Teszt: Asus Eee PC - leírás, képek, Compiz videó, meg amit akarsz

Címkék

Update: english translation here!

Az elmúlt hónapokban nagy visszhangja volt az Asus Linux-alapú, Ultra-Mobile PC-jének, az Asus Eee PC-nek. Néhány pozitív hangvételű, külföldi beszámoló alapján már lehetett valamiféle elképzelésünk a gépről. Most azonban egyik olvasók (royal) jóvoltából lehetőségünk volt sajátkezűleg is megtapogatni a stuff-ot. Royal kedden megkeresett és felajánlotta, hogy szívesen rendelkezésre bocsátja egy teszt erejéig a nem éppen egyszerűen beszerezhető készüléket. Éltem a lehetőséggel. Kisebb logisztikai munka után másnap délután már meg is érkezett hozzám a csomag.
Először azt hittem, hogy viccel a kollégám, amikor egy reklámtáskában egy nagyobb borítékot adott át nekem. Már éppen kérdezni akartam tőle csalódottan, hogy elfelejtette-e a gépet elhozni, amikor rájöttem, hogy éppen egy apró eszköz tesztelésére készülök. Belenéztem a táskába és kiemeltem belőle a borítékot. Nehezebb volt mint egy szokásos boríték, így már leesett, hogy abban van a PC... Ok, ezt benéztem.

A külső

Gyorsan kibontottam az ütésálló réteggel ellátott borítékot és kihúztam belőle a fekete védőhuzatba bújtatott Eee PC-t.

Asus Eee PC: tesztelésre várva

Tudtam, hogy kicsi a gép, de az első pillantban meglepődtem. Nem *ennyire* kicsire számítottam...

Asus Eee PC teszt

Asus Eee PC teszt

Nem sokkal nagyobb, mint egy PDA.

A rendkívül kicsi méret mellé képzeljünk el igen csekély tömeget. Az Eee PC nincs egy kilogramm.

Asus Eee PC teszt

Az elegánsan kecses gép mellé méretben illő hálózati adaptert készített a gyártó. A gép összeépítése teljesen masszív. Nem nyeklik, nem recseg, a kijelző rendkívül stabilan illesztett.

Asus Eee PC teszt

A gép bal oldalán 10/100-as Ethernet csatlakozót, egy lezárt (opcionális) modem előkészítést, USB portot, szellőzőnyílást, mikrofon bemenetet és audió kimenetet találunk.

Asus Eee PC teszt

Felülről megnézve a gépet jobb oldalt, felül található a bekapcsoló gomb. Az apró billentyűzet alatt egy szintén apró touchpad-ot találunk. A billentyűzet első érintésre kissé furcsa, de egy óra billentyűzés után már egész kicsire le lehet szorítani a mellégépelések számát. Vastagabb ujjú felhasználók valószínűleg kényelmetlennek érzik majd a beviteli eszközt, de nekem egy idő után teljesen használhatónak tűnt. A touchpad a kis mérete ellenére teljesen jól használható. Érzékeny, pontos és az oldalába épített görgetősáv is teljesen jól működik. A touchpad alatt található "egérgomb" noha egynek látszik, jobbra és balra is kattan, így "kétgombosnak" mondható. Jobb oldalon, lenn találhatók a státusz LED-ek. Sorrendben: bekapcsolás jelzés, hálózati töltés kijelzés, háttértár írás és végül a WiFi bekapcsolást visszajelző LED.

Asus Eee PC teszt

A készülék jobb oldalán kártyaolvasót, két darab USB portot, külső monitor csatlakozót és lopásgátló (köznapi nevén Kensington zár) nyílást találunk.

A készülék belsejében egy 4GB-os Solid State Disk (SSD) dolgozik. Akinek kevés a gép által felkínált, alapértelmezett tárterület, az több módon is kiegészítheti azt. A készülékbe illeszthető SD kártya (a kártyák széles skáláját teszteltem 512MB-ostól a 2GB-osig, probléma nélkül használható volt mindegyik).

Asus Eee PC teszt

Az SD mellett használhatunk hagyományos USB-s pendrive-ot is.

Asus Eee PC teszt

Ha ez sem elég, akkor USB-s, külső házba nyomjunk merevlemezt, és gyakorlatilag korlátlan tárterülethez juthatunk. A képen levő alu házban egy 80GB-os HDD lapul. A kis gép akkuról is szépen hajtja.

Asus Eee PC teszt

Vizsgáljuk meg a készüléket alulról is. Felül található az akkumulátor. A középen található takarólemez alatt lapul a RAM. Sajnos a takarólemez egyik csavarját egy matrica zárja, amelyen az olvasható kellő szigorral, hogy az eltávolítása a garancia ugrását vonja maga után, így a sufniban történő RAM bővítés nem opció annak, aki meg szeretné tartani (mert mondjuk tudja érvényesíteni) a 2 év garanciát. Közben az Asus egy közleményben tudatta, hogy matrica ellenében történő takarólemez eltávolítás és RAM bővítés nem jár garanciavesztéssel, de a cég szakszervízben történő bővítést javasol.

