Régi Apple gép nem indul

Fórumok

Sewastok!

A minap kezembe került egy régi Apple gép (PPC G3 266MHz, 32 MB ram) egérrel és billentyűzettel, illetve VGA átalakítóval. Rákötöttem az itthoni CRT monitoromat, bedugtam a billentyűzetet (csak egy megfelelő satlakozót találtam hátul, ezért az egeret nem tudtam beduni, viszont van benne egy USB kártya, amire rákötöttem az USB-s egeremet). Bekapcs, vinyó felpörög, monitor bekapcsol, de utána nem történik semmi, monitor készenléti állapotba kerül. Hangot nem ad ki, semmi életjel. A tanácsotokat kérném, hogy merre induljak, mi lehet a gond. Sosem volt dolgom Apple gépekkel és kíváncsi lennék, hogy milyenek, ezért szeretném életre kelteni valahogy.

Hozzászólások

Általába egy arc és egy szám tájékoztat hogy mi nem jo ha nem tud bootolni. Legalábbis a régi mac-eken ugy volt (quadra és társai). Semmilyen hang sincs bekapcskor? Régieken volt egy tadam bekapcskor. Szerezz os cd-t és rakd be a cd-be majd C-t nyomva kapcsold be. Más 5let nincs.

pch

Nah most előfordulhat pár dolog. Vagy a video átalakitod kaki és ezért nincsen kép vagy valami komolyabb baj van. Ha nincsen rajta bootolható rendszer akkor is a finder fejnek elő kellene jönnie. Probalj meg azért szerezni egy OS lemezt (jaguar vagy panther) és c-t nyomva tartva bebootolni arrol.

jelen: PowerBook G4 15" 1.5 OSX 10.5, iMac G3 500MHz OSX 10.4
mult: MacBook C2D 2 OSX 10.4, iBook G4 12" 1.33GHz OSX 10.4
jovo: MacBook Pro 2.2 OSX 10.5

Torold a parameter ramot. Hatha.
Bekapcs utan lenyomva tart: Alma-Alt-P-R egeszen amig nem rebootol meg1et.

ha pc-smonitort teszel rá átalakítóval akkor lehet inkompatibilitás. Kérdés milyen az az átalakító. Mert ha kapcsolós akkor lehet egy fix frekire van bekötve. Az is lehet te a második vga kártyára tetted az egészet és van egy alaplapi video kimenet is. Az alaplapi az egészen más mint amit eddig láttál. Illetve beszélek itt összevissza. Ha G3 akkor valószínűleg kék "olvasztott bőrönd" design és akkor nem az alaplapon van a video. Tényleg, milyen G3-as?

A hátára csak ennyi volt felírva, hogy PowerPC G2 266Mhz, 32 MBram és 6GB vinyó. Meg egy CD író. Belülről nem láttam. Kb 3 percet foglalkoztam vele. Ma este hosszabb időre hozzám kerül, akkor alaposan megnézem és megpróbálok minden információt összeszedni róla.
Egyébként hátul középen van rajta a VGA átalakító, de nem tudom most megmondani, hogy kapcsolós vagy sem.

Próbáltam mindent, amit mondtatok de semmi. :( A VGA kimenet hátul van, azon van az átalakító. Egy Samsung 765MB-t kötöttem rá, bekapcs után bekapcsol a monitor is, de pár másodperc és készenléti állapotba kerül. Eredeti, a géphez kapott Mac OS cd + C nyomva tarva sem működik és a paraméter ramot sem tudtam kiütni, vagy csak nem hozott változást. Egyelőre ez az ábra. :(

Ha P-Ram resetet csinálsz érdemes folyamatosan az alma alt p r-re tehénkedni kb 3-4 "boom" hangig. Ilyenkor éred el a tuti állapotot. :)

jelen: PowerBook G4 15" 1.5 OSX 10.5, iMac G3 500MHz OSX 10.4
mult: MacBook C2D 2 OSX 10.4, iBook G4 12" 1.33GHz OSX 10.4
jovo: MacBook Pro 2.2 OSX 10.5

