Hol érdemes most tőzsdézni?

Ősszel várhatóan tőzsdére megy a Tesla legnagyobb riválisának tartott Rivian; jó lenne "kicsiben" elindulni, azután nagyot "kaszálni", mint ahogy azt sokan a Teslával meg tudták tenni:-), és amiről én sajnos lemaradtam:(

A Revolut-ot néztem, nagyon jó az app, olcsó a szolgáltatás, DE! nem teljes körűen érhetők el az US-részvények, például alig van olyan IPO, amivel náluk kereskedni lehet. Amikor meg majd egyikkel-másikkal lehet, akkor már valószínűleg késő lesz beszállni.

A Robinhood-ot kihagynám, nem akarom "mérgezett egérként" csépelni a billentyűzetet, de még csak azt sem szeretném, hogy megcsapjon az idegeskedés szele. (Vagy anélkül nem megy?)

Tudtok valamit javasolni?

Hozzászólások

robinhoodod nem is lehet, csak amerikaiaknak.

degiro, interactive brokers, tastyworks, TDA, schwab (itt 25k USD kell a szamlanyitashoz)

A Degiro nem tarthatja magánál az ügyfelek pénzét. Ezért ha van olyan pénzed, amiből 3 nap alatt nem veszel semmit*, azt visszautalják a bankszámládra. Ez pénzbe ugyan nem kerül, de kényelmetlenség, ugyanis a visszautalás is legalább 2 nap, és ha mégis kell a pénz, akkor újra beutalni is 2+. Ha az a workflow, hogy bejön a pénz, megveszed a részvényt/ETF, és kész, akkor működik. Ha aktívan kereskednél, akkor viszont szopó, mert akkor nap vége előtt mindig venned kell valamit, és tartani nyitásig, vagy nélkülözheted a pénzed ~1 hétig.

Margin accounttal meg lehet trükközni a dolgot, de ha most ismerkedsz a dologgal, akkor ne nyiss margin accountot. :)

* pontosabban: minden nap visszautalják az előző három nap napvégi szabad egyenleged közül a legalacsonyabbat

A szabályozási hátteret nem ismerem pontosan, de máshol meg tudták oldani. Itt az volt, hogy a Degiro pénzpiaci alapba tette eddig a szabad egyenleged, és ez az alap lett banned. Elvileg tervben van, hogy legyen másik, ami Magyarország-kompatibilis. A többiek gondolom máshogy csinálták, IBKR-nél pl simán lehet szabad pénzed.

Amúgy Magyarországról kb ezt javaslom én is, passzív befektetésre Degiro, aktív tradingre IBKR. Ha most ismerkedsz a dologgal, akár a kettő együtt, a nagy lóvét valami óvatos stratégia mellett Degiro-n (olcsó, egyszerű), és egy adott, kisebb mennyiségű pénzzel nyitni IBKR-en egy kereskedős számlát, ahol gyakorolhatsz. De ezt neked kell kitalálni, szerencsére nem vagyok pénzügyi tanácsadó. :)

Utána nézek ennek a Rivian-nak, de ő már csak második rivális lehet a NIO után. Én NIO-val már játszok (sajnos 2.5USD-n is volt, de nem láttam meg benne a potenciált és kiszálltam -> most 60+ USD).

Platform: eToro, mert csak. Lehetett volna NAGA Trader (magyarul is tud, míg eToro angol), de ez lett. Inkább eToro, mint Revo (bár ott is lehet, de...)

FÉLOFF:
És a napokban a hup-on felkapott crypto-zásra szerintem kiváló. A tárcázást én a bányászoknak gondolom szükségesnek. Befektetésre meg pénzügyi/tőzsde-platform, mert ahogy írod még Revolut-on is lehet kereskedni (nekem ott is van crypto, de tőzsdézésre jóval kisebb tudású mint eToro). Még noob-ként is eljátszik az ember: buy vagy sell. X1-en kell csinálni és semmi költség nincs a zöld bikánál.
És ha már kína meg kripto: NEO. Másik ami szépet megy. (Továbbá LTC, ETH, MIOTA, EOS, XTZ, OMG ... és az összes altcoin)

Tavaly év végén még a rózsaszín felhők között úszott a propagandával a Rivian: https://www.youtube.com/watch?v=3CWCqJl0BEs

És most: https://www.youtube.com/watch?v=qUe4xbDX1j0 (na jó az elektromos autókat nem fogja kinyírni, de mint delivery truck úgy tűnik megbukott)

https://www.autoblog.com/2023/03/13/rivian-amazon-exclusivity-agreement…

Nem tudom mikor és mennyire fog földbe állni...

