Ubuntu Linux RC - végigjárás

Címkék

Ma jelent meg az Ubuntu Linux 4.10 ``The Warty Warthog'' első RC kiadása. Ebből az alkalomból úgy döntöttem, hogy egy gyors telepítéssel végigrohanok a rendszeren. Ennek a gyors tesztnek a rövid, 27 képpel illusztrált jegyzőkönyvét olvashatod el a következőkben:

1.) Kezdetek

Az ISO image letöltése, és CD-re írása után következett a bootolás.

2.) A nyelv

A disztribúció a jól megszokott Debian telepítőt használja. Első lépésként a telepítés nyelvének kiválasztása következik. A telepítő a Magyar nyelv kiválasztása után teljesen magyarul kommunikál.

A telepítő felderíti a számítógépben található perifériákat, majd megpróbálja betölteni hozzájuk a megfelelő modulokat.

3.) A hálózat

Ha talál a hálózaton DHCP szervert, akkor automatikusan beállítja a hálózatot. Ha nem, akkor kézzel kell azt beállítanunk.

4.) A lemezbeállítás

Következik a merevlemez(ek) beállítása. Igény szerint végezzük el a partícionálást, a megfelelő filerendszer(ek) létrehozását, és a csatolási pont(ok) megadását.

5.) Ubuntu alaprendszer telepítése

Ha befejeztük a lemezbeállításokat, akkor megkezdődik az Ubuntu alaprendszer telepítése.

6.) Reboot

Az alaprendszer telepítése után reboot következik. Itt találkoztam az első angol nyelvű üzenettel.



7.) A bootolás után félig angolul - félig magyarul folytatódik a telepítés. Az időzóna beállítása után felvehetjuk a rendszer első felhasználóját. Ezután a rendszer lefrissíti az apt-forrásokat az internetről, ha konfiguráltunk korábban internetes kapcsolatot.

8.) A telepítő kicsomagolja a szükséges csomagokat. Ez a telepítés leghosszabb része, tulajdonképpen beavatkozást nem igényel.

9.) Következik az X szerver konfigurálása 2 lépésben... Először a billentyűzet-kiosztást kell megadnunk...

majd a kívánt képernyő felbontásokat...

10.) És ennyi volt a telepítés... Az Ubuntu bejelentkező-képernyője máris fogad minket.

11.) Indul a rendszer...

12.) Grafikus programok...

13.) Internet eszközök...

14.) Irodai alkalmazások...

15.) Játékok...

16.) Kellékek...

17.) Multimédia...

18.) Rendszereszközök...

19.) Az Ubuntu névjegye a honlapra visz minket...

20.) Levelezőnek itt az Evolution 2.0.2...

21.) A rendszer beállító eszközök...

22.) A desktop tulajdonságai...

23.) A rendszer konfigurációs eszközök...

A rendszer telepítése gyerekjáték, aki ezt nem tudja feltelepíteni, annak nem való Linux. A rendszer letisztult, annak ellenére, hogy a legfrissebb csomagokat probálják a fejlesztők belepréselni. Néhány ízelítőül:

  • 2.6.8.1-es kernel
  • 2.8.1-es GNOME környezet
  • Firefox 0.9.3
  • Evolution 2.0.2
  • GIMP 2.0
  • OOo 1.1.2
  • stb.

Mindezt Debian GNU/Linux alapokon. A minőségre biztosíték, hogy a Debian és GNOME egyik fejlesztője Jeff Waugh koordinálja a disztró körüli munkákat. Azt hiszem, most már van választási lehetőségük azoknak, akik nem akarnak elszakadni a Debian által követett filozófiától, de mégis szeretnének új dolgokat látni / használni. Az Ubuntu csapat 6 havi kiadásokat ígér, emellé szupportot... Mi kell még?

Bővebb infó az Ubuntu honlapján itt.

Hozzászólások

Annak aki ert hozza semmivel. Annak aki nem ert hozza sokkal jobb. Annak akinek nem kell szupport semmivel. Annak akinek kell sokkal jobb. Annak akinek nem kell 6 havi release, hogy a cegenel is megnyugodjanak, hogy nem unstable-t hasznalnak semmivel, annak akinek ez kell sokkal. Meddig soroljam meg?

Szamomra mindig 3+1 kritikus dolog van egy Linux disztrib eseteben:

- grafikus felulet beallitasa

- hangkartya beallitasa

- Java tamogatas meglete

+1 : honositott felhasznaloi felulet.

Ez meg van?

Balazs

Most kavarodtam ide vissza.

Ha ubuntunál ennyi a psw beirása, akkor jó, de vajon a sima LAN kártyán keresztül a Micronet elosztón át a többi PC-t, mint helyi hálózatot (a W98-asok látják egymást), illetve az ADSL modemet miként fogja látni.

Az UHU 1.0 felment, üzemel, de a Galéonja mindig legyilkolódik, emiatt valaki hozza talán ma az UHU1.2 Start-ot.

Meglátom mi lesz?

Lesz-e aki Linuxot kezd oktatni Újpesten 6-11 Pc-n?

global77 irta a kovetkezoket 2004-10-15 13:26 -n:
> Egyetértek, egy kivétellel:
>
> Ha egy cégnél(egyetem) van nagyon szeles-sav,
> akkor a napi sarge upgrade nem jobb választás?
>
> Gondolok itt arra, ha több a debian fejlesztő, mint az unbuntu akkor taján
> jobb minőségű a support is.
>
> Vagy tévedek?

Tekintve, hogy meg a sarge -ban is elofordulnak elrontott dependency -k
(nem is beszelve a sidrol), akkor imho ez az Ubuntu nem lehet rossz
valasztas... Amugy meg itt abba is gondolj bele, hogy egy koltsegvetesi
intezmeny vagy netalantan egy ceg nemcsak abban gondolkodik, hogy ez
olcso, hanem abban is, hogy: 1. support; 2. szamlaval igazolhatom-e,
hogy vettem es nem loptam; 3. stb...

IroNiQ
--
Web: http://ironiq.hu
Email: iron@ironiq.hu
LinuxCounter: #331532

Mennyire átjárható a Debian és az Ubuntu? Láttam egy Woody -> Ubuntu upgrade faq-ot, de igazán a Sid Ubuntu kompatibilitás érdekel: pl. használható-e sima Debian unstable repository Ubuntuhoz, Debian Sid-ről lehet-e upgradelni...

Velem az elmúlt 5 évben nem fordult elő olyan, hogy hibásan töltöttem volna le valamit. Persze megvan az esélye, de roppant minimális. Szóval nem árt valami ellenőrző összeget (md5-öt például) egyeztetni. De ehhez miért is kéne gzip-elni? A gzip másra való, iso image-et betömöríteni imho baromság, messze nem nyersz annyit, mint amennyit azzal vesztesz, hogy kétszer annyi diszkterület kell, csomó prociidő, meg ilyesmik. Vagy te az mp3-aidat is gzipeled? :-)

Lehet, hogy tobb a Debian fejleszto, de Ubuntu fejlesztoket meg is fizetik, hogy jot csinaljanak, mig Debian fejlesztoket tobbnyire nem.

Nomeg a javitasok Debianbol atkerulnek Ubuntuba (es viszont, jo esetben), szoval a csomagok minosege nem kene, hogy sokban kulonbozzon, s ha kulonbozik is, akkor is az Ubuntu javara.

Support meg tkp Debianhoz nem is jar - legalabbis nem olyan, amit pl egy ceg supportkent tudna ertekelni -, Ubuntuhoz meg lehet igenyelni, emlekeim szerint (nyilvan nem ingyen).

Nem javasoljak a rendszerek vegyiteset. De Ubuntuban kb minden benne van, ami Debianban, unofficial debian csomagokat meg Ubuntura is fel lehet rakni (persze ha az szetkapja a rendszered, akkor igyjaras, Ubuntusok abban az esetben mossak kezeiket).

Kapcsolodo linkek:

http://www.ubuntulinux.org/support/documentation/faq/upgrade-woody

http://www.ubuntulinux.org/support/documentation/faq/helpcenterfaq.2004-09-15.7453904394

Sid->Ubuntu imho nem fog menni, mert sidben sokszor ujabb csomagok vannak, mint Ubuntuban. Sarge->Ubuntu necces, de arra meg van esely.

Jól vettem észre, hogy nem kér root passwordöt? Ugyanis friss install után nem tudok root jogosultságot szerezni, és nem emlékszem rá, hogy kihagytam volna bármit is, a sima usert meg létrehozta. Persze, lehet hogy csak fáradt vagyok...

Azt egyszeruen nem hiszem el, hogy file atviteli hiba tortent. A tcp/ip csomagok nem csak ugy jonnek es vagy hibatlanok vagy nem, hanem azokban is van szepen crc... Azt tudom elkepzelni, hogy van toltotted le teljesen, vagy hibas a geped. Persze, az teny, hogy igy megfogtal egy hibat amit kulonben lehet hogy nem vettel volna eszre, csak azt tartom lehetetlennek hogy ez a netkapcsolatod miatt lett volna.

Kipróbáltam, a live cd-t. A netet dhcp-vel akarja beállítani és nem működik, mivel fix ip címem van. Amikor én beállítom utólag, utána használhatatlan az egész rendszer. Semmi sem működik. Vajon mi lehetett a baj? Ettől függetlenül telepítettem és most is ezt használom....

