"Évekkel ezelőtt letörölt fotók bukkannak fel újra az iPhone-okon rendszerfrissítés után"

Az Apple a hét elején adta ki az iPhone telefonok új operációsrendszer-frissítését, ami a 17.5-ös verziószámot viseli. Az ilyen, nagyobb frissítéseknél előfordulnak néha olyan hibák, amelyek valahogy átcsúsztak a tesztelésen, és most is ez a helyzet: sok felhasználó jelezte, hogy évekkel ezelőtti, elméletileg már réges rég letörölt fotói váltak újra láthatóvá a kamera alkalmazásban. Ezek a „Recent”, vagyis a frissen készült fotók albumában tűnnek fel a beszámolók szerint. Néhány esetben a felhasználók azt jelezték, hogy nem is a saját, hanem a telefon előző tulajának képei bukkantak fel újra, évekkel a törlésük után.

[...]

Link: https://telex.hu/techtud/2024/05/16/evekkel-ezelott-letorolt-fotok-bukk…

Hozzászólások

Én itt nem is abban látom a hibát, hogy letörölt fotókat mutat a készülék a frissítés után. Hanem inkább abban, hogy miért nincs ténylegsen letörölve (merthogy valahonnan csak elővette a "hibás" frissített szoftver), ha egyszer már törölte a user... Azt hiszem letöröltem, aztán kiderül, hogy mégis megvan. És akkor akár más is hozzáférhet (ezek szerint), annak ellenére, hogy én elvileg letöröltem.

Bizonyára a csodálatos iCloud-ból kerülnek elő ezek, hiszen az Apple azzal hitegeti a felhasználóit, hogy a véletlen törlés ellen ők kiváló megoldást adnak. Gondolom, annyira hülyének nézik a felhasználóikat, hogy a törléseket ítéletnapig őrzik, hátha valaki nyugdíjas korában eszmél rá arra, hogy még az óvodában véletlenül törölte Cirmi cica képeit.

Természetesen ez IS nagy probléma. De a tény után, hogy a törölt fotók valójában nem töröltek, már meg sem lepődtem.

Az viszont érdekes ez alapján, hogy ezek alapján a mentések nem az Apple fiókhoz, hanem a készülék egyedi azonosítójához (is) vannak kötve... Merthogy másképp nem kerülhetne elő előző tulaj adata, ha csak az Apple ID kapcsolná a felhasználót és a felhős adatokat egymáshoz.

De a tény után, hogy a törölt fotók valójában nem töröltek, már meg sem lepődtem.

Durván nem ugyanaz a kettő, hogy logikailag töröl valamit, hátha meggondolod magad és később valami task fizikailag is törli, ha például elfogyott a hely, kímélve ezzel a storage írási "kopását" - ez egy teljesen szokásos workflow, és az, hogy más user látja az előző user által törölt képeket.

Merthogy másképp nem kerülhetne elő előző tulaj adata, ha csak az Apple ID kapcsolná a felhasználót és a felhős adatokat egymáshoz.

Én azt tudom elképzelni, hogy nem volt factory reset, Android egy jó ideje a primary fiók váltásnál factory reset-et kér, amikor titkosítási kulcs is cserélődik.

pl. a telefon előző tulajának képeit látja a köv. tulajdonos

Nem tudom pontosan mit csinal a "reset iphone" (azt hiszem igy hivjak) funkcio, de elvileg az lenne a dolga, hogy ez ne fordulhasson elo. Ha valaki nem hasznalja eladas elott akkor ... 🤷

Ha viszont a reset utan fordul elo, akkor az Apple sara es nagyon gaz.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Látom te se találkoztál még egységsugarúnál is kissebb iq-jú apple felhasználóval, nem reseteli a telefont eladáskor/ajándékozáskor, de van amelyik az iclodból se lép ki, regisztrál újat az új telefonjához, mindent meg egyesével átmásolgat/átirogat aztán törli (persze ezek a recently deletedben ott maradnak) vagy a jobbik az amikor az egész család 1 db icloud fiókot használ utána meg megy a nyehegés, hogy összekeveredtek az sms-ek, emailek, fotók, stb. “Az előző felhasználó” neked nem ugyanazt jelenti mindenkinek…

“Ez egy ordas adatvédelmi probléma.”