A "gyári" szoftver

A külső áttekintés után indítsuk el a gépet. Az operációs rendszer a gyári alapállapotból néhány kattintással és kérdésre (időzóna, felhasználó neve, jelszó, ...) való válaszolással működővé varázsolható. Ha valamit elrontunk, a gyári beállításhoz a boot során megnyomott F9 billentyűvel visszatérhetünk. Az operációs rendszer pillanatok alatt feláll.

A gyári operációs rendszer nekem rendkívül tetszik. Látszik, hogy a mérnökök dolgoztak a testreszabott Xandros-szal. A felület a maga módján intuitív, számítógéphez kevésbé értők számára is elsőre használható (teszteltem több alanyon), a hardverrel rendkívül jól összecsiszolt. Se többet, se kevesbbet nem nyújt, mint amit egy ilyen géptől egy átlagos felhasználó elvárhat. Viszont tartalmaz olyan szolgáltatást is, amelynek a hax0r lelkületűek is tudnak örülni.

Asus Eee PC teszt

A kiinduló "home" oldal.

A gépben dolgozó 900MHz-es (ám egyes hírek szerint csak ~ 600 MHz-re clock-olt) processzor a gépet kiválóan hajtja. Az az érzésem volt a használat közben, hogy nem tudok a gépnek olyan feladatot adni, amit a benne levő CPU ne tudna megfelelően kiszolgálni. Flash lejátszás (pl. YouTube) és Java futtatás problémamentes. A szállított OpenOffice.org teljesen jól használható. A röhej, hogy nem indul lassabban, mint egy átlagos PC-n.

Asus Eee PC teszt

A HUP hírhedt JavaMikulás applet-je élből megy, a reklámokkal teletűzdelt Index meg sem kottyan neki. A Java és Flash reklámokkal telezsúfolt oldalak megjelenítése alatt a Firefox oldalak görgetése is teljesen akadásmentes, a gép teljesen reszponzív marad.

A beépített 512MB RAM a tesztek alatt sosem bizonyult kevésnek. Arra, amire a gépet tervezték, szerintem bőven elegenedő. 10-12 megnyitott, tálcára letett alkalmazás mellett sem éreztem a gépet lassúnak.

Asus Eee PC teszt

A videólejátszás a gyárilag szállított (és frontend mögé bújtatott) MPlayer-rel teljesen korrekt. USB pendrive-ról a nagy felbontású Elephants Dream (szokásos tesztem) teljesen problémamentesen volt lejátszható (cache-t kellett neki adni azért). A két hangszóróból kristálytiszta hang szól (a velem egy szobában, távolabb ülő kollégám meg is jegyezte, hogy milyen szép hangja van a méretéhez képest). Mivel pont fültávolságra vannak a hangszórók, és mivel a megszokottaktól eltérően a kijelző két oldalán kaptak helyet, a sztereó hang szépen "kijön" filmnézés közben.

Asus Eee PC teszt

A készülék hálózatkezelése szintén teljesen problémamentes, a bonyolultabb hálózati kapcsolatok (pl. vezetéknélküli hálózati kapcsolaton keresztüli PPPoE) beállítását varázsló segíti. A WiFi beállítása gyerekjáték. WEP, WPA néhány kattintás. A 10/100-as Ethernet szintén. Bedugod, "IP-t kér" és már megy is. A céges Windows hálózatban azonnal magára talált. Felszedte a hálózati infókat, a gépek vizuálisan láthatóak és (megfelelő azonosítás után) tallózhatóak voltak.

A gép alapértelmezetten telepített antivírus szoftverrel érkezik. A gép karbantartását az Asus repóiból lehet elvégezni. Kérésre a gép felnéz az internetre, megvizsgálja, hogy melyik telepített összetevőből van frissebb. Ha talál, akkor kérésünkre frissíti. Akár a BIOS-t is.

Na de mi van, ha nekünk több kell? Akkor jön a mágikus Ctrl+Alt+T kombó. A lenyomására terminál emulátororhoz juthatunk!

Asus Eee PC teszt

Innentől kezdve miénk a világ... Mivel az OS saját bevallása szerint Debian (nem érdekes, hogy minek nevezik), ebből kifolyólag nem nehéz kisakkozni, hogy a /etc/apt/sources.list szerkesztésével, és a Debian Etch repo-inak felvételével telepíthetjük a nekünk hiányzó szoftvereket. Mivel képlopót nem találtam a gyári stuffok közt (ettől még lehetett a gépen :), az első dolgom az "imagemagick" szoftver telepítése volt. A telepítése után az "import" teljesen alkalmas volt a képernyőképek készítésére.

De mi van, ha valaki többet akar?

Az Ubuntu

"De a Compiz megy-e?" Ez volt az egyik legtöbbször feltett kérdés a géppel kapcsolatban a kicsit jobban hozzáértőktől. Megnéztem.

Az Ubuntu 7.10 "Gutsy Gibbon" teljesen megszerette a készüléket elsőre.

Asus Eee PC teszt

Elsőre felismerte a képernyőt, kezelte a touchpad-ot (a görgetővel), a hangot, és nem vicc, mindenféle állítgatás nélkül működött elsőre a 3D desktop effekteket nyújtó Compiz. A WiFi adaptert nem ismerte fel a Gutsy, de nem hiszem, hogy megoldhatatlan probléma lenne (ndiswrapper). Aki a gyári OS helyett saját rendszert futtatna (én nem tenném, mert a gyári szerintem kiváló), annak valószínűleg nem sokat kellene csiszolnia, hogy működőképes rendszert kapjon.

