Amazon Web Services: "Kívül tágasabb, ha ragaszkodik a home office-hoz!"

Az Amazon Web Services vezérigazgatója egyértelművé tette a dolgozók számára, hogy akinek nem tetszik a home office megszüntetése, kereshet munkát máshol.

Mat Garman szerint nem probléma, ha valaki nem tud vagy nem akar hatékonyan dolgozni az irodai környezetben, mert vannak más cégek is a közelben. “Ezt egyébként nem rossz értelemben mondom – tette hozzá Garman –, csak olyan környezetet szeretnénk kialakítani, ahol tudunk együtt dolgozni.”

....

Link: https://itbusiness.hu/technology/human_n/home-office-megszunik/

Hozzászólások

a dolgozók 91 százalékát nem villanyozta fel a cég “vissza az irodába” (return-to-office) ultimátuma

éles ellentétben áll Garman állításával, mely szerint tízből kilenc dolgozó támogatja a visszatérési politikát

Tehát 91%-nak eszébe nem lenne feladni a HO-t, de ha kirúgás vár rá, akkor 10-ből 9 mégis visszamegy az irodába. A tizedik meg más céghez.

Nem mozgok kultúráltnak gondolt (nagy-)vállalati környezetben (értsd: csak magyar KKV-ket ismerek, javarészt begyepesedett megöregedett idiótákkal az élükön), de azt gondolom, a nagy cégeknél sem tudják vagy akarják mérni a teljesítményt, ezért jobb, ha legalább mindenki bent ül, ha már úgysem tudják, érdemben dolgozik vagy sem.

Ezen felül egy ilyen programmal meg lehet szabadulni a munkaerő egy részétől, plusz amíg lezajlik, el lehet odázni a választ a "miért nem megy jobban az üzlet" kérdésre azzal, hogy a "HO miatt nem hatékony a cég".

na akkor oda se megyunk dolgozni. igazabol sehova se megyunk, maradunk otthon ;)

Rohadjak meg, de most az egyszer egyetértek a topic címével.

Ma nagy éles átállás volt, ezért meló volt a munkaszüneti nap hajnalától kezdve. Azonban nagy hiba volt egész nap itthonról dolgoznom, bezárva a szobába. Olyan jó idő volt, hogy simán kimehettem volna a kertbe, elvégre kívül tágasabb. Madárcsicsergés, friss levegő, most őszintén, nem jobb mint egy kupac emberrel összezsúfolva a légkondi alatt, zajszűrős fülessel a fejemen, hogy kizárjam a létezésüket, és tudjak koncentrálni?

Az időkép szerint holnap kicsit hűvös lesz, de ez egy nagy termosz fekete teával orvosolható.

Úgyhogy holnap az AWS főnök (vagy a cím adó) kedve szerint fogok eljárni, és kívül tágasabbat játszom, mert úgy jobban érzem magam munka közben. :-)

Szerkesztve: 2024. 10. 23., sze – 20:35

Nem ertem... En ha akarom, a munkahelyemen ugyanolyan hatekonysaggal tudom elbaxni az idot, mint itthon :D eleve egy kulon irodaban vagyunk, nem ilyen Open Office hulyeseg... ulok a sarokban, pont azt csinalok a gepen amit akarok... Ha egesz nap a FB-t gorgetem, az sem tunik fel a kutyanak sem...

Mondjuk en pont az vagyok, aki szivesen jar be... Videki, kilencezer fos kisvarosban elek, kocsival kb 2 perc a munkahelyem, biciklivel kb 5... Mint irtam bent nyugodt, csendes iroda, ahol csak mi vagyunk (egyszerre max 4 -6 fő). Otthon egy 2 és egy 5 eves... Dolgozoszoba nincs, ha muszaj, max a nappaliban tudok melozni, ahol megy 0-24 a bogyo es baboca.... :D :D

Szoval nem, nekem (egyelore) nem lenne jo a HO. Persze a a lanyok nagyobbak lesznek, a melohely meg 150km re az mar egy masik kerdes....

