https://kau.gov.hu - 503 Service Unavailable

503 Service Unavailable

No server is available to handle this request.

 

Nem kellett volna az utolsó pillanatra hagynom az ellenőrzést :-(

Hozzászólások

Úgy tűnik, hogy most már működik :-)

... terhelés S TÁMADÁÁÁÁÁÁÁS ...

ja nem, csak L doszás ... éjfélig még küldhetném az 1%-ot ... jja ,hogy nem cél, hogy oda is érjen ...

most jött a hír,  kaptunk még 1 napot ... :):):) izé röhej

Gondolom a nav (vagy akkor még apeh?) se azt leste melyik borítékra került rá 23:59:59 után a másnapi pecsét, hogy azonnal bírságolja a magánszemélyeket. Valószínű 90+ % most is magánszemély (május 20 ha jól rémlik magánszemély szja határidő, vállalkozásoknak jóval hamarabb van beadás) aki nem adta be időben. Amit amúgy nem is feltétlenül kellett hozzányúlni az átlagembernek (nincs a főállásodon kívül más bevallanivalód) mióta megcsinálják a tervezetet automatikusan, és ha nem te nyomsz rá magadtól, akkor automatice az válik beadottá.

Azt állítják:

Hétfőig lehet átnézni, kiegészíteni, módosítani vagy elfogadni az adóhivatal által készített szja-bevallási tervezetet. Az adózó, aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, és nem tesz semmit – kivéve az áfás magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket –, annak május 22-ével automatikusan bevallássá válik a tervezete

Engem személy szerint az viszont kifejezetten bőszít, hogy a technikai számos 1%-ra - de csak arra, a civil 1%-ra nem! - ha jól tudom idéntől az van érvényben, hogy nem évül el, és ha jövőre nem mondasz mást, akkor ugyanaz a bagázs kapja, aki a legutolsót kapta.

Mi? Itt most egyáltalán nem a technikai megvalósításról van szó, hanem arról, hogy

a) Ha egyszer azt mondtad, hogy te mostantól szeretnéd támogatni mondjuk katolikus egyházat, akkor utána ha nem csinálsz semmit, akkor úgy vesszük, hogy még mindig ezt akarod

b) Ha nem xeled be az adott évben, hogy melyik közhasznút tartod fontosnak, akkor nem vesszük úgy, hogy a tavalyit, hanem bukta.

Meg tudom indokolni, hogy miért lehet ez így logikus, de ismerve egyébként a dolgok állását én személy szerint nem azt érzem a fő oknak. :)

Mármint igen persze.

Az emberek évente változtatják a vallásukat, de a civil alapítványt, akit támogatnak meg nem. Ez az élet, és ezek a szemetek pont szembe mennek vele!

 

1.: Én még nem támogattam mást, mint a saját felekezetemet a vallási támogatásnál.

2.: Még minden évben mást jelöltem meg a civil szervezeteknél.

Nem lehet, hogy a diktátor emberei megnézték, hogy melyiket változtatják sűrűbben az emberek és az alapján döntöttek így? Vagy azért, hogy ha elfelejted, akkor a helsinki menjen tönkre! (Úgy sem a te 10000 forintos 1%-odból működnek)

 

 

Másik kérdés: azon nem hőbörögsz, hogy miért csak a felekezeteseknek van technikai rövid számuk? lehetne a helsinkinek, vagy a tasznak is, nem? Hisz minden évben azoknak adod, egyszerűbb lenne megjegyezni azt.

Nem lehet, hogy a diktátor emberei megnézték, hogy melyiket változtatják sűrűbben az emberek és az alapján döntöttek így? Vagy azért, hogy ha elfelejted, akkor a helsinki menjen tönkre! (Úgy sem a te 10000 forintos 1%-odból működnek)

Mondom, meg tudom én is ideologizálni. :) Ettől még kilóg a lóláb. Át van vezetve az egész, ugyanott, ugyanazt kell csinálni, de valamiért az egyiknél kötelezően ki van pipálva "az és maradjon így, amíg nem szólok" checkbox, a másiknál meg be se lehet pipálni.

Másik kérdés: azon nem hőbörögsz, hogy miért csak a felekezeteseknek van technikai rövid számuk? lehetne a helsinkinek, vagy a tasznak is, nem? Hisz minden évben azoknak adod, egyszerűbb lenne megjegyezni azt.

Miért háborogna azon az ember, hogy milyen számuk van?

Én pedig nem szeretnék egy egyházat se támogatni, de régebben az volt, hogy ha nem írok be technikai számot akkor valami alapján majd odaadják valamelyiknek, és akkor befolyásom sincs rá, hogy hová menjen. Egy időben volt néhány nem egyházi technikai szám, akkor azokat választottam. Tavaly és idén találtam olyan egyházat, amelyiknek odaadom.

Ja, és én nem szoktam sűrűn váltogatni, hogy melyik civil szervezetnek adom az 1%-ot, szóval garantáltan nem ugyanaz a szokásom, mint neked. Az, hogy ki mit váltogat sűrűbben, nem tudom.

Nincs hát, mert be se kell fizetni, levonhatod a támogatást az adódból. Ez csak arra jó, hogy azt a látszatot keltse, van irányítás a befizetői oldalon. 

De mit sem láthatsz könnyebben, hogy az a kormány akinek nem számított, hogy választáson mennyi rablópárt indul, mert az épp akkor jól jött neki, megválogatja ki tartozhat az egyházak közé. Ezt mind azért, hogy a trükközést kizárja... Ja, kevéssé hihető. De ahogy azóta a példa megmutatta nem is erre való. 

Most hirtelen nem látom, hogy ezen miért kellene felháborodni, kivéve ha attól tartunk, hogy jövőre rosszhiszemű emberek átrendezik a számokat, hogy eltérítsék a pénzeket.
(Off: Ilyenért programozói körökben nagy ölelés(PC word) szokott járni, meglévő kódhoz új dekódot rendelni az adatrongálás minősített esete.)

nem sok egyház szűnt meg az elmúlt 30 évben Magyarországon olyan, akiknek lehetett adományozni

Nem sok egyház szűnt meg, de az, hogy kinek lehetett adományozni az egyházak közül és kinek nem, az bizony változgatott.

 Ha vallásos vagy, akkor az ritkán szokott évente változni.

Ha viszont nem, akkor változhat, hogy melyik a szimpatikus.

Én a magam részéről tudok nyilatkozni, nem hagytam az utolsó pillanatra, a beadás után az 1% kiutalása az elmúlt két évben 300+ napot vett igénybe. A tavalyi 390-et ha a beadás időpontját számoljuk.

Egy olyan teljesen automatizálható dologról beszélünk ami a teljes adózói tömegre kevesebb mint 1 órát vehet igénybe. 

Mi indokolhatja a késést? Elfogadható ez az adózó partnertől is? 

Ma èn is használni akartam más okból.

19:50 körűl már az 503-as hibakódott kaptam. 

https://nav.gov.hu/ugyfeliranytu/arveres/uzemszunet_EAF

Az infót ide is bebiggyesztem tánha holnapra már nem lesz fent a nav oldalán.

"A KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök), valamint a hozzá tartozó honlapok és szolgáltatások működésében lassulás tapasztalható 2023. május 22-én 19 óra 45 perctől. Rövid ideig, időszakosan nem elérhető a NAV valamennyi KAÜ azonosítással működő rendszere, az eBEV, ONYA, eSZJA, MOSS, OSS, eVÁM, ÜPO, VKAPU, ESZÁMLA, KNY, EKAER, Online számla és a NAV-Mobil alkalmazás webes felülete.
Megértését és türelmét köszönjük!"

Tervezett leállás! :P

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Próbálnék nyilatkozni az 1+1 %-ról, és az alábbi hibaüzenet kapom:

Súlyos hiba!

A rendelkező nyilatkozatot 2023. május 22. után nem lehet kitölteni. (Hibakód=<M039>)

Bocsánat, de a faszé' nem lehet olyan infrastruktúrát, fejlesztési módszertant és release technológiát használni, amely képes lekezelni tetszőleges forgalmat és ilyen paraméterváltoztatásokat, főleg, hogy

1, teljesen ismert a terhelési görbe, pontosan jósolható,

2, teljesen ismert a potenciálisan mozgó paraméterek listája.

--

Ha nem tudja lekezelni az IT rendszer, akkor be kell osztani a népet, hogy ki mikor küldje be. De ez faszság lenne, mert már öt éve is ciki volt, hogy nem skálázható a rendszer, hát még most.

ez pedagógia miatt van :-)

próbálják az embereket rá szoktatni, hogy NE az utolsó pillanatban adják le a bevallást.

A következő lépés, amikor a billentyűzet fog árammal sokkolni -

vagy lesz pozitív megerősítés jutalom falat lesz, ha valaki 1-2 héttel hamarabb teljesíti.

For Whites Only meeting room!

próbálják az embereket rá szoktatni, hogy NE az utolsó pillanatban adják le a bevallást.

Amióta világ-a-világ, a dolgok nagyrészt határidőre adódnak be. Az a baj, hogy pont annyira nincs IT szakember ebben a szférában, mint egyéb szakember, aki ki tudná találni, hogy ne egy adott nap végére tegyék a bevallás végét mindenkinek is, hanem osszák el 10-20 napra, simán lehetne a határidő dátum+0-9 munkanap, az adószám utolsó számjegye szerint, előre kommunikálva.

A következő lépés, amikor a billentyűzet fog árammal sokkolni - vagy lesz pozitív megerősítés jutalom falat lesz, ha valaki 1-2 héttel hamarabb teljesíti.

