Végrehajtási hiénák

Volt alkalmam beszélgetni egy emberrel, aki banki szanált kontingenseket vásárol. (Értsd, adósságokat egyben.) Ő mondta, hogy újabban az elektronikus árveréseken megjelent a cigányság kifejezetten törvényes, de rosszindulatú szándékkal. Kis hányadokra mozdulnak rá, amit ha megnyernek, megjelennek és egy szorzóval felkínálnak a többségi tulajdonosnak. Ha az nem veszi meg, akkor beköltöztetnek egy mélyszegény családot a telekre/házba. Ezután vagy elüldözik a többségi tulajdonost és fillérekért kivásárolják, vagy simán felhalmoznak tartozást és távoznak, vagy a többségi tulajdonos fizet és megvan a profit.

Az én történetem annyi, hogy 2007-ben vettem egy házat, ami bár új volt, hozzá és átépítettem. Tetszett a környék, kevesen laktak, a legtöbb szomszédom bejárata egy másik utcából volt. Viszont az utca másik oldala zártkertes rész volt még. Pár mamika néha kapirgált ott. Jött 2008-as válság, 2010-2011-re már chf károsult mélyszegények hada lepte el ezeket az ingatlanokat. Volt amelyikbe egy kisebb falu lakott. Rábasztam. Közben szerencsére volt és lett is pénzem, így elkezdtem egy újabb projektet (aztán még egyet :P). Amíg ott laktam volt pár súrlódás, időnként el kellett magyarázni az együttélés szabályait, és volt amikor indokolttá vált a zenei ízlésünk különbözőségéről is beszélni. Megoldottam. Elköltöztem, de eladni az ingatlant nem tudtam. Majd jött az ötlet ki kellene vásárolni mindet. Szándékomat elmeséltem a polgármesternek és azt mondta, ha sikerül, akkor leaszfaltozza az utcát. Díl. Az új ingatlanjaimmal 2016-ra lettem kész és ekkor már volt időm foglalkozni a régi szomszédaimmal. Végül 2017-ben kivásároltam az utcában lévő pusztulat arcokat (4 db ingatlan). Az egyik teleknek csak a felét sikerült megvennem, valamint bevásárolnom magam a végrehajtásba (megvettem a legolcsóbb tartozást). Így előárverezési jogom lett és 1/2-ed arányban tulajdonossá váltam.

Decemberben kitűzték az árverést. Lejárat előtt pár perccel elkezdett két ember licitálni. Azt hittem senki sem fog, mert nem 1/1 tulajdonról van szó. Nagyon durván beindultak a licitálók, csak lestem. Előárverezési jog kb annyit jelent, hogy a liciten nem kell emelnem csak tartanom az aktuálisan legmagasabb árat. Minden ajánlat +5 percet add hozzá a lejárathoz. Ment még 1 órát a licit, ami majdnem a kikiáltási ár duplájánál állt meg. Nem sírok, így is fogok rajta keresni. Inkább csak a jelenség miatt írom ezt a bejegyzést. Valószínűleg, ha nem kapcsolok időben, akkor én is belefutok egy ilyen bandába. Azzal vertem ki őket az árverésből, hogy direkt durvát emeltem, amitől összement a lelkük. Első ilyen emelésnél az egyik esett ki,  a második emelésnél a másik is. Amíg licitlépcsőnként ment  a licit, lelkesen nyomogatták a gombot.  Stratégiám az volt, hogy vagy felverem az árat és elengedem, ekkor lesz egy vevőm, vagy az enyém lesz. Nekem mindkettő jó, nem tétel az életemben. A durva licitlépcső alkalmazása pszichológiai hadviselés volt. Ez a típus lassú halált halt volna kis lépcsővel, de úgy véltem olcsóbban kijövök, ha durvábbat lépek. Szar volt átélni, mert nem számítottam az egészre. Mégszarabb volt eme bejegyzés első bekezdéséről tudomást szerezni. 

Amikor kitaláltam ezt a kivásárlási dolgot, minden ismerősöm le akart beszélni róla. Első feladat az volt, hogy meghozzam mindegyik szomszédom a kedvét az eladáshoz. Ez sikerült. Minden törvényes dolgot bevetettem, nem tettem kellemessé az életüket, plusz kaptak mézesmadzagot is. Amikor megvolt a kedv, akkor kiszálltam a vásárlásból és megjelent egy barátom. Tőlem túl sokat akartak. Amikor már majdnem szerződtek, akkor a barátom visszamondta, de jeleztem 2 héttel később, hogy annyiért lehet engem is érdekelne a dolog, de még nagyon nem tudom. Így lett az enyém mind. Ahogy megkaptam mindegyik ingatlant, kipucoltam a környéket, közben az önkori az ígéretéhez híven tolt egy aszfaltot az utcára és pár hónap múlva eladtam mindent, kivéve ezt a mostani bejegyzésem tárgyát. 

A legdurvább sztori, hogy pont ebben az ingatlanban a tulajdonos "szerelme" lakott. Ez az ember már vagy 5 éve elkergette a tulajdonoshölgyet és ő maradt ott. Nekem már ettől default viszketett a kezem. Ez pont az az ingatlan amelyikről e bejegyzés szól. A fickó 20 évet ült gyilkosságért. Ez engem nem hatott meg, mert ez azt jelenti, hogy több, mint 20 éve ölt, továbbá azt is, hogy volt húsz éve átgondolni, hogy jó ötlet volt-e. Emiatt nekem nem okozott gondot  kirakni őt az ingatlanból (kb 3 éve léptem ezt meg). Kicsit járt szája, de értett a szép szóból. Feleségem aggódott értem, miatta bérelnem kellett egy erre szakosodott cégtől három embert aki velem jött. Ők tisztes 50-100 méteres távolból nézték mit csinálok. A jelenlétük inkább vicc volt. Méretileg úgy néztünk ki, mintha én vigyáznék rájuk. :) Tökileg pedig úgy, mintha én lennék az óvóbácsi ők meg a kiscsoport. Mindegy, nem lett bajuk a srácoknak. :P

Később azt hallottam, gyilkos úr ezt követő hetekben a helyi abc-nél italozott és balhézni kezdett. Addig emberkedett, míg kihívták a rendőrséget. A rendőrökkel is emberkedett. Bevitték. Tovább emberkedett. Jobb híján adtak neki egy nyugtató injekciót. Sikerült lenyugtatni. Belehalt az oltásba. 

