Intel késlelteti/felfüggesztette a németországi chip gyár építését

Intel igazgatója hétfőn jelentette be, hogy 2 évre felfüggeszti a gyár építését az Intel pénzügyi nehézségek és bizonytalan gazdasági helyzet miatt.

A beruházás mértéke: 30milliárd euró – amiből a német kormány 9.9millárd támogatást ígért.

Az Intel csak az utolsó negyedévben 1milliárd dollár veszteséget termelt, ezért kell 15%-al csökkentenie a létszámot.

Christian Lindner (FDP) – német pénzügyminiszter – minden pénzügyi forrást át kell csoportosítani a költségvetési hiány pótlására, ami az Intel projektre van elkülönítve. (Reuters)

 

kieg-1:

Intel eladja Altera FPGA részlegét.

 

kieg-2:

17. September 2024,

Intel is pausing construction of the Magdeburg chip plant and a packaging facility in Poland for about two years.

 

kieg-3:

Intel 3 milliárd dolláros támogatást kapott a Chips Act progra mkeretében, hogy chipeket gyártson az Egyesült Államok kormánya számára.
A Chips Act további 20 milliárd dollárnyi támogatását és kölcsönét azonban állítólag felfüggesztették, miközben az Intel nem teljesít bizonyos kritériumokat.
 
2024. szeptember 5,

Intel 18A gyártás késik.
Boardcom, mint megrendelő a tesztek alapján úgy nyilatkozott, hogy Intel 18A nem áll készén a nagy mennyiségű sorozat gyártásra.

Hozzászólások

Lengyeleknél is akarnak valamilyen gyárat építeni, arról hír?

Gábriel Ákos

A probléma nem friss, akkor kezdődött, mikor a mobil eszköz piacról lemaradtak mint a borravaló, releváns CPU hiányában. Ezt azóta sem pótolták, a mobil eszközök száma pedig milliószorozódott azóta, sokszor a desktop és laptop formátum rovására.

Aztán nem tett jót az AMD Zen megjelenése és sikere, mert nagyon ütőképesek lettek az Epyc szerver CPU-k, kemény konkurensei a Xeon-nak.

Aztán bejött az AI, és az Intel megintcsak nem tud felmutatni semmi komoly "AI gyorsító" megoldást, azt a pénzt is mások teszik el.

Ezen felül ott is lemaradt, ahol ő volt a világelső, a gyártástechnológiában. Más már 3 nm-en gyárt ultra erős és ultra takarékos CPU-kat, ők meg még a 10 nm reszelgetésével kínlódnak.

Szóval az Intel elég sok ponton hibázott eddig, laikusként, IT-s szemmel nézve. Ültek a babérokon, és még akkor is úgy gondolták hogy CPU-ban ők a világ urai, amikor már ez nem is volt igaz.

Igazából nem máshonnani gyártó ide települését kellene milliárd EUR-ral támogatni, hanem saját CPU-t, miegyebet kellene fejlesztenie az EU-nak is ahogyan a kínaiak, oroszok teszik, hogy függetlenedjenek amerikától. Mi lenne, ha Trump nyerne, és a bevándorlópárti EU-ra megharagudva megtiltaná mindenféle amerikai CPU és azokra épülő termékek EU-ba eladását? Szerintem lenne baj.

Persze nem egyszerű CPU-t meg körítést fejleszteni, de ha sose kezdi el az EU, akkor sose lesz belőle termék...

Nem az EU-nak kellene, nem így érettem, Hanem releváns EU piaci szereplőknek, üzleti alapon. Az EU-nak azt kellene szorglmazni, hogy ne legyünk már belenyugodva, hogy az USA-ból bármikor bármennyi CPU vehető (mert ez nem igaz ebben a formában), és ez alapján az Intel itteni beruházása helyett valami EU gyártó beruházását támogatni, ha már van miből.

Szerintem Európába hozni a CPU gyártást eleve nem gazdasági, hanem stratégiai döntés lett volna. Ha véletlenül tényleg kitör egy Kína-USA konfliktus, akkor a nyugati világ félvezető ellátása nem lesz rózsás.

Csak a matek nem adja ki, Európában minden sokszor drágább mint Ázsiában. Pláne "épp most", amikor Covidra, migránsokra meg Ukrajna területi épségére megy el minden pénz. Ha nem jönne át, ez mind ironikus, mert egyikre sem kellene költeni, egyik sincs érdekünkben. Az idézőjeles "épp most"-ot meg úgy értem, hogy drasztikus politikai változás nélkül ez már nem lesz jobb.

És igen, kellene saját fejlesztés is az EU-n belül. De nyilván nem lesz, mert a lakosság szivatása ezerszer fontosabb az EU vezetésnek, a Kalergi tervet végre kell hajtani. Ugye amikor az oroszok elkezdték akkor ment a nevetgélés, hogy 10-20 éves lemaradásban vannak. Igen ám, de ha a katonai kommunikációt meg tudják csinálni lehallgathatatlanra, és az egyszerűbb rakétákat tudják már saját gyártású csippel vezérelni, akkor máris fényévekkel előttünk járnak. És erre simán alkalmas a 15 éves lemaradású technika is.

Ha a főni betiltja a politikát, akkor úgy lesz. De akkor ez a topik se jöhetett volna létre, mert politikai oka van, hogy felfüggesztették az építést.

Valami ontopik esetleg? Vehetnél példát rólam, én leírtam, hogy szerintem mi a helyzet, te nem írtad le, hogy szerinted mi a helyzet.

Amit hivatalosan Amerikának átengedett a kormány, majd ugye az kötelezte a céget, hogy nem adhat Kínába a jobb cuccokból, ez visszavetette a cég revenue terveit, ami szemmel látható tétel az ország GDP-jében, ezért most mégis visszavették Amerikától a felügyeleti jogot.

Még szerencséjük, hogy az EU része, különben véletlen kiderülne róla, hogy terrorista állam...

különben véletlen kiderülne róla, hogy terrorista állam

Végülis:

Level 4: Substantial: There is a real chance of a terrorist attack in the Netherlands.

https://english.nctv.nl/topics/terrorist-threat-assessment-netherlands

innentől van mitől megvédeni őket =)

biztos rájöttek hogy a tranzisztor alapú technológia halott:))

Kérdést tettem fel.

https://i.imgur.com/GZ3YcXl.png

Jártunk már itt. A kérdés az, hogy megfelelő intézkedésekkel ezt kezelni tudják-e és itt egy kurva jó beszálló van, vagy sem.

Ha jól értem, Buki szakértő szerint ez már a vég. Tehát a kérdésem: idén bezár még _szerinted_?????

trey @ gépház

Válaszoltam. Nem tetszik?

Az új beruházások átütemezése, felesleges léhűtők elküldése (magyarul a cég karcsúsítása) stb. _sem_ műszaki/tudományos érv, hanem business as usual vállalatvezetési stratégia.

Még egyszer: jártunk már itt. Legutóbb tízegynéhány éve. Semmi olyat nem látok, ami egyszer ne lett volna már.

Kb. olyan, mintha az Apple-t eltemetted volna, amikor 2009-ben 3 USD/share volt az értéke. Most meg 230 USD.

trey @ gépház

Éppen az a baj, hogy pontosan értem, amit mondasz.

Azt állítod, hogy a tőzsdei árfolyam egyértelműen megjósolja egy technológia jövőjét, egyéb információra nincs is szükség. Ez pedig kompatibilis azzal a meggyőződéssel, hogy sokmilliárd légy nem tévedhet.

megfelelő intézkedésekkel ezt kezelni tudják-e

Valoszinuleg igen, nem allnak a foldbe rovid tavon. Azonban van mit csinalniuk, mert csunyan beegtek jopar elkotelezodesukkel. Itt nem a PC es szervernek alcazott PC dolgokra gondolok csak, hanem volt par igeretuk, hogy milyen processzorokat is ujitanak majd.

egy kurva jó beszálló van, vagy sem

Hogy a tech piac egyik legjobb nyereseget hozza-e T idotavon, E befektetett munkaval az aktiv/passziv portfolio management strategiad mellett? 42.

En nem eroltetnem, ezt a szegmenst azon felul, hogy tartok olyan ETF-et, amelyben az Intel/AMD/XYZ processzorgyarto is szerepel. Jelenleg a hadiipar, defense, cyberdefense, healthcare a fogadasom targya. De lehet, hogy mas a befektetesi strategiank.

Ki beszélt ilyesmiről? Bármilyen fura, nem csak végletek vannak. Nem olyan ez, hagy vagy a csúcsony van, vagy csődbemegy. Az történt, hogy már nincsenek a csúcson (egy ideje).

Ahogy most kinéz, a CPU piacon (fejlesztésben és eladásban egyaránt) az Intel jelentősége sokkal kisebb már most - és még zsugorodik -, mint fénykorában. Ez ráadásul nem az CPU-kiránti kereslet visszaesése miatt van (mint pl. patkolókovács jóval kevesebb kell az autók elterjedése óta), hanem az Intel CPU-iból nem fogy annyi (sem arányaiban, sem darabra), mint régen, és messze nem fogy annyi, mint a többi gyártóéből. Mert rossz döntéseket hoztak, nem is egyet. Ráadásul ezt megfordítani is nehéz már, mert nem arról van szó, hogy top termék csak drága, hanem arról, hogy már nem is top termék, mert lemaradtak technológiában.

Az Intel ettől a mostani helyzettől egy tőkeerős, nagy potenciállal rendelkező cég marad, de az, amit mi, X generáció a nagyszerű, mindenek felett álló technológiájú Intel-nek ismertünk meg fiatalon, már odalett.

csak tönkre lehet tenni a legnagyobbat is.

Dehogyis. Nézd meg a Boeing-et. Tipikus példa: "too big to fail" . Eddig 346 elismert halálesetnél tartanak csak a 737 MAX kapcsán. Szerintem az Intel is ilyen mamut.

What's the right punishment for 'too big to fail' Boeing?

https://www.bbc.com/news/articles/c6p2jeg14r9o

Szerkesztve: 2024. 09. 18., sze – 07:13

majd a kínaiak megveszik :))