~ 10 év támogatás után megy nyugdíjba a OnePlus One

Címkék

2014. szeptemberében váltottam OnePlus One-ra, azóta a készülék előbb a gyári CyanogenMod operációs rendszerrel, majd annak megszűnése után a LineageOS-sel tudott mindig naprakész maradni. Egészen a múlt hónapig, amikor is a LineageOS projekt nyugdíjazta a LineageOS 18.1-et és ezzel a OnePlus One "Unmaintained" eszközzé vált.

Kösz a szolgálatot, OnePlus One! Helyedet a OnePlus 5T veszi át!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 04. 14., v – 20:33

Xiaomi Mi 5 is most ment nyugdíjba, igaz csak 8 év után. OnePlus One-nál hiányzott nekem az infra port amit aktívan használok, de 12-n már van. Szóval lehet nálam is OnePlus lesz a következő. 

Van még olyan, hogy infra port? Valami 20 éve nem látom telókon, mire használod, ha kérdezhetem?

Amúgy ha trey 10 évig húzta a telóval, az eléggé kiszolgálta az árát. Azért évtizedenként lecserélni nem úri huncutság, még PC-nél sem. De még a 8 év se rossz, az Mi 5-nél.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Amúgy ha trey 10 évig húzta a telóval,

Csak a tisztázás miatt ... A telefon nálam elsődleges telefonként 2 évet szolgált, majd másnál még 4 évet, utána lett belőle Android app teszt eszköz főiskolai diplomamunkához, majd visszakerült hozzám házi mindenesnek.

trey @ gépház

ennek az androidnak valahogy ugy kene mukodnie mint a pc-knel: a gyartok csinaljak a hw-t, rajta az os meg olyan amit epp kedvelsz: ha a gyari fw akkor azt (=pc vilagnal windows), de ha szeretnel jobb os-t akkor LOS (=pc vilagban debian/ubuntu/fedora), ha meg haxxolni szereszt akkor valami custom romot (pc vilagban gentoo :D). lenyeg hogy van _lehetoseged_ azt rakni amit szeretnel.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Addig rendben van, hogy lineageOS, meg nyitott bootloader, de sok applikáció nem fog menni majd a telefonon, mert nem megy át a safetynet minősítésen. AHhot meg megint bohóckodni kell a különböző szirszarokkal.

pl: banki appok, meg egyéb fizetős appok nem mennek vele (google pay meg igen!) meg a netflix, de az nekem nem baj, mert nem használom.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

ennek az androidnak valahogy ugy kene mukodnie mint a pc-knel

A PC-m úgy működik, hogy ha arra rakok egy Fedorát, abban elindítok Wine-on egy Firefoxot, akkor betölt a netbank. De ha valami windows-only dolgot akarok megpróbálni, akkor a wine-nal elég jó esélyeim vannak. Egyik bank, egyik app sem ellenőrzi, hogy a böngésző mi, mi futtatja, a Windows maga adja-e a szükséges API-t, vagy valami open-source megoldásként én alávarázsoltam, stb.

Innentől fogva, a „Mert hogy működik?”-re egy elég egyértelmű válasz, hogy nem, nem úgy működik a telefonom, mint a PC-m. És ezt tudod te is jól, csak kötöd az ebet a karóhoz. Pedig ~15-20 éve, ha bármelyik bank ilyet csinál, hogy csak windowson, meg IE-n, még böngészőből is, mert a Linux insecure, akkor te lettél volna a legjobban felháborodva. Vagy ha az Adobe/Rockstar/Valve aktívan tett volna azellen, hogy Wine-ban elindíthatóak legyenek-e az appjaik, nem best effort alapon ment volna, ha ment.

Képzeld el, ha SafetyNet lett volna az IE6-ra, mert a túloldal ellenőrizni akarja, hogy úgy fut-e a PC-d, ahogy a gyárból kijött.