Asus Eee PC teszt

Előbb csak az Expo...

Asus Eee PC teszt

De egy kis sources.list szerkesztés, a compizconfig-settings-manager csomag telepítése és egy kis konfigurálás után már minden 3D effekt szépen működik...

Asus Eee PC teszt

Egy kis videó a sebességről (ahol akad, az a YouTube kódolás hibája):

(Jobb minőségben itt)

Nem akarok teljesen feleslegesen részletes jellemzést adni a gépről. Egy nagyon jól összeszedett írás olvasható itt. Benne megtalálható, hogy milyen processzorral, milyen akkumulátorral rendelkezik a gép. Részletesen (verziószámokkal) leírja, hogy milyen csomagok vannak gyárilag telepítve, stb. Tényleg profi írás. Gyakorlatilag minden szavára bólogattam, ugyanazt leírni nem sok értelme lenne. Ha valaki hackelni akarja a gépet, annak érdemes ellátogatnia a wiki.eeeuser.com-ra.

A végére egy összegzést kellene írnom. Helyette inkább azt írom, hogy akinek megmutattam az Asus mini gépét, annak nehezen tudtam kivenni a kezéből. Ez nem rossz ajánlólevél!

Egy kis függelék:
cpuinfo
lspci -vvv
lspci
dmesg
uname -a, motd, issue, debian_version
további (be nem linkelt) képek (is)

Köszönet a Royal Computer-nek és royal-nak, hogy az országban az elsők közt tesztelhettük a gépet!

Hozzászólások

Nagyon megnyerő.
"Második notebookként" például egy DRT mellé tökéletes gép, ha _szinte_ megalkuvás nélküli mobilitásra vágyik az ember (olcsóbb mint egy Nokia E90-es).
---
Powered by Áram

"Bal oldalon lenn találhatók a státusz LED-ek."

nem jobb oldalon? :)

Nekem csak a kijelző körüli vastag fekete keret nem tetszik - rakhattak volna bele egyel nagyobbat is. Így pont úgy néz ki mint egy játéklaptop.
--
Falu

Lesz, de szerintem attól még nem sokkal. Én is tickless-t használok, és nem fostam le tőle a bokámat éppen.

Ők sem.

Bár ha amúgy nagyon kevés HW küldözget megszakításokat, és tényleg zömében csak a timer interrupt zajong, akkor biztos többet használ, mint az én mindenféle HW-ekkel teleaggatott gépemen.

Cikk a Népszabadságban :)

"Az operációs rendszer (Linux) felülete látványos, leginkább a Vistára hasonlít."

Ez érdekes megfigyelés volt, a képek alapján inkább az XP-re.

"A gép vincseszter helyett flashmemóriát használ..."

Amikor összeakad a "magyar" írásmód és az eredeti. Vincseszter és Flesmemória. Winchester vs. Flashmemória. Merevlemez vs. izé.

Miért vincseszter, miért pécé, miért szájt? Miért nem merevlemez, számítógép, honlap? Vagy winchester, PC, site??

Néha az agyam eldobom az ilyenek miatt...

Miért vincseszter, miért pécé, miért szájt?

Régen is volt és most is van olyan ember, aki ezeket a szavakat "vihncesternek" "sitének" meg "kejboardnak" ejti és ejtené ki, ráadásul nem tud angolul. Hanyagok. Az újságíró telehányja szánalmas törzszüleményekkel a művét, hogy a tudattalan, nem-user rétegek, akik nem képesek semmivel sem előrébb jutni azzal, hogy helyesen alkalmazzák a kifejezéseket stb. legalább helyesen használják a szakszavakat. Ismerek olyan embert, aki a SIM-kártyát "szimkártya" helyett "simkártyának" ejti ki, s-sel.
---
Powered by Áram

én, pl. miért lenne szim? magyarországon vagyunk, beszéljünk magyarul. A DOS sem dosz, hanem DOS, ugyanígy mondhatnék egy csomó mindent. Különben is, mennyivel jobban hangzik:) (mondjuk én tudok angolul, és angol környezetben máris szim lesz, meg dosz, de amikor magyar köznyelvben alkalmazom, akkor simán él a fenti gyakorlat)

Nem tudom megmagyarázni, hogy miért szokás egyik kifejezést angolosan használni, másikat meg miért magyarosan.
Az USB "úesbének" mondom, PCI-t "píszíájnak" MP3-at "empéháromnak" Free BSD-t "fríbéesdének".

Használjon mindenki azt, ami jólesik neki, csak legyen érthető. :-)
A legjobb meg az lenne, he nem lenne pécé, szájt meg vebpédzs. Nagyon rossz így olvasni ezeket a szavakat.
---
Powered by Áram

Huhh de szeretem a magyarositani vagyo emberszerueket... Kellemes feszitofa-protokoll emlegetest mindenkinek a spanning-tree protocol helyett. Baszki. Tilos lenne barmit is magyarositani. Minden "tudomanynak" megvan a maga nyelve. A szamitastechnikae az angol. Tessek mar elfogadni. Szep is lenne ha az orvostudomanyban is minden latin dolgot magyarositananak...

