Az Ubuntu Cinnamon hivatalos Ubuntu változat lett

Címkék

A Cinnamon asztali környezetet felvonultató Ubuntu Cinnamon bekerült az Ubuntu hivatalos változatai közé. Mit jelent ez? Jobb minőségbiztosítás, hiszen hibakövető rendszer beállítás alatt van, napi lemezképfájlok készülnek (tesztelés) és egy csomó Ubuntu projekt által biztosított infrastruktúrához fér hozzá a projekt innentől. Részletek itt.

Hozzászólások

Mára már lassan a cinnamon az egyetlen még klasszikusnak nevezhető, használható asztali környezet az XFCE mellett.

Dehogynem, és ők is váltani fognak előbb-utóbb Gtk4-re. Már rebesgetik, hogy nemsokára lesz Gtk5 is, nem Cinnamonék, de Gnome-ék.

Egyébként meg ahogy lentebb írták, LXQt, LXDE (jó ezt nem fejlesztik, de még működik), Xfce, Mate is klasszik környezetek, de ha úgy vesszük, ott a Trinity és WM-ként az IceWM, nsCDE, WindowMaker, mwm, stb. is hasonlót tud nyújtani, kinek mi a klasszik. Nem csak a KDE és a Gnome létezik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az egyik probléma, hogy többségük megköveteli magának a hardveres GPU-t. Persze mai PC-ben belépőszinttől van már valamilyen GPU. De mondjuk vncserveren nincs gpu. Vagy Android mobilon (általában ott is vnc szerveres megoldás jellemző) szintén nincs gpu. Ilyenkor marad az icewm vagy hasonló ablakkezelők használata. Nekem megfelelnek, de szerintem lenne igény felhasználóbarátabb megoldásokra is. Régen a Unity2D nagyon jó desktop környezet volt. Nem kellett hozzá hardveres gpu és szép, felhasználóbarát desktopot adott. Kár, hogy a Canonical hamar bedarálta. 
Pont a unix-osságok maradnak ki ezekkel desktopról, így a Linux desktop csak egy másfajra windows illetve macos. 

Cubuntu, jó kis név :D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.