Az. Ezen nincs mit szépíteni. Egyet remélek, hogy nincs iCloud érintettség (értsd: nem valaki más -előző tulaj- iclodjából jönnek elő olyan fotók, amiknek eleve létezni sem lenne szabad, mert törölve voltak), hanem tényleg “csak” valami lokális adatvisszaállítás eredménye. Utóbbi eset is nagyon gáz persze. 

Hát ezért nem töltögetünk képeket az iCloudba (meg a onedrive-ra meg a gugliba meg a sehova se). Pláne nem a mindent is...

Nézzük az egészet a jó oldalról. Lehet, hogy lesz új fappening! :-)

Na, van egy olyan elmélet, ami szerint évek óta létezett egy hiba, ami miatt "elvesztek" képek, videók, egyebek, a gyanakvás az, hogy akkor, amikor iCloud felé feltöltés közben a telefon valamiért megdöglött és újra kellett indítani... újraindítás után eltűntek a feltöltésre jelölt vagy feltöltött képek, a telefonról és az iCloud-ról is. A képek, videók és egyebek ott voltak, csak nem látszottak, se az eszközön, se az iCloud-on, de hibásak voltak a metaadatai.

Ezt a hibát javította a 17.5, tulajdonképpen előhozta azokat a képeket, videókat és egyebeket, amelyek fizikailag ott voltak, csak a hibás metaadataik miatt nem látszottak a galériában, ezért törölni se lehetett őket.

Az "előző tulajdonos képei" úgy jöttek vissza, hogy azokon a telefonokon nagy okosan nem volt factory reset / wipe, hanem letörölt minden az előző tulajdonos, az következő meg használta úgy, és hát ennek a mellékhatása az, hogy a 17.5 frissítéssel a hibás metaadatok kijavítása után a korábban nem látható képek, videók visszatértek.

az meg PEBKAC, ha telefonodat ugy adod el, hogy nem csinalsz rajta factory resetet

Kissé árnyalja a képet, hogy az iOS 17.5 Bug May Also Resurface Deleted Photos on Wiped, Sold Devices című cikkben a "vájpoláshoz" szükséges instrukciókat egy az egyben multiék adták.

Az Apple-nek külön howtoja van arra vonatkozóan, hogy eladás vagy elajándékozás előtt mik a teendők.

https://support.apple.com/hu-hu/109511

Térjen vissza a Beállítások menübe, és koppintson az Általános > [Készülék típusa] átvitele vagy alaphelyz. > Összes tartalom, beállítás törlése elemre. Ha bekapcsolta a [Készülék] keresése szolgáltatást, szükség lehet az Apple ID és a jelszó megadására. Ha a készülékben eSIM-kártya van, válassza ki a készülék és az eSIM-profil törlésére vonatkozó lehetőséget, amikor a rendszer rákérdez.

Egy büdös szó sincs factory resetről, ami egyébként is csak nehezített pályán, PC-ről vagy MacBook-ról lehetséges.

Ahogy ebben sincs.

PEBKAC™ júzerünk tehát annak megfelelően járt el, amilyen tanácsot multiéktól kapott.

"Egy büdös szó sincs factory resetről, ami egyébként is csak nehezített pályán, PC-ről vagy MacBook-ról lehetséges."

Ezt hogy erted? Kb. az utolso lennek, akire az AAPL szamithat (felolem megdogolhet az egesz ceg, jot tenne a vilaggal), de pont ezt masoltad be.

Ugyanez a 7-es pont angolul (atirtam a linkedben a hu-hu-t en-en-re):

Go back to Settings and tap General > Transfer or Reset [device] > Erase All Content and Settings. If you turned on Find My [device], you might need to enter your Apple ID and password. If your device uses eSIM, choose the option to erase your device and the eSIM profile when asked.

