Kellett egy pofon az IT-szakmának, hogy visszaszálljon a földre

Már az IT-igazgatók is arról beszélnek, hogy a generatív mesterséges intelligencia használatával negyedével nőtt a programozás hatékonysága. Adja magát a kérdés: ez azt jelenti, hogy minden negyedik programozóra nincs szükség?

[...]

az elmúlt időszakban valóban akkora szükség volt programozókra, hogy már egy junior is olyan igényeket támasztott, amelyeket egy átlag magyar cég nem tudott kitermelni. Most konszolidálódott a piac, és kellett már ez a pofon az IT-szektornak, hogy az informatikusok kicsit felébredjenek és visszaszálljanak a földre.

A cikk itt!

Hozzászólások

Nem a szektor kapott pofont, hanem egy szakman beluli szakterulet egy bizonyos munkavallaloi retegebol jo par ember. 

Teny, hogy az AI miatt, en mint "uzemelteto" vagy "devops" (valahol a ketto kozott erzem magam :) ) belevagok olyan problemakba, (es eredmenyesen meg is oldok)  amikbe elotte nem "mertem" mert sok programozas volt benne, vagy, ami meg jellemzobb, sok google-zas meg forumozas kellett volna hozza... Nyilvan azert kell az h ertsd azt, amit kikop az AI... csomoszor van az , h ir valami scriptet nekem, aztan en meg atirom , mert amit ő bőlére eresztve megir 50 sorban, az megy 20 ban is. Viszont az hatalmas segitseg, hogy legalabb elindit a helyes iranyba.

Persze, ez nem vitás, hogy hasznos eszköz lehet az AI, de ezek az öltönyös-nyakkendős IT menedzser farokgyíkok most azt hangoztatják, hogy nem egy segédeszköz, hanem kiváltja ténylegesen is a programozókat. Nem, nem váltja ki, mert ahogy írod is, át kell írni az AI-s kódokat, magyarán továbbra is igényel kódolási tudást, szakértelmet.

Aki látott már AI-s kódokat, az tudja, hogy milyen szarok, legtöbb esetben nem, vagy alig működnek, de minimum karbantarthatatlanok, nem lehet bennük bízni, nagyon alacsony kódminőség. Kell a hozzáértő programozó, aki rendesen össze tudja rakni, meg dokumentálni a projekteket, nem lehet kiváltani.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Adja magát a válasz: A hatékonyság nem jelent egyértelműen létszámcsökkentést. Adódik a kérdés: Ki az a Gyöngyösi Balázs aki írta cikket és benne a kérdést?

Aki csak azt látja ebben, hogy csak a létszám változása az eredmény, az olyan lehet mint akinek csak kalapácsa van. Vagy egyszerűen egy outsider, szenzációhajhász újságíró. (A "tm" és az "R" felső indexeket nem tudom hogyan lehet odabiggyeszteni, lásd hajbazer style) Lehet persze másra is következtetni, talán más majd megteszi, és akkor kialakulhat egy vita. Persze az talán már offtopik lenne.

Még nincs aláírásom.

Ez se kisebb fasság, mint ami megjelent eddig a témában.

Az AI senkinek a munkáját nem váltja ki, csak a terhelést csökkenti. Az AI ebben az értelemben nem intelligens, nem szakértője semminek, csak egy adaptív, humán-kompatibilis keresőinterfész. Lényegében a szükséges effortot csökkenti valamelyest. De bőven nem képes kiváltani egy komplett szakmát, legfeljebb mivel hatékonyabbá teszi a munkát, kevesebb, de képzettebb ember kell az adott pozícióba. Az AI a digitális szövőgép.

Ráadásul az elmúlt időszakban a legtöbb cég túlvállalta magát a COVID miatt, mert ami projektek akkor elindultak azoknak kb most van a kifutása, szerencsére 2-2.5 év alatt lement a nagyja, de amikor benne voltunk, ezt nem lehetett tudni előre. Ez is nagyon megdobja a leépítések arányát, ezt összemosni az AI-val, minimum szakmaiatlan.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Érdemes elolvasni a teljes cikket kontextusában. Erre a mikro tanúsítvány koncepcióra kíváncsi leszek, mert van pár dolog amit szívesen tanulnék, de még egy MSc-t biztos nem fogok csinálni csak ezért. 

Nem értek egyet a cikkíróval. Én itt azt gondolom, hogy a munkaadók hajlottabb korú egyedei akik nem tudnak és főleg nem akarnak mit kezdeni az amúgy is kevés szaki igényeivel (a fiatal kezdő Z-sek pedig nekik teljesen érthetetlen) most úgy gondolják van eszköz amivel ez a gondjuk megoldódik legalább részben.

Én személy szerit ezt az AI dolgot több szempontból egy hype-nak gondolom, jóval kevesebb dologra alkalmas igazán mint akarják. Olyasmi mint  a nagy HO hype volt, hogy az majd jól mindent megold. Az IT szektor tényleg kapott egy maflást ezzel, mert egy nagy vezetői tévedés lett belőle aztán majd kezdődik megint a sírás két év múlva, bakker AI nem hozta amit vártunk tőle de szaki hiány meg nőtt, nem kellett volna kirakni x-y-z emberkéket. Én azt gondolom ez vissza fog ütni.

Amikor jön egy olyan hír, hogy az EU-ban most 4m IT biztonsággal foglalkozó szaki hiány van ott én nem látom ezt a marha nagy pofont. Azért szerintem elég kevesen vannak aki egy VANDA-t normális ügyfél kezelőnek neveznék... (szerintem úgy rossz ahogyan van) Az, hogy a bölcsészeknek egy chat gpt megírja a szakdolgoztatát... na bumm, eddig végzősök írták nekik nagyon sok sörért. (aki vett részt ilyenben tudj ezt... egy barátom mesélte természetesen...)

-42-

Szerkesztve: 2024. 10. 26., szo – 19:44

Lesz még itt sírás-rívás! Elég nagy szarban van az OpenAI, jelenlegi állás szerint 5 milliárd dolláros buktával fogják zárni az évet, és az MS-el is megromlott a viszonyuk, nem kapnak onnan több pénzt.
Hamarost csőd, aztán eltűnik a ChatGPT, jó eséllyel ez kipukkasztja a lufit, és a többi AI cég is hasonlóan végzi; a sok nagyokos IT-igazgató, aki most AI-ra cseréli a munkaerőt, meg vakarhatja majd a fejét!

Mi IT-sok meg röhögünk majd a markunkba és a mostani ár dupláját fogjuk mondani :-D Egyébként nem kell félteni a cégeket, van ott zsé bőven (fogadjunk, bármelyik CEO fizetéséből kijönne 10-20 programozó), akinél meg nincs zsé, az ne akarjon saját programozót, vegye meg a dobozos termékeket / felhős szolgáltatást kattingatós felülettel. Nincs minden autószalonban F1-mérnök, és nem is kell.

Ebben nem értek veled egyet. Az AI nem egy lufi, hanem egy jelenleg még drága eszköz, aminek a fajlagos költsége egyre alacsonyabb lesz. Szerintem pont olyan alapvető infrastrukturális elemmé fog válni, mint a google kereső vagy akár maga az internet.

Talán még emlékszel, de amikor jött a google, akkor is ment a hülyeség, hogy ez majd megváltoztatja a világot, mert:
- jön az aranykor, mert nem fog kelleni tanulni, lévén bármilyen tudás amire szükséged van egyből az öledbe pottyan
- illetve jön a káosz és a madmax mert ki fognak baszni mindenkit a munkahelyéről mert egy félnótás is elég lesz bármilyen feladatra ha van google.

Aztán kiderült, hogy a józan észt nem helyettesíti a google, így a mi munkánkat inkább segítette a kereső, mint veszélyeztette.

Az AI nagyobb segítséget ad, de attól még szükség lesz emberre, aki beleönti a megfelelő inputot, és tud mit kezdeni az outputtal. 

A vonatkozó szakirodalom: https://www.commitstrip.com/en/2016/08/25/a-very-comprehensive-and-prec…

Szerkesztve: 2024. 10. 27., v – 00:05

Nagyra becsülöm Charaf Hassant. Jó oktató volt (BME VIK AUT tanszék), érdekesen adta elő az anyagot.

Mindazonáltal nem értem, hogy miért nem kérdezték meg a témában a BME MIT tanszékéről is valaki releváns oktatót (https://www.mit.bme.hu/general/staff). Véleményem szerint Dobrowiecki Tadeusz vagy Antal Péter vagy Hullám Gábor sokkal relevánsabban tudtak volna nyilatkozni a témában. BME I épület 4. emelet.

Egy számomra fontos kulcsmondat a cikkből:

"Ezért is bátorítom a magyar fiatalokat, hogy vállalkozzanak, álljanak elő minél többen saját termékkel, megoldással, szolgáltatással, céggel, startuppal."

Elárulná nekem valaki, hogy ma, az EU-ban, Magyarországon hogyan támogatják érdemben az ilyen vállalkozásokat? Mert tapasztalataim alapján sehogy. A K+F támogatás színvonala gyenge. Nem, az "adunk cégeknek kedvezményes hitelt 5% kamatra" az minden, csak nem valódi támogatás. A haveri cégeknek pénzosztás sem támogatás.
Keressek először legalább 10-20 millió Ft-ot, amit szabadon befektethetek a vállalkozásomba (amit esélyes, hogy el is bukok), keressek "angyal befektetőket" - mert ugye vannak induló költségek, béreket, adókat is fizetni kellene valamiből, a NAV is egyből tartja a markát. És ezt pár évig fenn kellene tudni tartani, hogy a cég érdemi eredményeket produkálhasson. 10 ilyen próbálkozásból nem 10 cég lesz sikeres. Na ez az, ami nem megy itthon sem.

Hiventures-nél szokott lenni pre-seed fázisban levő startupoknak kockázati tőke.

Kezdő egyéni vállalkozóknak is szokott lenni pályázat vissza nem téritendő támogatásra, amiből pont lehet fedezni pár évig a járulékokat.

 

Nem sok, de időnként azért van lehetőség.