Hol érdemes most tőzsdézni?

Ősszel várhatóan tőzsdére megy a Tesla legnagyobb riválisának tartott Rivian; jó lenne "kicsiben" elindulni, azután nagyot "kaszálni", mint ahogy azt sokan a Teslával meg tudták tenni:-), és amiről én sajnos lemaradtam:(

A Revolut-ot néztem, nagyon jó az app, olcsó a szolgáltatás, DE! nem teljes körűen érhetők el az US-részvények, például alig van olyan IPO, amivel náluk kereskedni lehet. Amikor meg majd egyikkel-másikkal lehet, akkor már valószínűleg késő lesz beszállni.

A Robinhood-ot kihagynám, nem akarom "mérgezett egérként" csépelni a billentyűzetet, de még csak azt sem szeretném, hogy megcsapjon az idegeskedés szele. (Vagy anélkül nem megy?)

Tudtok valamit javasolni?

Hozzászólások

robinhoodod nem is lehet, csak amerikaiaknak.

degiro, interactive brokers, tastyworks, TDA, schwab (itt 25k USD kell a szamlanyitashoz)

A Degiro nem tarthatja magánál az ügyfelek pénzét. Ezért ha van olyan pénzed, amiből 3 nap alatt nem veszel semmit*, azt visszautalják a bankszámládra. Ez pénzbe ugyan nem kerül, de kényelmetlenség, ugyanis a visszautalás is legalább 2 nap, és ha mégis kell a pénz, akkor újra beutalni is 2+. Ha az a workflow, hogy bejön a pénz, megveszed a részvényt/ETF, és kész, akkor működik. Ha aktívan kereskednél, akkor viszont szopó, mert akkor nap vége előtt mindig venned kell valamit, és tartani nyitásig, vagy nélkülözheted a pénzed ~1 hétig.

Margin accounttal meg lehet trükközni a dolgot, de ha most ismerkedsz a dologgal, akkor ne nyiss margin accountot. :)

* pontosabban: minden nap visszautalják az előző három nap napvégi szabad egyenleged közül a legalacsonyabbat

A szabályozási hátteret nem ismerem pontosan, de máshol meg tudták oldani. Itt az volt, hogy a Degiro pénzpiaci alapba tette eddig a szabad egyenleged, és ez az alap lett banned. Elvileg tervben van, hogy legyen másik, ami Magyarország-kompatibilis. A többiek gondolom máshogy csinálták, IBKR-nél pl simán lehet szabad pénzed.

Amúgy Magyarországról kb ezt javaslom én is, passzív befektetésre Degiro, aktív tradingre IBKR. Ha most ismerkedsz a dologgal, akár a kettő együtt, a nagy lóvét valami óvatos stratégia mellett Degiro-n (olcsó, egyszerű), és egy adott, kisebb mennyiségű pénzzel nyitni IBKR-en egy kereskedős számlát, ahol gyakorolhatsz. De ezt neked kell kitalálni, szerencsére nem vagyok pénzügyi tanácsadó. :)

Utána nézek ennek a Rivian-nak, de ő már csak második rivális lehet a NIO után. Én NIO-val már játszok (sajnos 2.5USD-n is volt, de nem láttam meg benne a potenciált és kiszálltam -> most 60+ USD).

Platform: eToro, mert csak. Lehetett volna NAGA Trader (magyarul is tud, míg eToro angol), de ez lett. Inkább eToro, mint Revo (bár ott is lehet, de...)

FÉLOFF:
És a napokban a hup-on felkapott crypto-zásra szerintem kiváló. A tárcázást én a bányászoknak gondolom szükségesnek. Befektetésre meg pénzügyi/tőzsde-platform, mert ahogy írod még Revolut-on is lehet kereskedni (nekem ott is van crypto, de tőzsdézésre jóval kisebb tudású mint eToro). Még noob-ként is eljátszik az ember: buy vagy sell. X1-en kell csinálni és semmi költség nincs a zöld bikánál.
És ha már kína meg kripto: NEO. Másik ami szépet megy. (Továbbá LTC, ETH, MIOTA, EOS, XTZ, OMG ... és az összes altcoin)

", DE! nem teljes körűen érhetők el az US-részvények,"

Egyébként ők pont abból élnek, hogy szűrik a választékot a partnereik igényei alapján.

Én a random capitalt használom, szerintem jó és magyar az ügyfél szolgálat is, vagy ha banki hátteret akarsz akkor kbc equitas is jó áron van, bár egyre drágábbak lesznek.

kbc equitas is jó áron van

Azért ezzel vitatkoznék:

NYSE, NYSE Arca, OTCBB, Nasdaq, Pinksheet 0,2-0,4%, min 7,99 USD

Eközben az IBKR mondjuk elkér részvényenként 0.005 dollárt, minimum 1 dollár, max az ügylet értékének 1%-a, és a maximum az "erősebb".