Naszóval..
Ez biztos hogy egy Beige G3-as.
Először is vga-t lesd meg. Érdemes lenne alaposan körülnézni odabent. Vagy az alaplap kaki vagy a táp adta be a kulcsot. Első körben nézd meg miujság második körben probalj szerezni régebbi Apple monitort akár kölcsönbe is. Én nagyon úgy érzem hogy a video átalakító ment szét. Abban sem vagyok biztos hogy az egérrel és a billentyűzettel sokra mész ,adb-s volt még a szentem, bár usb kártyát megette de nemtom openfirmware-nek az mennyire tetszik. Pár százasért lehet kapni apple klavit és egeret aminek ha jól rémlik a video csati fölött az ethernet csati alatt van az ADB luka. Ez utóbbira nem esküdnék meg, régen volt már hogy ilyet láttam.

jelen: PowerBook G4 15" 1.5 OSX 10.5, iMac G3 500MHz OSX 10.4
mult: MacBook C2D 2 OSX 10.4, iBook G4 12" 1.33GHz OSX 10.4
jovo: MacBook Pro 2.2 OSX 10.5

A VGA csati hátul, legalul kb. középen van, tőle balra, ha hátulról nézed, van 2 periféria csatlakozó egymás felett, egy telefon ábrával és egy nyomtató ábrával, tőlük jobbra az ethernet csati és attól jobra egy billentyűzet csati, tőle jobbra meg egy LPT-hez hasonló ports, csak vékonyabb. Itt ki is fújt minden.
A hozzá kapot kütyükkel ment régen, igaz régebbi monitorral. Lehet az a gond, de majd kiderítem.

ha pesten vagy és el tudod vinni, nekem van egy őscsótány Apple monitorom kölcsönbe, 832×624-et tud. talán van valahol egy VGA átalakítóm is, bár célszerűbb lenne szerintem egy TFT-t rádugni.

csak egy megfelel? satlakozót találtam hátul, ezért az egeret nem tudtam beduni

Az eger csatlakozoja ADB (Apple Desktop Bus, a regi Macek/PowerMacek USB-szeru busza) eseten a _billentyuzet_ aljan talalhato... Oda bedugod, es voila... :)

A tanácsotokat kérném, hogy merre induljak, mi lehet a gond.

1., Hibas memoria (gep szetszed, pucolgat, megigazit)
2., Hibas videokartya/videomemoria, bar elvileg ezeken egy ATi Rage van integralva. (szopas. esetleg PCI-s __Maces Firmware-u__ videokartya kiprobalasa)
3., Hibas VGA atalakito, esetleg rosszul beallitott sense-bitekkel, amiktol beggajdul a VGA monitor. Probald maces monitorral, vagy masik VGA atalkitoval (tudok adni kolcson, ha kell)
4., Doglott elem, megorult PRAM beallitasok. A PRAM resetet mar mondta itt valaki, Ctrl-Alma-P-R, ha jolemlex, bar amig nincs *BAJNG* hanguzenet, addig hiaba nyomkodod... :( Esetleg kiszedheted az alaplaprol az elemet, ha a Beige-bol meg ki lehet szedni, nem tudom. A regebbi PowerMacekbol ki lehetett.
5., Nemtom. Esetleg ranezhetek valamikor, ha gondolod... ;)

