[pol] Az ukrán győzelmi terv

Hosszú nyugat európai haknizás után, V. Zelenszkij megosztotta Ukrajnával és a világgal elképzeléseit az Ukrán- orosz konfliktus megnyeréséről. A terv részletei még elnagyoltak, és helyenként sablonosak, de megvalósulása esetén egy olyan világ jöhet ami felteheti Ukrajnát a térképre. Megvallom, a sorok közt olvasva, még elnagyoltságukban is rendkívül távolra nézőek ezek az elképzelések.
A teljes beszéd leirata itt elolvasható.

Az alábbiakban pár gondolatot szeretnék megosztani a nagyérdeművel, annak kapcsán, mi is várható a terv megvalósítása esetén:
1.:  5-ös klauza alkalmazása, ez nem kérdés. Ukrajna NATOba történő felvételével egyidőben, megindulna a NATO-s hadigépezet Lengyelországon és Románián és keresztül Ukrajnába. Ezzel párhuzamosan legalább két repülőgép-hordozó hajózna át a kíséretével a Boszporuszon. Ez alaphangon egy cca. 100-150k fős kontingens lenne.

2.: A frissen érkezett NATO haderővel és fegyverzettel lecserélődne és menne a darálóba a teljes ukrán tartalék. A NATOs légvédelemmel légifölényt vívnának ki a teljes ukrán légtérben. Ezzel párhuzamosan, a valós idejű NATO műhold és hírszerzési információk segítségével, nagy hatótávolságú fegyverekkel lőni kezdenék az orosz honi katonai infrastruktúrát (természetesen, néha véletlenszerűen a civil és energetikait is). Az ukrán hadiipar, a külföldi támogatásoknak köszönhetően maximális fordulatszámra lenne járatva.
Ennek a pontnak van egy titkos záradéka, ami nagy valószínűséggel azt vázolja fel, hogy az oroszok ukrán területről történő kiszorulása után, az ukrán hadsereg offenzívába menne át cca. 50-100km mélységű "ütközőzónát" alakítana ki orosz területen. Valószínűleg a csomag része lenne ezzel párhuzamosan Fehéroroszország destabilizálása és a regnáló hatalom lecserélése egy EU/NATO barát kormányra.

3.: Ez szintén rendelkezik egy titkos részel, de ismerve az orosz állam felépítését és struktúráját és az ukrán mentalitást nem nehéz kitalálni. Ez nem más lenne, mint a, nem kooperatív orosz politikai vezetés célzott likvidálásán keresztüli manipulálása és destabilizálása az orosz államnak. Ez nagyjából megegyezik Izraelnek a Hezbollah-al szemben alkalmazott taktikájával. Tennék ezt úgy, hogy közben a NATO maximálisra erősíti meg Ukrajna védelmét.
Egyébként érdemes egy pillanatra megállni és elgondolkodni. Ahhoz, hogy Oroszország világpolitikailag komolyan vegyen egy szomszédot, ahhoz a saját haderejével összemérhető, modern technológiával és felszereléssel rendelkező katonasággal kell szembetalálnia. Értsd, ez egy legalább 1 millió fős sereget jelent. A 2022-es ukrán jelentések szerint az ukrán hadsereg aktív állománya 700000 fő volt aminek a jelentős hányada sorozott állomány. Hogyan és miből lesz ez az állomány fenntartva? Kinek a költségén?

4.: Ellentételezés. Nagyjából egyenértékű Ukrajna és az eljárás során elfoglalt orosz területek teljes nyersanyagkincsének tálcán történő felkínálásával. A titkos záradék jó eséllyel az orosz Fekete-tengeri gáz- és kőolajmezők felosztásáról és kitermeléséről szól.