Nio-nál a kockázat egy közeljövőben reális Kína-USA (gazdasági)háború kockázata. 

Tesla a múlt évben úgy 55x annyi autót gyártott mint a Rivian, miközben az Tesla alkalmazottak létszáma csak 9-szeres. Szvsz akkor van halvány esélye a Riviannak ha újra nyerni tudnak US-ben a Demokraták a mostanival azonos háttérhatalmi struktúrával és állami háttérrel bosszút állnak Elon Musk-on és cégjein. De ez ma elég alacsony valószínűségű eseménysorozat, inkább nem fogadnék rá. 

Csak egy túlárazott amerikai elektromos autómárkának van helye a piacon. Ha kitör az Kína-Amerika háború ugyan megnyílik a hely több versenytárs számára, viszont akkor jó darabik nem sokan fognak új autókat venni. 

btw, némi kockázata a teslának is van a Kína-Usa gazdasági vergődésnek. Mert van kínai gyár is. És nekik is nagy beszállítójuk a kínai akku gyártó és közös gyárat is terveznek usa területre.

Rivian egyébként még a kezdeti tesla szintjén van, tényleg jó kérdés, hogy sikerül-e túllépniük. 

Tegnapi érdekes videó, ahol egy képkockát elemeznek a cybertruck kapcsán és mellé rivian és model valamelyik alaktrész összehasonlításképp
https://www.youtube.com/watch?v=XnqKm4WJs1o
A rivian alkatrész tényleg kézimunkás, korai teslás vagy kis szériás sportautós kinézetű.

Rivian egyébként még a kezdeti tesla szintjén van, tényleg jó kérdés, hogy sikerül-e túllépniük

Szerintem nem és a többi elektromosautó-gyártó sem: ezt a piacot lényegében a Tesla teremtette meg, fejlesztések hozzá köthetőek - ha más nem, szabadalmak formájában.

", DE! nem teljes körűen érhetők el az US-részvények,"

Egyébként ők pont abból élnek, hogy szűrik a választékot a partnereik igényei alapján.

Én a random capitalt használom, szerintem jó és magyar az ügyfél szolgálat is, vagy ha banki hátteret akarsz akkor kbc equitas is jó áron van, bár egyre drágábbak lesznek.

kbc equitas is jó áron van

Azért ezzel vitatkoznék:

NYSE, NYSE Arca, OTCBB, Nasdaq, Pinksheet 0,2-0,4%, min 7,99 USD

Eközben az IBKR mondjuk elkér részvényenként 0.005 dollárt, minimum 1 dollár, max az ügylet értékének 1%-a, és a maximum az "erősebb".

Ha már itt gyűlnek a hozzáértők: algoritmikus kereskedést is csináltok? Ha igen, mit használtok hozzá, és miért? ChatGPT-n kívül mit javasoltok, hol érdemes tanulni? :)

Szia

Nekem van részvény számlám. Én mivel magamtól kezdtem el tanulgatni ezt a világot ezért azt mondtam magamnak hivatalos adózott, biztosított számlára van szükségem. 

Én KBC-nél nyitottam értékpapír számlát. Ott megvan minden ami nekem szükséges. Lehet TBSZ, NYESZ számlát is nyitni. Nincs minimális befizetés. 0 Ft-tal tudsz nyitni. LEvonják a jogszabálynak megfelelően minden adót. És mivel K&H banknál van a számlám így a ki és befizetések is ingyenesek. 

Később találtam cikket is ahol összehasonlítják a Magyarországon elérhető értékpapír számla vezető bankokat. És az alapján azt láttam, hogy jól választottam. 

Itt a cikk: https://szendreiadam.hu/szamlak/ertekpapirszamla-osszehasonlitas/

Itt csak a táblázat: https://szendreiadam.hu/wp-content/uploads/2022/04/ertekpapirszamla-oss…

biztosított számlára van szükségem. 

Ez mit jelent? BEVA?

LEvonják a jogszabálynak megfelelően minden adót.

Szerintem ez inkább hátrány, tekintve, hogy T-2 évre visszamenőleg szembeállíthatod a tőkepiaci veszteségeidet az adóköteles nyereségekkel. Mi van akkor, ha a KBC levonja az adót az idei nyereséged után, pedig tavalyról "maradt" elszámolható veszteséged? Visszaigényled egy évvel később, addig meg hadd kamatozzon a NAV-nak? :)

Akár a BEVA. Egy eToro esetén ha bedől akkor kihez kellene fordulnom kártérítésért? Vagy akár a Degiro esetén amikor még lehetett számlát nyitni?

Mivel fingom sem volt még akkoriban mi hogyan működik ezért fontos volt nekem, hogy a bank intézze az adó részét. Ami nagyon szépen látszik az éves számlakivonaton és a NAV-nál is megjelenik az adóbevallásban amit elkészít. Abban szépen fel is tünteti. Azóta már tudom, hogy árfolyam nyereség esetén ha nem veszed ki a pénzt akkor nem kellet adót fizetnem. Ez egyébként akkor is igaz ha csak annyit veszel ki amennyit beutaltál. Tavaly így tudtam elmenni tőke csökkenés nélkül két nyaralásra. 

Szépen óramű pontossággal érkeznek az osztalékok amelyeknél törvényeknek megfelelően levonja az adókat. De volt olyan eset, hogy USA-ból jött vissza adó magától mert korábban pár osztalék hozamból rosszul vonták le. 

Még mindig tanulom ezt a részét. Már 3-dik éve csinálom. És ha visszaszámolom gyakorlatilag akkor kezdtem el foglalkozni vele amikor jött a covid, utána infláció, háború, most bankcsődök. Szóval kb 3 éve folyamatos szívás van a tőzsdén. De aki türelmes az tud rajta keresni. 

Akár a BEVA. Egy eToro esetén ha bedől akkor kihez kellene fordulnom kártérítésért? Vagy akár a Degiro esetén amikor még lehetett számlát nyitni?

Szándékosan tettem fel keresztkérdést, bocsánat. :) A KBC nem BEVA-tag. Nem gondolom, hogy a belátható jövőben bedőlne a KBC, de tudj róla, hogy kb. semmivel nem vagy előrébb, mint egy esetleges Degiro-csőd esetén. Az eToro meg komolytalan úgyis. :)

Azóta már tudom, hogy árfolyam nyereség esetén ha nem veszed ki a pénzt akkor nem kellet adót fizetnem.

Ha nem realizálod a nyereséget, akkor nem kell. Nem akkor keletkezik adókötelezettséged, amikor kiutalod a pénzt, hanem amikor realizálod a nyereséget.

Igen, de ilyenkor az adót nem kell megfizetned, ha nem szünteted meg a számlát. Lejáratkor a TBSZ-ről az aznapi árfolyamon kerülnek át az új számlára (TBSZ vagy sem, mindegy) a papírok, de ha menet közben kereskedsz, annak lehet realizált nyeresége. Amit meg, ha jól rémlik, csak az adóbevallásban tudsz elintézni, nem automatikus.

"Szándékosan tettem fel keresztkérdést, bocsánat. :) A KBC nem BEVA-tag. Nem gondolom, hogy a belátható jövőben bedőlne a KBC, de tudj róla, hogy kb. semmivel nem vagy előrébb, mint egy esetleges Degiro-csőd esetén. Az eToro meg komolytalan úgyis. :)"

Itt annyi pontosítás, hogy a belga BEVA végi 20.000 EUR-ig fizetnek. A magyar szabályozás annyival jobb, hogy 1.000.000 HUF-ig 100%-ban, 100.000 EUR-ig pedig 90%-ban biztosít.

Bár csak ott tartanék, hogy 20 ezer EUR biztosítási limitet elértem :D

Én első körben osztalék jövedelemre lőttem. Minden hónapban beutaltam a megtakarítani kívánt összeget és abból vásároltam. És így növeltem az osztalék hozamomat. 

Miután összegyűlt egy kis tőke amivel már lehetett próbálkozni a kereskedéssel azt is kipróbáltam. És amit mások írták is nagyon oda kell figyelni. Ami munka, háztartás, gyerekek, párkapcsolat mellet nehéz űzni. Volt amikor buktam rajta, volt amikor nyertem. És rájöttem, hogy ez nem nekem való. Túlságosan elvonja a figyelmemet hétköznap. 

Közben folyamatosan olvasok témába vágó könyveket, informálódom podcastekből és gazdasági oldalakat bújok. És mint mondtam még mindig tanulom. Azóta persze indítottam NYESZ számlát is és TBSZ számlát is.

Alapvetően hosszú távú tartás a cél és osztalékhozam növelése. Mert úgy gondolom, hogy mire én nyugdíjas lennék a mostani rendszer nem fogja tudni megfizetni nekem az elvárt jövedelmet. Van aki ingatlanokat vásárol befektetésnek én sajnos még nem tudok arra lőni. De ha 30 millióból évente van 4-5% hozamom az majdnem olyan mintha veszek egy lakást és kiadom albérletbe. Csak aprajával rakom össze rá a pénzt amit osztalék hozammal és havi megtakarítással folyamatosan növelem. 

Ez a sajat velemenyem, de aki kivalaszt 1-1 reszvenyt az nagyjabol oroszruletetet jatszik, foleg hosszutavon(10-20 eves tavont).

Riavian es NIO helyett mondjuk lehetne venni IDRV ETF-et vagy hasonlot ami erre a marketra fokuszal, es maris kisebb a kockazat(termeszetesen a varhato nyereseg is).

Most pedig 4000-en áll, de szeptemberben volt 3600 is, és 4760-ról jött lefelé, meg mostmár felfelé. Azért ezek merész kijelentések, hogy "hihetetlenül sokat lehetett keresni", mert ehhez minimum nagy odafigyelés, és esetleg szerencse is kellett. Nem szerencsés azt sugallni, hogy egy minimális átgondolt gyors vásárlásból milliárdos lesz valaki, mert nem lesz. Nem mellesleg azt is tudni kell, hogy minden egyes esésnél nem szabad pánikszerűen realizálni a veszteséget...

Ha veszel egy dolláros valamit, akkor ráadásul még a forintárfolyam sem egyszerű, mert ha esetleg 410-es USD-nél vetted, akkor most 360-as USD-nél még akkor is érhet kevesebbet, ha pár %-ot emelkedett az értéke.

Természetesen lehet jól csinálni, meg ráérezni, a kiragadott példákkal azt próbáltam jelezni, hogy ez nem egy pénzautómata.

++++

Degiróról le kellett költözni tavaly november környékén, mert azt írták, hogy megszüntetik az itthoni működést - magán kutatás és összehasonlítás után az IB-re mentem.

Néztem a nagyobb bevás online brókereket - még a Random Capitalt, de az meg az Erstével egyesült épp. Minden más baromi lehúzósnak látszik. :)

Mondjuk én passzív buy only (boglehead) vagyok. :)

Szerkesztve: 2023. 03. 23., cs – 13:03

Ne feledkezzünk meg a tőzsde tanfolyamok első órájában hallható figyelmeztetésről:

A tőzsdére belépők 95%-a fél alatt elveszti tőkéjének 100%-át.

Gondolom ti az 5%-ban vagytok :)

Nekem jelenleg ersténél van befektetési számlán, anno Random Capital volt, de felvásárolták.  Én mondjuk nem kereskedek spekulákok, hanem bizonyos időközönként befektetési alapokat veszek . A spekuláció olyan ingereket hoz létre az agyba mint a kokain a kutatások szerint. Ezért is vesztenek sokan, illetve azért is mert az egyszerű halandók fogják megtudni a legkésőbb mit érdemes venni.

van meg getbux.com is, most emeltek arat mondjuk, de meg mindig olcsok, es az app-juk verhetetlen.

ez egyben a hatulutojuk is, csak app van :O

Kapcsolódó kérdés, hogy magyar adóalanyként ugye sajnos kettő adóztatás lesz hamarosan januártól. Ezzel pl. az osztalékbefektetésnek kb lőttek is.

Abban nem bízom, hogy ezt valahogy gyorsba' meg tudná oldani a kormányunk.

Magyar tőzsdei termékekkel nem akarok foglalkozni, mert drágák, és hát a piaci környezet .... havonta változik.

Azt gondoltam, hogy csinálok egy USA céget (Wioming) és azon keresztül intézem a befektetéseim. Van bárkinek evvel kapcsolatban tapasztalata?