Lehet, hogy pontatlan mégis egyértelmű. Ez benne a csodálatos! Ráadásul a szövegkörnyezettől is alig függ a jelentése.
Nem hiszem, hogy van épeszű ember aki egy "megvakult belet" értene alatta.
Okoskodni persze lehet, hogy az a féregnyúlványa, de úgy kevesebben ismerik.

1.) Nem körölbelül van leírva, hanem magyarul.
2.) Ez csak egy példa arra, hogy a magyar kifejezések is lehetnek pontosak. Ha nem az a cél, hogy 7 kontinens 700 orvosa egyidőben megértse, hogy vakbélgyulladásom van, de jó ha anyám sem kap infarktust, mert nem érti hogy mi a bajom ézért halálos betegnek hisz. Nekem elég ha a magyar sebész megérti, modjuk pont az aki operálni fog.
3.) Mivel csak egy példát akartam bemutatni, kérlek gondolj az eredeti problémára. Itt a HUP.hu-n ha valakinek problémája van és kérdez, nem biztos, hogy képben van az angol szakkifejezésekkel, ezért célszerűbb a magyar megfelelőt használni. Ahol ez nem elég pontos vagy egyértelmű ott meg lehet magyarázni, hogy miről van szó. Az angol kifejezést is oda lehet mellé írni, akár pontosítás, akát ismeretterjesztés céljából.
De ha valaki úgy áll a dologhoz, hogy "én értem és tudom, szakszerűen meg is válaszolok mindent és mindenki értse meg ahogy tudja", akkor elfelejti az illető, hogy aki kérdez, az tanulni akar, nem kioktatást kapni!

PS: Én ha "szakmai" kérdésre válaszolok, akkor általában alá célzok a kérdező felkészültségének. Szerintem ez így van rendben. Legfeljebb a nála kezdőbbek is megértik, de ez nem igen fog gondot okozni. Remélem ezzel nincs probléma!

Az eredeti OS használata ellen leginkább a UnionFS-es móka szólhat, mivel a 4GB SSDből 2.6GB eleve tele van, és nem is tudsz ebből felszabadítani a sok felesleges hülyeség törlésével sem (tele van felesleges csomaggal, nézzétek meg a listát). Értem én, hogy külső merevlemez, de ha már SSD, értelmesebb lett volna hatékonyabban kihasználni az értékes helyet. (Ki a tököm akar külső merevlemezt hurcolászni az MP3 gyűjteményhez?)

Amúgy a sebességét illetően tanulságos, hogy mennyit dob a user élményen az SSD (vagyis mennyit megesznek a sebességből a csigalassú merevlemezek a normál gépekben).

Még egy utolsó gondolat: azért a 800x480 felbontás a mai webhez nem valami sok, és a firefox nem is igazán tud ezen segíteni, az opera talán jobb választás lett volna (az iPhone böngészőjéről nem is beszélve ugye...).

üdv

pl. a HUP-hoz es az index-hez kivalo volt a felbontas es a kepernyo merete is.

oszinten szolva en egy dagadt diszno vagyok, ezert elsore szokatlan volt a vastag ujjaimnak a torpe billentyuzet, de nem volt veszes, nehany oranyi gepeles utan mar nem lenne problema.

az egesz gep a jo oreg 7-es psion feelinget jelenti szamomra modern, a mai felteteleknek megfelelo kivitelben.

megmondom oszinten, hogy csak az asszony "hype"ja miatt mentunk el megnezni a kutyut, de ahogy meglattam es megfogtam beleszerettem... sulyra olyan mintha nem is lenne benne semmi, csak egy ures, muanyag burkolat... a kepernyoje kivalo, meretileg eleg, a default felulet kivalo, boven eleg arra, amire kitalaltak, aki meg hackelni akar, annak ctrl alt t...

amivel szamomra jobb lenne az az erintokijelzo, de ezt a nagyon jo minosegu touchpad potolja.

akksija jo sokat bir, HDD hianyaban akar a centrifugan ulve is lehet komputalni:)

ha lenne penzem, elso dolgom lenne megvenni...

szerk.: ja es a frozen bubble default rajta van!!! +5 pont :D

Frozen bubble default +10 pont, amugy enyem holnap jön szal meglátom.
Centrifugan nem tervezek komputalni de pl. vonat meg villamos neha tud röcögni rendesen.. jo is lessz az...

### ()__))____________)~~~ ###
#"It's nice to be important, but it's more important to be nice"
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"

a 4GB ketfele van particionalva: egyik felen van az, amit az F9-es recoveryvel ratolt a masik felere. Ha mar az ember fia befejezte a kiserletezgetest, akkor ezt a recovery reszt torolheti es maris lett kb. 2GB plusz szabad hely. (ha a biosban az OS Install "finished"-re van allitva, akkor az F9 amugy sem csinal recoveryt).
A 800x480 onmagaban semmit nem jelent hasznalhatosag szempontjabol. Most is 800x480--ban nezem a HUP-ot, de nokia E90-en. Ehhez viszonyitva az eeepc "hatalmas" kijelzojen teljesen mas elmeny :)

Most akkor debian a gyári szoftver vagy xandros? Vagy a xandros egy debian-alapú disztró?

Mennyibe fáj egy ilyen? :D
=========
Kubuntu 7.10

Trey, köszi a leírást. Hasznos volt.

Mintha valahol írták volna, hogy más géppel USBn szinkronizálható, ezt kipróbáltad?

Utánanéztem mennyi egy ilyen herkentyű..komolyan ilyen drága? :S Remélem lessz ez még igy se..

Köszi a tesztet, trey! Annyit írj légyszi, hogy most ennek mi az alapértelmezett ablakkezelője - Gnome vagy KDE vagy esetleg valami más, és ha nem Gnome, akkor rajta van-e a Gnome, ha nem is defaultnak beállítva? Valamint, hogy milyen virtuális terminálja van (esetleg pld Gnome terminál...), és hogy a parancssori felület UTF-8 kódolású-e mint pld az UHU2.0-ban.
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Ebben az esetben ajánlom legközelebb a ksnapshot programot imagemagic helyett a képernyőképek elkészítésére. Bár igaz, egy kibelezett kde-ben nem biztos, hogy van ilyen. Ha van az eee-n print screen gomb, és azt megnyomod, automatikusan elindul a ksnapshot, ha van telepítve. :)

Igen, ezt próbáltam én is. "Teljesen" KDE-nek tűnik - egyszerűsített.
Kicsit szegényesnek tűnnek a repók is. Az jár a fejemben, h milyen jól menne gnome-al ez a noti. Feltennék ezt-azt KDE alatt is: superkaramba, vlc... stb. Az Easy Mode nagyon szimpatikus, csak a lehetőségei korlátozottak. Arra is kellene vmi bővítmény.

Igen, az elején nem tűnt fel hogy mi az ábra, de aztán én is rájöttem, még a postod olvasata előtt. Ez azonban nem akadály, mert van 2 megoldás is:

1. Úgyis lecserélném az oprendszerét GoboLinuxra, max néhány speciális drivert tartva meg, azaz ha használom, nem e disztrónak csinálnék vele reklámot.

2. Ez a szigorúbb és VALÓSZÍNŰBB megoldás: úgysem engedné az asszony hogy megvegyem, legalábbis MOST. Mire tehát meggyőzöm őt, kapok majd ilyet használtan, ami nemcsak olcsóbb, de mert magánszemélytől lenne, emiatt ezzel nem finanszírozom a bojkottált céget. Ettől függetlenül erre is rákerülne a GoboLinux.

A 2. pont amiatt erősen valószínű még, mert megsaccolom hogy ebből a kütyüből divat lesz, és megveszik sok mindenkinek aki nem ért hozzá, mert nem Win! Aztán a diák el akarja adni a papa/nagybácsi/stb ajándékát, mert ebben nem az ablako$ rendszer van...
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

A nihilizmusnál nagyobb f@$ság nem kell, márpedig a te nicked abból a szóból származik, és tudjuk hogy "nomen est omen"...
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Koszi a tesztet trey! Sok szamomra fontos info volt benne! Konnyen lehet, hogy ez lesz az elso notebookom...

A laptopom processzora 1400 MHz-es. Ha a cpuinfot megnézem, akkor csak 600 MHz-et mutat, ha éppen nem reszel és ondemandban van.

A mellékelt cpuinfo.txt-ben 900-at mutat mindkét bejegyzésnél. Ha az eeepc csak 600-on futna valójában, akkor mutathatna 900-at?

Ugye jól tudom, hogy a Celeron M nem tud energiatakarékos módot (cpufreq, throttling)?

A 630MHz-et a cikkben linkelt írás említette:

Although the processor is rated at 900 Mhz, the BIOS shipped with the Eee (0401) limits the speed of the front size bus. This has the effect that the CPU is actually running at a mere 630 MHz, significantly slower than its advertised speed.

Próbáltam érdemben kivizsgálni a dolgot, de nem jutottam semmire. Így sem cáfolni sem megerősíteni nem tudom. A cat /proc/cpuinfo alapján 900Mhz.

"Ugye jól tudom, hogy a Celeron M nem tud energiatakarékos módot (cpufreq, throttling)?"

Ebben ULV, azaz Ultra Low Voltage processzor van ha jól tudom. Ez már alapértelmezetten egy energiatakarékos processzor.

--
trey @ gépház

a francért nem tudják karácsonyig ideszállítani!!!
:D

Nekem bejon, de ha jol szamoltam at, akkor 340 euro korul van. Lesz ez 300 euro korul is.

Engem az zavar jobban, hogy Parizsban sem lehet kapni meg tobb, mint egy honapig. Meg egy hetig kint vagyok. Ha valaki tud franciaul, es talalna neten Parizsban ilyen keszuleket, akkor azzal hozzasegitene engem (plusz a nalam levo penzbol saccolva meg egy fot) egy ilyen keszulekhez. Persze ebay.fr -en van, de azt is Taiwanbol szallitjak.

Magyar kiosztású billentyűzetet lehet hozzá kérni?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Jó ez a debecs én mindég mondom. ;-)

--------

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...

mielőtt túl sokan forognának majd a terhelt állapotban mérhető 2-3 órás üzemidőn, hadd adjak hangot az elméletemnek, miszerint az APC rövidesen külön ennek a gépnek a dimenzióira is rá fogja szabni a gép alá tehető, fél centi vastag akkupadját. azzal [ha jól sejtem, az eddig futási teljesítmény / W arányokra alapozva] minimum 10 órára fog bővülni az üzemidő.

ui Trey! a disszipációt milyennek érezted? nem melegszik nagyon ez a sok szar ilyen apró helyre zárva???

