2024 bérelt vonal árak

Fórumok

Sziasztok!

Mostanában valaki olyan bérelt vonalat használ, ahol a szolgáltató bevállal egy 700-800 Mbit garantált sávszélességet. Persze tudja is biztosítani ezt, mindezt a Békés megyében. És mennyit mer érte elkérni?

Hozzászólások

Békés megyében? Szerintem nem létezik, aki neked 800 megabit garantálat fog adni, de gyanítom, ha lesz, akkor a milliós vagy sokszázezres ársávban. Plusz ugye kiépítés.

Lehet,  hogy a telekom fog segíteni.

Békés-megye alapvetően Globonet/Hungarotel/HTCC/Pantel/Invitel/kitudja mi terület. Tehát itt őket hamarabb megkérdezni, csak hát az Invitel->Invitech/Invinetwork->Digi->Voda->4iG->kitudjamifene átállás miatt olyan fejetlenség van náluk, hogy egyszerű bővítésekre is hónapokig várni kell (sávszél emelés, IP subnet növelés), nemhogy új kiépítésre... :/
Közmű térkép azért segíthet, sok fele van már Digi/Vodafone/Telekom, Oroscomot és leányait (Jelkép, Gyopárosi, Maximo, stb) messze kerüld. Merre lenne ez Békésen belül?

Salgótarján is KNC->HTCC->Invitel terület, Matáv a "rendszerváltás" után nem volt, mégis Telekom meg MVMnet bérelt vonalat használ, akinek ilyen kell. Ennek a két nagynak mindenhol van vállalati szolgáltatása, csak nem mindenhol van lakossági jelenlét (amelyik egyáltalán jelen van a lakossági piacon), azért gondolják sokan, hogy ott nincsenek.

az OK, h az MVM-nek van országos felhordóhálózata - de az esetek többségében a "list mile"-t mástól veszi igénybe (szerintem) - vagy megoldja mikróval.
Telekom: mivel az Invitel elég sok helyen igen "mostohán" bánt a hálózatával, a Telekom igencsak ráépített FTTH-val - pl Dunaújváros, Esztergom, stb...
 

Szerintem ez így meghatározhatatlan. Kellene erre egy pontos település de a legegyszerűbb ha kérsz árajánlatot a telekomtól, invitechtől és asszem már más nincs is. Alapvetően az fog tudni ilyet adni közvetlenül, akinek van ott optikája vagy azon egy másik szolgálató.

Alapvetően nem mennék rá annyira bérelt vonal kérdésre, ha nem ott akarsz hostolni valamit aminek nagyon kell mennie, mert akkor az nem lesz jó sehogy se, egyéb okoból. Ha meg csak internet kell akkor a kábeles és nem kábeles szolgáltatók mindegyikével beszélnék, mert egy mult wan megoldással 1*1G üzleti itnernet már egész jó lehet.

Ennyi infó még arra sem elég, hogy kávézaccból megjósoljuk.

Egy adott utca 2 oldala között is lehet években mérhető kiépítési időkülönbség és nagyságrendi árkülönbség...

Hat akkor kerdezd meg azt a valakit akit emlitettel a nyitoban.

Első lépésként nézd meg itt, hogy a környezetedben ahova szeretnéd a bérelt vonalat ott van-e bármilyen optika és abból már tudható, hogy egyáltalán melyik cégnél érdemes kérdezősködni: https://www.e-epites.hu/e-kozmu
 

www.szerverplex.hu - VPS, Webtárhely, Domain, Szerver Hosting ...

az optikai kapcsolatnál jellemzően egy probléma lehet az átvitellel: megtalálja a nagy sárga kábelkereső gép :-)

(nyilván az optikai kábel egy olyan átviteli közeg, mint a mikrohullám - a bitek is hasonló sebességgel közlekednek rajta - ettől még a rajta igénybe vett szolgáltatással lehetnek egyéb problémák)

2002-es tapasztalatom, szóval nem friss: ahova kértük a bérelt vonalat, oda optika nem volt (Debrecen külvárosi része). Az első optikai végpont tőlünk 14km -re volt, a két pont között a béreltvonali szolgáltató (externet) lehelyezett egy ~30GHz -en operáló linket ami 10 évig packet loss nélkül végigvitte a csigabitet közel 0 latency-vel (így értettem az optikai link minőséget).

Konkrét eszközökre már nem emlékszem, valami 1u magas Ericsson eszköz rémlik ;)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

38GHz lehetett, jellemzően ezt szokták használni rövid távra (értsd: ~6km alatt)
az utóbbi pár évben jött a mmwave 70/80ghz ami akár 10G átvitelre képes.

optikai kábelen és mikrohullám esetén is hasonló a bitek terjedési sebessége - a latency inkább annak függvénye, útközben hány eszközön megy át az adat.
Ezek az "ipari" mikrók külön rx és tx modullal rendelkeznek, ellenben az ISM sávú eszközökkel, ahol váltogatnak az RX/TX között - utóbbi esetén ezért jóval nagyobb a latency

- 2002
itt: https://hup.hu/comment/3033573#comment-3033573

- promo,
pl.:
Myth 2, kicsit tulzo az a mikro vs optika abra

Myth 3, ertem es te is leirtad hogy a kapcsolat nem szakad meg rossz idoben sem, ami remek ha csak pingetjuk a ket oldalt, de ha igeny van a savszelessegre akkor megy majd congestion ami vegulis a hasznalat szempontjabol egy lossolo kapcsolatot eredmenyez

 

Myth 2, kicsit tulzo az a mikro vs optika abra

Lehet, h túlzó, viszont az optika ritkán megy toronyiránt. Simán lehet, hogy egy városi környezetben a két pont összeköthető egy direkt mikrohullámú kapcsolattal azon a ~3km távolságon - ellenben a meglévő optikai hálózaton ez több, mint 10km szakasz lesz, és az utolsó 500m-t építeni kell.
Egy olyan mikró, ami akár 10G-t is tud, összemérhető egy városon belüli 500-1000m építéssel...
(nem beszélve a kiépítés idejéről)

Myth 3, ertem es te is leirtad hogy a kapcsolat nem szakad meg rossz idoben sem, ami remek ha csak pingetjuk a ket oldalt, de ha igeny van a savszelessegre akkor megy majd congestion ami vegulis a hasznalat szempontjabol egy lossolo kapcsolatot eredmenyez

A kérdés az az, hogy hogyan van méretezve. Ha az az igény, hogy az esetek 99.99%-ban meglegyen a kért sávszélesség, akkor úgy kell méretezni. Ha elég az, hogy nem szakad meg "soha" és az ígért sávszélességet hozza 99.5%-ban, akkor simán lehet, h 1 mérettel kisebb antenna is elég (akár mindkét oldalon).

ps: ugye azt látod, h a legkisebb moduláció esetén is van kb 50M fullduplex összeköttetés. Ha egy 200M bérelt vonalat veszel igénybe, szerinted annak milyen az átlagos kihasználtsága?
Tudom, h azért fizeted, h bármikor tudd használni - csak arra akartam célozni, h vélhetően soha nem viszed észre, h amíg átvonult feletted a zivatarfelhő, abban az 1-2 percben leesett az átviteli kapacitás - a telefon viszont nem szakadt meg...

Az AH is aggodalom nélkül telepít sok-sok éve mikrós vonalakat és nincs is velük semmi probléma. 17-18 GHz-tól fölfelé simán megvan az 1 Gbps, ami rossz időben sem megy 6-700 Mbps alá.

Nyilván, mivel rádiós, nem vállalnak rá olyan SLA-t, mint egy optikás bérelt vonali szolgáltatásra, de a gyakorlatban nagyon kevés ezeken is a kiesés.

megfelelően tervezve: igen.
Márpedig ezek a szolgáltatók jellemzően úgy tervezik a linket, hogy az adott sávszélességet kiadja 99.5% SLA-val, amennyiben lemodulál, úgy tovább nő az SLA.

Értsd: adott átviteli sebességhez kell egy SNR érték. (signal to noise) 
Mivel védett sáv, a noise kb konstans, a signal változhat az időjárási körülmények végett.
ATPC (auto transmit power control) és megfelelő méretű antenna kiválasztásával a signal érték is konstants szinten tartható (szakadó esőben kicsit ráteker az adóteljesítményre) - ha már nem tud tovább tekerni, de még mindíg gyengébb a jelszint az adott sávszélesség eléréséhez, akkor lemodulál a rádió - azaz kevésbé bonyolult kódolást használ, ami alacsonyabb jelszint mellett is működik (alacsonyabb sávszélességet biztosítva).

Konkrét példa: 28MHz-es raszter szélességgel 229mbps-t tud a rádió - 256QAM moduláció mellett -64dBm)
Az eső mértékétől függően modulál lefele (moduláció, átviteli sebesség, szükséges signal érték - 18GHz frekin)
128QAM - 200M - -67.5dBm
64QAM - 172M - -70.5dBm
32QAM - 143M - -73.5dBm
16QAM - 114M - -76.-5dBm
4PSK - 57M - -83dBm
majd megszakad
Ahogy látod, az üzemszerű állapot és megszakadás között kb 20dBm különbség van (plusz ATPC) - ez azért igen jelentős.

Nemhiába mondják, h ezek a linkek ténylegesen vezetékes minőségű átvitelt produkálnak - megfelelő tervezés mellett.
Nem kevés ilyen kapcsolatot használunk, az éves kiesés szinte kivétel nélkül 8 óra alatt van. 
Természeti körülmények miatt ez éves szinten ha 1-2 óra a nyári trópusi jellegű esők miatt - ahol éppen ilyen előfordul.
 

+1

egy kis off:

egy toronydarú jelentős jel veszteséget tud okozni - amikor építették a kecskeméti Merci gyárat időnként (egy meg nem nevezett összeköttetés) meg-meg szakadt - szép napsütéses időben.

Végül kiderült, hogy a darú gémje néha befordul a mikro útjába - keresni kellett egy átjátszó pontot...

For Whites Only meeting room!

Csak azért kérdeztem, mert egy korábbi melóhelyemen mikro volt (talán invitel), 2000-es évek közepe-vége. Kb tippre ~20Mbit volt, azon ment a telefon is az irodában (konvertálva isdn30-ra). Arra emlékszem ha nagy zuhi volt, akkor igencsak akadozott a net, de a telefonnak úgy tudom prioritása volt.

Technologiafuggo. Ahhoz meg penz kell :)

A kod alapvetoen a paralecsapodas miatt zavar be inkabb. Specialis feluleti bevonatokkal jol kikuszobolheto.

Az eso nagy ellenseg: "rain fading". Lehet ellene vedekezni, pl. "dual polarization" es tarsai, de a fizika az fizika.

A ho kevesbe problemas. Persze azert ne takarja be a tornyot a hofuvas. Ez is lehet vizes, cserebe legalabb mas alakja van, mint a zuhano vizcseppeknek.

De azert eleg ritkan megy el a mobilhalozat, pedig sok a mikro link.

17-18 GHz-tól fölfelé simán megvan az 1 Gbps, ami rossz időben sem megy 6-700 Mbps alá.

azért nem eszik ennyire forrón a kását. 1G fullduplex csak a nagyon új rádiókkal érhető el, vagy XPIC - azaz egy antenna+2rádió használatával.
(vagy 70/80GHz vagy 112MHz használatával - de utóbbit szeretik elkerülni a frekidíj miatt)

Van több bérelt vonalunk, több helyszínen. Mind az mvmnettől. 800-nál van egy nagy ugrás. A 800 és 1000 között kétszeres a szorzó.

Árakat nem írhatok sajna.

2023-ban összesen 1 óra kimaradás volt, de időben előre szóltak.