Butatelefont, milyet?

Sziasztok!
Minap tönkrement édesanyám telefonja, egy Nokia 6020-as. Valami eltört benne, nem tudom, meg lehet-e javítani.
Vettünk valami hasonló Nokia butatelefont 15k-ért, mert éppen azt lehetett kapni. Hát az hihetetlen gagyi, teljesen használhatatlan. A 20 éves 6020-as sokkal jobb volt. Internetes review-k szerint az új Nokia 3210 és a 235 is gagyi.
Korábban próbálkoztunk ilyen-olyan nagyi telefonokkal, de egyik rosszabb, mint a másik.
Tudna valaki tippet adni, hogy édesanyámnak, aki már nem tud új dolgokat megtanulni, milyen nyomógombos telefont lenne érdemes venni?

Hozzászólások

Mi is vettünk valami új Nokiát pár éve, valami rettenetes, gyakorlatilag használhatatlan volt. Egy üzenetet nem tudtunk benne megírni, vagy telefonkönyvben keresni, olyan szinten lassan reagált.

Most néztem ra a nokiaphone weboldalra, most mar a markanev is megszunik (lejart a licenszuk?), es HMD van a mobilra nyomva.

 

Szoval nokia 2024-ben vegleg megszunt markanevkent is. Sztem.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A KaiOS a korábbi FirefoxOS, már nem nyílt forráskódú forkja. Az pedig lényegében egy Android ART nélkül. Linux kernel android pathchekkel, boinic libc, rajta gecko alapú böngésző ui. Ezzel jön az Android összes nyavalya, mint két Arm alapú gép kell a mobilba, egy a KaiOS-nek, másik a mobil signallingnak. Ez akkor is bloat megoldás ha történetesen egy SoC-ba vannak integrálva. Az utolsó linux kerneles mobil ami gsmd daemonnal egy arm cpu-n támogatta a mobil signallingot az OpenMoko volt.

A 4G képes hmd Nokiák is azért rosszak mert többségük KaiOS, ezért nem lesz jó az aksiidejük, nagyok és törékenyek. Hozzák az Android mobilok hátrányait úgy, hogy előnyeiből semmit sem nyújtanak. Akkor már jobb választás egy ilyen széthajtható nyomógombos Android mobil, mint a Cat S22 Flip

Ha pedig valóban featurephone kell, akkor olyant érdemes választani amiben újabb Unisoc chip van. Az Unisoc saját rendszerszoftvert ad a gyártóknak hasonlóan a MediaTek-hez. De a MediaTek MTKOS támogatott chipek csak 2G-t tudnak. A Unisoc-ok tudnak 4G-t is. Itt a gsmarena listája a 4G képes fícsör mobilokról. A lista valószínűleg bővebb ennél, mert a gsmarena nem tart nyilván minden mobilt és pont fícsör mobilok hiányoznak. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Szerkesztve: 2024. 08. 07., sze – 11:36

Én Nokia 105 DS 4G- vettem tavaly kb. 8 ropiért. Elég sok mindent tud ennyiért, annyira nem rossz.

Szerkesztve: 2024. 08. 07., sze – 11:46

Régi (tehát 1999-es kiadású) Nokia 3210 vagy (2000-es kiadású) 3310, esetleg 3510.

3210-nek legnagyobb előnye, hogy a gombjai valamivel nagyobbak az átlagnál és kényelmes térköz is van közöttük, nincsenek egybesúvasztva.

A Nokia 3210 csak Vodafone és Telekom hálózaton fog működni az E-GSM sávátrendezés miatt. A Nokia 3310 és 3510 minden 2G hálózaton.

Új prémium aksi 3210-be: https://patona.de/en/patona-akku-f.-nokia-3210-bml-3-3210-bml-3-4645 (keress rá itthon, kb. 5000 Ft)

Szerkesztve: 2024. 08. 07., sze – 12:28

Azt hiszem kb. 7 éve van Nokia 108-am (dual simes verzió), a kijelző szélén van egy repedés valamelyik leejtéstől egyébként esett már vízbe is de működik. Nem tudom számít-e, de elég kicsi a készülék, viszont én simán ajánlanám ha még valahol beszerezhető. Új korában elég volt 3 hetente, havonta tölteni, most már hetente azért kell foglalkoznom vele egyébként abszolút ignorálható. Ébreszteni, naptárba írni, jegyzetet írni, hívni, üzenetet küldeni tud.

Elég nehéz tanácsot adni egyébként úgy, hogy nem derült ki pontosan mit jelent a fenti kontextusban a "gagyi".

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Gagyi := használhatatlanul szar. Részletesebben:
rossz a hangminőség, a beszélőnek 1 bizonyos pozícióban kell tartania a telefont, különben a másik oldal nem hallja
a középen levő gombot nem lehet megnyomni úgy, hogy ne nyomjak meg másik gombot is (még a 9 éves gyerekeimnek sem sikerült)
lassan reagál
kicsi a képernyő fölbontása
olvashatatlan a kijelző, rondák a színek
kb. 2 nap alatt lemerül az akksi akkor is, ha nem használják

Hihetetlen, de gyakorlatban sem telefonálásra, sem SMS írásra nem alkalmas, pedig a butatelefontól többet nem is vár el az ember.

Szóval vmi olyasmi kéne, ami olyan minőség, mint egy 15 évvel ezelőtti középkategóriás butatelefon. A 2G bőven elég.

 

Már pedig a mostani butatelefonok ilyenek. Ezek nem arra vannak már, hogy egyszerűek legyenek, meg sokáig bírják aksival. Lényegében lebutított, legalja okostelefonok, kicsinyítve van a kijelző, hogy a dedikált billentyűzetnek legyen hely.

Ha elég a 2G, akkor egyetértek hajbival, valami régi butatelefon a 2000-es évek elejéről, új aksival. Egyébként meg valami olcsó okostelefon, alap, 720p-s kijelző, 4-5 colos méret, MTK processzor, átlag cucc. Aksija nem bírja majd a klasszik butatelefon szintjén, de legalább a kijelző se lesz fos.

Ha anyukád esetleg annyira nagyon idős, az osztrák Doro-nak vannak kifejezetten erre szabott telefonjai, nagy kontrasztú, nagy betűs kijelző, nagy gombok, de elég drága, és ez se fog remekelni akkuidőben.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Alcatel 2057? (Én is csak kérdem, első telefonnak egy második iphone mellé.)

echo crash > /dev/kmem

En anno dolgoztam a franciaorszagi gyarukba, es koszonom, azota se.

Egyebkent nem hinnem, hogy a kinai felvasarlas javitana rajta, de nem tudom. Szoval kinai vagy sem, nalam egy eletre elastak magukat.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Régi 'szép' emlékek, amikor a Voda mobilszolgáltatása elindult, akkor vettem csomagban egy Nokia 3210-et havi előfizetéssel és egy Siemens C25-öt feltöltőkártyásan (ezt egyben adták, ez volt az első mobiltelefonunk). Na akkor azt mondtam, hogy a C25 ergonómiailag a legalja. Aztán megpróbáltuk lecserélni valamilyen Alcatelre, egyből megváltozott a véleményem, ahhoz képest a C25 egész jó volt :) Persze több, mint 20 év alatt sok minden változhatott.

Nyolcvanéves nő felhasználónak vettem, aki nem akarja beismerni, elfogadni hogy rosszul hall és lát.

Tökéletesen érti ezen a készüléken, amit mondanak a másik oldalról. Látja ki hívja.

Ami számomra hiba a készüléknél - ha a belső hangszórón hangosít az elhasználó, akkor a híváscsengése is úgy szól, mint a templomi harang félméterről.

Koreai készülék már volt az illetőnél, szép volt, kulturált, de halk, és meguntuk állandóan új jó aksit keresni hozzá. Plusz, az idős nő elhasználó felhasználhatatlanra "szétnyitotta" a fején/fejével/fülével a készüléket.
Ehhez képest a japán teló tartós, nem szórakozik az aksija, viszont a "hívások naplója" használata nem csak mandula kivétel rectumon keresztül, hanem egyben Cthulhu megidézése is, igaz, csak idős emberek részére.

Japánok nagyon szeretik KÜLÖN duplán elkülöníteni a műveleteket, mintha nem telóról lenne szó, hanem minimum atomerőmű vezérléséről.

Mktel M2023. Viccből vettem meg Aliexpressen, 1200 Ft volt :D

1 hétig bírja az akku, van fm rádió, bt, dual sim, zseblámpa, SD slot. Meglepően jó, nem is értem. Anyósom két hónapja kapott egy nagyobb verziót. Egyetlen hátránya, hogy kell egy éjszaka a töltés befejezésehez. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Oszinten, fogalmam sincs. Autoban semmilyen formaban nem hasznalok telefont, kiveve navigaciohoz, arra meg ugye ezek alkalmatlanok. BT -vel mindossze egy bluetooth hangszorot probaltam ki zenevel. Mar az is csoda volt, hogy SD kartyarol mentek az mp3 -ak, ebben az arkategoriaban (egy jegkrem ara).

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Az a baj, hogy a butateló nem erről szól. SMS, telefonálás, hosszú akkuidő, egyszerű menü. Ha net, BT, appok kellenek, arra ott van millióféle okosteló, amit minden sarkon kapni.

Félre ne érts, a BT hasznos, használom én is, de épp ezért nem vennék butatelót. Nekem elég a hagyományos, átlagos okosteló, nap végén töltőre teszem, igaz én nem vagyok idős.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Úgy hogy annyira még nincs eluralkodva, kormányt tudja fogni, váltani tud, nem ájul el, stb., csak a finom motoros funkciók (pl. Ujj egy pozícionálása, gesztusok, stb.) már nem mennek rendesen. Időnként remeg a keze, tehát nem tudja használni az érintőképernyőt.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Néhány éve volt egy Navon Classic, párezer forint volt, egész jól használható volt, az akksi is legalább egy hetet bírt eleinte. Kb. másfél év után az akksi elkezdett eléggé gyengélkedni, fel is púposodott, egy napot sem bírt. Akksit nem találtam hozzá (azt hiszem, L volt, ahhoz pedig nem).

Jelenleg egy Nokia (HDM, ahogy már fentebb írták) 8000 4G-m van (azt hiszem, ezt a típust feature phone-nak hívják, van wifi, mobilnet, hotspot, böngésző, youtube, google maps, stb. - nyilván kompromisszummal a kis kijelző miatt), három éves, kb. egy hetet bír egy töltéssel - nem tudom, lehet-e még kapni.

Ha nem zavar a kozelgo 2G sunet, akkor egy nepszeru regi Nokia modellt vennek felujitva, akar AliExpressrol. En E71-et hasznalok a megjelenese ota, a mostani peldany 10 eve van meg.

4G-sbol nincs tippem, amit eddig lattam, az mind problemas volt valamilyen szinten.

Vodafone Albániában is. Ez nagyon 4ig-sen hangzik. De Németországban is. Lehet akkor mennek már végre csődbe az EU-ban?

 

Ellenben ez sokkal realistábbnak tűnik:

Romania Telekom Romania Mobile Communications S.A. Some refarming in 2023 and closing in 2029  2G

Romania S.C. Orange România S.A. 12/31/2030 2G

 

Ez volt eredetileg az oka:

Austria  A1 Telekom Austria  no sunset planned as neccessary for M2M  2G

 

Nagyon jó ez az oldal, köszi!

Nem úgy volt, hogy Magyarországon törvény garantálja, hogy a 2G-t soha ne lehessen lekapcsolni? Az ok valami olyasmi, hogy rengeteg mérőóra, biztonsági eszköz és egyéb ritkán cserélt IoT kategóriás eszköz csak 2G-t tud. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

https://bet.hu/newkibdata/129112190/Magyar_Telekom_kozlemeny_2024augusztus21.pdf

"Szintén a mai napon a Társaság 2G mobil hozzáférési megállapodást írt alá a Yettel Magyarország Zrt.-vel, mely biztosítja a Társaság számára, hogy legkorábban 2026. január 1-től a Yettel Magyarország Zrt. által nyújtott szolgáltatás igénybevételével bonyolítsa ügyfelei 2G forgalmát, melyet így hatékony spektrum és energiafelhasználás mellett fog tudni biztosítani. A megállapodásnak köszönhetően felszabaduló frekvenciákat a Magyar Telekom 4G és 5G szolgáltatásának további támogatására, kapacitás-bővítésre kívánja használni az ügyfelek töretlen magas szintű kiszolgálása érdekében. A megállapodás pénzügyi hatása összességében várhatóan nem lesz jelentős."

Ha majd nem működik a tűzjelződ, riasztód, eCall a kocsidban, ne adj Isten liftbe ragadsz vagy baleset ér és nem tudnak mentőt hívni, akkor megváltozik a véleményed. Az NMHH feladata lenne egy tervezett, lassú és zökkenőmentes átállást biztosítania a kritikus fontosságú technológiák váltásánál. Ehhez csupán azt kellene (kellett volna) az utolsó frekvenciatenderben feltételként szabni, hogy meddig és milyen minőségben kötelesek a szolgáltatók lefedettséget biztosítani GSM hálózaton. Ismerve a 3G lekapcsolás folyamatát, nem sok jóra lehet majd a 2G sunsetnél számítani...

Totálisan félreértettél! Arról írtam, hogy ha a Vodafone meg akarja szüntetni a 2G szolgáltatását, akkor a Vodafonenak is szerződést kellene kötnie a Yettellel arról, hogy utána a Yettel szolgáltasson 2G-t az ezt igénylő Vodafone ügyfeleknek mint ahogy a Telekom is megállapodott erről a Yettellel. 
Vodánál dátum már van a 2G lekapcsolására de megállapodás másik szolgáltatóval 2G-re sajnos még nincs.

“Az ellenség keze betette a lábát”

Elnézésedet kérem.

A 2G-t szolgáltatók számának csökkenését nem tartom jó ötletnek, de nyilván nem a békák fognak dönteni a mocsár lecsapolásáról.

Ami érdekes kérdéseket vet fel:

-VoLTE segélyhívás kezelése, ami nem triviális működő VoLTE hanghívás esetén sem (szvsz előfeltétele a lekapcsolásnak)

-Pár éve külön cégbe lett kiszervezve a Yettel és a Vodafone bázisállomás infrastruktúrája. Ez alapján a Vantage Towers és a CETIN dönti el, meddig lesz Magyarországon 2G.

Ilyet vettünk: https://www.arorseg.hu/Kartyafuggetlen-mobiltelefon-maroktelefon-utesal…

A cél az volt, hogy legyen itthon egy "házi telefon", amin keresztül ha mi szülők elmegyünk itthonról egy este jól érezni magunkat, akkor a gyerekek el tudnak minket érni ha baj van, nameg mi is haza tudunk telefonálni, hogy mizu.

Olcsó, könnyű műanyag, jó hangosan csörög, de a menüje angol. Ez mondjuk szerintem pont előny, szokja csak a gyerek a nyelvet, szüksége lesz rá. Feltöltős kártya van benne. Semmi kunszt, működik.

A másik célja a telefonnak, hogy ha a gyerek elmegy egy hétre táborba, vagy hosszabb iskolai kirándulásra, akkor elvihesse, ha akarja. Jelenleg 8 és 10 évesek, nincs saját telefonjuk, és ameddig az osztálytársak miatt nem kell, addig nem is lesz.

Ez kinézetre elég masszívnak tűnik, nem hallottam róla. Ki gyártja ezt egyáltalán, nem látom márkanevet.

Egyébként csodálom, hogy nem gyártanak már hosszú akkuidőre kigyúrt butatelót. Pedig eink-kel, meg modern chipekkel, akkuval meg lehetne csinálni, hogy egy hónapig tartson benne az akku. Mai technikai színvonalon ezt nem is lenne nehéz kifejleszteni, legyártani.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Anno nagyapámnak volt egy ilyen, nem a kijelző volt a problémája. Istentelenül szar telefon volt, pocsék minőség, baromi lassúság, rettenet hülye kezelhetőség. Makacs ember volt az öreg, fél évig próbálta használni, aztán ment a fiókba, valami hárompálcás LG lett helyette, amit haláláig használt aztán.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt. / Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!! / Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. /  "Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Pl a Punkt MP01/02 az minőség - ránézésre - vagy Mudita Pure, csak pénzt is kérnek értük.

Sajnos magát a fórumtémát nem lehet +1-ezni, nyomnék rá egyet.

Elképesztő milyen visszafejlődésen mentek keresztül a butatelefonok.

Azért 2024-ben miért nem lehet egy legalább 5 MP kamerát belerakni??? Ezt 15 évvel ezelőtt még tudták. 3G-vel, böngészővel, activesync-el együtt.

Nem hiszem, hogy ezt ma, nagyságrendekkel erősebb hardverekkel ne lehetne megugrani.

Ja, az eredeti kerdesre visszaterve: nem ajanlanek butatelefont, csak nagyon specialis esetben. Ha betegseg miatt nem jo a rendes (pl. Parkinson felmerult feljebb), akkor persze rendben van.

Egyebkent idosnek vagy a mar megszokott telefonjat probalnam eletben tartani (uj akku pl., vagy hasznaltan ugyanaz a tipus), vagy okostelefon. Ez egy regebbi telefon eseten fillerekbol megoldhato. Egyik volt kolleganom kb. egy eve kerdezte, hogy megvenne a regi Nexus 5-osomet a nagymamajanak, aki ahhoz szokott hozza (sajnos rosszul emlekezett, 4-esem volt :-/ ).

Ami talan kevesbe szembetuno hupperek szamara: a legtobb butatelefon nagyon kreten UX szempontbol, marpedig idoseknek pont ez a legfontosabb. Ugye ott vannak a fizikai gombok, de ezek nagy reszet lesporoljak. Szoval ha a menuben mondjuk lefele akarsz menni, meg kell nyomnod a jobbra gombot (vagy forditva, de +2 gomb mar tul draga lett volna, olyat nem csinalnak). Vagy mondjuk van rajta ket olyan gomb, ami kulonbozo dolgot csinal, es valahol a kepernyon van, hogy epp mit. Szovegirast kb. lehetetlen elmagyarazni, hogy a 4-est 4* kell lenyomni gyorsan egymas utan, hogy "i" legyen belole. Aki ezeken nott fel, annak fel sem tunik mekkora kretensegek vannak benne.

Anyunak van egy ilyen nagyifonja. Mar tobbszor megmutattam neki hogy lehet rajta elolvasni az uzeneteit, de mindig elfelejti - nem csodalom, logikatlan. Van egy androidos tabletje (ezt mostanaban vette, az elozot tolem kaptak a szuleim), azt viszont eleg jol hasznalja. Idonkent kerdez, de utana tudja. Sokkal logikusabb is, ha van egy gomb a feluleten, es ra van irva valami, megnyomod, es az tortenik, ami ra volt irva. Betumeret sem gond, at lehet allitani. Levelezeshez megnyomja a level ikont (ki van teve a nyitooldalra), elojonnek a levelek. Ja, es ha "i"-t akar irni a levelbe, megnyomja az "i"-t. Fantasztikus, hol tart mar a tudomany! Youtube videok, online TV megint nem jelentenek neki gondot.

Apunak volt valami vezeteknelkuli "telefon hosszabbitoja", de nem tudta hasznalni, pedig a PDF-et is megszereztem neki. Van neki okostelefonja is, az meg pont ugy mukodik, mint a tablet, szoval azt tudja.

Ja igen, mi az egyszerubb? Az Android feloldaskor - ha megpiszkalod - kitesz egy kort a kepernyore, es melleirja, hogy "He, paraszt! Huzd el ezt itt felfele!". Ha le akarod nemitani, benyomod a hangero csokkentest (amit amugy is hasznalsz, pl. videolejatszaskor), es fokozatosan lehalkul. Anyu nagyitelefonjan egy feloldas+nemitas mindossze a * + bal gomb + # nyomva tartva. Tiszta ESC :q!, tuti VIM rajongok keszitettek nyugdijas Unix adminoknak. Csak azt felejtik el, hogy a legtobb idos ember nem volt Unix admin.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Esküszöm visszasírom a Nokia 3210-et, Siemens C45-öt, és leginkább a Motorola V3-at.

Faternak volt 6310-ese, a munkahely vette neki. Szerintem nem volt nagy szám. Aksiidőben sokat bírt, meg a hozzá járó szoftver tudott többet, mint az átlag, meg 3. sávként tudta a GSM 1900 MHz-et, aztán ennyi, de ezeket egy átlag magyar telefonhasználó nem használta ki. Ott volt még benne a GPRS, de az már nem volt egyedülálló, meg akkoriban a használata szintén heroinárban volt. Átlag telefon volt, túl volt értékelve, túl volt árazva. Emlékszem, hogy még sok évre rá, mikor már az okostelefonok is léteztek, még mindig egész jó áron el tudta adni.

Nem sírom vissza a butatelókat. Akkor használtuk, mert használhatóak voltak, és nem volt jobb. Épp így nem sírom vissza a sok retrós által majmolt vezetékes telefont, floppy-t, HDD-t, kazettát, CRT kijelzőket, stb.. Egyedül a régi hanglemeznek van értelme, mert azok még nem remasterelt loudness war-os szarok, de azt se tartanék, csomó nyűg van vele. Épp így gitárosok is rejszolnak, hogy mindenki csak Les Pault meg Fender Stratocastert akar, meg csöves erősítőt, mert ezek „jobban szólnak”, meg „van bennük anyag”, közben meg csak túl van hájpolva még régről.

Előnye persze a régi technológiának is megvan, butatelónál, hogy nem vonja el a figyelmet, kevesebb funkció miatt könnyebben kezelhető, hosszú az akkuideje, míg pl. CRT-nél a kis késleltetés, analóg átméretezés, stb.. Viszont összességében mindig elvéreznek az újabb technológiával szemben. Tudni kell ezeket elengedni, meg az összképet nézni, haladni a korral, és nem leragadni a nosztalgia és a régmúlt emlékekben megszépült rózsaszín ködében.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

CRT-nek több előnye van a TFT/IPS kijelzőkkel szemben.

Butatelefonnak több előnye van az okostelefonokkal szemben.

Keveset használt (backup célú) meghajtónak érdemes inkább HDD-t használni, mint SSD-t.

A floppy, kazetta stb. valóban csak retrózásra valóak, habár előfordulhat olyan régi eszköz, amire nem igaz az, hogy a ma elérhető "utódja" mindenben kiváltja, így a floppynak és a kazettának is van létjogosultsága. Bár én a floppyt kb. annyira sírom vissza, mint a Flash Playert: akkoriban is utáltam és most se használnám szívesen.

Igen, van előnyük, pont erről írtam, de amikor a hátrányokkal összeveted, akkor a kontra érvek maradnak többségben, és a modern technológia nyer.

A HDD-knek is megvan az előnye, hosszú távon nem felejtenek adatot. De a HDD-k is kihalnak, és nem is a sebesség miatt szorítja őket ki az SSD, amire a legtöbben gondolnának, hanem azzal nagyobb adatsűrűség érhető el (ez pl. adatközpontokban, szervertermekben fontos szempont), és olcsóbban legyártható, nem kell precíz finommechnaikai alkatrészeket, motorokat, csapágyakat legyártani, gázzal töltögetni, stb., csak egy 1-2 chip meg egy nyák egy SSD, a végletekig lehet olcsósítani, könnyebb szállítani, terjeszteni is, mivel csak pár grammot nyom egy példány, nem kényes ütődésre, mágnesezésre, stb.. A sebessége már csak hab a tortán, meg hogy nem foglal helyet, és belerakhatók, beleforraszthatók papírvékony ultrabookokba, tabletekbe is, fogyasztása is lényegesen kisebb, mint egy HDD-nek, ami az aksiidő miatt megint kiemelkedő fontosságú. Már így is egyre kevesebben gyártanak HDD-t, és évről-évre lehanyatlóban van a gyártásuk. Sőt, a HDD-knek a másik halála az lesz, hogy maga a csatolófelület hal ki alóluk, az IDE máris kihalt, a SATA/SAS tartja magát, de az se a végtelenségig, a gyártók szeretik lespórolni hozzá a vezérlőt az alaplapról, eszközről, az NVMe nem csak gyorsabb, de olcsóbb nekik, ahhoz a PCIe vezérlő már a prociba integráltan, ingyen érkezik, meg nem kell kábelezni, driverezni, stb. hozzá.

Ugyanez volt a CRT veszte is, hogy drága volt gyártani, és a felbontása korlátos volt (igen, volt felbontása, a shadow maszk miatt, az analóg képalkotás hiába felbontásfüggetlen). Nehéz volt, törékeny, szállítása se volt triviális, ráadásul veszélyes is, ha a vákuum alatt berobban a képcső. A TFT/LCD/LED panelek meg ugye könnyebbek, nehezebben törnek, jobban emelhető a felbontásuk, olcsóbb legyártani, mert csak néhány préselt, nyomtatott rétegből vannak összeragasztva szendvicsként, jobban gépesíthető, kevesebbet fogyaszt. Ráadásul digitális panelen nincs vibrálózás, zaj, mágneses torzulás, stb.. Persze cserében a modern panelen nehezebb móka az átméretezés, színhűség, kontraszt, de megoldották ezeket is mára, és ahogy fejlődik a hardver az átskálázás alatt, még az inputlag se lesz probléma.

A régi eszközökhöz, amikről te beszélsz, azokhoz is van már szinte mindenhez SSD/Flash, IDE/SD alapú helyettesítő megoldás, ami emulálja a floppy-t, szalagot, stb.-t, ami a régi eszköznek kell. Még a lyukkártya, papírszalag is kiváltható, pl. soros portos-terminálos megoldással, régi mainframe-eknél, stb.. Bár inkább akkor szeretik az egész gépet emulálni, nem csak a háttértárat.

Így előbb-utóbb mindig a modern technológia győz. Még te sem vagy ez alól kivétel, az XP-vel meg a butatelefonnal, mert a modern tech téged is szépen ránt befelé, észrevétlenül, évről-évre, hiába állsz ellen. Ugye te sem használsz már kazettát (audio/VHS), floppy-t, ODD-t, CRT-t, te is lapos paneles laptopon nyomod, meg SSD-vel, meg észre se vetted, de már te is 64 biten vagy, függsz épp úgy a nettől, mint mindenki más. Ez folyamat haladni fog tovább előre, egy ponton túl majd az XP-zés is ellehetetlenül, ha valami életben megkerülhetetlen szolgáltatás már nem fog menni rajta, vagy a régi hardvered hal ki alóla, és addigra már az 1-4. genes Core i, B450-es Ryzenek is kihalnak (ezek máris 10-15, illetve 6-7 éves platformok, mire váltanál rájuk, még idősebbek, retrók lesznek), a legtöbbet kidobják, azt a keveset meg gyűjtők tartják meg, meg heroin áron adják, onnan már csak virtualizálva fog futni az XP, úgy meg nem lesz érdemes futtatni az overhead és a mögötte lévő modern rendszer lehetőségeinek csábítása miatt.

Butatelók is olyan, hogy előbb-utóbb utángyártott aksi se lesz hozzá, meg a kijelzőjük összefossa magát, mert eléri ha más nem valami rohadási-lebomlási folyamat, meg a kondik kifinganak az alaplapon, stb.. Okosteló ezért is szorította ki, egy képernyő az egész, nem kellett billentyűzet, olcsósítható a féltégla kaszni hozzá, nagy tételben gyártva olcsóbb, többet tud. Hiba nem bírja addig aksival. Előbb-utóbb a kormányok is szanálják a 2-3G-det, így azok mentén is le lesz húzva a klotyón. A régi technológia mindig ilyen, ha figyelmesen hallgatod, akkor majdnem fülsüketítő, ahogy klattyog el rajta a modern kor kakukkos órája, és szépen zajosan eszegeti az idő vasfoga.

Az is előfordul, hogy egy régi technológia csak azért él túl irreálisan hosszú időt, mert a közhatalom, céges kultúra tartja mesterségesen lélegeztetőgépen (Japánban a fax, floppy, MD, míg M.o.-n, meg ugye kútba esett a digitális rádiózás, és az analóg van helyette életben tartva), de ez sem tart örökké, már pl. a japánok is jutnak el oda, hogy dobják a faxot, floppy-t végre, nagy nehezen.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

amikor a hátrányokkal összeveted, akkor a kontra érvek maradnak többségben, és a modern technológia nyer

Nem feltétlenül. Használati esete válogatja.

a végletekig lehet olcsósítani

Majd szólj, ha ez megtörént a hardvermultik részéről, és nem a minőség rovására.

Sőt, a HDD-knek a másik halála az lesz, hogy maga a csatolófelület hal ki alóluk, az IDE máris kihalt

Próbáld meg egyszer és mindenkorra megemészteni, hogy nincs olyan, hogy egy technológia "kihal". Már ha nem az újravásároltató tech-lakájmédia bigott nyelvezetét szeretnéd erőltetni. Amíg vannak működő IDÉ-s eszközök, addig az a technológia él. Akkor is, ha a Media Marktban nem dobják utánad.

a SATA/SAS tartja magát, de az se a végtelenségig, a gyártók szeretik lespórolni hozzá a vezérlőt az alaplapról, eszközről, az NVMe nem csak gyorsabb, de olcsóbb nekik, ahhoz a PCIe vezérlő már a prociba integráltan, ingyen érkezik, meg nem kell kábelezni, driverezni, stb. hozzá.

Bármikor fogsz kapni SATA vezérlőt új alaplapba is, amennyiben az alaplapról már lespórolták. Ahogy ma is kapsz IDE vezérlőt.

ráadásul veszélyes is, ha a vákuum alatt berobban a képcső

Mindjárt elkezdek rettegni, úgy jó? :D

A TFT/LCD/LED panelek meg ugye könnyebbek, nehezebben törnek

A "nehezebben törnek"-en felröhögtem. :DD Komolyan, mintha a tech-lakájmédia hasábjait olvasnám, origós színvonalon. Majd azért gondold már végig, hogy mi törik be könnyebben egy hozzávágott távirányítótól, a TFT/LCD/LED panelek, vagy egy 15-20 mm vastag tömör ólomüveg képcső, amit ha akarsz is, csak egy jó nagy lendülettel megküldött kalapácsütéssel tudsz betörni. Tényleg, néha olyan érzésem van, mintha valami szutyok AI-jal íratnád a kommentjeid.

Persze cserében a modern panelen nehezebb móka az átméretezés, színhűség, kontraszt, de megoldották ezeket is mára

Ööö.. igen, van rá valamilyen szarul-húgyul implementált, szuboptimális scaling, ami a mai napig képtelen felérni az analóg CRT-k bármilyen felbontáson tűéles képéhez.

Így előbb-utóbb mindig a modern technológia győz.

Nálad biztosan, de nálad akkor is a modern technológia győzne, ha csak hátránya lenne. Valójában nem a modern technológia győz, hanem a fejlődésmániád.

Még te sem vagy ez alól kivétel, az XP-vel meg a butatelefonnal, mert a modern tech téged is szépen ránt befelé, észrevétlenül, évről-évre, hiába állsz ellen.

A "modern technológiát" ebben a dramatizált mondatban úgy hívják, hogy Raynes, aki hozzászólásról hozzászólásra akar átterelni az XP-ről a Linuxos terminálos szutykaira. :D Amikre ő maga is azért állt át, mert belátta, hogy a GUI-t verzióról verzióra egyre inkább butítják, szétbasszák, cserébe egyre nagyobb bloat.

Ugye te sem használsz már kazettát (audio/VHS), floppy-t, ODD-t, CRT-t, te is lapos paneles laptopon nyomod, meg SSD-vel, meg észre se vetted, de már te is 64 biten vagy, függsz épp úgy a nettől, mint mindenki más.

Mindent észrevettem, hiszen szándékosan, tudatos megfontolásból váltottam, nem trendbuziskodásból. A HP-Compaq 6715b-mben van ODD. Egy évben egyszer még használom is. A netfüggőséget pedig túlzásnak érzem. Rengeteg tartalmat tárolok offline. Persze, fórumozni nehezen tudnék net nélkül, de ez 30 évvel ezelőtt is így volt.

Az a baj veled, hogy eltérő nagyságrendű és jelentőségű dolgokat mosol össze és így kerül egyenlőségjel az én tudatos SSD-re váltásom és mások nemtudatos gépkidobatása, fejlődésmániája közé. Pedig rohadtul van különbség.

Ez folyamat haladni fog tovább előre, egy ponton túl majd az XP-zés is ellehetetlenül, ha valami életben megkerülhetetlen szolgáltatás már nem fog menni rajta

Amíg lesz rá friss böngésző, minden menni fog. :) Már egyébként egyre kíváncsibban várom ezt a pillanatot, mert 7 éve csak jövendölöd, de sohasem akarózik eljönni.

a régi hardvered hal ki alóla, és addigra már az 1-4. genes Core i, B450-es Ryzenek is kihalnak (ezek máris 10-15, illetve 6-7 éves platformok, mire váltanál rájuk, még idősebbek, retrók lesznek)

Ismét: Próbáld meg egyszer és mindenkorra megemészteni, hogy nincs olyan, hogy egy technológia "kihal". Már ha nem az újravásároltató tech-lakájmédia bigott nyelvezetét szeretnéd erőltetni. Egy technológia addig él, amíg azt valaki (bárki) használja.

a legtöbbet kidobják, azt a keveset meg gyűjtők tartják meg, meg heroin áron adják

Szerintem inkább neked kéne leállni azzal a cuccal, ami biztos olcsóbb, mint a heroin, de neki köszönhetően ekkora hülyeségeket írsz le. Használtpiacról esetleg hallottál már? És olyanról, ahol 100-ból 99 eladó nem gyűjtő?

onnan már csak virtualizálva fog futni az XP, úgy meg nem lesz érdemes futtatni az overhead és a mögötte lévő modern rendszer lehetőségeinek csábítása miatt

Ha lenne ezeknek a rendszereknek valódi csábítása, akkor már nem XP lenne a fő rendszerem.

Butatelók is olyan, hogy előbb-utóbb utángyártott aksi se lesz hozzá, meg a kijelzőjük összefossa magát

25 éves butatelefonhoz (pl. Nokia 3210) is lehet prémium minőségű utángyártott akkumulátort kapni 2024-ben. Megint csak a fejlődésmániás FUD és riogatás.

Okosteló ezért is szorította ki, egy képernyő az egész, nem kellett billentyűzet, olcsósítható a féltégla kaszni hozzá, nagy tételben gyártva olcsóbb, többet tud.

Okosteló nem ezért szorította ki és az okosteló jóval hamarabb megrohad. Még hamarabb összetörik. Még hamarabb elavul rajta az OS és minden szoftver. Egy ma 25 éves 2G butatelefon még minőségi alapanyagokból készült (nem Kínában, hanem Finnországban vagy Németországban), így nem rohad olyan könnyen, mint pl. az Intel 1 év alatt eloxidálódó processzorai.

Az is előfordul, hogy egy régi technológia csak azért él túl irreálisan hosszú időt, mert a közhatalom, céges kultúra tartja mesterségesen lélegeztetőgépen

Na és pont ilyen törvényt kéne hozni a 2G/GSM hálózatok világszintű életben tartásáról, tekintve, hogy ez az egyetlen olyan mobilkommunikációs hálózat, ami mindennel is kompatíbilis és fallbacknak, segélyhívásnak kb. kötelező kéne, hogy legyen megtartani, mert a fenntartása egyébként nem kerül sokba, tekintve, hogy az új 5G hálózati infrastruktúra eszközök is alapból tudják a 2G-t, kis túlzással csak be kell rajtuk kapcsolni. A szolgáltató multiknak nem kerülne semmibe fenntartani, az általa igényelt sávszélesség a kerekítési hiba kategória, nem beszélve arról, hogy az 5G-vel sokkal több sávjuk van, mint előtte. Ja, hogy a szolgáltató multik csakazért is újravásárlási spirálba akarják hajszolni azokat, akiknek elég egy butatelefon funkcionalitása is. Na, ezt kéne megakadályozni, ha már 2024-ben mindenki a fenntarthatóságról beszél.

Összességében az a problémám veled, hogy megkérdőjelezhetetlen elvárásnak tekinted az új technológiák adoptálását, akkor is, ha az előnyei bár léteznek, de adott kontextusban nem relevánsak, vagy a felhasználónak (legyen az egyén vagy szervezet) nem fontosnak, meg akkor is, ha adott használati eset mellett több a hátránya. Amellett, hogy túlzóan, drámaian és tényleg már a tech-lakájmédia FUD-hasábjait idézve fogalmazol, egyfajta inkvizíciós háborúnak állítod be az új vs. régi technológiák kicserélődését és olyan hangvétellel is érvelsz az újak mellett, hogy "váltani kell, mert muszáj, mert jönnek a ...". Szerintem picit próbálj meg lepörögni erről a témáról.

Cat S22 Flip esetleg. Abban egyedi, hogy nyomógombos Android. Így tud Telegramot, Signalt és a többi voip platformot és ezzel videotelefonálást is, ami időseknél is cool fícsör. De butatelefonként is funkcionál. Ráadásul Qualcomm chipes.

“Az ellenség keze betette a lábát”