EZ a factory reset (alaphelyzetbe allitas, amirol szol a bemasolt szoveged). Ott igy hivjak. Gondolom ez a szifonon a menu neve. Azt is leirjak ugyanazon az oldalon picit tovabbtekerve, hogy ha mar nincs meg a kutyu, hogy tudod tavolrol leradirozni. Utobbihoz persze kelleni fog masik eszkoz - mert mar nincs nalad a celpont szifon.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Mert bugos a szarjuk. De attol meg a leiras a factory resetet irja le.

Nem a doksi rossz, hanem volt egy edge-case, a korulmenyek osszejatszasa miatt.

Ettol meg persze ballagjanak a penztarhoz, es fizessek be a GDPR birsagot, mert durva adatvedelmi incidens! De nem a leirast, hanem a bugos foshalmukat kell javitaniuk.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Senki nem mondta, hogy ki kell javítaniuk a doksit.

Azért hoztam szóba a doksit, mert a cikk is szóba hozta és evidens, hogy ha valaki törölni vagy factory resetelni akarja a telefonját, akkor a doksi a hivatalos forrás, amiért az Apple felelős, hogy azzal működnie kell.

Igen, multiéknak bugos a szarjuk és megérdemelnek bármilyen bírságot ezzel kapcsolatban. Csak voltak egyes szélsőségesen idealista, fősodratú multimosdató elemek itt, akik szerint a felhasználó a hibás™.

Az Apple-nek külön howtoja van arra vonatkozóan, hogy eladás vagy elajándékozás előtt mik a teendők.

https://support.apple.com/hu-hu/109511

Térjen vissza a Beállítások menübe, és koppintson az Általános > [Készülék típusa] átvitele vagy alaphelyz. > Összes tartalom, beállítás törlése elemre. Ha bekapcsolta a [Készülék] keresése szolgáltatást, szükség lehet az Apple ID és a jelszó megadására. Ha a készülékben eSIM-kártya van, válassza ki a készülék és az eSIM-profil törlésére vonatkozó lehetőséget, amikor a rendszer rákérdez.

Egy büdös szó sincs factory resetről, ami egyébként is csak nehezített pályán, PC-ről vagy MacBook-ról lehetséges.

Az oldalukrol bemasolt leirasod pont a factory resetrol szol. Nem kell hozza masik gep. Az akkor kell, ha mar nincs nalad, mert mar eladtad (ertelemszeruen ha nem nalad van a kutyu, a menujet nem ered el, masik eszkoz hijan meg telepatiaval nem ered el az AAPL online rendszeret).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ahja, hajbazer balfasz úr bezzeg elméletben mindent jobban csinálna, csak a gyakorlatban azért egy szánalmas kis balfasz.

Segíts már, mit kellene tennie a gyártónak ebben az esetben, amikor valaki egyszerűen odaadja másvalakinek a telefont factory reset vagy wipe nélkül? Miért kellene ezzel egyáltalán foglalkozna, ha szimpla PEBKAC?

A gyarto tenyleg menjen a picsaba, ha visszaigazolta a fajl torleset ugy, hogy az nem tortent meg.

Te vállalsz amúgy hibamentes szoftverfejlesztést? :D

Kiderült egy igen ritka hiba, felismerték, elismerték, megtalálták a javítás módját és javították. Mit kellene még ezen túl tenni? Tudom: hibamentes szoftvert írni, de valahogy olyat senki nem vállal be.

hibátlan szoftvert vársz el

Osszekeverhetsz valakivel, nem varok el semmi ilyesmit.

Altalanossagban persze felmerulhet a kerdes, hogy vajon vegtelenul nagy geciseg-e azt mondani egy random usernek, hogy "csinald jobban", mint az ceg, aki 160+ milliard dollaros keszpenztartalekon ul. Szerintem igen.

Osszekeverhetsz valakivel, nem varok el semmi ilyesmit.

Tudod, ilyet írsz, miközben te is a "vendéglátóiparban" dolgozol: https://hup.hu/comment/3062311#comment-3062311

Altalanossagban persze felmerulhet a kerdes, hogy vajon vegtelenul nagy geciseg-e azt mondani egy random usernek, hogy "csinald jobban", mint az ceg, aki 160+ milliard dollaros keszpenztartalekon ul. Szerintem igen.

