Kihalnak-e a hagyományos üzemeltetők?

Címkék

Az üzemeltetői szakmát számos nagyon erős hatás érte az elmúlt években. A történet pedig messze nem csak a cloudról szól, hiszen az on-prem világ is megváltozott.

A hazai hagyományos üzemeltetői közösség elöregedőben van, a méretgazdaságossági és automatizációs kényszer miatt az elvárások is nagyon megváltoztak. Egyre több réteg jön be az üzemeltetésbe, és ahogy távolodunk a hardvertől és az operációs rendszertől, egyre inkább fejlesztők veszik át az újabb feladatokat. Kollár Lacival (SMP) és Zámbó Marcellel (Andrews IT) beszélgettünk a 43. adásban.

Az adásban elhangzott hivatkozások a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk, és a többi hallgatóval. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a YouTube csatornánkon, és immár a YouTube Music-on is.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 10. 25., p – 15:22

"Az üzemeltető egy olyan világban él, ami egy súlyosan torzult világ". 

Ezért a mondatért már megérte bekapcsolni.

atveszi a helyuket az AI! de csak ha nem led-et kell nezegetni :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A feléig üzemeltetőként hallgatva idegesítő volt, mert mintha arra ment volna ki a téma, hogy az üzemeltetés azért hal ki, mert a cloud szükségtelenné teszi (és a cloud-ban csak betanított droidok kellenek diszk és szerver cserére, nem klasszikus üzemeltetők), aztán a beszélgetés második felére előkerült, hogy valójában azért mennek aránylag sokan cloud irányba (ami drága ha nem oda való a feladat) mert nem találnak rendes üzemeltetést...

Az meg, hogy a startup-oknak nem kell üzemeltető, mert mind cloud natívban gondolkodik, azért érdekes és egyben szomorú, mert a legtöbb ilyen a végén megszűnik, mert maga az ötlet lehet jó, de megvalósítva nem rentábilis a cloud költségek miatt, és az elején nem is gondoltak arra, hogy lehet kisebben kellene gondolkodni, majd megnőni, ami már a cloud méretgazdaságosságát kívánja.

Azt is érdekes volt hallani, hogy a cloud vonal többször abba is belehal, hogy a csak cloud-hoz (nagyon) értő ember már olyan drága (a popularitása miatt), hogy az egész üzleti modellt felborítja, és nem éri meg csinálni miatta, vissza kell skálázni vagy on-prembe hozni olcsóbb emberek közé, hogy pénzt lehessen vele keresni.

Pont a minap egy magánegészségügyi befektető/vezető interjújában olvastam, hogy a magánegészségügy kezd azzal a problémával küzdeni, hogy egy orvos egy 60-70 perces műtétért annyi pénzt kér, amennyi a közszférás főállásban a havi fizetése, és így 9 számjegyű fizetések jönnek ebből össze neki, de ezt már nem éri meg szolgáltatni a magán egészségügynek, mert nincs rá fizetőképes kereslet, nem lehet az egészer annyiért eladni.

Nekem fájó, hogy csak közepes és nagy szervezetek sejlettek ki a beszélgetésből, a KKV szint és annak igényei, lehetőségei nem. De pl. itthon a GDP 55%-át KKV-k állítják elő, szóval jelentős tényezők. Itt, Nógrád megye keleti felében azt hiszem ismerem a kisebb-nagyobb vállalkozások, hivatalok java részét IT téren, ha nem is dolgozunk a többségüknek. Oké, ez egy szegény régió, de itt nincs felhős rendszer, nincs on-prem privát cloud, nincs Kubernetes szóló gépen sem, Docker-ben is max. csak elszigetelt dolgok futnak "véletlenül", vastag kliens van mindenre, on-prem fizikai szerverek, stb. Szóval a valóság az, hogy van mit üzemeltetni, és lesz is még jó darabig. Persze az igaz, hogy az üzemeltetők jelentős része semennyire sem tud haladni a korral (vagy inkább beragadtak 20 évvel ezelőttbe...), és tényleg technológia (felhőre) váltásra kényszeríti a cégeket, ha nem találnak jobb üzemeltetőt, aki modernebb rendszert működtet helyben. Az pedig igaz, hogy egyre kevesebb kompetens, technológiát követni képes és akaró üzemeltető van. Ez a váltás pedig jellemzően sokkal drágábbá teszi az Ő méretükben az IT-t, de a nincs IT és a drága IT között még mindig a drága a jobb, ha menni kell a cégnek.

Az pedig, hogy a fiatalok között még fehér holló gyakorisággal sincs üzemeltető szerintem annak köszönhető, hogy mindenhonnan a cloud folyik, meg a devops. Azt senki sem mondja, hogy az IT is olyan, mint minden más, periodikusan visszatérnek és eltűnnek dolgok. Majd ha elkezdenek sokan lejönni a felhőből (ez már szerintem el is indult), akkor ugyan az lesz az üzemeltetőkkel (csillagászati pénzért fognak dolgozni, mert kevesen vannak), mint amikor a felhőbe menéskor volt a felhős szakemberekkel (csillagászati pénzt kértek, mert kevesen voltak).

