"Besokalltak a cégek, egyre trükkösebben kerülik a munkát az otthonról dolgozók"

Az alkalmazottak egy része mit sem akar jobban, mint lehetőséget arra, hogy otthonról dolgozhasson, a cégek vezetői azonban egyre kevésbé rajonganak az ötletért. Ennek oka a bizalomvesztés, ami részben amiatt alakulhatott ki, mert egyre több otthoni munkavégző különböző kurzormozgató kütyüt is képes bevetni csak azért, hogy úgy tűnjön, aktívan a munkájával foglalkozik, miközben a nyolcadik sorozatot nézi végig, vagy a barátokkal napozik a strandon. A trükköknek egyre több vállalatnál vannak áldozataik, így érdemes kétszer is átgondolni, megér-e ennyit egy ebéd utáni szundikálás.

Az otthoni munkavégzést lehet szeretni vagy gyűlölni, az viszont vitán felül áll, hogy a temérdek előny mellett komoly hátrányokkal is bír a home office. A pandémia alatt szinte mindenki, majd utána is temérdek vállalat állt át hibrid vagy teljesen otthoni munkarendre, így az egyébként az irodában is csak a számítógép előtt ülő alkalmazottak a fölösleges ingázást megspórolva sokkal jobb munka-magánélet egyensúly kialakítására kaptak lehetőséget – még ha ez nem is minden esetben valósult meg.

[...]

A Harvard Business Review tanulmányában 10 vezetőből csaknem 4 kételkedett a home office-ban dolgozók szorgalmában, ráadásul ők azt is gondolták, hogy ezek a beosztottak rosszabbul teljesítenek, ha otthonról dolgoznak, hiszen nincs, aki felügyelje a munkájukat. Mindez persze sületlenségnek tűnhet, mégsem tévednek teljesen: az Intuit egyik felmérésében a távoli munkavégzők több mint háromnegyede elismerte, hogy a munkanap során legalább egy-egy személyes feladatot is ellát. 

Ezzel alapvetően érthetetlen, hogy miért van probléma, hiszen az irodában egy ebéd- vagy kávészünet legalább annyi időt elvesz, mint egy mosás vagy felmosás, ezt pedig az is igazolja, hogy a felmérésben részt vevő munkavállalók többsége átlagosan 45 percnél kevesebbet tölt magántevékenységgel a munkaidő közben. Ezzel szemben a munkáltatók úgy gondolják, hogy ez az idő naponta akár több mint egy óra is lehet, így a felek között egyre nagyobb bizalmatlanság alakul ki, ami egyben a home office rendszerének első tégláit is kiütheti a falból.

[...]

A teljes cikk itt.

Hozzászólások

Annál a cégnél már eleve súlyos gondok vannak, ahol az egér mozgásának figyelésével, vagy hasonlókkal próbálják monitorozni az emberek aktivitását.

Szerkesztve: 2024. 07. 01., h – 16:51

Regota csendben voltam eteren a ~kozepvonalas velemenyemmel, megvartam, hogy eluljenek a trendek.

Szerintem:

  • Altalanos szabalykent hybridnek van ertelme (1-2-3 nap irodaban, tobbi otthon)
  • Vannak munkakorok, ahol bent kell lenni 5 napot. Nekem peldaul a 3 day hybrid rendszergazda es a fully remote devops eleg meredek ugy 2022 ota. De a maganyos farkas backend devet tenyleg kar szivatni, hogy menjen be
  • Heti 5 ebresztoora a 3 helyett sokkal sulyosabb a teljesitmenyre es a mental health-re, mint azt szeretik beallitani (hybrid vs minden nap bejaras, foleg messzire)
  • Tiltassal hazudni tanitasz: mechanikai egermozgato igy szuletett meg
  • Annak, aki arra hasznalta a remote employment marketet, hogy bevallalt 3 full time melot, amiken azota is probalja magat elsunnyogni a falig: na, azoknak a kurva anyjat
  • A commercial landlordok altal fizetett "back to office" ujsagcikkek a legszanalmasabbak az osszes kozul. A lolab is kilog
  • Aki nincs bent egy heten mind az 5 napot az irodaban, amikor egy direkt reportja kezd (es nincs holiday-en) annak ne nojon a csapata, es tobbet ne kapjon eloleptetest
  • Aki nincs bent egy heten legalabb haromszor, amikor a csapataba felvesznek valakit, annak lehetoleg ne legyen csapata. Ha van, vegyek el tole, reportoljon mind masnak, es tobbet o se kapjon eloleptetest
  • Office politics: ha egy tarscsoportnak kemenyvonalasabb a fonoke, mint a tieteknek, pofad lapos, kulonben megerdemelned, hogy neked is annyit kene bejarnod, mint a tarscsoport tagjainak
  • Ha valaki jelzi neked, hogy hatekonyabban tudna veled valamit megbeszelni az irodaban jovo het egyik napjan: BEMESZ
  • Covid alatt irodaban 5 napot dolgozo osszeszokott csapatok mentek haza otthonrol dolgozni. Nem ment ez ugy a hatekonysag rovasara, mint amikor total remote csapat 1-2 ev munkaviszony utan meg nem latta eloben a kollegait. Nem ugyanaz a hatekonysag. Fogadd el!
  • Kezdi megtalalni magat a kereslet es a kinalat. Aki indokolatlanul rangatja be egy munkakor vegzoit 5 napra, alig talal munkavallalot. Aki fully remote munkahelyet keres, masik tobbszazzal versenyzik, alig talal munkahelyet. Egy hybridre azert erdemes varni allaskeresokent, vagy egy olyan bejarosra, ami nagyon kozel van
  • Ha carreer goaljaid vannak, jarj be valamennyit. Akkor is, ha nem eroltetik. Lassak az arcodat, tudjak, hogy ki vagy. Es orulj, hogy mostmar ehhez inget meg zakot se kell felvenni, eleg gyurott Debian poloban megjelenni, mert a tobbiek a segguket se toljak be, teged legalabb latnak

+1, azzal a megjegyzéssel, hogy néhány mondatot nem értettem. Ez mit jelent?