5.: Személy szerint, ez a kedvencem. Annyira jellemzően ukrán gondolkodás. Ez pedig nem más, mint a NATO csendőrszerepének felvállalása az EU területén belül. Az-az a háború után önként és dalolva felvállalnák, hogy a harcedzett, harctéri tapasztalattal rendelkező katonai kontingenseik az EUs, amerikai NATO bázisokban pihennék ki a nagy honvédő háború fáradalmait. Gyengébb értelmi képességekkel rendelkezők számára lefordítom. Ez azt jelentené, hogy a renitens tagállamok (Magyarország, Szlovákia) amerikai bázisain ülve demonstrálnák, hogy miért is helytelen szembe menni USA érdekekkel. Hasonlóképp a jelenlétükkel biztosítanák, hogy az EUban senki ne gondolkodjon egy orosz nyitáson.

Mi áll az útjában ennek a nagyszerű és mindenki számára előnyös tervnek? Egyedül az idő.
Az EU és USA érdeke a konfliktusban a kezdetektől fogva, az orosz állam meggyöngítése és megtörése volt, a nyersanyagforrásainak megszerzésének érdekében. Kérdés, sikerül időben döntésre jutniuk a NATO tagállamainak? Elég nagy-e a felkínált konc, hogy megjöjjön az étvágy? Sikerül-e az amerikai választások előtt elindítani a műveletet? Kitart-e az ukránok kurkszki offenzívája a NATO felvételig? Mi lesz Putyin lépése?

Szóval, popcornt...áh, hagyjuk...majd kipattog magától az atomvillanás hőhullámától.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 10. 16., sze – 22:35

nem ertek a politikahoz se a hadviseleshez, de mindig az az erzesem ezeket latva, hogy ha putyint sarokba szoritjak, akkor meg fogja nyomni a nagy piros gombot... es akkor nem csak a popcorn pattog ki

Szerintem a mindegymilyen színű gomb megnyomása előtt lesz még egy olyan, hogy leszedik az összes katonai és GPS, és Starlink holdat maguk fölül.

Amit persze követni fog az orosz holdak leszedése az USA által. Ezek után -jó esetben- leülnek komolyan beszélgetni. Műholdak nélküli hagyományos háborúban azért kicsit elfogyna a tech fölény, meg megnőne a várható emberáldozat is.

Persze, ha ez nem vezetne a várt eredményre, jönne a gomb.

Ez a debil eddig bármit elkezdett követelni, azt elobb-utóbb megkapta. Ne legyen senkinek semmi kétsége: ez már le van papirozva. A renitens országokban még majdan lesz egy kis majdan. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Olyan szinten omlik össze az ukrán front (értsd hullanak mint a legyek:(, hogy az lenne az igazan csoda, ha Oroszországot tárgyalóasztalhoz sikerülne ültetni.

 

Szerintem idén meglesz a Dnyeper, még pont időben privatizálták az állami titán feldolgozó cégüket.

(az indoklás az nem semmi mentális gimnasztika volt: azért kell privatizálni, mert akkor kevesebb a korrupció. Kb. azért kell eladni a kocsimat, mert akkor kevesebb az autoszereles költsége...)

 

Szerintem, ha a nyugat nem pörgeti fel a fegyvergyártást, akkor nem lesz itt különösebb Ukrajna.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Szerintem, ha a nyugat nem pörgeti fel a fegyvergyártást, akkor nem lesz itt különösebb Ukrajna."

 

Ha felpörgetném, lassacskán megtartanám magamnak a produktumokat, hátha jól jönnek még.. kitudja.
Ui vajon lehet még kapni ebayen ajándék-drónt ukrán piacról?

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ha felpörgetném, lassacskán megtartanám magamnak a produktumokat

Persze, fegyvergyár ami kizárólag raktárra dologzik? Ideig-óráig talán, de pont hogy folyamatos termelés és megrendelések kellenek neki /mint minden más gyárnak/; a készleteket meg ki kell pörgetni; erről szól a "forever war".