Amikor ez a sztori ment, a feleségem az egészről le akart beszélni. Azt mondta mi  fenének megyek ebbe bele, sokkal több mindenem van és nem vagyok erre rászorulva. Azt kérdeztem tőle, ha egy ilyen arc mint a gyilkos úr beköltözne a házamba és én csicskamód fizetném a rezsit és nem mernék neki szólni, akkor együtt tudna-e velem élni? Nem kellett többet magyarázkodnom. Elmondtam neki, hogy nem azért csinálom, mert élvezem a szituációt, hanem azért, mert velem ezt nem lehet megtenni. Nem csak ezt nem lehet megtenni velem, hanem azt sem, hogy miattuk piacképtelenné vált az ottani házam. Nekem ez nem fért bele. Ha esetleg erre nem jöttek rá, akkor majd szépen el lesz magyarázva mindegyiknek. 

Végül minden jóra fordult. Az ügy kapcsán jöttem rá, hogy a tökösnek hitt barátaim mennyire nem azok. Amikor a sztorimat elmeséltem, láttam a félelmet a szemükben, és azt is, hogy soha nem vállalták volna  be ezt. Megjegyzem többet -ha tehetem- én sem, de ha dobja az élet, akkor nem fogok elfutni.

Hozzászólások

Minden tiszteletem a bátorságodért és hogy tudtál cselekedni. Igen tanulságos történet. Ellenben lenne egy kérdésem, szerencsére nem vagyok érintve de sosem tudni. A kedves szomszédságra milyen eszközökkel tudtál hatni? Főleg törvényesen. El nem tudom képzelni.

1 tonna feletti vas birtoklása engedély köteles. NAV.

Autót bontani illegális, főleg ha a származása  igazolhatatlan. 

Ismeretlen bejelentő patkányokat látott és a hatósági írtásnak vannak költségei.

Parlagfű.

Rendszeres szólás, hogy valaki kereste. Rendőr ismeretlen rossz arc. Nem tudom mit akart. Hagytam dolgozni a fantáziát.

Gyilkos úr kerítésére első körben lakat került. Amikor levágta jött a leheggesztés. Valamint a ház azon részeit lebontottam, ami nem volt a térképen (mint tulajdonos tettem, nem volt megosztási papír)

Mindig amikor hangosak voltak átmentem és ismertettem mi az amit tudok tolerálni és mi az amit nem. 

Etc... Etc....

Mindent nem tudok itt megosztani. Sajnálom. 

Amikor az első kirakta az eladó táblát azt mondtam engem érdekel, de csak a 4 ingatlan egyben. Beszéljék meg egymással. Egy hónap múlva már mind eladó volt.

Mivel álltam kicsiben, annak a bizonyos szerv másik végén (Oregon típusú ember szerettet volna vissza nem utasítható ajánlatot tenni a kecóra), legyen itt a védekezés is:

A fémhulladékot a 2013-as fémkereskedelmi törvény szabályozza, e szerint a lakóingatlanon 3 köbméter fém tárolható fémkereskedelmi engedély nélkül. A fémhulladék gyűjtésekor a fémhulladék eredeti tulajdonosa ajándékozási nyilatkozattal adja át a fémet az ember részére. Ez magányszemélyek esetében egyenértékű a származási bizonyítvánnyal.

Autót bontani illegális. Autót javítani, vagy tárolni nem. 

Az ingatlan körül elhelyezet élvefogó csapdák negliálják a bejelentést. A kivonuló gázmestertől feltétlenül kell jegyzőkönyvet kérni a bejelentés tényéről, ez a későbbiekben jól jöhet.

Parlagfű. Ezt lakóingatlanok esetében a közterület felügyelő ellenőrzi. Ez esetben meg kell vele állapíttatni a talált parlagfű méretét, számát, növekedési fázisát. Erről jegyzőkönyvet kell készíteni, melyben fel kell venni az utolsó gyomirtás időpontját is. Amennyiben az ingatlanon elvárható rendszerességű a gyomírtás a felügyelő nem állíthat ki bírságot. Viszont a későbbiekben a jegyzőkönyv jól jöhet.

Rendszeres szólás. Hang, videófelvétel készítése. Rendkívül udvarias módon megköszönni a figyelmeztetést, és részletesen kikérdezni az illetőt. Nagyon szórakoztató történetek tudnak kikerekedni. Ilyenkor fontos megkérdezni, hogy úgy érzi-e, hogy az illető ismeretlen veszélyt jelent-e az ember vagy családjának az életére. Ha azt válaszolja, hogy igen, akkor rendőrt kell hívni és megkérni, hogy egy feljelentés keretében is erősítse ezt meg.

Hangoskodás. Általában, minden településen adott, hogy mikor, milyen céllal és milyen mértékben lehet hangoskodni. Amennyiben a panaszkodó illető megjelenik, rendkívül udvarias módon megköszönni a figyelmeztetést, elkérni az illető nevét, címét és telefonszámát, a következő hangoskodás előtt értesítő üzenetet/sms-t küldeni. Amennyiben rendőrt hív ki, az intézkedésről jegyzőkönyvet készíteni.

Rendőrök kihívása, különféle indokokkal. (Gyakori próbálkozási mód.) Rendőrökkel segítőkészen és tisztelettudóan beszélni, az intézkedésről jegyzőkönyvet kérni (kérésre a rendőr köteles adni).

Szolgáltatók kihívása különféle közműlopás ürügyével. A szolgáltató embereivel rendkívül illedelmesen, segítőkészen és tisztelettudóan beszélni. A mérőóra helyekről és azok bilincseinek plombáiról  fényképfelvételt készíteni a ellenőrzés megkezdése előtt a szolgáltató embereinek a jelenlétében. (Igen gyakori, hogy megpróbálják lezsírozni a plombatörést előre.) Jegyzőkönyveket elkérni, a jelenlévők személyazonosságát ellenőrizni, ha szolgáltató által nem megbízott ember is jön velük, azonnal rendőrt hívni.

Csatorna eldugítása, elhullott állattetemek bedobálása és utána közterületfelügyelő kihívása. Az esemény rögzítése jegyzőkönyben, a tetem eltávolíttatása, közveszély okozása miatt feljelentést tenni.

Különböző úriemberek parkoltatása az ingatlan előtt. Kávéval, teával megkínálni őket. Kedvesen elbeszélgetni velük. Kocsi rendszámát felírnini, JSZT-ben (szokszor lejárt az a fránya forgalmi) lekérdezni. Amennyiben műszaki hibára hivatkoznak, szólni a közterület felügyelőnek, hogy aggódsz a környezetedért. Eddigre, nagy valószínűséggel már külön bögréje lesz neki, és kurvára unja a dolgot, de ki fog jönni és hozni fogja a rendőr barátjait is. Félelmetes, milyen gyorsan tudnak a rendőrök és közterület felügyelők szemmel autót javítani.

