Programozóként kódoláshoz .... darab monitort használok.

Címkék

A kérdést a fenti vicces tweet generálta:

Behold! The lair of Linus Torvalds, where the Linux kernel is forged and maintained. 🐧 But guess what? You need a fancy chair, mechanical keyboard, ergonomic mouse, bluetooth noise cancelling headphones, and six screens. I bet your code still sucks. 😒

Választások

Hozzászólások

Két monitort adtam meg válaszként, a középső (legnagyobb) képernyőn van a kód (IDE), a laptop saját képernyőjén meg a browser / terminál (munkától függően). Van még egy harmadik is, minden más dolognak, de azon nem folyik "érdemi munka". :)

A nullát ez esetben hogyan kell értelmezni? Papíron programozás, fejben, vagy valamilyen más HID segítségével? 🤷🏽‍♂️🤭

'86-87 táján a Számalkon volt egy PDP-11 RSX11-M oprendszerrel. A terminálszobában a terminálok egy része képernyő volt (zöld monchrome monitorral), a másik fele pedig bllentyűzettel és nyomtatóval ellátott terminál (ilyen esetben van értelme a sor-orientált editoroknak, az RSX-en ezt épp edi-nek hívták (máshol volt ed meg edlin, és még fene tudja, milyen variációk).

A Számalkon volt SZM4 is, a PDP1140 orosz megfelelője, rajta OSzRV/E rendszerrel (Операционная Система Реального Времени/Extended) amit állítólag Kazanyban fejlesztettek, de a rendszer forrása a kommentek kivételével megegyezett az eredeti RSX11M forrásával. Egy helyen hibáztak az eredeti fejlesztők és nem követték pontosan a kódolási előírásokat, így az oroszok komment eltávolítója benne felejtette David Cutler nevét.

Amúgy a PDP11 és annak keleti megfelelői is (magyar TPA, orosz/cseh/keletnémet SZM4) nagyon szuper gépek voltak, az RSX11M is jól össze volt rakva. Nagyon sokat tanultunk belőlük/általuk.

(x) nulla: 4k TV + a laptop saját kijelzője

Biztos nem tellett neki, csak sima M3-ra.

Csak részben kapcsolódik a szavazáshoz, de ha már előjött a téma, megkérdezem.

Az új, hajlított monitorok mennyire alkalmasak fejlesztéshez, esetleg kifejezetten zavaró a nem sík felépítés?  

Az új, hajlított monitorok mennyire alkalmasak fejlesztéshez, esetleg kifejezetten zavaró a nem sík felépítés?  

Én teszteltem, nincs semmi gond vele. Kimondottan kellemes is.

De!

Végül abból a megfontolásból, hogy ha elromlik, akkor addig nincs monitorom. Ezért 3db nagyon vékony kávával rendelkező 24"-ossal helyettesítettem. Ha 3-ból egy vagy kettő szervízben van, akkor sincs probléma.

És nem bántam meg. Állványra raktam őket, és ha valakinek mutogatni kell bármit is, csak a két szélső közül valamelyiket kifordítom, és egyszerűbb a prezentáció. Nem egymás nyakába lihegünk közbe.

Az ablakok dobálása más és más helyre és méretre sokkal jobb.

nekem az van, igaz csak 32". eleinte nagyon fura volt hogy gorbul a szoveg de hamar hozza lehet szokni. elotte egy sik 32" volt ott meg az volt zavaro hogy folyton valtozott a fokusztav (ekkora szelessegnel mar 10-15cm a tavolsagkulonbseg a szem es a monitor kozepe/szele kozott) ahogy olvastam.

Nem vagyok programozó, de az se igaz, hogy nem programozok. Mindig is csak 1 monitort használtam. Általában többnek nem is volt soha hely, meg igényem se volt rá. Ha kijelzők között akarok ugrálni, arra ott vannak a virtuális asztalok, amik minden WM/DE-be be vannak építve.

Még virtuális asztalra se lenne szükségem, ha nem tiling WM-et használnék, ahol lényegében csempéző kiosztást váltok vele egyszerre több alkalmazásra. Az egy adott kiosztást alkalmazó futó programok egy adott virtuális asztalon vannak. A több monitor eleve szétszórná a figyelmem túl sok dolog között, szeretek egy adott feladatra koncentrálni.