--
senki földjén, senki fia

A gép huzamosabb idejű használat után a langyos, a touchpad két oldalán kissé melegebb, de koránsem forrósodik fel, mint a laptop-ok. Benne az egyetlen mozgó alkatrész a ventilátor, aminek működés közben is csak úgy lehet hallani a hangját teljes csendben, ha elég közel hajol az ember. Állítólag a következő szériákban már nem lesz ventilátor sem.

--
trey @ gépház

aha. jól hangzik.

kieg: ahogy meglesz az én példányom, [magamat ismerve] atomjaira fogom bontani, rögtön a kicsomagolás után. szóval majd ha aktuális lesz, jelentkezem egy bonctani vizsgálattal - attól majd végképp kideül milyen minőségű a cuccos.

--
senki földjén, senki fia

ez rossz hír - bár nem gond: nem vagyok szívbajos - simán leforrasztom amit akarok. ha szervízesként "fognak be", nálam nagyobb bátorsággal senki nem forraszt alaplapot / printer főpanelt. ha jobban meggondolom, egy ideje már csak egy hajszál választja el a felelőtlenségem a bátorságtól. nem mintha büszke lennék rá, ennek ellenére az én asus miniszaromat brutálisan meg fogom kínozni: én fogom rátenni a gyárinál sokkal nagyobb nagyobb solid drive-ot. mivel így tutira ráfér majd a dio2 meg az összes konzolemulátorom rom lenyomatokkal együtt, két oprendszerrel.

--
senki földjén, senki fia

egy ideje azon is töprengek, hogy egy 120g ide felületű noti vinyót hogyan lehetne ráhegeszetni, miközben esztétikus maradna minden. látnom kéne belülről a cuccot, de egy színre fújt alsó 2,5" tárolódoboz, meg négy kellően magas láb a készülék sarkain jelenleg nem tűnik lehetetlennek. majd az idő megmondja. jelenleg kiadnék a cuccért 40-et, pár hónap múlva nem tudom mi lesz :)

magyarázat az utóbbira: a notebookponthu-n egy ennél jóval komolyabb [és könnyen bővíthető] kütyü 84+fa, amit céges mivoltomban a hazai diszribútoron át azért kedvezőbben és azonnal be tudok szerezni - ergo nem tartom jó ötletnek az asus cucc HU verziójának késleltetését. ha az eee készülék varázsa elmúlik, itthon 2000db-nál többet nem fognak eladni. miközben a hazai piacban ennek a számnak nagyon-nagyon sokszoros potenciálja rejtőzik jelenleg. szóval nem értem a késlekedést: a vadkapitalizmusban ilyet nem szabad elkövetni - ahol lehet, tarolni kell egy pillanat alatt.

--
senki földjén, senki fia

nem ilyen kicsi, de azért még mindig elég kicsi - kb eddig bírja az is [a "sokáig azért kicsit kemény volt :) 2ó19p] - nem annyira hordozható, de azért még mindig elég jól hordozható. én magamból indulok ki, nálam fontos, hogy ne kelljen egy évet várni valamire. azalatt az év alatt sok minden történhet.

--
senki földjén, senki fia

"sokákáig": az olcsóbb kategóriába tartozó notik tudtommal 1-1,5 órát bírnak (igen, ez két gépből levont messzemenő következtetés), ez pedig 3-at. Erre utalt a sokáig. Persze van noti, ami sokkal többet bír.

Nem mindenkinek egy ilyen gép a tökéletes megoldás. Egy páran azért várunk rá.

1. én is várok rá, olvass már kérlek fentebb, vagy lentebb, vagy bárhová..
2. a 3 óra csalóka: kis fényerővel, nuku hanggal stb: ebben a formában ez nem hordozható és nem is nagyon használható. szabad téren stb nyáron az autóban így nem is látod a képernyőt és nem is hallasz semmit. mérhető felhasználói értékkel épphogy több 2 óránál. ezért írtam korábban az univerzális noti akksi potenciális lehetőségeiről.
3. a következtetéseid alapját képező két noti szerintem erősen negatív példa, mondjuk úgy nincs szerencséd a két géppel.

--
senki földjén, senki fia

"a 3 óra csalóka: kis fényerővel, nuku hanggal stb: ebben a formában ez nem hordozható és nem is nagyon használható. "

Az általam linkelt cikk szerint egy 640x352 méretű, 115 kbps mellett encode-olt Xvid file lejátszása SD-ről, kikapcsolt wireless esetén, közepes hanggal, közepes fényerővel 3 óra 3 perc.

A táblázat itt.

--
trey @ gépház

fura, hogy a gép elérhetetlenségétől ide jutottunk :) - a korábban írt uniakksis dolgot viszont fenntartom, azzal megoldódik minden olyan üzemidős nyűgöm amit szóvá tettem [és egyáltalán nem lesz okom ilyesmin töprengeni, plusz a gépet letehetem majd az ágyra stb anélkül hogy az alsó nyílásait takarnám].

--
senki földjén, senki fia

Ezen én is gondolkodtam már. Részemről egy elképzelhető megoldásnak egy ilyen HDD tűnik, mely méreteit nézve talán még bele is ferne valahova az Eee-be, a HDD-hez a Toshiba gyártott kis dobozt is amelybol szerintem ki lehet operáni a ZIF - USB 2.0 átalakítót .
Szerintem ezzel valahogy megoldható lenne. A HDD-ből készült 20,30,40,60,80,100 GB-os is.

es akkor tovatunik a hordozhatosag, serulekenyebb is lesz az egesz..

mindegy, nem akarok szorszalhasogatni, en elhiszem, hogy ez egy nagyon jo kis keszulek, de mar nagyon varom azt az idot, amikor egy eszkozzel akar egy hosszabb utra is el lehet menni, es nem kell mindenutt konnektort vadaszni, vagy gyakorlatilag hasznalhatatlanra visszavenni a teljesitmenyt.

na majd veszek egy SSD-t a thinkpademba, es akkor lesz jo vilag.

nem tűnik el a hordozhatósága. sztem a táskába pont bele fog férni az akksi is, ráadásul ez a fajta akkumulátor max 1kg szokott lenni... nem utolsó sorban ezzel a típusú akksival vízszintes sima terepen állna a készülék, így az öledbe véve / ágyban használva nem takarod majd el a szellőző nyílásokat.

--
senki földjén, senki fia

hat, ez azert mar annyi maceraval jar, hogy inkabb rakoltok tobbet, es veszek egy renewed thinkpad x series-t. az legalabb nagyobb monitorral jon, es alapbol elketyeg 5 orat a 8 cellas aksival.

valami olyasmit probalok kifejezni magambol, hogy jo lenne az ilyen umpc/subsubnotebook koncepcio, csak maradjon ekkora, ne kelljen hozza mindenfele extra kutyuket vinni, es birja vagy 10 orat.

kétségtelen a dolog egy része amit írsz, de ha belegondolsz, a thinkpad-od alá teszel egy ilyen APC akksit, a gyárit lehúzod: az öt órád kibővül kb 10-re, meg a gyári akksi pedig nem amortizálódik (a felhasználók 80%-a az első évben csúnyán lelakja a notija akkumulátorát, mert mindig hálóról hajtja a gépét). ha nekem lenne notim én tutira vennék egy ilyen lapos, külön tölthető energiaforrást. az eee terén továbbra is azt mondom, telitalálat lenne ez a megoldás - egy hazai vállakozás nyogtan ráálhatna ilyen spéci akkumulátor gyártásra, szépen megélne belőle majd egy rövid ideig. feltéve ha a kicsi noti tényleg elér egyszer hozzánk.

--
senki földjén, senki fia

nem ez kapaszkodik a cuccra, hanem a cuccal [felülnézetből] egyező dimenziójú, z:~50mm magasságú totálsík lapra teszed rá a notit, amiből kijön egy "többvégű" csatlakozó, amit bedugsz a tápcsati helyére és kész.

pl nézz el ide. hát basszameg ez 70W-s darab... szóval rohadtul keveset mondtam eee esetén a háromszoros üzemidővel. van ez több is!!! nekem ha notim lenne biztosan lenne ilyenem. természetesen polimer akksi. ezért nem húsz kilós.

kieg: a linkelt univerzális ketyere 70dkg... a tárolt 5Ah-hoz képest lepkesúlyú versenyző.
kieg2: jááájjjj. előző +30%. 1kg környékén figyel még ez is.

--
senki földjén, senki fia

Kicsit az az érzésem van, mint amikor a Csupasz Pisztolyban OJ Simpson egy 9mm-es kompakt parabellummal a kezében nekiállt lövoldözni, majd szerelt rá pisztolytávcsövet, póttárat, csőkompenzátor, csúszásgátló markolatot, lézerirányzékot, hosszított tárat, hevedert, válltámaszt, rakétakilövőt..., ...., ülést és végül kerekeket... aztán beleült.

Valamit meg akartok "erőszakolni".

--
trey @ gépház

nem ezzel van a baj, hanem sok eszköz pl 90%-os töltöttségű akkumulátorra is rátölt, miközben felesleges. sokkal többször, sokkal kisebb mértékű töltéssel pedig elég jól le lehet lakni egy tölthető energiaforrást. kissé más tészta, de a mobiltelefonoknál is ez van.

--
senki földjén, senki fia

Jah, ez még a NiMH (nikkel-metálhidrid) mobiltelefon akkuknál volt. Ezért kellett kisütni is őket időnként. Az újabb LiION akkuknál nincs "memória-effektus", így kisütni sem kell őket. Sőt, nem is szabad, hogy bizonyos szint alá csökkenjen a töltöttségük, mert károsodnak. Ennek elkerülése miatt az ilyen akksik mellé építenek egy szabályzó elektronikát, ami megakadályozza a, hogy lemerüljenek teljesen. A LiION akkukra (ezek vannak az újabb notebook-okban) a gyártók szerint nyugodtan rá lehet tölteni bármikor.

--
trey @ gépház

Szabályosan fáj, hogy vissza kell adni :***( Azt hiszem, hogy aki vesz egyet, az mindenhova magával akarja majd vinni. :))

--
trey @ gépház

Trey! Kösz a leírást. Izgat a dolog. Pont mostanában gondolkoztam,
hogy valami egyszerű mobil cucc jól jönne nekem sokszor. PDA-kkal
ismerkedgettem, de zavart, hogy nincs billentyűzetük, pedig én
ahhoz szoktam. Ez jobb megoldásnak tűnik.