+ Védekezési módok:
Kamera, kamera, kamera. Szigorúan az ingatlan felé, de mindent rögzíteni.
Mozgásérzékelős csendesriasztók a telekhatárra. Kombinálva nyáréjszakai kinnalvással, nagy fényerejű zseblámpával és kamerával feledhetetlen élményeket tud adni.
Villanypásztor. Műbizonylattal. Elég indok, ha csak a macskádat akarod távol tartani.
Mérőóraszekrények lakatolása, rendszeres ellenőrzése.
Telefonhívások és azok időpontjainak a rögzítése.

Végül, de nem utolsó sorban, az első 3 ilyen eset után feljelentést tenni zaklatás miatt. A feljelentésben részletesen le kell írni, az eseményeket, a jegyzőkönyveket, videó, hangfelvételeket csatolni. Az feljelentésben a zaklatás céljaként megadni, hogy "feltételezésed szerint a zaklató célja az ingatlanod megszerzése". Fontos, hogy a feljelentést ismeretlen tettes/ek ellen kell feltenni, mert így nehezebb lezárni és a később könnyebb kiegészíteni. A feljelentéskiegészítéssel ki lehet tolni a nyomozati szakasz hosszát, és ha tényleg ingatlanozás van a háttérben és jók az illető kapcsolati hálói, és gyengék az idegei, akkor igen hamar kap az ember egy igen felbőszült telefonhívást aminek a becsatolása jelentősen meggyorsítja az ügymenetet. (Egy ilyen ügy rohadt kényelmetlen tud lenni a rendőröknek, különösen mikor rájönnek, hogy mibe akarják belerángatni őket, és ma már megvan a kellő informatikai hátterük, hogy gyorsan kapcsolati hálókat állítsanak fel. És ahogy mondani szokták, minden út Rómába vezet. A kocsmában felbérelt alkesztől kezdve, az éjszakai telefonfülkés megcsöngetéseken át, előbb - utóbb lesz egy nevük.)

Ami ellen a legnehezebb védekezni általában az ilyen arcok kapcsolati hálója és a pénze. Ha mindkét fél megmarad a törvényes keretek közt, akkor évekig el lehet szkanderozni és lesz egy pont ahol már az illetőnek anyagilag nem éri meg. Szerencsére a legtöbb ilyen sakál nagyot akar nyerni ezeken az üzleteken és általában elég vaj van a füle mögött, hogy nagyon hamar elengedje a kényelmetlenné váló ügyletet.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Hangoskodás. Általában, minden településen adott, hogy mikor, milyen céllal és milyen mértékben lehet hangoskodni.

Te az a fajta vagy aki bömbölteti a zenét és leszarja, hogy zavar másokat?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerintem a békés együttélés nem azt jelenti, hogy mindenki kussol egész nap.

Ha én este nyolckor zenét hallgatok grillezés közben, vagy ne adj' Isten hangosan nevetgélnek a vendégeim, amiatt nem lesz bűntudatom. Cserébe megígérem, hogy én sem fogok picsogni, ha másnap a szomszédnál kertrendezés közben reggel héttől mennek a munkagépek. Nyilván nem arról az emberi hulladékról beszélek, aki hajnali háromkor a társasházakban még max hangerőn nyomatja a szteptánc-estet.

Itt a mást zavaróan volt a hangsúly. Ha kirakod az udvar közepére a mélynyomót és had szóljon, akkor egy hitvány alak vagy. Ha olyan hangerőn hallgatod, hogy még érthető mellette amit normál hangerőn beszélsz az más, ha meg szólsz a szomszédnak, hogy buli lesz eddig, vagy addig, akkor kultúrember vagy. Úgy veszed magadra, ahogy csak akarod.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ha ez a lista az volt, akkor rendben van. Én is falun lakom, ha reggel hatkor szánt a szomszéd az nem izgat.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nézd, te minden követ megmozgattàl, hogy a neked nem tetsző életvitelű, az ingatlanod értékét csökkentő személyek ingatlanainak a kivàsàrlàsàra, Ő is megpróbàlkozott vele. Neked sikerült, neki nem.A nnyi a különbség, hogy neked több pénzed és a kitartàsod volt, és valószínűleg kevesebb illegàlis dologgal próbàlkoztàl mint amennyivel Ő.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Hangoskodás. Általában, minden településen adott, hogy mikor, milyen céllal és milyen mértékben lehet hangoskodni. "

A település hozhat szabályokat pl. zenés, táncos rendezvényekkel kapcsolatban, vendéglátóegységekkel kapcsolatban, de általános zajra vonatkozó rendeletet nem, azt a 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről 195. §-a tartalmazza, ami elég gumi paragrafus.

Olyan ember vagyok, akinek kicsit kevesebb szerencse jutott az életébe. Cserébe, napi 12 órát tölt alulfizetett munkával, és minden kis szarért lehajol legyen szó hulladék vas vagy épp alja munka csak kicsit előrébb jusson. És mindkettő erősen tudja csípni azoknak a szemét akinek több jutott.
Hogy megértsd, az akinek van megfelelő anyagi háttere, annak nem pénz egy 50cm-es szögvas, még ha ki is kell fizetnie a 6 méteres szálat (bár tipikusan az ilyen ember inkább megveteti a szakival a szálat és csak 50cm-t fizet belőle, a többit meg bebuktatja a szakival) Nekem viszont 1000+ Ft bevétel mikor valakinek meg kell javítani a kerítését és kell hozzá egy darab szögvas. Érthető módon, az ilyen értéket az ember nem dobja el.
Hasonlóképp, amikor egy falusi környék dzsentrifikálódni kezd, akkor azok az emberek, akik épp csak a megélhetésüket képesek biztosítani, igen sokszor szúrja a szemét az új beköltözőknek. Mert a régi lakosoknál kaszálás van, háztáji van, és az ingatlanon 10+ évente történik valami állagmegóvás, míg az új beköltözőknél, új ház, ledes világítás, okosotthon, gyepesítés és ami a legfontosabb az ingatlan értékének a növelése (mert nem csak lakni, de befektetni is vették azt!).

Ki tesz ilyent egy másik emberrel? Az aki spekulációs céllal telkeket vásárol fel egy település olcsó, de lepukkant környékén hitelre és hitelből házakat épít rá, hogy eladhassa olyan embereknek akik hitelből szebbet és nagyobbat akarnak annál amit megengedhetnek maguknak. Olyan aki ígéretet tesz, az utca aszfaltozásáért cserébe a polgármesternek, hogy eltakarítja a kevésbé szerencséset. Megtippelheted, hogy vajon miért csak telkem egyik oldalán van aszfaltozva az út. ;) Ha azt gondolod, hogy az eset egyedi, tévedsz. Nagyvárosok agglomerációjában nagyon sokszor játszódott le ugyanez pepitában. A polgármesterek mindig az ingatlan befektetők oldalán vannak és szinte mindig az aszfaltozás az alku része, mert erre tudnak támogatást szerezni és cserébe  nő a bevételük, eltűnnek a "zűrös" elemek, stb.