Mindössze annyit jelent, hogy a telefoncserére rákényszerítenek, ennek a fájdalmát csökkentheti, ha másodlagos telefonként még életben tartható a régi, de ez mindössze pszichológiai tehercsökkentés, nem pedig pénzügyi/környezetvédelmi/bármi egyéb. 

ÉN már leszoktam róla, teljesen felesleges időtöltés régi telefont pofozgatni, ha úgyis ott az új.

Tök másra használom őket:

 • OnePlus One - konyhai mindenes: lisztes, olajos kézzel recept keresés-olvasás internetről, időzítő (kenyérkelési idő) stb. (nem, nem akarom az elsődleges telefont erre használni)
 • OnePlus 3 - always on security kamera monitor
 • OnePlus 5T - második konyhai mindenes, mivel egy időben többen is főzünk, egy darab kevésnek bizonyult 🤷‍♂️

Miért ne lenne létjogosultsága ezeknek? Miért kellene összedzsuvázni a vadonatúj telefont (van, hogy fröcsög a zsír a steak sütésnél, miközben mérem az időt, mert marhára nem kiszárított szart akarok enni, így másodpercre, maghőmérővel).

Ja, tudom, ti ilyeneket nem csináltok, nem is értitek miről beszélek. :D

trey @ gépház

Idén március 5 az utolsó (security) update rá, nem tudom hogy jön-e még vagy sem, igazából nem is nagyon érdekel. Van rá egy külön account, semmi "értékes" adat nincs rajta, célszerszám és marad is addig amíg ellátja a feladatát. Ha végleg beadja a kulcsot akkor majd cseréljük egy aktuális ipad minire vagy sima legbudgetebb ipadre ha alma úgy gondolja hogy elkaszálja a minit. Kicsit sajnálnám mert ez a form factor telitalálat erre.

hat nem igy... pcnel bemesz egy boltba, ramutatsz egy random laptopra, azon futni fog a window, es ha kell a linux is. (igen, tudom hogy van amikor nem 100%-on). a tamogatas meg nem par ev lesz hanem amig ki nem rohad a gep alola (kiveve ha MS direct nem baszik ki vele :D).

androidnal meg bemesz mondjuk a telenor boltba, es elvetve talalsz (mar ha talalsz) olyan telon amire LOS-t tudsz rakni.

kulon kutatnod kell hogy megfelelo telefont talalj. mindenre van pelda, csak azok az aranyok nem egyformak.... :(

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A mondata szerkezetéből azt tippelem, hogy bezzeg ha a gyári, ezer éve nem támogatott OS-sel futtatná, akkor nem lenne rinya az appoktól. Míg az up-to-date LOS-szal problémáznak. (Amúgy én is pont így érzek.)

LOS telepítésének feltétele a legtöbb mobilon a nyitott bootloader. Nem próbáltam Xiaomin lezárni a bootloadert LOS-sal így erről nincs infóm, tippre ott nem lehet. Ha OnePlusokon zárt bootloaderrel is lehet telepíteni, illetve használni LOS-t az egy nagy előny. 

Általánosságban azon a véleményen vagyok, hogy nyitott bootloader mellett is sokkal biztonságosabb naprakész LOS-t használni, mint a gyári már nem támogatott Androidot. Távoli támadásokkal szemben sokkal védetteb egy friss és naprakész LOS még nyitott bootloader mellett is, mint a frissítetlen gyári. Ha a mobilhoz illetéktelen személy fér hozzá akkor probléma a nyitott bootloader, bár ez a szituáció ha előfordul az már régen rossz. Ez a személyes véleményem, de javítsatok ki ha tévednék? 

Mivel ezt a felét sose próbáltam, kérdezek:

- kinyitom a boot-loader-t egy gyárilag már nem támogatott telefonon

- felrakok rá egy naprakész LineageOS-t

Mi van, ha ezek után visszazárom a bootloader-t? Nem tudom megtenni? Vagy meg tudom, de ez megakadályoz valamit. Mit?

