Windows 11 pro: safe mode nem elérhető

Helló

A device managerben volt több ismeretlen PCI és egyéb hardver eszköz, amihez nem volt driver feltelepítve. Meg pár hangkártya kimenet, amit nem használtam. Ezeket együtt letiltottam. Mekkora hiba volt. Következő újraindításnál a gép a Windows emblémát kirakja, de a kerek körbe forgó ikon kifagy. Ennyi.

Ha újra boot jön, akkor pár ilyen allkalom után jön a recovery:

 

Recovery esetén 2 menüpont van:

Hibaelhárítás

Számítógép kikapcsolása

 

Hibaelhárításnál:

Indítási javítás: nem oldja meg

Parancssor

Frissítések eltávolíása: nem oldja meg

Az UEFI vezérlőprogram beállításai: nem oldja meg

Rendszer visszaállítás: nem oldja meg

Rendszerkép helyreállítása, nem oldja meg

 

Készítettem másik Windows 11 gépen USB recovery pendriveot, arról bootolva is ugyanezek jönnek be.

A tervem az lenne, ha Safe mode kiválasztható lenne, úgy a device managerből visszakapcsolnám a letiltott eszközöket, és akkor jó is lenne elvileg minden.

Kerestem 20 féle cikket, ami mind arról szól, hogy érjem el a Safe modeot Windows 11 esetén. A tippek nagy részénél arról szólnak, ha fut a gép. Nekem nem fut.

Boot esetén hiába nyomok shiftet, f8at, shift+f8at, f9et, f4et, f5öt, satöbbi. Egyikkel sem érhető el a safe mode menüpont, ahol lehetne választani sima safe mode, safe mode hálózattal vagy parancssorral.

 

Az is lehet, hogy hiába nyomok jó gombot, a safe mode beltöltése is a homokórázás után lenne, így lehet jó gombot nyomtam, de kifagy.

 

A tippem, hogy ebből a recovery menüből elindul a regedit, és vagy úgy kellene a safe mode-ot engedélyezni

vagy úgy kellene a letiltott ismeretlen hardware eszközöket engedélyezni.

Vagy más módon megjavítani, nem akarnék újratelepíteni semmit.

Erről a gépről soha nem próbáltam safe modeot indítani, mert eddig nem volt szükség, így nem tudom, előtte működött vagy sem.

Köszi a tippeket.

Hozzászólások

Az inditási javitásnál nincsenek haladó beálltások vagy valami? Hibajavitas után ha az megjelenik ott nem lehet megadni hogy safe módban induljon el következő bootkor?

Nincsenek, ez a szokatlan. Azt tippelem, hiába nyomnám meg azt a gombot, ami elindítja azt az üzemmódot, hogy felkínálja a csökkentet módot, ott fagy szét.

Amint megjelenik a Windows embléma, majd alatta a pörgő karika, másodperceken belül megáll az egész, csak reset vagy kikapcsolás segít.

Pendriveról jó a Windows telepítő és a Linux boot usb is, ezért nem tűnik hardver hibának. Meg az a device manager letiltás után van ez.

cmd (rendszergazdaként) --> bcdedit /set bootmenupolicy legacy --> enter

Majd újraindítás, és ütögetni az F8-at.

Köszi.

Kipróbáltam egy jó Windows 11es gépen, az utasítás lefutott, mint rendszergazda, de boot után hiába nyomtam F8at, nem jött elő semmi, elindult a 11. Többször próbáltam.

Megnézem azért a másik, rossz gépen is, ezt lefuttatni a recovery parancssorból. Mert ha elindulna a gép, akkor nem lenne szükség erre.

Ott ez a hibaüzenet:

The boot configuration data store could not be opened.

A rendszer nem találja a megadott fájlt.

Nem én fordítottam le, az első sor hiba angol, a második magyar. Köszi Microsoft az egységes nyelvezetet. 

Ha csak önmagában a bcdedit utasítást futtatom le, akkor is ez a hibaüzenet.