Aki nincs bent egy heten mind az 5 napot az irodaban, amikor egy direkt reportja kezd

És ez?

Ha carreer goaljaid vannak, jarj be valamennyit.

Van még néhány mondat, amit nem értek, de legalább sejtem, mit jelenthet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

a fully remote devops eleg meredek ugy 2022 ota

Egyebkent miert? Sok helyen az onprem szerver sem az iroda epuleteben van, nem egyszer hallom standupon, hogy valaki tobb orat autozott aznap a DC-be, mert valamit meg kellett rugdosni. Es akkor public cloudrol meg nem beszeltunk.

Nalunk pl. van olyan srac, akinek a haza kozelebb van a szervereinkhez, mint az iroda, ahonnan dolgoznia kene. What now?

  • Aki nincs bent egy heten mind az 5 napot az irodaban, amikor egy direkt reportja kezd (es nincs holiday-en) annak ne nojon a csapata, es tobbet ne kapjon eloleptetest
  • Aki nincs bent egy heten legalabb haromszor, amikor a csapataba felvesznek valakit, annak lehetoleg ne legyen csapata. Ha van, vegyek el tole, reportoljon mind masnak, es tobbet o se kapjon eloleptetest

+1, ez az ultimate faszsag, amikor a kozepvezeto az, aki a legkevesebbet tolti az irodaban, kozben meg arrol pofazik, hogy HO=rossz, jarjon be heti 6 napot az osszes droid. 

Covid alatt irodaban 5 napot dolgozo osszeszokott csapatok mentek haza otthonrol dolgozni. Nem ment ez ugy a hatekonysag rovasara, mint amikor total remote csapat 1-2 ev munkaviszony utan meg nem latta eloben a kollegait. Nem ugyanaz a hatekonysag. Fogadd el!

+1, baromi nehez integralni uj csapattagokat - elonyben azok a cegek, ahol eddig is szet voltak szorva a teamek kulonbozo irodakban/orszagokban, ott mar megvan a tudas

Aki indokolatlanul rangatja be egy munkakor vegzoit 5 napra, alig talal munkavallalot. Aki fully remote munkahelyet keres, masik tobbszazzal versenyzik, alig talal munkahelyet. Egy hybridre azert erdemes varni allaskeresokent, vagy egy olyan bejarosra, ami nagyon kozel van

^ nagyon nagy igazsag ez

Lehet kapalozni, de a piac itt is beall egy egyensulyi szintre. 

Egyebkent miert? Sok helyen az onprem szerver sem az iroda epuleteben van

A corporate vilagban a devops-nak vannak szocialis feladatai is. Peldaul jo dolog bent talalni, ha egy surgosebb issue-hoz 10 percenkent kell megnyomnia az egyikuknek valamilyen approval gombot. Es ahogy trey fogalmaz lentebb, a "strandrol beerve" nem lesz az az approval gomb 10 percenkent megnyomva, sot, akar belemelyed masba, meg ha dolgozik is, es nincs, aki vallonsimogassa, hogy most mas a prioritas.

Nem annyira corporate vilagban meg a devops neha IT support, vagy pot IT support. Szerintem azt se kell sokat magyarazni, miert jo heti 2-3 alkalommal bent talalni.

A hybrid devops oke, a fully remote-ot tartom meredeknek.

Ja, meg kell hivni gyros-ra, ha 10:20-tol vele kell dolgoznod, es elhuzodik 14:10-ig. "Na gyere, miattam nem tudtal ebedelni korabban, meghivlak egy gyors gyros-ra". :D

Hogy aztan kideruljon, hogy hozott be magaval kajat, kimegy 14:12-kor a konyhaba, bebassza a mikroba a tegnap estere rendelt pizzajanak a maradekat, mig te kimesz ebedelni egyedul, mint #foreveralone :)

Nem mondtam, hogy nincs ilyen. :) geleinek fentebb reszleteztem, hogy miert hatekonyabb a legtobb esetben, ha meg is lehet talalni legalabb nehany napon fizikailag a devops membert.

De lattam olyan kiveteles, szocialis interakciokra es approval-priorizalasra nem kenyszeritett devops-okat, akiknel tenyleg mindegy volt, hogy honnan piszkaljak a cloudot. De szerintem ez a ritkabb.

Szerkesztve: 2024. 07. 01., h – 16:59

vagy csak az ingatlanpiacnak fáj, hogy már nem rentábilisak a durván túlárazott irodák, na meg lehet csődbe mennek a körülöttük lévő kajáldák is ;)

Ajjaj, ez nagy katasztrófa. Nagyon sajnálom ezeket a cégeket, pedig ők jó emberek, mindent megtettek, még kémprogramokkal, keyloggerekkel is teletűzték a dolgozók gépét. Hát ilyet, ezzel a bizalommal visszaélni, nagyon nem szép.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Eredményt kell elvárni, nem jelenlétet. Amúgy meg home office-ban én fizetem az irodám extra rezsijét (világítás, fűtés, klíma, internet), ennyivel kevesebbet kell a munkáltatóm költsön. Van, aki zajos irodában tud hatékonyan dolgozni, ahol ha elakad, meg tudja beszélni a munkatársával, más pedig otthoni csendben, ahol nem térítik el a gondolatait.

Jaja, a 80-ból lett 50. Tudsz linket a Jogtárból amit átküldhetek ezeknek az idióta HR-eseknek, ha már nekik ez volna a dolguk utána járni?

A nap kérdése: hogyan adható adómentes költségtérítés részben otthonról dolgozóknak? - Adózóna.hu (adozona.hu)

Egy társaság bizonyos dolgozói home office-ban dolgoznak, de csak hetente két napon, három napon bemennek az irodába. Adható-e nekik a teljes adómentes költségtérítés, vagy csak időarányosan? – kérdezte olvasónk.

Tehát helyesen értelmezi a kérdező, hogy csak időarányosan számolható el a költség. Ugyanakkor fontos tudni, hogy home office-ban dolgozás esetén ez a szabály nem alkalmazható, csak távmunka-szerződésnél.

A vastagon szedett lesz szerintem itt a szopó.

Nem egészen. Egyszerűen arról van szó, hogy más a hivatalos elnevezés. Ahogy a linkelt oldalon is le van írva a hozzászólásban: ha a munkáltató alkalmilag engedélyezi a dolgozónak, hogy otthon dolgozzon bármely (időszakos) ügy miatt, akkor az home-office. Ha rendszeres, és meg van adva, hogy heti X nap otthonról dolgozhat, az távmunka.

Munkaszerződésben a távmunka lehetősége van leírva, folyamatos jelleggel (nincs kezdő és vég időpont meghatározva) és nincs mellette konkretizálva h. ez heti hány napot jelent, mert azt belső szabályzat szabályozza.

Na ebben az esetben adómentesen adható-e az arányosított home office napokra a költségtérítés?

Igen. Ez idei újítás egyébként, nálunk mondjuk elég furán vezették be, bekerült az adómentesen adható cafeteria keretbe. Vagyis a cégnek egy fillérjébe sem kerül, de legalább a dolgozó valamivel jobban járhat, ha a keretét nem tudja mind adómentes elemekkel kitömni (ami egyébként elég nehéz).

A 20% visszatérítés akkor jár, ha a saját nettó béredből fizetsz be a nyugdíjpénztárba. A cafeteriából cég által adható adómentes nyugdíjpénztári befizetést már évek óta kivették a lehetőségek közül (nagy sajnálatomra, mert én korábban oda tettem). Ha a 20%-os visszatérítés is jár, akkor gyanítom, hogy ez az összeg rendesen meg van fejelve adó- és TB-terhekkel.

COVID óta eltelt 4 év, ezalatt csapattagok jöttek és mentek. Talán pont ebből látszódnak a gondok. Ahol nehéz integrálni új embert remote, ott jobban kiütközik a HO problémája.

Nem vagyok híve a HO-nak. Kivéve, ha a munkavállaló kvázi vállalkozóként elviszi a munkát és garantáltan szállítja az eredményt. Alapvetően a munkavállaló az idejét adja bérbe és nem projektet értékesít. Nekem ezt az ellentmondást nem sikerült feloldanom.

Bizonyos esetekben igen. Kérdezd meg, hogy pl. a tűzoltók, mentősök vagy bármi gyors reagálású szakmában dolgozók stb. miért nem home office-ból dolgoznak.

Azért, mert bizonyos munkakörökben ha kérdezek valamit, akkor 1 percen belül várok választ, nem órák múlva (home office-ban levő visszaér a strandról, boltból stb.).

Tehát, igen: a home office nem univerzálisan jó.

trey @ gépház

Lehet rossz tapasztalat.

Itt HO van és érdekes módon tőlem is azonnal kap választ aki kérdez, illetve én is azonnal kapok választ bármelyik HO-s kollégától. Sőt, ami azt illeti inkább az irodában lévőkkel szokott gond lenni mert 20 emberből 17 HO-ba tolja, a 3 irodás pedig nem elérhető/lassabban reagál bentről. Szerencsére nem jellemző hogy irodába járnának emberek, szóval a fenti példa évente 2-3 alkalommal ha előfordul.

Amúgy a HO-ban "dolgozni tudás" kb egy plusz soft skill: Valakinél működik, valakinél nem. Akinél működik annál tudod hogy valószínűleg nem lesz vele baj mert tudja mi a dolga, önállóan dolgozik, látod a számain hogy teljesít. Aki meg HO-ban lóg az valószínűleg irodába is csak kávézni meg társadalmi életet élni jár.

Akkor menjünk vissza általános iskola 5. osztály magyar órára: Mondatelemzést kérek tőled a "Nem feltétlen etikus az eljárás, de ha tudva levő illetőkről, hogy inkább pancsikolnak munkaidőben, végül is ésszerű ellenőrzési mód.". A gráfot nem kell felrajzolnod.
Ha nem megy, akkor szólj és akkor visszalépünk 4. osztályos szintre fogalmazás órára. Csak bátran, te választhatsz. :D

Annyira átlátszó volt a problémája, hogy csak jót mosolyogtam rajta. Főleg, hogy előtte sosem keresett ilyesmivel. 
Értem a módszert, csak valahol egy kicsit sunyizásnak érzem. De megértem, munkavállalói sunyizást sunyi módon csekkolja. Ez nekem ilyen ajtó félfa mögüli vagy ablak alóli leselkedésnek tűnik. Fura érzést kelt bennem ez az indirekt figyelés. 

Ez főleg akkor kellemetlen, amikor 99%-ban nyomod az ipart, 1%-ban kiugrasz valamiért. Netán zajos helyen vagy és ekkor hív a főnök. Naná, hogy kilóg a lóláb :)
Mivel indirekt a figyelés, ő nem kérdez rá, hogy na bazz, hallom nem dolgozol! Te meg nem hozod szóba magyarázkodni, mert hülyén veszi ki magát. Mindez az indirekt dolog miatt kellemetlen. Pedig ha nekem szegezné a kérdést, 2 mondatban le lehet zárni és senki nem érezné hülyén magát és nem is lenne a főnök fejében téves konklúzió.
 

Olyan velem is volt, hogy HO-ban voltam, gondoltam, reggelizek valamikor 10 óra felé. Aha, de kiderült, hogy megpenészedett a kenyerem, le kell mennem a közértbe. Nem ellenőrzés volt, de épp ezidő alatt hívtak az IT-sok, talán az svn repó elérés beállításával kapcsolatban, mire mondtam, leugrottam kenyérért, 10 perc, és tudok ezzel foglalkozni. Persze szívás, mert beleéltem magam, hogy végre eszem, de akkor majd később. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ha az irodában reagálsz 10-20 percel később a userre = munka

ha otthon reagálsz 10-20 percel később = egész nap nem dolgozol, csak lógatod a lábad, vissza kéne az egész HO-t csinálni!

mi 4 éve dolgozunk HO-ba, csak akkor megyünk be ha van helyszínen dolgunk. SLA sértés nem volt, elégedetlen ügyfél nem volt azóta se. sőt, kifejezetten dícséreteket kapunk a gyors reagálások miatt az ügyfél részéről.

Az én közvetlem főnököm Hongkongban ül, az övé meg az USA-ban. Az embereim meg Budapesten. Elég nehéz összehangolni a munkaidőnket. Mondjuk amikor péntek este jön a mail a főnököm titkárnőjétől, hogy szombaton indul egy gép Hongkongba, amire már nekem is van jegyem, akkor vissza szoktam kérdezni, hogy miért nem a főnöknek vett jegyet!? :D  

Sajnos megtörtént.

Kínában (a vörös Kínában nem Hongkong) már sok érdekes dolgot megtapasztaltam. Pl. hogy a legnépszerűbb reggeli levesük a marhanyelőcsőleves. Meg, hogy kajakra hangosan böfög minden sárga a legmenőbb éttermekben. 

Az önkéntes tűzoltó egyesületek (ÖTE) tagjai lényegében home office-ból dolgoznak, riasztás (SMS) esetén beugranak a tűzoltó autóba (sokszor otthonról vagy munkahelyről indulva, ha épp ráérnek), és mennek. Persze lehet mondani, hogy ők nem hivatásosak, de tapasztalatból tudom hogy így is képesek sok esetben előbb kiérni helyszínre, mint a szomszéd vagy távolabbi településről kiérkező hivatásosak. Magyarországon jelenleg több mint 600 ÖTE létezik, ausztriában is szép számmal léteznek kollégám szerint aki szintén önkéntes tűzoltó ott. Szerintem működőképes lehet ilyen helyeken is a home office, legfeljebb csiszolni kell a kommunikációs formákon, hogy ne kelljen arra várni hogy a kolléga visszaérjen a strandról, persze azzal egyet értek hogy univerzálisan nem megoldható, de félni se kell tőle, főleg ha motiváltak a munkavállalók. Ha nem motiváltak, akkor meg mindegy hogy home office-ban nem dolgoznak vagy az irodában sinylődve csinálják a csendes felmondást.

Az indiiaknak nem engedem meg, hogy órák múlva válaszoljanak, nemhogy a HO-an ülő európai kollégaknak.

Ami szakmai kérdést 1 perc alatt meg lehet válaszolni, azt fel sem szabad tenni! Tipikusan rossz pozicióban ül, mert még kérdezni sem tud!

A strandolásért és a boltba járásért alapvetően nem a HO okolható. Ott egy visszaélés van a lehetőséggel.

Ki lehet kötni, hogy munkaidőben elérhető és munkára fogható legyen. Felénk ezt törzs időnek nevezik. Bejárós korszakban is meg volt határozva. Előtte-utána rugalmas. Ez a HO-ban is simán működik. Mettinget lehetőleg ne reggel 8:30-ra tegyünk vagy ha muszáj, akkor időben menjen ki a meghívó.

Én már 2013-ban is full time HO-ban dolgoztam. Az iroda 8-16-ig ment, max fél órás késéssel követtem a kezdést 100km-ről. Teló, headset, L2 support, levelezés, ticketek, mellette devops jellegű melók nyugis napokon. Olajozottan ment minden. Be lehet rá rendezkedni.

Mostani cégnél bejárós rendszer volt, covid adott kényszert a HO-ra és a többiekkel is bevált. Minden nap reggel 8:30-9:00 körül gyors "megbeszélés". Napi ügyek átbeszélése, előző napi lezárása. Ha ad-hoc segítség kellett valakitől, akkor 2-3 fős csoportokban külön "szobára" mentünk és volt, hogy egész nap képernyőmegosztás, mókolás, kemény fából kireszelés.

Szerintem a legjobb csapatmunkában összehozott fejlesztések ekkor történtek. Az irodában oda se férünk rendesen a monitorhoz.

Szóval lehet ezt jól csinálni, fegyelmezetten. Vezetés felé, akár mérhető formában is. Van eredmény termék? Időre? Frankó lett? Akkor mindenki örül.

Nem arról beszéltem, hogy a portás vagy a jegyellenőr dolgozzon home office-ban. :) Viszont ha van egy feladat, meg kell tervezni egy hardware-t, meg kell írni egy firmware-t, vagy bővíteni, hogy új feature-öket tudjon, akkor mindegy, hol csinálom, tudniillik ha helytől függetlenül lógok, akkor sohasem készül el, ha helytől függetlenül dolgozom, akkor meg elkészül.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Alapvetően a munkavállaló az idejét adja bérbe

Ez nagyon függ a munkakörtől. Nem tudom, hogy a te cégeid (vagy csak egy cég?) mivel foglalkoznak, és milyen embereket foglalkoztatsz. Simán lehet, hogy nálad csak ilyen emberek vannak. Sok olyan munkahely van, ahol tényleg ilyen a munka.