Mit tartok a kertben? Most épp egy másfél köbméteres gödröt, mert trágyázni kell és túlságosan homokos  a talaj, ezen kívül változó mennyiségű tüzifát, építőanyagot, napelemtáblákat, nyúlólat, gyümölcsfákat, gyerekjátékokat, egy felújítás alatt álló autót, IBC tartályokat, meg némi vasat.
 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A putriság nem pénz kérdése. Energiáid nagy részét a nyomorod fixálásaval töltöd. Mindezt teszed úgy, hogy vélhetően nem vagy hülye az informatikához. Amíg időd nagy részét filléres dolgokkal baszod el, addig az életed is filléres lesz. 

A változás elkezdéséhez állj oda  a tükör elé és tisztázd magaddal mi benned az értékes. Ha nincs ilyen, akkor válj azzá, szerezz skillt. Felteszem a gondolatvilágodban önmagadat nem tartod sem értékesnek, sem szerethetőnek. Változtass rajta. Ha megmentő típus vagy, mert az élet azt dobta neked fiatalon (én az voltam), akkor jó hírem van. Mentsd meg magad, jobb projekt, mintha másokkal tennéd azt. Felteszem a  tárgyakat is ezért gyűjtőd. 

Tudod én 15 éve 100 millát beletoltam egy házba. Gondoltam milyen jó lesz nekem. Az élet hozzád hasonló arcokat dobott mellém, akik miatt eladhatatlanná vált az ingatlanom (a normális szomszédaim ingatlanjai is), a környék pedig élhetetlenné. Igazságtalannak tartottam és tartom ma is, hogy ez megtörténhet bárkivel.

Amint ezeket a putrisokat kipucoltam, megjelentek a szomszédok az utcán és elkezdtek beszélgetni egymással. Volt aki mellettem lakott már 6 éve, de akkor ismertem meg, amikor kitakarítottam a putrit.

Ne legyél putris. Nem csak te laksz abban az utcában. Ha mégis az akarsz lenni, csináld a  hátsókertedben és rendezd a szomszédaidhoz hasonlóan az előkertedet. Együttélés minimuma ez.

Áh, szeretem eszeket a hegy tetejérő szóló, megmondom a tutit köldöknézéseket.
Ha 15 éve beletolhattál 100 millát egy házba, az azt jelentette volt 100 millád elégetni. Magyarán tudtad, hogy ez a 100 milla nem fog hiányozni az életedből. Akkor most menjünk le az én szintemre. 100 milla megszerzése a jelenegi teljes havi fizetésemmel 20-25 év (a 15 évvel ezelőttivel olyan 90 év körü volt), ha a havi kiadásaimat veszem figyelembe akkor ez kitolódik 100-150 évre.
Ilyenkor jön a bölcs köldöknéző beszólás, hogy ne légy alkalmazott, légy vállalkozó, stb. Ehhez az kell, hogy a vállalkozásod elindításához rendelkezzél alaptőkével. Ezt vagy megoldod hitelből, vagy saját pénzből. A fentebb vázolt peremfeltételekkel 10-15 év alkalmazotti igahúzás és akkor csak 1 dobásod van. Ha hitelt választod akkor is egy dobásod van, de ha bukod a fél életed törlesztésre megy. A tapasztalat azt mutatja 10 vállalkozásból 8 elbukik 3 év alatt, tehát az esélye az embernek még az orosz rulettel is jobb. Valaki belenéz ebbe a csőbe, valakinem, valaki meg kétszer is. Két fejlövés után óvatossá válik az ember.

Hogy mi a filléres dolog az életben az erősen nézőpont kérdése. Mert erősen figyelmen kívül hagyod a pénztelenségi felárat. Igen, a pénztelenség feláras. Mert amikor van pénzed, akkor megengedheted, hogy úgy vásárolj, úgy költs, hogy választhass, hogy mit veszel. Pl. van pénzed, veszel egy új autót, kifizeted rá a cascót, kötelező szervízt, cserébe alacsonyabb foygasztást és problémamentes használatot kapsz. Ha nincs pénzed, akkor vagy veszel egy neked kifizethető, használt szutykot és szervízben, üzemanyagban, elvesztett időben kifizeted az új árának a többszörösét vagy felveszel hitelt és megint csak többet fizetsz, mintha kp.-ben kifizethetted volna. És ez az élet minden területére igaz legyen szó kajában, ruhában, de még az eü. ellátásban is. A pénztelenségből való kilábalás nem lineáris, hanem ugrásszerűen lépcsőzetes, minél mélyebben vagy annál magasabbak a lépcsőfokok és annál nehezebb a következőre lépni.

Az együttélés minimuma, hogy nem ugatok bele, hogy hogyan élnek a szomszédaim, amíg a törvényes együttélési kereteket betartják és ők sem ugatnak bele az én életembe. Én nem szólok bele, hogy a házukat bugyirózsaszínre festik és esténként a fél utcát végigdudálják a többi havercsajszinak, hogy jöhetnek jógaedzésre, Ők nem szólnak bele, ha 3 havonta egy-egy napot végighegedülök láncfűrésszel.
 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ezt jól megbeszélted magaddal. Nem is akartam javasolni neked a vállalkozást, mint kitörési lehetőséget. 

Bármilyen fura, az ilyen helyzetben lévő emberek mint te, mindig olyan dolgokon akarnak változtatni, amin vagy felesleges, vagy úgysem megy nekik. Így egyből igazuk van abban, hogy én vagyok a köldöknéző.  Ők pedig győzteskén megelégedve folytatják tovább a semmit és boldogok, hogy nem kell változtatni semmin, hiszen épp most lett igazuk. Ez is egy megküzdési stratégia

Mennyi pénzt kapnál szemetedért, amit összegyűjtöttél? Mennyibe kerülne elvitetni egy szeméttelepre?
Ha olyan dolgokat gyűjtesz aminek csak te képzelsz értéket, akkor semmire sem viszed.

Javasolj bármi más kitörési lehetőséget! Sokszor feltettem a kérdést, van az embernek mondjuk fél millája amitnek az elvesztése nem fáj. Hogyan csináljon ebből több pénzt, hogy közben fenn tudja magát és a családját is tartani?

Egyetlen kitörési lehetőség van, minden apró, filléres lehetőséggel élni és árral szemben úszni. Itt ha megállsz egy pillanatra, kihagysz két havi közműdíjat, elmerültél.  Egy kis 20-30k-s figyelmetlenség másfél havi seggösszehúzást jelent. Igen, ezen a szinten már nyertes vagy, ha fenn tudsz maradni, ha hó végén tudsz spórolni. Lehet változtatni, de csak apránként, nagyon lassan a lehetőségeket felmérve. Megküzdés az lenne, ha semmivel nem próbálkozna az ember, semmit nem tenne.