Amúgy lehet ez is bejátszik, de nagy suttyóság, hogy otthon a család és neki be kell, menni, akkor nem fontos neki, hogy a többieknek meg rossz ez. Emlékszem még jóval covid előtt volt olyan főnököm is, aki azt mondta, hogy ugyan ő bent van korán, mert gyerekeket úgy is vinni kell reggel, de mi jöjjünk nyugodtan később, mert emlékszik ő is mennyire utált korán jönni a gyerekek előtt. A másik helyem, meg ugyanez a gyerekes szitu és a csávó ott balhézott, hogy miért üres az iroda reggel, ha ő be tud járni mindenki betud járni. (és mellesleg az utóbbi projektje dőlt be csúfosan)

Egyébként annyira fura ez az egész, mert a végén az egész gazdaságnak az lenne a lényege, hogy több érték állítódjon elő és úgy általában a társadalomnak jobb legyen. És akkor cégek különösebb előnyök nélkül így tök teleibe szarják mi lenne jobb az alkalmazottnak. Ez a szempont nem szokott felmerülni a cégek érvelésében.

Most ez mindegy :D de hogy egyáltalán miért csinál a társadalom ilyen munkát, meg gazdaságot ott a motiváció mi más?

Amúgy megnéztem az angol cikket, mennyire korrekt a magyar és eléggé :/ De amúgy én tényleg nem értem ezt pl

"When we want to really, really innovate on interesting products, I have not seen an ability for us to do that when we're not in-person," said Garman."

Amit én csinálok, meg az emberek a csapatomban, területemen tök nem olyan, ami úgy nézne ki, hogy ha bent vagyunk az irodában élőben beszélgetve innoválunk :D Ugyanúgy mindenki ül a saját gépénél és csinálja amit, annyi hogy vannak meetingek, amire bemegyünk egy szobába. Itt ha valami előny van az max az, hogy nem lehet multitaskolni, de kérdés ez előny e, mert amúgy meeting alatt meglehet néha csinálni mondjuk admin taskokat.

Nekem a foglalkoztatás feltételei fontosabbak, mint a foglalkoztató, így biztosan nem lenne gond ha emiatt váltanom kell. Ha van lehetőség HO-s munkahelyen is dolgozni, akkor oda próbálok bejutni. Az sem probléma, ha HO-sként zárva vannak előttem a munkaszervezetben az előrelépési lehetőségek, akkor is ha egyébként állandó jelenléti munkavégzés vállalása esetén a többi kiválasztási szempont szerint esélyes lennék egy belső pályázaton. Felnőttek vagyunk, legyünk vele tisztában mit akarunk, és fizessük meg az árat amibe kerül.

Ez azért is jó módszer mert mindkét csapatban ugyanazok dolgoznak, ugyanolyan körülmények, feltételek között, ugyanolyan szerződésekkel, családi és szociális háttérrel. Ja, és ugyanazon a projekten függetlenül egymástól. Ez azért is hasznos, mert a projekt így kétszer készül el és akkor ugye azt kétszer lehet eladni.
Biztos, hogy tutti objektív mérés volna.

Még nincs aláírásom.

Ez jelentős progresszió. Eddig is volt kutyával  az irodába programjuk, ezt továbbfejlesztették kutyák, az irodába! programmá.

Azokat kéne kirakni, akik be szeretnének járni, mert a többiek miattuk nem szeretnének bejárni… Ők a kávékonyhák és a közösségi terek fenegyerekei, ők azok akik saját feladataikat szétterítik a csapattagokra… Igazi élősködők.

Szerkesztve: 2024. 10. 24., cs – 13:33

Mondjuk ha az ember elkattog a források végéig (és ez még mindig nem a teljes felvétel), akkor azért - nahát - árnyalódik a kép. Pl.: "In particular, Garman said the company's leadership principles, which dictate how Amazon ought to operate, were difficult to follow with just a three-day-per-week requirement." És nem mellesleg hihetőnek látszó érveket is felhoz. Szóval ja, én bőven elhiszem, hogy az összes, Amazon méretű cég hasonlóan működik, "gondolkodik". És tényleg nem muszáj mindenkinek ott dolgoznia, vannak más cégek is. "By the way, I don't mean that in a bad way," Hehe.

