20 millisec-nél kisebb latency elérésére gyúr a Starlink

A Starlink műholdprojekt vagy műholdsereg, a SpaceX űripari cég világméretű műholdas projektje, amelyet a globális internetszolgáltatás céljára indított el. Az alacsony vagy közepes Föld körüli pályán keringő műholdak segítségével nyújtott internetszolgáltatás kb. 4 milliárd ember számára valósulhat meg, olyanoknak, akiknek eddig erre nem volt technikai lehetőségük. Amennyiben elég nagy sávszélességet tudnak a projektben biztosítani, a projekt versenyképes lehet a földi internetszolgáltatókkal szemben is. - Wikipedia

Folyamatos Elon Musk műholdak segítségével nyújtott internetszolgáltatásának, a Starlink-ek fejlesztése. Mont éppen a latency leszorítására feküdtek rá. Cél a 20ms-nél kisebb érték elérése.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 02. 25., v – 09:55

Lassan Quake-ezni is lehet rajta :D

320 Mbps down, 20 Mbps up egyáltalán nem rossz ...

trey @ gépház

Valami régebbi cikkből rémlik, hogy mivel fix távolság van a műhold és a Föld között, így lesz egy minimum késleltetés, ami nekem valami 320ms-nél dereng.
De fixme. 

1 millisec az 300km, igy alacsony fold koruli palyan (500...800km) keringo muhodaknal azert az RTT olyan 5-6millisec koruli szintrol indul. Szoval nem tragikusan sok, ugyanakkor te nem a muholdat pingeted meg hanem valamit amit a muholdak halozatan es/vagy a muholdak foldi allomasokkal alkotott halozotan ersz el. 

Van az úgynevezett Application Performance Management technika, amikor a korábban látogatott oldalakat, megnyitott fájlokat beteszik lokális cache-be. Talán valami ilyesmivel trükköznek it is.

Nem, gondolom implementáltak egy tetszőleges flow-queueing AQM-et vagy ha Linux fut rajtuk, akkor bekapcsolták az fq_codel/fq_pie AQM-et. Ez pont azt csinálja, hogy round-robin üríti ki a sorokat, így hiába van egy torrent vagy más TCP forgalom meg egy interaktív SSH/web folyam, mindkettő azonos eséllyel kerül kiszolgálásra.

Érdemes rákeresni a "starlink bufferbloat"-ra, vannak mérések, hogy letöltés mellett a ping felmegyek 1 másodpercre is akár. A terjedési késleltetésnél ez több nagyságrenddel magasabb, vagyis rossz queueing, nem pedig rádiós zavar okozza. Nyilván ha valaki a bolygó túloldalát pingeli, azon ez sem segít :-)

AI: már azelőtt elindul a válasz csomag, hogy odaért volna a kérés csomag!

Amúgy kíváncsi lennék, hogy ezt hogyan tudják elérni. A fizikai korlátok nem változnak, a hardvereket nem tudják lecserélni. Lehet, hogy benne maradt egy sleep(100) a szoftverben és most kiveszik belőle.

nem értek hozzá csak agyalok

lehet hogy meg tudják oldani a kisebb latency-t de más lesz az ára

pl kisebb sávszél, több adatátviteli hiba

voice-ra és videóra ez elfogadható

adatra pedig marad a régi

Szerintem még több fölldi átjáró kell, valamint az útválasztásnál ki kell választani a legjobb RTT-jű útvonalat a túloldalon lévő állomásokhoz, akár kapcsolatonként, hogy meddig érdemes az űrben pattogtatni a csomagot és hol érdemes a földre dobni, és lehet, hogy nem a távoli állomáshoz legközelebbi átjáró lesz a nyerő.