Igazi MEG-4 vas

Fórumok

Azon morfondíroztam, mekkora poén lenne már csinálni egy valódi gépet a MEG-4-ből. Sajnos hardverben egyáltalán nem vagyok otthon, ezért kérném a szakértők segítségét abban, hogy esetleg mit lehetne jobban csinálni és mit mennyiből lehetne kihozni. Az érdekelne, megoldható lenne-e egy fizikai prototípus, és ha igen, mibe fájna és ki tudna esetleg segíteni az elkészítésében.

Szóval az alap elképzelés az, hogy mindenképp egy billentyűzetbe épített masina lenne, mint a régi Commodore meg társai. Lehetőleg minnél készebb alkatrészekből szeretném csak összeszerelni, de bármilyen megoldás érdekel (fun ötletelés szintjén mozog a dolog).

Ház
Az elképzelés az, hogy két részből állna, aljából és tetőből, ez előbbi csak egy sima rápattintható lap lenne, minden a felső részre lenne csavarozva. Itt vagyok a legnagyobb gondban, mert erről lövésem sincs, hogy ki és hogy tudná legyártani (3D-s nyomtató? Fröccsöntés?) Mindesetre valami olyan műanyag házban gondolkodom, mint a Commodore-é. Fontos, hogy mindenképp fekete műanyag legyen (mint a Plus4-é).

A felső részen ki lenne vágva a hely a billentyűzetnek és a hűtőborda tetejének. Előbbi közvetlenül lenne felcsavarozva rá, utóbbit a felső részre csavarozott alaplap tartaná a helyén. A hátoldalán mindössze négy kivezetés lenne, egy táp, egy HDMI és két USB (egy az egérnek, egy pedig a pendrájvnak). Ezeket rövid kábellel gondoltam (a kívülről is elérhető csatlakozó van a házra rögzítve, a másik vége meg egy rövid kábellel az alaplaphoz kapcsolódik). Ez azért fontos, mert nem akarom az alaplap csatlakozóit direktben kivezetni a ház oldalára, és így rugalmasabb is, többféle alaplap is belészerelhető. Legalábbis gondolom én.

Billentyűzet
Mindenképp valami kulcsrakész laptop billentyűzetre gondoltam, de csak magára a panelre (valami ilyesmire), ezeket pár dollárért vesztegetik a neten, kérdés azonban a csatlakozójuk. Az nem világos számomra, hogy internal laptop keyboard esetében milyen csatlakozószabványok léteznek, és hogy milyen átalakítóra lehet esetleg szükség (úgy látom a legtöbbje valami szalagkábel, viszont sem a MiniPC-s alaplapokon, sem a RaspberryPi-s lapkán nemigen látok ilyesmit).

Egér
A legolcsóbb is megteszi.

Pendrájv
Ez nem járna hozzá, ezt a felhasználó biztosítja. Egy sima FAT partícióra formázott cuccról van szó, amin létezik egy MEG-4 nevű könyvtár, ebben tárolódnak a flopi lemezképek (tehát csak a felhasználó programjait tartalmazza, magát a rendszert NEM). Ez az egyetlen eleme az egésznek, amit a felhasználó szabadon cserélhet.

Alaplap
Valamilyen MiniPC alaplapra vagy esetleg RaspberryPi-re vagy hasonlóra gondoltam. A lényeg, hogy nincs merevlemez, ezért kell, hogy legyen benne SDkártya, FlashROM vagy vmi hasonló a rendszer tárolására. A legkirályabb az lenne, ha coreboot kompatíbilis lenne, mert az Open Source és ott meg tudom oldani azt, hogy a Simpleboot betöltő, a Linux kernel és a MEG-4 programot tartalmazó initrd egyaránt a ROM-ba legyen égetve, és így nem lenne szükség semmiféle adathordozóra.

Mit gondoltok róla? Életképes? Létezik valamelyik komponensére jobb, bejáratott megoldás? Ki tudná elkészíteni nekem a házat (léteznek bérfröccsentők)? Esetleg valakinek van kedve besegíteni egy ilyen agyament hobbi projektbe hardver ügyileg? Nincs ellenemre, hogy társuljak egy hardverszakértővel, és ketten vigyük tovább, bár egyenlőre még mindenképp hobbi projektről van szó és nem is biztos, hogy valaha is lesz belőle valami. Hisz még csak a prototípus elkészítésén agyalok, hogy meg lehet-e csinálni :-D

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 10. 23., sze – 17:31

Asszem találtam valamit billentyűzet ügyileg, mit szóltok ehhez? https://superuser.com/a/1447989 Kép: https://i.sstatic.net/lQQpP.jpg

A billentyűzet is pont olyan, mint amit elképzeltem, de a lényeg az az USB átalakítója. Sajnos ez egy kész termékből lett kiszerelve, így nincs webbolt link hozzá. Elképzelésem sincs, honnan lehetne beszerezni külön csak az átalakítót, vagy esetleg legyártani (nem tűnik túl bonyinak). Próbáltam a superuser cikkben szereplő típuskódokra (GL-NBK14-HY) keresni, de nem jártam szerencsével.

További találatok a témában:
https://www.sprintek.com/documents/datasheets/DS0002%20SK5100%20Datashe…
https://www.hackster.io/frank-adams/laptop-keyboard-conversion-to-usb-0…

Hmmm, úgy tűnik, a mai laptop billentyűzetek már tartalmazzák az USB kontrollert, úgyhogy a szalagkábel valójában eleve USB-t beszél, ezért csak csatlakozó kérdése. Régebbi modellekhez kell csak a külön konverter. Jól gondolom?

