonlítás."

A vitátok ezen része nem érdekel, nem is értem, hogy minek említed, nem arra reagáltam. Viszont most is tudok neked olyan belső microsoftos oldalt mutatni, ahonnan file-t letölteni csak ActiveX-es IE komponens segítségével lehet. Firefox-szal felejtős.

--
trey @ gépház

Azért nagy ám a különbség, tekintettel rá, hogy a Linux ingyenes, mint a legtöbb progi is alatta. És e progik közt gyenge a kohézió, azaz "gyengén kapcsoltak". Az egész Linux kissé olyan, mint egy LEGO-játék. Az IE-t ellenben DIREKT úgy csinálták, hogy gyakorlatilag eltávolíthatatlan legyen az oprendszerből. Holott mióta számít fontos rendszerkomponensnek egy böngésző?!
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Komolyan ki fogom próbálni qemuban, mi van akkor, ha kitörlöm C:\Program Files\Internet Explorer mappát. Szerintem nem fog összeomlani a rendszer...

Ja, és vannak olyan projektek, ahol desktop környezetet csinálnak gecko motorral. Gyakorlatilag betesznek egy firefoxot az asztalod mögé. Akkor onnan már te sem távolíthatod el a firefoxot, mondván, hogy te mától kezdven konquerort használsz böngészésre.

Nem kell windows update csak lassítja a rendszert, mint ahogy vírusírtó se kell.. Aztán ha vírusos lessz a winyóz drága, nyomok a vmware-ben egy restore-t :D eredetiség vizsgálat meg idáig se működött..
bocs, de engem nem győztél meg hogy kell az IE.. és ne használj annyi kérdőjelet..

I hate myself, because I'm not open-source.

esetleg azt is nézd meg, hogy a program files/internet explorer foldernek mekkora a mérete (vagy másfél mega xp alatt).
épp azt próbálják magyarázni, hogy az internet explorer nem abban a folderben van, hanem az egész vindóz szerves része (a normál explorer.exe vel is meg tudod nézni a google-t).

ha újra elolvasod, hogy mit írtam, akkor lehet hogy megérted, hogy azt mondtam, hogy az oprendszer SZERVES RÉSZE az IE. Nem arról van szó, hogy az explorerben bejön e a google vagy nem, hanem a csodálatos "mikroszoft tehnológiát" használó programok nem indulnak el, ha nincs legalább 6os internet explorer felrakva.

Arról van szó, hogy konqueror lehet KDE, de IE nélkül nincs vindóz.

"Removing Internet Explorer does have a number of consequences. Some applications that depend on libraries installed by IE may fail to function, or have unexpected behaviors. Intuit's Quicken is a typical example, which depends heavily upon the HTML rendering components installed by the browser. The Windows help and support system will also not function due to the heavy reliance on HTML help files and components of IE. In versions of Windows before Vista, it is also not possible to run Microsoft's Windows Update or Microsoft Update with any other browser due to the service's implementation of an ActiveX control, which no other browser supports. In Windows Vista, Windows Update is implemented as a Control Panel applet."

forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Explorer

"Holott mióta számít fontos rendszerkomponensnek egy böngésző?!"

Maga a komponens ettől függetlenül ugyanúgy kellene, elég sok program használja. Hozhatnám példának pl. az összes olyan Delphi-ben fejlesztett szoftvert, ami a TWebBrowser komponenst használja (gyk. beránt egy ActiveX-s IE komponenst). Vagy pl. a STEAM is azt használja, pl. a hírek vagy a katalógus megjelenítésénél.

Egyébként meg mit zavar? Van mivel letölteni a Firefoxot.

[...]a Microsoft távolítsa el a Windows operációs rendszereiből az Internet Explorer-t és/vagy szállítson alternatív böngészőket alapértelmezetten telepítve.

De ha arra kötelezik őket, hogy távolítsák el a böngészőjüket a windowsból, akkor ugyan erre kellene kötelezni kb. az összes linux disztrót.

Azt mondd meg nekem légyszi, hogy Windows telepítés közben hol tudom kiválasztani, hogy Operával vagy ne adj' isten Fireofxszal települjön?
Nekem ugyanez sikerült openSUSE-ban és Gentoo alatt is.

Akkor most ugyan ezt mutasd meg ubuntu alatt, mert ott teleptéskor alapból kapsz egy firefoxon, aztán ha kell valami, lehet használni apt-getet vagy synapticot.

Vagy ha telepítesz egy suse-t, akkor kapsz egy rpm-et. Akkor is, ha a teleptés után te nem akarod az rpm-et használni. Ha eltávoltod, akkor elveszik a lehetőség a frisstések teleptésére, stb.
És ha te SuSE-hez pl. dpkg-t akarsz használni, azt kívülről kell telepítened, nem kérdezi meg a teleptő, hogy melyiket akarod.