Lehetne ezt úgy, hogy az állami IT kap sokkolót, kaszkád főnökökkel felfelé?

Lehet, hogy megoldódna az egész probléma és lenne olyan rendszer, ami képes egyrészt skálázódni a terhelés függvényében, másrészt meg horribile dictu képes lenne elviselni akkora forgalmat, ami más rendszereknél egy unalmas hétfő hajnali extrém alacsony terhelésnek számít.

a skálázódást tényleg elkezdhetnék tanulni/próbálgatni

Nem elkezdeni kell és főleg nem tanulni meg próbálgatni, hanem csinálni. Ja, hogy a "szakértő" urak szerint faszság az egész és ezt rendszeresen hangoztatják is? Hát, igen, fosból nem lehet várat építeni.

mert van olyan pl. VÁLASZTÁS - ahol egy nap van

Namármost, egy adaptive auto-scaling rendszer és egy jeles napra hónapok és embertömegek munkájával összerakott, összedrótozott, hátulról folyamatosan megtámogatott és akkor is rendszeresen hanyatt eső rendszer az ég és föld.

Ha mindenki január elsején küldené be, akkor január elsején omlana össze a picsába. Egyébként a terhelési görbe olyan, hogy a túl korai balfaszok miatt az első nap kb. 10-15 százalék beküldi, aztán sokáig 1 százalék körül és az utolsó nap előtt 2-3 nappal kezd emelkedni exponenciálisan. Mindig is ilyen volt és mindig is ilyen lesz.

"túl korai balfaszok" - szerintem pont nem ők a balfaszok, hanem a patópálok a balfaszok, akik miatt a végére a jelenleginél n-szer több erőforrás kellene - ráadásul nem pont a NAV-os rendszernél, hanem a KAÜ-nél, aminek a problémája ezek miatt a patópálbalfaszok miatt másokra, más rendszerek elérhetőségére is erősen kihat.

Igazából az egész KAÜ-t ki kellett volna dobni már az elején, volt is rá belső pilot, hogy OpenID provider legyen a mo.hu, PoC-ig jutottunk, csak elvetődött, mert... túl olcsó lett volna. Azóta meg csak spagettiződik az egész katyvasz minden jel szerint és annyi cookie-t generál a sok SSO megoldás, hogy egymást akadályozzák.

És igen, a KAÜ-nek is auto-scaling kellene működjön, ha kimegy egy kampány, hogy bármelyik rendszerben valami szűkös erőforrást érkezési sorrendben adnak oda, akkor ki kell bírja, gyakorlatilag faék egyszerű szolgáltatás.

Én azon akadtam ki az elmúlt néhány hónapban, hogy a belépéskor ki kell választanom, hogy 2FA-m van-e, vagy sem.

Basszus, annyira nem lenne bonyolult egy gombra rakni az egészet, és tökegyszerű user flow lenne a vége.

(azon már nem is puffogok, hogy a webauthn-t távolról sem ismeri a rendszer :\ )

Tegyuk hozza, azert ez sem feltetlen jo otlet, mert nem egyszer elofordult, hogy a ceges konyvelo ugy marcius-aprilis magassagaban jelzett, hogy valamit nem jol adtak le a berszamfejtesben, es mindenki kezzel modositsa az adobevallasat (sosem volt belole forintban kulonbozet, csak masik rublikaba kellett valamelyik tetelt irni, ami a vegen ugyanakkora a kulccsal adozott). Tipikusan a cafeteria juttatasokkal szoktak ilyenek lenni. Szoval azota en sem sietem el.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Lehetne a születési nappal összekötni és akkor minden évben pont ugyanannyi ideje van mindenkinek arra, hogy kitöltse és beadja, teljesen jól szét lehetne teríteni a terhelést az jelenlegi utolsó nap 3 százalékára. Rendszert nem borít, mert hónapokkal korábban be lehet adni, a határidőt viszont szétteríti és kezelhetővé teszi. Balfaszok? Igen, balfaszok.

Hogyne, és persze az adózáshoz szükséges adatokat a munkáltatótól és egyebektől is mindenki elosztva kapja meg, ugye?

Hogy jön ide a január? Májusban 1-31 között simán elosztható az határidő attól függően, hogy az illető melyik napon született (vagy melyik napon alapította a céget). Ha meg lehet oldani, akkor ez a legegyszerűbb terheléselosztás.

Milyen jó is a január 1-n születetteknek, mire megadják nekik az előző év adatait, már egy hónap késésben vannak. Jó ötlet. Ja, nem.

Amúgy meg miért is kellene januártól-decemberig tartani az adóévnek?

Értem, tehát az elsején születetteknek egy hónappal rövidebb a határidő, mint a 31-én. Az elszámolási adatokat ugyanis mindenki ugyanakkor kapja meg.

Egyrészt kapják meg kötelezően az adatokat március adott napjára és akkor ugyanannyi ideje van mindenkinek átnézni és beküldeni, de mivel a cégek január és május között adnak adatokat és a NAV se egy nap alatt küldi ki a tervezetet, ezért teljesen random a rendelkezésre álló idő amúgy is, szóval ez miatt sírni, hogy kinek hány napja van beküldeni, az faszság.

'Egyenlő pályák, egyenlő esélyek. Én kerékpárral megyek'

Egészen pontosan milyen esélytől esel el? Mindenkinek jobb és egyszerűbb lenne az élete, ha nem egy határnapon lenne egy adott bevallás és befizetés.

--

Halkan hozzátenném, hogy innen indultunk: "Ha nem tudja lekezelni az IT rendszer, akkor be kell osztani a népet, hogy ki mikor küldje be. De ez faszság lenne, mert már öt éve is ciki volt, hogy nem skálázható a rendszer, hát még most."

De akkor a fizetést is mindig az adott hónap ugyanazon napjára kell időzíteni, mint, amikor születtél, így nincs az, hogy valaki az adót tovább használja magánál és nem fizeti be időben.

És ugyanígy a közművekkel, hogy ha te 31-én születtél, akkor 31-én kelljen befizetni.

 

Utána meg jönnek a sírások, hogy én 8-án születtem, csak elírták 1-re! vááááááá mindenszar!

De akkor a fizetést is mindig az adott hónap ugyanazon napjára kell időzíteni, mint, amikor születtél, így nincs az, hogy valaki az adót tovább használja magánál és nem fizeti be időben.

Az emberek elsöprő többsége nem fizet be és nem igényel vissza adót SzJA bevallási időszakban. Vállalkozóként meg nincs havonta érkező rendszeres bevétel, ami miatt sírni lehetne.

És ugyanígy a közművekkel, hogy ha te 31-én születtél, akkor 31-én kelljen befizetni.

A közművek többsége a fizetési határidőket már réges-rég szétszórta egyenletesen, hogy ne egy napon jöjjön mindenki is.

A munkahelyemen a többség magának csinálja, mert nem kell csinálnia semmit.

Akinek van vállalkozása is, annak csinálja a könyvelő és ők nem szokták az utolsó napra hagyni, nekem már 1 hónapja kezdte a kergetésemet.

Én nem tudom mitől omlott össze, de biztos a diktátor miatt van.

A munkahelyemen a többség magának csinálja, mert nem kell csinálnia semmit.

Hadd találjam ki: állami munkahelyed van... :D

Akinek van vállalkozása is, annak csinálja a könyvelő és ők nem szokták az utolsó napra hagyni, nekem már 1 hónapja kezdte a kergetésemet.

A könyvelők? Dehogynem. Leginkább azért, mert az utolsó héten áll össze olyan nyomtatvány csomag, ami jó is.

Én nem tudom mitől omlott össze, de biztos a diktátor miatt van.

Közvetve igen, mert nagyrészt csak a balfaszok maradtak az állami IT területen. Se fizetni nem tudnak eleget, se értelmes munkaszervezésre nem képesek, se új dolgokat befogadni.

"A munkahelyemen a többség magának csinálja, mert nem kell csinálnia semmit."

Hadd találjam ki: állami munkahelyed van... :D

 

Ebben ne legyél olyan biztos - vannak cégek, ahol jól működik a bérszámfejtés... Nekem is csak azért volt a bevallással dolgom, mert a gyerekek utáni adókedvezményt nem év közben számoltatjuk el, hanem a bevallásban kerül érvényesítésre - gyakorlatilag egy előtakarékosság a nyári szünetre.

 

"A könyvelők? Dehogynem. Leginkább azért, mert az utolsó héten áll össze olyan nyomtatvány csomag, ami jó is." - ez a szokásos kifogáscsomag része a patópál és tsa. könyvelőirodák részéről - érdekes módon, amikor ilyenre volt (évekkel ezelőtt) szükségem, bőven határidő előtt rendben volt minden...

Hadd találjam ki: állami munkahelyed van... :D

nem, magán (nem 3 fős)

Közvetve igen, mert nagyrészt csak a balfaszok maradtak az állami IT területen. Se fizetni nem tudnak eleget, se értelmes munkaszervezésre nem képesek, se új dolgokat befogadni.

Mindig minden a diktátor miatt rossz. Még te is a rossz döntéseidet a diktátor miatt hoztad meg úgy, mert ha nem lett volna, akkor: Senki nem tudja mi lenne.

De akkor a fizetést is mindig az adott hónap ugyanazon napjára kell időzíteni, mint, amikor születtél, így nincs az, hogy valaki az adót tovább használja magánál és nem fizeti be időben.

Mondjuk ha visszaigénylek adót, akkor most is beadhatom január elsején (vagy lekattinthatom márciusban, amit elkészítette a NAV), míg ha befizetnem kell, akkor május 20-án fogom beadni, és kérem a részletfizetést rá.

Ilyen szempontból tök egyenlőtlen, hogy kinél meddig van adó, vagy mikor kapja vissza, most is van benne ~120 nap difi - az a 30 nap ehhez képest lófasz.

hát de feljebb meg pont te pattogsz ezen, hogy ezek a hatalmas SZJA összegek akkor nem ugyanannyi ideig vannak az egyes állampolgároknál

De akkor a fizetést is mindig az adott hónap ugyanazon napjára kell időzíteni, mint, amikor születtél, így nincs az, hogy valaki az adót tovább használja magánál és nem fizeti be időben.

most akkor zavar, hogy más ideig van 1-1 embernél az adója, vagy elfigadjuk, hogy lófasz összes, és leszarhatjuk ezt?

Az adatokat kötelezően január 31-ig kell megadni. Ott nincs differenciálás.

Egészen pontosan milyen esélytől esel el?

Egészen pontosan 24 napnyi határidőt vesztenék ezzel a megoldással a 31-én születettekhez képest. Különösebben nem érdekel, én meg tudom oldani, hogy rákattintsak a megfelelő gombokra pár héttel a határidő előtt. De ha én meg tudom csinálni, akkor más is, emiatt teljesen felesleges egy jóval bonyulultabb határidő-rendszert felépíteni.

Teljesen igazad van, más is meg tudná csinálni. Még se csinálja/juk meg. Franko modszere összesen arról szól, hogy mi módon lehetne a terhelés eloszlását kb. 0 forintból megoldani  Patópálországban.

Amúgy egy csomó esetben van jutalomfalat, vagy legalábbis megéri korábban beadni.  Pl. az adóvisszatérítéseket a bevallás benyújtásától számított 30 napra utalják vissza, azaz ha március 15-én az adóhatóság által előkészített SZJA bevallásban kiválasztod, hogy hova kéred, április közepén már az adott pénztári számlán van az összeg.

Én személy szerint 2 nappal a határidő előtt megpróbáltam leadni. KAÜ azonosítással kaptam egy olyan hibaüzenetet a NAV-tól, hogy adataimat nem tudja a rendszer átvenni, elektronikusan jelezzem a NAV-nak. Ekkor beléptem ugyanezzel a KAÜ-s módszerrel a tárhelyemre, ahol ilyen probléma nem volt. Újra megpróbáltam beadni, ugyanaz a hibaüzi fogadott. És ha már volt valahol egy e-mail küldési lehetőség nekik, ezt meg is írtam. Párommal ugyanez történt. Kaptam róla automata levelet, hogy vették az adást, de hiába volt adóbevallós hétvége (azaz azt hinném, hogy kibővített üfsz), csak hétfőn kaptam levelet, amiben azt nem magyarázták meg hogy mi a fasz volt, csak azt írták le igen hosszasan, hogy ha legközelebb ilyen van, akkor ne elektronikus levelet írtak, hanem valami epapíron jelezzem ugyanazt.

Micsoda mázli, hogy n-2-ik napon próbálkoztam, mert után n-1 napon már sikerült átvenniük az adataimat, és le-OK-zhattam a söralátét méretű adóbevallásom és az 1%-ról is tudtam nyilatkozni.

hah , sóhajt, kérdezném, hogy mi a francnak fizetjük azt a kibaszott sok adót (meg amit még hozzá lopnak), ha nem tudnak belőle egy működő rendszert csinálni?
Ha egy szolgáltatás x napig elérhető, akkor legyen is elérhető addig! 

Meg egyébként is. Az emberek szeretnek mindent az utolsó pillanatra hagyni. Hülye aki ezt nem tudja és abban bízik, hogy határidőig mindenki elintézi amit kell. 

De most ez komoly ? Tényleg ? Értem én hogy ha egy étterem nyitvatartása 24.00 -ig van, de meg beesel 23.59-kor akkor is el fognak hajtani a francba. De ez nem étterem, rendben.

Állami szféra.

Magyarázza már el nekem a sok "Pató Pál Úr" (hogy úgy trey-es legyek) hogy mi a francnak várt az utolsó napig ezzel az egésszel ?? Előtte egy nappal leadod semmi gondod nem lett volna.

Nem a rendszert akarom mentegetni... de ahogy gelei is írta valahol nem csak az állami IT a hülye,  hanem a user is .... 

Szóval még mindig várok valami féle fajta magyarázatot arra, hogy miért kell ezt a legeslegutolsó napra hagyni ? Valami valid érvet...

Az emberek nem szeretnek adóbevallással foglalkozni, ezért halogatják az utolsó pillanatig. Amikor már "muszáj baszni vele valamit". Ha valami más megcsinálandó muszájszarságnak is lenne egyezményes határideje, ugyanerre a sorsra jutna az is.

Az sem segít, hogy jan1-től május 20-ig tudja az ember húzni. De az sem volna jó megoldás, ha lenne rá max. 2-3 napos határidő.

De most ez komoly ? Tényleg ? Értem én hogy ha egy étterem nyitvatartása 24.00 -ig van, de meg beesel 23.59-kor akkor is el fognak hajtani a francba. De ez nem étterem, rendben.

Pont vagyok projekten, ahol jegyeket kell elektronikusan ellenőrizni. Ha a koncert kezdete 20:00, akkor szerinted a tömeg majd szépen eloszlik 16:00 és 20:00 között, hogy az IT backend kényelmesen kiszolgálja vagy 19:30 körül kezdenek bejönni a népek, 19:40 után lesz konstans max terhelés 20:05-ig, aztán meg semmi kb. másnap estig?

Szerinted:

a, a terhelési profil alapján tervezzünk skálázható rendszert,

b, tanítsuk meg a népet, hogy koncertre 4 órás időablakban tessék érkezni, önként egyenletesen eloszolva.

Magyarázza már el nekem a sok "Pató Pál Úr" (hogy úgy trey-es legyek) hogy mi a francnak várt az utolsó napig ezzel az egésszel ?? Előtte egy nappal leadod semmi gondod nem lett volna.

Ha előtte egy nappal adják le, akkor előtte egy nappal rohad le ugyanígy.

Nem a rendszert akarom mentegetni... de ahogy gelei is írta valahol nem csak az állami IT a hülye,  hanem a user is .... 

Az user ilyen, baszki. Ha pedig tudjuk, hogy az user ilyen, akkor erre készülünk fel, tulajdonképpen pontosan jósolható, hogy mikor mennyi user fog beesni és képzeld: több mint egy évtizede tök egyszerű erre rendszert tervezni.

Szóval még mindig várok valami féle fajta magyarázatot arra, hogy miért kell ezt a legeslegutolsó napra hagyni ? Valami valid érvet...

Szóval még mindig várok valami féle fajta magyarázatot arra, hogy miért nem képesek az állami rendszerek skálázódásra? Valami valid érvet...

Ok, a "tűz balf.szokkal" nem tudok mit kezdeni. Nyertél. Kell egy rendszer ahol egész magyarországi lakosság be tudja adni eccccerre a bevallást, vagy jóváhagyatnai na ....

10 millió magyar ember adja be az uccsó napon az igénylést és ezt kezelje le az állami rendszer, de már most!!! Mert hát miért nem ? A Fenti projekted is kezel ekkora ügyfélkört nem ? nem ? nem.

Mind mondani pam pam . egyszerre pam pam, mert kettéhasítaqlak pam pam ...

https://www.youtube.com/watch?v=-KvN7IzpTwA

vicc..

Ok, a "tűz balf.szokkal" nem tudok mit kezdeni. Nyertél. Kell egy rendszer ahol egész magyarországi lakosság be tudja adni eccccerre a bevallást, vagy jóváhagyatnai na ....

Elég sok cég meg tudja ezt ugrani. Mondjuk ők a piacról élnek, ha nem ugorják meg a lécet, hogy minden koncertre be tudják engedni a népet, akkor ki vannak baszva és jön egy másik cég, amelyik meg tudja oldani a feladatot. De mi a NAV-ot és a NISZ-t nem tudjuk kibaszni és ezt ők is tudják.

10 millió magyar ember adja be az uccsó napon az igénylést és ezt kezelje le az állami rendszer, de már most!!! Mert hát miért nem ?

De tényleg, miért nem? Minden adott hozzá, vannak olyan állami beszállítók, akik még akár kicsit értenek is hozzá.

A Fenti projekted is kezel ekkora ügyfélkört nem ? nem ? nem.

Volt olyan, percenként volt 10-16 millió request, oszt? Amúgy - for info - az ÁNYK közvetlen ügyfélkapus feltöltésének a szerver oldalát én írtam meg immár 12 éve, azóta sincs rá panasz, bár nem auto-scaling, viszont hatékony.

vicc..

Az.

Az -> akkor jelentkezz hozzájuk és csináld meg nekik .... hiszen te már letudtad ezt 10millióval ..

