Internetes kereséskor használsz nagybetűt és ékezetet?

Címkék

A Ctrl-F, Google Search stb. nem különbözteti meg a kis- és nagybetűket, nem foglalkozik az ékezetekkel. Egyesek mégis így keresnek: Hejőcsaba, ahelyett, hogy azt írnák: hejocsaba

Te használsz nagybetűt és ékezetet kereséskor?

Választások

Hozzászólások

Desktop gépen igen, telefonon nem, mert ott nehézkesebb.

Hozzáadva.

trey @ gépház

De, a Google search megkülönbözteti az ékezeteket, tehát már a kérdés eleve rossz. Olyan opció sincs, hogy ékezeteket használok, de nagybetűket nem.

Szerkesztve: 2024. 06. 18., k – 19:10

ékezeket használok, de a kis/nagybetűre nem figyelek

off: utálom azokat eltartott kisujjú f.szakalpokat, akik magyar szövegkörnyezetben nem használnak ékezeteket, mert úgy nem tudnak elég gyorsan gépelni, meg különben is angolul gondolkodnak és a magyar nyelv milyen csökött már.

off2: kinek nem inge...

[Falu.Me]==>[-][][X]

utálom azokat eltartott kisujjú f.szakalpokat, akik magyar szövegkörnyezetben nem használnak ékezeteket

Az esetek 99%-aban angol nyelvu szoveget irok, UK billentyuzetkiosztassal, nem fogok egy masfel soros komment miatt kiosztast valtani. Ahol szamit (hivatalos szoveg, ugyfel-kommunikacio, stb.), ott megoldom.

Semmi koze ennek ahhoz, amiket felsoroltal, de utalj nyugodtan, ha neked az kenyelmesebb.

amilyen kiosztásban van épp, attól függően

Ekezetet csak ha muszaj mert amugy nem talalja meg, vagy valami hivatalos cucc amibe kene venni a faradtsagot az ekezetes betuk belevarazsolasara. Nagybetut azert gyakrabban, ott csak egy shiftet kell nyomni, bar ha tudom hogy olyan a kereso ami leszarja, ott azzal se szoktam  szorakozni. A szunyogtol se kerek elnezest mielott lecsapom...

I hate myself, because I'm not open-source.

Amilyen nyelven keresek, aszerint írok helyesen. Ha tulajdonnévre keresek, ami nagyon ritkán fordul elő, akkor nagybetű, mert így szoktam.

Jo az ekezet. Törökre keresel ekezettel, aztan inkabb Thewrewkre kellett volna.

Megtanultam írni, ezért helyesen írok és kész. Még a keresőbe is. Eszembe sincs ezen "spórolni".

A CTRL-F-nél firefoxban már kapcsolható (nem tudom mióta).

Egyébként ritkán keresen magyarul, de ha igen, akkor ékezettel.

És amúgy duckduckgo-val keresek. :)

"Sose a gép a hülye."

Ha én írom be a keresőkifejezést, akkor ékezetet használok, nagybetűt többnyire nem. (Néha van, hogy megszokásból nagybetűt is használok.)
Ha kijelölés + jobb katt + 'Szörcs DágDágGó for "<kijelöltcucc>"', akkor meg nyilván az kerül a keresőkifejezésbe, ami a kijelölt cuccban már eleve benne volt.

Szerkesztve: 2024. 06. 20., cs – 07:52

Igen, mert igényes vagyok.
Ha már úgy is betűket cserélek fel, betűket hagyok ki vagy sorrendet rontok, legalább törekedjek a szépre és jóra! :D

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A Ctrl-F, Google Search stb. nem különbözteti meg a kis- és nagybetűket, nem foglalkozik az ékezetekkel.

Szóval van bármi értelme ennek a szavazásnak?

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Google search már az 5. találatnál különbözik a fenti példánál.

Nagy betűt az esetek nagy többségében nem, de ékezetet igen.

A lényeg lényege lényegében lényegtelen.

Fókabél, vagy főkábel nem mindegy. Ha nem használsz ékezetet akkor nem tudni melyiket keresed, biztosan kapsz mindkettőből.

De amúgy jellemzően nem érdekli a keresőmotorokat hogy te mire akarsz keresni, ha az nem tartozik bele abba amire mindenki keres.

Példa 1: 54mm-es villáskulcsot kerestem, és a google folyamatosan 5/4"- villáskulcs találatokat adott, vagy random kulcsokat aminél mm-ben volt megadva a szerszám hossza.

Példa 2: Valami régi deszpaszító paródia volt paprikával, pedro nevű kiskutyával, meg ilyenek. Bármilyen módon variáltam a szavakat Pamkutya, és Pedro paprika találatokat kaptam vagy 20-at, és utána kiírta, hogy nincs több.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

A gyorsabb ékezetekkel begépelni opcióra szavaztam, ami igaz is, de mellette még az is ott van, hogy így szoktam  meg. A hátteréhez azért érteni kell, hogy a legtöbb általam használt megoldás vim/regexp szabványokat követ, és megkülönbözteti a kis/nagybetűt, vagy ha nem, akkor is SmartCase alapon működik (tehát betűérzékeny, ha kis/nagybetűvel keresek eleve), ékezetekre mindig érzékenyek ezek.

A Google-ben valóban nem számít, de ott így szoktam meg, és gyorsabb begépelni. Böngészőben Ctrl+F-nél szintén nem számít, de azt nem is használom, meg / billentyűvel keresek Vimium addont használva, ami case/ékezet terén megkülönböztet, épp így a grep, less, neovim, aerc, Zathura, meg bármi más, ami ilyen vim/regexp alapon működik. fzf-et használok sokat, annak nem számít, de az is smartcase alapra van beállítva.

A gyorsabb begépelni részt úgy értem, hogy a gépírásnál az ember az izommemória alapján ír, és az ujjak maguktól írnak, és helyesen emlékeznek a szavakra, ékezetek nélkül leírva új szónak hat, és nehezebb, lassabb beírni. Nem is értem, hogy ki írna ékezetek nélkül, főleg ma, 2024-ben. A smartcase meg jó ötlet, mert gyakran a találatok jobban szűkíthetők egyes alkalmazásokban.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

hint: néha használok, kedvemtől függően