A Chime-ot nem ismerem, de elhiszem, hogy nehézkes használni. Oké, van egy gagyi eszközük. De akkor miért nem javít(tat)ják meg vagy miért nem használnak másikat? (Asszem, menedzserül erre mondanák, hogy "kendúetityúd" meg "megoldásorientált szemlélet".) Másrészt egy náluk sokkal kisebb cégnél is elkerülhetetlen az online kommunikáció (hiszen hiába van bent mindenki, gyakran más helyen vannak egy-egy értekezlet résztvevői), innentől kezdve muszáj működő eszközt/megoldást találni, tehát a Chime mint kifogás kiesett.

Véleményem szerint az Amazon megy le a lejtőn az utóbbi években. Eddig csak az ügyfelekkel csinálták,  most már a saját alkalmazottaival is.

Ez a nettó hülyeség halom gyönyörűen mutatja egy normális vezetőségnek, hogy mennyi semmire nem való manager ül ezeknél a multiknál nagy fizuért, meg sokszor céges autóval. Ezek a fősodratú hülyeségek azért mennek, mert mutatni kell, hogy "hú de fontos a munkájuk". A management rétegre szükség van, de ez túlzás,  ami a legtöbb munkahelyen ment/megy körülöttem.

A másik oldala ennek a munkavállalói oldal. Kétféle alkalmazottat lehet megkülönböztetni véleményem szerint. Az egyik a motivált, önállóan dolgozni tudó,  akinek mindegy, hogy hol van helyileg, otthon HO-ban vagy az irodában. Mindegyiknek van előnye-hátránya. A másik fajta az akinek tök mindegy hol van, nem dolgozik rendesen. Az irodában is remekül el lehet tölteni az időt munkának látszó dolgokkal. Tehát, aki HO-ban sem dolgozik, az irodában sem fog és hatékonysága nem lesz jobb.

Azzal egyet értek, hogy van mondjuk heti 1 kötelező jelenlét, amikor lehet egy kicsit előben beszélni egymással és más csapatokkal. Természetesen mindenkinek mások a preferenciái család, szülők, gyerekek, amik azt mondják, ez vagy az a verzió a jobb. Amíg ez nem megy a munka kárára, és megmarad a produktivitás, addig ez oké. Akinél ez nem működik, akkor le kell ülni vele, hogy hogyan tovább.

Ideális világban akár mehetne így is... :)

Szerkesztve: 2024. 10. 24., cs – 08:30

Majdnem ertenem is, de egy Amazon meretu valamirol van szo, ahol mar annak is lehet orulni, ha a reszlegek egyaltalan kozos szeletet talalnak az idozonabol, nemhogy meg kozos irodat. Akik meg nem vegezhettek otthon a munkat (raktar, szallitas, etc.) azok meg Covid alatt is vegig bejartak. Szoval pont az Amazontol ez nagyon wtf.

Szerkesztve: 2024. 10. 24., cs – 08:34

Ma reggel az ötlött a fejembe, hogy ha valaki csak arra hivatkozva nem akar HO-ból bejárni, mert a bejárási idő whatever, akkor lehetne az irodai asztalán egy monitor kamerával, a monitoron ott az ember, lehet hozzá szólni, azonnal tud válaszolni, vagyis jelen van = telepresence. Lehetne ez mobil megoldás is, akkor kávézni is tudna jönni, nem maradna ki a közösségi dolgokból se:

 

🍿

Ó, wait! Most jön a .... 🤣

trey @ gépház

ez olyan mint amikor a latens buzi  (aki titokban folyton arra gondol ezek mit csinalnak) kepzeli el milyen melegnek lenni. Igazabol fogalma sincs rola, de fel hogy hat o is olyanna valik, mint a legmereszebb almaiban :D

A legtobb HO-st akit ismerek szepen feloltozve dolgozik. Nem csak azert, mert mondjuk mar elotte elvitte az iskolaba, oviba a gyerekeket es ezert nem fog kulon gatayara vetkozni (ber en gyerekkoromban megtanultam, hogy atoltozom a kinti ruhambol az otthoni ruhamba, de az sem egyszal fasz, hanem ugyanolyan nadrag es ing, mint amiben kint jarok, de megsem az utcai "koszos" ruhamban ulok otthon) mert hazaert.

Az amit Te elkepzelsz, eleg sok mindent mond el rolad. Ha te HO-ban lennel akkor strandpapucsban es logo fasszal dolgoznal. Nincs ezzel semmi baj, ilyen igenytelen emberek is vannak, mint Te :D

🤣

Megint betalált valami, HO-huszár? Nem elképzelem, ez a valóság. Tele az internet a bebukó HO-huszárokkal.

Erőlködj csak, minden egyes ilyen cikknél teli szájjal röhögök.

Azon is 🤡, hogy azért engem támadsz minden alkalommal, mert kellemetlen a tény (és vitatkozni se nagyon tudsz vele) nagy IT cégeknél egyre többet beszélnek a back to office-ról.

Jaja, ne fáradj: azért, mert maguk ellenségei és le akarnak mondani a "plusz termelékenységről". Arról, ami csak a HO-huszárok fejében lêtezik 😆

trey @ gépház

"Tele az internet a bebukó HO-huszárokkal."

Vagyis a statisztikád azon a mérési hibahatáron lévő számosságon alapul, ami az érdekes mivolta lévén terjed a neten, és nem azon az unalmas többségen aki otthon kényelmesen, de felöltözve dolgozik (én speciel sima "mackó" nadrágban). Érdekes koncepció, de nekem nem jön át.

Amúgy már kitárgyaltuk, hogy szerinted a HO egyenlő Maugli, da akkor is kiderült, hogy ez csak a te fejedben, vagy a te környezetedben létezik. :-)

A fene se akar elegáns lenni otthon, miközben a kutya sem nézi. Ha bemegyek a melóba, azt ingben teszem, mert ezzel fejezem ki a tiszteletemet a munkatársaim felé. A macska miatt nyilván nem öltözök ki, de nem is micimackóban vagyok, hanem jelenleg egy kényelmes hosszúnadrágban. Ha neked az öltönyre áll fel, nos engem ez nem zavar, jót tesz a ruhaiparnak, ha van néhány gazdag divatmajom.

nem, buta es rosszindulatu vagy egyszerre :D

raadasul annyira huklye, hogy a HO-t osszemosod a logassal (mikozben az irodai dolgozok 90%-a logos csakhogy probaljak valami eppen olyan baromsagot mondani mint, te...nekem nehezebben ment, de nincs akkora rutinom a faszsagok mondogatasaban mint neked), de ezen mondjuk nem akadunk fent (mermint hogy meg hulye is vagy :D)

Szerkesztve: 2024. 10. 24., cs – 08:56

közben az a cég fog munkaerőben nyerni amelyik csöndben van és hagyja a HO-t

Ez nem biztos, hogy igaz. Ha leepitesen gondolkoznak, ilyenekkel kezdik, hogy maguktol, vegkielegites nelkul lepjenek le a nepek. Hogy mondjuk pont a jok lepnek le, az kb. mindegy egy ekkora cegnel. Nem szamit, hogy te vagy a vilag legjobb C++ programozoja, vagy te konfiguralod legugyesebben a ToR switcheket.

Zsenikre valóban nincs szükség. Képzett, szorgalmas emberekre annál inkább. Az AWS ezzel a lépéssel ilyen embereket veszít el zömmel, mivel ezek az emberek találnak a legkönnyebben új munkát, és már heti 1 nap HO is lényegesen jobb ajánlat lesz nekik. 

De ez nem fog meglátszódni a cég outputján, azt  a középszar szolgáltatást, amit eddig nyújtottak, továbbra is hozni fogják.

Ugyanis ha valami nagyon akad az emberhiány miatt, arra behoznak külsősöket háromszoros áron. 

Képzett, szorgalmas emberekre annál inkább.

Ez alapvetoen igaz is lehetne. De nagyon nem mindegy, hogy

- a kepzett azt jelenti, hogy o az olimpikon bitreszelo mester, vagy az alapok ott vannak megvan benne a potencial es akarat, hogy fejlodjon a cegnek szukseges iranyba,

- a szorgalmas pedig sztachanovista vagy motivalhato.

Persze ez nem csak a munkaerore igaz, hanem az organizacio kepessegei szempontjabol is fontos. Felismeri, es erti-e a kulonbseget, illetve megfelelo strategiat kovet, vagy csak "fiatal dinamikus csapat"-ot epit (gy.k., olcso, atverheto emberekbol takolunk ossze valami szervezetet, ami talan kibir fel evet, de addig is van munkaja a HR-nek).

