Miért a CET, azaz téli időszámítás a helyes Magyarországon

Mivel az időzónák Greenwichen átmenő hosszúsági körhöz lettek definiálva, a Greenwich+1 óra hosszúsági köre, más néven dél-köre Magyarország nyugati határának közvetlen közelében Ausztrián megy át. Azaz itt helyi idő, vagy Napidő is egyben a CET idő, vagyis a Greenwich+1 téli idő. Ehhez közelebb vagyunk mint a Greenwichen+2 óra hosszúsági köréhez, ami egyben a CEST azaz nyári időszámítás ideje. Nem véletlen, hogy a nyári időszámítás bevezetése előtt mindenhol közép-európában Greenwich+1 óra volt az hivatalos idő télen-nyáron. 

Akit érdekel, hogy mennyi a helyi idő a városában, ahol lakik itt egy hasznos app hozzá: Solar Clock 
Az app előnye, hogy az aktuális lokális időt, azaz azt az időt amit egy Napóra is mutat, valamint Mean Solar Time-ot is mutat. Ez utóbbi annak felel meg, hogy: Mennyi lenne az idő ha a zónaidőt a városomon átmenő hosszúsági körhöz igazítanánk. 

A Napidő ingadozását a Föld pályájának és tengelyének sajátosságai okozzák. Azaz egy Napórán az árnyékmutató nem jár mindig egyenletesen, illetve a Nap látszólagos mozgása egy földrajzi pontból nem azonos sebességű különböző naptári napokon. Két fő tényező befolyásolja ezt az ingadozást: a Föld elliptikus pályája, azaz excentricitás, és a Föld tengelyferdesége, azaz axiális ferdeség. 

A Föld nem pontosan kör alakú, hanem elliptikus pályán kering a Nap körül. Ez azt jelenti, hogy a Föld nem mindig azonos sebességgel halad pályáján.
Perihéliumkor, amikor a Föld a legközelebb van a Naphoz gyorsabban mozog. Ez van január eleje körül.
Aphéliumkor, amikor a Föld a legtávolabb van a Naptól lassabban mozog. Ez július eleje körül van.
Szóval mivel a Föld pályája nem kör alakú, a Nap delelésének időpontja ingadozik, azaz két delelés között nem mindig pontosan 24 óra telik el. Így az egyenlőtlen sebesség hatással van a Napidőre. 

Továbbá a Föld tengelye nem merőleges a keringési síkjára (ekliptika), hanem körülbelül 23,5 fokban megdől. Ez azt jelenti, hogy a Nap látszólagos útja az égbolton nem egyenes, hanem ferde.
Az év során a Nap látszólagos mozgása az égbolton változik, és ennek eredményeként a delelés ideje is módosul. A Nap a nap folyamán néha gyorsabban, néha lassabban látszik haladni a horizonton.

Ezeket az ingadozásokat az úgynevezett időegyenlet, angolul equation of time fejezi ki, amely megmutatja a valódi Napidő és a Mean Solar Time közötti különbséget az év különböző napjain. A különbség az év során plusz-mínusz 16 perc is lehet. A Mean Solar Time ezeket a fent felsorolt okokból eredő ingadozásokat kisimítja egy átlagos értékkel.

Szóval ha azt szeretnénk tudni mennyi lenne a pontos idő, ha azt például Budapesthez (Veszprémhez, Kecskeméthez, stb) lenne igazítva a zónaidő és nem Greenwichből kiinduló, nyári időszámítással megbolondított mesterséges időzónához, akkor érdemes bekapcsolni az App settingsében a Mean Local Time opciót. 

Akit érdekel a helyi idő, azaz Napidő számításának módja itt az egyik legkorábbi C nyelvű kód, ami el is érhető: https://gist.github.com/jbedo/2199439
De található még számtalan programnyelven kód erre a feladatra. 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 10. 04., p – 12:04

Érdekes! A delelés ellipszis pálya miatti ingadozására nem is gondoltam eddig. Jó tudni!

Van egyébként ennek valami gyakorlati haszna is?

Szerintem az a normális ha napkelte és dél között ugyanannyi idő telik el mint dél és napnyugta között, mert adott lokációban ez a természetes. Illetve ha Greenwich mint kiindulópont már adott, legalább minimális mértékben torzuljon ez a délelőtt-délután időegyenlőség. Szilveszterkor akkor durranjon a pezsgő amikor valóban éjfél van! :-D

Illetve egy komoly érv a nyári időzóna véglegesítése ellen az, hogy abban az esetben reggel még 8 órakor is sötét lenne télen, ami nagyobb hátrány mint a később megy le a Nap délután "előnye". Igazából soha be sem kellett volna vezetni a nyári időszámítást. 