Altalaban ha a a gep a *bajng*-ig se jut el, akkor nagy zarlat van, sajnos, es akarmi is lehet a baja, nehez megmondani...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nem kell hangot adnia, a PRAM kiutesekor. Egyebkent nem lehet, hogy csak turelmetlen vagy? :) Marmint az en 9600-am (igaz PCI-s ATI Radeonnal) azt csinalja, hogy elindul, feljon a monitor, aztan visszamegy standby-ba, vegul kb. 10 masodperc utan valt be tenylegesen a videomodba es jelenit meg kepet. Szoval nem kell kapkodni. Lehet hogy elindul, csak nem varod ki... :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Következő kérdés: hogy kell szétszedni?:)
Naívan kerestem rajta a ház csavarjait de nem találtam. A műanyag burkolat minden olralról rá van pattintva, kívéve hátul, ahol fém borítást kapott. Honnan kell elkezdeni a kihámozást? Nem szeretném összetörni feszegetés közben. :)

na ne "izélj" már! Milyen feliratok vannak rajta? Mi ez? LC PPC 60x vagy milyen?
Lehet a hátán van a felső élén kétoldalt egy egy felfelé "feszíthető" műa. fül. Ezt kioldva a hátsórész kissé felfelé majd az egész teteje előrecsúsztatva le kéne jöjjön.

Elmeletileg a Beige G3 hasonlo hazban van mint az oreg PowerMac 9600-am. Ez esetben, ha szemben allsz vele, van egy gomb a baloldali oldallap tetejen, amit megnyomva lenyithato az oldallap. Ezutan a gep a jobb oldalara fektetheto. Majd, a benne levo drive bay a belul, elol-hatul levo kallantyuk elforditasa utan, a fogantyuval jobb oldalra hajthato, igy a teljes alaplaphoz hozzafersz. Nehany kep itt talalhato, az en gepemrol.

(Szerk: ez a tower kiadasrol keszult... Neked lehet h. desktop (fekvo) G3-ad van. Elmeletileg a desktop gep ugy nyithato, hogy elol, az elolap aljan, a gep ket oldalan van ket kallantyu, amiket oldalra lehet huzni. Ekkor a haz teteje elore huzhato es leemelheto. Esetleg elofordulhat, hogy ezeket a kallantyukat fedi egy takarolemez, ami csavarral, vagy pattintassal van rogzitve. Ezt probald meg eltavolitani, es utana hozzafersz a kallantyukhoz.)

(Ps: ja es amugy nem ertek hozza! :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Sikerült kinyitni. Ahogy Chain-Q mondta, előre le kellett húzni az egészet, fekvő házas. :)

Van egy olyan érzésem, hogy ebbe a gépbe már alaposan belenyúltak. A ház hátára 32mb ram van írva...kapásból egy 256-os modult szedtem ki, és mellette még volt kettő. :) Mindent átmozgattam, kiszedtem, visszaraktam, kivéve az USB kártyát. Megnézem mi történik.

Van egy olyan érzésem, hogy ebbe a gépbe már alaposan belenyúltak. A ház hátára 32mb ram van írva...kapásból egy 256-os modult szedtem ki, és mellette még volt kett?. :)

Inkabb orulnel neki, az aztjelenti hogy az a gep teli van memoriaval, es - ha OSX-el nem is, mert ahhoz a proci lassu - peldaul Linux-szal bazi jol hasznalhato lesz! ;) A haz hatuljara csak az alapkonfiguracio volt irva valoszinuleg, ez nem jelenti azt, hogy a gep bovithetetlen nyilvan. :) De ezek alapjan meg az is lehet, hogy a 266Mhz helyett vmi masik proci van benne... :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

És ha beletennék egy PCI-os VGA-t?

A PC-s kartyak nem mennek benne, csak amiben Mac-es ROM van... Egyes ATi Radeonokat at lehet flashelni, meg talan Matrox kartyakat is. Vagy persze lehet venni gyarit, 10x annyiert. :) Masrol ne almodozz.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nekem ami van kis G3-asom, sikerult beletenni 2x128 + 64 MB RAM-ot (a harmadik modul csak azert 64-es, mert ekorat talaltam...)
Egyebkent en is jatszogattam a sorrenddel meg a bekapcsolassal.
Sot, nekem adott hibahangot is, legalabbis a 'tadam' utan kis idovel egy 'uveg osszetoreses' hagnot adott es el sem indult.
Az alap konfig eredetileg ennel is 32 MB volt, most 320 van benne, ezzel is megy, sot sikerult megetetnem vele egy 333 MHz-es procit, bar erdekes, hogy a gep ezt 266-osnak latja, szoval lehet, hogy a proc ,,csak'' 266-os.

