"Matolcsy György lerántotta a leplet: kötelező bevezetni az eurót"

Fórumok

Matolcsy György lerántotta a leplet: kötelező bevezetni az eurót

Ha Magyarország eléri az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének nagyjából 90 százalékát, akkor már felkészült lesz arra, hogy be lehessen vezetni az eurót – fogalmazott Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Kossuth rádió Felfedező című műsorában azt is elmondta, hogy a jegybanknak van egy világos, határozott, mindenki számára érthető álláspontja: kötelező bevezetnünk az eurót.

[...]

Akkor Matolcsy úr számára lerántom a leplet: eddig sem volt kérdéses, hogy be kell vezetni az eurót, ugyanis vállaltuk, hogy bevezetjük. Mindössze, annyi van, hogy nincs kötelező határideje a bevezetésnek:

Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának nem volt feltétele az euro bevezetéséhez szükséges feltételek azonnali megléte és gyors teljesítése, de el kellett fogadni az erre vonatkozó célkitűzéseket és törekedni kell a mielőbbi megfelelésre. A monetáris követelmények időközben jogharmonizációs kötelezettséggé is váltak, így a konvergenciakritériumok teljesítése esetén kötelező az euróövezethez való csatlakozás, amelynek azonban jelenleg nincs elfogadott időpontja. Az Európai Bizottság kétévente teszi közzé konvergenciajelentését, amelyben értékeli az euroövezeten kívüli tagállamok által az euro bevezetése felé tett lépéseket. Ha egy tagállam halasztani szeretné az euro bevezetését, azt csak úgy tudja megtenni, ha szándékosan nem teljesít egy vagy több konvergenciakritériumot. A svédek például a legegyszerűbb utat választották azzal, hogy nem lépnek be az ERM II árfolyam-mechanizusba, így formálisan nem teljesítik az árfolyam-kritériumot.

Szóval, semmi meglepetés nincs itt, Matolcsy úr 🤷‍♂️

Hozzászólások

Orbán 2022-12-21:

amennyiben a gazdasági növekedés és a felzárkózás a prioritás, akkor jobb kívül maradni az eurózónán...

a gazdasági növekedés és a felzárkózás mindíg prioritás lesz