Szerintem te is pontosan tudod, hogy egy szoftver hibái nem ettől függenek elsősorban. Tudod, azzal van bajom, hogy ugyanebben az iparágban tevékenykedve mondasz olyan dolgokat, amelyeket a saját munkád minőségével kapcsolatban nem tartasz be, sőt vélhetően nem is törekedsz rá...

Tudod, ilyet írsz, miközben te is a "vendéglátóiparban" dolgozol: https://hup.hu/comment/3062311#comment-306231

De hol itt az ellentmondas? Pontosan azert tudom, hogy jol kell fozni, mert en is ebben dolgozom. 

Szerintem te is pontosan tudod, hogy egy szoftver hibái nem ettől függenek elsősorban. 

En is tudom, te is tudod, mindenki tudja, megis azt hallom, hogy "csinald jobban". Oke. Szerintem sok dolgot jobban csinalok/csinalunk, mint a dollarmilliardos Apple. Biztosan sok mas dolgot pedig rosszabbul. Es?

mondasz olyan dolgokat, amelyeket a saját munkád minőségével kapcsolatban nem tartasz be, sőt vélhetően nem is törekedsz rá

Itt mire gondolsz pontosan, mit nem tartok be / mire nem torekszem?

De hol itt az ellentmondas? Pontosan azert tudom, hogy jol kell fozni, mert en is ebben dolgozom. 

Mert egy láda sört rá merek tenni, hogy te sem "főzöl jól", és nem is szempont nálad a tökéletes, bizonyítottan hibátlan termék. Ha "elég jó", akkor már kimegy élesbe.

En is tudom, te is tudod, mindenki tudja, megis azt hallom, hogy "csinald jobban".

Én is tudom, te is tudod, mindenki tudja, hogy nem lehet jobban csinálni. Mégis azt hallom, hogy mekkora köcsög cégek.

Oke. Szerintem sok dolgot jobban csinalok/csinalunk, mint a dollarmilliardos Apple. Biztosan sok mas dolgot pedig rosszabbul. Es?

Szerinted... :D

Itt mire gondolsz pontosan, mit nem tartok be / mire nem torekszem?

Első mondatom. Egy ritka együtállás okozta edge case hibáról van szó, ami párezer esetben jött elő egy többszázmilliós felhasználói táborban, azt akarod most elmesélni, hogy az általad megérintett termékekben ennél jóval kevesebb hiba volt?

Mert egy láda sört rá merek tenni, hogy te sem "főzöl jól", és nem is szempont nálad a tökéletes, bizonyítottan hibátlan termék.

Ezt ertem, de tovabbra sem latom az ellentmondast. Ha nem fozok eleg jol, a userek majd mennek mashova. Ezt mondtam. Ram is igaz.

azt akarod most elmesélni, hogy az általad megérintett termékekben ennél jóval kevesebb hiba volt?

Nem akarom azt mondani. Te azt akarod mondani, hogy az Apple termekeiben ez az 1 db hiba van csak? Az mondjuk tenyleg jo arany, respekt.

Ezt ertem, de tovabbra sem latom az ellentmondast. Ha nem fozok eleg jol, a userek majd mennek mashova. Ezt mondtam. Ram is igaz.

Oké, tehát én is tudom, te is tudod, mindenki tudja, hogy nem lehet jobban csinálni, mégis vered az asztalt, hogy márpedig csinálja jobban. Ezt úgy hívják, hogy hipokrita.

Nem akarom azt mondani.

Aham, lásd első mondat. :D

Te azt akarod mondani, hogy az Apple termekeiben ez az 1 db hiba van csak?

Nem, de ez egy marginálisan kevés felhasználót érintő edge case hiba volt, nagyjából olyan ritka, hogy a magyarországi iPhone tulajok közül vélhetően egyet se érintett. Ezek után ezen rugózni, hogy mekkora balfaszok, miközben ennél lényegesen rosszabb minőséget produkálsz, azért ahhoz kell arc és azon vastag bőr...