Szerintem az IT-nak soha semelyik ága nem szűnik meg, csak hol itt, hol ott van több emberre igény. És minden ágnak az marad meg a kevés igény idején, aki a legmagasabb szinten ért a területhez. Szóval inkább azt kellene minden IT-ban indulónak mondani, hogy a terület majdnem mindegy, de ne középszerű legyen egy most népszerű területen (mert sírás lesz a legközelebbi váltásnál), hanem profi bármelyik területen (mert a profik mindig kellenek).

Nagyreszt egyetertek, de van egy fontos dolog, amit mindenkepp kihangsulyoznek: a modern "DevOpsos" toolok szinte mindegyike opensource, teljesen ingyenes szoftverek (git, linux, ansible, prometheus, grafana, elasticsearch, kibana, logstash/fluentd, jaeger, nginx, docker, postgresql, redis, mongodb, es meg hosszan sorolhatnam). Tehat ha vki csak on-prem uzemeltet (kis penz-kis foci alapon), attol meg ugyanugy alkalmazhatja a devopsos praktikakat.

Peldaul ha az elet ugy hozna, hogy nullarol kellene osszerakni IT-t egy kis cegnek (mondjuk sajat vallalkozas eseten), akkor az alabbi koncepciokat alkalmaznam (vs. regimodi rendszergazda):

  • virtualizacio hasznalata free ESXi vagy proxmox alapon (vs. baremetalra telepitett Windows/Linux)
  • VM-eken belul is szinte csakis kontenerizalva futtatas mondjuk docker compose/swarm alapon (vs. apt install xyz)
  • centralizalt log management ELK/EFK alapon (vs. nincs log management vagy vmi penzes megoldas (VMware Log Insight es tarsai))
  • centralizalt perf. managemet Node(+sok mas) exporterek, Prometheus, Grafana alapon (vs. nincs perf. management vagy vmi penzes megoldas (VMware vROps es tarsai))
  • alerting/notification AlertManager alapon (vs. minek az)
  • VM-eken beluli OS konfigja ansible alapon (vs. SSH/RDP-n osszekattintgatva)
  • IaC szemlelet, minden legyen git repoban tarolva (vs. minek az)
  • Jenkins/GitLab pipeline-ok a deployolgatashoz (vs. SSH/RDP-n osszekattintgatva)
  • Rendes secret management (vs. kockasfuzet)

A fenti szoftverek konkretan 0 Ft-ba kerulnek. Nyilvan az elejen maceras/melos osszerakni (az elso alkalommal), de sokkal letisztultabb lesz a vegen minden.

Már 10 éve is egyértelmű volt hogy ki fognak halni, csak mostmár egyre gyorsul a folyamat.

Szinte minden IT jellegű feladatra van jó áron külsős (legtöbbször felhős) megoldás.

És ha egy vezetőnek választania kell a "Pista tologatja a 10 szervert ami kerül havi 1-1.5 millába a cégnek de tulajdonképpen senki nem tudja mit csinál" megoldás vagy aközött hogy megveszi az összes funkciót külsős szolgáltatóktól, rendelkezésre állással, rendes supporttal, bővíthetőséggel, stb. ugyanannyiért akkor nem kérdés hogy mit fog választani.

Innen született meg ugye a DevOps, aki gyakorlatilag egy dev skillekkel rendelkező ops személy, tehát nem fakad sírva ha terraformban van az egész infra és nem kezd el keresztet vetni ha valaki aztmondja hogy semver meg branching strategy.

Aki erről lemaradt, nem váltott és nem képezte magát tovább az bizony előbb-utóbb megnézheti magát mert vészes gyorsasággal fogynak az ssh-n keresztül szervert csesztetős pozíciók.

Tehát nem halnak ki, sőt az üzemeltetők kereslete sem csökken, csak máshol lesz rájuk igény, némiképp más skillset-tel...

Amit Trey is mindig mond, és igaz, hogy a felhő csak másvalaki szervere, nem valami földöntúli dolog. Abba is be kell lépni valakinek SSH-n és meg kell csinálni ami félrement. Plusz a felhő rendszereket sem a babzsák startup fejlesztők rakják össze a DC-kben (és nem is betanított diszk cserélő operátorok), amin aztán lehet akármit futtatni IaC.

Az persze tény, hogy a klasszik szakbarbár üzemeltetők (akiket az adásban iskolai rendszergazdának hívnak, sajnos nagyrész jogosan) akik csak egy dologhoz értenek (az is jellemzően elavult), és nem is akarnak tanulni, azok eltűnnek a piacról. De nem úgy általában az üzemeltetők. Viszont ez igaz az IT összes ágára, pl. a fejlesztők között sincs arra kereslet, aki csak valami lefutott, valaha populáris, de nem túl specializált technológiához ért.

DevOps, aki gyakorlatilag egy dev skillekkel rendelkező ops személy

 

Pont nem, a DevOps a metodika ami alapján a Dev és az Ops együtt dolgozik. Még mindig, 2007 óta. Persze a nagyvállalatok próbálják újradefiniálni mit is jelent, mert azért az mégis milyen már hogy két külön részleg együtt dolgozik? Ki hallott már ilyenről? Így nem lehet birodalmat építeni cégen belül.
Majd szépen felveszünk egy DevOps embert vagy csapatot akik összedevopskodják a dolgokat és már kész is.

Egyszerűsített def. Üzemeltető az, aki a LED-et figyeli! ;)