Nem lep meg, hogy Torvalds csak egy kijelzőt használ. Mindig is konzervatív volt, 2-3 terminálon kívül nem is nagyon használ mást, egyikben uemacs, a másikban git, a harmadikban debug, és annyi az igénye. Bőven megtehetné, hogy 6 monitort is használjon, de amihez ő hozzászokott az évek folyamán, azon nem változtat. Ha 1 monitorral kezdte, azzal is fog a sírba menni. Valami 21 éve ugyanazt a disztrót (Fedora), DE-t (Gnome), ugyanazt a terminált (Gnome Terminal), ugyanazt a színsémát (kicsit hasonlít a solaris light-ra), 33 éve ugyanazt a text editort (uemacs saját forkja, semmi divatos bloat IDE), létrehozásától fogva csak a git-et, stb. használja. Sose változtat a jól beválton.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

3 monitor balról jobbra:

Output+debug,

IDE,

IM+Mail

 

Előnye, hogy nem.kell taskot váltani, hamar kiderül mi fontos, mi nem. Segít fókuszban maradni. Nem kell.keresgélni, hogy hol tartottam, mit csináltam.

Munkaba a laptopnak van egy usb-c vel megoldott docking station-je ahol van akkor a desknel egy monitor, billentyuzet+eger. Szoval 2, de ha gyarlatogatas van akkor ertelemszeruen csak 1, meg otthon is csak 1.

nn1505

Kódoláshoz csak egyet használok, a második kijelző minden másra van :)

milyen monitort érdemes venni most programozói munkára ami jó a szemnek?
márka, technológia, egyéb

épp aktuális a téma és lemaradtam

 

Nem programozok (persze gányolok scripteket, de ezt nem nevezem programozásnak). Viszont két monitort használok. Hobbira is, munkára is.

Alapból 1. A lényeg, hogy mindent fejben kell tudni tartani, a rövid távú memóriát kell edzeni. És akkor igazából egy 1 sort mutató "monitor" is elegendő lenne :-)

Próbáltam több monitort használni, de nem igazán vált be a jobbra-balra nézegetés. De csináltam már amikor valami vizuálisat programoztam, hogy egyiken szerkesztettem és a másikon láttam az eredményt. Ami olyan feladat, ahhoz nem rossz.

Néha van, hogy több helyi fizikai gépet is használok, akkor annyi a monitor ahány a gép.

de minek ehhez monitor? csak lediktalod az AI-nak es kesz, nem? ;)

Ez szerintem az adott ember memória készségeitől függhet. És valószínűleg eléggé romlik generációról generációra is, ahogy egyre jobban támaszkodunk eszközökre.

Engem teljesen kinyír ha váltogatnom kell ablakok között, mert nincs meg az egész fejben. Akinek megvan annak ez sokkal jobban mehet ez a váltogatás.

Ami amúgy teljesen elképesztő, hogy x száz évvel ezelőtt, hogy írtak meg 700 oldalas könyveket, patent logikai szerkezettel csak papíron. Szerintem sokkal erősebb volt az ahogy szerkezeteket tudtak fejben kezelni, nem csak felületeken rendezgetve. Szóval azt írta le, ami már megvolt fejben, nem így toldozgatta foldozgatta.

Mellesleg még korábban elvileg hosszú szövegeket is tudtak fejből.

Ebből az is jöhet, hogy értelmes amikor valaki azt mondja, hogy a chatGPT-t csak annyit használja az ember amennyit szükséges, és ne építse le azt, ami amúgy megy fejben, ha a sebesség nyereség nem számottevő.

Nyilván írt. De szerintem ilyen méretű teoretikus műveket nem nagyon lehetne abban a stílusban papíron, ahogy ma írunk. Sokkal kevesebb módosítást lehet csinálni papíron. Ezt a minden mondatot javítgat az ember, átrendez sorrendet stb. ott így nem lehetne szerintem. Én magamon nagyon érzem, hogy szinte a felületen gondolkodok. Nem a fejeben rendezem a dolgokat hanem a képernyőn.

De nem ismerek konkrét kutatást erről, csak ez az érzésem. Viszont azt szerintem még valami előadáson hallpottam, hogy voltak emberek, akik a Bibliának (vagy ami az adott kultúra alap szövege volt) hosszú részeit tudták fejből.

Szerkesztve: 2024. 06. 24., h – 13:50

Egyet, de azt KVM-mel 3-4 gépen.