Vasnak kilója 55 forint a mai napi árfolyamon, most adtam le 20 kg-ot. A berakodással, elfuvarozással elment 1.5 óra, elpacsáltam 1l benzint a fuvarral. Megérte? Nekem igen, mert ez olyan vas volt ami már nem hasznosítható és útban volt.  Egy 50 cm-es darab szögvas  kb. 1,25kg, pillanatnyilag 1000 és 1050 HUF + szállítás+vágás+elbaszott idő. Ha jön valaki, hogy gyorsan be kell ide vagy oda hegeszteni, az fél óra munka és 5k HUF bevétel. Akkor üzletemberként, szerinted, most melyik is éri meg jobban?

Éves szinten, 50-80k-t vasat viszek a MÉHbe és 2-300k-nak megfelelő fahulladékot tüzelek el. Neked nem pénz, nekem + 1havi fizetés.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Kezd azzal, hogy nem hajolsz le érte. Mindenki azt veszi észre amit keres. Nálad ez 50 cm szögvas szintű. Ne vasat keress, hanem  lehetőséget és az alapján válassz maximumot.

1. Gyűjts lehetőségeket (Vannak, de az agyad a szögvasra állt rá)
2. Válassz maximumot közülük

Ne várd el tőlem azt, hogy jobban ismerjelek, mint te magadat.

 

Ha én ebben a környezetben lennék. Gyűjtenék Hiánákat akik szögvasat gyűjtenének, és én átvenném tőlük, majd leadnám.

Remek, és hogyan gyűjt az ember lehetőségeket? Kimegy a lehetőség rétre és szed két marékkal? Sőt, ha már itt tartunk, definiálj mondjuk öt olyan lehetőséget, aminek a megfogása belefér nulla kezdőtőkével egy főállás mellett. Mert az a nagy helyzet, hogy pillanatnyilag az 50 cm-es ingyen szögvas egy lehetőség.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Rendben, és miképp ugrod meg a papír akadályt? Az önképzés ingyen van, de a legalapvetőbb tanfolyamok is pénzbe kerülnek. (Hint, 2007ben már végigjátszottam ezt a témát. Hiába felelsz meg a felvételin, ha nem tudsz a HRnek megfelelő papírt prezentálni vagy olyan bérezést ajánlanak meg, ami nem éri el a másik szakmában a junior szintnek sem. )

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

vagy olyan bérezést ajánlanak meg, ami nem éri el a másik szakmában a junior szintnek sem

Viszont lehet, hogy ez kitörési lehetőség lehetett volna. Tapasztalatot szerezhettél volna, amivel később (akár máshol) többet kérhettél volna.

Az elmúlt szűk két évtizedemben sok dolgot csináltam ingyen (vagy minimális pénzért), ezáltal sok tapasztalatot és tudást gyűjtöttem. Ez mostanában ért komolyan be, amikor egy új állásra (többszörös túljelentkezés) szinte biztos befutó voltam (jobb pénz, jobb körülmények, városon belül).

Van olyan élethelyzet (pl. amikor el kell tartani valamelyik családtagot), mikor egy bizonyos visszalépés nem megengedhető. Ha a junior szint feletti béreddel + maszekkal épp fenn tudod tartani az életszínvonalad, akkor a junior bérezés nem elfogadható.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez a module-federation téma most eléggé megy, ha a többi freecodecampes videó is ilyen, akkor nem lehet rossz.

https://www.youtube.com/watch?v=lKKsjpH09dU&t=4s

Mivel van előképzettséged, heti 2x4 órát rászánsz, egy év alatt szerintem felszedsz annyi tudást amivel nettó 600 körül találsz bejelentett 8 órás melót.

A tanulás egy olyan vállalkozás, ahol az addigi befektetés soha nem vész el. Kudarc akkor ér, ha abbahagyod. Olyan nincs, ha valaki kiemelkedik valamiben azt ne díjazná a piac. Kiemelkedni semmi más, mint többet tenni érte, mint mások. Később feladni, mint mások, de leginkább soha.

Ha úgy érzed nem vagy elég tehetséges, az max annyit jelent, hogy legfeljebb 2x annyi energiára van szükséged és jobban kell emiatt akarnod, mint másoknak.

Lehetősége mindenkinek van, szorgalma, kitartása keveseknek. 

Neked lehetőséged van azt is gondolni, hogy van lehetőséged, de valamiért csak a szögvasat veszed észre.

Sokan az önszeretet hiánya miatt képtelenek hosszú távon küzdeni valamiért.  Nekik azt kell megtanulni, hogy a hosszú távú céljukat felbontsák kisebb célokra. Fontos, hogy minden kisebb cél a nagy célt szolgálja.

Igazából ezeket nem miattad írom most le, mert neked felesleges. Remélem olvassa olyan, akinek erőt adhatnak ezek a sorok. Ekkor már megérte ezzel töltenem az időm.

Te menthetetlen vagy. Ezt már te magad eldötötted korábban. Ki vagyok én, hogy ez felülbíráljam? Nem tehetem, hiszen viselkedésedet a normális felé a szomszédaidnak sem sikerült terelniük. 

Senkit sem lehet megváltoztatni. A belátásig neked kell egyedül eljutni.

Valószínűleg egész életedet azzal töltötted, hogy miért nem lehet jobb az életed. Tölts azzal egy évet, hogy miként lehetne jobb mégis.

Az egész felnőtt életemet azzal töltöttem, hogy önmagamról és tőlem függő emberekről gondoskodjak. Ha egy évet azzal töltök, miként lehetne nekem jobb akkor a tőlem függő emberek éhengebednek.
A lehetőség, nem mindenkinek ugyanaz a lehetőség. Mások a lehetőségei egy fiatalnak, egy öregnek, egy családfenntartónak, egy szegénynek és egy gazdagnak. Egy új korsót könnyebb teletölteni vízzel, mint egy lyukasat. Vagy sokkal több vizet kell bele tölteni, vagy meg kell foltozni. Csak épp a foltozáshoz agyag kell, ahhoz meg víz. Papolsz a nagyobb célok, kisebb célokra bontására, de fel sem merül benned, hogy az ingyen szögvasból befolyó összeg egy nagyobb célba mehet.
Ha a normális felé terelés alatt azt érted, hogy az az ingatlanom törvényes és törvénytelen módszerekkel történő kijátszása, akkor eléggé érdekes a világlátásod. Felhívnám a figyelmedet, az összes szomszédom közül csak azzal volt konfliktusom, aki nem élni, hanem meggazdagodni akart az ingatlanjain. A többiek valahogy tudnak profitálni a jelenlétemből.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Sajnos sokan fel nem fogják ezt, hogy nem mindenkinek adatik meg a döntés szabadsága, mert bár elvileg adott a "máshogy" döntés, morálisan elfogadhatatlan másik utat választani, mert nem csak az én ego van, hanem van más is, aki sokszor fontosabb: kisgyerek, demens szülő, fogyatékos családtag, etc. Akinek nincs ilyen vagy nincs/nem volt hasonló kényszerhelyzetben az sosem fogja felfogni, milyenek ezek, és hogy igenis van kényszerpálya.

