Megnyitják a Winamp forráskódját

Címkék

Az új generációnak valószínűleg semmit sem mond, a régiek viszont nosztalgiával gondolhatnak vissza a Winamp nevű médialejátszóra. A projekt a '90-es évek végén, 00'-es évek elején élte fénykorát körülbelül 25 millió regisztrált felhasználói bázis mellett, majd egy rosszul sikerült újraírási kísérlet után elvesztette vonzerejét és nagyjából el is eltűnt. 2018 óta ismét van élet a projekt körül. Most úgy fest, hogy egy open source útra lépéssel generálnának nagyobb érdeklődést a projekt körül:

 

A projekt az X-en és az Instagram-on bejelentette, hogy 2024. szeptember 24-én megnyitják a Winamp forrását:

Big news: the source code for the Winamp application will be available on September 24!

The release of the Winamp player's source code will enable developers from all over the world to actively participate in its evolution and improvement.

While our current focus is on developing new products, we haven't forgotten our long-standing fans. This decision will enable thousands of Windows users to have the player of their dreams, thanks to the experience and creativity of thousands of passionate developers.

This collaboration will impact all of our future Winamp projects, keeping our iconic player at the heart of all we do.

Are you a developer interested in joining the adventure? Click the link in the bio to apply.

Hozzászólások

Ez annyira nem rossz ötlet, legalábbis a végfelhasználóknak jó irány lehet. Nekem mindenképpen.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Csak kíváncsi vagyok lefordul-e így Linuxra, vagy annyira windows specifikus minden kód, hogy nem is lehetséges Linuxon fordítani/futtatni.

Tetszőleges distro alap lejátszója nekem általában elég, nincs túl sok zeném a gépen, ezt sem fogom használni. Pár hónapja szórakoztam kicsit cmus-al, megdöbbentően primitív és unintuitív volt az egész. Manualt nagyrészt elolvastam, döbbenet hogy a fejlesztőjén kívül bárki más használja és ajnározza azt a programot.

Szerkesztve: 2024. 05. 17., p – 08:49

Ez is hiánypótló, mint az MS-DOS 5.0 .

Szerkesztve: 2024. 05. 17., p – 09:00

Apropó, az MP3 lejátszás kinek a szabadalma volt? A Winamp-osoké?

Szerk.: úgy néz ki, nem az övék volt: https://en.wikipedia.org/wiki/MP3
Hogy ebből lehetett-e volna jogi kalamajka, az már nem érdekel. Viszont ami a LAME encoder-rel történt (ld. link), az egy bohózat.

Persze, hogy nem a Winamp szabadalma volt. A Fraunhofer Intézet fejlesztette ki, és ők jegyzik az utódát is, az AAC-t is.

A szabadalom már lejárt róla pár éve, szabad préda, már az AAC LC is tudtommal. A LAME-vel semmi baj nem volt, jogilag se, mert a referenciaimplementáció alapján írták, nem kértek érte pénzt, ergó nem voltak kötelesek érte licencdíjat fizetni, míg le nem járt a szabadalom, addig se.

Egyébként ezek a lossy tömörítők mindig nyitottak működési oldalról. A codec szabványa ugyanis csak azt rögzíti, hogy hogyan kódold be a veszteséges audio-adatot, hogy aztán a szabvány referencia dekóder tudjon vele kezdeni valamit. A pszichoakusztikai elemzőrésze teljesen nyitott, mert ezek a szabványok nem határozzák meg, hogy az eredeti lossless audióadatokból te mit hagyjál el, amit az emberi fül, idegrendszer nem fog érzékelni, ez az a része, ami művészet, nehéz jóra modellezni, kikísérletezni. Ezért is van, hogy ekkora volt a különbség az mp3 encoder megoldások között. Ogg Vorbis-nál meg Opusnál könnyebb, mert ott csak egy referenciaimplementáció van, és azt egy fejlesztő tartja kézben, így nincs belőlük jobb, rosszabb, bár Vorbisnál volt az AoTuV változat, de azt visszaemelték a fő projektbe.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

https://getwacup.com/

WACUP projekt eddig is életben tartotta, mai napig használom. Talán profitál a közösség belőle, szerintem nem lényegtelen.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nem csak hogy volt, még mindig zárt a forrása, ráadásul csak Windows only. Sajnos sok fejlesztő még ott tart, hogy csak a Windows létezik számára. Még mielőtt jönne valaki, hogy alacsony a Linux desktop részesedése, annak csak mondanám, hogy mai modern fejlesztőknél már alap a multiplatformos fejlesztés, és nem a 3-4% Linux felhasználó kedvéért, hanem a 90+ % mobil/táblagépes felhasználó kedvéért, és ha már a projekt úgyis multiplatformos fejlesztésű, akkor meg nem szokott túl nagy plusz munka lenni beemelni, hogy Linuxra, meg BSD-kre is forduljon. Csak jól kell faktorálni, absztrahálni a kódot, meg jól kell megírni a makefile-t, és máris nem nagy plusz munka még több platformra támogatni a cuccost. Legfeljebb a fejlesztő odaírja, hogy neki nincs ideje mindenen külön tesztelni, mindenki használja fenntartásokkal, saját felelősségre, bug report-ban ne sírjon, hogy ez nem megy, az nem jó. Bár mióta van WSL2, már ez sem állja meg a helyét, még egy Windows only fejlesztő is mindjárt tesztelheti WSL2 alatt, akár még Flatpak-et is építhet belőle, ha lusta minden disztróra külön csomagolni.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Win 11 alatt ráinstallálva a legutolsó Winamp-ra használhatóan fut nálam. Nagy felbontású monitoron nem skálázódik jól még mindig, de dolgoznak rajta. Akinek nem kellenek modern feature-ök, hanem csak egy könyvtárnyi zenét szeretne lejátszani, annak jó. Azzal, hogy megnyitják, talán kap egy lökést a projekt.

Linux alatt meg ott az audacious.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Mai napig használom a winampot a 2004.03.26 dátummal kiadott verziót. Amíg nem találnak ki jobb zenelejátszót, addig nem is fogok mást. (windowson)

Én a 2.95-öst használom Linux alatt Wine-nal. Winampon nőttem fel, számomra semmi meg sem tudja ezt közelíteni. Audacioustól ráz a hideg, cmus elég kényelmetlen, de valahogy azért meg tudtam szokni.

 

Szerk: közben itt emlegették többen a QMMP-t, kipróbáltam. Kicsit bloat, de a Winamp classic skinnel bőven hozza az eredeti élményt ;)

Kb. 20 éve bármikor előkerült a foobar vs winamp, mindig harsogtam a statementet, hogy a foobar rossz és a winamp a nyerő. Most letöltöttem a foobart és adtam neki esélyt, jobban belenéztem. Az volt vele a bajom, hogy _alapból_ nincsen benne előre-hátraléptetés, a space nem megállít, stb... Csak be kellett bindelni jól. És tessék. Ugyanazt tudja :)

A winamp ootb tudja ezeket, a foobarban viszont te állítod be iszonyat mélységében hogy milyen gombra mit teszel. Sokkal testreszabhatóbb.

26 év után lecseréltem a winampot! Az az egy baja van, hogy nincsen linuxra.

A foobar2000 nem lenne rossz, de semmi másra nincs, csak Windowsra. Mivel nem FOSS. Van egyébként FOSS klónja a DeaDBeeF. Nem teljesen tud mindent, amit a foobar2000, de a főbb dolgokban elég közel van, és van hozzá egy csomó saját plugin is.

Igazából a foobar2000-nél azt nem értem, hogy ingyenes, a kódját miért nem nyitja ki? FFmpeg van alatta, az multiplatformos, a UI meg nem bonyolult, könnyen portolható lenne akármilyen rendszerre, de ehelyett a fejlesztő ül a kódján, és készül rá, hogy majd magával viszi a sírba. Azt még megérteném, ha pénzért adná, és ez lenne a kizárólagos megélhetési forrása, de nem az.

A klasszik Winamp-pal egyébként nekem mai szemmel az a bajom, hogy elavult, nem hatékony a UI-ja. Igen, jópofa, lehet skinezni, de az egész kis felbontású, retró kijelzőkre lett tervezve, bélyegkép méretben, kis dobozkákban a player meg a playlist, felesleges korlátok ezek a modern, nagy felbontású kijelzőkön, ahol bőven lenne hely több fülnek, hatalmas, széles lejátszáslistáknak, albumborítóknak, dalszövegnek, stb., főleg magas felbontású képernyőn idegesítő, hogy hangyaméretű fontok és ikonok miatt csak mikroszkóppal lehet belőle akármit is látni, ráadásul a UI is fixre van drótozva, nem skálázódik. A klasszik verziók library-t se tudtak építeni a helyi fájlokból. Plusz a zenehallgatási szokások is megváltoztak, a legtöbb ember már nem is hallgat offline zenét, csak online streamet, teljesen mindegy, hogy fizetős (Spotify, Tidal, Deezer, Apple Music, Google Music, Amazon Prime, stb.) vagy ingyenes (Soundcloud, YouTube, Lastfm, stb.).