Windows 11 Safe Mode from Start: nem jutok ide el
Windows 11 Safe Mode from Settings: ide sem
Windows 11 Safe Mode from Command Prompt: ide sem
Windows 11 Safe Mode from MSConfig: ide sem
Windows 11 Safe Mode from boot:

 

Eljutok a Prepare for Automatic repairig minden esetben

Nem jön fel választási lehetőség, hogy válasszak accountot, csak amit a témanyitásnál írtam 2 lehetőség:

Recovery esetén 2 menüpont van:

Hibaelhárítás

Számítógép kikapcsolása

Ezeket már ahogy írtam, kipróbáltam.

A tippem, hogy ebből a recovery menüből elindul a regedit, és vagy úgy kellene a safe mode-ot engedélyezni

vagy úgy kellene a letiltott ismeretlen hardware eszközöket engedélyezni.

Kedvenc keresődbe: windows 11 edit registry offline.

A jelenlegi (CurrentControlSet) mellett van két másolat az előző állapotokról (ControlSet001 és ControlSet002).

:)

Szerkesztve: 2023. 01. 27., p – 21:18

Win+R
msconfig
rendszerindítás fül-> biztonságos indítás-> minimálist kijelölöld
restart után csökkkentett módban fog elindulni.
win10 óta már nem jön be a rendszerindítás menü f8ra.

parancssorból lehet csökkkentett módba eljutni vagy pár boot utáni reset után.

Szia!

 

A HDD/SSD-t rakd be egy másik gépbe és próbálj onnan bootolni.

Aztán old engedélyezd újra a dolgokat.

Supernatural On CW

Rászántam sok időt, de nem találtam lehetőséget, hogy érjem el regedit használattal, hogy legyen safe mode.

Láttam jó Windows 10 működést, amikor a Recovery látja a Windowst. Ott a safe mode is, ha ez oké. De itt nincs ilyen, vagy a hiba vagy más miatt.

Ha regedittel módosítanék valamit, ami elindítja a safe mode bootnál, akkor megoldódna ez. Levenném a letiltásokat a letiltottakról, és szerintem minden jó lenne újra. Mert ez okozta a hibát. Amiről tudok.

Bonyolult leírni, de ha megértetted, hogy hogyan férhetsz érdemben hozzá a registry fájlhoz offline, onnantól kezdve bármiféle általad megszokott szöveges fájlkezelést használhatsz a vizsgálatra és a szerkesztésre.

Tehát miután sikerült megértened, hogyan olvashatod/írhatod offline a registryt (pl. Windows alatt a regedit.exe segítségével be tudod importálni a téma szempontjából releváns system32\config\system fájlt), exportáld ki a két ControlSet00n ágat szöveges állományba (.reg). Hasonlítsd össze őket a neked tetsző diff eszközzel.

  • Ha a fájlok nem egyeznek (ez arra utal, hogy az egyik ágban még a letiltatlan eszközök információi lehetnek), nézd meg az írásban említett Select kulcsban, hogy melyik set számít backupnak. Ezen set értékeit írd vissza a másik setbe (ehhez nem kell mást tenned, mint kicserélni a kiexportált szöveges fájlban a ControlSet00X karakterláncokat ControlSet00Y-ra, és "futtatni" a .reg fájlt).
  • Ha a fájlok egyeznek, akkor igen, ahogy mondtad, egy másik telepítésből lehet visszamazsolázni a beállításokat, vagy utána kell nézni, hogy hogyan működik az eszközök letiltogatása a Windowsban. Utóbbiról én gyors kereséssel nem találtam információt, de egy működő rendszerben egy-két szükségtelen eszköz letiltása után meg lehet nézni, mi változott. Léteznek registry-változást monitorozó szoftverek, lehet, hogy érdemes azokkal próbálkozni. De nagy eséllyel a legegyszerűbb megoldás az, hogy egy nem túl régi biztonsági másolatból állítod vissza a registry kulcsokat. Egyébként az sem kizárt, hogy a Windows valamelyik naplóba benyögte, hogy mi baja van.

:)

Nem, mert láttam ilyet, akkor azt írja: nem látja a meghajtókat.

Most meg szétfagy 1 másodperc múlva, ahogy kezdődik a boot, bármit is nyomok, és utána indul a recovery, ami látja a C: meghajtót, és elérem a fájlokat.