 

Az AWS-t meg nem feltem. Tipikus amerikai ceg, amely hasznal, aztan eldob. Fiatalon jo penz es tapasztalat (most epp meno temakor) lehet benne. Aztan kereshet az ember olyan helyet, amely jobban illeszkedik az adott eltehelyzetehez.

Van úgy cirka százmilllió H1B-várományos, akik közül sokan ölnének ezekért a pozíciókért. Adott esetben szó szerint is, lásd az esetet, amikor háromezren álltak sorban kinyomtatott önéletrajzzal valamelyik gigamulti nyílt napján, és és pár embert megkéseltek, mert állítólag betolakodtak a sorba.

Az AWS ezzel a lépéssel ilyen embereket veszít el zömmel

Igen, de az átlagos AWS-életpályamodell amúgy is ezt generálja, nagyon kevesen mennek onnan nyugdíjba.

+1, sose fuss olyan szekér után... Ha menni kell/célszerű, akkor jobb most mint később.
Hányszor hallottam, hogy lesz másik. Ja, drágábban és körülményesebben. Aztán jött a sírás meg a bérfeszültség, ami tovább gerjesztette a folyamatot :)

echo crash > /dev/kmem

Hmmm nekem azért itt lenne kétségem. Ez a HO visszavonási kísérlet nekem kissé lufinak tűnik. Mert egyelőre minden vállalat nagyon súlyos ember hiánnyal kűzd, értő szakikból különösen, és lehet átszervezni meg lenyesni a vízfejből aztán ezt fenyítésként prezentálni, hogy ha nem jössz vissza HO-ból így jársz, de aki kicsit is átgondolja az látja, hogy az ezzel kapcsolatos leépítések amelyet így kommunikáltak mindegyike a felesleg lenyeséséből fakad és közel sem kulcsembereket távolítanak el. Erősen azt érzem, hogy nagyon súlyos hiányban ez a HO ellenesség egy lufi, és próbálnak úgy hatni a szakikra, hogy lenyesik a felesleget és úgy tálalják, hogy elhidd te is így járhatsz. De lehet tévedek.

-42-

az ervelesed igaz lenne, ha a felsovezetes szempontjabol Te ember lennel es nem egy resource (mindegy mit mond a corporate bullshit, hogy Te egy fontos tagja vagy a cegnek, blahblahblah, a vege az mennyibe kerulnek ezek a faszok per kopf akiknek fizetni kell mert elore viszok a ceget. A felsovezetesnek nem lenne semmi baja, ha nem leteznenek a munkavallalok :D)

Pont a resource szemléletről beszélek. Tökmindegy egy darab szénnek tekinted e az emberedet és amperkedsz ceo névtáblával az ajtódon, ha a szén megsértődik és máshova megy tökmindegy a nincs-et minek nézed, ha egyszerűn nincsen. Egyik fórumon megy a kekec, hogy aki nem jön vissza HO-ból azt leszelektáljuk másik hír alatta, hogy súlyos az emberhiány és nem tudnak mit csinálni. A kettő üti egymást. Nem nehéz rájönni egy kapitalista világban, hogy melyik az előrébb való, és melyik a riogatás.

-42-

Nehezen megy ez, de akkor mondok egy példát a ballasztra:

Amikor a COVID volt, bértámogatást kaptak vállalatok, ha nem rakják ki a ballasztot. Feltétel volt a létszámleépítés felfüggesztése. A ballasztot pont akkor baszták ki, amikor a) ez a támogatás már nem érkezett meg b) megszűnt ez a moratórium.

trey @ gépház

Hja, a valóság ott röhög képen öcsém, hogy 19 éve bohóckodsz egy oldalon, amit én raktam össze -> semmire se jó. Már eleve az oldal létezése cáfolja a balfaszságod. Kár is lenne messzebb menni. Mondjuk a te produktumodról (azon kívül, hogy gyereket csináltál állítólag) sokat még nem tudunk. Kivárom, hátha lesz valami :D

trey @ gépház

Én úgy látom, hogy a kovidbaromkodás alatt a cégek megteremtették a HO melegágyát (egyétek meg amit főztetek hisz finom nem?). Jöttek is az adatok, hogy huu hát a hómofisz az jó hát 200% jobbak a mutatók, váltsatok ti is ho-ra mert az király, meg nincs dugó, meg buszjegy, meg kvautomatából se lopják a poharat és a budipapír is megmarad. Most meg azt mondjátok hogy igazából 200% jobb a mutató ha bent vannak az emberek az irodában?