Mint írtam, voltam már ott és nem akarok oda menni többé... azt is csak partizánakcióval aknamunkában tudtam megoldani, hogy az ÁNYK-ból való közvetlen feltöltés menjen... az a helyzet, hogy sok a balfasz az ilyen helyeken. :D

Mi lett volna az alternatíva? Nyomtasd ki, írd alá, szkenneld be, és töltsd fel a jpg-t? :)

Mondjuk sokat segített volna, szerintem, ha az online üzletág vezetőjének lett volna számítógépe és úgy nagyjából lett volna fogalma arról, hogy mi is egy online rendszer. Szóval igen, a legfőbb tervezési szempont az volt, hogy "ahogy papíron". Anno kitalálták az elektronikus tértivevényt úgy, ahogy a posta csinálja: ha az állampolgár nem veszi át öt munkanapon belül, akkor a küldemény visszamegy a feladónak és beáll a kézbesítési vélelem. Na, ugyanezt akarták megvalósítani egy 7/24 rendszerben, természetesen a hivatal vissza kellett kapja a PDF-et és az állampolgár csak a PDF hűlt helyét kellett lássa. És ha nem kért opt-in email értesítőt és nem nézte legalább öt naponta a tárhelyét, akkor halvány fogalma se volt róla, hogy jogilag kb. átvett egy hivatalos doksit. Ó, mennyi ilyen szarság volt.

akkor jelentkezz hozzájuk és csináld meg nekik

Szép is lenne, ha a usernek kellene mindenhova elmenni alkalmazottnak, ha valahol nem képesek egy ilyen service-t összerakni. :)

De tudod mit, ezen ne múljon semmi, privátban jelentkezhetnek a komoly érdeklődők, napidíj megjelölésével.

Nyilván általánosságban érdekelt csak, de ha azt mondod, hogy 10+ év után erre is kiterjed a szerződésed, ráadásul minősített adat, hogy mi a hatékony benne, hát... OK.

Többször nem kívánok olyan munkakörben dolgozni, amelynek része ez az átvilágítás, illetve az állami "szervekkel" való bárminemű kapcsolattartás.

Nyilván általánosságban érdekelt csak, de ha azt mondod, hogy 10+ év után erre is kiterjed a szerződésed, ráadásul minősített adat, hogy mi a hatékony benne, hát... OK.

Általánosságban egy WebService, mögötte több queue és pár EJB, ami beleszórja a megfelelő helyekre, aztán, ha lassulna a hátsója, akkor a queue gyűjti a különböző fázisokban lévő cuccokat és majd kidolgozza onnan, megfelelő throttling paraméterekkel. Az egész alapvetően arra van kitalálva, hogy kurva nagy forgalmat elbír, aztán majd elrendezi hátul aszinkron... ez olyan 1000-2000 tps körül tudott egy akkori átlagos gépen. Most várom a TEK-et... :D

Többször nem kívánok olyan munkakörben dolgozni, amelynek része ez az átvilágítás, illetve az állami "szervekkel" való bárminemű kapcsolattartás.

Én se... :D

Végülis, 2011-ben hagytam ott az egészet, utolsó munkám volt, hogy kiment élesbe queue alapon aszinkron, bármi is történhetett azóta... viszont máig meséljük, amikor jött be valaki örömmel, hogy sikerült elérni a frontend-en a százvalamennyi feltöltést percenként, én meg mondtam, hogy WS interfészen most tartok 70 ezernél percenként és van még mozgástér javítani... kicsit több mint 2000 tps volt a teteje tesztrendszeren (120+ ezer per perc), soha még csak a közelébe sem járt emlékem szerint a terhelés. Na, akkor nem is büszkélkedek vele tovább, ha nem ez van kinn... :D

Szerintem az eszja kifejezetten jól meg van csinálva, simán látszik hogy a frontend jól skálázódik és amúgy csak beszórja valahova hátra a beadott bevallást.
A KAÜ egy határ szar, de az se szokott elesni. Most valamiért elesett, ennyi a történet. 

Ezek mind totál független szálon futó feladatok, még monolitikus architektúrán is triviális skálázni. 
Microservice-ben meg pláne, simán stateless az egész, valami queue-ba bedobja hátra és kész.
Nem kell túlpörögni, nem kicsi a felhő, nincs alulméretezve semmi. Valami belső balfaszkodás történt, láttunk már ilyet.

Gábriel Ákos

Kaü-t nem tudom hogy működik, de a nav oldalai igen, autoscale, microservice, és bevallási időszakban mindig fokozott készenlét van az üzemeltetésen, és előtte már napokkal buhera moratórium. (semmihez nem szabad nyúlni, semmit nem lehet módosítani csak ha kritikus hiba van.)

-42-

"Magyarázza már el nekem a sok "Pató Pál Úr" (hogy úgy trey-es legyek) hogy mi a francnak várt az utolsó napig ezzel az egésszel ?? Előtte egy nappal leadod semmi gondod nem lett volna."

Akinek befizetendő adó "jött ki", azt még meg tudom érteni, hogy a végsőkig kitolja a fizetési határidőt, akinek viszont visszajár az adójából, azt nagyon nem...

Szerkesztve: 2023. 05. 23., k – 10:31

Szerintem itt mindkét fél bőven hibás.

Az állami IT is, amiért képtelen megoldani egy olyan IT feladatot, amit gyakorlatilag bármelyik cég a kkv-tól a multiig töredék forrásokból meg tud oldani.

De azért a userért sem fogok könnyeket hullatni, aki május 22. este akarja leadni a bevallását, amikor minden évben ugyanaz a műsor az utolsó pillanatban, még akkor is, amikor ügyfélkapu helyett éjjelnappali postára mentek.

Pató Pál urak ebben az évben is torokra vették? :D

trey @ gépház

Már csak azon röhögök, végigfutva ezt az egészet, hogy még mindig vannak olyan balfaszok - itt és a TV-ben is (láttam ám! ;) - amelyek azt szajkózzák, hogy a Pató Pál úr balfaszok érdekében Barba Papa jellegű (furcsa módon nyúúúlik testeee) rendszert kellene építeni, ami az utolsó napokon szétskálázódik a balfaszok érdekében :D :D :D

A szétskálázódást költségét meg fizesse mindenki közpénzből ... :D :D :D

Egy lófaszt, mama! Oda kell baszni a bírságot a lusta disznóknak, aztán majd megtanulják, hogy nem hagynak mindent az utolsó pillanatra.

trey @ gépház

A felhő=egy rakat számítógép (CPU, RAM, storage, stb. mind felülről korlátos mennyiségben), amin n darab szolgáltatás osztozkodik. Nem azt jelenti a cloud, hogy tetszőlegesen rugalmas erőforrás áll rendelkezésre, hanem azt, hogy adott erőforrásból lehet gazdálkodni.

Rendelkezésre álló összes virtuális számítási és tárolási kapacitás:

PROCESSZOR                ~ 5 300 db        vCPU

MEMORIA                     ~ 36 000 GB     vRAM

TÁRHELY                      ~ 450 TB          vHDD

MENTÉS/ARCHIVÁLÁS   ~ 2 500 TB       szalag

Nem azt jelenti a cloud, hogy tetszőlegesen rugalmas erőforrás áll rendelkezésre,

Pedig az összes fejlesztőnk meg egy csomó hozzá nem értő azt hiszi :D :D :D Hogy a felhő az egy olyan valami, ami végtelen, csak állítgatni kell rajta a CPU-k számát, a memóriát csúszkán húzogatni a végtelenbe és tovább ... :D :D :D

trey @ gépház

Attol fugg honnan jonnek. Pl telco cloud vilagaban egeszen mas modon degeneralt gondolkodas van. Ott pontosan annyi CPU es memoria van, amennyi a production hasznalatra elore excel tablaban ki van szamolva.

Remek volt, amikor lehetett kikukazni a cloudnative-es, in-service, rolling, blue-green, image-based upgrade megoldasokat, es visszaganyolni a leheto leg-legacybb in-place upgrade modszerekre, mert upgrade kozben is koppra ki van allokalva minden eroforras, nem tudsz uj VM-et inditani.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ja, persze, csak azokban a felhőkben a csúszka húzogatásával pörögnek a dollárok is ám felfelé, a végtelenbe és tovább! Megint egy, a laikusok számára annyira nem ismert tény, egészen addig, amíg az első számla meg nem érkezik :D Akkor szokott ám lenni nagy elképedés, hogy "hát ez meg miiiiii?!?"

:D

trey @ gépház

Van egyébként tapasztalat ilyen felhőt használó kliensek kiszolgálásában? Mert az átlagos igénylő valamint az átlagos erőforrás felhasználás megállapítása rövid, közép és hosszútávon elkerülhetetlen. Egy részük azért mert a beruházás időigényes, sok esetben nem saját ingatlanon történik, az energia betáp is érdekes kérdés, valamint a környezeti terhelés egyéb mértéke.

Szóval az átlagos "felhő adatközpont" nem csak úgy "erre volt lóvé" alapon épül, hanem tervezetten. Ebből van tervezve a fizetendő ár is. Utána szokott jönni, hogy esetleg erre most nincs lóvé.

Valamint általánosan nem a maximálisan elérhető erőforrás hiánya a probléma, hanem az adott időben elérhető. Itt azonban nem az egyidejű felhasználás általában a gond, hanem az, hogy a felskálázódás időt vesz igénybe (míg a kívánt erőforrás rendelkezésre áll, illetve az adott ad-hoc network/firewall konfiguráció beállításra kerül).

Elég gyakoriak az ilyen DC-k ahol nem csak a frissítésre elegendő terület áll rendelkezésre, hanem a terület nagy része üresen kong, a kihasználható betáp mennyiségének sokszorosa áll rendelkezésre. Az sem ritka hogy van hideg hw. 

Szóval ez csak tervezés és üzemeltetés kérdése.

Amikor meg lefelé húzod a csúszkát, akkor meg nem pörögnek felfelé a dollárok, nahát!

Csak halkan jegyzem meg, hogy az év nagyobb részében nincs SZJA-bevallás, egészen nyugodtan nulla (közeli) állapotra is be lehet állítani a csúszkákat.

Nem a szálat kellene elolvasni, hanem valami értelmes helyre kellene elmenned dolgozni, mert minden jel szerint nem láttál még értelmes helyet: ott ülsz nulla kilométeres korod óta egy éves 2-3 milliárd forgalmú KKV-ben és azt hiszed, hogy mindent is láttál és mindent is tudsz, pedig dehogy láttál.

Ez amugy pl AWS-ben biztosan nincs igy. Uj account alapbol nagyon kis quota-val indul. Egy reszet tudod a limiteknek allitani, de a nagyobb valtoztatasokhoz es bizonyos resource tipusokhoz support ticketet kell nyitnod. Amig nem fizettel egyetlen szamlat sem (vagy nem joinolod be valami meglevo nagy ceges org-ba, kozos szamlazasra az accountot), addig Kumar-ek nem fogjak automatikusan approvolni a limit noveleseket.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Na most akkor az hogy az AWS Singapore location-jében fel tudsz szabadítani 40PB gp2-es storage-t (mert ennyit azelőtt elfoglaltál és fizettél) mit jelent?
Egyfelől nézve azt jelenti hogy van mondjuk 100PB storage (tehát valóban de jure nem végtelen).
De facto meg a legtöbb usernek végtelen mert ennek még az ezrelékéig sem jut.

Gábriel Ákos

Nem 100%-ban van kitöltve, de attól még a skálázhatóság nem végtelen, és arra is kell számolni, hogy _ha_ skálázódik, akkor mi az, ami _nem_ skálázódhat fölfelé, illetve mi az, amitől szükség szerint el lehet venni erőforrást. És ha 3 rendszer van adott infrán, akkor relative egyszerű a matek, ha meg 130, akkor azért meglehetősen bonyolulttá válik a dolog...

És ha 3 rendszer van adott infrán, akkor relative egyszerű a matek, ha meg 130, akkor azért meglehetősen bonyolulttá válik a dolog...

Igazából pont fordítva van: amíg 3 rendszer van, addig bonyolult, amikor meg 130, akkor sokkal egyszerűbb az allokáció, sokkal könnyebb prioritásokat felállítani és sokkal nagyobb pool osztható el sokkal egyszerűbben. Van amúgy ezen a téren tapasztalatod?

A szétskálázódást költségét meg fizesse mindenki közpénzből ... :D :D :D

Amúgy olcsóbb lenne, ráadásul jóval olcsóbb, mert nem kellene egy olyan rendszert egész évben fenntartani, ami elviseli az utolsó napi terhelés 70-90 százalékát. Anno, ugye, a mo.hu tervezési szempontja az volt hardver, szoftver, licenc és minden szempontból, hogy elvigye ezt a terhelést, az év 365 napjából ~340 napján meg ott malmoztak a hardverek és a licencdíjak. Ehelyett az adaptive auto-scaling arról szólna, hogy egy hardver pool-ból tudna venni erőforrást ezen a 25 jeles napon és a többi esetben meg elmenne az egész kóceráj egy 10 éves kissé beteg vason is.

Tapasztalatom szerint a old-school balfaszok értelme ezt sajnos nem tudja átfogni.

Ja, majd elhiszem, ha látom a rendszertervet, meg a büdzsét. Addig meg lehet lózungokat pufogtatni, meg okosnak látszani a TV-ben.

Megmutatnád a rendszertervet és a büdzsét, ami szerint a szétskálázódás drágább, mint a legnagyobb terhelésre méretezett on-prem? Mert ha nincs nálad ilyen, akkor kuss van, ugyanúgy, nemde?

Amúgy meg egyrészt kettőnk közül én dolgoztam a mo.hu portálon, a KAÜ elődjén, az ÁNYK integráción; másrészt kettőn közül én jelenleg is legacy on-prem rendszerek migrációjával foglalkozom, te meg nem. De persze azt hiszel, amit akarsz, csak egyre szánalmasabb.

Egy lófaszt, mama! Oda kell baszni a bírságot a lusta disznóknak, aztán majd megtanulják, hogy nem hagynak mindent az utolsó pillanatra.

Egyébként ezt kifejtenéd kettő bővített mondatban, hogy ha május 20 a határidő, akkor kit mikor és mire büntetnél, ha mikor tölti fel? Szerintem ezt te annyira gondoltad át, mint az elvtársaid az e-tértivevényt.

Rendszerterv, büdzsé. Benne a szakértő urak tiszteletdíjával.

Pont ezt szeretném látni tőled, hogy drágább lenne egy adaptive auto-scaling rendszer. Nyilván van előtted rendszerterv és büdzsé hozzá, mo.hu, KAÜ és egyéb rendszerek kapcsán.

Ja, várj, lófasz nincs előtted, a témát is csak messziről ugatod, de határozott véleményed az van.

Tehát, majd ha lesz valamid, gyere vissza. Addig meg vetíts itt a plebsnek, ahogy szoktad. :D

Oké, akkor ezt te is szívleld meg: ha nincs semmid, akkor ne állíts semmit a témában, mert csak vetítesz a plebs-nek, ahogy szoktad. Mert még mindig ott tartunk, hogy nekem végtelenszer több közöm volt ezekhez a rendszerekhez, mint neked. És nagyságrendekkel több közöm van az adaptive auto-scaling rendszerekhez, mint neked. De azért próbálsz vetíteni.

tl;dr:

Azért álságos többek közt megint terelni ezzel a Barba Papa rendszerrel, mert a HUP fórum a tanúja annak, hogy a balfaszok ugyanezt csinálták a postán is, amikor ott adták fel a bevallásukat. Utolsó nap éjfél előtt szédölögtek be.

Felesleges itt a rendszerre mutogatni. Pontosan tudja mindenki, hogy van egy tróger réteg, ami az adóbevallást, a cégnél a papírokat és mindent, ami határidős az utolsó pillanatra hagyja, majd amikor emiatt a Pató Pálozás miatt beszopja, mutogat mindenre és mindenkire saját magán kívül.

A bullshitekedet nyugodtan megtarthatod, én az autoscalebullshit nélküli rendszeren is mindig el tudtam intézni azt, amit szerettem volna. Mostanában meg vagyok akkora úr, hogy ezzel a könyvelőm foglalkozik.

🤷‍♂️

trey @ gépház

Azért álságos többek közt megint terelni ezzel a Barba Papa rendszerrel, mert a HUP fórum a tanúja annak, hogy a balfaszok ugyanezt csinálták a postán is, amikor ott adták fel a bevallásukat. Utolsó nap éjfél előtt szédölögtek be.

Oszt? Cégek ezrei képesek ezt lekezelni, egyrészt, mert üzleti érdekük, másrészt meg olcsóbb, ha a különféle rendszerek egy shared pool-ból kapnak erőforrást, amikor szükségük van rá.

Pontosan tudja mindenki, hogy van egy tróger réteg, [...]

Így van: az állami IT és csatolmányai ez a tróger réteg.

A bullshitekedet nyugodtan megtarthatod, én az autoscalebullshit nélküli rendszeren is mindig el tudtam intézni azt, amit szerettem volna. Mostanában meg vagyok akkora úr, hogy ezzel a könyvelőm foglalkozik.

Oszt? Ha mindenki pont úgy tenne, mint te, akkor az első nap omlana össze a szar (amúgy tipikusan az első napon is meg szokott rogyni).

A posták számát is Barba Papa módra kellett volna nyújtani. A meghosszabbított nyitvatartásból fakadó költségeket (túlórapénz kifizetése) meg fizessük mi. Nem. A megoldás, hogy menjen mindegyik Pató Pál a picsába. Egy forintot nem költenék erre pluszban.

Május 20-ra beért a bevallás? Helyes. Nem ért be? Nesze neked, itt egy bírság. Majd beér legközelebb időben.

trey @ gépház

A posták számát is Barba Papa módra kellett volna nyújtani. A meghosszabbított nyitvatartásból fakadó költségeket (túlórapénz kifizetése) meg fizessük mi. Nem. A megoldás, hogy menjen mindegyik Pató Pál a picsába. Egy forintot nem költenék erre pluszban.

Pont ezért lett elektronikus rendszer. Mert az nyújtható. Nem mostanában találták ki a skálázhatóságot, mostanában lett sokkal egyszerűbb.

Május 20-ra beért a bevallás? Helyes. Nem ért be? Nesze neked, itt egy bírság. Majd beér legközelebb időben.

Látod? Akkor május 20-ig biztosítani kell a rendszer rendelkezésre állását és akkor be fog érni a bevallás. Egyszerű ez.

Még mindig nem láttam a jelenlegi rendszer átállítását skálázó rendszerre való átállításának rendszertervét és költségeit. A levegőbe beszélsz addig, amíg ezt nem tetted le az asztalra.

Addig pedig, amíg azon dolgozol (majd jövőre visszatértünk rá) menjen csak a büntetés a balfaszoknak.

trey @ gépház

Még mindig nem láttam a jelenlegi rendszer átállítását skálázó rendszerre való átállításának rendszertervét és költségeit. A levegőbe beszélsz addig, amíg ezt nem tetted le az asztalra.

Tőled se láttam semmit, tehát a levegőbe beszélsz... :D

Mint írtam, nekem végtelenszer több közöm van hozzá, mert még mindig fut olyan szolgáltatás, amit konkrétan én írtam. Te meg csak a levegőbe beszélsz és terelsz, mert egészen pontosan nulla rálátásod van ezekre a rendszerekre.

Nekem nem is kell. Te tettél egy állítást, miszerint a jelenlegi rendszert olcsóbban lehetne üzemeltetni. Kérem a ráfordítást, rendszertervet ami után ez az állításod megállja a helyét.

Ha mi ilyen lózungokkal mennénk ki a cégekhez, amiket te itt belengetsz, tervek, költségvetés nélkül, a portáig nem jutnánk. Szóval, ne add itt elő a hülyeséget, csak pont annyit kérek, amit egy ilyen átállás előkészítésekor bármilyen döntéshozó kérne. Add elő a számokat.

trey @ gépház

Nekem nem is kell. Te tettél egy állítást, miszerint a jelenlegi rendszert olcsóbban lehetne üzemeltetni. Kérem a ráfordítást, rendszertervet ami után ez az állításod megállja a helyét.

Nem, te tettél egy állítást, hogy drágább lenne: "A szétskálázódást költségét meg fizesse mindenki közpénzből ... :D :D :D"

Azóta is várom a rendszertervet és büdzsét, ami alapján ezt állítottad. De te csak terelsz.

Ha mi ilyen lózungokkal mennénk ki a cégekhez, amiket te itt belengetsz, tervek, költségvetés nélkül, a portáig nem jutnánk. Szóval, ne add itt elő a hülyeséget, csak pont annyit kérek, amit egy ilyen átállás előkészítésekor bármilyen döntéshozó kérne. Add elő a számokat.

Pont ilyen lózungokkal mész... a szakmai térképed fehér foltjait egyszerűen hangerővel pótlod. :D

Nem, te tettél egy állítást, hogy drágább lenne: "A szétskálázódást költségét meg fizesse mindenki közpénzből ... :D :D :D"

Ááá, Dr. Frankó már arra céloz, hogy nem is kell ráfordítani semmit! :D :D :D Szerinted a jelenlegi rendszer átállítása 0 forintból megoldható? Egyre érdekesebb. Figyelek!

Pont ilyen lózungokkal mész... a szakmai térképed fehér foltjait egyszerűen hangerővel pótlod. :D

Barátom, napi szinten készítek a kollégáimmal árajánlatokat a TOP100 cégeknek, idestova 25 éve. Nekem akarod elmesélni, hogy mi merre hány méter? 

Lesz egy összeg, vagy hagyjam a picsába és a balfaszokon, akik 20 éve még a postára nem értek oda időben, most meg nem tudnak időben bevallani egy online rendszeren, jöjjek vissza röhögni jövőre is?

trey @ gépház

Ááá, Dr. Frankó már arra céloz, hogy nem is kell ráfordítani semmit! :D :D :D Szerinted a jelenlegi rendszer átállítása 0 forintból megoldható? Egyre érdekesebb. Figyelek!

Ááá, Dr. trey nem tud fogalmazni és most terel, szokás szerint. Szóval hol a rendszerterv és büdzsé? Ja, hogy levegőbe beszélsz, szokás szerint? Hát igen.

Barátom, napi szinten készítek a kollégáimmal árajánlatokat a TOP100 cégeknek, idestova 25 éve. Nekem akarod elmesélni, hogy mi merre hány méter? 

Hát, vasra mindig is szükség volt, a middleware és a feletti rész meg nem az erősséged, auto scaling rendszert pedig nem is láttál érdemben, hogy is adnál róla árajánlatot... igen, neked akarom elmesélni, hogy mi merre hány méter, mert be vagy szűkülve egy piaci szegmensbe és azt hiszed, hogy láttál mindent.

Majd alkalomadtán add meg az elérhetőségét ennek a 0 forintért dolgozó csoportnak, amelyik az átállítást, oktatást,bevezetést, dokumentálást stb. (TCO-ról sose hallott Frankónak) ingyen végzi, mert lenne számukra megrendelésem! :D :D :D

trey @ gépház

Széchenyinek hívják minden ilyen remekmű oldalán ott az infoblokkja a jobb alsó vagy jobb felső sarokban. :D 

Az egyik ilyen szakrendszer remekmű kau integrációját úgy sikerült meglépni, hogy a kau auth végig angolul kommunikál (azt se tudtam, hogy tud magyaron kívül más nyelven :)). Gondolom a tesztelésre már Széchenyinek se futotta. :D

Levezetem neked, mert megint játszod az ostobát:

A jelenlegi rendszernek volt egy költsége, amit az adófizetők kifizettek.

Te szeretnéd ezt átalakíttatni, ingyen senki sem fogja, tehát drágább lesz ugyanaz a funkcionalitás az adófizetőknek, csak azért, mert néhány balfasz nem képes időben elvégezni a feladatát.

trey @ gépház

Nem, te terelsz.

tehát drágább lesz ugyanaz a funkcionalitás az adófizetőknek

Tehát szerinted egy adaptive auto-scaling rendszer TCO-ja drágább? Adnál rendszertervet és költségvetést az állításod mellé? Ha nincs ilyened, akkor írj vagy kussolj, kérlek, a saját szabályaid alapján.

ROTFL, összekeversz valami csicskásoddal. :D Én várom tőled a számot, hogy hogyan lesz olcsóbb az üzemeltetése az adófizetők számára annak a rendszernek, amit te itt át szeretnél alakíttatni egy olyan vágyálmod kedvéért, hogy ha autoscaling lesz, akkor majd mindenki határidőre bevall. Mert - lássuk be - ez megint egy Frankói wishful thinkig / pipedream, amire semmi garancia nincs.

:D

trey @ gépház

Sokféleképpen lehet olcsóbb:

  1. a mostani kézimunkázás mellett jóval nagyobb fokú automatizálással (ide értve az automatikus skálázást is)
  2. az "on-premise" elvárás -akár részleges, bizonyos, akár erre speciálisan felkészített komponensekkel- puhításával
  3. a mostani erőforrások jobb kihasználásával (a nap 99%-ában unatkozó gépek bevonása)
  4. olcsóbb (nem licencdíjas) technológiák használatával
  5. hatékonyabb szoftverekkel (most komolyan, hány egyidejű felhasználóra kell készülni adóbevallási időszakban egy négymilliós munkaerőpiacon?)
  6. stb

Nincs. Ahogy az sincs ingyen, hogy 7/24 ott van a rendszer alatt vas, áram, hely, licenc, egyéb kb. évente egy nap csúcsterhelésére méretezve és az év többi napján meg semmi dolga. Csak vannak azok, akik ilyenkor azt mondják, hogy ez 0 forint, mert már megvan, pedig kurvára nem 0 forint.

Azaz az átalakításnak van költsége, amit -kértem- vess össze azzal a forintban kifejezhető veszteséggel, amit a kaü (vagy más) 05.20-a környéki köhögése okoz, illetve okozott. Utána ennek a két számnak az egymáshoz való viszonya alapján lehet tovább gondolkodni... De ezt is írtam már...

Nem a köhögés nélküli üzemen lehet spórolni, hanem azon, hogy békeidőben alig kér enni, nem kell neki áram, vas, szoftver, licenc, egyebek és főleg azon, hogy ehhez nem kellenek tolológusok és egyéb megfigyelők, akik a vasakat tologatják és a gombokat nyomogatják, hanem automatikus az egész. Amúgy meg odatehetnénk könyvelői óradíjakat kötbérként, hogy nem tudja beküldeni a bevallást és vár, hogy beküldhesse...

Te állítottál folytatólagosan olyat, hogy egy adaptive auto-scaling rendszer TCO több, mint az, ami most van, csak úgy a levegőbe.

Röviden: 25 éve ugyanott dolgozó, magyar Top100 listán lévő pár cégnek vasas árajánlatot adó trey mondhat bármit alátámasztás nélkül bármiről is, mindenki más meg adjon komplett rendszertervet költségvetéssel, hogy nem így van. Na, ezen csak röhögni lehet.

:D :D :D

Nézzük egyszerűbben... van n darab rendszer, ami jelenleg x peták/hó üzemeltetési költséggel zakatol. Ennek a (vagy terhelés, vagy sem, ahogy korábban írtad) hibája az adóbevallások kapcsán okozott 2-3 napos csúszást, illetve egyéb rendszerek elérhetőségében is adódtak fennakadások. Kéretik ezeket a hatásokat petákban megadni, hogy mennyibe kerültek, majd összevetni azzal, hogy az n darab rendszer (nem csak a kaü) autoscaling kapcsán szükséges módosítása/átalakítása (tervezés, tesztelés, éles implementáció, dokumentálás, oktatás, stb.) mennyibe kerül, illetve az n darab rendszer üzemeltetése a későbbiekben mennyivel fog eltérni a mostani x peták/hó összegtől.

Ha és amennyiben a mostani probléma által generált kiesés/lassulás/késedelem költsége több, mint az n darab rendszer átalakításának a költsége, _és_ a TCO sem ugrik meg jelentősen, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy a skálázódáson ilyen mértékben módosítsanak/átalakítsák a kaü-t illetve a kapcsolódó/adott infrastruktúrán futó rendszereket.
 

"Oszt? Ha mindenki pont úgy tenne, mint te, akkor az első nap omlana össze a szar (amúgy tipikusan az első napon is meg szokott rogyni)."

Hmmm... Korábban meg azt írtad, hogy: "túl korai balfaszok miatt az első nap kb. 10-15 százalék beküldi" - nem tudom, de az adófizetők 10-15%-ának megfelelő terhelésváltozás nem igazán jelentős, mármint a KAÜ szempontjából - nem igazán láttam sem idén, sem korábban, hogy az eSZJA tárgyévi "nyitása" környékén lett volna hűdenagy rotty a kaü kapcsán - az ugyanis "vitte volna" magával a mohu-t meg úgy mindent, ami kaü-t használ, és ilyen hír/infó/alert nem volt...

Egyébként ha mindenki úgy tenne, mint trey vagy mások, akik képesek gondolkodni picit, akkor nem lenne gond, mert nem az elején, nem az utolsó napokban, hanem a bevallás leadására rendelkezésre álló időszakban valamikor adná le mindenki a bevallását, ahogy belefér az idejébe. Csak a patópálbalfaszok hozzászoktak ahhoz, hogy minden ráér az utolsó pillanatban...

Hmmm... Korábban meg azt írtad, hogy: "túl korai balfaszok miatt az első nap kb. 10-15 százalék beküldi" - nem tudom, de az adófizetők 10-15%-ának megfelelő terhelésváltozás nem igazán jelentős, mármint a KAÜ szempontjából - nem igazán láttam sem idén, sem korábban, hogy az eSZJA tárgyévi "nyitása" környékén lett volna hűdenagy rotty a kaü kapcsán - az ugyanis "vitte volna" magával a mohu-t meg úgy mindent, ami kaü-t használ, és ilyen hír/infó/alert nem volt...

Nem pont a KAÜ-re mondtam ezt, hanem teljesen általánosságban. Amúgy érzésre nem a terhelés miatt omlott össze a KAÜ, mert faék egyszerű service, hanem valami egyéb elbaszástól, amit ráfogtak a terhelésre. Majd megkérdezem, hátha elmondják csöndben és halkan, de nem tőlük hallottam módon... :D

Egyébként ha mindenki úgy tenne, mint trey vagy mások, akik képesek gondolkodni picit, akkor nem lenne gond, mert nem az elején, nem az utolsó napokban, hanem a bevallás leadására rendelkezésre álló időszakban valamikor adná le mindenki a bevallását, ahogy belefér az idejébe. Csak a patópálbalfaszok hozzászoktak ahhoz, hogy minden ráér az utolsó pillanatban...

Hát ez nem ilyen egyszerű, trey se pőre racionalitásból csinálja azt, amit, nincs mögötte egy algoritmus, ami megmondja, hogy mikor kell bevallást beküldeni, belőle is tömegek vannak, csak kisebb tömegek, amelyek kisebb problémát okoznak. Ha ő lenne a többség, akkor az elején lenne ilyen összeomlás és nem a végén. Olyan nem volt, nincs és nem is lesz, hogy egy tömeg X és Y dátum közötti ügyintézés esetén egyenletesen elosztja a terhelést ösztönösen és önként, külső szervezőerő nélkül.

Továbbra is azt mondom, hogy a terhelési profil ismert, olcsóbb is lenne az auto-scaling, csak döntéshozó pozícióban sok helyen ilyen fizikai szerver-tolológus trey-félék vannak, a middleware részhez nem értenek, ha értenek is, azt is minimum egy évtizedes lemaradással. Akik meg értenek ehhez a területhez, azokból nagyon-nagyon kevés van, olyan projektre mennek el dolgozni, ahol nem kell ilyen trey-féle emberekkel iszap birkózni napi szinten, ezért lesznek faszán működő rendszerek és lesznek ilyen legacy dinoszauruszok.

Persze, lehet mondani, hogy ez a Kubernetes, konténerizáció és rendszert komolyan bántó tesztelések mind csak talmi csillogás, de akkor kellene valami logikus magyarázat arra, hogy ez az adaptive auto-scaling és társai miért működnek röccenésmentesen és olcsóbban, míg a legacy dinoszaurusz pedig esik-kel-dől, változatos behatásokra és nyeli a pénz (lásd a KOF 20 milliárd forintja).

"Amúgy érzésre nem a terhelés miatt omlott össze a KAÜ, mert faék egyszerű service, hanem valami egyéb elbaszástól, amit ráfogtak a terhelésre." - Akkor meg mit mantrázod azt, hogy bezzeghaautoscaling lenne...?

"Olyan nem volt, nincs és nem is lesz, hogy egy tömeg X és Y dátum közötti ügyintézés esetén egyenletesen elosztja a terhelést ösztönösen és önként, külső szervezőerő nélkül." - Egyenletesebben el lehetne osztani, és akik ésszel élnek, azok adják azt a tömeget, akik az eSZJA nyitása után pár nappal kezdődően május 10-15-tel bezárólag beadják a bevallásukat.
Sajnos a patópálbalfaszokra valóban nem hat csak a saller meg a koki, de ne rájuk kelljen már mindent méretezni, mert a világ erőforrása nem lenne elég hozzá - ahogy a postai beküldéses időszakban a posták kapacitása sem volt gyakorlatilag elegendő...

E szerint nem konkrétan a KAÜ omlott össze hanem egy háttér rendszer ami magával rántotta a KAÜ szolgáltatást is.
https://magyarorszag.hu/szuf_hirek_uzemeltetes

Szóval lehet itt okoskodni meg verni a nyálat, de az igazság az hogy fingunk nincs mi hogy működik.
Az meg hogy itt látatlanban egyesek megmondják a tutit hogy mit hogy kell hát nem tudom mekkora ego kell ehhez...

Te is 10+ éve dolgoztál valahol csináltál valamit és még mindig úton útfélen ezt hozod fel, szerintem már igazán elengedhetnéd nem hinném hogy az akkori tapasztalataid ma is relevánsak lennének.
Halkan jegyzem meg 10+ éve még szarabb volt ez az egész amikor még te is része voltál. :)

https://magyarorszag.hu/szuf_hirek_uzemeltetes

Ezek a leírások igen messze vannak attól, hogy bármi is kiderüljön, hogy mi is történt. :D

Te is 10+ éve dolgoztál valahol csináltál valamit és még mindig úton útfélen ezt hozod fel, szerintem már igazán elengedhetnéd nem hinném hogy az akkori tapasztalataid ma is relevánsak lennének.

Jajj, vannak azért még, akik mesélnek néha-néha, nem vakon repülök... :D

Halkan jegyzem meg 10+ éve még szarabb volt ez az egész amikor még te is része voltál. :)

Ahja, egy szarkupac volt, teljesen egyetértek, órákig tudnám sorolni, hogy mi minden volt szarul-faszul és hibásan megírva és/vagy üzemeltetve, amit nem hagytak megjavítani és alapvetően ezért jöttem el és azóta igen erősen megválogatom, hogy hova megyek dolgozni...

Vegyük észre hogy senki nem mutogatott senkire, az adóhivatal önállóan módosította a határidőt nem is egyszer hanem kétszer.
Nyilván úgy érezték hogy nem lenne célszerű keménykedni amikor a saját cuccuk rogyott meg és tette lehetetlenné a jogszerű teljesítést.

Az SZJA bevallást nagyjából áprilistól lehet értelmesen benyújtani ugyanis addigra szokott elkészülni az első értelmesen használható verzió.
Hogy miért az megint egy jó kérdés de úgy érzem nem az állampolgáron múlik.

Gábriel Ákos

Az állítás az volt, hogy a NAV maga hosszabbított, mert "amikor a saját cuccuk rogyott meg és tette lehetetlenné a jogszerű teljesítést."

A folyamat szempontjából a KAÜ a saját cuccuk, nem ment, nem lehetett emiatt beadni, ezért hosszabbítottak. Mindegy, hogy valójában kinek a fia-borja, és ennek a döntésnek a kontextusában az is mindegy, hogy egyébként vitt magával egy csomó minden mást is.

Folyamatilag a fél ország ide tartozik. De abban egészen biztos lehetsz, hogy a nav-osok is pont annyira szidják ilyenkor a társ szervet (nisz) mint mindenki más. Nem véletlen mondtam, hogy ha rajtuk múlna bottal nem piszkálnák.

Érdekes módon a kaü üzemeltető cég ilyenkor mindig lapít mint az a bizonyos a fűben... ;)

-42-

Innen nézve igen, onnan nézve viszont nem mindegy, hogy a kaü, ami "közös ló" a govhu-s dolgok "előtt", vagy a NAV saját cucca az, ami nem bírt a forgalommal. Az, hogy emiatt a NAV, mint jogalkalmazó a rendelkezésére álló felhatalmazással élve a bevallás leadásának a határidejét kitolta, az teljesen korrekt - az már más kérdés, hogy ez a határidő módosítás az 1%-os nyilatkozatokra ha minden igaz, nem került (első körben?) alkalmazásra...

Erre valami link, vagy ezt csak te találtad ki?

Csak azért, mert általában nem az rájuk a jellemző, hogy a balfaszoknak csak úgy engednék, hogy késsenek pár napot.

szerk, mert te is: ne már, szerinted tényleg azért csinálta a NAV, hogy ne kelljen neki büntetni? :D :D :D.

Szerintem sose hosszabbított a postán a határidőn túlra.

Meg egyébként se értem, hogy jön ez ide? A tények:

- nem ment

- a nav kitolta a határidőt

Te azt mondod, hogy az, hogy az "Nyilván úgy érezték hogy nem lenne célszerű keménykedni amikor a saját cuccuk rogyott meg és tette lehetetlenné a jogszerű teljesítést." nem igaz, ezt csak kitaláltuk. Cáfolni ugyan nem cáfolod, de előterjeszted a saját véleményed, hogy azért, "mert nem akart dolgozni a büntetésekkel", illetve mert "tisztában volt a balfaszokkal".