Nem vagyok hivatásos programozó, de szoktam programozni. Soha nem gondoltam, hogy egy bármilyen sima monitor ne lenne tökéletes a feladatra. A programozást egy Junoszty TV-n kezdtem, aztán mindenféle Hercules-CGA-EGA-VGA monitorokon folytattam, jelenleg egy 12,1"-os Thinkpad X280 notebookom van, meg az asztali gépnél egy mittomén' hány collos szokásos TFT monitor. Egy terminálablakban fut az editor, (pár éve lejöttem a 80x24-es terminálról, jelenleg 132x44-es terminálablakot használok), esetleg egy másik terminálban nyitok valami debuggert vagy egyéb segédeszközt.

1-et jelöltem... De mivel a 32"-es 4K monitor ezért prímán be tudom osztani, hogy legyen belőle 4db 15,6-os méretű FHD méretű ablak.... Vagy 2 vagy 4 "monitoros " módban használom... 

 

Szerintem a kettő között van az igazság fél úton és az is elég szubjektív. Ha Linus-nak nem kell 3-4 párhuzamos helyről összehúzni infókat akkor neki elég 1 monitor. De amikor van egy IDE, egy JIRA/Confl, ne adj Isten egy Figma, meg egyéb PDF specifikáció, és még 1-2 plusz tool, amik között gyorsabb szemmel váltani, mint Alt-Tab-ot nyomkodni, akkor jól jön a multi monitor.

De hozzáteszem a 6 azért már a ló túloldala. 

Ha valaki VR-headsettel programozik, akkor az nulla monitornak számít? :D

Laptopot hasznalok par eve. Annak a sajat monitora teljesen jo programozashoz.

Ha itthon vagyok, radugom a type-c hubot, igy lesz plusz egy billentyuzet, meg 2 monitor (ezek kozul csak az egyik megy a hubba, masik a gepbe kozvetlenul).

Mindig ami elottem van, az az elsodleges, amik oldalt, azokat kevesbe hasznalom. Chat/mail/kereses ugy kenyelmesebb, ha ki tudom rakni, es mindig ott van. Ha hosszabban kell olvasnom valamit, egyszeruen athuzom kozepre, utana mehet vissza. "Favago" munka kozben YT/zene szinten valamelyik oldalso monitoron megy - bar mehetne hatterben is.

HTML-t meg CSS-t kifejezetten kenyelmes ugy irni, hogy latod real time az eredmenyt, full screen bongeszoben (nem egy csikban az IDE-vel azonos monitoron) valtogatas nelkul. De alapvetoen keveset frontendezek.

Ugy lett 3, hogy az elozo elsodleges monitorom elkezdett csikozodni. Elsodlegesnek nem hasznalnam, de chatre jo. Szoval vettem kozepre egy nagyobbat, es - ha mar van - a kicsit hibas kiment a jobb szelre. De enelkul is kibirnam - szoktam is haton fekve programozni, hogy a gep a mellkasomon van - ilyenkor az az egyetlen kijelzo.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nem csak programozáshoz, de pl. üzemeltetéshez is hasznos a két monitor.
És minden olyan tevékenységhez, ahol kívánatos egy nagy "ablak" állandó képernyőn tartása, de közben más ablakokat is használni kell.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Mikrokontroller programozásnál teljesen jól megvagyok 1 monitorral. Angular debug-ban meg kevésbé.

Általában ha van UI akkor szeretem ha van 2 monitor. Akkor is jó 2 monitor ha valamit felügyelek, és képletesen csak a nagy piros jelnél kell beavatkozni.

3, vagy akár több monitor meg tök jó ha nem egyedül vagyok. Az egyik monitort ki lehet tükrözni kollégáknak.

Amikor még programoztam, egy monitort használtam.

Manapság, jellemzően két monitort használok mindenféle tevékenységhez (játékhoz csak egyet). Bármikor, amikor több alkalmazást kell egyszerre használni, vagy mondjuk két különböző dokumentumot egy alkalmazásban, azt több monitorra teszem, hogy egyszerre lássam őket, (így csökkentve a váltogatás veszteségét).

Bizonyára, ha most programoznék, szintén ugyanezt a konfigurációt használnám. Nem mennék vissza egy képernyőre csak azért, mert valaha úgy programoztam.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

1db 65"-os 4k kijelzo, az ablakokat kihuzom a sarkara igy 4 ablak van rajta. akkor ez 1 vagy 4?

neked aztan fura humorod van...