Az amúgy hogyan jön ide, hogy ki milyen minőséget produkál? Csak akkor szarozhatok le egy consumer terméket, ha én magam jobbat tudnék csinálni? Szépen néznénk ki, ha nekem is csak azok nyithatnanak bugot, akik legalább olyat tudnak produkálni mint én. Vagy lezarnam a jegyet mondjuk "te sem tudsz jobbat"-tal.

Egyébként meg nehogy azt gondold, hogy ezekre a 2 évente kidobando szarokra minden kodsort Guido Van Rossum meg Ritch Hickey ír peer programmingban. Kumar lesz az inkább Bangalore ban. Az Umar meg leteszteli. Ezért is lett szar. Meg ezért is van 160milliard dodó tartalék.

Az amúgy hogyan jön ide, hogy ki milyen minőséget produkál? Csak akkor szarozhatok le egy consumer terméket, ha én magam jobbat tudnék csinálni?

De, minden jogod megvan rá, csak ha ugyanezen a területen melózol, akkor ezt úgy hívják, hogy hipokrita. Tudod, ahogy a 140 kilós kanapén zabálva fekvő dagadt csávó, amikor beszól a maratonfutónak, hogy amatőr. Na, ilyen.

Tudod, ahogy a 140 kilós kanapén zabálva fekvő dagadt csávó, amikor beszól a maratonfutónak, hogy amatőr.

Jaj, hagyd mar ezt a dumat, az Apple-nel is ugyanolyan emberek dolgoznak, mint barhol mashol, nem kell mar latatlanul lecumizni oket.

Pedig pont így hangzik, amikor lazán balfasz szoftverfejlesztőzöl egy igen ritka edge case hiba kapcsán (~ szinkronizálás közben félig megdöglő telefon újraindítása utáni állapot), amit ráadásul igen gyorsan javítottak is, amint kiderült a side effect...

Azért híd is volt már a világtörténelemben, ami leszakadt. Persze tény, hogy arányaiban sokkal kevesebb, de akkor sem mondhatod, hogy na az aztán 100% bugfree. Minden területnek megvan egy kb. elfogadott hibaaránya, pl. a repülőgép vezérlő szoftverek reméljük jobbak, mint egy átlag webshop.

Másrészt úgy látszik, hogy a hétköznapi szoftverfejleszténél egyszerűen erre van igény már egykét évtizede, hogy inkább legyen valami, nem baj ha bugos. Azokkal, amikben nincs vagy elhanyagolhatóan kevés a bug, nem is találkozol, mivel addigra már régen éhen halt volna a fejlesztője, mire eljutna hozzád.

Ahogy a hidak is leszakadnak, a repülőgépek is sajnos lezuhannak néha.

Az első gépnél már tudták, hogy mi a baj és nem zavarta őket, hogy lezuhant még 2 gép. Ha az -európai- hatóságok nem kötik földre az összes gépet a típusból pont úgy álltak volna hozzá a problémához, ahogyan te:

a repülőgépek is sajnos lezuhannak néha

pl "biztos a pilóták hibája volt". Ezt tolták mind3 esetben.

a bugos webshopoknál, alapvetően erről szólt az összehasonlításom

Csak a téma itt nem a bugos webshop, hanem egy nagyon ritka edge case hiba... ritkább, mint a Boeing 737 MAX hibája, amitől kettő-három is lezuhant...

Segíts már, mit kellene tennie a gyártónak ebben az esetben, amikor valaki egyszerűen odaadja másvalakinek a telefont factory reset vagy wipe nélkül?

  1. Normálisan leírni a teendőket, pl. a kifejezetten elajándékozásról szóló howtoban (ahol említést sem tesz a factory resetről).
    https://support.apple.com/hu-hu/109511
  2. Nem megnehezíteni a factory resetet azzal, hogy csak laptopról lehet megcsinálni, mint anno a 30 éves Nokiáknál.

Miért kellene ezzel egyáltalán foglalkozna, ha szimpla PEBKAC?

Mert nem szimpla PEBKAC, amit látnál is, ha nem áldozathibáztatva multibuziskodnál.