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

A Spotify csak példa volt, azt pont utálom, mert szar a minősége, kásásan, tompán szól még a prémium előfizetés is belőle. Itt én nem arról írtam, hogy az online stream jobb, hanem hogy az átlag felhasználók átálltak erre, megváltoztak a szokásaik. Értem, hogy ez neked nem tetszik, de ez akkor is egy trend, amit el kell fogadjál. Nekem sem a kedvencem egyébként, meg pl. a közösségi oldalakat is baromságnak tartom, és látod, mégis milyen népszerűek, most mit tudunk vele csinálni? Max. elfogadni lehet, mert tenni nem lehet ellene úgy sem, felesleges mérgelődni rajta.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Kicsit összekutyulnám a véleményed. ;) Ha egyszer semmi másra nincs...az nem akkora baj. Persze ilyenkor a linux fan szomorú, de inkább az az igazság, hogy linuxra nincs igazán jó hangrendszer/szoftver. Sajnos a windows only+fizetős - ami ugye az opensource linux ellentéte - kell ahhoz, hogy tisztességes, akár professzionális megodáshoz jussál. Az ópenszósz vérpistikék produktuma összemérhetetlen a "gyári" megoldásokkal. Pl. az audacity nem versenytársa a SoundForge-nak (Újabban MAGIX - náluk a hang mindig kék. :-D).

A foobar2000 abszolút előnyei

- Szinte nincs olyan formátum, amit ne tudna lejátszani.

- Operációs rendszer független. (?) Magyarázom: A direkt ASIO kimenet miatt "a windows érintése nélkül" képes eljuttatni a hangot a kimenetre. Ez elég nagy élmény ahhoz képest, amikor a windows néhányszor oda-vissza kódol, hasonlóan, mint az első """profi""" külső hangeszközöm a Sound Blaster Extigy.

Bár el kell ismerni, hogy aki pontleszarja a minőséget, az nem fog DSD/DSDIFF formátumot, SACD vagy quadró felvételeket hallgatni.

Ezeket, amiket soroltál, tudják a Linuxos lejátszók is, azok alatt is épp úgy FFMpeg vagy GStreamer plugin van, emiatt épp úgy lejátszanak minden formátumot, és ki tudnak küldeni közvetlen digitális, meg hangfolyamot úgy eszközre, hogy az OS, meg a hangszervere nem birizgálja, nem mintavételezi újra, nem ad hozzá késleltetést, és épp úgy tudnak DSD/DSDIFF, SACD-t lejátszani. Ez az ASIO egy olyan szabvány, ami a Windows problémáját van hivatva megkerülni, de ez a probléma más OS-eken nem létezik, ezért azokon ezt nem is kell megoldani, meg ASIO-ként támogatni. Ráadásul ASIO plugin van több lejátszóhoz, így Winamp-hoz is, megint csak nem foobar2000 specifikus feature.

Ja, egyébként el is hiszem, ha úgyis Windows user valaki, akkor nem zavarja, ha Win only egy szoftver, de igazából nagyon téved, mert neki sem mindegy, hiszen vendor lock-in-be köt bele a használt programjaid miatt, és nem látod, hogy ezzel hosszú távon magadnak ártasz.

Egyébként Linuxra is van professzionális megoldás, Ardour, Reaper, stb., illetve mivel felhős lett (JS alapú), az Adobe egy gombnyomással portolhatná Linuxra az összes szoftverét, meg az Autodesk szoftverei is ilyenek. Ami miatt ez nem történik meg, az szín tiszta genyóság, ezek a nagy cégek megegyeztek a MS-tal nem hivatalosan, hogy ezeket csak Win/MacOS exkluzív szoftvernek adják ki, hogy húzóappok legyenek ezeken a rendszereken, kapnak ezért egy valag pénzt, hogy nem elérhető más platformokon. A MS is simán tudná portolni a MS Office-t, ugyanígy. Azt nem látod, hogy ezzel mesterségesen tartják fent a Windows monopóliumát, és igazából semmilyen technikai akadálya nincs, hogy menjenek ezek Linuxon, akár natívan átportolva, nem is lenne nagy munka, tisztán akarathiány, stratégia.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Igaz, az ASIO egyik funkciója a kernel mixer kikerülése. Na pont ezért lehet ilyet csinálni:

foobar2000 vagy soundforge -> driver -> drót -> külső hangeszköz

A low latency csak hab a tortán.

A fenti magyarázó sorban a driver a lényeg, mert azt a gyártó adja. Nem úgy, mint a legutóbbi alma linux, mikoris nem volt alaplapi hang. Ez roppant érdekes, hiszen az összes alaplapon ugyanaz a realtek csip van. legfeljebb az utolsó számjegy néha eltér. És még megoldást sem találtam.

Nincs nekem semmi problémám az ingyenszoftverrel, mármint azzal, amibe az IBM beletolt néhány millió dollárt. ;) A szabad szoftver páratlan előnye viszont az, hogy

- szabadon félbehagyhatod bármikor

- nincs garantált működés vagy támogatás, illetve van ilyen linuxon is, ami ugyanúgy fizetős

- lehetőséged van saját magadnak megírni bármit :-D

Nem kell ezen gondolkozni, mikor a linux desktop market share 3.88%, hogy egy gyártó mire írjon szoftvert. Különben is, bemegyek a boltba, megveszem oszt működik. Méghozzá én a kis otthoni felhasználó vagyok. A windóz is teli szívással. Pl. az egyk alaplapi bios (amiben még dll-ek is vannak) ugyanúgy befejezetlen volt. Van egy kis hp scannerem, ami ugye univerzális nyelvvel hajtható, csak nincs win10-re driver. Na, ehhez valami tajvani csávó párosított egy másikat - ha már univerzális. A külső hangdobozom win10-en win7 wdm driverrel megy. A foobar2000-rel, mert a vindóz mindent lát, csak képtelen kezelni. A linux sem kezeli, mert az ebbéli próbálkozások 20 éve elhaltak.

A zenészek, térképészek régen is Mac-et használtak, nem véletlen a támogatás.

Ráadásul ASIO plugin van több lejátszóhoz

Hidd el, a fehér hollónál is ritkább. Nem egyszer több kört is futottam és nincs másik lejátszó. Persze ha lejátszó alatt azt érted, hogy megnyomod az egeret és valami valahogy szól, akkor van.Azok az ASIO pluginek nem kezelik az eszközt.

illetve mivel felhős lett (JS alapú), az Adobe egy gombnyomással portolhatná Linuxra az összes szoftverét, meg az Autodesk szoftverei is ilyenek.

Bocs a mellékszálért és nem védeni akarom az Autodesk-et. Sőt nagyon örülnék neki, ha minél több platformon működnének a cuccaik, de a termékpalettájuk nagyon kis része felhős valójában. Ráadásul egyelőre azok is csak dísznek, meg mutogatni jók. Attól, hogy a programjaik által készített fájlok tárolására és azokon történő közös munkára lehetőség van egy random felhőtárhelynél kicsit szofisztikáltabb használtra saját felhőben, na attól még nem lesznek felhősek a programjaik. Még akkor sem, ha a marketing bullshit ezt állítja.

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Ezt nem tudtam, kösz az infót. Sőt, ahogy nézem, Androidra és iOS-re is van már. Akkor meg végképp nem értem, ha úgyis multiplatformosan tolja a fejlesztő, meg van unixlike rendszerekre, akkor Linuxra mi a bánatért nem hozza ki. Mert ő egy kis fejlesztő, ingyenes alkalmazás, neki tuti nincs titkos egyezsége a MS-tal, ahogy az Adobe-nak, Autodesk-nek, stb..

A Winamp kódját is pontosan ezért nyitják ki, úgyis ingyenes, és rájöttek, hogy nem kell szenvediük vele, elég a közösségnek kitenni repóba, és az lefeljleszt mindent ingyen.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Szerkesztve: 2024. 05. 17., p – 12:44

Winamp klónokból:

Én egy ideje már az XMPlay-t használom win alatt. Kevés memórai fogyasztás (most már nem szempont) volt az elsődleges és a folyamatos frissítések amikor elkezdtem használni. Lehet hotkey-ekkel is kezelni, ez számomra fontos, amikor odajön pl. valaki hozzám csak megnyomom a pause-t:
https://www.un4seen.com/

 

Használtam előtte a coolplayer-t is:

https://coolplayer.sourceforge.net/

Ezek is elég old-school megoldások, kár, hogy csak Windows only mindkettő.

A legrégebbi, ma is fejlesztett audiólejátszó az az Open Cubic Player, ami az 1994-ben DOS-ra megjelent Cubic Player továbbfejlesztése, igaz azóta több fázison is átment a fejlesztés, előbb Open Cubic Player-ként, aztán a kódbázist újrakezdték unixos alapokon, így igazából ezt már OCP2-nek kéne nevezni, és kb. annak is nevezik a verziószámban, de nem a program nevében, meg ez már csak unixos rendszereket támogat, MS-DOS-t nem.

Mondjuk a Winamp is elég régi, az 1997-es, és a mai napig fejlesztik.

Szerk.: sajnos az OCP nem fordul le, most próbáltam az AUR-ból telepíteni, látszólag beemeli a playtimidity forrását (feleslegesen, mert libként is fent van), de mikor oda ér, hogy belefordítsa, elszáll a make Error 2-vel. Nem sikerült rájönnöm, hogy hogyan fordulna le.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ez jó, így legalább majd lesz aki fejleszt hozzá hangminőséget is. Sose értettem, hogy tömörít ki ez a legrosszabban és miért.

Windows alatt nagy kedvenc volt a Winamp. A kinézetet is lehetett cserélni 🙂 Az a szoftver készen van egy ideje. Nem változtatnék rajta semmit.

Linux alatt XMMS a klónja Winamp-nak. Teljesen jó, mai napig használatban.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/XMMS

Az XMMS-nek az a baja, hogy 16 éve nem fejlesztik, ahogy a linken is van írva, és megragadt Gtk+ toolkiten, ami a legtöbb disztró alatt nem támogatott, vagy csak nehezen fordítható le (nem az átlag linuxos user szintje, hanem haladóbbaké, akik tudnak projekteket, meg függőségeket is forráskódból forgatni).

Modern Winamp klónnak ott van a QMMP, Audacious, ezeket hajbi mindig kritizálja is, hogy átálltak Qt5-re. Szerintem pozitív, hogy megnyitják a Winamp kódját, amit én nem értek, hogy miért kell ahhoz szeptemberig várni, meghozták a döntést, nyissák meg most. Akinek kell egy modern, nem Qt5-ös klón, az most használhatja az implementációhoz, talán az AIMP projektnek is segít (mondjuk az Windows/Android only sajnos).

Én mondjuk már több fázison átmentem. Nekem a kedvencem régen Windowson a 2.91-es Winamp volt (azt is főleg a yaXamp skinnel használtam), de aztán átálltam foobar2000-re. Linuxon az sokáig hiányzott, pedig fut Wine-ban, de nem akartam nem natív appal ökörködni, de mostanában utolérte a FOSS klónja a DeaDBeeF, ami régen is létezett, de akkor nagyon kezdetleges volt, mostanra meg behozta a lemaradást. Persze ez nekem késő volt, addigra átálltam CLI/TUI/terminálos megoldásokra, előbb mpd + ncmpcpp, de azt elég macerás bekonfigurálni, aztán cmus jelenleg, bőven elég ez zenét lejátszani, még ezt is csak ritkán nyitom meg, ha lejátszási lista kell, egyébként az audiofájlokat inkább fzf-scripttel, meg Vifm-mel nyitogatom mpv-ben, az esetek 99%-ban az is bőven elég.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Az XMMS-nek az a baja, hogy 16 éve nem fejlesztik, ahogy a linken is van írva, és megragadt Gtk+ toolkiten

Most direkt kipróbáltam, a rolling release destróm repójában most is benne van (igaz, XMMS 2 a neve, nem tudom, ez más-e, vagy csak 2.0, mindenesetre ugyanaz a felülete) és még mindig csont nélkül települ és fut, semmi baj sincs vele. (Egyébként mindenhol, ahol néztem, alap, pl. Ubuntu, Gentoo, RHEL, Mint stb. stb. stb.)

Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani! :-D

Régen (amikor még a Winamp divat volt), sokat használtam az XMMS-t, aztán egy nagyon rövid ideig próbáltam az Audacious-t (de az nagyon nem jött be, mert iszonyat bloated, baromi sok a dependency-je).
Manapság nekem leginkább mplayer `find .` egy terminálban, mert az is tökéletesen tudja, ami nekem kell (ami a zenehallgatás, nem érdekeltek sosem a csili-vili pluginok meg skinek). Ha esetleg valami nem szólna kielégítően elsőre, arra meg van pár alias-om equalizer kapcsolókkal (mplayer-classic, mplayer-rock, mplayer-metal, stb.).

Ha kezdő Linux-os ismerősnek teszek fel valamit, az meg mindig a VLC, mert nagyjából mindenki azonnal tudja kezelni, és zenéket meg filmeket egyaránt lejátszik, tehát nem kell két külön programot megszokniuk. És örvendtek vala.

Arról tudok én is, olvass vissza, már írtam róla, hogy azt is ismerem, meg a QMMP-t is, ami másik fork, és az is megeszi a .wsz skineket. Itt a vita arról ment, hogy az XMMS használható-e még. Modern disztró alatt, laikusabb usernek valószínű nem.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

de ez nem egy GUI lejátszó, ez egy server+client CLI interface

Nekem nem úgy tűnt, nálam a megszokott GUI-val indult, úgyhogy nyomoztam kicsit.

Mint kiderült, még évekkel ezelőtt feltettem az Audaciuoust, de mivel nem áll rá a kezem erre a névre, egyből csináltam is rá egy "xmms" alias-t. Mivel évek óta el sem indítottam, ezért jól el is felejtettem az egészet.

Szóval az történt, hogy miután feltettem az "xmms2"-t, majd elindítottam parancssorból az "xmms"-t, akkor nem az újonnan települt program, hanem az Audacious indult - ráadásul XMMS skinnel, így nem vettem észre a különbséget, azt hittem az eredeti XMMS indult el. Helyesen "xmms2"-t indítva valóban egy parancssoros program fogad, igazad van, ez egy tök másik program!

Linux alatt XMMS a klónja Winamp-nak. Teljesen jó, mai napig használatban.

hat, nalam is van egy ilyen, biztos-ami-biztos alapon:

$ ls /usr/local/install/oldies
libaudiofile0_0.2.6-6+etch1_amd64.deb
libglib1.2_1.2.10-17_amd64.deb
libgtk1.2-common_1.2.10-18_all.deb
libgtk1.2_1.2.10-18_amd64.deb
libmikmod2_3.1.11-a-6.3_amd64.deb
xmms_1.2.10+20061101-1etch1_amd64.deb

Most is innen szol a muzsika :]

Remélem a winamp 2-ét, az még egészen jó volt. :) A 3,5-ben már skinektől cd íróig elkezdve minden benne volt, csak zenehallgatásra volt kevéssé alkalmas.

Nagy +1.
A 2.x-es vonal volt számomra a tökéletes, a 3-as vonalban már kezdett sok lenni a sallang, és végül már csak azon volt a hangsúly.
Át is álltam én is foobar2000-re és xmplay-re, aztán Linux-on audacious-ra. (Utóbbiban még mindig van támogatás .wsz skinekhez.)

A random shuffle kódjára kíváncsi vagyok :-)

Nem tudom mire számítasz. Vagy valami sztenderd lib beépített függvénye lesz, vagy valami determinisztikus, egyszerű képletes baromság. A Winamp korában még nem törekedtek rá, hogy kriptográfiailag biztonságos legyen benne a RNG, meg hogy honnan legyen a seed-je.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

The plot thickens, ahogy a híres dakota közmondás tartja. Kiderült, hogy az a winamposok részéről csak egy trükk lesz. Nem lesz a Winamp open-source, erről szól Brodie Robertson legutóbbi videója, meg az abban hivatkozott cikk is, sőt, ezt maguk a winamposok is megerősítik az X-en.

Lényegében lesz egy source code available, FreeLlama komponens, de ennek sem lesz a licence FOSS, és teljesen külön verzió lesz a tényleges Winamp-tól. Lényegében ez egy scam, csak elveszik a FOSS közösségtől a hozzájárulást kódként, amit beépítenek a továbbra is zárt forráskódú verzióba, így ingyen írathatnak meg új funkciókat másokkal.

Túl szép volt, hogy igaz legyen. Nem értek velük egyet, legalább az ősi 2.9x-es verziót megnyithatták volna, az úgyis régi verzió, a modern verziók eladását nem érintette volna.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)