Én pl. utálok olyan helyen dolgozni, ahol úgy gondolják, hogy az időmet adom bérbe és nem azt nézik, hogy mit tudok alkotni, hanem azt, hogy mennyi időn keresztül melegíti a seggem a széket. Az én munkakörömben (szerintem) hiba azt gondolni, hogy a munkaidőnket adjuk bérbe.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ott a pont. Az alvállalkozó igen erősen motivált a gyors szállításban, különben az egész pénzt veszélyezteti. Ugyanez dolgozó esetében töredék erővel bír (fizi kötelezően megjön, kirúgni nehéz).

Attól, hogy a munkakör alapvetően kreatív, a cég az időt mint kapacitást veszi meg és ezt igyekszik is hasznosan feltölteni. A kreativitás csak annyiban változtat, hogy az egyes tételek pontos mérete kevésbé becsülhető. 

Most arról írsz, hogy teljesíted-e az elvárásokat. A te fizetésed alapvetően mind időben, mind összegben független az alkotásoktól. Hó10-ig kapsz egy összeget, pont. A munkáltató eldönti, mennyi feladatot ad, az rá tartozik, hogy ő ebből mennyit keres. Ha túl sokat ad és frusztrál, akkor felmondasz, ha keveset teljesítesz, ő mond fel. Nyilván honorálhatja a jó teljesítményt, de ez az alapfelálláson nem változtat, te hó10-ig akkor is elvárod a fizetést, ha nincs munka, különben elmész.

Az en fonokomet az erdekli, hogy idoben megtortenjen a Go live vagy a negyedeves riport keszen legyen hataridore. Loteri kutyat nem erdekli, hogy ezt hogyan abszolvalom.

O kifejezetten orul annak, hogy nem kell a sarkamban lennie. Kiadja a feladatot es 100%-ig biztos lehet benne, hogy vegre lesz hajtva.

Kivéve, ha a munkavállaló kvázi vállalkozóként elviszi a munkát és garantáltan szállítja az eredményt.

+1, ehhez viszont kell, hogy a munkavallalo partner legyen

Nekem pl. muszaj igy csinalnom, mivel en vagyok az egyetlen fejleszto a csapatban, aki nem US-based. Ja, es van alattam N db dev+qa, akik tenylegesen contractorok, megint masik orszagbol. Gyakorlatilag ugy mukodunk, mint egy alvallalkozo, csak en payrollon vagyok. 

Ezzel alapvetően érthetetlen, hogy miért van probléma, hiszen az irodában egy ebéd- vagy kávészünet legalább annyi időt elvesz, mint egy mosás vagy felmosás, ezt pedig az is igazolja, hogy a felmérésben részt vevő munkavállalók többsége átlagosan 45 percnél kevesebbet tölt magántevékenységgel a munkaidő közben. Ezzel szemben a munkáltatók úgy gondolják, hogy ez az idő naponta akár több mint egy óra is lehet, így a felek között egyre nagyobb bizalmatlanság alakul ki, ami egyben a home office rendszerének első tégláit is kiütheti a falból.

A gond az, mint olyan sokszor, hogy akiknek irányítaniuk kellene, nem tudják, hogy hogyan kellene ezt jól csinálni. Nagyon gyakori az, hogy rossz dolgokat mérnek, és mivel a mérés megváltoztatja a viselkedést, nem azt az eredményt kapják, mint ami valóban jó lenne. Ehhez jön, hogy sokszor nem tudják, mi az, ami valóban jó lenne. Mielőtt valaki félreért, amit írtam, az nem az távmunkáról szól, hanem bármilyen munkavégzésről és munka irányításról. Irodában ücsörgő embert ugyanúgy lehet rosszul irányítani, mint otthon dolgozót, és mindkettőt lehet jól is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerintem is ez az igazi probléma.

Tökéletesen lényegtelen, hogy hol végzem a feladatomat, ha a főnököm tudja, hogy mi a munka és annak milyen erőforrásigénye van.

Én is azt látom, hogy az irányító nem tud irányítani, mert nincs meg hozzá az ismerete. Erre reakció, pótcselekvésként, hogy jöjjön be az irodába. A lógós ott is lóg:

  • napi 5-6 "small-talk"
  • 3 kv
  • 1 ebéd
  • 5 cigi (ebből, mondjuk, 3 a KV-val egyszerre)

Ez minden irodában (ahol megfordultam) elfogadott. Ez tesók között is minimum 2 teljes óra.

Ez valóban nagyon igaz. A lógosokat hiába kényszerítik be az irodába, azok ott se fognak dolgozni. Kitöltik a munkaidőt telefonálgatással, „kapcsolatépítéssel”, amit ők karrierépítésnek hívnak, meg itt-ott pletyózás, másokhoz átjárás, hosszú ebédekre kijárás, egy kis magánnetezés levezetésnek. Eltötik szépen a munkaidőt, csak épp semmit nem dolgoznak.

A cégnél, ahol nemrég kezdtem, most van egy új állatfajta. Angol, 60-as öregasszony, de olyan, mint a zombi. Na, azt még dolgozni nem láttam, ráadásul iszonyat furcsán csinálja. Ül az irodában az asztalánál, de csak ülőhelynek használja, nem dolgozik. Néha nézi a monitort, de nem olvassa, ami rajta van, legtöbbször ki is van kapcsolva, csak néz előre, ki a fejéből. Egy papírlapot nem láttam még megfogni, vagy fénymásolni. Telefonálni se telefonál, senkivel nem beszél. 5 percenként kijárogat klotyóra, kantinba (ott is csak tesz-vesz, néha tévét néz, amin tök érdektelen, retekklup szintű itv-s hülyeségek mennek), ide-oda, automatához, mindig megy valahova, de semmit nem csinál. Már azon vagyok lassan, hogy el kéne dobni neki egy botot, hogy azt visszahozza-e. Ami a legfurább, hogy a főnöke se szól rá, meg nem adnak neki semmi feladatot, csak hagyják kószálni, mint egy nyugdíjas otthonban, vagy kórházban. Azt nem értem, hogy hogyan nem unta még magát halálra. Legalább faszbukozzon, vagy fejtsen keresztrejtvényt, vagy olvasson egy munkának álcázott könyvet, cikket, hogy lekösse magát.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Nyilván nem nézem, mert nem valami jó nő, csak feltűnt már. Nem egész nap figyelem, csak ha arra jön, vagy én megyek be épp valamiért abban az irodába, ahol ő van.

Mindenesetre inspiráló munkaerő, az biztos. Ahogy nézed, megjön a kedved a munkához. Ilyet még nem láttam, isten bizony olyan a némber, mint a guppik az akváriumban, hogy elúsznak az akvárium egyik végéből a másikba, de nem azért, hogy van ott dolguk, hanem hogy legyen honnan visszafordulni, ha meg is kocokgatod az üveget, azt is leszarják, úsznak és tátognak tovább. Ezeknek a munkahely csak ilyen szabadidős klub, ahová bejárnak, mert kell a környezetváltozás.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Persze hogy nem tud irányítani. Annyi feladat lenne a legtöbb cégnél de fogalmuk sincs hol kezdjenek hozzá. Nem is csoda hiszen a legtöbb manager - tisztelet a kivételnek - teljes mértékben inkompetens, sosem tanulta meg a szakmát se iskolában se magától, csak másolta a hasonló inkompetens seniorokat. A COVID egy dolgot hozott ki: ezen emberek nélkül pont ugyanúgy elműködik a cég. Ezzel nyilván kellemetlen volt szembesülni, de mivel kéz kezet mos, nem rúgták ki őket, aztán most hogy lehetőség van visszarendelni a népet, egyből visszaáll az eredeti rend és lehet folytatni a semmittevést.

Én amig bejártam dolgozni, napi 8 órában mások munkáját csináltam, meetingeltem a semmiről, aztán amikor 16:30-kor hazament mindenki, akkor kezdtem a sajátomat. Este 9-10-ig bent voltam, aztán a többit hazavittem. Aztán kitaláltam, hogy saját naptáromba beleraktam heti két napban meetinget saját magammal. Onnantól kezdve borzasztó frusztrált volt mindenki, mert nem talált szabad időpontot azokra napokra a naptáromban. Szóval rohadt hatékony tud lenni a HO.

En sokkal tobbet logok az irodaban, gyakorlatilag szocializalodni jarunk be. Ma 11-kor elmegyek, mert fel tizenkettokor lesz egy ebedem nehany exkollegaval, az eltart egy orat, utana kis kave, majd vissza dolgozni kb. negyed kettore.

Otthon pedig: kiveszem a hutobol a rendelt ebedet, mikro 90 masodperc, 5-6 perc alatt megeszem, irany vissza dolgozni.

Itt nyugodtan kicserélheted a 'nap fele smalltalk'-ot egy "kimos" vagy "takarít" vagy bármi otthoni elfoglaltságra.... Mivel a lényeg ez: "Közben a munka is megtörténik"

Lényegében mégsem az idejét vetted meg, hanem a munkaképességét/munkavégzését. 

És jah, nem baj, ha jól érzik magukat ;-)

Feladat, felelős, határidő.

Ha a kiadott (rész) meló határidőre kész, akkor kit érdekel, hogy hol, mikor hogyan készült el? Nem mellesleg a bejárási idő rekreációra fordítható, sztahanovisták meg ezalatt is termelhetik a GDP-t. Tiszta haszon.

Továbbá lehet, hogy délelőtt a zuhanyzáson, reggelizésen túl nem sokat csinálok, de este 10 után még simán commit-olok a repóba, és nem úgy értem, hogy látszatként, hanem akkor hatékonyabb vagyok, akkor van kedvem dolgozni, mert benne vagyok a feladatban.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tipikusan nagy multis kornyezetben az szokott a gond lenni, hogy a gyengen teljesitoket nem igazan lehet "buntetni", hiszen a legrosszabb ami tortenhet veluk az az, hogy atlag alatti, esetleg 0 fizuemelest kapnak. De ha mar egyszer megugortak egy ITs bert, akkor az se baj ha par evig egy szinten vannak, majd egyszer munkahely valtaskor ugornak ujbol.

Viszont par evet ellaviroznak ugy, hogy minden taszkjuk csuszik, sprint goalok nem teljesulnek. Persze mindig meg van magyarazva, hogy milyen nem vart technikai komplexitas okozta a csuszast.

A logosok ezt jol megerzik es kihasznaljak. Ez fuggetlen attol, hogy mindezt irodaban vagy otthonrol vegzi.

A  kontrollmániás, vezetésre teljesen alkalmatlan, a cégnek valójában minden szinten ártó főnököket más sem érdekli, csahogy az IRODÁBÓL dolgozz, mert az élteti őket, hogy az emberek felett érezhessék a hatalmukat. Felfelé nyal, lefelé tapos, tökéletes fogaskerék egy bürokratikus gépezetben. 

Szerkesztve: 2024. 07. 01., h – 22:49

Nem a cégek sokalltak be, hanem az inkompetens főnökök. Direkt nem vezetőt írtam.

Ami kimaradt a fentiekből szerintem:

  • Mindent a szent KPI alá kell rendelni. Szarkazmus: A KPI sose rossz, az tökéletesen lett kitalálva a vezetőség szerint.
  • A legtöbb menedzsernek fogalma sincs, hogy mit kellene mérnie. Hát még a "hogyan".
  • A pszichológiai nyomásgyakorlás sokkal egyszerűbb az irodában, mint HO-ban.
  • A tényleges hatékonyság nem szokott szerepelni a célok között.
  • A főnökök nem tudják, hogy értelmesen a munkavállalókat kb. 80%-ig lehet terhelni munkaidejük arányát nézve. Tehát a 8 órából max. 6,5 óra fog munkával telni átlagos munkanapon. Efölött - komoly hozzáadott értékű feladatnál - drasztikusan romlik a hatékonyság, a hibamentes munkavégzés.
  • A HO egy lehetséges megoldás sok problémára. De nem csodaszer. Kell hozzá érettség minden oldalon.
  • A HO nagyon jól megmutatja, hogy milyen a kommunikációs stílus a kollégák, beosztottak és főnökök között. Ha az őszinteség, nyíltság nem működik (pl: szólok a kollégáknak/főnöknek, hogy másnap csak 10-tól dolgozom és később végzem, mert mondjuk orvosnál leszek), akkor megette a fene az egészet.
  • Ha valaki visszaél a HO-val, akkor ő a munkahelyen is vissza fog élni a munkaidejével. Az ilyen kollégát ki kell rúgni. Gyorsan.
Szerkesztve: 2024. 07. 02., k – 08:30

Szerintem meg ebből az látszik, hogy melyik inkompetens főnök van arra berendezkedve, hogy eltölti az időt az irodában, főképpen csak ott van a többiekkel, és nem tud mit kezdeni azzal, amikor bele is kell folyni a munkába, és a remote-ban lévő kollégákról tudni kellene, hogy mit csinálnak.

A Harvard Business Review tanulmányában 10 vezetőből csaknem 4 kételkedett a home office-ban dolgozók szorgalmában

10-bol 6 (= a tobbseg) pedig nem? Akkor minden oke. :)

Ezzel szemben a munkáltatók úgy gondolják, hogy ez az idő naponta akár több mint egy óra is lehet

Ha bemegyek egy irodaba, az ebedszunet kapasbol legalabb egy ora. Lehet, en vagyok forditva bekotve, de ha csak oraszamot nezunk, otthonrol sokkal tobbet dolgozom.

lol van ahol tényleg figyelik hogy mozog e az egér és ha igen, abból gondolják, hogy halad a munka? :DDD

Bocs, ez a tendencia épp Amerikára jellemző. Sima clickbait cikk.

I don't run often, but when I do, I run as administrator.

Amúgy nem azaz apropó, hogy Lázár János berendelte a MÁV-osokat irodába és kell, hogy értse a nép, hogy mit is csináltak otthon azok a lusta MÁV-osok, miért van ilyen állapotban a MÁV?

Jelenleg hibridnek csúfolt valamiben dologozom (heti 1 nap iroda) de egy évvel ezelőttig full remote illetve COVID alatt is full remote voltam. Azelőtt 100% bejártam és többnyire kedveltem de már nem akarok egy percre sem bemenni.

 

Rengeteg probléma van a felvetéssel. Az hogy egy analóg órával az egér alatt kell emulálni a jelenlétemet hogy "tudja" hogy dolgozom mindent elmond a felettesem szellemi kapacitásáról és a munkavállaló-munkáltatói kapcsolatról alkotott felfogásáról. 4 havi 1:1 alkalmával próbáltam meggyőzni hogy teljesítek szívesen akár többet is főleg több pénzért de a konklúzió az lett minden egyes alkalommal hogy vegyek részt minden megbeszélésen még ha az a produktivitást csökkenti is, töltsem ki a munkaidőmet és álljak fel a munkaidő végén mert ők ezért fizetnek és többet nem akarnak. Abszolúte fogalma sincsen mi az hogy munka mi az hogy teljesítés, ő a munkaidejét kitömi megbeszélésekkel és ezért veszi fel a pénzét. Ugyanezt látja az én munkámból is. Csak és kizárólag a jelenléti ív nem megfelelő töltése kapcsán üvölti le a fejemet minden alkalommal. Ennyit lát belőlem hogy "ződ-e" az a riport az "ekcelben" vagy sem. Nos innen nézve valóban nem dolgozom. 

 

De maradjunk a tényeknél. 1 éve dolgozom a cégnél. 100%-ban egy külföldi (másik) cégnek outsource-olva 2 másik magyar kollegával egy csapatban. Ők másik területen dolgoznak így a heti kommunikáció 20 perc ALATT van. A project többi csapatával még ennyit SEM kommunikálok. Jelenleg köszönünk heti 1 alkalommal a folyosón és ha jól alakul akkor elmegyünk egyszer ebédelni ahol is a kollegák 80%-a néz ki az ablakon mert mint introvertált meg sem tud szólalni. Az irodai nap 50-80%-a elmegy megbeszélésekkel én meg magyarázkodom miért nem haladok a munkával. Ennek mi a halál redves fasza értelme van? Összetoboroznak introvertált embereket utána meg küzdenek mint disznó a jégen hogy rábírják hogy "te köcsög szólaljá' má' meg"? A külföldi kollegákkal többet és jobbat beszélgetek mint az itthoniakkal. Nyilván odakint mi csak kelet európai rabszolgák vagyunk éhbérért. Kint voltam múlt héten egy hetet a török/görög kollegákon túl azt sem kérdezték mi a fasznak jöttem. Mondjuk utóbbit én sem tudom...Ja kötelező "vót".

 

Utálok hazudni és nem is szoktam de ma már elintézek magán dolgot és igenis ha összehányom magam a fejgörcstől szemrebbenés nélkül ledőlök egyet aludni. Mondjuk a külföldieknek ez oké de a magyar vezetés miatt kell a kamu. A külföldi szakmai vezetővel hetente egyezttetünk négyszemközt amúgy minden nap beszélünk többször is és meg van elégedve a munkámmal. A magyar vezetés minden napra lebontott részletes ütemtervet vár el mit is dolgoztam. Nem szokott sikerülni. Jön a kamuzás meg a kedvükért a kamu jelenlét. Odakint ha a munkaidő végén egy kritikus hibát megoldok extra hála és megbecsülés jár idehaza meg lebaszás mi az hogy nem kértem előre túlórát. Inkább lecsúszom csendben a külföldiekkel egyeztetve csak hogy ne derüljön ki idehaza mert akkor mindjárt hülye vagyok.

 

Szóval a kamuban van igazság de megteszem amit kell max kérdés hogy ha a feladatot megcsinálom 2 óra alatt ami 4 órás akkor miért ne hallgathatnék zenét 2 órában (vagy bármit)? Többet nem fognak fizetni... 

"Szóval a kamuban van igazság de megteszem amit kell max kérdés hogy ha a feladatot megcsinálom 2 óra alatt ami 4 órás akkor miért ne hallgathatnék zenét 2 órában (vagy bármit)? Többet nem fognak fizetni... "

 

Ha a pénztáros többet ad vissza, mint amennyi jár, akkor az a pénz a tied?

A penztarost kifizetik azert a percert is, amelyikben nem volt vevo.

Ne keverjuk a bolt tulajdonosaval, akinek minusz tizmillio es plusz tizmillio forint kozt van a havi bevetele, es az utobbiban remenykedve vallal kockazatot.

Alkalmazott != Vallalkozo

Alkalmazottnak csak akkor van feladata, ha a felettese azt kijelolte. Az uzleti kockazat resze, hogy ha ilyet elfelejtenek neki kijelolni, akkor a semmiert kell kifizetni az orait.

Max akkor elkummantás, ha munkaidő után kiesik a toll a kezedből és repülsz haza. De ha összeomláskor összezár a csapat, legyen az bármikor, ha este esetleg még fejedben van egy dolog és kipróbálod, ha "unalmadban" is a problémán agyalsz, netán megoldást keresel a neten. Ha teszt környezetben próbálod. Még ha ez sok magam fajta kockának játék, hobbi, tehát élvezi az ember, tehát nem akkora áldozat. De akkor sem fizetett munkaidő. Viszont végső soron a céget viszed vele előre. Szóval ezek meló időn kívül vannak.

"Cserébe" ügyes-bajos dolgaiddal elkummantasz a munkadőből. Summázva nem hiszem, hogy a cég rosszul jár. Ha ez kb egyensúlyban van, senkinek nem fáj.

Nem a kommunizmusban vagyunk, azért vannak helyek, ahol ezt rugalmasan kezelik. Kell hozzá bizalom, ez tény. Ha úgy tetszik, ez is egy plusz juttatás, mint a gyömölcstál a céges konyhában. Jobban érzi tőle az ember, nem bio robotnak. Ha merev a munkaidő, akkor bizonyára merev lesz a munkaidő utáni elfoglaltság, teló off és társai. Majd másnap reggel elértek, addig oldjátok meg, ahogy akarjátok.

Persze, ahol minden rendben, és munkaidő után nem tartanak igényt a munkára, sőt egyenesen tiltott, biztos másként kezelik. Nincs csere alap a dolgozó kezében :)

Amikor bemegyek, a reggelit munkaidőben vessszük és esszük, másfél órás az ebédszünet és óránként kijárunk teázni a konyhába, ráadásul hamarabb el is jövünk a kollégákkal. Szóval felüdülés bejárni néha. :D

mennyire fáj a nem homeofficeosoknak, hogy mások homeofficeoznak... tessék jól munkahelyet választani, nem itt nyekeregni

Szerkesztve: 2024. 07. 02., k – 12:22

Olvastam, hogy a MÁV -nál megszűnt a Home Office (előre megyünk, nem hátra, hehe) úgyhogy lehet, hogy érdemes a fejvadászoknak rászállni a MÁV Informatikára. Róluk eddig azt hallottam, hogy jó szakemberek. Máshol lehet, hogy jobban megbecsülnék őket? Van valami pletyka arról, hogy őket ez hogy érinti? Vagy esetleg már kiszervezték őket, és rájuk egyáltalán nem is vonatkozik Lázár csuklóztatása?

Szerkesztve: 2024. 07. 02., k – 14:41

Mert ha bent van az irodában, akkor garantáltan csak munkával tölti az idejét? Elég béna az a cég , ha így kell figyelni az alkalmazottakat. Ott akkor gond van a céggel és az alkalmazottak motivációjával is. Az a lényeg, hogy el legyen végezve a feladat határidőre, a kért minőségben. Ha valaki home office-ban elvégzi 1 óra alatt az adott feladatot a kért minőségre, akkor nem mindegy, hogy a fennmaradó pár órában mit csinál? A cégnek a végeredmény a lényeg, nem az hogy ki mennyit alibizik, mennyi munkaórát dolgozik. Mert az irodában végig ott ül valaki minden egyes munkavállaló mellett és figyeli hogy mit csinál? És ettől produktívabb lesz valaki? Nem attól függ a produktivitás, hogy valaki ledolgozik-e X órát, hanem hogy elvégezte-e a feladatot határidőre, a kívánt minőségben?

Az sem árt, ha van a cégnek egy víziója, mármint azon túl hogy minél több profitja legyen, valami olyan amiért a dolgozó is lelkesedik és nem kell rugdosni, mert magától is van motivációja. Az is segít, ha nem egy fejőstehénként tekintenek a dolgozókra, hanem megbecsülik őket.