Csak félig jogos, hiszen eladásnak nem kötelező ukrajnai csatornába irányulnia, még közvetetten sem. Ha pedig az USA és szövetségi rendszere valóban az utolsó ukránig fog harcolni, akkor úgy lesz [új] nyugati fegyver az ukránoknál, hogy egy képletben lesz meghatározva meddig éri meg anyagilag. Szándékosan fogalmazok ilyen sarkosan, mert a képletből biza' hiányzik az emberélet. Itt nem számít Ukrajna, szóval a felpörgetett fegyvergyártásnak nem következménye eme állam további létezése.

Geci egy dolog a proxyháború, oda-vissza gecchi.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Geci egy dolog a proxyháború

Üzlet. A kalkulációnak szükséges eleme az emberélet és tömegek megnyomorítása, mert ettől kerül anyagi forrás az "újjáépítés"-re. Lakatlan területek szétbombázása mögé mi lenne az indok, hogy -adófizetők pénzén- "újjáépít"sék? Kell legalább néhány sűrűn lakott központ amit legyalulnak, hogy kellő érzelmi töltet legyen amire hivatkozva az emberek hagyják magukat kizsebelni.

Ukrajna esetében ez nem teljesen így van: az adott terület újjáépítését úgy kellene előre kalkulálni, hogy az sem tudható hová fog tartozni az a régió. Az úgy elég nehéz.

Vélhetően csak ennyi a képlet: patikamérlegen van adagolva, hogy az orosz gazdaságnak milyen terhelési pontjáig van értelme tovább kardozni velük **, természetesen személyes tét nélkül. Hiszen kb. más faszával verik a csalánt, akik az ukránok mögött állnak folyamatos ellátással - ámde megszámlálhatatlan halottal. Én azt látom, hogy nagyon keveseket érdekel valójában az ukrán demográfiai katasztrófa, ami épp a szemünk előtt történik.

** Úgy értem az orosz gazdaság vélt vagy valós meggyengítésének szándékával természetesen.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

1. Ez egyben a Montreux-i egyezmény felrúgását jelentené török részről, amit 88 éve alkalmaznak.

5. Milyen jó is lenne 1991 után ismét ukrán katonákat látni Magyarországon!

1. Miért jelentené? Az egyezmény kimondja, hogy békeidőben civil hajók korlátozás nélkül, hadihajók korlátozásokkal mehetnek át a szoroson. Háborúban pedig, ha Törökország nem háborús fél, akkor nem mehetnek át, ha háborús fél, akkor pedig Törökország szabadon dönt, hogy kit enged át.

Hát ha V-ös cikkely van, akkor Törökország háborús fél, ekkor a Montreux-i egyezmény szerint saját maga dönt - és dönthet úgy, hogy más szövetségi kötelezettsége miatt minden NATO-hadihajót átenged. 

Nem fogja megsérteni a Montreux-i egyezményt egyáltalán. Akkor se sértené a Montreux-i egyezményt, ha NATO hadihajót nem engedne át, azzal az Északatlanti Szerződést sértené meg.

Milyen jó is lenne 1991 után ismét ukrán katonákat látni Magyarországon!

Most is vannak;

Szijjártó: Magyarország „létszámkorlátozás nélkül” vállalja sérült ukrán katonák magyar kórházakban történő ápolását

[..]

Magyarország egyébként az orosz inváziót megelőzően is ápolt már ukrán katonákat, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (azaz a Honvédkórházban) 2014 és 2019 között összesen 39, a kelet-ukrajnai harcokban sérült katonát ápoltak.

https://telex.hu/kulfold/2022/05/05/szijjarto-magyarorszag-letszamkorla…

Az ukrán győzelmi

             ^^^^^^^

Az értelmezés nálam itt elakadt. El nem tudom képzelni, hogy hogyan fog győzni Ukrajna, amikor

  • jelenleg az országa területén hátrál
  • az öngyilkos pancser kurszki bohóckodása a végórái felé közeledik
  • és az oroszok hallani sem akarnak semmiféle békéről, kizárólag a saját fogatókönyvük szerint, de az meg "Ukrajna veszített" véggel jár

Szóval értem, hogy a stand-upos szórakoztat, de kicsit több komolyságot várnék el.

trey @ gépház

A NATO máris lelőtte Zelenszkij győzelmi tervének legfontosabb elemét

A NATO egyelőre nem hívja meg Ukrajnát a katonai szövetségbe, rövid távon nincsenek ilyen tervek – jelentette ki Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-követe a Kyiv Independent cikke szerint.

Az állásfoglalás azért fontos, mert Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tegnap közzétette az úgynevezett „Győzelmi Terv” részletiet, melynek első és legfontosabb pontja az, hogy a NATO-nak meg kell hívnia Ukrajnát a katonai szövetségbe.

[...]

Ez a (Füstbe ment) Győzelmi Terv!

trey @ gépház

lehet az a titkos terv, hogy halalra rohogtetik putyint?

Sokkal nyugodtabb lennék, ha valóban ez lenne.. ..de továbbraa sem ismert a nyilvános közbeszédben, hogy mi a fészkes fenéről szól ez az egész a NATO ill. EU tagok számára. Nem racionális a beletolt pénz és egyéb erőforrás mennyisége.

Kitart-e az ukránok kurkszki offenzívája a NATO felvételig?

Elnézve a https://liveuamap.com -on látható kék paca zsugorodását, nem.

Aláírás _Franko_ miatt törölve. 
Jákub egy .
neut @

Kurkszhoz az utolsó ukránig fognak ragaszkodni. Sem az ukrán, sem az EUs közvélemény nem viselne el egy látványos kudarcot. Az oroszok kivárnak, mert őrlángon tudják ritkítani az ukrán haderőt. Szerintem, hosszútávon, az a tervük, hogy addig várjanak és lekössék az ellenfelet, hogy egy bekerítési művelet során látványos siker legyen belőle. Erre utal, hogy irgalmatlan mennyiségű haditechnikát lőnek ki, nehezítve az utánpótlást és a visszavonulást.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Sem az ukrán [közvélemény]

Le van szarva; nem tényező

sem az EUs közvélemény nem viselne el egy látványos kudarcot.

Szerintem meg simán: pont ahogyan a "nagy ukrán ellentámadás" utáni pofára eséstől sem omlott össze semmi: tudomásul vették és ment minden tovább: kerestek bűnbakot és tolják tovább ugyanazt a propagandát.

Az ukránoknak és az EUs közvéleménynek más a hangulata és a hozzáállása a korábbi offenziához képest.

Ezért kell, hogy ne tudják elsunnyogni a bukást, és ezzel tisztában vannak az oroszok is. Ezért akarják lekötni az ott harcoló alakulatokat és ezért kísérleteznek az ukránok újabb és újabb betörési kísérletekkel.

Ha csak simán  kiszorítják az ukrán haderőt annak nincs stratégiai jelentősége. Egy támadó sereg veszteségei 3:1-hez. Ha fenn akarják tartani a benyomulást az ukránok, akkor be kell ásniuk magukat, ehhez folyamatos utánpótlás kell. így is úgy is erőforrást vonnak el a front többi szakaszáról. És minden egyes kilőtt, utánpótlást hozó teherautó két helyen fáj.

Feltételezem, hogy amint elkezd fagyni és havazni, az oroszok északi és déli irányból elkezdik bezárni a területet. Gyakorlatilag egy második Sztálingrádot akarnak eljátszani. Egyetlen kockázati tényező az ukránok eredeti célja, a Kurszki atomerőmű.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Azt nem mondhatja, hogy rugalmas elszakadási terv. Ahogy Európa se pucsíthat be Vlagyinak, hogy gyere csak barátom. Arra megy a játék, minél tovább húzzák, annál kisebb területi következményei lehetnek. Sajnos közben az emberélet is kopik.

5.