Érdekesség, hogy 1992 és 2002 között Tonga szigetén marketing okokból a turizmusnak kedvezve UTC+14 volt a nyári idő. Földrajzi helyének megfelelően Tongán UTC+12 lenne a megfelelő időzóna, de UTC+13-mat használnak és ehhez adtak hozzá még +1 órát a nyári időszámításukkal. Így késő este is még világos volt és a turistáknak ez nagyon tetszett, legalábbis így gondolták. Akár javultak ettől a turizmusból származó bevételek akár nem ez alatt a tíz év alatt, végül Tonga 2002-ben megszüntette a nyári időszámítást és maradt télen-nyáron az UTC+13, ami még mindig +1 óra eltérés.

Én mindig a nyári időszámítás mellett voltam, mert a legtöbb ember dolgozik, suliban van, és órához (nem világossághoz) kötötten. Én azon a véleményen vagyok, hogy szerintem mindegy, hogy melóban/suliban tartózkodva még sötét van vagy sem, ellenben mikor az ember haza szabadul, akkor nem mindegy, meddig van még onnantól világos. Télen a GMT+1-el hazafelé már sötét van (úgy, hogy reggel melóba menet még sötét van, tehát nem nyertünk reggel semmit), és így nagyjából bentre korlátozódik a tevékénység vagy fél évig.

Persze ezer szempont van amit figyelembe kell venni, de nekem az a  fontos, hogy amikor én rendelkezem az időmmel, akkor lehetőleg a legtöbbet legyen világos. És engem cserébe nem érdekel, hogy dél előtt és után egyenlő ideig van-e világos (mert a munkaidő nem ehhez van igazítva), vagy az, hogy tényleg matematikailag éjfélkor van-e a szilveszteri tüzijáték.

Nekem már most minden bajom van, hogy 6 óra felé már sötét van, és akkor jön hó végén a mínusz egy óra, amikor már melóból hazafelé sötét lesz... Útálom.

"Télen a GMT+1-el hazafelé már sötét van (úgy, hogy reggel melóba menet még sötét van, tehát nem nyertünk reggel semmit)"

Mármint kinek a melóba menet van sötét? Neked?

Azért 7:30-kor már világos szokott lenni télen, sokan akkor ébrednek vagy reggeliznek.

Én nem tennék ilyen általános kijelentést, hogy munkába menet vagy hazafelé van-e sötét. Tippre az emberek 90%-a 7 és 10 óra között kezd dolgozni. Ennek nagy része GMT+1 -ben is világos munkába érést jelent. És ugyanilyen szórással is érnek haza, ráadásul 16-kor már sötét van, egyik időszámitás sem ad értékelhető világos délutáni időszakot az emberek nagy részének.

Szerkesztve: 2024. 10. 04., p – 13:09

Ez nekem nagyon hasznos volt,mert nem tudtam ezeket. Köszönöm. Gondolom azért nem tud megállapodni az únió, hogy melyik legyen és eltörölhessék a végre az óraállítást. Csak ugye egyik nyárit akar másik télit, és üzleti életben 1-2 órás ide oda csúszások nem tesznek jót a kereskedelmnek ezért megy a huzavona.

A gondom, hogy az eu lakosságának cirka 300 millió embere szenved ettől, de még mindig fontosabb az üzlet, mit fél kontinensnyi ember jóléte

-42-

Szerkesztve: 2024. 10. 04., p – 13:24

A különbség az év során plusz-mínusz 16 perc is lehet.

Ez biztos? Frekvenciaja, szorasa stb.?

> Szóval mivel a Föld pályája nem kör alakú, a Nap delelésének időpontja ingadozik, azaz két delelés között nem mindig pontosan 24 óra telik el.

A keringésnek biztosan van köze a deleléshez?

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Igen, biztosan.

A Fold mindig ugyanannyi ido alatt fordul a tengelye korul. Viszont a Fold nem egyenletes szogsebessegel kering, mert nem korpalyan megy, hanem ellipszisen, a Naphoz kozelebb gyorsabban. Emiatt a "celpont" valtozik.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Van egy egészen extrém példa a naprendszerünkben: a Merkúr. Ott egy nap hosszabb mint egy év. A nap tömegéből és a Merkúr nagy keringési sebességéből adódóan kialakult 2:3 -as tidal lock az oka. A Merkúr felszínéről nézve a Nap ott reggel felkel, túlmegy a delelési pontján, majd egy ideig visszafele megy ellentétes irányban átlépve a delelési pontot, majd újra az eredeti irányban halad a Merkúr égboltján. Azaz háromszor is delel a Nap a Merkúr egén, az egyébként hosszú 176 földi napnak megfelelő 1 merkúri nap alatt, szoláris nap. 

Egyébként 59 földi nap a Merkúr sziderikus napja, azaz ennyi idő alatt fordul meg a tengelye körül és 88 földi nap a Merkúr Nap körüli keringési éve. 

Nagyon jol leirtad a csillagaszati reszet. Ha Napkoveto napelemet szeretnek, nagyon hasznos lenne (egyebkent olyan C kodot is lattam mar - pont erre - ami a legkor fenytoreset is beleszamolja).

Viszont az emberek csak lazan a Nap allasahoz kotve elik az eletuket. A nyugaton megszokott 9 oras munkakezdes 3 oraval van del elott, es ebedszunet+5 oraig vannak ott. Ez mar behoz egy aszimmetriat. Ezen tul sokkal tobben vegeznek mindenfele egyebeket munka/suli utan, mint elotte (akkor max. valami sport fer bele annak, aki nagyon komolyan veszi). Ez meg aszimmetrikusabba teszi a delhez viszonyitva. Szinten sokkal tobben maradnak fent ejfelig (vagy kesoig), mint kelnek fel akkor. Marpedig az emberi tevekenyseghez praktikusabb igazitani az ilyet, mint a csillagaszatilag helyesnek gondolt ertekhez (akik amugy is csillagidot hasznalnak).

Ezert jobb a nyari ido - telen foleg, amikor amugy is kevesebb a napfeny.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Az én érveim a téli azaz CET időzóna mellett a következőek: 

Én is 9 órára járok dolgozni és így már világosban tudok elindulni reggel amitől jobb kedvem van. Ha sötétben kellene az nem tetszene. 

Érdekes módon Franciaországban és Spanyolországban is CET időzónát használják, illetve nyáron a CEST időzónát, mint mi. Ennek oka, hogy a Francisco Franco alatt a szövetséges náci Németország időzónájához igazították a Spanyol időt UTC+1-re. Franciaországban a német megszállás alatt váltottak CET időzónára. Spanyolországban Franco után is megmaradt a CET illetve CEST idő, pedig az ország túlnyomó része nyugatra esik a Grenwichi hosszúsági körtől. Barcelona meg kb pont a közelében van. Franciaország pedig gazdasági racionalitásból maradt a CET időzóna mellett, pedig a nácikat nem nagyon szeretik arrafelé, akiknek a CET időzónájukat köszönhetik. 
Arrafelé a nyári CEST idő már +2 óra eltérést jelent a földrajzi fekvésüknek megfelelő helyi idejükhöz valójában igazodó zónaidőhöz képest. Sőt Spanyolországhoz tartozó még nyugatabbra levő Kanári-szigeteken egy már +3 óra eltolódás. Számukra egyértelműen a téli CET az egészségesebb választás, ami így is +1 órát jelent. Összességében előnyös, hogy az EU nagy részén ugyanaz az időzóna van. Jobb lenne ha ez így is maradna.
A CET majdnem pont megfelel a Magyar helyi időnek és még télen is elfogadható a franciáknak és spanyoloknak a +1 óra eltolódás ellenére, vagy legalábbis megszokták. 

Az éjfél előtti alvás az egészséges. Erre vannak különböző kutatások. Az emberi test cirkadián ritmusa szabályozza az alvási ciklusokat, és ez a belső óra általában a naplementéhez igazodik. Ennek következtében a korábbi lefekvés (az éjszaka első felében) jobb minőségű, mélyebb alvást eredményezhet. Az alvás első néhány órája különösen fontos a test és az agy regenerációja szempontjából, mert ilyenkor jellemzően több a mély alvási szakasz (nREM alvás), amely elengedhetetlen a fizikai és mentális egészséghez. 
Ezért egészségesebb választás ha az éjfél hivatalosan is nagyjából akkor van, amikor a valódi Nap járása szerinti éjfél. 

Érdekesség, hogy Kínában egyetlen időzóna van, ami a Pekingi idő. Pedig Peking nem az ország közepén helyezkedik el, hanem a keleti szélén. Innen nyugatra földrajzilag 3 időzóna is indokolt lenne. Úgyhogy az ország nyugati részén lakó újgurokkal még időzóna tekintetében is kibasznak. 

A spanyoloknal pl. pont jo a nyari. Malagaban annyira meleg van, hogy este mennek ki, amikor mar csak kellemesen meleg az ido, es a parton is el lehet viselni, nem csak a vizben. Kicsit beljebb meg mertunk 43 fokot is, ahol nem huti a viz (mult augusztusban). Az uzletek/kajaldak nyitvatartasa is ennek felel meg: van, ami este 8-9-kor nyit. Nem ugy tunt, hogy problemajuk lenne a UTC+2-vel.

Kina megint mas: ott nem szorakoznak sem a teli-nyari atallassal, sem az idozonakkal. A lakossag 90%-a a parthoz kozel el, a maradek 10%-nak meg nem eri meg az idozonakkal jaro macerat (max. megbeszelik egymas kozt, hogy nem 8-9-kor kezdenek, hanem amennyi epp kenyelmes).

Engem meg az sem zavarna, ha az egesz bolygon lenne 3-4 idozona (8 ill. 6 oras elteresekkel), vagy ha mindenhol UTC lenne, es a helyi szokasoknak (esetleg a konkret cegnek) felelne meg a kezdesi ido. Most pl. egy multinal egy globalis esemenynel minden szervezo felteszi, hogy mondjuk malaj meg kazahsztani ido szerint mikor kezdodik, ugy meg mindenki tudna, hogy a UTC-beli 14:00 nala mennyi.

A pacsirta vs. bagolyba nem mennek bele, mindenkinek mas felel meg. Nekem az utobbi.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Legyen jó sokáig világos télen is meg nyáron is. A reggel ki érdekel.