Oregon biztosan idegbajt kapott volna a mi rokonunktól is, aki kohászati üzem igazgatóként otthon a kertjében is tartott műhelyt (sufni kinézetű, mellette kb másfél köbméter vas anyag. palatáblák, amikből ha kellett ideiglenesen meg-megnagyobbította a szerelési területet), kalapált, fúrt faragott, szerelt, javított a szabadidejében is, mert minden forintot meg akart fogni, mert tudta, hogy a lányának szüksége lesz mindenre, és mert ilyen volt a természete, ha ő meg tudta csinálni, meg akarta csinálni, nem valaki mással csináltatni. Sokaknak a kertes ház a gyepet, meg a virágágyást jelenti kocsibeállóval, másoknak műhelyet, szerelőaknát az autóhoz és anyagraktárat. Van aki szeret pihenni, van aki nem akar és van aki nem tud, mert nem adatik meg neki.

Kitartást és erőt a folytatáshoz.

Én is sk csinálok mindent a ház körül, de nem csak spórolás miatt, hanem azért, mert egy szakinak ne legyen már 2-3x annyi az óradíja, mint nekem. Ez elv. Tudom, menjek külföldre, és keressek többet, de nem, koszi...

Plusz ezért a pénzért kapott munkába bele tudok kötni, úgyhogy magamnak jobban megcsinálom, kevesebb pénzből, és még nem is kell anyáznom utána, h szar lett.

> Az egész felnőtt életemet azzal töltöttem, hogy önmagamról és tőlem függő emberekről gondoskodjak.
Magyarázat. Köszönjük.

> Ha egy évet azzal töltök, miként lehetne nekem jobb akkor a tőlem függő emberek éhengebednek.
Kifogás. Ez nem 0 vagy 1.

> A lehetőség, nem mindenkinek ugyanaz a lehetőség.
Nem is kell annak lennie. Van aki felismeri a halványreményt is, valakit fejbebasz egy gigalehetőség és akkor sem tud vele mit kezdeni. Csak ül és nézegeti, mint a hullócsillagokat. Valahogy így:
"De szép lehetőség! Jéééé! Még egy szép lehetőség! Mikor lesz nekem is lehetőségem?"
A témáról film is készült:
https://www.youtube.com/watch?v=FNopcipMfvI

> "ingyen szögvasból befolyó összeg"
Szerintem ez a szögvasazás veszteséget termel. Te ezt azért nem látod, mert a világodban van a szögvas és a semmi.

> Ha a normális felé terelés alatt azt érted
Azt értem, hogy élj hasonlóan kulturáltan és rendezetten, mint a szomszédaid. Minden problémád forrása az, hogy ez ellen küzdesz.

Nem. Nem kifogàs. Lehet valamit 30-50%-os erőbedobással csinàlni, hogy a tőled függők ne dögöljenek éhen, de akkor benne van a bukàs is. Nem àlmodhatsz nagyot, nem ugorhatsz nagyot, mert nem tudod minden erődet beletenni. És nem is bukhatsz nagyot, mert akkor buknak a tőled.függők is. Ezért bukok 5 nekifutásból 3-at.

Mikor nincs havi megtakarításod, akkor nem jönnek szembe nagy lehetőségek, csak kicsik. 

De mondok egy példàt, hoznak egy munkàt, fél millàt kéne beletenned az alkatrészbe, és van 120k megtakarítàsod. Mit teszel? Felveszel hitelt? 

Nem, én a szintenmaradàsért küzdök. Mikor àllandóan inflàció alatti béremelést vàgnak az ember arcàba, akkor b, c, d tervekre van szükség. Olyankor a maszek előtérbe kerül a kertépítés helyett.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Azt nem kapsz. Félmillió forint alkatrészköltség hitelezése, egy 2-300k HUF-os munkadíjú szerelési munkánál alapszintű dolog, ha nem léped meg, akkor elviszik a munkát (egy másik baleknek).
Őszintén, ha elvinnéd a kocsidat egy szervízbe ahol egy ilyen nagyságrendű munkadíjat kellene fizetned, fizetnél neki előleget alkatrészre? Szerintem, még a szervíz 10km-es körzetét is elkerülnéd.
 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A hajónapló kedvéért linkelnék egyet:

A hónapban volt kettő és lesz két állásinterjúm, oszt meglatjuk. Úgy látom, a cégeknél kell a munkaerő, viszont a fizetési hajlandóság erősen változó. Még az is lehet, hogy vállakozni kezdek.

Gratulálok, és drukkolok :)

A net szerint Jack Ma-tól származik az alábbi, nagyon sok igazságot látok benne, konkrét példákat tudnék mondani a környezetemből, ha nem sértenék vele személyiségi jogokat :)

A szegény embereket a legnehezebb elégedetté tenni:

  • Ha ingyen ajánlasz fel nekik valamit, csapdát sejtenek.
  • Ha azt mondod nekik, hogy csak egy kisebb befektetésről lenne szó, elégedetlenek, hogy nem keresnek vele több pénzt.
  • Ha nagyobb, szilárdabb befektetést javasolsz, azt mondják, nincs rá pénzük.
  • Ha azt javaslod, hogy próbáljanak ki új dolgokat, azt mondják, nincs tapasztalatuk.
  • Ha azt mondod nekik, hogy egy közismert cégről van szó, akkor azt túl nehéznek találják.
  • Ha azt mondod nekik, hogy egy teljesen új üzleti modellről van szó, akkor azt gyanúsnak, kétségesnek találják.
  • Ha azt mondod nekik, hogy nyissanak egy üzletet, arra panaszkodnak, hogy nem elég szabadok.
  • Ha azt mondod nekik, hogy kezdjenek új vállalkozásba, arra panaszkodnak, hogy nincs meg hozzá a megfelelő képzettségük.

És van bennük még valami közös: szeretik használni a Google keresőjét, a hozzájuk hasonlóan kétségbeesett, reménytelen barátaikra hallgatnak, támogatják egymást a szegénységben, többet gondolkodnak, mint egy egyetemi professzor, és kevesebbet tesznek bármiért, mint egy vak ember.

Csak kérdezd meg tőlük, mit tudnának tenni. Nem lesznek képesek válaszolni.