Szerintem nem csak a "renitens" országokra gondoltak, hanem úgy általában az egész EU területére: az USA állampolgárok felé úgyis "költségeket akar csökkenteni", ukrajna pedig gyakorlatilag a US state dep. / CIA által tulajdonolt és irányított ország ami a legodaadóbb USA csatlós szerepre törekszik (eddig a románok törekedtek erre a pozícióra  leginkább NATO tagok között).

Aztán egy háborúban álló ország hogy fog csatlakozni a NATO-hoz, annak szabályainak felrúgása nélkül? Persze kétségeim nincsenek, Portugáliát is cserbenhagyta a NATO.

Kezd már ez rohadtul unalmas lenni. Adják meg magukat az ukránok, a Zselét küldjék vissza a balettba ugrálni, legyen végre egy rendes, oroszbarát kormány, az orosz kisebbségek kapjanak előjogokat, esetleg dolgozzanak aktívabban az ukrán "testvérállam" visszatereléséért ölelő medveanyácska kebelébe, népesítsék be a gyalázatos ukrán földet.

Ezután térjünk már végre rá az orosz "békeajánlatra", azaz a NATO takarodjon minden országból, amely 1997 után csatlakozott (csehek, lengyelek, mi, bolgárok, románok, lettek, litvánok, észtek, szlovénok, szlovákok, albánok, horvátok, montenegróiak, meg a macedónok), és vállaljon kötelezettséget arra, hogy ezekben az államokban semmilyen katonai tevékenységet nem végez a jövőben.

Aztán legyen egy kis szünet, de ne túl sok, nehogy Putyin idő előtt eltávozzon, és utána jöhet a következő lépés, amiért drukkolhatunk neki, hogy sikerre vigye.

Vagy talan a 3. vh kitoresenek es egy atomhaborunak a veszelyet ne ilyen csuszos lejtos szarkazmussal gunyolodd el peldaul.

2.5 ev utan ismerje be az osszes fel, hogy hulyeseg volt alairni a Budapest Memorandumot (amihez amugy EU tagorszagoknak semmi koze, de epp finanszirozzak a betartatasi kiserletet), de kozben a NATO erositgesse szepen a keleti hatarait.

de kozben a NATO erositgesse szepen a keleti hatarait

Pont ezt kell tenni. A NATO tagországok saját képességeit kellene tovább fejleszteni, korszerűsíteni. Ukrajna ugyanolyan külső fenyegetés mint Oroszország: csak éppenséggel a közvetlen szomszédunk (attól függetlenül, hogy az amerikaiak tulajdonolják és irányítják az országukat).

Az inkabb a kiindulasi alkualap. Legbelul meg az oroszok is tudjak, hogy irrealis elvaras, hogy majd 10 kelet-europai demokracia kinepszavazza magat a NATO-bol, mikozben USA allami szervek tulajdonoljak a sajtojuk nagy reszet.

Meg annal is irrealisabb, mint az, hogy meg a Krimbol is menjen ki az utolso orosz katona, hogy egyaltalan elkezdjenek az ukranok targyaloasztalhoz ulni.

Mindketto "messzirol kezdi az alkut", irrealis felteteleknel.

Az ujdonsag resze az, hogy Zelenszki most olyan mondott, mintha leszarna, hogy kitor a 3. vh (vagy szerinte mar kitort), meg azt is, hogy atomhaboru lesz-e. Eddig nem volt ennyire egyertelmu, hogy a Fold masik 200+ orszaganak a sorsa ennyire hidegen hagyja, miutan ebbol a 200+-bol 30+ szamolatlanul kuldte neki a penzt es a hadisegelyt.

Pont leszarom az ukranok sorsat, ezekutan vegkepp, de kozben pont elvarom az oroszokkal szomszedos NATO tagorszagoktol, hogy mutassanak erot a hatarokon. Katonailag. Ne legyen erdemes egy orosz repulonek se NATO hatart sertenie, 10 meterrel se.