ETF nem 1 részvényt tartalmaz, és nem mindenre van. Kb ugyanaz, mint egy bef.alap, csak kedvezőbb a költsége (általában)

pl. veszek rajta ingóságokat, ingatlant vagy akár kifizetem osztalékként x év mulva, amikorra már talán sikerül normális mederbe terelni az országunkat.

tudom. peldakent mondtam, hogy vannak modok, hogy elkeruld a kettos adoztatast. felteszem, van meg par egyeb, indirekt modszer, hasonlo elgondolasok menten.

egybehangzo iparagi velemenyek szerint egyebkent most chicken game-t jatszik orban es usa, nem fognak addig elmenni, hogy tenyleg ervenybe lepjen. felkeszulni persze nem art, mert orban mar parszor 'bizonyitott'. :(

A CHF sáv eltörlésénél sem volt iparági vélemény, csak a szopóroller....

Attól tartok, már szintet léptünk a chicken game-ből, csak nincs sajtója.

Ugyanúgy ahogy EU-s pénzt sem fogunk kapni, amig nem lesz EU ügyészséghez csatlakozás, az meg tudjuk, hogy nem lesz, mert gáz lenne böribe járni a családnak......

Hol érdemes most tőzsdézni?

előtte érdemes lehet tisztázni, hogy

Érdemes most tőzsdézni?

persze, csak miután megválaszoltuk azt a kérdést, hogy

Érdemes tőzsdézni?

:)

Lazán kapcsolódik:

Random Capital-nál voltam, amit megvett az Erste. Automatikusan létrehoztak nekem egy számlát az Erste Bróker-nél. Az RC ingyenes volt. Az Erste-t eddig még semmire sem használtam. Van ennek havi díja így, hogy üresen áll?

trey @ gépház

Az Erste Bróker számlára nem számítanak fel havi díjat az üresen állás miatt. Azonban, ha a számlához tartozó szolgáltatásokat használni szeretné, akkor azokért díjat számolhatnak fel. Például, ha kereskedni szeretne a brókeren keresztül, akkor a tranzakciókért díjat kell fizetnie. A pontos díjak és költségek a bróker honlapján vagy a számlaszerződésben találhatók. Ha további kérdése van az Erste Bróker számlával kapcsolatban, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot az Erste ügyfélszolgálatával.

Jut eszembe: valaki megkérdezett, hogy hol, milyen brókernél tudnak FX kereskedést demo accounttal kipróbálni. Ingyen.

Nem tudok válaszolni a kérdésére, mert amit én használok, az nem ad demo accountot rendes account nélkül, és nem ismerem a felhozatalt.

Valakinek van valami ötlete?

Azt hiszem, MT4-et használt már, Windows-os gépe van, szóval ha azt kap, az előny. Ha mást kap, az se tragédia.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ha jól értem, akkor most vágna bele, és tesztelni próbálná a stratégiáit, vagyis azért adatforrás az kellene.

Én a tradingview-t mondtam, mert azt szoktam néha használni megnézni ezt-azt, és ott ingyen (OK, reklámért cserébe) van adat, de ő konkrétan pozíciókat szeretne nyitni és nézni, hogy nyer vagy veszít. Mindezt játékpénzzel.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

a stratégiai teszter résszel le tudja tölteni az adatsort, kérdéses annak minősége. inkább lesz közepes/rossz, mint elfogadható/jó. Végig kell próbálni az összes brókert, mert mindenki a saját adatsorát fogja szolgáltatni - azt viszont demószámlán is. Sajnos az ilyen backteszt-alapú stratégiák sajnos élesben kevésbé jó eredményt fognak adni, de sok sikert kívánok neki, ezen a hosszú, rögös úton :)

Hétfőtől a pepperstone-nál elérhető lesz egy nagy rakás új egzotikus instrumentum (ilyen audhuf és társai is) ha esetleg azokon kereskedne.

Kiegészítés: alapvetően a szolgáltatói adatokkal nem érdemes lemenni H1 alá, ha robotot tesztelsz. Egyszerűen a spread ugrálása miatt nem lesz értelmezhető az eredmény. Másrészt úgy vettem észre, hogy -szinte tudat alatt - de folyamatos curve fitting történik. Egy kis javítás a roboton itt-ott és azt veszed észre, hogy az elmúlt időszak adatain bombaeredménye van. Pedig nem a múltban kellene kereskednie.