Az én konklúzióm a következő: ahelyett, hogy fölöslegesen növelnéd a pulzusodat, inkább cselekedj, ahelyett, hogy csak gondolkodnál valamin, inkább tedd meg.

A szegény emberek mind egy közös vonás miatt vallanak kudarcot: Az egész életük várakozással telik el.

Nem csoda, hogy a legtöbb ember szegény! Eredetileg nem anyagilag voltak szegények, csak azzá váltak. A szegénység elsősorban a gondolatainkból és a hozzáállásunkból születik. Később ez fizikai és anyagi szinten is megnyilvánul.

Még pár dologgal ki tudnám egészíteni, pl. az általad fentebb írt tárgyak szinte kényszeres gyűjtögetésére fecsérlik az időt és pénzt, "jó lesz még valamire" felkiáltással. Tipikus példa, amikor (akár hitelből) több autó is van (sőt, mindenféle eye-candy-val turbósítva), de eladni az egyiket és akár állampapírba fektetni, hogy plusz pénz legyen... de miért kell több autó? Mert jó, ha van... aha...

Nem csoda, hogy a legtöbb ember szegény! Eredetileg nem anyagilag voltak szegények, csak azzá váltak. A szegénység elsősorban a gondolatainkból és a hozzáállásunkból születik.

Ezen jót röhögtem! 

A Fehér Tigris című film jutott eszembe amikor a főhős megérti, hogy nem jól gondolkodott a szegénységből való kitörésének lehetőségeiről. Hiába a szorgalom, a tehetség, mégis egy szemléletváltásra volt szüksége ahhoz, hogy elérje a célját. Más esélye nem volt. 

https://m.imdb.com/title/tt6571548/?ref_=ext_shr_lnk

Ha a kornyek dzsentrifikalodik, akkor az egy jo lehetoseg lenne a putrizoknak, hogy kiemelkedjenek a putrizasbol. Hiszen ha egy nyarat raszanva ki lenne takaritva az udvar, akkor a sajat haz/telek erteke is megtobbszorozodhetne. De nem, inkabb putriznak tovabb, szidjak az ujgazdag szomszedok anyjat, balheznak, amivel csak azt erik el, hogy stabilizaljak a nyomorukat. A gazdag szomszedok megjelenese egy lehetoseg, amivel elni kellene, nem szembe menni. Szerintem.

Ezek szerint Olaszországban is így mennek a dolgok.

Sajnos egyre több helyen van ez, mi utcánk/környékünk is 2017 óta folyamatosan épül le.

Kemény vagy csoki. Ehhez azért kell kitartás, lelkierő, idegileg nehéz ilyet végignyomni.

Nekünk is volt hasonló eset, egy 2/3 örökségünk volt, a kissebbségi tulaj kezdett el ügyvédezni (elején még volt rá pénze), megpróbálta kisajátítani, stb, nem írom végig, mert hosszú. A srácról annyit kell tudni, h vagy 4x éves, soha egy másodpercet nem dolgozott, a nyugger anyjából, meg az ügyeskedéseiből él, egy igazi gerinctelen, sunyi alak. Szüleit is megverte 8 napon gyógyulóra, csak azért nem került sittre, mert visszavonták a feljelentést. Mi csak el akartuk adni az egészet, mélyen áron alul, mi sem laktunk ott nyilván. A lényeg, h amikor beelegeltem, akkor elkaptam a nyakát, és megszorongattam (nyilván tanúk nélkül), és feltártam elötte, h ennek a pénznek a negyedéből elásatom az erdőben. Erősen összeszarhatta magát, mert onnan leállt. Természetesen arra vigyáztam, h külsérelmi nyom ne legyen. Nem vagyok rá büszke, de elötte 3 ügyvédnél voltunk, mind azt javasolta, h ez évekig eltarthat, ha "nem hatok rá". Igazuk lett. Néha jól jön, ha az ember nagyobb, és erősebb az átlagnál, és szigurú feje van.

Nice add, h aki megvette tőlünk, az már fél éve árulja, az sem bírja már.

Miért nem szóltál schadl gyurinak? Ő nem cigány. Ez nálad fontos részlet,

A MÖM-be felvetéli nélkül bevennének ezzel a sztorival :D

Egyébként meg sok ilyen ember kéne ebbe az országba, mint te és pillanatok alatt a világ legélhetőbb helye lennénk.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Kemeny sztori :)
Nekem a vegrehajtos "hienakkal" sokkal egyszerubb volt a tortenet. Az alapszitu kicsit hasonlo, a hazam mogott (szolgalmi joggal) volt egy mara lakhatatlan ingatlan amiben lakott egy magyar, de igenytelen csalad. Eleve az volt a terv hogy azt megveszem toluk valamikor, aztan mikor egy arviz kimosta oket, es nem sokkal kesobb jott a vegrehajto, egyszerubbe valt az ugy :D

Az arveres indulasa korul megjelent ket foszer azzal hogy ok megvennek, mondtam hogy en is. Vegul megegyeztunk abban hogy ne csesszunk ki egymassal azzal hogy felverjuk az arat, inkabb beszeljuk meg hogy jol jarjunk. Vegul ok nem licitaltak, cserebe a vetelar es a kikialtasi ar kulonbsegenek felet kifizettem nekik, igy megkaptam a kikialtasi ar haromnegyedeert osszesen, szerintem mindenki jol jart :)

a vetelar es a kikialtasi ar kulonbsegenek felet kifizettem nekik, igy megkaptam a kikialtasi ar haromnegyedeert osszesen, szerintem mindenki jol jart :)

Ez nem egy zéró összegű játszma, ahol nem járhat egyszerre mindenki jól?
Amennyit nyerészkedtél te és az általad lefizetett fószer, annyival nagyobbat bukott az egészen az adós.

Szerkesztve: 2023. 01. 21., szo – 16:10

Egy érdekesség. A régi magyar sámánhit része volt a jó szomszédság törvénye, ami nagyjából annyit takar, hogy amíg nem zavarod a másikat, addig semmi közöd hozzá, hogy mit csinál.
Na ezek a kivétlek:

Adj szállást a hajléktalannak oltalmazd az oltalmad alá futót fogadd be és tágíts helyet
a jöttnek hagyd élni melletted szokása szerint, amíg nem vét a  JÓ SZOMSZÉDSÁG TÖRVÉNYE ellen.
- Mikor véti - kérdezed.

Ha meglop, becsap,
ha lompos és portája férgek tanyájává válik,
ha lármás,
ha szóvá teszi a te szokásaidat, hitedet, nyelvedet,
ha azt várja el, te tanuld meg az ő nyelvét,
ha nevet ád saját szája íze szerint a helynek, ahová befogadtatott.