Látja a Recovery, de a safe mode nem látja (és hibaüzenet nélkül szétfagy), ezt akarod mondani?

Kellett driver a raid telepítéshez? Láttam olyan hw raid-et aminél úgy tűnt a windows látja a lemezt, de driver nélkül mégse ment. Ha telepítésnél nem kellett driver, akkor viszont nem valószínű, hogy most ez a gond. Meg a raid1 elvileg egyszerű és nem trükközik, de a boot érdekes tud lenni róla. Ha pl utólag rakod be a második lemezt és nem teszel rá boot partíciót, látszódni fog ugyan, de bootolni biztos nem.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nekem ez reménytelennek tűnik. Szerintem az történt, hogy az egyik PCI eszköz, amit letiltottál, az a TPM volt (tipp csak), amit ugyan működésre lehet bírni, de a kulcs, ami benne volt a Win11 által használt lemeztitkosításhoz, az érvényét vesztette, így bootképtelen a rendszer, semmit nem lát a lemezen. Ha nem volt biztonsági mentésed, akkor bukó.

Ezért nem kéne a MS-nak ezt a TPM témát ennyire erőltetni, másrészt meg ezért fontos, hogy legyen mindig minden fontosról biztonsági másolat.

Lehet tévedek persze, a MS dolgait elég rég nem követem. Ennek ellenére én a fentiek miatt bebootolnék egy Live Linuxot, arról megnézném, hogy mi látható, milyen adatot tudok menteni, azután meg felhúznék rá Linuxot, ha mindenképp Windows, akkor meg egy friss Windows telepítést, ezen nem a gyári recovey szart értve, hanem rendesen a MS oldaláról letöltött, és pendrive-ra kiírt friss telepítővel újrahúzva a rendszert.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hát, az SM Bus Device lett letiltva, meg 2 ismeretlen PCI Device. Annyira meglepő, hogy a Windows innentől nem tudja elindítani magát, semmilyen módon. Sok órát szántam erre.

Azóta kipróbáltam kb mindent, az újratelepítés lesz. Lementettem mindent. Nagyon sérülékeny a Windows 11.

Újratelepítés után írd meg, hogy melyik pontosan az a két eszköz, amit letiltottál, akár hardverazonosító kódot is betehetsz. Elég valószínű, hogy az egyik a TPM, vagy valami másik olyan hardverelem, ami kell a TPM-hez. Persze csak erős tipp, nyilván biztosra nem tudom.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nekem ez reménytelennek tűnik. Szerintem az történt, hogy az egyik PCI eszköz, amit letiltottál, az a TPM volt (tipp csak), amit ugyan működésre lehet bírni, de a kulcs, ami benne volt a Win11 által használt lemeztitkosításhoz

Elég valószinűtlen, hogy úgy kezelte a Windows a TPM-et, hogy nem volt hozzá illesztő.

Szerkesztve: 2023. 02. 01., sze – 14:23

PowerShell-t el tudod érni recovery-ben?

Hardverek listája:
Get-PnpDevice (letiltott eszközök esetén a STATUS = ERROR)

Engedélyezés:
Enable-PnpDevice

Letiltás:
Disable-PnpDevice

Konkrét esetben:

(Get-PnpDevice).where{( $_.STATUS -like 'ERROR' )}  | Enable-PnpDevice

Biztosan hülyeséget mondok, de Linux esetén bebootolok egy live rendszert, vagy bármilyen rendszert és chroot és helyreteszem a bajt. Rémlik, hogy win telepítő médiáján is van hasonló terminálos lehetőség. Vagy régen volt. Emlékszem win 10 dvd-ről bootoltam és parancssorban tudtam helyre tenni a boot sectort.

Tippre mindkettőtöknek igaza van, mert bár elérem a recovery parancssort, mivel a recovery nem látja a rendszert, nem tudok Windowst kezelni, belépni a felhasználómmal, elérni a safe boot menüpontokat, így kérdéses, hogy az ilyen állapotú recovery mit enged, ami nem fér hozzá valamiért a rendszerhez, mint előtte. Például a msconfig nem elérhető, és a bootrec, meg egyéb recovery sem látja a Windows telepítést és a fájlokat.