>>Segíts már, mit kellene tennie a gyártónak ebben az esetben, amikor valaki egyszerűen odaadja másvalakinek a telefont factory reset vagy wipe nélkül?

ha pontosan ugyanazzal az accounttal használja tovább az új tulajdonos az eszközt akkor semmit (eléggé elképzelhetetlennek tartom)

ellenkező esetben pedig nyilván nem elkezdeni bőszen használni mindeféle maradvány user meta db-ket

Na, van egy olyan elmélet, ami szerint évek óta létezett egy hiba, ami miatt "elvesztek" képek, videók, egyebek, a gyanakvás az, hogy akkor, amikor iCloud felé feltöltés közben a telefon valamiért megdöglött és újra kellett indítani... újraindítás után eltűntek a feltöltésre jelölt vagy feltöltött képek, a telefonról és az iCloud-ról is. A képek, videók és egyebek ott voltak, csak nem látszottak, se az eszközön, se az iCloud-on, de hibásak voltak a metaadatai.

Ezt a hibát javította a 17.5, tulajdonképpen előhozta azokat a képeket, videókat és egyebeket, amelyek fizikailag ott voltak, csak a hibás metaadataik miatt nem látszottak a galériában, ezért törölni se lehetett őket.

 Ennek részben ellent mond a 17.5.1 frissítés változásnaplója.

17.5.1

"This update provides important bug fixes and addresses a rare issue where photos that experienced database corruption could reappear in the Photos library even if they were deleted."

Tehát nem csak azok a képek jelentek meg, amik egyszer csak eltűntek maguktól, hanem azok is, amik egy törlés utasítást követően tűntek el.
Tehát a képeket az előző tulajdonos látta, parancsot adott a törlésre, és látszólag el is tűnt neki a galériából a kép. De a valóságban nem történt meg a törlés valami programhiba miatt, és a 17.5 megtalálta ezeket a képeket, és megjelenítette ismét.
 

Nagy Péter

Tehát nem csak azok a képek jelentek meg, amik egyszer csak eltűntek maguktól, hanem azok is, amik egy törlés utasítást követően tűntek el.

Nem mond ellent, mert nem az _összes_ törölt kép jött vissza, hanem azok, amelyek kb. ugyanebbe a ritka együttállásba estek bele, amikor a szinkron nem ment végig a telefon megdöglése miatt és a szinkronizált képek-videók elvesztek a metaadatok sérülése/hibája miatt.

Nem mond ellent

Akkor inkább úgy írom, hogy nem csak azokat a képeket hozta vissza, amik a "a hibás metaadataik miatt nem látszottak a galériában, ezért törölni se lehetett őket.", hanem azokat is, amik hibás metaadatokkal a galériában voltak, látszódtak is, és a felhasználó törölni próbálta őket. (de a rendszer nem törölte valamiért, csak úgy tett, mint ha törölné)

Nagy Péter

és a felhasználó törölni próbálta őket. (de a rendszer nem törölte valamiért, csak úgy tett, mint ha törölné)

...amit a telefon próbált szinkronizálni az iCloud felé, megdöglött, ami miatt a metaadatok hibásak lettek. A gyökérok ugyanaz: ha szinkronizálás közben megdöglött a telefon, akkor adott esetben a metaadatok hibásak lettek és az éritett képek logikailag "eltűntek", akár törölve lettek, akár nem. A 17.5 verzióba került egy javítás, ami metaadatokat kijavítja, ez után jöttek vissza ezek a képek és videók, akár törölve lettek korábban, akár nem.

Igen. Pontosan erre akartam én is felhívni a figyelmet. 

Nem csak olyan fotók kerülhettek elő, amik egyszer csak eltűntek, és nem emlékeztünk már rájuk. Olyan képeknél is előjött a hiba, amiknél kimondottan kértük a törlést (mondjuk mert érzékeny adat volt rajta), és nem kaptunk visszajelzést arról, hogy a törlés nem volt sikeres. Látszólag törlődtek, de ténylegesen a készüléken maradtak.

A javítással nincs is gond, hiszen csak felfedte, hogy korábban nem törölte a telefon azt az adatot, amit kértünk tőle; és végső soron tényleg ott volt az adat a telefonon.
Maga az eredeti hiba az aggasztó, hogy a telefon azt jelezte, hogy törölte az adatot, és közben nem.

Nagy Péter

Pontosan erre akartam én is felhívni a figyelmet. 

Nem egészen így indultál neki.

Maga az eredeti hiba az aggasztó, hogy a telefon azt jelezte, hogy törölte az adatot, és közben nem.

Ez már csak ilyen, hogy a törlés többnyire logikai törlés, a fájlrendszerben is, amit majd felülír valami valamikor és ezen felül vannak hibák is, főleg ilyen ritka hibák, ami több tízmilliós felhasználói bázisnál is csak párszáz esetben fordultak elő. Szerintem teljesen jól reagáltak: a 17.5 és a 17.5.1 között egy hét telt el; felismerték és elismerték a hibát, majd javították azt.

Azt ugye nem gondolod komolyan, hogy az Apple-től kölcsönzött, egy komoly problémát "corner-case"-zé elkenegető eszmefuttatásod magyarázat a szándékosan törölt képek visszajövetelére?

Azt értem, hogy az Apple által vígan hülyének nézeted magad annyira, hogy ne tudd megkülönböztetni a random eltűnő képeket az általad töröltektől, de annyira ugye nem nézed hülyének a felhasználókat, hogy egy ilyen egyszerű különbséget ne tudnának felfogni, illetve ne emlékeznének, mely képeket törölték (lásd pl. NSFW képeket, amire azért jó eséllyel mindenki jobban emlékszik, hogy törölte)?

A Kürt Kft most perrel fenyeget....

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

Szerkesztve: 2024. 05. 20., h – 20:45

FYI, 17.5.1:

Apple releases iOS 17.5.1 with fix for ‘rare’ bug that caused deleted photos to return

"This update provides important bug fixes and addresses a rare issue where photos that experienced database corruption could reappear in the Photos library even if they were deleted."

Nem vagyok teljesen nyugodt. Arra nem jött magyarázat, hogy kerülhettek elő _mások_ (előző tulaj) törölt fotói egy telefonon, amit már egy másik user használ. Erre nekem kevés a Database corruption magyarázat.

 

Azonkívül, hogy az iOS a legbiztonságosabb™ mobilplatform, valójában nincs semmi akadálya annak, hogy egy tulajdonosváltáskor factory reset híján újra megjelenjenek régi fotók, amiket az előző tulaj törölt.

Ennél egy fokkal elgondolkodtatóbb kérdés, hogy törléskor miért csak az adatbázisból törlik a képeket, fájlrendszerszinten miért nem. Világos, hogy a diszken ugyanúgy ottmaradnak a bitek fájlrendszerszintű törlés után is, de onnan azért már egy random database corruption (vagy a sérült adatbázis javító mechanizmusai, reinicializációja stb.) nem hozza vissza, főleg ha töredezetten van tárolva.

Oké, nézzük az imádott XP-vel: odaadod valakinek a géped, hogy használja tovább, ha se te, se az új tulajdonos nem telepíti újra az XP-t, akkor milyen akadálya van annak, hogy megjelenjenek régi fotók, amiket te töröltél? Sorold már fel kérlek, hogy melyik oprendszer véd ez ellen bármit is...

"vissza lehet allitani megfelelo toolokkal": ez egy valos problema, amin az OS ujratelepites sem segit feltetlenul, elsosorban a hardver fizikai tulajdonsagai miatt letezo jelenseg

"megjelenik": balfasz volt a szoftverfejleszto

"megjelenik, miutan eladtam a telefonom": balfasz volt a szoftverfejleszto es a user is

Jaj, bocsánat, nem tudtam, hogy ez az egyetlen fajta hiba, ami problémás, minden más jellegű hiba nem hiba. Tényleg azon rugózunk, hogy egy több százmilliós felhasználói bázisból előfordult nagyjából talán párezer esetben, valami edge-case race condition miatt? Biztos, hogy nem ez volt a világtörténelemben az első ilyen és nem is ez lesz az utolsó, de nem fogok utánaturkálni...