En javaslom az operanak hogy inditson pert az Apple ellen is... Hiszen a webkit es a Safari ott is "bedrotozott". Kvazi ugy erheto el a webkit motor kulso fejlesztok szamara, mint az IE motor windows alatt... Aztan be kellene perelni a SonyEricsson AB-t is, hiszen az Ericsson Mobile Platformban sajat brozeruk van, es nem az Opera Mobile. De be lehet perelni a nokiat is, hiszen neki is van sajat brozere, opera viszont kulon telepitheto. Meg akkor be kell perelni a RedHat-ot es a Novell-t is, hiszen mind a RHEL mint a SuSe Enterprise fizetos termek, es egyik ben sem default bongeszo az opera... Es licensze miatt nemszokott benne lenni gyari csomaglistaban sem, ezert mindenkeppen kulon kell telepiteni... Nem vedem en a Microsoftot, de ez megint amolyan kirakat pernek tunik.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Ezek a példák azért irrelevánsak, mert az Apple nem monopólium a desktop piacon, a Sony-Ericsson nem monopólium a mobilpiacon. Az antitröszt keresetek szerint az OS és a webböngésző két külön piac, és az MS az egyik piacon szerzett dominanciáját használta fel arra, hogy uralja a másikat is.

Nem az a baj az IE-vel, hogy by default adják a Windowshoz. Kicsit furán nézne ki bármely mainstream op.rendszer, hogy ha nincs hozzá telepítve böngésző, így az IE-vel sem feltétlen ez a baj.

A bajt inkább ott látom, hogy a Microsoft valahogy elérte a cégeknél és állami szerveknél, hogy kötelezővé tegyék használatukat oly módon, hogy pl. kapnak 100 db. új gépet előtelepített Windows-zal, melyen IE 6-os van és azt KELL használni az alkalmazottaknak, mást NEM használhatnak (mert így nem garantálható a biztonság, az MS Certified rendszergazda mást nem hajlandó támogatni, stb.).

Én itt látom a problémát, mert ez akadályozza igazán más böngészők elterjedését a napi használatban.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Már az is komoly előrelépés lenne, ha a telepítés folyamán felajánlaná, hogy Van az IE 7, az Opera 9.5 Meg a Firefox 2, Safari 3, bökj rá, amelyiket internetezésre szeretnél használni. És ha te a Firefox-ot választod, akkor ne legyen benne a Programfiles Könyvtáradban az IE, vagy legyen úgy letiltva, hogy amit a programok IE alól nyitnának meg, azokat irányítsa át az alap böngészőre.

Hat ehhez csak gratulalni tudok.
Es azon elgondolkodtak mar hogy ha MS kiszedi az IE-t akkor mi a franccal fognak a kedves userek letolteni egy masik bongeszot? Azt emg nem varhatjak el hogy a versenytarsak termekeit rakjak be a windowsba. mert az meg rendeb ha azt akarjak hogy ne legyen mar annyira beledrotozva(bar imho ennek sincs sok ertelme), de azt ekrni hogy szedjek ki...
------------------
- The Question is: What is mahna mahna?!
- No! The question is: Who Cares!

"ha MS kiszedi az IE-t akkor mi a franccal fognak a kedves userek letolteni egy masik bongeszot?"
(FTP-s programok?)
A kiszedés alatt azt kell érteni, h nem települ fel automatikusan, hanem legyen egy böngészőhalmaz, amiből lehet a rendszer telepítése során választani. Régebben még win telepítéskor lehetett választani, h mi kell és mi nem. Mostmár a windows tudja, és megmondja mi kell neked paraszt.
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

Jo de azert nem hinnem hogy ugy kellene kezelni a winodwst mint egy ingyenes linuxot. Mert linuxnal nincs bongeszoben versenytars, magok az oprendszer programozoi magasrol leszarjak hogy milyen bongeszot hasznalsz. Mig az MS-nek van egy termeke amibol nyilvan kozvetett modon szretne penzt latni(ami teljesen megertheto) es nyilvan nem fogja betenni a windows telepitobe a konkurens cegek bongeszoit.

Ez most olyan mintha vennel egy BMW-t es kiakadnal rajta hogy a BMW miert nem teszi lehetove mondjuk a merci meg az audi alkatreszeinek hasznalatat ugy hogy eleve te valaszthasd a megvasarlando kocsiba az alkatreszeket.

------------------
- The Question is: What is mahna mahna?!
- No! The question is: Who Cares!

"az alapvető, nyílt webes szabványok követésére"

évek óta várunk már rá, hogy ne úgy kelljen weblapot gyártani, hogy böngésző és IExplorer kompatibilis legyen.
nem hiszem hogy ezen most hirtelen változni fog valami.

IExplorer 8-ról nyilatkozták az MS-tól: "a CSS 2.1 szabvány jobb támogatása". jobb, az nem sok.

Majd ha az alternativ bongeszoket is tudom konfolni group policyn keresztul, akkor el lehet rajta gondolkodni, addig viszont vicc...

Szerintem ez a per inkább arra fog kihegyeződni, hogy az MS szándékosan nem követi a szabványokat, ezzel megnehezítve sok-sok ember életét (köztük az enyémet... ha normálisan implementálná a szabványokat, akkor nem kellett volna ie6-ot rakni a gépemre, csak azért, mert az adott oldal megjelenik firefox, opera, konqueror alatt ugyanúgy, links alatt is használható, illetve hasonlít az eredeti designra eléggé, IE-ben meg szét van csúszva az oldal... miért? az ms kb-ban olvastam, hogy a block elementnél teljesen másképpen számolja az IE a méretet, mint ahogyan kellene). Ha az MS normálisan implementálná a HTML-t és az XHTML-t (1.0-ból mindet, meg lassan az 1.1-et is ideje lenne), a CSS3-ról nem is beszélve (van pár dolog, ami megint csak IE alatt nem megy, holott CSS 3 standard), akkor nem lenne az a két eset, hogy:
- akik text editorral mennek neki, azok megcsinálják a w3c standardoknak megfelelően, és a leadási határidő előtti utolsó pillanatokban össze-vissza írkálják át a kódot, hátha összejön egy olyan kombináció, ami jó az IE-nek is
- az összekattintgatósok meg eleve IE-re csinálják meg, és leszarják a maradék 20%-ot, renderelje a böngészőjük ahogy akarja

Persze ez senkinek sem jó. Nem jó az usereknek, de főként a fejelsztők szopnak vele (bár nekem is ki lett adva az ukáz: vagy szopókázok azzal, hogy átbarmolom a kódot, hogy IE alatt is menjen, vagy fejleszthetek PHP-t dreamweaverben :( )

---------
"Ha igazat mondasz azt végig unják, ha feldíszíted azt jól meg dugják"
szerény blogom -- új címen!

"hogy az MS szándékosan nem követi a szabványokat, ezzel megnehezítve sok-sok ember életét"

Viccelsz? Amikor az Opera próbál tért nyerni? Szerintem az Operásoknak csupán annyi a bajuk, hogy nem jött be nekik az, ami a Firefoxnak bejött: nem sikerült jelentősen növelni a táborukat.

Ettől függetlenül szabványokkal kapcsolatban egyetértek.

Ha pl. az IE8 követni fogja a szabványokat, akkor abban nem fog menni egy halom only IE lap, mint most pl. operában nem megy. :)
Már előre várom.

De azért az elvárható, hogyha autót gyártok, akkor megfelek bizonyos szabványoknak. Pl. magyarországon, baloldalt a kormány, sárga irányjelzó, piros féklámpa, elfér az úton, stb...

IMHO a Microsoft azt csinál, olyan software-t rak a Windowsba amit akar. És ezzel nincs is semmi gond, az ő termékük, azt csinálnak vele, azt raknak bele amit akarnak. Amit meg kéne tenniük: kérésre maradéktalanul el lehessen távolítani ezeket. Vagy már telepítéskor ki lehetne ikszelni, ami nem kell. Mint régen, a Win 95, Win 98 korszakban. És akkor talán a Vista se lenne 8 Gbyte.

Igazabol nekem is a szabvanyok nem-kovetesevel van csak a bajom. A project, amit most csinalunk rengeteg css, meg javascript, meg mittudomen milyen cuccal van teletomve, es neha mar ott tartunk, hogy ellenorizzuk a user-agentet, es ha explorer, akkor atiranyitunk a firefox.com-ra! :D Na jo, ez csak vicc!

Nagyon remelem, hogy a pernek nem olyan kimenetele lesz, mint a media playeres cirkusznal, amikor az ms az egeszet letudta ugy, hogy csinalt egy kiherelt verziot, ami lam senkinek sem kell, ugye, hogy nekik van igazuk? Na persze.
--
Bárki aki aritmetikai módszerekkel akar előállítani egy véletlen számot, az a bűn állapotában leledzik.

Ezzel a távolítsa el az MS a Windows-ból az IE-t felszólalással már akkor sem értettem egyett, amikor a Netscape harcolt ezért a Win95 OSR2 és Win98 időkben. Szerintem az MS-nek joga van a saját termékét belerakni a win-be sőt akár ahhoz is joga van, hogy beledrótozza. Ők fejlesztik a windowst és az IE-t is. Azzal sem értek egyet, hogy kötelezzék arra, hogy más cégek szoftvereit kötelezően szálítsák a telepítőben. Software fejlesztés szinten csináljon azt amit akar az MS, persze a törvényes kereteken belül.

Ha normálisan működne a piac, akkor a felhasználók úgyis azt választanák, ami jobban bejön nekik. Végülis ez működik most is, csak mivel az MS a legismertebb, ezért a normál userek nem tudnak más alternatívákról és ezért nem is használják őket.

A gond ott van, hogy az MS az üzleti életben a törvények megkerülésével, kiskapuk használatával tisztességtelenül játszik és földbetiporja a konkurenciát, ha teheti.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Annyit tennék hozzá, hogy ha joga van saját trmékét betenni a winbe, betehetné akár az office-t is:-) De nem teszi. Beteszi az explorert, mert ezzel tudja a felhasználót a winhez kötni.
Linux alatt egy alaptelepítéssel felmegy 2-3-4 böngésző, és ez nagyon más. az MS itt is unfrankö.
Ahhoz képest, hogy szoftvergyártö, egyébként nem sok mindent gyárt, összehasonlítva más cégek produktivitásával. (A minőségről meg most ne beszéljünk.)
Nem zsiványkodni kéne, hanem alkotni valami meggyőzőt.

Ez tény, hogy betehetné, csak hát más az üzleti modelljük. Media Player, IE, Wordpad bemehet mert ingyenes. Office meg 100k (fogalmam sincs mi a jelenlegi ára). Ráadásul hogy Windows-unk legyen ezért fizetni kell egy Linux disztóval szemben. Fizetős terméknél teljesen jogosnak artom, hogy azt raknak a rendszerükbe amit akarnak. És amikor megveszi a tisztelt user, akkor ő tudja, hogy ezért a szoftverösszeállításért adta ki a pénzt. Más cég termékét csak akkor raknám bele a saját oprendszerembe (ha oprendszer gyártó lennék), ha az a cég partneri kapcsolatban állna a cégemmel és hasznos lenne mindkettőnknek, hogy ott van az a progi. Semmi ráció nincs abban, hogy egy konkurens terméket ingyen és bérmentve saját rendszerben szállítson az ember.

Az, hogy unfrankó programokat csinálnak az most az eredeti kérdés szempontjából lényegtelen. Akit érdekel a dolog az úgyis megtalálja azt a programot ami bejön neki. Én pl. most Ubuntu alól Opera segítségével írogatom itt a hozzászólásaimat és IE használattól még a munkahelyi XP-men is tartózkodom (csak akkor használom, ha szükséges). ;)

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Olvastam valahol, hogy az ember weblaptervezésre fordított teljes idejének 5%-a megy el arra, hogy W3C szabványos legyen. 25% arra, hogy IE szabványos legyen.
Temérdek pénz, amit elkérünk a megrendelőtől, hiszen plusz időráfordítás.
Most végső soron ki szívja meg? Akinek többet kell fizetnie ezért. Pedig ő, aki egyáltalán nem ért a nethez, ő fizet többet, mert a Microsoft magasról lesz*rja még a legalapvetőbb szabványokat is.

Olvastam valahol, hogy az ember weblaptervezésre fordított teljes idejének 5%-a megy el arra, hogy W3C szabványos legyen. 25% arra, hogy IE szabványos legyen.

A könyörtelen valóság ezzel szemben:

http://humor.beecy.net/geeks/web-design/web-design.gif

--------------
Eat healthy,
Exercise daily,
Die anyway.

Ez vicc? Ez így nem fog menni, ebbe a Netscape is belebukott! Miért kell ilyet előhozni 10-egynéhány év után újra? Nem tanultak a "történelemből"?

A webszabványok betartatása viszont ésszerű elvárás lenne.

Ez nekem is felötlött..
Hír 2013-ből: A "Prestissimo" nevű szoftver már lehagyta az Iceweasel cég "Wanderer"-jét elterjedtségben, a statisztikák szerint az egykori Yahoo által felvásárolt Opera cég volt böngészőjén alapuló nyíltforrású programot egyre többen használják a legnépszerűbb HomeBSD-n, valamint a szinte egyeduralkodó SyllableOS-en, nem beszélve MobileOS/2 platformról.. Kapcsolódó hír, hogy a Adobe-Sun konzorcium által támogatott, közösségi fejlesztésű "OpenSwiff" keretrendszer segítségével nagyobb integrációja valósítható meg a "FlashCast" kisalkalmazásoknak e böngészőben és az erre alapuló desktopon a legújabb OpenMobileSetTopBox-okban, és multimédiás GNU mosógépekben, melyek segítségével a WebThree tartalmak megosztása (Jóleső böffentés a képernyő előtt, szaros alsónadrág forgása mosás közben, stb., természetesen szagközvetítéssel) immár sokkal könnyebb lesz... stb.