HomeKit-tel használható "okos" eszközöket keresek

Fórumok

A térdtörés óta kicsit megnőtt az automatizálásra való igényem. De túl nagy a választék, és fogalmam sincs, mi integrálódna bele a meglévő Apple ökoszisztémába.

Amit keresek:

- Robot porszívó, lehetőleg felmosással és dokkolóval együtt

- Függöny elhúzó (ezt találtam egy gyors keresés után. Jó ez?)

- RGB LED vertikális/horizontális "bot" világítás nappaliba, konyhába, hálószobába

Egyelőre ezek azok, amik sokat javítanának a helyzetemen.

Minél inkább integrálódik HomeKit-tel, annál jobb.

Viszont nem akarnék egy vagyont elkölteni rájuk. Robot porszívó esetén nagyjából a £300-£600 (150-300e HUF) árkategóriában gondolkozom.

A maradék ennél nyilvánvalóan kevesebb kéne legyen.

Köszi előre is!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 05. 23., cs – 11:34

 Függöny elhúzó (ezt találtam egy gyors keresés után. Jó ez?)

Nem használok ilyet, de matter cimkés. Elvileg ez jövőalló, de a matter korszak most kezdődik.
Viszont emiatt szűkebb a választék, és drágábbak, de célszerűbb nem keverni és csak matter-es eszközöket venni.
Két fajtája van matter/wifi és matter/thread. Szabványos , nativan együtt kell működnie más gyártók matteres eszközeivel. 
Párhuzamosan ötféle ökoszisztémába becsatolható, vagyis mehet home assistanttal málna pc-n és  google home-mal meg homekit-tel és Alexával egyidőben. 
A fő elönye a szabványosság, nincs ez a mostani káosz, a thread pedig egy hibatűrő mesh protokoll, a Zigbee hoszabb távon szerintem megy a levesbe, thread lesz a  "main stream".
De ez még pár év. A matter protokollt az apple kezdetektől támogatja.
 

Nincs apple tv-m,  ami egy hub is , van olyan verziója ami matter/thread-es.  ( gondolom ennek nem kiabálhatsz direktbe ,hej siri-t) Egyszerű, kipróbálod.  A matter /thread miatt meg kell jelenni egy border routernek és thread hálózatnak. (is) Esetleg vegyél valami olcsó eszközt, pl. hőmérőt, okoskonnektort,  amivel ki tudod próbálni.

De igen, tud, sőt, alapvetően az volt "a" hub, később jöttek hozzá a homepodok. Ezeken kívül tud még hub lenni az ipad is, de az ugye több okból sem szerencsés választás. Viszont ezek IP alapon működő cuccok, Matter(Thread)/Zigbee/Z-wave eszközöket nem fogsz tudni kezelni velük direktben, azoknak vagy saját hubot (bridget, gw-t, vagy nevezzük ahogy akarjuk) kell építeni valamilyen opensource projectel + megfelelő usb modullal, vagy a gyártó cuccát meg kell hozzá venni, ezek tudnak utána IP-n kommunikálni a Homekit hubbal.

További tipp: Home Assistanthoz elérhető egy Homebridge nevű plugin, amelyen keresztül a Homekit hubnak át tudsz adni eszközöket (filterezni tudod, hogy pontosan miket), akár saját építésű dolgot is, vagy bármi mást, aminek amúgy pl. nem is lenne Homekit támogatása. Így az automatizáció, és az egész core smarthome rendszered megmaradhat opensource alapokon, egy helyen kezelve (ha úgy építed fel, akkor akár cloudmentesen) és a benne levő halom dolgokból tudsz pickelgetni, hogy mi kerüljön át a Homekitbe _is_.

Példa: tettem egy wifis relét a kapunyitó motorjához. Ez ugye alapvetően igen messze van a Homekittől, vagy a Carplaytől, főleg, hogy  local only, a subnet is zárt amiben van, internetkapcsolata sincs. A HA pluginnal "kiadtam" a Homekitnek úgy, hogy elhitettem vele, hogy ez egy "gate" típusú vezérlő. Innét még Carplayban is látom a kocsiban (kitesz egy open/close buttont), amikor megközelítem a házat.

Matter(Thread)/Zigbee/Z-wave eszközöket nem fogsz tudni kezelni velük direktben,

Hirekben, reklámokban azt irják apple tv 4K tud matter over threadet is, nekem nincs:
https://9to5mac.com/wp-content/uploads/sites/6/2022/10/Apple-TV-4k-thread.jpg?quality=82&strip=all

A home assitant is egy alternatíva, nagyon jó integrátor, mehet bele zigbee, wifi, zwave , matter vegyesen, de ez nem a next next finish lesz. Viszont szinte mindenhez jó. A matter-hoz  sajnos nehezen fogsz egyenlőre nagy választékot találni, még nagyon az elejénél tart. Matter certifikált eszközök, programok, boardok:
https://csa-iot.org/csa-iot_products/?p_keywords=&p_type%5B%5D=17&p_type%5B%5D=14&p_type%5B%5D=1053&p_program_type%5B%5D=1049&p_certificate=&p_family=

Szerkesztve: 2024. 07. 16., k – 11:17

Köszi szépen mindenkinek a javaslatokat, tanácsokat!

Robotporszívóban (mivel Amazon Prime Day van és le van árazva), az Ecovacs Deebot X2 Omni White-ot vettem végül, csütörtökön érkezik.

Tud Matter-t, Siri Shortcutokat is támogat, szóval remélhetőleg jól integrálható lesz.

Versenyben volt még a Roomba j9+ Combo is, de az nem tud feltörlő-rongy szárítást, ezért esett a választás az X2-ra. 

----

Világításban végülis meggyőztem magam a Philips Hue-ról, ami igaz, hogy drága, de most ugye le volt értékelve, szóval miért ne.

Elméletileg ma érkezik.