50 felett piacképes-e még egy Java programozó?

Fórumok

Még fiatalos a kinézetem. Visszajelzések szerint 5-10 évet simán letagadhatok. A modernebb technológiák vonzanak és még van bennem tudásvágy is.

A mostanában szokásos videó interjúkon (itt kevésbé látszik, hogy oldalt már őszülök) / feladatokon is átmegyek simán.

Az önéletrajzomból nem derül ki a korom, sőt ott is a 10 évvel fiatalabb jön ki egy véletlen folytán.

Ma raktam magamban össze a képet, hogy ahol modernebb technológiákat használnak, ott valószínűleg fiatalabbakat is várnak.

Azaz addig nincs semmi baj, amíg nem kérik be az adataimat. Jó ajánlatokat is kapok. 1.5 fölötti mind. Viszont amikor sejtésem szerint a beküldött adatok alapján meglátják, hogy nemrég elmúltam 50, jönnek a visszahúzódások.

Soha sem vágytam vezetői pozícióba. Mentorálni viszont mindig szerettem.

Lehet vissza kell lépnem a régebbi technológiákhoz? Azoknál nem volt gond ennyire, olyan helyekre simán felvettek volna. Igaz ott mindegyiken öreg szakikat is láttam. Több helyen GWT-t tolnak még. Volt ahol JDBC megy még. Stb. Az egyikre rákérdezve azt mondták felvettek ugyan embereket, de ha meggondolom magam szívesen látnak.
A régi munkahelyemre is visszavennének, ott JEE van. A Spring ott viszont tiltott. Pedig simán lehetne sok esetben használni.

Hozzászólások

Viszont amikor sejtésem szerint a beküldött adatok alapján meglátják, hogy nemrég elmúltam 50, jönnek a visszahúzódások.

Kérdezz rá a sejtésedre informálisan.

A régi munkahelyemre is visszavennének, ott JEE van. A Spring ott viszont tiltott. Pedig simán lehetne sok esetben használni.

Ahol kurrens JavaEE van, ott semmi szükség Spring-re.

Informálisan sem lehet rákérdezni. Ma már ki tudja ki mikor mit vesz fel valamire. Ez tiltott dolog, hogy kor alapján megkülönböztessenek.

Egyébként megértem a cégeket. A legtöbb idősebb embernél már jönnek a betegségek. Valamint tényleg sok korombéli el van maradva. Azt sem tudom megmondani meddig bírom még én is a tempót.

Na de magad is írod, van lehetőséged, el tudnál 50+ évesen is helyezkedni. Lehet nem másfélmillióért "csak" 1-ért de más 50-esnek egzisztenciális kilátástalanság jön ha elveszti a munkáját, a mi szakmánkban meg az hogy nem a fizetések felső 2%-ba, hanem a felső 10%-ba fog tartozni a jövedelmed. Ötvenesként, mikor már mindened is megvan, jó eséllyel többszörösen is. 

Nalunk volt tobb 50+ emberke is. Semmi gond nem volt veluk. Marmint nem azert, mert idosek voltak, csak a "szokasos" karrier-IT-s nyigas: nem akarok tanulni, nem is erdekel az egesz IT, es egyebkent is, minek nosql, ha van sql is; minek kotlin, ha ott a java es minek async, ha teljesen jo a jboss+sync rest.

Szoval szerintem ha leteszel az asztalra par peldat, hogy hogyan toltad az uj tech-et, es kicsit is dinamikusnak mutatkozol az interjun, akkor nemcsak hogy elfujod a fenebe a "begyoposodott oregember" image-t, hanem meg ra is teszel egy lapattal. Emiatt viszont ez extra fontos.

Osz hajszal nem szamit, sokkal inkabb az, hogy a benyomas rolad a "begyoposodott oreg" vagy az "oreg szaki".

vázolni kell az előnyöket:

50 felett már általában nincs gyerek random problémákkal, napi berugások.

Ha jó karban vagy, nem vagy elszállva a 25 év tapasztalatoddal (az egyébként 5 évente változó technológiákból), követed a trendeket, akkor szerintem nem probléma a kor.

hozzáteszem, 49 vagyok:-)

Elképzelhető, hogy úgy érzik nincs rád pénzük.

ha ajánlatot küldtek, azzal már lehet menni munkaügyi bíróságra ha végül meggondolták magukat és mégsem akarnak felvenni. Kb. instant nyert per. A munkaadónak is vannak kötelmei, egy ilyen ajánlat pedig a leginkább annak számít. A munkavállalónak nem kötelező elfogadnia, aláírásig bármikor visszaléphet még. A munkaadó meg nem!

A munkavállalónak nem kötelező elfogadnia, aláírásig bármikor visszaléphet még. A munkaadó meg nem!

Az első munkanapon mondhatja akár az első percben bármelyik fél, hogy mégse akarja az egészet, lásd próbaidő, szóval ez eléggé értelmetlen dolognak tűnik...

Off: Jdbc-t?! Adatbázishoz?! Mi lehet még ott, például karaktersorozatokhoz String?!

Hát azt én is tudom, hogy vannak megkönnyítő, átvezető, rásegítő komponensek, amik gyorsabbá és stabilabbá teszik az alkalmazást azzal, hogy az alattuk lévő réteg problémáiból nem oldanak meg semmit, cserébe behozzák a saját problémáikat.

Ja és minél több a közvetítőprogram, annál könnyebben jutunk debuggolnivaló kihívásokhoz, pl.: https://prog.hu/tudastar/210056/postgresql-nek-array-atadasa-jpa-n-kere…

Ahja, ez a legjobb jele annak, hogy megöregedtél és nem tudsz megtanulni új dolgokat, pláne - ezek szerint 20 évvel ezelőtti - új dolgokat sem... :D

Na, ez az igazi aztakurva érzés, amikor rájössz, hogy a Hibernate két éve volt 20 éves... és a JBoss jövőre lesz 25 éves... :D

Ugye? Így 55 felé tartva már nem azt nézem, hogy valami új-e vagy régi, hanem hogy ténylegesen megold-e valamilyen problémát, és ha igen, több problémát okoz-e, mint amennyit megold.

Off: nálunk is van JBoss. Azon belül JBoss7. Valaki egyszer úgy látta, hogy az a mindentmegoldcsudiság (számtalan ilyen mindentmegoldcsudiság volt már nálunk az elmúlt harminc évben), aztán alábbhagyott a lelkesedés, a jóember is máshol van, és azt látjuk, hogy a derék JBoss7 a szimmetria miatt ragaszkodik a Java7-hez, ha nekünk újabb kellene (TLS-verzió miatt, pl.), az végülis a mi bajunk.

Ugye? Így 55 felé tartva már nem azt nézem, hogy valami új-e vagy régi, hanem hogy ténylegesen megold-e valamilyen problémát, és ha igen, több problémát okoz-e, mint amennyit megold.

Azért használják - immár több mint 20 éve, mert sokkal több problémát megold, mint amennyit okoz. Feltéve, ha az ember veszi a fáradságot és megtanulja használni. Ha nem tanulja meg használni, akkor olyanokat ír róla, mint te is.

Off: nálunk is van JBoss. Azon belül JBoss7. Valaki egyszer úgy látta, hogy az a mindentmegoldcsudiság (számtalan ilyen mindentmegoldcsudiság volt már nálunk az elmúlt harminc évben), aztán alábbhagyott a lelkesedés, a jóember is máshol van, és azt látjuk, hogy a derék JBoss7 a szimmetria miatt ragaszkodik a Java7-hez, ha nekünk újabb kellene (TLS-verzió miatt, pl.), az végülis a mi bajunk.

A JBoss 7 az tavaly volt 10 éves. 10 év az informatikában végtelen sok idő, évente minimum egyszer kellett volna arra időt fordítani, hogy frissítve legyen az IT rendszer minden komponense. Ha ez nem történik meg, akkor most - 10 év után - jutottál el oda, hogy 10 év szopásait kellene egyszerre megoldani, mert nem lehet tovább halogatni.

"Azért használják - immár több mint 20 éve, mert sokkal több problémát megold, mint amennyit okoz. Feltéve, ha az ember veszi a fáradságot és megtanulja használni. Ha nem tanulja meg használni, akkor olyanokat ír róla, mint te is."

Ez bizony nagyon így van. Jó esetben olyan 5-10 éve azért már kezdtek elmozogni valami kevésbé monolitikus irányba, mert bizony monolitokat frissíteni halmozottan szopás.
Akár jbosson belül maradva is el lehet kezdeni a modularizálást.

Lassan 50-esként azt gondolom egy "expert" típusú embernek eléggé testhezálló feladat tud lenni ezeknek a régi monolitoknak a korszerűsítése.
Ebből van bőven, a fiatalok nem is értenek hozzá és nem is szeretik csinálni.

Ehhez "csak" annyi kell hogy meg kell érteni az újat is.

Gábriel Ákos

majdnem 50 evesen tudom hogy ugy ket evente ujat es ujat kell tanulnom. Mondjuk nem programozo vagyok hanem infra oldalrol jovok. A 10 evvel ezelotti tudasommal ma mar eladhatatlan lennek. 

sokszor latom azt amikor interjuztatunk, hogy a jelolt 15 evig dolgozott ugyanott es sajna azt is tudja csak amit 15 eve megtanult. Pedig ha 15 eve csinalja valaki ugyanazt akkor az utolso 10 evben eleg sok idejenek kellett volna lennie hogy mellette tudjon tanulni.

nem vaom el, hogy cka-ja legyen a jeloltnek, de azt igen hogy ha megkerdezem hogy kontener, akkor valamit tudjon rola mondani. ha rakerdezek hogy hogyan kezelne egy distributed systemben a komponensek kozti kommunikaciot akkor vagy egy queue managert vagy egy key-value store-t benyogjon, stb stb.

persze van hogy megis felveszunk valakit, de akkor ahhoz latnom kell, hogy a csapatdinamikaba hogyan illeszkedik be. Az pedig nagyon ritka hogy egy egyoras interjuban ezt azonal latni. 

En a mai napig felevente vagy gyakrabban csinalok egy sajat projektet, ami uj technologiakra epul amiket meg nem ismerek nem probaltam, mondjuk mind awsben, gcpben, meg azurban is. Ez csak igy mukodhet. Meg sok-sok olvasassal.

ha rakerdezek hogy hogyan kezelne egy distributed systemben a komponensek kozti kommunikaciot akkor vagy egy queue managert vagy egy key-value store-t benyogjon, stb stb.

Infraüzemeltető vagyok. Közöm nincs sem kuberneteshez, sem azt felhasználó megoldásokhoz, “distributed systemekkel” sem foglalkozom, így sem egy queue managert, sem egy key value storet nem tudnék “benyögni”, lévén nem ilyesmivel foglalkozom. Azért ez sem fekete-fehér.

Persze hogy nem fekete feher. Es az hogy miket kerdezek fugg a poziciotol es a jelentkezo tapasztalatatol is. Viszont 15 ev munkaviszony utan nem ismerni technologiakat az elmult 5 evbol elegge eladhatatlanna teszi az embert. De az a szerencse hogy csomo ceg csomo projekttel dolgozik igy akar enelkul a tudas nelkuk is siman lehet hogy felvesznek valakit.

Merthogy amiket emlitettem kb egy-ket het/honap alatt megtanulhatoak. Viszont a "willngness to learn" eleg jol latszik mindig. :D

Ezek a technológiák semmilyen szinten nem érdekelnek, szóval teljesen mindegy, nem foglalkoztam velük, nem foglalkozom velük, és a jövőben sem szeretnék foglalkozni velük.

Egészen más használni, mint csinálni valamit, értsd, pl. felhasználok dockeres megoldásokat a saját szervereimen, de nem csinálok saját konténereket (nyilván, mezei Linux üzemeltető/rendszermernök vagyok, nem fejlesztő/devopsos, nem is leszek).

itt azert belekerdeztem volna hogy mi az hogy sajat kontenereket nem csinalsz mikor azt mondod hasznalsz docker kontenereket a servereden. Gondolom image-re gondoltal. :D

Amugy linux rendszeruzemeltetokent nem is kell hogy dockert hasznalj, hiszen mindent meg tudsz oldani a namespace-ekkel es cgroups-al dockerd vagy containerd nelkul is. A docker/containerd/stb csak a puhaknak van, mint a fejlesztok es a devops-ok :D

Igen, nyilván az image-re gondoltam, feltételeztem, hogy elég ennyire leegyszerűsítve fogalmaznom. Nem mondtam, hogy puhák lennének, de egy teljesen másik szakterület, amihez tényleg még értenem sem kell (nálunk is fut pl. Openshift, a devopsosok üzemeltetik, az alkalmazásüzem használja, kis egyszerűsítéssel, nekem linuxosként azon túl, hogy néha plusz erőforrást kérnek vmelyik node-jukhoz, semmi közöm hozzá és ez így van jól).

asszem felreertettel. en 20+ ev linux admin (+ oktatas) es kb 10 ev devops utan viccelodok azzal hogy puhak :D nem mondtam hogy te mondtad :D

Az a baj a mai DevOps-al amugy hogy ismerik a toolset-et, de fingjuk sincs a protokollokrol (vagy hogy mi hogy mukodik). Multkor fogtam a gejem mikor kenytelen voltam az smtp-rol kiseloadast tartani nekik. Az smtp protokollrol bazdmeg!!!!!!!! Puhak! Szogezzuk le. :D

Tudom egyesek szerint nem is szukseges hogy ertsenek a szamitastchnika alapjaihoz :D

Te hogyan definiálod a DevOps fogalmát? 

2010 környékén szimpla buzzwordnek tartottam, felkapott - divatos rendszergazda szinonimának. Tény, hogy azóta is keményen tartja magát ez a műszó. Szóval miben más a DevOps mint a rendszergazda? A DevOps valóban érti a dolgát még a rendszergazda szót elkoptatták a kóklerek? A példaként hozott smtp protokollt szvsz egy rendszergazdának is illene ismernie. Olyan definícióról is olvastam, ami szerint a DevOps tud programkódot is írni. Erre szvsz szintén képesnek kell lennie egy rendszergazdának is, természetesen scriptnyelvi súllyal. Esetleg ott lenne a határvonal, hogy a rendszergazda csak egyedi szerverekkel tud mit kezdeni egyesével, még a DevOps érti a felhőt, tudja mi az OpenStack és hasonlók?   

Ehhez képest egy csomó cégnél az alábbiak közül értenek egyet vagy többet:

a, a DevOps olyan fejlesztő, aki tud üzemeltetni

b, a DevOps olyan üzemeltető, aki tud fejleszteni

c, a DevOps az alkalmazásokat üzemelteti

d, a DevOps a fejlesztői infrastruktúrát üzemelteti

e, a DevOps a felhős infrastruktúrát üzemelteti

--

Ha ügyetlen favágó lennék, akkor is meg tudnám számolni egy kezemen, hogy mennyi cégnél láttam azt, hogy a DevOps egy módszertan és helyesen implementálták ezt a céges folyamatokba. A leggyakrabban azzal találkoztam eddig, hogy a DevOps az a Cloud Engineer fogalmát fedi nagyjából, beleértve a CI/CD folyamatokat is.

Ez valóban így van, és ugyanakkor látjuk mennyire helytelen implementáció mert mindenkinek mást jelent.

Ha van DevSecOps akkor miért nincs DevDevOps, DevOpsOps, DevDebOps mert amint azt a fenti példa is mutatja az ipar/piac valamilyen munkaterületre próbálja szűkíteni azt az elsősorban módszertant ahogy írtad is fentebb.

Ki jelent kinek, valamint ki a legnagyobb főnök egy DevOps ilyen valamiben? - Mert az számít cégen belül.
Senior mérnökként volt "szerencsém" jelen lenni annál az asztalnál ahol ezt igazgatói szinten tárgyalták nagyobb cégben. Nem vezették be a DevOps mint munkafolyamat mert akkor a főnökség fele repült volna és mindenki védte a saját kis területét.

Az SRE témakört még meg sem nyitottuk. Ott legalább megmaradt a Dev és az Ops mint pozíció (legalábbis a Google implementációban, amiről könyvet írtak itt: https://sre.google/sre-book/introduction/).
Volt egy időszak a Google-nál is amikor úgy gondolták hogy a fejlesztők majd oldanak mindent, tehát NoOps. Ez nagyon nem jött be mert a fejlesztőket egész egyszerűen nem tudják érdekelni bizonyos dolgok: rendelkezésre állás, meg hasonló apróságok.

Ja, nyilván, csak szemléltetésképpen említettem, hogy egy 20 éve használt dolog a Hibernate. Nem a raw JDBC helyett, hanem mint egyik opció, mert kb. minden is jobb, mint a raw JDBC. Ahol a raw JDBC előjön, mint legjobb megoldás egy problémára, ott ez egy tünete és körbetákolása egy sokkal nagyobb szőnyeg alá söpört problémának.

Hát, szűk ötvenesként engem meglep már a felvetés is.

Egy olyan országban, ahol 65 éves kor a nyugdíj korhatár (és folyamatosan a durva emeléséről van szó), a hozzáértő nyugdíjasokat ott tartják tovább dolgozni, 30-40 közötti emberre mondják, hogy ez már tudhat valamit, akkor az 50 nincs egy kicsit korán "túl öregnek" lenni?

Miért érted meg a cégeket? Pont, hogy a középkorúak a legmegbízhatóbbak. Nem ugrálnak pár ezeresért vagy új csocsóasztal miatt a munkahelyek között, tudják amit kell, még képesek fejlődni és általában (IT-ben) szokott olyan lenni, aki nem csak képes, hanem szeretne is, stb. Nyilván a pénzbeni elvárásuk ezekkel arányos, de azt a munkáltatónak kell tudni, hogy jó ember kell, vagy olyan ember, aki belefér havi X Forintba. Ráadásul ki tanítja be a fiatalokat? A feltörekvő, már (épp) nem kezdő 30-asok tuti nem, a 40-esek épp a külföldre költőzésen törik a fejüket, szóval ők sem, maradnak az ötvenesek meg e fölöttiek. Ha ez nem kell sehová, akkor az újonc majd annyit tud, amennnyit a neten összeszed?

Őszintén szólva engem nem.

Egyrészt volt egy olyan érzésem, hogy az ideális jelölt 20 éves, 25 év tapasztalattal. Pláne amikor fintech cégekkel beszélgettem.

Aztán volt interjúm, ahol hasonszőrű vagy lehet hogy épp idősebb arcokkal beszéltem, érzésre teljesen egy hullámhosszon voltunk. Namost. Vagy én értettem valamit félre, vagy nem tudom, de ők kb. indoklás nélkül lepasszoltak (igaz cégen belül tologatták ide-oda a jelentkezésemet, pár hét után konkrétan fogalmam se volt, hogy épp milyen pozícióról van szó).

De ezek szubjektív dolgok, kb. 100% megérzés.

Aztán persze lehet hogy nem is engem kerestek, én pl. helyből kukáztam azokat az ajánlatokat, amik értelmetlenül voltak megfogalmazva (akár angolul, akár magyarul), lehet hogy vénségemre már túl problémás vagyok.

Jut eszembe, sose tudni hogy hány jelölt van. Én üzemeltető vagyok, és lássuk be, ez azért nem őrült nagy tudomány, könnyen lehet hogy van jobb, vagy annak tűnő másik jelölt is.

> Én üzemeltető vagyok, és lássuk be, ez azért nem őrült nagy tudomány, könnyen lehet hogy van jobb, vagy annak tűnő másik jelölt is.

De. Hónapokig kerestünk olyan potens junior üzemeltetőt/DevOps-ost, akivel lehet is kezdeni valamit. "Rendes" seniort már nem is keresünk komolyan, kinn van a hirdetés, de mindenki lemondott már róla. A fiatalokat egyszerűbben jobban érdekli a JavaScript meg a Go meg a mittudomén milyen programozási nyelvek, mint megtanulni a Linux alapjait. Tisztelet a kivételnek.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

A "rendes" senior alatt inkább azt értem, hogy jönnek emberek 5-6 év tapasztalattal, akikről azt gondolnád, hogy alkalmasak seniornak, és kiderül a szakmai interjún - ilyenkor még nincs szó pénzről - hogy nopety-nope. Bár a pénz lenne a limitáló tényező, de az nálunk 2-3. körös dolog.

De ez nem újdonság, 8 évvel ezelőtt ugyanez volt a szitu. Akkor egy sima desktopost akartunk felvenni minimális plusz tudással, eleve kevés jutott el a szakmai interjúig, aki meg igen... ehh. Nem ismert volna fel egy elektronikus levelet akkor sem, ha az orrára esik.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Régesrégen egy messzi-messzi galaxisban elvitt kettőnket a fejvadász cég egy elég nagy multihoz. Öcsémcsávó bement, jött ki olyan 2-3 perc után, hívtak engem (gondoltam már bukta, kár volt eljönni). Még úgy le sem ültem, amikor az arc nekem szegezte a kérdést, hogy na, mi a lód. Én meg pislogtam rá, hogy izé, ez valami beugratós kérdés lesz, de na.. hát ez. Jó, mondta, mert az előző gyerek bukta ezt a kérdést. És mennyi a sok lód. Háátugye attól függ.

Engem felvettek. Mondjuk olyan fél évvel később meg megszűnt az üzletág, de jó móka volt.

Magyarországon?

Az utóbbi 6 hónapban 6 DevOps Engineer-t vettem fel a két csapatomba (Magyarország): IT alapokon felül CI/CD általában, konténerek készitése,
buildelése és deployment-je, Kubernetes-specifikus dolgok, minimális cloud tapasztalat volt a feltétel.

Ami kulcs a dologban, hogy külső headhunter-eket alkalmazzunk, hirdetésre egyetlen jelölt sem érkezett Európából.
Nem lehet megspórolni, hogy valaki a kapcsolati hálójában, LinkedIn-en felkutassa a jelölteket.
Negyedéves fizetési benchmark-okon alapulnak a fizetési sávok.