Parhuzamostan hasznalok KDE-t meg Win10-et. Elobbi majdnem tokeletes 4k-n, utobbi csapnivalo. Egyelore visszavaltottam fullhd-ba.

Ami rosszul kezeli: Arduino IDE (ez mindenutt, pici betuk vannak, skalazast nem veszi at a menu), ill. (regebbi) jatekok szinte mindegyike. WH40k-ban pl. teljesen olvashatatlan mennyi resource-od van.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

mondjuk engem a felbontas is erdekel, mert 32" 4k mellett nem erzem szukseget tobbnek.

1db 27", 5K 5120 x 2880px...mindenre IS elég :)

Nem programozok. Vagy ha igen, azt a programozók nem annak hívják 

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Szerkesztve: 2024. 06. 24., h – 21:21

Munkahelyen 2 db 32" 2560x1440 monitort használok, de a tényleges kódolás csak az egyik monitoron történik, a másikon meg minden egyéb olyan anyag, infó, jegyzet, ticket, mail, stb. ami a programozáshoz szükséges.

Home officeban egy 14"-os 1920x1080 noti kijelző és egy 32" 2560x1440 monitort használok. Noti kijelző lekapcsolva, mert a mérete és felbontása miatt úgy is 150%-os nagyítást kell használni hogy lássak is rajta valamit, úgy meg nem sok minden fél el rajta. Így marad a 32"-os, ami önmagában baromi kényelmetlen, hogy nincs mellette az irodában megszokott másik kijelző.

Szerkesztve: 2024. 06. 24., h – 21:23

van egy gorbe 32" 4k es egy 21" fhd oldalt, de csak a nagy monitoron dolgozok (elfer ott is minden), a kicsin olyanok vannak amire neha ra kell nezni, de nem kell allandoan figyelni, pl. notificationok, emailek, munin/dashboard, kamera kepe, valami letoltes/frissites progressbarja stb.

57"-es samut senki? en azon gondolkozom mar egy ideje

Vision Pro?

Mac Virtual Display will feature a higher resolution and larger size — creating an ultra-wide display that is equivalent to two 4K monitors side by side. To create the perfect workspace, visionOS 2 also adds mouse support for additional workflow options, and Vision Pro will now reveal the user’s physical Magic Keyboard — even when they are fully immersed in an Environment or app.

https://www.apple.com/uk/newsroom/2024/06/visionos-2-brings-new-spatial…

Kettőt, olykor hármat is.

Nem olyan rossz logokat a szemem sarkából látni, de előfordult olyan is, hogy a második monitoron 3-4 terminál ablak volt nyitva, első monitoron pedig fejlesztőkörnyezet.
pl. egyiken mikrokontroller üzenetei, másikon szerveroldali feldolgozó üzenetei (amivel előbbi kommunikál), a fejlesztőkörnyezet pedig külön monitoron.
...vagy NYÁK-tervezésnél jól jön, ha a kapcsolási rajz kitehető egyik monitorra, másikon mehet a NYÁK bekötése... vagy egyik monitoron szoftveres fejlesztőkörnyezet, másikon kapcsolási rajz, esetleg harmadikon a debug üzenetek.
...vagy egyik monitoron afféle webfejlesztés, másik monitoron a weboldal, harmadikon logok...

Mindez persze megy egy monitoron is, de itt meg segítség tud lenni a multi-desktop is.

2-re szavaztam: laptop monitorja és egy ultrawide... ez valójában szerintem hármat ér, mert bőséges kényelemmel elfér két ablak egymás mellett az ultrawide-on és így is szoktam használni: a külsőn az IDE és a böngésző, a laptop kijelzőn a slack és a terminal.

Kettőt jelöltem. Monitor + laptop kijelző itthon (itt vagyok többet , ezért ezt jelöltem ), irodában 2+1 a felállás. 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Tipikusan egy, amin az IDE van. Munkahelyen a két laptop saját képernyője miatt ez lehet három, ilyenkor valamelyikre kiteszem azt a kapcsolási rajzot, aminek a firmware-ét írom, meg például a másikra a mikrokontrollernek, vagy egyéb programozható eszköznek az adatlapját. Egy monitor esetén pedig lapozok ezek között.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE