{Megoldva} MINIPC PN50 titkosított parició formázása

Adott a címben szereplő PC, aminek lehet formázni a meghajtóját (nvme0n1p1), ugyanakkor nem engedi, hogy oda bármit is írjak, kéri a root jelszót, megadom, de továbbra sem lesz írható.

Nem én titkosítottam a meghajtót, fogalmam sincs mivel történt meg.

https://megnyitasa.com/tudas/az-adatok-vedelme-utmutato-a-titkositott-l… itt ír a titkosítás visszafejtéséről, ugyanakkor ilyen programot nem ismerek linux alatt.

A tulajdonságokban látom, hogy 5% használva van a meghajtóban. Mageia9 KDE a rendszer. Van valakinek ilyen jelenséggel tapasztalata? Amennyiben igen, mi volt a megoldás? 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 06. 27., cs – 15:04

Az MBR 512 bájtját is töröltem ezzel a paranccsal: 

dd if=/dev/urandom of=/dev/nvme0n1p1 bs=512 count=1

Egyelőre ismét kéri a root jelszót a megnyitáskor és hiába adom meg, továbbra sem engedi az írást a formázás után sem.

Gparteddel formáztam meg. Live rendszer alól is megtettem ugyanezt.

BIOS-ban kikapcsolsz minden titkosító és biztonsági vackot.
Majd egy live rendszerrel legyalulod az SSD-t!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerkesztve: 2024. 06. 27., cs – 16:25

Az eszköz maga a nvme0n1 és azt klellene dd-zni és nem az első partíciót ami a nvme0n1p1. Vagy parteddel (vagy amit kedvelsz) is törölheted a partíciót. 

Szerkesztve: 2024. 06. 27., cs – 20:14

Annyi a változás, hogy root felhasználóval konzolban-MC megnyitásakor az nvme meghajtóra tudok másolni, majd ezt megnyitom Dolphin fájlkezelővel és tudom módosítani a fájl tartalmát, ugyanakkor törölni semmit sem enged. A Dolphinban sima userként is meg tudom nyitni az MC-ben másolt fájlt az nvme meghajtón. Azt gondolom, ha sikerülne elvenni a root jogát a partíłciónak, akkor minden működne végre. Arra emlékszek, hogy chrot vagy valami hasonló kell nekem, de ennek máris utána olvasok.

Örülök, hogy megoldódott. Ha máskor dd-zel, felhívom a figyelmed, hogy a /dev/nvmeXnYpZ formulánál a pZ az partíció, annak nincs MBR-je. Sőt, úgy általában NVMe meghajtóknak maguknak se szokott lenni, bár elméletileg lehet rájuk csinálni, de modern rendszerekben mennek csak, ott meg mindenki GPT táblát használ rajtuk.

Ha formázni kell, arra az mkfs való. Az 5%-os lemezterületet a rendszer tartalékba tette el, ez kikapcsolható, lásd man mkfs.fájlrendszer. Pl. ext4 fájlrendszernél mkfs.ext4 -m 0 vagy tune2fs -r 0, de nem ajánlott kikapcsolni. Nem véletlenül van lefoglalva alapértelmezésben, plusz 5%-on senkinek nem múlik az élete, a mai sok gigás-terás meghajtóknál.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)