(Amúgy sokszor elgondolkoztam: ha a gyári - nem frissített OS-szel használom a telefont, az miért secure-abb a banki appok szerint, mint ha a - legalábbb user-space-beli javításokat tartalmazó, naprakész LOS? hisz ama bizonyos bináris blobok mind a kettőben ugyanazok, ha tehát azon keresztül törhető, akkor mind a kettő OS törhető. Ha meg valami user space.beli dolgon keresztül törhető, akkor a LOS-ban mégiscsak javítottak ebből néhányat, az elavultatott gyári OS-ben pedig már nem.)

Amúgy sokszor elgondolkoztam: ha a gyári - nem frissített OS-szel használom a telefont, az miért secure-abb a banki appok szerint

Valószínűleg pont azért, amiért a Rafi mondjuk nem engedi a beillesztést a jelszómezőbe a mobilappban, meg párhavonta meg kell változtatnom a jelszavamat. Vagy az Unicredit (emlékeim szerint) levágja X. karakternél a jelszót, és nem használhatok hosszabbat.

Ittmaradt velük a ~30 évvel ezelőttről valaki, aki ezt követeli meg, pedig évek, évtizedek óta antipattern ezekből sok.

Pedig ha nem engedélyezi beilleszteni a jelszót, akkor nem fogsz random generált, egyedi erős jelszót használni.
Kényszerített jelszóváltoztatás párhavonta: ez is a gyenge, sorszámozott jelszavakra sarkall.

A '90-es évek végén használtam úgy egy cég internetelérését (dial-up idők), hogy tudtam, mindig csak a számot változtatják a jelszóban, esetleg a jelszó egyes elemeinek sorrendjét cserélgetik. Text file-ba intuitívan generált jelszólistával mindig sikeres volt dictionary-attack (SMTP vagy POP3 autentikáción futtattam a támadást, haver netkapcsolatáról). A kétezres évek derekáig így interneteztem.

nem frissített OS-szel használom a telefont, az miért secure-abb a banki appok szerint,

nem a banki appok szerint, hanem a safetynet szerint. a banki appnak nincs rootja hogy megtudja vizsgalni a kornyezetet, mindent valami apin keresztul kap.

a safetynet meg azert nem szereti a nyitott loadert, mert akkor masik os-t tudsz felrakni, amin nincs rajta a sok fos, ami meg a googlenek nemjo... ez a safetynet nem (csak) a biztonsagrol szol...\o/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

nekem az unicredit appja nem indult el los-on, de sosem fejtettem meg, miért. itt kaptam a tippet, hogyha internet nélkül próbálom elindítani, akkor továbbmegy - be is tudtam lépni, de crashelt egy idő után.

ezen túl a mcdonald's appja (lol) nem indult el; az IKEA kiírta, hogy gyökeres eszközön óvatósan használjam (sic!), a xiaomi home meg a samsung appja is felhívta a figyelmet arra, hogy rootolt device. az unicredit volt a legbosszantóbb a fentiek közül :\ 

"Pont annyira volt naprakész, mint az aktuális támogatással bíró Android telefonok."

A driverek, blobok is frissítve és foltozva voltak a 10 év alatt, a gyártói támogatás után is? Nem hiszem.

Mindig is ez volt ennek a 3rdparty CM/Lineage támogatásnak a rákfenéje. A driver források hiánya miatt nem lehetett új kertelt forgatni. Meg kellett maradni az utolsó gyári kernel verziónál, megtartva az eredeti blobokat.

Ahogy elnézem OP1 esetén is ez van. A build leírásban ott van a GitHub link a 3.x kernelre, illetve szintén ott van, hogy hogyan tegyük bele a build-be a gyári blobokat, amiket ugye az utolsó elérhető gyári System image-ból lehet kinyerni. 

Ebben különbözik a valóban naprakész gyártói támogatástól. 

Szerk (mielőtt elindul valami szarvihar):
mindettől függetlenül tök jó, hogy a LOS 10 évig használhatóvá tett egy eszközt. Én is használtam anno CM-et és LOS-t, annyira szerettem, hogy a zsírúj Amerikából beszerzett Nexus 4-en a kicsomagolás után 1 órával már CM futott. A nexus 5 is így járt, aztán az OP3 is.

A driverek, blobok is frissítve és foltozva voltak a 10 év alatt, a gyártói támogatás után is? Nem hiszem.

Ahogy nálad sem, max. false sense of security. De ez épp úgy érvényes egy desktop gépre, aminek az alaplapjához se BIOS frissítés, CPU-jához se microcode update nincs ... felesleges ebbe belemenni, mert így nincs a világon olyan eszköz, ami biztonságos lenne. Max. annak hiszed. Lásd: következő pont.

Ebben különbözik a valóban naprakész gyártói támogatástól. 

Mondod te, egy gyári hardveres backdoor-ral szerelt iPhone-nal a kezedben. :D

trey @ gépház

"Ahogy nálad sem, max."

Miért ne frissülnének? Simán jöhetnek és jönnek is néha ilyen low level javítások. Kamera, Radio firmware stb. 

"De ez épp úgy érvényes egy desktop gépre"

Igen, pont ezt akartam példának írni csak kicsit máshogy: a 10 éves OP One olyan, mintha egy gépre friss Windows vagy Linuxot telepítenél, friss felület, friss minden, de 10 éves kernellel és 10 éves driverekkel. Nem csak a BIOS-ról van szó, hanem az összes proprietary wifi, nfc, radio, vga, kamera, stb driverről amit 10 éve a rendszerbe csomagoltak.

Ne kezdj iPhone-ozni, nem erről volt szó. Egy aktívan gyári támogatást élvező androidra is jönnek driver frissítések abban pár éves ciklusban, amíg foglalkoznak vele.

Miért ne frissülnének? Simán jöhetnek és jönnek is néha ilyen low level javítások. Kamera, Radio firmware stb. 

Persze, jöhetnek. Emellett, fogalmad nincs, hogy milyen sérülékenységek vannak, amikre nem jönnek.

Igen, pont ezt akartam példának írni csak kicsit máshogy: a 10 éves OP One olyan, mintha egy gépre friss Windows vagy Linuxot telepítenél, friss felület, friss minden, de 10 éves kernellel és 10 éves driverekkel

Ezt írtam a "Hát, a fedorámon OOB megy a netbank" témára utalva. Hogy nem, PC-n sem feltétlen biztonságos a stack, meg kéne nézni, hogy pontosan miből áll az össze.

Ne kezdj iPhone-ozni,

Miért is ne? Mert kellemetlen?

Egy aktívan gyári támogatást élvező androidra is jönnek driver frissítések abban pár éves ciklusban, amíg foglalkoznak vele.

Pont úgy, mint iPhone-ra. Minden gyártónál láttunk már ezer éve bejelentett 0day-t, amire rá se baszik a gyártó. Teljesen felesleges a mutogatás, mondom még egyszer, egy olyan platformtól meg pláne, amiben 0day hw backdoor van, csak éppen most azt hiszik, hogy mitigálták a problémát (vagy nem).

trey @ gépház

"Miért is ne? Mert kellemetlen?"

Nem kellemetlen, csak nem ez a téma. 10 éves kernellel és az akkori system image-ből kimazsolázott blobokkal azt állítod, hogy az OP1 "Pont annyira volt naprakész, mint az aktuális támogatással bíró Android telefonok." Erről beszélünk. 

"Teljesen felesleges a mutogatás"
Milyen mutogatás? Te magad hasonlítottad és emelted egy szintre az OP1 Lineage biztonságát az aktuális, gyárilag aktívan támogatott androidokkal. Én nem mutogattam semmire, csak elmondtam, hogy 10 éves kennellel és blobokkal nem állítnám, hogy pont annyira naprakész

Pont annyira naprakész, sőt. A LOS buildek gyakrabban jönnek, mint a legtöbb gyártó (beleértve az iPhone) 2 havi frissítéseit. Ezekben a LOS frissítésekben benne vannak a Google által kiadott havi biztonsági frissítések, tehát naprakész.