Viszont billentyuzetem nicns hozza, azt irtad fentebb (vagy valaki mas..), hogy beszerezheto. Van esetleg meg bonto vagy valami megoldas erre ? :)

Itt van par kep a gepemrol: http://k777.freeweb.hu/MAC/PowerMac/powermac.html

Arpi / kando

Kiszedtem a gyanús ramok, azaz két 256-osat és bennehagytam egy kevésbé gyanúsat. Állni gagytam, két p-ram kiütés és már megy. :D

8.6-os Mac OS van rajta.
A proci tényleg "csak" 266Mhz-es.

Kiderült, hogy a 256 megás ram modult nem szereti. Most egy 128-as és egy 32-es van benne, illetve az USB kártyát is ki kellett venni, azt sem szereti. :(

Több, mint a gyári 32. :)

Annyira nem is fontos az USB kari. Nyomtató hálózaton van itthon, pendrive-ot is meg tudom oldani hálzati módszerrel. Meg csak netezgetésre jó lesz ez gép.

Még egy nagyon laikus kérdés. Van arra lehetőség, hogy 9.x-re upgradeljem az OS-t, vagy ahhoz meg kell vennem azt a verziót?

Illetve még valami: TCP/IP-t beállítottam Ethernetre, DHCP-re, aktiváltam, de amikor indítom a Netscape-t lefagy a gép. Próbáltam az AppleTalk-hoz is kacspolódni Etherneten keresztül, szintén fagyi.

Ugyan továbbra sem értek a MAC-hez, de biztos van terminál meg ping.

Regi Mac OS-en egyik sincs... (Nem vicc.) Viszont kivulrol termeszetesen meg lehet pingelni a gepet, ha jol van beallitva rajta a halozat.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Más kérdés, hogy 9-es MacOS nem valószínű hogy kapható.

Nyilvan nem kaphato, de biztos van szivelyes Mac user, aki lemasolja... Ezenkivul nem vagyok benne biztos, hogy a latest 9.2.2 egyaltalan felmegy arra a gepre alapbol. Ha nem megy fel, akkor OS9 Helperrel fel lehet rakni... :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Én is kipróbálnám, de gondolom Inteles Mac-en reménytelen.

Nativan nyilvan remenytelen, mivel a PPC emu csak az OS X bebootolasa utan el, OS9 meg egyaltalan nem megy Intelen... (Foleg, mivel meg 68k asmban irt reszek is vannak benne, amik meg PPC-n futnak emulatorban... Az Applenek maniaja volt ez mindig is... :) Viszont volt vmi PowerMac emu (PearPC talan?), amiben ment az OS9 is, emlekeim szerint. Azzal esetleg lehet probalkozni. De nyilvan kurvalassu lesz. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nem tudsz valakit, akinek van OS9-es install anyaga? :-)

Hat esetleg... :) Viszont most hirtelen nemtok, mert az OldWorld gepeimen volt, amik most szet vannak szedve egy ideje, es eladok is voltak, viszont nem vette meg senki... Sz'al szekreny melye c. feature.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Örülök!
Amugy elvileg erre a vasra 10.2.8 is felmegy majd. 1 Probat meger!

jelen: PowerBook G4 15" 1.5 OSX 10.5, iMac G3 500MHz OSX 10.4
mult: MacBook C2D 2 OSX 10.4, iBook G4 12" 1.33GHz OSX 10.4
jovo: MacBook Pro 2.2 OSX 10.5

Szépen kinőtte magát ez a téma, ezért a következő, nem teljesen ideillő kérdést is ide teszem fel.

Körülbelül mennyit érhet ez a gép?
Tisztázva: 266Mhz G3-as proci, 160MB ram, 6 gigás vinyó, cd író, 8.0-s OS, egér, billentyűzet.