Hát, most erre mit lehet mondani. Nem, nem azért, ezt csak te találod ki. 1:1. Imho a tied ismerve a céget egyáltalán nem tűnik logikusabb érvnek. :)

Muahahahhaw:

https://www.szekesfehervar.hu/ma-ejfelig-lehet-postara-adni-a-szemelyi-…

Ma éjfélig lehet postára adni a személyi jövedelemadó bevallásokat. A várt űrlapoknak vasárnap csupán a fele érkezett meg, így a mai nap folyamán mintegy egymillió adóbevallás feladására lehet számítani. A Magyar Posta Rt. felkészült rohamra, ezért valamennyi postahivatal megerősített szolgálattal várja az adózókat. Az APEH ügyfélszolgálatok is este hat óráig várja az ügyfeleket.

2004-ből ^^^

A balfaszok mindig is léteztek, mindig is létezni fognak. Sőt, autoscaling ide vagy oda, akkor sem fognak időben bevallani. Mert egy TRÓGEREK.

trey @ gépház

A határidő a posták és hivatalok _rendes_ nyitvatartási ideje volt. HTH

És még mindig, hogy jön ez ahhoz, hogy most miért tolták ki?

Na, jó szándékos értetlenkedéssel nem foglalkozok. Vagy ha nem szándékos, kérj telefonos segítséget. 

trey @ gépház

Semmilyen érvet nem kívánok neked hozni, ugyanis nyomokban nem fedeztem fel benned egyszer sem, hogy lenne olyan állításom, amiben próbálnád megérteni az én oldalam. Egyetlen beszélgetésünkben sem.

Innentől kezdve én max. szórakozni járok rátok, amíg rá nem unok / nem jön jobb téma.

Ide majd visszatértek jövőre, 2 év múlva, 10 év múlva, mert pont itt fogunk tartani, ugyanis balfaszok mindig lesznek.

trey @ gépház

Semmilyen érvet nem kívánok neked hozni, ugyanis nyomokban nem fedeztem fel benned egyszer sem, hogy lenne olyan állításom, amiben próbálnád megérteni az én oldalam. Egyetlen beszélgetésünkben sem.

Érdekes, én sem. Pedig én ráadásul még szeretném is. Abban én egyébként teljesen egyetértek, hogy balfaszság ezt a végére hagyni, a postás időkben meg pláne ez volt, nem is vitattam ezt. Te vitattad, hogy nem azért tolta ki a NAV, mert megcsuklott a rendszerük, hanem a nemtom mi miatt. Igazából nem is értem, hogy mit vitatsz. Mármint tényleg. 

Postai feladáskor a benyújtás dátumaként a postabélyegző dátumát veszik figyelembe, azaz ha tárgynapon délután 4-kor bezár a posta, és csak másnap reggel nyit ki, akkor aznap 16:00-ig a postán tartózkodók küldeményei aznapi dátummal fognak elmenni. Ha 7*24-ben nyitva van a posta, akkor 0:00-kor _kell_ a bélyegzőt a következő napra állítani, de erről kérdezz meg egy ilyen helyen régóta dolgozó postai alkalmazottat, mert az elektronikus feldolgozás miatt már nem ők állítják a stemplit, hanem a postai rendszerben lévő dátum kerül a küldeményre/küldeménykísérő dokumentumra.

A jogszabályban megadott nap jelentése ha kezdő időpont, akkor adott napon 0:00-tól, ha záró időpont, akkor adott nap 24:00-ig terjedő időszakról beszélünk.
 

A balfaszok mindig is léteztek, mindig is létezni fognak. Sőt, autoscaling ide vagy oda, akkor sem fognak időben bevallani. Mert egy TRÓGEREK.

És szerinted ha nem esett volna arcra a rendszerük, akkor megengedték volna a trógereknek, hogy később adják be? 

Arra gondolok, hogy meg akarják úszni a bírságolással járó pluszmunkát.

:D :D :D

451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet 54. § (1) és:

2023.05.24.

• Az eSZJA portál 2023. május 24-én 0 óra és 1 óra között karbantartás miatt nem volt elérhető.

2023.05.23.

• A NAV Ügyfélportál (ÜPO) 2023. május 23-án 11 óra 10 perc és 12 óra 02 perc között technikai okok miatt nem volt elérhető.

2023.05.23.

• A Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatás technikai hibája miatt 2023. május 22-én 19 óra 45 perc és 2023. május 23-án 0 óra 6 perc között fennakadások voltak a belépéseknél az eBEV, ONYA, eSZJA, MOSS, OSS, eVÁM, ÜPO, VKAPU, ESZÁMLA, KNY, EKÁER, Online számla és a NAV-Mobil alkalmazás webes felületén.

Nem a nav-os rész esett el, hanem a kaü, amit nekik is kötelező használniuk. (halk megjegyzés: bottal nem piszkálnák ők sem ha nem lenne kötelező.)
Az egy másik kérdés, hogy nem egy nav-os rendszer rosszul viseli ha a mo.hu és authentikációk nem működnek. Nagyon sok async kommunikáció megy a háttérben amik használják és azok is megállnak.

Igen, össze vissza drótozások vannak egyesével kialakítva alulról :)

-42-

Igen, tudom... Ezek az összegányolások eredményezik például azt a nagyszerű dolgot, hogy a "tudásközpont" által üzemeltetett(?) e-epites motyót nem tudom használni (és meg sem tudják mondani, mikor lesz megoldva), mert ők csak a régi ügyfélkaput képesek kezelni... Szerencsére "csak" közműtérképet kellett volna megnézni, és ismerős segített...

látjátok. van befizetendő adó. van felajánlandó adó. gyurcsány lenne nem lenne. lenne helyette gender

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Tényleg, el is felejtettem kolléga! Akkor miért tanultunk erről gyermekgyógyászaton és pszichiátrián is olyan 2004-5 környékén? Régen jobb volt az oktatás? Orbán ezt is szétverte! (Hint: nem "gender" a magyar neve, csak a zokos újságíró baszott utánanézni, mikor elkezdtek erről cikkezni 1-2 éve)

Szerinted miért van az, hogy ezeket a témákat mindig azok hozzák fel, akiket elvileg a legkevésbé érdekel a téma?

Kiktől kellene hallanom erről az egészről: mocskos liberális kommunista bolsevik woke satöbbi.

Kiktől hallok erről rendszeren és kik akarnak erről a témáról beszélni: Fidesz szavazók.

WTF? De tényleg.

máskülönben sunyin befészkelődtök minden szarba. nézd meg a reklámokat, downkoros leszbi hájas négerekkel kell reklámozni, hogy fogadjam el. feszületre kell hugyozni a prájdon, be kell engedjem a fiút a női wcbe, meg engedjem a hülyéket versenyezni férfiként női szakaszban. rohadjon össze az összes, csináljon magának helyet, ahol tud baromkodni, minket hagyjanak békén. leszarnám én őket, de mindig idefurakodnak. fogadja el, hogy nem érdekel. akkor majd én is elfogadom. faszba harapott lofasz, mi

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Mégsem a jobbosokat foglalkoztatja nagyon, hogy Szájer buzi.

Vagy a diktátor fia.

Vagy Gulyás Gergely.

Vagy Varga Judit.

Miért van ez? Nem mindegy, hogy ki hogyan éli meg a gyönyört azzal, aki ebbe beleegyezett(és bele tudott egyezni!)? Miért van az, hogy engem nem érdekel, hogy ki hogy dug otthon? Miért kell tudjam, hogy a saját otthonaikban a többiek hogyan szoktak dugni? Mégsem annyira elfogadásról szól az elfogadás? Kicsit olyan érzésem van, hogy amikor a piros karika elkezdi magát zöld négyzetnek hívni és rosszul esik neki, mert ő szerinte ő nem piros karika. Te meg nem vagy elfogadó.

Mindenki! (Már várom, hogy mikor teszi ki Feri a képet egy táblával a nyakában, hogy én is buzi vagyok! :D )

 

btw teljesen mindegy, hogy ki a buzi, de ha nincs képe a facebookon a párjáról, akkor el lehet indítani ezt a stigmát, hogy a támogatóit elbizonytalanítsa. A politika ilyen, nincs mindenkinek gyomra hozzá. (stigma az, amit egy célcsoport annak gondol)

A kormánypártok felismerték, hogy nem jó a társadalomnak, ha sok a sérült nemi identitású ember, és felismerte azt is, hogy szavazatokat szerezhetnek maguknak, ha beszélnek róla. Továbbá a téma illeszkedik a kormánypártok nyugati – egyre inkább moslékká váló – társadalom kapcsán megfogalmazott kritikái közé. Természetesen megértem a fajtád viselkedését, hiszen a diskurzus és a kormánypárti szavazatok egyaránt titeket gyengítenek, de a demokrácia már csak ilyen.

:)

Miért, az ötvenes években talán tudták, hogy mifene a 'számítógép' (akkori szóval 'kompjúter')? Nem tudták, csak azt, hogy implörista gonoszság, mint a kokakóla, amitől védeni kell a szocializmust. (Aztán jött egy új brossúra, és divatos dolog lett, sőt egy időben a 'kibernetika' szó önmagában menővé tett bármilyen szöveget.)

aztán kiderült, hogy tényleg imperialista gonoszság. mindent tudnak rólad, azon manipulálnak, a gyerekeket függővé teszik a hülye szülők, mert baromságra használják. a koka kóla meg egyenesen okádék. be kéne tiltani, mint a kést.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Adományozós időszakban vagyok. Mondjuk pont tegnap gondoltam meg magam az adószámos 1% felajánlást illetően.