Amiről te beszélsz - blobok, fimware-ek - meg minden gyártónál szarul vannak kezelve. Mert neked jönnek arra is frissítések, azt hiszed, hogy minden ki van javítva. Nagy lófaszt :D A telefonok ezer gyártó szaraiból állnak, azokra vagy van rendes, időben értelmezhető sec. frissítés vagy nincs. Amit te csinálsz, az egy wishful thinkig. Apple szállít, minden rendben. Az, hogy éppen a modemet úgy veszi egy 3rd party-tól, az nem érdekes :D

trey @ gépház

"Pont annyira naprakész"
OK :), akkor rakj fel a munkagéped bubuntuja alá egy 3.x kertelt, meg 10 éves proprietary drivereket, aztán ismételgesd, hogy naprakész :) Szerintem nem az.

"Mert neked jönnek arra is frissítések, azt hiszed, hogy minden ki van javítva."
Nem, nem hiszem. Azt hiszem, hogy egy aktívan gyártó által támogatott eszközben (maradjunk az androidnál) mindenképp több eséllyel javítanak akár driver vagy fw szintű hibákat _is_. Ellentétben az OP1-gyel, amiről tudjuk, hogy LOS ide vagy oda, ezekhez a kritikus SW komponenseihez 10 éve hozzá sem nyúltak. Tehát ami hiba/lyuk azokban volt 10 éve, az benne van most is. 

Te is peccselsz naponta eszközöket és te sem hiszed, hogy "minden ki van javítva", de azt tudod, hogy pont azzal a pár hibával vagy lyukkal beljebb vagy, mint tegnap. 

Nem "OK :)", mert egy 5 éves, gyártója által már/sose támogatott alaplapra telepített Window is naprakész, ha a WU lement. Érdekes, hogy neked kizárólag az Android bántja a szemed, miközben a blob, firmware probléma mindent érint.

de azt tudod, hogy pont azzal a pár hibával vagy lyukkal beljebb vagy, mint tegnap. 

Nem, nem tudom. Max. remélem.

Javasolt friss a témában:

Hackable Intel and Lenovo hardware that went undetected for 5 years won’t ever be fixed

trey @ gépház

"Érdekes, hogy neked kizárólag az Android bántja a szemed"

Érdekes, hogy így látod (teljesen félreérted).

Te hasonlítottad a LOS-t a gyári android supporthoz, én csak maradtam ennél a témánál. És sehol nem említettem negatívan sem a LOS-t, sem az androidot. Pusztán azt írtam, hogy az android gyártói támogatása jobb mint a LOS (a bebetonozott ezeréves zárt driverek miatt!) és emiatt a LOS 10 éves támogatását nem tartom ugyanúgy naprakésznek, mint mondjuk egy kurrens Samsung S24-ét, amiben akár a modem firmware-t vagy a grafikus drivert is foltozzák, ha kell.

Miért érzed úgy ebből, hogy az android bántja a szemem? 

Direkt kerültem hogy szóbahozzuk pl az iOS-t (nem akartam azzal példálózni vagy vitatkozni), ezt te tetted meg már az első kanyarban.

 

A windows példád sánta. 

"(személyeskedés)."
Nem állt szándékomban és visszaolvasva sem értem, hogy mit éreztél személyeskedésnek.

"Valójában elő kellett volna hoznod. A beépített backdoor kapcsán."
Miért kellett volna? Egy LOS-os Android rendszerrel kapcsolatban tettél egy állítást, amiben másik androidos telefonok támogatásához hasonlítottad. Erre a témára reagáltam. Miért kéne másról beszélni?
Mert kellemetlen hogy nincs igazad és mindenképp oda akarsz kilyukadni, hogy másban is vannak hibák? Vannak. Ezt sem tagadtam, de nem ez volt a téma. Ettől még a 10 éves sw alapokon tákolt LOS rendszered nem lesz olyan mint egy naprakész mondjuk Galaxy S24.   

 

Pontosan olyan naprakész lesz. Jössz itt homályos, vélt firmware sérülékenységekkel. Azokkal, amik kb. minden gyártó minden eszközét épp úgy érintik. Nem, attól, hogy valami vadonatúj, nem jelenti azt, hogy a firmware-e naprakész. Ez csak egy vélelmezés és megnézve a ZDI Pwn2Own rendezvényeit, fals vélelmezés.

Azt is megkockáztatom, hogy nálam egy naprakész LOS készülék ezerszer biztonságosabb, mit random ember kezében egy "naprakész" iPhone vagy Android eszköz. Ugyanis, a leggyengébb láncszem a biztonságban az ember.

trey @ gépház

"Mondod te, egy gyári hardveres backdoor-ral szerelt iPhone-nal a kezedben. :D"

BTW ezt megnéztem, hogy miről is beszélsz, de ha jól látom ez már akkor be volt foltozva az összes érintett apple eszközön, amikor te kiraktad a hírt :) Ettől még persze csúnya hiba volt. Viszont egy nagyon jó példa, csak nem arra amire hoztad, hanem a jó gyártói támogatásra :D 
 

Be van foltozva, avagy "éppen most kihasználhatatlan". - ennyike, nem aggódom. Érdekes, hogy téged ennyire zavar :) 

Összes elérhető eszközre patchelt iOS: nem jó, mert csak mitigáció.
10 éves kennellel és driverekkel futó LOS: jobb mint bármelyik aktívan támogatott Android.

Ez a nap mint nap használt telefonod volt, banki app-okkal, fintech cégek termékeivel, különböző authenticator alkalmazásokkal?

Sajnos ez érvényes a Oneplus 3T -re is. Arra sincs 18.1 utáni. 

ha a kernelben van valami foltozatlan bug, azt ki is kell tudni hasznalni: ha letiltod a felesleges appokat, nem onnan nezed a pornhubot, akkor meg boven hasznalhato bizonyos dolgokra: pl home assistant taviranyitonak, stb.

raadasul unofficial build meg mindig van (vagy lesz), lehet "kezzel" buildelni.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Egy normális országban és egy normális tech-világban ez a 10 év lenne a kötelező a gyártónak és további 10 évig menne rá még az open source támogatás.

Kár érte, jó ügynök volt!

Utólag már sajnálom, hogy eladtam a sajátomat. Akkoriban én is cserélgettem a telefonokat, mint a zoknimat. Azóta sem volt olyan jó telefonom. Talán most a 8T méltó utódja lesz. 3 éve nyúzom, kutya baja, gyors. Most megkapta az utolsó gyári frissítést, remélem LineageOS még támogatja majd egy darabig.

A One-ra egy Ubuntu Touch esetleg, amig az utolsó elektronokat is kileheli? Hagy éljen még!

Ez a 10 év végig gyártói támogatás volt?

Szerkesztve: 2024. 04. 24., sze – 18:05

Oneplus 5T-t (8/128) használok még mindig (asszem 2016-ban jelent meg). Csak azért fogom cserélni mert kicsit már unom, és annak ellenére, hogy a 2. új akksi van benne, ez a ~3000mah bekapcsolt mindennel 1, 1-5 napnál nem bírja tovább. Nagyon szeretem, hogy kicsi könnyű, nem számít ha kiesik a zsebemből, tokot meg fóliát sosem látott, itt ott már a sarkai le vannak verve...stb. Nem tudom mire cseréljem, pedig már többször nekifutottam. Kijelzőméretet tekintve 6,3" felett felejtős, értesítési led must-have, hátlapi ujlenyomat-olvasó a preferált, de még a kijelző alattival beérném, szeretnék fizikai némítógombot, és szeretnék jack csatit (bár erről már lemondtam). Ja, Android only.

Namármost kb ilyen mobil nem létezik. Talán a pixelek közül 1-2, de ami nem vérzik el a specifikációt tekintve, az árban még használtan is az ingerszint felett van. Nem szeretném sajnálni a mobilt, nem szeretnék rá fóliát, tokot, nem szeretném tökönszúrni magam ha betonra érkezik és kijelzőt kell cserélni benne.

Hasonlóan álltam neki a telefonkeresésnek. Aztán rájöttem, hogy nem érdemes ennyire háklisnak lenni. Végülis ez csak egy telefon. És nem mindig csak magadon kívül kell keresni a megoldást.

 • Akku üzemidő: miért olyan fontos? Mindenhol van töltő. Otthon, irodában, kocsiban, mindenhol. Mennyi az a leghosszabb idő, amíg tényleg az akksi kapacitásából kell élned?
  Nekem most le van korlátozva max. 80%-ra a töltöttség. Előnye: itt még CC módban megy a töltés, így 80%-ig mindig nagyon hamar visszatölt. Szinte percek alatt.
 • Ujjlenyomat-olvasó: hát, szerintem a hátlapi a legszarabb megoldás. A képernyőbe integrált végre nem kényelmetlen, jó helyen van, rendesen működik és gyors. De úgyis csak akkor kell, amikor az arcomat nem ismeri fel, pl. mert sötét van.
 • Kis méret, kis kijelző: sok helyről hallom ezt az igényt. A kicsinek és a nagynak is van előnye, de bármekkorát is veszel: megszokod. Csak a régi után furcsa, aztán elkezdesz úgy gondolkodni, hogy ekkora, és kész.
 • Fizikai némítógomb: a OnePlus-on nagyon szeretem; örülök neki, hogy van. De ha nem lenne se szúrnám tökön magam. A Samsunggal is csak elvoltam valahogy.
 • Jack: először engem is zavart, hogy mindenről eltűnt. Aztán rájöttem: végülis mi a fasznak? Wireless fülesből már vannak jó minőségűek, és sokkal kényelmesebb, mint a dróttal kínlódni ágyban fekve, futáskor, asztalnál ülve, bárhogyan.
  Annyi, hogy a RODE VideoMic ME májkomat (amit videózáshoz használok) most egy RODE VideoMic ME-C váltotta (ami USB-C portba dugható, hasonló módon, mint korábban a jack-es).
 • Értesítési LED must-have: igen, ezt magam is nagyon szerettem az S7-en, és talán ennek hiánya volt a legfurább az új telón. De megszokod. Nincs. Na bumm. Van helyette más, ami meg jobb, mint a régiben.
 • Kijelzőcsere: az AMOLED-es kijelzők általában nem cserélhetők, legalábbis olcsón nem. És annyival szebb az AMOLED, hogy bármi más meg nemkell.

All in all, szerintem felesleges ennyit vekengeni olyan dolgokon, amiknek valójában nincsen jelentőségük a boldogulásodat, boldogságodat tekintve. Az életnek szinte minden területén lehet ezt csinálni, de ezek a ,,problémák" végső soron rajtad belül léteznek.
Számomra mindig a szabadság és a választás lehetősége volt az életben a legfontosabb, ugyanakkor azt gondolom, hogy maradjon ez meg inkább a valóban lényeges és sorsdöntő területein az életnek, és ne a piszlicsáré lényegtelen dolgokra alkalmazzuk ezt a szemléletet. Kicsit úgy érzem, hogy korunkban a kettő gyakran megcserélődik, így valódi szabadság helyett egyre inkább a szabadság illúziója az, amit ma szabadságnak gondolnak.

TL;DR: Szerintem szard le. Akármit veszel (ami nem kiherélt, nem lájtosított), tuti, hogy jobb lesz, mint egy nyolcéves telefon, lassú és kevés tárhellyel. Szerettem én is az S7-et (ami hasonló korú), de már nem cserélném vissza.

Akku üzemidő:

engem nem nagyon erdekel, este rarakom a wireless toltore, reggel teli van. ha nagyon kell akkor kibirja a masnapot, de aksi kimelesert nem akarom nezegetni hogy mar csak 30% van, akkor nem netezek annyit.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a cikket. Elővettem egy OnePlus 7T-t és feltettem rá a LineageOS-t. Új életre támadt a telefon, sokkal sokkal gyorsabb lett.