Eszem ágában nem volt agyvérzést kapni.

Én csupán a multifétised és a "miért nem csinálsz jobbat" égiszére felfűzött arrogáns véleményelnyomásodat mutattam be.

nem tudunk mit kezdeni majd a felszabaduló időnkben...

Nézzük csak...

  • Átírhatnád az összes Java-ban összetákolt bloat kódodat Rust-ba.
  • Ha ez megvan, átírhatnád Rust-ról C-re, miután megtanultál normálisan memóriát kezelni.
  • Lecserélhetnéd a brand-edet valami értelmesebbre, ami nem annyiból áll, hogy három szélsőségesen idealista, fejlődésmániás techie™ buzzword-öt egymás mellé konkatenálsz.
  • Elmehetnél városokba kirakatokat és beltereket nézegetni, hol nem találsz olyan kínai szar LED-et, ami 1 éven belül villogó hibajelenséggel tönkremegy (értsd: kiszárad benne a 60-80 °C-ra túlterheléssel szándékosan túlmelegített tápegység kondenzátora).
  • Esetleg elmehetnél próbavásárlónak vagy minőségellenőrnek, hogy rájöjj, hogy nem mindig a vásárló a hibás.

A hasonlatod onanntól ritka szar (mi más lenne), hogy azok fotói is újra megjelentek, akik az Apple elajándékozás/eladás előtti ajánlását követve törölték az eszközeiket.

A hasonlatod még akkor is ritka szar lenne (mi más lenne), ha az Apple ezt jól csinálta volna, ugyanis a fájlok ott maradtak az eszközön (valami elzárt fájlrendszeren, fájlokként), csak az adatbázisból való hivatkozás nem volt meg rájuk. Ezzel szemben NTFS-ről visszahozni épségben letörölt képeket max. egy MFT rekordokban bogarászó undelete tool-lal vagy testdisk/photorec-kel, cafatokban lehet, amennyiben még nem lett felülírva a lemezterület.

Kicca és társai üzenik, hogy nehogy az ég adja, hogy nehogy pedofil legyen az előző tulaj!!!!!!!! Aztán nehogy egyszer csak a semmiből felpattanjanak az új tulajnál a szegény intézetis gyerekek pedoképei, mert aztán lehet ám majd magyarázkodni, hogy nem vagy pedofil, csak lusta voltál a factory reset-et elvégezni, mert az minek :D

trey @ gépház

Kár, hogy a pedofília baloldalon erénynek számít!

Tudjuk hogy a Fidesz épp balos  Igen. Arról vannak bizonyítékok, hogy a szervilizmus és az urambátyám az előrébb van a Fideszben kb mindennél.  Két rangos politikus is kivonult a közéletből a botrányok miatt, csak hogy csillapítsák. 

Ezért nem is támogat a baloldal semmilyen, a pedofíliát keményen szankcionáló törvényt.

Nem tudom a Fidesz miért nem támogatna törvényeket (már ha a baloldalról beszélsz). Több törvényt is hozott, de ugye szarik betartani. Illetve nem a problémát kezeli hanem bürokráciát épít (itt is lop)

Az a vicces, hogy amikor ment a HUP-on a

https://hup.hu/szavazasok/20220202/pol_a_pedofil_nyilvantartas

szavazás, a kommentekben elkezdődött a nyilvántartott pedofilok védelembe vétele :D

Érdemes visszaolvasni a kommenteket, nincsenek még 2 évesek se talán .... :D

Te hogy szavaztál ott Vilmos?

trey @ gépház

1, ritkán szavazok a HUP-on. 
2, valamit lehet jól és rosszul is csinálni (megvalósítás)
3, erről beszélek amikor látszat intézkedésről van szó -> lásd intézményesített megrontás Fidesz módra, de csak arra telik

Maradjunk a tényeknél. Az bizonyított, hogy egy Fideszesnek fontosabb a lojalitás, mint a gyerekek védelme.