Root password beállítása:

1. Terminálba belépsz

2. Beírod: sudo passwd root

3. Megadod a sima felhasználói jelszavad, ha kéri

4. Megadod a root jelszavát

Mi kell még?

Kde??? ;-)

Persze elvagyok a gnome-mal is (tök mindegy), de a KDE-t jobban szeretem.

Totya

> Mi kell még?

Főzze meg a reggeli kávémat;-))))))

detto.

bár én a németességet nem érzem, de a gnome-mal mindig is jobban szimpatizáltam, mint a kde-vel, ahogy csak tudtam próbáltam elkerülni a kde/qt használatát. De aztán a gnome kezdett lassan elindulni és akkor váltottam openboxra. ezek a *boxok általában jók és gyorsak szoktak lenni.

T. dicsérö szerzö, talán szuper az U..., de rendezetlen egy jóakaratú, de Dos-ból okosodni vágyónak.

Egyesület ingyenes képzés megy régi gépeken (P-133 6db és P260-350 1-1 db, Celeron 433 1db. extra setuppal, még slave HDD-rQl is, ezért errQl akartuk indítani, de kezdetben 64 Mram SD volt, vettem bele 128-at, de abból is 64-et lát.

Suse 9.0 nem hajlandó települni 128Mramnál sem.

Mandrake 9.1 Eurólinux felment rá, de a videovezérlQnél az alaplapi VGA controller 810-es chipsetet túlértékeli, és nem hajlandó a Tseng PCI videó kártyával üzemelni, amit Dos Setupnál add VGA-ként használnunk kellett. Ez azért kell, mert az képes volt a monitort jól kezelni, a 810-es nem már DOS alatt sem, láttam 1.5 óra után befeketedni, majd Setupban még volt képe, de ott is 'elszállt'

Kiderült sokára, hogy 60 Hz-es monitoreltérítést megengedni sokszori kisérletre sem lehet, pedig azzal üzemképes a monitor. Tesztnél persze hiba a két vezérlQ miatt, amelyek közül nem tudhatok választani, mert nem veszi észre és ajánlja változtassak paramétert,

de nem engedi a túlokos volta miatt.

Ubuntu-nál ugyanez, de ott választást sem ad, és teszt sincs, de grafikus módba váltáskor befeketül a képernyQ, mert inkább tönkremegy a monitor, de képet nem kapunk.

Ez három nap után, linuxos tanácsadóm elküldte az öccsét egy Sulix-al, az elsQre üzemelt, internetre felment ADSL-en is. Hurrá, tehát van megoldás.

Mérgemben harmadik éjjelem ment rá, és feltettem az UHU 1.0-t (mert én ökör egy ismerQsömnek kipróbálásra átadtam a Ma8.2-vel együtt).

Láss csodát Frankón megy a videó 810-es chipsetje a monitorral 60 Hz beállítható képváltással, mert rám hagyatkozik,

ugyanis félhülyeként talán, de én látom a monitort, nem az Ubuntu, stb. linux program.

Az már más kérdés, hogy a Mozzila helyett valami izé idétlenkedik az interneten, örökké az UHU és a saját honlapjára ugrik, és azt a frász tudja ki és miért örökké legyilkolja ablakbezáráskor, mert megnyit üres ablakokat.

Pl. apróság, de kereséskor nincs választás, hogy magyar honlapok között keressen. A félmagyar-angol kiírás kombinációk is a Windows felé küldik a felületes érdeklQdQket.

Egyszóval nem attól ***** a Linux, hogy az lenne valóban,

de kidolgozatlan és nem a semmihez sem értQ tömegre igazított, hanem várja a lehetQséget, hogy valódi szakértQ simogassa a program alfelét karakteres módban, mert azt élvezi igazán.

Márpedig a tömeg a gondtalan száguldást akarja az infosztrádán.

Márpedig akié a tömeg,

az kiütéssel gyQz! Sajnos...

Sajnos a Linuxot jóeszü, de öntörvényü programozók írják, úgy tünik önmaguknak még mindig.

Az RC előtti változatban sok hiba volt. Most megnéztem az Ubuntu Bugzillában és javították őket. Visszatért a bizalmam a rendszerhez, így megint teszek egy próbát, mert hiányzik egy "könnyen telepíthető Debian". Mégiscsak fél óra alatt készre lehet csiszolni. Sajnos tölthetem le újra a cd-t.

Nem vilagos, miert jobb ez, mintha sid-et telepitenek?

Pont ugyanigy nez ki, sabvabyos debian telepito.

Es igy is megy fel.

Es ugyanigy mukodik (kde-vel...)