Szerkesztve: 2024. 10. 23., sze – 19:36

> ki és hogy tudná legyártani (3D-s nyomtató? Fröccsöntés?)

froccsontes akkor johet szoba ha 10k+ nagysagrendben gyartasz, mert amugy az ontoforma tervezese es legyartasa sokmillios koltseg. es a gyartok sem fognak par db-ert beallitani egy gepsort hozza.

a 3D nyomtatas sem olcso ha nagy meretben kell, es sokaig is tart 1-1db, inkabb prototipusozasra valo. es nem is szep.

koztes megoldasnak esetleg szilikon ontoforma + mugyantaval kiontest tudok elkepzelni, ez par 10 db-os nagysagrendben otthon is elvegezheto. persze a szilikonhoz kell eloszor egy 3d nyomtatott minta szepen lecsiszolva simara.

> Valamilyen MiniPC alaplapra vagy esetleg RaspberryPi-re

en 20 eve foglalkoztam ilyesmivel (cel hw tervezes/gyartas jatekautomatakhoz), akkor olyan ITX ipari pc alaplapokat neztunk, amire 10 ev elerhetoseget ad a gyarto. mivel amugy a mai fejlesztesi utemben mire elkeszulsz egy prototipussal mar kifut az az alaplap tipus es kezdheted elolrol egy masikkal :)

ha jol akarod csinalni es sok penz van ra (meg a termek is draga lesz), akkor johet az ETX, ez egy eleg kis kartya amin a cpu+ram van, sokfelet lehet kapni ipari minosegben pl. a Kontron gyart ilyeneket (de mar 20 eve is 70-100k huf volt/db), es te tervezed meg hozza az alaplapot amin az I/O dolgok vannak. sajnos ennek a megtervezese es legyartatasa is tobb millios tetel volt 20 eve is, es az elso verziokkal sok problema volt (pl. a flash nem ment DMA modban csak PIO, a hang meg bugott), ugy emlexem 3 vagy 4 attervezes utan lett csak megfelelo, pedig elvileg profik dolgoztak rajta.

ma mar inkabb ARM fele indulnek el, nem feltetlen raspberryvel, hanem valami hosszabb eletciklusu SoC-al.

Köszönöm a választ!

froccsontes akkor johet szoba ha 10k+ nagysagrendben gyartasz

Értem.

koztes megoldasnak esetleg szilikon ontoforma + mugyantaval kiontest tudok elkepzelni, ez par 10 db-os nagysagrendben otthon is elvegezheto.

Még sosem csináltam ilyent, te csináltál már? Mennyibe jönne ki pár (2-3) prototípus?

persze a szilikonhoz kell eloszor egy 3d nyomtatott minta szepen lecsiszolva simara.

Akkor ott vagyunk, ahol a part szakad, nincs 3D-s nyomtatóm.

ha jol akarod csinalni es sok penz van ra

Hobbi projekt csakis Free Software-el. Szerinted mekkora a büdzsé? (Segítek, zsebből finanszírozom.) De azért a lehetőségekhez képest igyekszem jól csinálni.

johet az ETX, ez egy eleg kis kartya amin a cpu+ram van, sokfelet lehet kapni ipari minosegben pl. a Kontron gyart ilyeneket (de mar 20 eve is 70-100k huf volt/db), es te tervezed meg hozza az alaplapot amin az I/O dolgok vannak

Ez faszság. Nem véletlenül írtam, hogy "Lehetőleg minnél készebb alkatrészekből szeretném csak összeszerelni". Csak a ház lenne saját gyártmány, minden más lehetőleg occó kici kínai alibaba és tsai.

ma mar inkabb ARM fele indulnek el, nem feltetlen raspberryvel, hanem valami hosszabb eletciklusu SoC-al.

Esélytelen (*). Se szoftver, se támogatás hozzájuk, erősen proprietary és inkompatíbilis ökoszisztéma, siralmas ár / teljesítmény, ráadásul az ARM felett erősen gyűlnek az esőfelhők (most például épp a Qualcomm-al rúgták össze a port). Ha hosszabb életciklus lenne a cél, akkor már inkább RISC-V lapkák felé nézelődnék. De nem, tökéletesen megfelel egy jól bejáratott x86-os MiniPC alaplap is a célra.

(*) - mondom ezt úgy, hogy Raspi fan vagyok, de nagyon b*ssza a csőröm a sok Broadcom és VC bináris szotty, a szar doksik, és hát kevés, mint macisajban a brummogás, na. A MEG-4-nek azért szüksége van számítási teljesítményre, lévén egy emulátor. Ráadásul már aktív hűtés kell(ene) a mostani Pi-kre, ami eleve no-go, full passzív kell. Ezért a RPi csak B-terv.

>ott vagyunk, ahol a part szakad, nincs 3D-s nyomtatóm.

Baromi sok hobbistának van, sörér csokiér, vagy akár ingyen is lehet nyomtattatni, ha meg tudsz valakit győzni, hogy jó ötlet a cél. Az mondjuk probléma, hogy a hobbi nyomtatók kicsik egy teljes házhoz, ha meg darabokból csinálod, akkor az illesztések tuti nem lesznek jók. Egy valami miatt nem kell megvenni a nyomtatót, ez is olyan mint a tej, hogy nem kell tehenet tartani otthon, hogy ihass tejet.