Kérdésem: mit lehet tudni az SSD háttértár hosszú távú
viselkedéséről?

Nem vagyok hardver-szakértő, csak olvastam, hogy az SSD-k nem bírnak
igazán sok felülírást hibamentesen. Írnak erről a kérdésről a cucc
leírásában? Van valami hibajavító dolog a fájlrendszerében vagy
a driverben, ami egy-két hibás adatblokk esetén megvéd az
összeomlástól? Vagy a mai SSD-k már bírják a strapát?

Előre is köszi a választ!

Általánosságban:

Egy blokk 10k-100k szer törölhető. Kisebb egységet nem tudsz törölni, mint egy blokk. Amíg nem törölted nem modosíthatod.

Életartam növekedhet, ha olyan filerendszert használsz ami nem írja felül kötelezően ugyan azt a terütet. PL. FAT kurvára nem jó.

Hardware bepített élettartam növelő megoldásokat tartalmazhat:
- Tegyük fel mindig 0 blokk id cumót modosítod. Ez előbb utóbb elhal, ekkor egy "eltitkolt" blokk veszi át a helyét.

- Egy komolyabb algoritmus (eltitkolt blokkok és liró adatok) segítségével gondoskodhat a rendszer, hogy kvázi azonos mértékben romoljanak a blokkok.
Ami a normál használat mellett a kurvára tartós kategórába sorolható :)
Több mint 100k-szer kell teljesen felüirni minden latható blokkot, hogy meghaljon.

"Életartam növekedhet, ha olyan filerendszert használsz ami nem írja felül kötelezően ugyan azt a terütet...."

OK, ilyen szinten vágom a témát. Azt is tudom, mi az a s.m.a.r.t (fő vonalakban).

De a kérdésem: ilyesmit használ ez a konkrét cucc? Mert az alap Linux fáljrendszerekben ilyesmi nincs beépítve (tudtommal). Tehát ez valami megbuherált fájlrendszert használ? Vagy csak bízik benne, hogy a random írások statisztikailag egyenletesen oszlanak majd el?

Éppen a múltkor gondolkodtam ezen, de arra jutottam, hogy ez a gépet nem adattárolásra használja. Minden alkalmazás a webes adattárolást ösztönzi rajta:

mail -> gmail
kép -> flickr
video -> youtube
dokumentumok -> google docs
...

(elérd mindig mindenhonnan)

Ha valami olyan van, azt úgyis hálózatra, elsődleges PC-re, külső merevlemezre, stb. mented.

Így arra jutottam, hogy a benne levő SSD valószínűleg bőven ki fogja szolgálni a gépet az élettartama alatt. Az is érdekes kérdés lehet, hogy egy ilyen készüléknek mennyi az hasznos élettartama. Nem arra gondolok, hogy meddig lesz működőképes, hanem arra, hogy mennyi idő alatt avul el. Én ezt 3-4 évre teszem. Addig szerintem kihúzza.

--
trey @ gépház

érdekes feltevés, ellenben bizonyos határértékig a reallocated sector count-ból kiolvasod amit kell. ha egy blokk beszarik, a s.m.a.r.t. szerint ez még időben átmozgatásra kerül, te meg mentés után / az első fizikailag hibás blokk után viszed garanciális ügyintézésre. 2 év garba sztem ez simán belefér, részemről egy merevlemezt sem tartok meg két évig. nem szeretem a hazárdjátékot, akár hagyományos merevlemezről, akár ssd-ről beszélünk. persze én még nem fogtam a kezemben eee-t, a bios rutinjait meg kéne nézni - mit is tud ezen a téren.

--
senki földjén, senki fia

Vajon egy külső (USB -s) dvd-íróval mennyire tudna megbirkózni teljesítményben?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

En hianyolom az Svideo kimenetet, vagy helyettesitheto vmivel ennek a hianya?
------------------
- The Question is: What is mahna mahna?!
- No! The question is: Who Cares!

Udvozlok mindenkit vadiuj eee pc-mrol. Erdemes beszerezni. :)

Trey, a kepeket nem lehetne atrakni a hupra? Meloban tiltva van a flicker, igy kb. a lenyeget nem latom :(

"Sajnos a takarólemez egyik csavarját egy matrica zárja, amelyen az olvasható kellő szigorral, hogy az eltávolítása a garancia ugrását vonja maga után, így a sufniban történő RAM bővítés nem opció annak, aki meg szeretné tartani (mert mondjuk tudja érvényesíteni) a 2 év garanciát."

Közben az Asus frissített infót adott ki a RAM deknin található matricáról:

A matrica ellenében történő RAM bővítés miatt nem ugrik a garancia! Bővebben itt.

--
trey @ gépház

Lenyomtátok a distrowatch-ot is, gratulálok!
Nekik még azt sem sikerült kideríteni, hogy milyen Linux fut a gépen, mivel az eladó nem tudta, hogy létezik többfajta Linux.

Trey,

Mennyire zajos? Gyakran felpörög a ventillátorja?
Használod még?:)

Köszi

Memóriával lehet bővíteni? Van bent hely?