De ami nem NATO, es igy all a vilag tobbi reszehez, azt a fasznak fizetjuk?

Adják meg magukat az ukránok

Ki mondta ezt? Csináljanak amit akarnak: saját dolguk, semmi közünk hozzájuk. Amihez közünk van az, hogy a saját erőforrásainkat mire költjük: az ukránok saját erőforrásaikkal ahhoz kezdenek amihez akarnak: ha a férfi népességük maradékát is húsdarálóba akarják küldeni: kik vagyunk mi, hogy megállítsuk őket? Csak éppenséggel nem kell hozzá finanszírozást és egyebeket nyújtanunk.

Az általad kívánt állapot mellett milyen más módon tartod lehetségesnek az Orbánok "tárgyaljatok, kössetek békét" mantráját?

Te magad ismered el a fenti mondataiddal, hogy vagy megadják magukat, vagy elpusztulnak, következésképpen a kérdésedre az egyik válasz, hogy te magad is.

Hol állna meg szerinted Oroszország, ha Ukrajnát kénye-kedve szerint szétszedné? Elég lenne, vagy még többet akarna (mint ahogy akar most is)?

Te magad ismered el a fenti mondataiddal, hogy vagy megadják magukat, vagy elpusztulnak, következésképpen a kérdésedre az egyik válasz, hogy te magad is.

Szó sincs róla. Fogalmam sincs, hogyan oldják meg az ukránok a helyzetet amiben vannak: szerencsére nem nekem kell ezt kitalálnom helyettük. Azt látom, hogy 2022 április végén lett volna lehetőségük egy módon rövidre zárniuk a konfliktust (szerintem enyhébb feltételekkel mint amire most kilátásaik vannak): amit választottak saját maguknak választották: nincs beleszólásunk és ráhatásunk (nem is lenne helyes, ha belepofáznánk), hogy mit csinálnak: saját szuverén kiváltságuk és felelősségük saját országuk védelme: oldják meg. Nem nekünk kell kitalálni, finanszírozni helyettük.

Mégis mi késztet Téged arra, hogy vindikáld magadnak a jogot, hogy az ukránok nevében, az ő pozíciójukból okoskodj? Fogalmunk sincs, hogy pontosan milyen erőforrásaik vannak, mit hogyan áraznak be, 1 km^2 -ért hány életet hajlandóak feláldozni stb: ez az ő belügyük. Az viszont a mi belügyünk, hogy a saját -igencsak véges- erőforrásainkat mire fordítjuk; pláne egy velünk évtizedek óta kifejezetten ellenséges ország kapcsán. Szerintem messze túlmenően túl sok gesztust gyakorolt már a magyar vezetés az ukránok felé, akik ezt a jóindulatot gyengeségként értékelték.

--

Hol állna meg szerinted Oroszország, ha Ukrajnát kénye-kedve szerint szétszedné?

Nézd meg a 2022 februártól mai napig eltelt idő alatt a térképet és vetítsd le, hogy szerinted meddig tud oroszország eljutni és mennyi idő alatt. A topográfiai térképet ne feledd.

Jelen pillanatban még Odessza megszerzése is csak nedves álom nekik.

--

Elég lenne, vagy még többet akarna (mint ahogy akar most is)?

Te olvastad a 2022 áprilisi szerződést ami kevésen múlt, hogy nem lett véglegesítve?

Fogalmunk sincs, hogy valójában mit akar Putyin, ahogyan arról sincs, hogy miért az irracionálisan nagy mennyiségű elégetett erőforrás a nyugat részéről.

"hogy miért az irracionálisan nagy mennyiségű elégetett erőforrás a nyugat részéről."

Ebben segíthetek: Elfogytak a gyarmatok és az erőforrások. A nyugat európai, rablógazdálkodáson alapuló jóléti rendszer romokban hever. A nyugati technológiai fölény szép lassan semmivé lesz. Az elmúlt 50 évben, két keleti ország is köröket vert rá EUra, nulláról indulva.

Az utolsó nagy nyersanyagkészletek közül az utolsó EU számára, olcsón,  könnyen elérhető Oroszországban és Ukrajnában van. 

Ez az egész, nem Ukrajna miatt van, hanem amiatt, hogy ki fogja birtokolni és lenyúlni ezeket a nyersanyagkészleteket.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Elfogytak a gyarmatok és az erőforrások. A nyugat európai, rablógazdálkodáson alapuló jóléti rendszer romokban hever.

Ezért durva, amit a Digital Services Act-tel művelnek főmuftiék.

The EU has warned Elon Musk that it may calculate fines against his social-media platform X by including revenue from his other businesses, including SpaceX, xAI and Neuralink.

https://x.com/visegrad24/status/1846858450091094131

Ez azért a pofátlanság legjava.

Nem mellesleg ha tényleg meglépik, hogy teljesen más cégeket is bevonnak a büntetési körbe, azzal olyan precedenst teremtenek, ami megöli a vállalkozó kedvet az EU-ban.

Tim Cook-nak már Trumpot kellett felhívnia, hogy csináljon végre már valamit az EU-val, mert nagyon durva, amit leművelnek ott Prüsszelben. Trump azt mondta, hogy előbb meg kell választódnia, de ha tényleg ő nyer, akkor az EU ingyen pénzének védelmi pénz harácsolásának vége.

https://x.com/joma_gc/status/1846914228864606354

Valaki más is írta, ahogy te is, hogy az EU gazdaság romokban hever. Ezekkel a mondvacsinált büntetésekkel próbálják úgy-ahogy felszínen tartani az EU-t, ahelyett, hogy végre megreformálnák a vízfejet, hogy tényleg versenyképes legyen.

Már Macron is feleszmélt, és azt mondja, hogy a túl sok szabályozás, és nem elég befektetés kinyírja az EU-t.

https://x.com/adriandittmann/status/1846319414700056953

Von Der Leyen-ék kivéreztetik az EU-t, és ez már baromira nem vicces.

Szerintem küldjük fiainkat harcolni Ukrajnáért! Kezdjük a besorozást a tieiddel!

(Naiv suckit, aki szerint majd a NATO megy harcolni :D :D amerikai stb. katonákkal :D :D :D Tán még Rambonak is szólnak, hogy jöjjön vissza a nyugdíjból!)

trey @ gépház

A kocsmában nem állok le pofozkodni a nálam nagyobbal. Különösen, ha a haverjaim csak adogatják a széklábakat és lelkesen buzdítanak. 

És emlékeztetnék mindenkit, hogy ez a konfliktus nem most indult, hanem több mint 20 éve!

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

hanem több mint 20 éve!

Jó lesz az 100-nak is. Ti. a nagy orosz ukrán ellentét kb az első világháború és a szovjet szocialista forradalom környékén indult, amikor az ukránok nem igazán szerettek volna közösködni velük.

Aláírás _Franko_ miatt törölve. 
Jákub egy .
neut @

1917 előtt nem létezett Ukrán állam.Volt Kievi rusz ami gyakorlatilag a  a mongolok előtt széthullott, utána 600 évig éltek úgy, hogy területileg minimum két ország közt volt a terület felosztva. Mikor sikerült is valamekkora egységes államszerűséget összerakniuk, akkor is nem a mai Ukrajna teljes területét uralták, hanem pár oblastnyi régiót. A mai ukrán állam területileg az I. vh. után jött létre. Krímet, pl. csak 1954ben kapták ajándékba.

Még, magát az ukrán nacionalizmust, identitást is csak 1920 után kezdték kitalálni. Jah, és a legviccesebb, hogy még ezt is a Szovjet Bolsevikeknek köszönhetik! Ha nincs a szovjetek identitáspolitikája, soha nem lettek volna ukrán nácik a II. vh.-ban.

Szóval van itt probléma dögivel...

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "