"Újabb összegeket vont le az Apple a magyar felhasználóktól"

A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint ismételten az Apple-lel kapcsolatos fizetési problémákról érkeztek bejelentések. Egyik olvasónk jelezte, hogy az ő bankszámlájáról 13 alkalommal vontak le pénzt.

[...]

Részletek itt.

Hozzászólások

Sorry, úton vagyok, te ez 🍿gyanús!

 Majd edzés után kipofozom! 🤣

trey @ gépház

Erről az a vicc jut eszembe, aminek a végén a medve azt mondja, hogy „vadász, vadász, te szopni jársz ide”. Kérem ka’ccsojaki.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Jó lesz ez, a fintech világ, ne féljetek! Már várom, amikor a cégek a semmiért fognak pénzeket lenyírni a birkákról. 

De a digitális pénztárca jó, tetszik érteni?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Már várom

Nem kell várnod, egy ideje már történik, amint a mellékelt ábra is mutatja :-D

De a digitális pénztárca jó, tetszik érteni?

Szajkózza többek között Szíjjártó "Készpénz, mindig" Péter... hogy is szól a mondás? "Vizet prédikál de bort iszik"

Szerkesztve: 2024. 10. 01., k – 17:09

Sosem értettem, hogy hogyan lehet annyira ostoba és naív valaki, hogy engedélyezze, hogy bármely cég vagy szolgáltató pénzt vonhasson le a számlájáról a jóváhagyása nélkül.
A lustaság és kényelmesség árát most jól megfizetik! Reméljük, tanulnak belőle.

A levonások egy része - nem lehet (?) hogy, - valamilyen szolgáltatás igénybevételét követő automatizmus, az évfordulóval ismét esedékessé váló igénybevételi díj. Vagy "egyhavi" összeggel megkötve, de valójában és összességében 12 hónap részlettel aláírva. (Ezt általában a felhasználó az üzletkötésnél egy kattintással elfogadja, majd ezt el is felejti.)

Én jártam úgy, - hogy az automatikus "renew"-t is elfogadva, - használtam egy évig a szolgáltatást, de közben a lejárta előtt, - talán év végén, - a bankkártya lejárt, cserélték, - új kártyaszámmal, azt már nem aktiváltam a G-nél a mobilon, - a régi, már nem aktív kártya maradt bent, - gondoltam, így már nem vonhatják le az évfordulós összeget, mivel nem ismerhetik az új aktivált kártya számát. Nagyon tévedtem. Levonták a következő évet is, mint a sicc. - Egyetlen esetben nem tudnak levonni.., ha "nincsen pénz" a kártyán! :)

(Igaz, úgy "hirtelen felindulásból" vásárolni sem lehet vele, de hát a bankszektorban úgyis mindenki a megtakarítások fontosságáról beszél...)

A levonások egy része - nem lehet (?) hogy, - valamilyen szolgáltatás igénybevételét követő automatizmus

Nem számít, harmadik fél csak akkor emelhet le bármilyen összeget a számládról, ha voltál olyan balga és nem tiltottad le a "csoportos beszedési megbízást" a bankodnál. Ha letiltod, akkor senki, semmilyen címen nem vonhat le pénzt az explicit engedélyed nélkül.

Ennek az engedélyezése vagy tiltása csakis Terád és a számlavezető bankodra tartozik, senki másnak semmi köze hozzá.

A cikk elején nem említik ezt:
"Egyik olvasónk jelezte, hogy az ő bankszámlájáról 13 alkalommal vontak le pénzt."
"a világcég tévesen lecsapolta a magyar felhasználók bankszámláját"
...stb.
Később valóban kiderül, hogy kifejezetten kártyatranzakciókról van szó.

Így viszont még cifrább. Ha egy cég csak úgy bemondásra tranzakciót kezdeményezhet, és ezt a bank a tulajdonos tudta nélkül, mindenféle hitelesítés (PIN-kód) és jóváhagyás nélkül csak úgy végre is hajtja, na az bizony alapjaiban kérdőjelezi meg az egész banki rendszer megbízhatóságát és létjogosultságát.

Ez így tényleg durva, és el kéne alaposan gondolkodni azon, hogy miért mondja a gengszterminiszterünk, hogy "készpénz, mindig".

Ha egy cég csak úgy bemondásra tranzakciót kezdeményezhet, és ezt a bank a tulajdonos tudta nélkül, mindenféle hitelesítés (PIN-kód) és jóváhagyás nélkül csak úgy végre is hajtja, na az bizony alapjaiban kérdőjelezi meg az egész banki rendszer megbízhatóságát és létjogosultságát.

Nem csak úgy bemondásra, ahogy a cikk is írja, korábbi (engedélyezett) tranzakciók, feltehetőleg van köztük olyan, ami előfizetésre használt tranzakció, azt meg nem fogják havonta újra engedélyeztetni, Kicsit bonyolultabb annál a kártyás világ, mint ahogy te elgondolod (annál is, amit én láttam belőle régebben).

Mondd ezt azoknak, akiknek negatívba fordult az egyenlegük, ami elvileg nem is lehetett volna. (Az előző hírnél írta valaki, vagy a forrás híroldalon. Nem ellenőriztem, csak elhittem. De cáfoljatok rá, hogy márpedig ilyen nem lehet.)

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Nem árt tudni, hogy amikor kártyával vásárolsz, akkor a vásárlás pillanatában (amikor az SMS-t vagy push üzenetet is kapod a vásárlásról) csak engedélykérés történik, és a bank zárolja az összeget, aztán ha a POS-t zárja a bolt (jellemzően nap végén, de kis forgalmú boltok esetén több nappal később is lehet, ez a kártyaelfogadói szerződéstől függ), akkor elszámol az elfogadó bankkal, az elküldi a tranzakciót a kártyakibocsátó banknak, és a tényleges terhelés csak akkor történik. Ennek a tényleges terhelésnek határideje van, de ez elég hosszú is lehet esetenként. A bank pedig a zárolt összeget egy adott idő után feloldja, ha nem jött be a tényleges terhelés. Ezt a kártyabirtokos gond nélkül elköltheti, aztán hopp, mégis bejön a terhelés, és a számlán nincs annyi pénz, jön a negatív összeg.

Másik eset: autókölcsönző. Ott kölcsönzésnél lefoglalják a várható összeget, aztán valamiért hopp, több lett (erre sokféle ok lehet, de én nem értek hozzá). Az adott engedélyszámon beterhelik a teljes összeget, nem annyit, amennyire engedély volt. Hasonlóképp mondjuk szállodában, érkezéskor zárolják a várható összeget, aztán a kedves vendég kiissza a minibárt, és rendszeresen vacsorázik a szállodában a szobaszámla terhére. Utólag a szobaszámla nagyobb lesz, nem biztos, hogy a számlán lesz fedezet.

Erről már korábban elég sokat irtam. A lényeg hogy van arra lehetőség hogy te engedélyt adj ismétlődő kártya tranzakciókra (un. recurring payment). Az engedély megadása után (ez általában egy normál fizetés) egy adott összegig (vagy akár összeg nélkül) bármikor megterhelhet a szolgáltató. Igy működik az összes média / streaming szolgáltató előfizetés, és ez egy kényelmi szolgáltatás az ügyfélnek.  

Ha nem akarod tovább az adott szolgáltatást akkor azt jelzed a szolgáltatónak, aki kiüti az engedélyt reprezentáló ojektumot, és ennyi.

Ez normál esetben teljesen jól működik, egészen addig, amíg valami rendszerhiba miatt a szolgáltató nem kezd el több terhelést beküldeni. Ezek "illegális" terhelések hiszen nem történt utána teljesítés. A banknak kárpótolnia kell, majd pedig ezt lerendeznie a szolgáltató felé, ezt az utolsó eset után az MNB nagyon világosan elmondta. 

Ügyfélként egyébként a megoldás a chargeback indítása. Ez az amit a kereskedők nagyon nem szeretnek, mert ez úgy indul hogy a bank beterheli a kereskedőt a vitatott összeggel PLUSZ a büntetéssel és a kereskedőnek van talán 30 napja bizonyítani hogy tényleg történt szolgáltatás. Ha nem tudja, akkor bukja a pénzt. Ha ez sokszor megtörténik, akkor ez akár odáig is vezethet, hogy a kereskedőt kitiltják a VISA/MasterCard rendszeréből amig rendbe nem rakja a dolgait.

Mit tehetsz még? Vagy nem használsz apple accountot ilyen szolgáltatásokhoz és közvetlenül a szolgáltatóknál fizetsz elő (ami egyébként olcsóbb is), vagy pedig egy olyan virtuális bankkártyát adsz meg mely mögött egy virtuális számla áll, ahol annyi pénzt tartasz csak, ami az ilyen rendszeres terheléseket lefedi. Tudod még korlátozni a banki appodban a napi online terhelések maximumát is.

Már jó ideje létezik a bankoknál a beszedési megbízás. Eléggé kényelmes. Az állandó utalgatás macerás tud lenni, főleg ha az ember szabin van külföldön.

Na de amikor valami gebasz van, és a beszedés nem teljesül, vagy nem úgy, vagy túlságosan jól, akkor az az ügyintézés, ami a reklamációhoz kell, sok évnyi egyedi utalgatás maceráját übereli néhány hét/hónap alatt.

Az a qrva utf8, mar megint.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én pl az Adobe előfizetést nem tudom lemondani már egy idő óta. Végül csináltam egy virtuális kártyát amit beregisztráltam, aztán eldobtam. Most megfenyegettek hogy felfüggesztik az előfizetésem…. Tegyétek!

Valahol az egyik kollégám egy virtuális kártyát akart használni, de a stripe konkrétan elutasította a azzal való fizetést. Amúgy néha tényleg az általad leirt az egyetlen járható út. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

No, ez egyre izgalmasabb lesz. 2024. október 1. méltán kerül be az IT bénaságok, amatőrizmus naptárába.

Először jött a Switch IT adatszivárgás. Most meg Apple. Szerintem nincs annyi 🍿 és 🍕, ami elég lenne ehhez a sztorihoz. Talán egy kis 🥐 -nal még megfejelhetjük.

Én ez a táblázatot használom: https://www.unicode.org/emoji/charts/full-emoji-list.html

Nem találtam benne ilyet. Add be igényként a Unicode Consortiumnak. Vagy pingesd meg a tagokat: https://home.unicode.org/membership/members/ Én támogatlak! Viszont akkor a palacsinta és a töltött káposzta is kerüljön be! De ne az amerikai verzió: 🥞

Ez a márka ára.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én még továbbra is várom a hivatalos állásfoglalást, hogy mitől volt a nyári malőr...

Lehet, hogy majd a mostani magyarázatával együtt fog jönni! 😜

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Hol késel már evone, a nagy szuksegben?

Értem, szóval addig okés, amíg tőled nem vonnak. Abban viszont egyetértek veled, hogy mostanra már az androidos ökoszisztéma is egy az egyben ugyanaz a fos lett, mint az Apple-é, a nagyobb gyártók flagship modeljei is épp olyan drágák, és a Google korlátozásai, lebutításai az újabb verziós Androidokban is ugyanolyan jelentősek és versenyellenesek, így már tulajdonképpen semmit se számít, hogy Alma vagy nem. Egyelőre még a Google-nél ilyen téves levonások nem voltak, legalábbis nem tömegesen, de lehet rá szerintem a közeljövőben számítani, hogy ebben is felzárkóznak.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Hallottam már Apple tax-ról, ez lenne az? :D

iPhone 16 Pro Max – 1 TB – natúr titán

799 990 Ft

Tartalmazza a forgalmi adót és a törvényileg előírt díjakat: kb. 173 668 Ft.*

Fidesz taxot latok csak. 

a szuper drága készülék árából majdnem 200k a fidesznél landol tisztán. 

A legmezitlábasabb otb bankszámlához is van webes kártya, azt kell megadni mindenre. Ha nincs rajta pénz, nem tudnak levonni, problem solved.

Ha az otb alatt otp-t értesz, akkor megnyugtatlak, hogy nem így van. Amikor pár éve kértem azonnal ugottak is:

"Már csináljuk is. Jaj. Ehhez a fajta szerződéshez NEM LEHET webkártyát adni. Szerződést kell módosítani." volt a válasz. Vállvonás, és elmentem fintech irányba. Azóta nem néztem meg őket, ez igaz.

Így igaz. Én már legutóbb nem is kértem fizikai kártyát, pedig nagyon erőltették. Simán elvagyok a virtuálisakkal, sajnos a gyerekeké, a Junior nem lehet virtuális. Így most a sajátomon kívül a közös számlához van egy-egy virtuális a feleségemnek és a két gyereknek, így mindannyian tudunk a közösről, NFC-s telefonnal vásárolni és látom ki hol mennyit költött. Plusz az egyszer használatosak, ha valami retek oldalon fizetek. Mindez ingyen, csak a Juniornak van díja.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

nem is kértem fizikai kártyát

Arra használom, hogy az ingyenes perk-ben havi 75 000 HUF erejéig költségmentesen tudok EUR-t felvenni vele OTP ATM-ből. Nem kell valutaváltónál cigánykodni, meg esetenként jobb árfolyamon vált.

Egyébként nem kéne semmire se. Ezt is csak mostanában használom, amióta a kollégám mondta, hogy ez így műxik.

trey @ gépház

Sajnos külföldi utazáskor vannak még konzervatív helyek, ahol a cash-t szeretik. Ilyenek pl. az autókölcsönzők, vagy nyaralóhelyeken az idegenforgalmi adó stb. De ez is fejlődik, évről évre egyre több valutát hozok vissza a nyaralásokról, mert az NFC mögé tett virtual Revolut kb. már mindenre* jó.

(* nagyon kis kivételtől eltekintve)

trey @ gépház

lanc

Én nem megyek lánchoz. A helyi emberek megélhetését támogatom, nem a multikét. Ez elv.

Másrészt sokkal rugalmasabbak. Ez meg kényelem.

meg a debit card se eleg jo nekik, miert nem credit cardod van

Semmilyen kártyát nem vagyok hajlandó megadni. Full insurance-t kérek önrész nélkül, kp-vel fizetek. A többi az ő gondjuk.

trey @ gépház

Segítenél? Pl. London Stansteden hol van olyan autókölcsönző, amelyik annyira nem lánc, hogy a nála bérelt autóval már a helyi embert tudom támogatni?

Amúgy autókölcsönzős tapasztalat:

- eddig kivétel nélkül mindegyik elfogadta a debit-card-ot (már harminciksz éve is az USA-ban, meg idén tavasszal az araboknál is) - pedig most rá is van nyomtatva a "debit" szócska, véletenül se lehet összetéveszteni, hogy ez credit

- a legfinnyásabb annyit kért, hogy ne a telefonom NFC-jével, hanem a valódi kártyával fizessek - de szó nélkül elfogadta a Curve-öt (a mögötte álló - akkor éppen Revoluttal)

- amit írsz a helyiekkel, azt meg tudtuk tenni a görög Leszboszon, de ott a ház előtt tett ki és vett fel a szállítócég, és onnan sétáltunk el Jorgosz udvaráig kocsiért - de mondjuk Dél-Afrikában nem nagyon indultunk neki keresni egy jó képességű, KP-t is elfogadó, saroképületben levő kölcsönzőt. Mondjuk Joburgban nem is annyira tanácsos.

Ellenben nincs 3 hete, hogy Horvátországban a tengerparton folyton belefutottunk a "Cash only" feliratba.

Összefoglalva: szerintem még nem jött el a *csak* virtuális kártya, meg a csak kártya. De erősen próbálom visszaszorítani a KP-használatot.

Összefoglalva: szerintem még nem jött el a *csak* virtuális kártya, meg a csak kártya. De erősen próbálom visszaszorítani a KP-használatot.

Ugyanerről beszéltem.

PS: van ember, aki Londonba jár nyaralni?! Esőbe? Turbánosok közé?

trey @ gépház

Miért? Van exkollégám, aki meg Dániába jár nyaralni. Nincs tömeg, kiszámítható időjárás (mindennapos szél, eső szinte minden nap), kulturált vendéglátás és szokások, skandináv feeling - bár a dánok azért picit kilógnak a sorból.
A török bevándorlók (taxisok 90+%-a nem dán) amikor meghallják, hogy Magyarországról mentem (üzleti út volt), akkor egyből jöttek a nagy török-magyar barátsággal. Vicces volt picit. 😄

Ha ez nekem szólt, akkor amire válaszoltál, abban benne volt: "elmentem fintech irányba". Csak veled ellentétben nem írtam le a sok ilyenből az egyiknek a nevét :-) - azaz igen, pontosan ez történt. Ha az OTP nem ad(ott), akkor keresek(-tem) alternatívát.