Ha ugarra telepítetted és ott falut alapít, azt nevezheti tetszése szerint, de ha a te faludat kereszteli át, vesd ki ebrúdon! Mert így nem befogadott, hanem károdra honfoglaló.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ha az nem veszi meg, akkor beköltöztetnek egy mélyszegény családot a telekre/házba

A barátod nem tudja, hogy a tulajdonjog nem teszi lehetővé, hogy csak úgy rendelkezzél egy bizonyos hányad alapján?  

Semmi szerint sincs privilégiumod elfoglalni egy olyan tulajdont amelyet részben tulajdonolsz, ha annak van birtokosa. Ha valami a birtokodba kerül, akkor lesz rajta rendelkezési jogod, ezt nem vitathatja sem a kiérkező rendőr se senki, ergo ha te jogellenesen bemész a másik birtokára, attól függetlenül, hogy neked van tulajdonjogod ugyanolyan megítélés alá esik. Annak az ingatlannak csak van zára, vagy bármi védelmi mechanizmusa amit "cirkumveniálni" kell, hogy bekerüljön birtokon belülre. De anélkül, hogy zárat feszít is sérthet törvényt. IMHO.

Most minek kreténkedsz?  Tényleg nem érted?

A kapuból kilökni valakit nem BTK. Bemenni a saját ingatlanodba sem BTK, hanem PTK. 

Értem én, hogy birtokvédelem, de ez kihasználható pro és con is. Pont erről szól az egész. 

Vö.: valóság vs törvények

 

pl.: Kirakom az elbérlőmet, akkor elmehet a sóhivatalba. Ha behazudja, hogy a házban van a gyógyszere és rendőrt hív, akkor rábasztam, mert kérhet birtokvédelmet, ha csak simán az utcán találja magát, akkor meg nem. Tanúság? Minden szart kirakni az utcára egyből emberestül. Jogilag problémás? Igen. Következmény? Semmi. Akkor tulajdonképpen kinek is van problémája?

Nem kreténkedek, hanem azt mondom, hogy nyilvánvalóan nem elég egy tulajdonrészre történő sikeres licit ahhoz, hogy valaki birtokoljon. Ha ezért cselekményeket tesz az meg jogellenes, ennek 99%+ százaléka BTK-s  ha a jelenlegi birtokos azzal nem ért egyet. Te pedig jössz a "csodálatos csavar" történetével. 

Amennyiben, még ha dolog elleni erőszakkal is jut be az ingatlan területére, erre tulajdonosként, függetlenül a tulajdonrész nagyságától neki jogosultsága van. Amennyiben nincs kizárólagos haszonélvezeti jog megállapítva, úgy az ingatlanon történő tevékenység (lakhatás, egyéb tevékenység) a tulajdonostársak közötti megegyezés kérdése.  Amennyiben nincs megegyezés, vagy az ingatlanon folytatott tevékenység valamely tulajdonosnak érdeksérelmet okoz, az PTK.-ra tartozik. Amennyiben az ingatlan területén található a másik tulajdonos kizárólagos tulajdonát képező értékben kárt tesz, az megint csak PTK.-s ügy. Viszont többségi tulajdonosként nem akadályozhatod az ingatlanra történő bejutásban és ő sem akadályozhat téged.

BTK-s ügy ha tulajdonos kizárólagos tulajdonát képező értéket (ingóságát) eltulajdonítja, vagy sajátjaként használja. BTK-s ügy, ha az ingatlanodon olyan tevékenységet folytat, mely egyértelműen a te tulajdonrészed megszerzésére, az ingatlan értékének csökkentésére irányul. 

Csavar a dologban, hogyha leromlott állapotú az ingatlan, a helyi építési hivatalnál kezdeményezheted, az ingatlan életveszélyessé történő minősítését. Ha ez megtörténik, akkor a bennlakókkal szemben a rendősrségnél kezdeményezhetsz eljárást veszélyeztetés miatt. Ez szólhat direktben ellenük és amennyiben bizonyítható, hogy több alkalommal kísérletet tettél az ingatlan életveszélyes állapotának a megszűntetésére, úgy a feljelentésben megnevezheted őket okozó félként. Ezzel párhuzamosan indíthatsz PTK-s eljárást mert akadályozza az ingatlanhoz való hozzáférést.

Hasonlóképp kérheted a rendőrséget az ingatlanon tartozkodók, ottartózkodásának jogszerűségének az ellenőrzésére.  Amennyiben bizonyítható, hogy a másik tulajdonosnak a lakhatása mögött pusztán az ingatlan elbitorlása a cél, úgy megint csak BTK.-s ügy. Pl. a számla/tartozás halmozás esetében, ha kiskorú is van az ingatlanban, azonnal mehet a jelentés a gyámügy felé. (Gyámügy nagyon jó eszköz, mert hatástalanítja a kiskorú ingatlanon történő kempingeztetésének a szolgáltatók felé eső védőernyőjét.)

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Miért is? Tulajdonosként jogosult vagy meggyőződni, hogy az ingatlanon a tulajdonostársad nem folytat olyan tevékenységet, mely miatt téged anyagi vagy joghátrány ér. 
A dolog elleni erőszak azt jelenti, hogy berúgod az ajtót. Hiába a másik fél vette a zárat, az az igatlanra felszerelve ugyanúgy osztott tulajdonba kerül.
Amennyiben nincs haszonélvezeti jogod az indatlan felett, vagy nincs megegyezés a tulajdonostársaddal, hogy milyen feltételekkel használhatod az ingatlant, akkor te is ugyanolyan jogalap nélkül használod, még ha te is vagy a többségi tulajdonos. Pl. a kisebbségi tulajdonos kérhet bizonyos ellentételezést, a haszonélvezeti jogáról való lemondásért cserébe.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Miért is? Tulajdonosként jogosult vagy meggyőződni, hogy az ingatlanon a tulajdonostársad nem folytat olyan tevékenységet, mely miatt téged anyagi vagy joghátrány ér.  

Ha valami a birtokodba (és nem a tulajdonodba kerül) akkor nem csak az értékesítés, hanem a rendelkezés jogát is megkapod. Erre a fentire természetesen van jogot, de nem használhatod arra, hogy birtokon belülre kerülj. Látogatni jöhetsz. Költözni nem. Sőt ha a birtokos nem járul hozzá akkor bizony mehetsz te a bíróságra, ahol pedig azt fogja mondani a másik, hogy ő adott lehetőséget az ésszerű keretek közt.

A korábbi rendelkezési jogot, az új tulajdonostárs bejegyzése negliálja. Csak akkor van rendelkezési jogod, ha arról azonosan nyilatkozik az összes tulajdonos. Megegyezés híján ugyanannyi a jogalapja ott tartózkodásra mindkét félnek, attól függetlenül, hogy a màsik ingósága már ott van. Arról nem beszélve, hogy ez továbbra is PTK-s ügy és nem BTK-s.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "