Megjelent a Debian 11.10 és Debian 12.6

Címkék

A Debian projekt bejelentette a "stable" Debian 12 (kódnevén "Bookworm") hatodik karbantartási kiadását a Debian 12.6 képében. Vele leginkább biztonsági javítások érkeztek, illetve néhány komolyabb hibát javítottak. Aki rendszeresen frissít a security.debian.org-ról, annak e frissítésben levő csomagok nagy része már települt a rendszerén. Fontos megjegyezni, hogy ez a point release nem eredményez egy új verziójú Debian 12-t, mindössze néhány benne levő csomag frissült. Részletek a bejelentésben.

A Debian 12.6 mellett megjelent az "oldstable" Debian 11 "Bullseye" tizedik karbantartási kiadása is a Debian 11.10 képében. Rá ugyanazok vonatkoznak, amelyek a Debian 12.6-ra. Bejelentés itt.

Hozzászólások

Van vagy 20 éve, hogy nem telepítettem Debian desktopot.
Lehet itt az ideje, hogy megkóstoljam? Bár néhány éve Ubunturól Fedorára váltottam desktopon és jól érzem magam. :)
Na majd meglátom, mikor lesz rá időm!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerkesztve: 2024. 07. 01., h – 15:19

Használ valaki itt dekstopon debiant? Van valami hátránya vagy előnye úgy általánosságban a többi disztróhoz képest? Mi az, amit kiemelnél, hogy na ez jobb! Vagy na ez rosszabb?

Voltam Ubuntun, Minten és végül maradtam a Debianon, nem kell Cinnamon, nem kell Mate, szerintem a legtisztább az XFCE, csináltam egy kis kerülőt a KDE-felé, először leesett az állam, de aztán a hálózati mappák csatolása miatt visszatért az XFCE.

Szerintem hibátlan és évtizedekkel veri a Windows desktopot.

Emlékszik még valaki a Mars Netware emulátorra?

Persze! Élesben telepítettem 15-20 éve a kaposvári önkormányzatnak szállított 5-6 szerverek egyikére, mert nem volt pénzük Netware-re 🤣

Ha valaki ott dolgozik: megvan még? hahaha

trey @ gépház

Nálam 2011. óta az elsődleges desktop OS. Minden jól és stabilan működik. A jelenlegi asztali gépem 2014-es. Akkor feltelepítettem, azóta csak upgradelek, minden probléma nélkül.

"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

Igen, desktop-on, is.

Potato volt az első verzió amikortól állandó desktop rendszerré vált nálam a Debian. Tulajdonképpen a hozzátársuló filozófia volt a meghatározó amiért mellette döntöttem. Mellette - és nem helyette - kipróbáltam más distrokat is, felsorolni is nehéz lenne. Sokszor érte a vád a Debian-t, hogy lassú a kb. két éves kibocsátási ciklusa, ezért elavultak a programjai. A megbízhatóságot előtérbe helyezve túléltem ha egy-egy új programfunkciót még nem tudtam használni. Türelemmel kivártam, de nem is hiányoztak különösebben. Nekem ez munkaeszköz, a stabilitása fontos.
Sokáig a Window Maker-t, majd később a Fluxbox-ot használtam. Aztán a sokat kritizált Gnome GUI-nál kötöttem ki. Amikor a Gnome Shell kijött elfogott az érzés, hogy ez nekem felesleges. Egy darabig maradtam a Gnome Classic-nál, aztán váltottam MATE-re. Habár ez a kérdés nem Debian specifikus.

Javarészt upgrade-elem a Debian-t. Néha clean install-t is csinálok. Soha nem kapkodok, csak a stable verziót használom és új verzió kibocsátása után megvárom az első nagy update-t.
A /home külön háttértáron lakik, azt cipelem 20 éve. Minden más külön háttértáron van. Programot nem mentek soha, azt újra lehet telepíteni. (saját rendszerről beszélek) Konfigurációkat és programokkal előállított produktumokat annál inkább mentek.

A clean install-hoz számomra a kulcs a dpkg --get-selections > dpkg_selections.txt. Amikor telepítéskor betolom neki és valamely csomag már nincs, akkor kiköpi, azt jól van. Ilyen volt a pl. Shutter, de most visszakerült, mert három év után újra van fejlesztője. A Debian Team ezekben a kérdésekben sarkos tud lenni, de valahol igazuk van szerintem.

A clean install-hoz számomra a kulcs a dpkg --get-selections > dpkg_selections.txt. Amikor telepítéskor betolom neki és valamely csomag már nincs, akkor kiköpi, azt jól van. Ilyen volt a pl. Shutter, de most visszakerült, mert három év után újra van fejlesztője. A Debian Team ezekben a kérdésekben sarkos tud lenni, de valahol igazuk van szerintem.

Kösz. A Shutter nagyon jó volt, átmenetileg muszáj volt a Flameshot helyette, de most akkor megnézem és visszaállok rá.

"A megbízhatóságot előtérbe helyezve túléltem ha egy-egy új programfunkciót még nem tudtam használni."

van olyan program is, aminel biztonsagi patcheles helyett ujabb verziot tesznek be. pl. a chromium, firefox, thunderbird is ilyenek.

nekem tetszik, hogy nem a 2 eves bongeszot kell hasznalnom mint regen, vagy kezzel letoltenem a firefoxot es frissitenem.

mondjuk ehhez lehet hogy a bongeszofejlesztok hozzaallasa is kellett.

ettol meg a rendszer alapja legyen stabil.

neked aztan fura humorod van...

Ha jól emlékszem a Debian vacakolt, hogy a Mozilla free vagy nem free, a Mozilla Corp. meg megsértődött a Debian módosításokon, hogy az már nem Mozilla termék. Ekkor hívta életre a Debian az Iceweasel (Firefox) és a Icedove (Thunderbird) projektet. Nagyjából 10 éven át szarakodtak, aztán megegyeztek vagy csak megunták. Ki tudja?

Jelenleg a Debian repoban a Firefox Extended Support Release van, nem a rapid. Az FF ESR kb. 10 hónapos verzióváltással jön ki. Fixeket nagyjából hetente ad ki hozzá a Mozilla (ha van rá ok). Ezeket látod "új verziónak". A Thunderbird minor release-ket viszont kis késéssel követi a Debian. Szóval, tényleg rendben van ez így.

Így van. Az FF ESR főverziót is követi a Debian. Azt nem figyeltem mennyivel később kerül be a Deb repoba. Még az is lehet, hogy szinte azonnal. Azt tudom, hogy a Mozilla az FF ESR főverziót 10 hónapos ciklusokban teszi közzé.
A TB-vel kapcsolatban nem jól fejeztem ki magam. Bocs. A Debian követés folyamatos egy kis lemaradással, ami néhány minor verzió lemaradást szokott jelenteni.

nekem az tunne logikusnak, hogy ha az elozo foverziohoz mar nem lenne biztonsagi frissites/alverzio, akkor valtananak foverziot. igy ha egy ideig parhuzamosan fut a mozillanal 2 foverzio, a regebbit/stabilabbat kapjak meg a debian felhasznalok, de ha mar a regebbihez nincs biztonsagi frissites, akkor nincs mese, foverziot kell valtani.

neked aztan fura humorod van...

Stimmt. Mintha Win alatt láttam volna, hogy a TB automatikusan frissíti magát, nem kérdezi meg mit szeretne a használó. (vagy nem jól láttam?) Ez is egy koncepció, nem bízzák a használóra a biztonság kérdését. Erről nagyjából azt gondom, hogy azt feltételezik az emberek többsége hülye vagy legalábbis feledékeny.

A helyzet rosszabb ennél, mert a Linuxon is autmatikus frissítés a default. Talán azért mert sokminden olyan újdonság keleetkezik a fejlesztés során, ami teljesen zavarossá tenné a verziókezelést (más kinézet, eltérő funkciók, más add-on paraméterek stb.). A jó hír az, hogy az automatikus frissítés kikapcsolható benne a beállítások között.

Nekem a Deb repo-ból települ a TB. Nincs automatikus frissítés opciója. Egyébként a frissítésekre az értesítést beállítom be, aztán majd eldöntöm én az idejét. Másutt meg ott a cég policy.

Terepi munkához sajnos kell a Windows, nem tudom kikerülni. A Win notin a TB is telepítve van, de csak ha nagyon fontos, akkor indítom el, és persze ilyenkor szokott rájönni a frissítési kényszer. Eddig nem jutott eszembe, hogy megnézzem a beállítási lehetőségit. De köszi, hogy eszembe juttattad, átállítom.

Így van, pont ez a Debian, Ubuntu LTS legfőbb baja. Bekonzerválják a régi verziókat, de ezzel sokszor régi bugokat is, amiket az újabb verziók javítottak, de az új verziókat majd csak a következő fő kiadásban szállítják. Meg ha pl. valakinek új hardvere van, legújabb Intel, AMD CPU/GPU, akkor a Debian öntökönlövés lehet. Bár ahogy halad előre az idő, oldódik a Debiannak ez a merevsége, meg egyre kevésbé vannak elmaradva verziókkal. El vannak, de nem olyan irdatlan mértékben, mint 10-20 éve volt egy Debian kiadás.

Mondjuk a böngészők azok pont a kivételes kategória, amiknél talán megéri egy kicsit visszatartani a verziókat, pl. Firefox ESR, mert az újabb verziók egyre instabilabbak, bugosabbak, egyre több a hülye funkció bennük.

Nagyban függ, hogy ki mire használja a gépet. Szerveren nem is kellenek a legújabb verziók, de desktopon sem feltétlen mindenkinek, nagyban függ a workflow-tól, hardvertől.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Pár hete apám régi MacMini (2009 early, Intel Core duo) -re raktam Debian 12 -t XFCE -vel. Az utolsó hivatalosan futó MacOS az El Capitan volt, ami nem egy mai darab, és security oldalról már nagyon régi benne a Safary. Újabb Chrome és Firefox pedig nem megy fel rá.

Így hát felkészítettem egy pendrive -ot, és install.

Tartottam tőle, hogy lassú lesz desktopnak, de egyáltalán nem. 4 GB RAM (DDR 3) és 256 GB SSD -vel tökéletesen lehet használni internetezésre, irodai célokra, kotta szerkesztésre (MuseScore 4). Még a régi Casio WK-110 keyboard -ot is kezeli alapból, ez nem mondható el az aktuális MacOS -ra ( Apple M2 -es újabb MacMini -n).

A saját laptopomon (Acer Nitro 5) is Debian 12 fut XFCE -vel, gond nélkül. Ezen van IntelliJ IDEA, VSCode + Rust pluginekkel, és Steam is, mert néha játszanii is kell.

Én is debian desktopot tolom. A hátránya egyben az előnye is, hogy nem cutting-edge, nem frissít agyatlanul, amint lehet. Sok a dokumentáció mert szervereken a mai napig az egyik standard. Feljebb szóba került a KDE, tehát példaként: még sid/unstable ágon is legfrissebb plasma-desktop csomag 5.27.11 jelenleg a 6.1.2 helyett. Engem ma már a lustaság tart mellette, nincs már türelmem mindenféle ezoterikus problémát troubleshootolni főleg olyan rendszeren amit naponta használok és esetleg pont akkor lenne probléma vele amikor éppen tényleg kell valamire. Igazából meg manapság sokmindenből van appimage vagy hasonló is, szóval nem annyira releváns olyankor a disztró.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS