Google Photos offline kiváltása / ki mit használ/látott ami jó

Fórumok

Szeretném kitakarítani a Google Photos tárhelyemet, de előtte szeretnék valamilyen hasonló/több képességű offline fotóalbum alkalmazást, ami a backup meghajtón tárolt fotókat szépen indexeli, esetleg face detecteli, megpróbálja rendszerezni, kulturáltan használja az exifet.
- google free tier kezd betelni, nekem ez így elég, csak az archívumot szeretném átmozgatni, és legalább ugyanolyan komfortosan használni (nagyjából időben tudom mit keresek, de ha tagel meg face detectel az még jobb)
- google mivel tömörít és ront a képminőségen, főleg a videókén nagyon sokat, ezért már jó ideje mentegetjük a képeket a minőségrontás elől közvetlenül a telefonról
- ingyenes alkalmazást nem találtam ami legalább azt adná, mint a google photos webes felülete, ez is jó lenne, de ha fizetős, az sem baj
- ne legyen havidíjas, ne kelljen a képeket a felhőjébe feltolni, az sem lenne rossz, ha az alkalmazás offline működne (internetkapcsolat nélkül)
- nem vagyok professzionális fotós, csak a család digitális fénykép és videóállományát kulturáltan szeretném offline rendszerezni, fotó rendszerezés a szükséges funkció, ha jön vele más is nem feltétlenül baj
- nem csak a smucigság miatt nem veszek google tárhelyet, hanem az sem felel meg ahogy tömörít, illetve ha fizetős tárhelyen leveszem a tömörítést, akkor semmi online tár nem lesz elég, offline mentés úgyis kell, aztán lehet lesz online tár bővítés is, de a backupot is jó lenne kulturáltan elérni
- platform: Windows 10, esetleg MacOS 10.15 Catalina

Én három alkalmazást találtam, ami szóba jött:

- ACDSee Photo Studio Home
- ON1 Photo RAW
- Excire Foto

Biztos vagyok benne, hogy vannak olcsóbb (ne adj 'sten 'ngyenes!) és nekem megfelelőbb szoftverek, csak én nem futottam beléjük eddig. Akinek van tapasztalata, ne tartsa magában.

Hozzászólások

digikam

100.000 db fotót tárolok, néhány ezer könyvtárban.

Minden megtaggelve, van arcfelismerője. Én ennél jobbat nem tudok.

Én is pont ezen a váltáson variálok.

Van már egy játszós Nextcloud és ahhoz photoprism-et ajánlották. Lehet szép és jó, de valahol írták, hogy csak publikus domaiNrkkel megy. Szóval még játszok vele kicsit,  aztán ha nem megy megyek másik irányba.

sub.

hasonló cipőben járok, ha nincs jobb/olcsóbb alternatíva akkor megveszem a plusz tárhelyet és megy minden tovább. 

Miben látjátok a fő előnyét a szokásos mobilos "Gallery" app-okhoz képest? (Mert a képek kezelése, natív "back-up"-ja, - Android esetén, - egyszerűen és minőségvesztés nélkül megoldható.)

- Igaz, az általam eddig kipróbált "droidos" kép-app-ok a képmanipulációk (korrigálások, stb.) mentése után az "exif" információt elvesztik! Pedig talán vannak nagyon jól használható progik erre is? - (Az "exif" elvesztése nem túl jó.., - a dátumos rendező-elv következetes alkalmazásának igénye esetén!)

Az Immich nekem azert jon be, mert kb. ugyanugy nez ki es ugyanazt(?) tudja mint a Google sajat alkalmazasa, viszont en dontom el hova telepitem (ez macera is persze + karbantartas) en dontom el mennyi a tarhely mogotte es mennyit fizetek erte (lehet helyben is vagy szolgaltatonal), lehet vele ugyanugy(?) kepeket megosztani.

Nalam jo ideig ki volt kapcsolva az exif es a google backup is, mostmar sajnalom, hogy nem kapcsoltam be mindkettot korabban, foleg, hogy ingyen tolta volna felhobe.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2023. 06. 08., cs – 13:00

Ha jól emlékszem, már az ACDSee is licenc-bérleti rendszerben adja a szoftverét. Lehet fizetni érte folyamatosan. (De a On1 is ugyanúgy. - Ha meg fizetős, akkor az Adobe CC Lightroom Classic is szóba jöhetne.) A DigiKam legalább GPL, - igaz amikor én utoljára próbáltam, lehengerlő gépigénye volt.

Aki tárhelyként Syno-t használ, ott a DS-hez van saját képnyilvántartó alkalmazás.

Elcseszettnek hangzik. Bár engem az is meglep, hogy van még ACDSee. A Windows 95 megjelenése előtt már 95-ben is használtam Win3.1-en képnézőnek, egy újságmellékletes CD-n jött (DOS alatt a QPEG/386 meg a QuickView ment, esetleg néha SEA, igaz ezek csak képnézők, nem rendszerezők), meg egy ideig Win95-98-on is, de aztán az XP-vel kikopott. Fogadni nem mertem volna, hogy még mindig tolják a business-t 28 év múltán.

Ma meg imv-t Wayland alatt, sxiv-t X11 alatt (bár van valami új forkja, amit nem probáltam még), Vifm-ből hívva a fájlokkal/mappákkal, igaz ezek is csak egyszerű képnézők, viszont abból ultrapehelysúlyú minimalisták, kicsit az mpv-nek felelnek meg videólejátszók oldaláról. Háttérkép beállítására vagy xsetroot vagy xwallpaper vagy feh, wlroots-os WM-eken meg a WM megoldását, vagy swab-bg-t. Képek konvertálására és átalakítására ImageMagick/convert. Az én együgyű képekkel kapcsolatos igényeim lefedik ezek, ma már eszembe nem jutna ilyen ACDSee-hez hasonló cuccot használni, pedig korai linuxos pályafutásom alatt normiként odavoltam a Gwenview, XnView kettőssel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Segítsetek!

Most akkor a Photoprism nem lehet teljes értékű megoldás, ha nem engedem ki a netre?

Mi a kérdés, mit értesz teljes értékű megoldásként? Tökéletesen működik offline, internet nélkül is. Ha távolról akarod elérni, arra van több módszer is. Ha szinkronizálni akarod az eszközeidet alá, arra is.

Dokumentációt nézted? https://docs.photoprism.app/getting-started/