Simán beleillik ez is abba a direktívába, hogy felvesszük az okos embereket, csapágyasra járatjuk őket egy-két évig, aztán szevasz, jöhet a következő. Nem akarok hülyeséget mondani de az attrition rate-je szarabb az AWS-nek (talán valami 60-80%!), mint egy útszéli hamburgeresnél a feketemunkások a konyhában.

Nézzetek utána az amazonos kultúrának, lesz meglepetés bőven. :)

Eddig az volt a nótátok, hogy a HO az 20%-kal hatékonyabb :D

A faszt volt a mi nótánk, a cégek (ugyanezek a cégek!) haknizták körbe a világot COVID alatt, hogy nézzétek, egymilliárd bilpengővel százalékkal faszább a hatékonyságunk, ez a műsor szólt minden podcastben, minden újságban, minden médiumon 2 éven át. Most jön az RTO, az még annál is ezerszer hatékonyabb. Csak nehogy jöjjön még egy COVID, mert akkor ez a sok kumulatív hatékonyságnövekedés túltermelési válságot fog okozni!

Mármint mit tagadok?

A csapatomban én élek egyedül Magyarországon, az irodába csak szocializálódni járok be. HO-ban sokkal hatékonyabb vagyok, mert ott pl. dolgozni is szoktam, bent nem nagyon. :)

Viszont az Amazon nevében nem tudok nyilatkozni, őket kéne keresni, ha ellentmondást vélsz felfedezni a mostani és a korábbi kommunikációjuk között. Engem pl. nagyon érdekelne, mit válaszolnak majd!

Amikor HO-ba mentünk akkor nagyjából 20-30%-al nőtt a hatékonyság ami főleg abból eredet hogy a korábbi nem túl áramvonalas folyamatainkat rendberaktuk mert azok egy full remote környezetben már nem működtek. Amikor vége lett a Covidnak akkor visszarendeltek mindenkit, de ezzel együtt a folyamatokat nem alakították át, igy a hatékonyság megint visszaesett (amig remote-ban bármikor tudtunk meetinget összehívni mert nem kellett hozzá fizikai hely, ez az irodában már nem működött mert sosem volt szabad meeting room, és ez csak egy a példa a sokból). 

Most pedig egy olyan cégnél dolgozom ahol heti 1x kell bejárni, de mivel a pozimban (EA) szinte kizárólag németekkel dolgozom együtt, valójában felesleges, mert 1000 km távolságból vagyunk egymástól.

Én meg azt gondolom, hogy értelmes cég nagyon vigyáz, hogy véletlenül se a legjobbak. Átszervezik őket, csapatokból összeválogatják, átszerveznek, stb... és a többit küldik el, vagy hagyják elmenni.

A HR szakmaiság itt válik el élesen, és az a belátás, hogy ez a píszi módszertan, hogy akkor mindenki X% emelést kap, a középszer céges policy. Egy átgondolt vezetés kiemelten megbecsüli akiket érdemes, és megszabadul (bocsánat, racionalizálja) akik meg nem. Az másik kérdés, hogy magyarisztánban ez súlyosan hibádzik. :) (de valszeg nem csak itt) A valóság viszont többnyire valóban az amit te írsz, hogy vagy elküldik a legjobbat vagy hagyják elmenni, mert "nehogymá' a nyúl vigye a puskát, nem adom meg amit kér, mert én vagyok a cégvez. ha nemteccik-ellehetmenni". Aztán beüt a b..meg amikor megy is. A HR valójában valóban egy szakma volna, amihez érteni kell, de világos, hogy nem véletlen lett himihumi fingfestő hírű pozició, mert 99% nem ért máshoz csak a be és kiléptetéshez  :) A magyar rögvalóság az, hogy a legjobbakat hagyják elmenni, mert annyira már nem hülék, hogy kitegyék, de annyira még nem okosak, hogy megtartsák :D 

-42-