Thyssenkrupp (magyar) botrány

Fórumok

Annak, aki nem hallott volna még róla:

https://www.reddit.com/r/askhungary/comments/1d6zbpg/thyssenkrupp_ahol_…

Vélemények?

Hozzászólások

Durva, nem hallottam róla.. Ennek a századáért embereket kellene önnan kirúgni azonnalival. 

Hányás az ilyen. Ahogy látom, a pride hónap azért meg szokta őket érinteni. Az mondjuk fontosabb. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Szerkesztve: 2024. 06. 06., cs – 23:12

Azért az érzelmi manipuláció nem semmi a posztban.

"Férfi" (erőteljes, felnőtt, komoly, felelősségteljes)

vs.

"Lány" (gyenge, kiskorú, tapasztalatlan, ártatlan, naív)

A korrekt az lett volna, ha úgy hivatkozott volna a nemekre, hogy "férfi - nő", esetleg "fiú - lány".

Az a véleményem, hogy redditre bárki azt ír amit akar, főleg egy throwaway account alatt.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ha a valódi beazonosítható nevével írta volna meg a történetet, akkor jobban elhinnéd? Te is álnév mögül vagy itt 15 éve, pedig te még csak nem is az állásodat kockáztatod mikor bármit kommentelsz.

A linledin-re (szintén álnéven) publikált változatot gyorsan le tudta szedetni a thyssenkupp HR a mikroszofttal, mert T&C sértésre tudták fogni az anonim posztot (a linkedin T&C lehetővé teszi a tartalom és a feltöltő accountjának likvidálását ha az nem valódi névvel történik). Így a lényegi dologra (a tartalom) már nem is kellett reagálniuk.

Akkor hinném el leginkább ha lenne bármiféle felvétel, e-mail leak, akármi. Én csak személyes véleményeket írok ide, esetleg szökőévente egy-egy projektemről blogolok vagy ilyesmi. Adott cégnél történt események leírása azért más kategória, mert az ilyesmi igen is sérthet érdekeket, befolyásolhatja a közvéleményt, és ezen logika alapján akkor én is terjeszthetek itt trey-ről vagy a hwsw-ről bármit. Ha tényleg nagy gáz van egy adott cégnél viszont akkor bennem inkább az merülne fel hogy miért akarnék egyáltalán maradni? Miért NE kockáztatnám az állásomat? Mi a célja a posztnak ha nem válallja a felelősséget érte? Nem mondom, hogy nem történtek meg a leírt dolgok de nekem ez akkor is csak homok a szélben.

Úgy is összefoglalhatnám, hogy szerintem reddit meg linkedin nem forrás (álnévvel meg duplán nem az).

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Tudod arra is gondolni kell, h. nem akarod magadra kiragasztani a céltáblát, h. a többi hazai cég ha megtudja a nevedet, az életben ne akarjanak sehová felvenni utána. Lehet h. nem minden hazai multinál van ilyen gennyes belső cégkultúra, de attól még a hr mindenhol védeni akarja majd magát, és ilyen "problémás" munkaerőt ne akarjon sehol felvenni.

Vagy a másik téma ami feljött reddit-en: nagyon szép az elmélet, h. nőktől az állásinterjún Mtk alapon tilos megkérdezni a korukat, a családi állapotukat, hány gyereke van, v. hogy akar-e gyereket. Ehhez képest sógornőm mondja h. állásinterjúkon kendőzetlenül megkapta ezeket a kérdéseket mind. Még csak nem is körmönfontan. Leginkább nő tette fel neki ezeket a kérdéseket, aki bent ült az interjún. Nem csak 1 ilyen hely volt, hanem kb. ez a standard. Mtk ide v. oda. Thyssen-es tapasztalatok is pont egybevágnak ezzel.

Tehát az h. csak anonim merte kiposztolni az illető, kb semennyire nem ezen kellene rágódni, ha megértetted a problémát. Ha a feleséged fog ezzel szembesülni a gyereked megszületése után, úgy talán jobban tudatosul a probléma.

Én ezt értem, de közelítsünk más szemszögből: ha senki sem vállal bizonyítékokat, mártír-szerepet, céltáblát, publikus véleményt, dokumentálást, stb. hanem minden probléma megmarad a csámcsogós pletyka szintjén, az valójában kiknek kedvez? A cégeknek. Te is írtad, hogy linkedinről simán levetették a posztot. Ha tényleg igaz a sztori és tényleg változást akarnak, akkor muszáj lesz valakinek többet is bevállalni, mint a szemlesütős sztorizgatást. Igen is lényeges részlet a reddites anonimitás.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Szerintem ezzel párhuzamosan a rendőrségen is tett feljelentést (nem tudhatjuk biztosan). Ez a publicitás a thyssenkrupp felső vezetésének rávétele arra h, kezeljék végre a helyzetet globális szinten. A bírósági tárgyalást lehet h. megnyeri, megítélnek neki valamekkora kártérítést, viszont a cégkultúra csak attól nem változik meg. Ahhoz kell ez a fajta a publicitás.

>Ahhoz kell ez a fajta a publicitás.

Na itt nem értünk egyet. Nem EZ a fajta publicitás kell. Nevek, felelősök, bizonyítékok, névvel vállalt vélemények kellenek. Ha úgy gondolod ennek bármi hatása is lesz céges szinten, akkor vajon miért töröltették a linkedin posztot amire hivatkoztál? Vajon miért ez a zsigeti reakciója egy cégnek? Ne legyünk már naivak a cégekkel szemben, hogy majd biztos rohannak kivizsgálni mindent.

Tovább megyek, még ha konkrét események és bizonyítékok lennének, akkor is valószínűleg letudnák valami érzékenyítés tréninggel vagy akármivel amíg az ügy vagy ügyek nem nőnek a fejükre. Még tovább megyek, ha ez mondjuk eljut odáig, hogy index, népszava akármi fog beszélni róla, akkor is valószínűleg letudnák valami HR-es által adott interjúval, és pontosan azért ami a reddit posztra is vonatkozik - mondani bármit lehet, ingyen van.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Van benne nem kevés túlzás is.

Nem vagyok meglepve, hogy borult a bili.
Mondjuk, régebben nem csak a női kollégák voltak kitéve szexista megnyilvánulásoknak. Amennyire hallom, a vezetés nem vidám és kezeli a dolgot.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A Mo. TKP olyan cég aminek az alapja a munkavállalókba vetett bizalom és a számonkérés teljes hiánya keverve a legolcsóbbat mentalitással. Az előrejutás kulcsa nem a megbízhatóság, a jól végzett munka, hanem a kapcsolatok, bizonyos soft skillek megléte vagy épp, hogy elvállalj olyan feladatokat ami mindenki másnak büdös.
Nincs képzési terv, nincs karrierút, nincs szakmai fejlődési lehetőség, nincs valós teljesítményértékelés. Ez kitermel egyfajta mentalitást és környezetet.
A legtöbb manager rendkívül jól szigetel felfelé és a felmerülő problémákat a saját szintjén próbálja megoldani vagy elkenni. Senki nem akarja felkeverni az állóvizet, mert akkor nagyon büdös lesz és az pénzbe fog kerülni. A mostani eset annyiban tér el a korábbiaktól, hogy a hullámok átcsaptak a managerek feje felett és kifolyt az utcára. Kezelésről annyit, hogy volt employee info, jött specialist a német honból és csak reméljük. hogy a kicsi rigó nem lesz lenyomozva és vízbe fojtva.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szóval akkor ez SEM úgy lett lekezelve h. kivágnák a gennyes rohadt rész, lefertőtlenítenék, aztán bekötöznék. Hanem kapott azonnal egy kötözést, majd rá 1 gyógypuszit meg kis szivecskés rajzot, és minden rendben van. Csak az a szerencsétlen beteg másnap valamiért megdöglött fertőzésben.

Szellemes de nem így működik, hanem inkább így:

- Jónapot! Ez a szemét, rohadt Gábor megszívatott, és amúgy is pénzt kap a beszállítótól, ezért rendelünk tőlük irodaszereket kurvadrágán…

- Rendben utánanézünk!

másnap:

- Szia Gábor! Már megint panaszkodódott a Béla, hogy szívatod, és nem osztasz neki is… Oldjátok meg! 

- Ok Főnök! Intézem az ügyet: Bélát átrakom egy neki nem tetsző pozicióba, remélem hamar megunja és felmond… Én meg kérek másik céges kocsit, nagyon ciki már ez a flottás Octavia!

-Jól van Gábor, ha elég embert kiszórsz megy a rendkívűli bónusz, és a cégesautó csere!