[KERES] ethernet kábelt szerelni valaki Szegeden

Emberke kitalálta, h kéne neki 1 30m-es ethernet kábel otthonra (SZEGED). van itt valaki, aki ebben tud segíteni? úgy értem megcsinálni neki csoki-sör-stb fejében. Ha netán hálózatos boltot tudunk, az is jó lehet. a mediamarkt-os 6-8ezer forintos kábeleket akarjuk elkerülni

Hozzászólások

Inkább az a tapasztalat, hogy nem hogy a mezei PC/műszaki boltok nincsenek ilyenre felkészülve, hanem még rendes kisker bolt sem nagyon van, ahol normális választékban kapsz rendes kábelt, rendes csatlakozót (úgy értem, minőségit, bármilyen kívánat Cat-ban és valóban hozzá való, megfelelő csatlakozót is).

Általában nagykerekbe szoktam betrükközni magam, hogy normálisan be tudjak vásárolni.

De, amúgy a kérdésre a véleményem: Patch kébelből - ha csak nincs nyomós ok a helyben szerelésre - szerintem is meg kell venni polcról a gyári, méretest.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

30m UTP kábel 2100 forintért PCX-nél 110% h. hulladék CCA minőségű szemét lesz. Senki ne adjon pénzt ezért. Először még fog működni (ezért aljas hiba, nem azonnal jelentkezik). Aztán 1-2 év után majd jönnek a megmagyarázhatatlan hálózati anomáliák.

UTP kábel (CAT5e) métere alsóhangon 100 Ft. Erre jön még a 2 csatlakozó + a törésgátló gumidugó. Így 3500 Ft-nál olcsóbban biztosan nem kapsz 30 méter kábelt kb. sehol. És még az is lehet h. gagyi CCA kábel lesz! Copper Coated Aluminium = rézzel bevont aluminium, ami egyenértékű a hulladékselejt minőséggel, árulni is tilos lenne a világon. Mégis van belőle a boltokban. Ha nincs kiírva így apróbetűvel valahol a csomagolásán h. CCA (el szokták rejteni a sok betűleves közé, így még IT-ban ismerős ember se veszi észre, nemhogy laikus). Vagy a csomagoláson nem is szerepel, csak kicsomagolás után magán a kábelköpenyen.

Ha olyan virágnyelven írt szöveg szerepel a csomagoláson, h. "részben teljesíti a Cat5e követelményeit" akkor az is egyenértékű azzal h. hulladékminőségű CCA kábel van a kezedben.

Ezek friss 2024-es tapasztalatok. Előtte 20 évig én nem is láttam boltokban ilyen hulladék kábelt árulni, csak hallottam róluk a 2000-es években. De mostanában már simán lehet ilyeneket venni PC boltban is (PCX-nél is árulják, én pont náluk futottam bele idén, a webshopjuk-ban 1 büdös szót nem írtak róla h. ez amúgy gyenge minőségű selejt kábel kategória, 10 méteres volt ilyen kb. 2000 Ft nagyságrendben).

Szóval 5-6 ezer Ft 30 méter kábelért, ilyen fosch forint érték mellett már nem az lehúzás kategória mint a 2 méteres 20ezer forintos aranyozott HDMI kábelek, hanem a szomorú magyar 2024-es valóság.

Én pont emiatt már csak gyári kábelt veszek 10+ éve. Felütöm a gyártói katalógust, kiválasztom a cikkszámot és azt rendelem meg a kedvenc nagykeremtől.

Ha szerelnem kell, akkor még van egy ~30 éves 300 méteres Cat5e patch dobozom a pincében. Erősen fogyatkozóban, sajnos.

A posztolónak: Sajnos érdemben segíteni nem tudok, ~200 km nekem Szeged.

mondjuk inkább azt, hogy 3500Ft(+áfa)-ért az ember lerakta az ember az asztalra a 30m drótot és dugót/törésgátlót.
Nem mondom, hogy mindenkinek felszámolom a krimpelést (és a kábel tesztelését/kimérését) - de ha azzal jön az ember, h másnak nem akarja kifizetni a 8000Ft-ot a kábelért, akkor neki sem biztos, h ingyen akarok dolgozni, amikor úgyis megspórol legalább 2000Ft-t.

Ps: mediamarkt-nak is nyitva kell lenni valamiből vasárnap délután :-)

PC szervizben körbekérdeznék. ~15 éve dolgoztam ilyen helyen, mi gyártottunk méretre a betévedőknek (nem Szegeden :)).

Csoki-sor? 6-8kHUF alatt legyen? Annyibol egy rendesebb sor sem jon ki.

A CAT6 meg 7 persze, hogy drága :)

Itt egy másik, nem tudom, hogy CCA-e, de szoktak ezek működni.

https://ipon.hu/shop/termek/nedis-utp-osszekoto-szurke-30m-ccgt85100gy3…

CCA-val én falikábellel szívtam egyszer, a betűzés után mindig szar volt a kontakt az aljzattal. Sodrott kábelnél nem tudom, van-e egyáltalán CCA, azokat a vékony szálakat ki az, aki kétféle anyagból gyártja?

dettó...
Nem sok helyen kellett eddig CAT5e kábeleket húzkodnom, de ahol igen ott én is elbaxtam a nyomorult CCA kábel miatt, amiről azt sem tudtam, hogy létezik! Nem is tudtam, hogy alumíniumból is csinálják, mer' a nyomorult gyártó -- szerintem szégyelli ő is, hogy hulladékot gyárt, ezért -- bevonja egy leheletnyi sárga cuccal, hogy úgy nézzen ki mint a réz, ezért abban a tudatban éltem, hogy réz kábeleket húzok be. A problémák persze jelentkeznek folyamatosan, de ha ebbe a témába nem olvasok bele, nem is gondoltam volna a vezetékre.
Csesszék meg a gyártók a vackaikat... ...most cserélhetem a kábeleket egy valóban rézre, már ahol még meg tudom ezt tenni.
Srácok! Nektek köszönöm, hogy írtatok erről az apró részletnek tűnő, mégis sok problémát okozó CCA hulladékról.

Srácok!
Szerintetek hihető az, hogy 165Ft/m áron lehet venni tömör réz CAT5e FTP kábelt?
Például: https://www.flexiobt.hu/8-eres-arnyekolt-ftp-kabel-cat5e-rez

Esetleg tudnátok ajánlani forrást, hogy honnan lenne érdemes beszerezni tömör réz kábelt? Beltéren lenne felhasználva, nagyon különleges igényeknek nem kell, hogy megfeleljen. Egyedül a tömör belsőhöz és az árnyékoláshoz ragaszkodnék.
Előre is köszönöm!

Szerkesztve: 2024. 07. 05., p – 19:20

EZ bruttó 3300Ft
Szoktam innen rendelni, de nem kapok százalékot. :)
Upd: Ja, éppen nincs, de egy kérdést megér feléjük. Vagy "Cat5e 30m"-re googlizni.

Ilyenkor kell, h az ember megtanulja, és megcsinálja magának. Kiváló alkalom.

Hát ez nekem is új, hogy már a kabelekkel is trükköznek. Pár éve ilyenekkel kábeleztem be a lakást:

https://dotcomp.hu/gembird-cablexpert-ftp-cat6-patch-kabel-5m-lila-pp6-5mv-329772.html
https://dotcomp.hu/lanberg-cat6-sftp-lszh-patch-kabel-10m-szurke-pcf6-10cu-1000-s-1482200.html
https://dotcomp.hu/equip-625449-uutp-patch-kabel-cat6-20m-zold-481042.html
 

Minősítsétek legyetek szívesek, hadd dőljek a kardomba! :)

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Szerkesztve: 2024. 07. 06., szo – 14:45

Emberkéd el van tévedve Szögedében. Extrém igényei vannak (30 m kábel nem csak hogy nem olcsó, de problémás is, ha ilyen hosszban akarja használni), de még krimpelje is meg neki valaki, de olcsó is legyen.

Szépen áldozza rá a pénzt egy 30-50m tekercsre, meg vegyen hozzá egy krimpfogót, és netes leírás alapján csinálja meg maga. Nem olyan nagy tudomány, hogy diploma kelljen hozzá. Tudom, 30 m-t mondott, de ne centizze ki, ha kicsit nagyobb tekercset vesz, lesz neki tartalék, amire nem számolt rá, meg ha a jövőben mégis kell még neki pár rövidebb kábel, az kijön belőle.

A krimpfogó ráadásul nem csak UTP kábel krimpelésére jó, hanem egy csomó más szerelési munkához, nem csak krimpel (néha nem csak RJ csatit), de kábelt is csupaszít, vág, általános fogóként is lehet használni. Kicsit olyasmi, mint egy csavarhúzó. A fogó meg a kábel többe lesz neki ugyan, mint egy csoki, sör, de nem anyagi tönkremenés egy átlag bérből, nyugdíjból élőnek sem, és nem kell idegeneknek pitiznie, kunyerálnia, egy életre letudja az összes UTP kábelezési és krimpelési gondját.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Lehet, hogy rosszul olvasom a hozzászólásod, ezért megkérdezem:
1. Miért problémás a 30 méteres kábelhossz szerinted?
2. Hol árulnak 30-50 méteres tekercsben kábelt? Olyat mondj, ami már a gyárból így jön ki. Ne olyat, amit egy hosszabból vágnak le a boltban és adják el így.

Mert attól függően, hogy hol vezeti el, hogy hajtogatja, a jelerősség lemehet használhatatlanság közelébe. Tudom, a cat5e, 6, stb. kábeleknél a szabvány szerinti maximális hossz 100m, de ne áltassa magát senki, hogy ekkora kábel hogy lesz használható, mekkora sávszélt tolsz át rajta. Persze, a 30m működhet, csak felhívtam rá a figyelmet, hogy lehet nem lesz problémátlan.

30m-es tekercshez linket tettek be előttem, de elismerem, hogy a 30m-es tekercs ritka. Inkább 50-100m-es tekercsek vannak, azért ajánlottam én is az 50-eset. Lesz ráhagyás a 30m-re, meg nem romlik, és per méterre olcsóbban kijön, persze abszolút értelemben drágább, de nem olyan sokkal. Nézelődni kell, hogy mit tud rendelni, honnan. A 100m-es a leggyakoribb kiszerelés, de az tényleg overkill lehet neki, meg túlköltekezés, ha csak 30 körül akarja, meg azt is figyelembe vettem, hogy a költségkülönbözetet inkább krimpfogóra költse.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ez egy viszonylag kis külső átmérőjű kábel, nem feltétlenül kell aggódni, persze ésszel kell végezni a kábelvezetést, nem kell szöget beleverni. :) Tömör erűt kell használni több okból is, az árnyékolt még ahhoz is elég merev, hogy akár tolni is lehet.

A leggyakoribb kiszerelés a 305 m-es, mivel az éppen 1000 láb (ft). Ezt papírdobozban árulják, az egyik oldal közepén lehet kihúzni a kábelt egy kivezetésen, belül fel van tekerve egy kezdetleges dobra a kábel (elég gagyi megoldás, de odafigyelve használható). Nagykerben van 500 m-es "rendes" dob is. A többféle (piros, sárga, kék, akármilyen) színben árult szereletlen patchkábelek esetében valóban gyakori a 100 m-es tekercs. A sima szürke kábelt leginkább 305 m-es kiszerelésben veheted meg.

Amit írtál, az félig marhaság. Bocs.

1. Eltekintve a szerelési hibáktól: Ha az adott kábel nem tudja 100 méteren az előírt sebességet, akkor az a kábel nem felel meg a specifikációnak. Gagyi.
Olyan volt régen, hogy soho switch-ekkel / hubokkal / Ethernet kártyákkal nem állt össze a link 100 Mb-n, csak 10-n. Egy eszközcsere sokszor megoldotta a problémát.

2. Ahogy renard kolléga is írja és kiegészítve őt: Amit 30 méteres hosszban árulnak gyárilag, az szerelt patch kábel általában. Igen, Amazonon találtam általad említett 50 méteres tekercseket noname gyártóktól. Én azokra biztos nem bíznám a hálózatom.
A szerelhető kábeleket (akár patch, akár fali) 305 vagy 500 méteres dobozokban árulják, nem tekercsekben - tekintsünk el a 2 km-s szörnyetegektől (volt hozzá szerencsém). Okkal vannak dobozban vagy dobon.

Bocsánat, de a többiek kedvéért kénytelen vagyok szólni, hogy megint Raynes professzor szakért.

Egyrészt, nem tudom, hol vannak 50-100 méteres tekercsek, fingom nincs mikor láttam utoljára nem 300 méteres tekercset. Biztos lehet találni valahol, az internet gyorsan valóban mutatott ilyet. Beszédesen nem volt dobozban, és nem dobra volt tekerve, mint az összes többi ott, ami 300 méteres ;)

Másrészt itt felénk bemész kb bármelyik vill. boltba, és mondod, hogy kell kábel, megkérdezi, melyikből vágjon, nem a CCA agyfaszt választod, aztán nyes egy darabot.

Harmadrészt ne találjuk már ki, hogy az utp 30 méteren szar. Semmi baja nincsen annak, teljesen üzemszerű, bármilyen nagyobb irodában ott kezdődik az utp hossza kb, de egy sima családi házban se nagyon lesz rövidebb, ha mondjuk az épület egyik felén van a központi doboz. Akármilyen DCben is simán előfordulnak ilyen hosszak amíg a TOR switch uplinkje elér valami központi gyűjtőig. Azért 100m a szabvány, mert ha nincs borzasztó interferencia (amikor is van árnyékolt ugye, épp ezért), akkor annyit bizony menni fog 100 méteren, nem fog esni a sávszélesség. Ez kb akkora marhaság volt, mint a java kihalt.

Igen, direkt ezért lettek a felújításkor kábelcsatornás szegélylécek beépítve, azokban vittem el a kábeleket.

Cat6 meg Cat5e között árban alig volt különbség, ezért lett Cat6.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Először azt találjuk ki hogy falikábel vagy patchkábel kell neki?

Gábriel Ákos

Szerkesztve: 2024. 07. 06., szo – 17:54

Vegyen ilyet, és akkor semmit nem kell csinálnia, csak megvárni a kábelt (a szállítás ingyenes és viszonylag gyors, kb. 1 hét):

https://www.temu.com/hu/1db-ethernet-k%C3%A1bel-nagy-sebess%C3%A9g%C5%B…

https://www.temu.com/hu/sz%C3%BCrke-cat5e-ethernet-patch-k%C3%A1bel-0-9…

 

Megoldható a dolog szerszám nélkül másképp is.

Kell két darab aljzat:

https://www.temu.com/hu/2db-rj45-cat5e-ethernet-h%C3%A1l%C3%B3zati-keys…

Vegyen hozzá 30 m tömör erű CAT5e kábelt, nyomja rá a fenti két aljzatot mindenféle szerszám nélkül, és használjon hozzá 2 patchkábelt (tetszőleges hosszúságút 0,5 m-től 5 m-ig). Szegeden pl. itt érdemes körülnézni:

https://atipc.hu/kategoria/halozati_kabelek/410/158

 

Sodrott erű kábelből nem célszerű túl hosszút használni, a tömör erű kábelnek jobbak a paraméterei, nem véletlenül szerelik azzal a hálózatot. Az aljzat és a végponti eszköz közé max. 5 m-es patchet illik használni. Ettől függetlenül nem tilos 30 m-es kábelt csinálni sodrott erű kábelből (árulnak is ilyet), csak kell hozzá valamilyen krimpelő (vagy nagyon drága csatlakozó, amihez nem kell szerszám).

RJ45-ös dugó:

https://www.temu.com/hu/20-30-50-darabos-%C3%A9rt%C3%A9kcsomag-rj45-csa…

Krimpelő:

https://www.temu.com/hu/delixi-electric-7-az-1-ben-vezet%C3%A9kcsipesz-…

Ez egy temu reklám? :)

Azért elég nagy hacknek tűnik aljzatot + 2 rövid kábelt használni, amikor csak egy sima kábel kellene neki...

Amúgy ez vajon réz? mert ha a fent említett CCA szutyok, akkor még drága is..

Az árából itélve (2090 Ft/30 méter) szerintem én is CCA-sat vettem 1,5 éve a villanyóra P1 portjához.. de csak 2 kilobyte/10 másodperc megy rajta.

Jelenleg még működik, meglátjuk meddig... Mondjuk szívás volt behúzni... de áthúzni másikra szükség esetén már nem lesz olyan bonyolult.

Ez egy temu reklám? :)

Nem. Ott lehet költséghatékonyan és szállítási költség nélkül vásárolni jelenleg.

 

Azért elég nagy hacknek tűnik aljzatot + 2 rövid kábelt használni, amikor csak egy sima kábel kellene neki... 

A műszaki tartalmát amúgy érted?

 

Amúgy ez vajon réz? 

Ha leméred, kiderülhet. Ha szétvágod, biztosabban kiderülhet.

 

csak 2 kilobyte/10 másodperc megy rajta.

Nem ez számít :) Milyen kapcsolat jön létre a két eszköz között? 10 Mbps? 100 Mbps? 1000 Mbps? Gondolom, a villanyórába nem tettek gigás portot, de majd az ezzel foglalkozók megmondják a frankót.

 

... szerintem én is CCA-sat vettem... Jelenleg még működik, meglátjuk meddig... Mondjuk szívás volt behúzni...

 LOL

Nem. Ott lehet költséghatékonyan és szállítási költség nélkül vásárolni jelenleg.

Vagy Aliexpressről, csak tovább tart mire kiszállítják...

 

Ha leméred, kiderülhet. Ha szétvágod, biztosabban kiderülhet.

Na jó, de te ajánlottad... ha nem réz, akkor itthon olcsóbban is kapsz 30 métert.. lásd fentebb. Szóval vásárlás nélkül kíváncsi lennék, hogy mit tud a 3000 forintos temus 30 méteres kábel.

 

Milyen kapcsolat jön létre a két eszköz között? 10 Mbps? 100 Mbps? 1000 Mbps?

Szerintem 100 Mbps, de most egy buta switchre van dugva, ahol nem látom a sebességét... és luta vagyok átdugni routerbe, ami kiírná. (Fent van az álmennyezet felett ahova fel kéne mászni...)

 

A műszaki tartalmát amúgy érted?

Azt értem, hogy nem kell hozzá fogó.. a kábel az meg olyan amit vesz hozzá. Persze működik, de én akkor is furcslom, hogy 3 (vagy 5 vagy 7, ahogy vesszük...) darabból rakjon össze valamit, ahova 1 kábel kell... ennek csak akkor lenne értelme, ha a 30 méter a falban van és 2db fali aljzat van amibe dugja a 2 rövid kábelt. Amúgyis a 2 aljzat temun már egy 1000-es.. és ha jól tudom 3500ért kell rendelni, erre rájön a kábel ára + a 2 rövid kábel ára és máris ott leszünk a 6-8 ezer forintnál, amit a kérdező el akar kerülni :)

Csak tud valaki krimpleni Szegeden 2 RJ45-ös dugót :)
 

Vagy Aliexpressről, csak tovább tart mire kiszállítják...

Ez most reklám akar lenni? :)

TEMU esetében mindig megírják, legkésőbb mikor kell megérkeznie a megrendelt termékeknek. Amennyiben nem érkezik meg addigra, akkor máris utalnak 1700 Ft késedelmi díjat a számládra. Általában megérkezik időre, nálam eddig kétszer volt egy-két nap késés, és mindkétszer utalták is a késedelmi díjat. Aliexpress esetében nem minden szállítás ingyenes, általában az ingyenes szállításúnak annyi az ára (vagy több), mint egy hasonló terméknek más eladónál szállítással együtt. Nem ritka náluk a 40 vagy még több napos szállítás. A TEMU 7-12 munkanapot vállal a szállításra, kivétel a szárazföldi szállítás, ilyenkor 19-31 munkanapot írnak (az már persze nem kevés).

 

Na jó, de te ajánlottad...

Mit? Több dolgot is ajánlottam, pl. egy szerelt kábelt is, amiről te vélelmezed, hogy szar minőségű.

 

Szóval vásárlás nélkül kíváncsi lennék, hogy mit tud a 3000 forintos temus 30 méteres kábel.

Vásárlás nélkül nehezen fogod megtudni. Maradj meg abban a hitben, hogy szar az a kábel.

 

Azt értem, hogy nem kell hozzá fogó.. a kábel az meg olyan amit vesz hozzá. Persze működik, de én akkor is furcslom, hogy 3 (vagy 5 vagy 7, ahogy vesszük...) darabból rakjon össze valamit, ahova 1 kábel kell... ennek csak akkor lenne értelme, ha a 30 méter a falban van és 2db fali aljzat van amibe dugja a 2 rövid kábelt.

Szóval nem érted. :)

A szabvány azt írja, hogy max. 100 m (a Fluke CableIQ amúgy 119,7 m-t mond, de a 100 m könnyebben megjegyezhető, szép, kerek érték, ezért használják így) lehet egy szegmens hossza, amiből max. 90 m megy tömör erű érpárakon (falban, kábelcsatornában stb.), a két végen meg max 5 m-es, sodrott érpárú vezetékekkel csatlakozzunk az aktív elemekhez. Leírom újra: a tömör erű kábelnek jobbak az elektromos paraméterei, ezért építenek azzal hálózatot. A sodrott erű kábel meg hajlékonyabb, azért használják azt a készülékekhez történő csatlakozásra.

 

Amúgyis a 2 aljzat temun már egy 1000-es.. és ha jól tudom 3500ért kell rendelni, erre rájön a kábel ára + a 2 rövid kábel ára és máris ott leszünk a 6-8 ezer forintnál, amit a kérdező el akar kerülni :)

Nem sportszerű a mellébeszélés :)

A krimpeléshez kell fogó is, azt is linkeltem, így a fogó és a csatlakozók együtt már elérik a minimális rendelési összeget. Nagy előnye ennek, hogy lesz innen kezdve krimpelő is a házban, vagyis legközelebb már sem fogót, sem csatlakozót nem kell venni (mert rendel 20...25...50...akármennyi darabot, amiből most csak kettő kell), csak kábelt. Ha nem akar a fogóért pénzt adni, akkor jön az általad szintén leszarozott megoldás: vegyen tömör erű kábelt, arra kap olyan aljzatot, amit szerszám nélkül pillanatok alatt meg lehet szerelni, és tetszőleges szerelt kábelekkel, amik 150...200 Ft-ba kerülnek pl. az egyik szegedi boltban, ha éppen nincs otthon a fiókban/szekrényben, mehet a csatlakozás.

 

Csak tud valaki krimpleni Szegeden 2 RJ45-ös dugót :)

Igen, Protezis írta is, hogy ő szívesen megcsinálja. 

Mit? Több dolgot is ajánlottam, pl. egy szerelt kábelt is, amiről te vélelmezed, hogy szar minőségű.

Én nem ítam, hogy az szar minőségű... kérdeztem.. mert ha az jó, akkor veszek én is. Annyit írtam, hogy ha nem réz, akkor drága. Nem vagyok semmilyen hitben, nem tudom mennyibe kerül "kínában" egy minőségi kábel. Akár még lehet is jó.

2-vel feljebb LOL-lal kommentelted az egyik soromat... de pont a lényeget hagytad ki... áthúzni így már baromi egyszerű, a behúzás volt szívás.. egyébként lazán megy fent a plafonban. Nem kell hozzá semmit bontani. Ahogy egyébként a behúzáshoz sem kellett, csak hosszabb távokat valahogy át kellet hidalni, hogy a másik lyukon kijöjjön a kábel vége :)

Szóval ha ez a 3ks temus kábel jó, simán megéri lecserélni a mostanit. Bár amíg működik a jelenlegi szerintem nem foglalkoznék vele, csak itt állna tartaléknak. Illetve a sebességet is lejjebb tudom venni 10base-t-re, ha az segít.. nem tudom hogy romlik el egy ilyen kábel. Kisebb sebességen még megy? Vagy akkor már egyáltalán nem?

Rezezett aluminium: kémiailag reakcióba lépnek egymással. Ezért nem szabad simán csak összekötni a régi alu vezetékeket a falban az újonnan húzott rézzel. Szétporlad a kötési pont pár év alatt. Na most ugyanez egy kábelben a teljes hosszában a következőket tudja csinálni: ha falban menő rész is van, az talán nem mozog normál esetben. Ott csak valamivel rövidebb lesz a vezető keresztmetszet, miután leporladt a réz borítás. POE pl. biztosan nem fog vele menni vagy már az első naptól kezdve sem, vagy csak a szétporladás utántól. Ez az az eset, amikor pár évig jó volt, aztán egyszercsak már nem.

A szabadon levő rész viszont esélyes h. fog mozogni (elmozdul a végpont, te nyúlsz hozzá stb). A mozgatástól a 2 fém nem tökéletes illeszkedése szétesik, ott is kontakt hibák fognak majd fellépni, valószínűleg véletlenszerűen és idegörlő módon.

Van egy olyan életérzésem,  hogy ezek a cuccok nem gyógyszerkönyvi minőségű Cu és Al alkotóelemekből állnak. Ezek a vegyészek meg kohászok csuda dolgokat  tudnak művelni!

Mondok egy példát. A pécékben is használatos 35μm keményarany bevonatú tüskék - jumpereléshez és pl. LED csatlakoztatáshoz - 1A áramra hitelesített érintkezők. (márkanév: MinPV - PV=perpeetum virgin) Ugye a csatlakozó melegedése limitálja az áramerősséget. Aztán a későbbiekben kifejlesztettek olyan ónréteget, amellyel a hasonló tüskesoron 4A-re emelték az üzemi áramerősséget. (márkanév MTA .100) Pedig a vezeték ún. héthuzalos kötéssel szerelődött.

Tehát úgy néz ki, hogy olyat állítottak elő, amikor az ón jobb kontaktust ad mint az arany. :-D Érzésem szerint ezek nem pont olyan anyagok, mint amit a villanyszereléshez használunk.

Én nem ítam, hogy az szar minőségű... kérdeztem.. mert ha az jó, akkor veszek én is.

A probléma megoldása egyszerű: veszel egy ilyen kábelt. Ráteszed egy mérlegre, amivel megméred a súlyát, és máris megtudod a tömegét. :) Ugyanezt megteszed egy biztosan igazi, vezetőnek csak rezet használó UTP patchkábellel, és összehasonlítod a két mérést. Mérhetsz ellenállást (vagy vezetőképességet) is. Ha kiderül, hogy nem tisztán rézből vannak az erek, akkor írsz a TEMU-nak, elpanaszolod, hogy hibás a kábel, ők erre elnézést kérnek, visszautalják a pénzed, a kábel meg marad nálad, azt nem kell visszaküldened. Amennyiben "igazi" kábelt kaptál, akkor örülsz. Ez persze nem garancia arra, hogy a legközelebbi rendelésnél is "igazi" kábelt kapsz.

 

áthúzni így már baromi egyszerű, a behúzás volt szívás

Én hiszek neked, bár ez is csak vélelmezés, amíg ki nem próbálod. :)

 

Szóval ha ez a 3ks temus kábel jó, simán megéri lecserélni a mostanit.

nem tudom hogy romlik el egy ilyen kábel

Feltehetően most arra gondolsz, hogy mégsem "igazi" a kábel, amit küldenek, ugye? :)

A réz és az alumínium nem barátai egymásnak, erősen eltérőek a kémiai és a fizikai tulajdonságaik is. Villanyszerelésnél szokott erősen problémás lenni, ha az alumíniumból és rézből lévő vezetékeket össze akarják kötni. Ezt legjobb elkerülni, de nem mindig lehet, ezért kerestek és találtak is rá megoldást: megfelelő kötőelemet kell használni, és meg kell akadályozni egy speciális paszta használatával, hogy egymással kapcsolatba kerülhessen a kétféle fém. Az oxigén, a pára és bármilyen egyéb dolog, ami a levegőben előfordul, komoly gondokat okozna egy ilyen kötésnek, ezért kell a paszta. A CCA kábelek gyártástechnológiáját nem ismerem, de az elfogadható, hogy egy gyárilag szerelt CCA patchkábel belsejében nincsenek olyan mostoha körülmények, mint a szabad levegőn, szóval a kémiai folyamatok nem lehetnek nagyon hevesek. :) Az alu sokkal merevebb a réznél, így gyakori hajlítgatások esetén hamarabb törik. Az alu sokkal rosszabb vezető a réznél, így PoE felhasználás esetén könnyen túlmelegedhet, ami nem igazán tesz jót az élettartamának, PoE eszközök használata esetén erősen ellenjavalt az ilyen kábelek használata. Azt el tudom képzelni, hogy megfelelő gyártástechnológiával készült CCA patchkábelek jól működjenek akár hosszú távon is olyan helyeken, ahol nincsenek kitéve mozgatásnak, pl. patchpanelek aljzatainak switchportokra csatlakoztatásánál, de én ezt sem erőltetném, mert egyrészt nem látok bele a kábel belsejébe, másrészt bármikor előjöhet az igény PoE használatára. CCA kábelt akkor érdemes használni, ha valamilyen ideiglenes kiépítésről van szó, és sok-sok km kábelre van szükség, amikor már számít a CCA kábelek olcsóbb ára. Ilyenkor megépíted a hálózatot, működik egy-két hétig vagy hónapig (pl. vizes vb, atlétikai vb, Formula 1 stb.), majd elbontasz mindent, a kábelek meg mennek a kukába - vagy hazaviszi, aki éri, és majd otthon szív vele, vagy más szív vele, aki megkapta ilyen-olyan módon. :)

Egyébként vásárlás előtt kérdezhetsz is az eladótól. Írj a TEMU-nak (illetve közvetlenül az eladónak), kérdezz rá a minőségre, kérdezz rá konkrétan, hogy miből vannak az erek.

poe-nél nem is annyira a melegedés a gond. Max, ha az újabb nagy teljesítményű fajtáról van szó. 
A hoszabb kábelen a nagyobb ellenállás miatt túl sokat esik a feszültség és kevés lesz az eszköznek a túlvégen. És persze terhelés alatt látszik ez, terheletlenül lehet jónak tűnik.
Az adat magasfrekvenciás jelként a kábel felszínén utazik, ezért működik kb hasonlóan a rezezett. Mondjuk a szerelt csatlakozóknál lehet jobban rohad, mert párás levegő éri. A gyári, műanyagba öntött lehet jobban bírja.

Mondjuk már 15 éve is szívtunk azzal, hogy nagyon nehéz volt igazi rezet találni, ami a poe eszközökhöz kellett az épületben.

Anno vettem kínai dugókat, mert néha jól jött, hogy magamnak krimpleljek. De állásukban keresztben bereped a műanyag a késekre merőlegesen.

Nemrég költöztünk új irodába. A felújítás során voltak gondok. A padlóaljzatokban nem saválló csavarokkal vannak összecsavarozva a panelek és már rohadnak. A lan még működik, csak két megpusztult betétet találunk, de lehet majd idővel kiderül, ha elkezdenek a végpontok elhullani. Nem tudom rendes rezet használtak -e :D

poe-nél nem is annyira a melegedés a gond. Max, ha az újabb nagy teljesítményű fajtáról van szó. 
A hoszabb kábelen a nagyobb ellenállás miatt túl sokat esik a feszültség és kevés lesz az eszköznek a túlvégen. És persze terhelés alatt látszik ez, terheletlenül lehet jónak tűnik.

Igen, ez egyértelmű, de én azért írtam a melegedést, mert a kérdés arra vonatkozott, hogy mitől mehet tönkre egy ilyen kábel. Az alu és a réz hőtágulási együtthatója nem azonos.

Az alumínium fajlagos ellenállása rosszabb a rézénél, de még a kettőt sem éri el az arány (28/17). Legyünk nagyvonalúak, és vegyük a kettes arányt (ez elég nagyvonalú, mert eltekintünk a rézbevonattól is). Ebben az esetben elmondható, hogy a CCA kábel is jó PoE esetén akkor 40 m-re, ha az "igazi" kábel jó 80 m-re. Hogy a réz és az alumínium mire jut egymással pl. egy keystone modulban, ahol gyakorlatilag szabadon érintkeznek a levegővel, az más kérdés, de egy ideig biztosan jó ez a megoldás. :)

 

Anno vettem kínai dugókat, mert néha jól jött, hogy magamnak krimpleljek. De állásukban keresztben bereped a műanyag a késekre merőlegesen.

Írtam már valahol, hogy én legtöbbször ilyen dugókat használok:

https://www.telegaertner.com/en/product/online-catalogue-datavoice-offi…

"shielded with wire presorting; AWG24-AWG27 (stranded and solid)"

Nagyon jó minőségű, mindegy, hogy milyen a kábelér, lehet tömör és sodrott is, mindkét típusra kiváló. Két baja van ennek: egyrészt drága, másrészt a krimpelője meg veszettül drága (persze csak egyszer kell megvenni a fogót, de akkor nagyon fáj).

Krimpelő:

https://www.telegaertner.com/en/product/online-catalogue-datavoice-offi…

Csatlakozó nélküli patch kábelre szívesen rárakom az RJ45 csatlakozót (max AWG24) Szegeden. Kábelem viszont nincs annyi.

Ez jó is.

A baj csak az, hogy ebből 4752 Ft-ba kerül 30 m, és erre még jön 1980 Ft szállítási díj, ami így együtt 6732 Ft, és még csak kábeled van. :)

Ha RJ45-ös dugót teszel rá, akkor egyrészt abból olyan kell, amit a tömör érre lehet nyomni, és amit kapsz a boltban, az általában sodrott erekhez van, másrészt kell még krimpelő is valahonnan. :)

Ha aljzatot teszel rá, az is további költség, és még kellenek szerelt kábelek is hozzá. :)

Én is ezt vettem a wirelessbolt-ból, mint becsszó-réz. Amúgy rendben is van, egyedül a CAP AC-nak van vele gondja egy 20 méteres szakasz végén, mert közelben (15-20cm) egy páraelszívó belkapcsolása be tud zavarni, de úgy olvastam, hogy a CAP AC-nak a PoE Ethernet portja sem áll a helyzet magaslatán, pláne ha van tápfeladó ), egy okos switch két portját külön VLAN-ba rakva és közbeiktatva a probléma megszűnt és az okos switch se jelzett olyan szakadásokat, amit a CAP AC-val jött elő, de ha újravezetékelem (kicsi volt a kábelcsatorna, több vezeték már nem fér és a meglevők is jobban meg vannak benne hajlítva, mint illene...), akkor már CAT6 FTP-zek, még ha drágább meg macerásabb is.

 

Költségek:

Egyszer kell jól megcsinálni (igaz nekem se sikerült :D) és akkor nem olyan sok az a költség.

Ja meg ugye lehet venni olyan keystone-t, amihez elég egy penge meg oldalcsípőfogó (ha nagyon minimálba akarjuk, körömvágó olló), amúgy is tömör, fali rézhez jobban illik (jól lefixálva valami dobozban vagy patch panelben), hiába vannak hozzá való dugók.

a CAP AC-nak van vele gondja egy 20 méteres szakasz végén, mert közelben (15-20cm) egy páraelszívó belkapcsolása be tud zavarni

A csavart érpárok (meg persze a differenciális kimenetű adók és a differenciális bemenetű vevők) védenek bizonyos mértékű zavarok ellen, de túl nagy zavarok esetén a vevők bemenetei túlvezérlődnek, és ilyenkor a hasznos jeleket nem lehet feldolgozni/kiértékelni, ezért olyankor, ha lehet számítani komolyabb mértékű zavarásra, meg kell akadályozni árnyékolt kábel használatával, hogy a zavarok bejussanak a kábel belsejébe.

 

Ja meg ugye lehet venni olyan keystone-t, amihez elég egy penge meg oldalcsípőfogó (ha nagyon minimálba akarjuk, körömvágó olló), amúgy is tömör, fali rézhez jobban illik (jól lefixálva valami dobozban vagy patch panelben), hiába vannak hozzá való dugók.

Ezt is javasoltam korábban, azon a linken, amit akkor küldtem, 2 db keystone aljzat kb. 1000 Ft.

Azért ne becsüljük le azt a megoldást sem, amikor megfelelő kábelre megfelelő RJ45-ös dugó kerül. Kültéri PoE-s eszközöknél nem is nagyon tudnál mást csinálni, használsz tömör erű kábelt, és nyomsz rá arra való dugót. Ha jól csinálod, soha nem lesz vele baj.