Megjelent a Debian 11.10 és Debian 12.6

Címkék

A Debian projekt bejelentette a "stable" Debian 12 (kódnevén "Bookworm") hatodik karbantartási kiadását a Debian 12.6 képében. Vele leginkább biztonsági javítások érkeztek, illetve néhány komolyabb hibát javítottak. Aki rendszeresen frissít a security.debian.org-ról, annak e frissítésben levő csomagok nagy része már települt a rendszerén. Fontos megjegyezni, hogy ez a point release nem eredményez egy új verziójú Debian 12-t, mindössze néhány benne levő csomag frissült. Részletek a bejelentésben.

A Debian 12.6 mellett megjelent az "oldstable" Debian 11 "Bullseye" tizedik karbantartási kiadása is a Debian 11.10 képében. Rá ugyanazok vonatkoznak, amelyek a Debian 12.6-ra. Bejelentés itt.

Hozzászólások

Van vagy 20 éve, hogy nem telepítettem Debian desktopot.
Lehet itt az ideje, hogy megkóstoljam? Bár néhány éve Ubunturól Fedorára váltottam desktopon és jól érzem magam. :)
Na majd meglátom, mikor lesz rá időm!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerkesztve: 2024. 07. 01., h – 15:19

Használ valaki itt dekstopon debiant? Van valami hátránya vagy előnye úgy általánosságban a többi disztróhoz képest? Mi az, amit kiemelnél, hogy na ez jobb! Vagy na ez rosszabb?

Voltam Ubuntun, Minten és végül maradtam a Debianon, nem kell Cinnamon, nem kell Mate, szerintem a legtisztább az XFCE, csináltam egy kis kerülőt a KDE-felé, először leesett az állam, de aztán a hálózati mappák csatolása miatt visszatért az XFCE.

Szerintem hibátlan és évtizedekkel veri a Windows desktopot.

Nálam 2011. óta az elsődleges desktop OS. Minden jól és stabilan működik. A jelenlegi asztali gépem 2014-es. Akkor feltelepítettem, azóta csak upgradelek, minden probléma nélkül.

"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

Igen, desktop-on, is.

Potato volt az első verzió amikortól állandó desktop rendszerré vált nálam a Debian. Tulajdonképpen a hozzátársuló filozófia volt a meghatározó amiért mellette döntöttem. Mellette - és nem helyette - kipróbáltam más distrokat is, felsorolni is nehéz lenne. Sokszor érte a vád a Debian-t, hogy lassú a kb. két éves kibocsátási ciklusa, ezért elavultak a programjai. A megbízhatóságot előtérbe helyezve túléltem ha egy-egy új programfunkciót még nem tudtam használni. Türelemmel kivártam, de nem is hiányoztak különösebben. Nekem ez munkaeszköz, a stabilitása fontos.
Sokáig a Window Maker-t, majd később a Fluxbox-ot használtam. Aztán a sokat kritizált Gnome GUI-nál kötöttem ki. Amikor a Gnome Shell kijött elfogott az érzés, hogy ez nekem felesleges. Egy darabig maradtam a Gnome Classic-nál, aztán váltottam MATE-re. Habár ez a kérdés nem Debian specifikus.

Javarészt upgrade-elem a Debian-t. Néha clean install-t is csinálok. Soha nem kapkodok, csak a stable verziót használom és új verzió kibocsátása után megvárom az első nagy update-t.
A /home külön háttértáron lakik, azt cipelem 20 éve. Minden más külön háttértáron van. Programot nem mentek soha, azt újra lehet telepíteni. (saját rendszerről beszélek) Konfigurációkat és programokkal előállított produktumokat annál inkább mentek.

A clean install-hoz számomra a kulcs a dpkg --get-selections > dpkg_selections.txt. Amikor telepítéskor betolom neki és valamely csomag már nincs, akkor kiköpi, azt jól van. Ilyen volt a pl. Shutter, de most visszakerült, mert három év után újra van fejlesztője. A Debian Team ezekben a kérdésekben sarkos tud lenni, de valahol igazuk van szerintem.

A clean install-hoz számomra a kulcs a dpkg --get-selections > dpkg_selections.txt. Amikor telepítéskor betolom neki és valamely csomag már nincs, akkor kiköpi, azt jól van. Ilyen volt a pl. Shutter, de most visszakerült, mert három év után újra van fejlesztője. A Debian Team ezekben a kérdésekben sarkos tud lenni, de valahol igazuk van szerintem.

Kösz. A Shutter nagyon jó volt, átmenetileg muszáj volt a Flameshot helyette, de most akkor megnézem és visszaállok rá.

Pár hete apám régi MacMini (2009 early, Intel Core duo) -re raktam Debian 12 -t XFCE -vel. Az utolsó hivatalosan futó MacOS az El Capitan volt, ami nem egy mai darab, és security oldalról már nagyon régi benne a Safary. Újabb Chrome és Firefox pedig nem megy fel rá.

Így hát felkészítettem egy pendrive -ot, és install.

Tartottam tőle, hogy lassú lesz desktopnak, de egyáltalán nem. 4 GB RAM (DDR 3) és 256 GB SSD -vel tökéletesen lehet használni internetezésre, irodai célokra, kotta szerkesztésre (MuseScore 4). Még a régi Casio WK-110 keyboard -ot is kezeli alapból, ez nem mondható el az aktuális MacOS -ra ( Apple M2 -es újabb MacMini -n).

A saját laptopomon (Acer Nitro 5) is Debian 12 fut XFCE -vel, gond nélkül. Ezen van IntelliJ IDEA, VSCode + Rust pluginekkel, és Steam is, mert néha játszanii is kell.