Illetve, a cég mérete és ismertsége egyértelműen előny, a visszajelzések alapján.

Btw. ha publikus, mi történt az OpsBear-al?

Nálunk - egyelőre - még nincs dedikált DevOps csapat, együtt dolgozik az üzemeltetés és a DevOps, mert nem vagyunk olyan sokan. Mindkét oldalon elkélne még 1-2 senior.

És - pont a csapat és a cég mérete miatt - a DevOps még mindig inkább üzemeltetés mint fejlesztés nálunk. Meg úgy egyébként is, sokan tekintenek a DevOpsra fejlesztőcsapatként, de igazából sokkal inkább vagyunk üzemeltetők, fejlesztésre való hajlandósággal, mint tényleges fejlesztők. Én felnézek a jó fejlesztőkre, nagyon más készségeik vannak, és sokkal jobban csinálják azt a dolgot, mint én valaha fogom.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

dunno, lehet csak azért, mert én a fejlesztői vonalról kerültem oda, hogy terraform/helm dolgokkal töltöm az időm jelentős részét ma már, de nekem pont ellenkező tapasztalatom van.

Voltam olyan csapatban ~4-5 éve, ahol négyen kezdtünk egy rész-projektet, mind fejlesztők, és magunk megoldottuk a „hm, hogyan fog ez AWS-en futni” részt, mert nem kellett egy teljes állású ember az opsba. Ha meg SLA-t kellett volna rá vállalni, akkor végképp nem tudom hogyan, hát annyi embernek, aki a pagerduty-t kitölti időben, tuti nem esett volna le elég ops feladat.

De mondom, én fejlesztőként kezdtem, a mai napig fejlesztek (akár hobbiprojektet, akár ha úgy jön ki, akkor céges projektet, annak kapcsán meg upstream projektben/libben bugfixet), csak érdekelt anno, hogy mégis hogy indíthatom el azt a dolgot, amit megcsináltam.

Nem lenne ez baj, ha az illető üzemeltető (vagy fejlesztő, hálózatos, tökmindegy) hajlandó lenne tanulni, és a cég hagyná (=lehetővé tenné). Sajnos ez a kettő sokszor hiányzik (sok juniorral találkoztam).

Mert kell elszántság, pénteken a commit diffből kellett előszednem a megoldást, mert a dokumentáció finoman szólva is lagol(*) a kód mögött. Foreman, stable ág.

 

*) Bár lehet hogy benne van, és utólag megtalálnám, de sok hiábavaló óra után se mentem semmire a doksival.

Az újoncnak kell az iránymutatás és kell valamiféle fogékonyság is az új dolgok megtanulására.

Olyan csapatban dolgozom ahol van egy újoncunk (ő már lassan 4-5 éve junior) és a senior mérnökök száma van tulsúlyban.
Közösen dolgozunk egy projekten ahol határidőre kell feladatokat megoldani hogy felmondhassuk a datacenter bérletet.

junior: Most már jó? Már elég? Bezárhatom a ticketem?
project lead: Teljesítetted a leírt feltételeket?
junior: Nem.
project lead: Akkor nem zárhatod be.

Ez megy napi szinten többször is.

Ha nem rágom a szájába, nem fogja megoldani. Ha ráhagyom hogy megoldja, nem oldja meg csak ül fölötte - jobb esetben, rosszabb esetben pedig elkezd teljesen mással foglalkozni, vagy épp semmivel.
Olyan hogy nem pontról pontra definiált feladatot megoldjon, teljesen elképzelhetetlen. Remélem nem minden fiatal ilyen mert akkor nagy szívás lesz pár év múlva.

 

>  4-5 éve junior

Minden tiszteletem, de vagy nincs mellette megfelelő mentoring, vagy nincs motiválva a mentora által, vagy mindez egyszerre.

Eleve, egy részfeladat - egy ticket. Bontani kell, és követhetővé tenni a dolgokat. Ha az egy ticket, hogy "SW-123012 Build a new DeathStar" az valahol másutt probléma, nem - nem feltétlenül - az ő munkastílusával. Senki nem szereti - én sem - a hónapokon át tartó egyticketes feladatokat.

Erre jó - részben - az agilis projektszervezés. Van egy igény, elolvasom a feltételeket, meghatározom belőle a részfeladatokat, felveszegetem a ticketeket belőle - és ahogy haladok, zárom is le. Így van egy egyértelmű progress, hogy hol tartok a feladatban, van eleje és van vége. És rendszeres kontroll van a feladatvégzés felett, hogy épp hol tartok, van egy-több mentor (senior) akihez szabadon fordulhatok, és akik actually törődnek is azzal, hogy haladjak valamerre.

Amit itt leírsz, az azt a helyzetet sejteti - nyilván nem tudom a tényeket, így bocs, ha rosszul látom - hogy szegény egyedül van hagyva, és nincs visszacsatolása a munkájáról olyantól, aki értené is a feladatát. Az "önálló munkavégzés" nem a magárahagyottságot és az irányítás mentességet jelenti. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Nincs magára hagyva. Bárcsak az lenne hogy a ticketben keressük a hibát, akkor azt tudnánk javítani.

Volt már sok junior a kezem alatt, és öröm volt velük dolgozni mert kérdeztek sokat és akartak tanulni, de hanyagság vagy az hogy ennyire ne legyen meg  a munka iránti lelkesedés és érdeklődés csírája sem, olyan még nem volt.
Emberünk nemrég esett ki az egyetemről és nem tudunk neki segíteni mert nem érdekli a munka, de tényleg nem.

 

Minden tiszteletem, de vagy nincs mellette megfelelő mentoring, vagy nincs motiválva a mentora által, vagy mindez egyszerre.

Vagy csak nem neki való a szakma. Én is dolgoztam az IT-nak olyan területén, ami rohadtul nem ment. Amikor ezt realizáltam, váltottam más céghez és más területre, és onnantól nem éreztem magam nyomorultul, mikor dolgozni kellett.

Senki nem szereti - én sem - a hónapokon át tartó egyticketes feladatokat.

Szerintem a ticketek száma tökmindegy, egy epic-et is lehet jól definiálni, meg egy 1-2 pontos user story is lehet olyan aluldefiniált, hogy nem tudsz vele mit kezdeni.

IT audit.

Érdekes volt, hogy a szükséges skillset egy részét túlságosan is megvolt, másik részét nem eléggé. A nálam sokkal seniorabb emberek egymásnak adták a kilincset, hogy segítsem ki őket mindenféle SQL, BI, stb. témában, de a cég, ahelyett, hogy a csapatban meglevő komparatív előnyökre épített volna, megpróbált mindenkiből "standardizált" auditort csinál.

Nekem ez nagyon demotiváló tud lenni, de YMMV.

Van aki csak ugy siman balf@asz...

 

Volt egy friss vegzosunk, interjun nagyon igeretes volt.

Akkor eppen nem is kerestunk senkit, de felkeszulve jott interjura, ugy tunt magasan veri a korosztalyat.

Felvettuk temp poziciora. Embedded fejlesztes a tema.

Tobbfele feladatot kapott, ennyit meg a mentorok emberrel nem foglalkoztak mint vele...

Ma szunik meg a munkaviszonya, de a felmondasi ido alatt mondtam, hogy inkabb be se jarjon, mert felesleges.

Meg mindig nem erti, miert lett volna az o erdeke, hogy egy kis szabadidot is raaldozzon a felzarkozasra

Sajna de, a nagy része. Senki nem akar dolgozni, csak pénzt keresni. Nem megoldani akarja a problémát, csak túl lenni rajta. Mint ahogy túl lenni valahogy a napon, a heten...

Sokszor ütni kell mint a lovat, vagy a szájába kell rágni, hogy akkor mit is csináljon....  De akkor már mindegy, ha megcsinálod helyette.

"Sose a gép a hülye."

A konkrét feladat az hogy 6 változó értékét át kell menteni az új confg management rendszerbe. Külön rászántam az időt hogy megmutassam hogyan kell csinálni az elsőt és mi a munkafolyamat, látod ezt így már renderelte. Érted, érti. Na, akkor ezt még ötször mert látod itt a lista és ez a kimenek ezek pedig ahonnan az értékek jönnek.

A másodikat megcsinálta, majd be akarta zárni a ticketet hogy a hatból már kettő ki van töltve de "valami miatt" még mindig nem működik.
Én tényleg nem mernék ilyet megjátszani.

Legújabb kedvencem amikor a szolgáltató azt mondja egy hibára hogy "kernelhiba". Persze a management ezzel a szintű szakmaisággal (per def) nem tud mit kezdeni. Én olyan szívesen megkérdezném hogy okay akkor mutatjátok az upstream ticketet amit nyilván nyitottatok erre a hibára? De nem kérdezünk ilyet...

Gábriel Ákos

A kugli, mikroszoft, talán amazon is elindította ugyanezt a szintű idiocracy kommunikációs faszságot 12-13 éve, mert ezt ők OK-nak gondolják a hülye ügyfeleik irányába. Ha egy ekkora böszme barom mint a google vagy mikroszoft megengedheti ezt magának, akkor igenis az egész ipar, minden szereplőjével menjen ebbe az irányba, és lássuk meg hova vezet. Minden hibaüzenetet cseréljünk le minden forráskódban szamtingheppöned-re!

Szerintem a "something happened" tök oké a usernek mutatva, ha amúgy a logban ott van a részletes kifejtés is.

Nyilván attól is függ, mi a hiba: azzal még csak-csak tud kezdeni valamit a user, hogy betelt a storage, de múltkor valami olyasmibe futottam bele, hogy a bluetooth-os eszközök listáján végigiterálva valami driver telepítő egy indexoutofboundsexceptiont dobott, ilyenre pont tökéletes a "something happened", az r=1 user a büdös életben nem fogja debuggolni.

Hát nem.

Már-már újratelepítettem a laptopomat, mert nem mászott fel valami windowsupdate. Persze a szokásos, valami történt, undoing changes. Hogyrohadjon meg.

Iszonyat sokáig túrtam a windows kiválló (sic!) logjait, mire találtam egy amúgy távolról hihetőnek tűnő magyarázatot. Valami fiszemfaszom service eleve ki volt kapcsolva, fene tudja miért, tuti nem én voltam, ezért - nahát - nem indult el a frissítés után, amit úgy értelmezett a kifinomult rencer (sic!), hogy baj történt.

Ha nem kellett volna túrnom a trágyát, hanem összezavaróan kiírta volna, hogy öcsi, nem indult el ez a bigyó, ezért bocsi, rollbekk... Ó, mennyivel egyszerűbb lett volna.

Persze ja, megtaláltam, de tulajdonképpen csak véletlenül, mert szerepelt valahol az 0x800f0922, amit ugye kb. félcsillió másik, hasonlóan beszédes üzenet közül kellett kibogarászni.

Jó régen nem dolgozom ilyen területen, de a múlt évezredben még az volt a szokás, hogy ha egy programozó valamit csinált, akkor kitalálta, hogy hogyan kellene működnie, megírta, és ha nem működött az elvárt módon, akkor megkereste, hogy mit írt meg rosszul.

Azt hiszem, 2008-ban vettem észre először, hogy az egyik kolléga úgy dolgozik programozóként, hogy a) nem tud a megoldandó problémához algoritmust készíteni fejben, b) nem ő írja meg a dolgokat, hanem innen-onnan másol kódrészleteket, c) ha a másolt kódrészlet nem működik, nem tudja megkeresni, hogy mi a hiba, mert se azt nem tudja, hogy mit kellene csinálnia, sem azt, hogy mit is csinál.

Nincs tapasztalatom mostanában programozókkal, de úgy tűnik a különféle internetes viccelődéseket és beszélgetéseket olvasva, hogy ez a megközelítés eléggé elterjedt manapság.

Szóval egyáltalán nem csodálkozom a "valami miatt nem működik" állásponton.

Érdekességképpen: egyszer késő-késő éjszaka írtam egy programot (tinédzserként, hobbiból, nem munka). Amikor működött, mentem aludni. Másnap folytattam volna, de észrevettem egy hibát, és nem értettem, hogy "valami miatt működik" :-D

Persze két hiba volt, amik kiegészítve egymást jó működést produkáltak.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2023. 01. 28., szo – 20:09

Nézd, 

Nem gondolnám, hogy a kor hátrány lenne az informatika bármely területén, amennyiben az elmúlt éveket is az IT-ban húztad le. (Feltéve, hogy nem fásultál bele a bolondokházába, és az elmúlt 10 évet is csak az "éljük túl valahogy" bűvkörében életd :D

Nekünk talán már nem áll föl azonnal a legújabb technológákra, amelyekkel általában sokkal könnyebb megoldani olyan problémáakt, amiket nélkülük nem is kellene - azonban amikor eljutunk oda, hogy egy problémát reverse enginerelni kell - és általában nagyon gyorsan eljutunk oda -, akkor iszonyat jól tud jönni az alantas layerek ismerete, és az elmúlt évek tapasztalata. 

Személy szerint sokkal nagyobb örömmel onboardolnék egy "öreg" rókát, mintsem egy bootcamp-et végzett juniort, mert az utóbbi esetben sűrűn van az az érzésem, hogy csak az időmet vesztegetem. 

(As always tisztelet a kivételnek) 

 

"Dilbert-elv: a legkevésbé hatékony dolgozók végül szükségszerűen oda kerülnek, ahol a legkevesebb kárt okozhatják – a vezetésbe."

50 feletti programozó "probléma" - amivel én is találkoztam megpróbáltam magamnak megmagyarázni:

- HR-s picsák fiatalok és frusztráltak, ha idősebb férfival kell beszélni

- bullshitet egy tapasztaltabb hamarabb átlátja

- közép és felsővezetők már mind fiatalok és féltik a pozíciójukat

persze ezek csak mind eltúlzott érzések..

For Whites Only meeting room!

ahol csupa "taknyos" 30 körüli van vezető poszton, ott mi fogja az embert 10+ évekre ott tartani? Mi a karrierút, ha már 30 évesen kisebb-nagyobb csapatot tutjgat valaki? Egy 50es hogy érzi magát 20 évvel fiatalabb főnök alatt? Mennyire megalázó azt érezni naponta, h. ha az ember tudatosan nem akar people manager lenni, csak szipmlán egy jó senior műszakis, akkor a fiatal főnökbeosztásúak v. a vele egy szinten levő fiatalok kb. kiröhögik h. na ebbe se szorult annyi karrier-ambíció h. 50 évesen ne még mindig műszaki problémákat kelljen megoldania, hanem már rég vezető beosztásban illene lennie.

Az ellenkező pólus szintúgy szar, és sajnos inkább ezt látom jellemzően a hazai multiknál: ül pár (3-5) 45-50es középvezető a nagyobb csapatok fölött. Alattuk meg mind 30-asok, vagy 20as végén járó frissen felvettek. Az 50esek mellé csak úgy lehet bekerülni, ha valamelyik meghal vagy kap egy istenkirály jó ajánlatot más cégtől. Mert máskülönbem foggal körömmel kapaszkodnak abba a kis hatalomba, amit 15év alatt sikerült kitérdepelniük. A beosztottak meg mind a fiatalabb generáció, akinek esélye sincs feljebb kapaszkodni. Ezért nem is marad semelyikük ott tovább 2-3-4 évnél, mert hamar átlátja h. csak a rabszolgasorra van mindig üresedés, feljebbi poziciót megkaparintani szinte lehetetlen. Így aztán le is lépnek, és veszik fel a helyükre megint a fiatalokat.

nemtom, nalunk van:

- intern

- junior

- medior

- senior

- expert

- tech lead (50% hands-on)

- principal tech lead (<50% hands-on, management-nek kell sokat magyarazkodni)

 

azert egy darabig lehet lepdelni felfele. es legfokepp: a "felfele" nem feltetlen jo irany, sok erdekes van egy nagyobb cegen belul, pl. cloud, fraud, AI, data science, SRE, hogy csak parat emlitsek.

hogy veteted magad át egyik silóból a másikba, ha az aktuálisban jó senior szakmber vagy, viszont elvesztetted az érdeklődésedet/szar a főnököd/szarok a rádosztott munkák és menekülnél a silóból, de a cégtől még talán nem akarsz elmenni? Elfogadod h. a másik érdekes területen te jelenleg egy senki vagy, ergo egy lead tech pozícióból átkéreckedsz egy junior-ba, felezett fizetéssel?

A tanulós része világos. Alázat már egyéni preferencia kérdése. Eddigi multis karriererem során láttam megannyi segghülye arrogáns rátarti embert, tökéletesen ellavíroztak mindenhol. A szerény, alázatoskodó mérnökök meg mindig vagy leléptek, v. lapátra tették őket. Az alázat nem sok esetben térült meg. Arrogáns bunkó ne legyen senki a környezetével szemben, ok. De ezt a szemlesütött szégyellem magam mert új környezetbe kerültem ahol én vagyok a hülye dolgot nem tartom jó ötletnek. Komplex IT területen minden egyedi skillset kombinációnak van értelme és haszna, senkinek nem kellene emiatt rosszul éreznie magát.

"egy lead tech pozícióból átkéreckedsz egy junior-ba, felezett fizetéssel" --> ez a része a hatalmas dillema

Összekevered a szerény, alázatos embert a gyámoltalan, megúszásra játszó megalkuvóval. 

Tech leadből nem kérjük át magunkat juniorba, főleg nem feleannyiért. Viszont nem egy sikeres network engineer-> fejlesztő/DevOps váltást láttam már.  A lehetőségek persze korlátozottak, és minél inkább beástad magad agy silóba, annál inkább. 

Biztos érted mi a gondom. Ha egy területen vagy jó specialista 15-20 év tapasztalattal, de váltani akarsz. Mert minden nagy multi ezt szajkózza a hivatalos PR anyagban h. valósítsd meg magad, meg váltsál cégen belül olyan területre ami érdekel meg "growth" BS és a többi süket duma. Ok, elhitted a mesét, váltasz. Nyilván ha valamiben nagyon ász vagy, akkor ott elérted kb. a csúcsot. Innen más területre átnyergelni amiben nincs annyi tapasztalatod, egyik cégnél se fognak átvenni ász-kategóriába oda is automatikusan, egyszerűen mert ott MÉG nem vagy az!

Hittérítő (evangelist) munkakörben esetleg lehet, hogy át tudsz menni ugyanolyan szintre, csak cserélődik a hited A product-ról B product-ra. De kétkezi-műszakis beosztásban biztosan nem fog ez menni! Mert ott fakítani kell rövid időn belül. Az meg nem fog menni, ha tényleg új területre eveztél át. Szóval értelmezhetetlen számomra a műszaki területváltás pl. Cisco network-ről--> Microsoft AD infra irányba. Cisco-ból van 20 év tapasztalat, CCIE minden kutyafüle. Microsoft AD-ből meg annyi h. otthon felhúztál egy 3 DC-s környezetet VMben, meg megnéztél pár hétnyi e-learning anyagot. Talán le is tettél 1-2 MS vizsgát önszorgalomból és saját zsebből kifizetted a vizsgákat. Úgy h. élesben nem dolgoztál benne 1 percet sem, mert Cisco munkakörben a cégnél nem volt rá sem lehetőséged (nincs jogosultságod hozzáférni), sem rádosztott ilyen project feladat. Tehát beskatulyáztak az adott termékhez amire felvettek, és nagyon ki sem tudsz kacsingatni még önszorgalomból sem, mert a főnököd elsődlegesen olyan melóval terhel le 100%-ban amiért a fizetésedet kapod elvileg. Ezek után AD munkakörbe max. vmi tapasztalatlan juniornak mehetsz el, hiába van CCIE-d. Az meg nem annyi fizut fog adni, mint amennyit a 20 év Cisco-val kiharcoltál magadnak eddig.

Ezt az ellentmondást kéne valahogy feloldani.

Ez nem ellentmondás, az az élet természetes folyása - és egyben vastörvénye is. Ha valaki 20 évig kovács volt, abból már nem lesz tetőács. 

De miért akarna az ember CCIE-vel a zsebében lemenni AD silóban robtolni?

Olyan architect feladatkör azonban van, ahol látni kell a hálózatott meg az Ad-k világát is, és  ha valami AD-specifikus bonyolult szakkérdés merül fel, majd az AD expert mergválaszolja. 

A technical depth adott - egy CCIE tudású embernél ez a cisco hálózatok világa.

A technical breadth - vagyis mi az, amiről tud, hogy létezik, de nem ismeri mélyen, na ide belefér sok dolog, és minél több dolog van itt, annál jobb. 

De, erre nagyon sok példát láttam.

Jellemzően a projekt benyeli a betervezett és a felvett kolléga tényleges költségének a különbözetét - ritkán nincs erre lehetőség, sőt gyakran a projektekre flat rate (mindenki esetén azonos) költséget számláznak rá.

20 évvel ugyan nem, de az utóbbi 20 évben mindig fiatalabb főnökeim voltak. Volt, aki csak 5 évvel, többnyire 10 év volt a különbség. Sose éreztem problémának, egy vezetőnek teljesen más a feladata, és ez nem kortól függ, hanem érdeklődéstől. A csapatban most már vagy 10-14 éve túlsúlyban vannak a fiatalok, és elég jó nyitott légkör alakult ki, az ő részükről se éreztem azt a hozzáállást, amit te itt leírsz, pedig már egyre többen vannak, akik a fiamnál is fiatalabbak.

Én is hasonlóképpen látom a problémát, az én meglátásaim:

 

- a főnöknek az a legfontosabb, hogy ő lehessen a ’kis-kakas a szemétdombon’, tehát csak olyat fog felvenni, aki biztosan nem veszélyezteti a pozícióját.

- az ilyen főnök attól lesz valaki, hogy ő főnök. Te nem csak az egzisztenciáját, hanem az önmagáról kialakított képét is veszélyezteted.

- a felvételiztető ’vezető’ azért lett vezető, mert minden másra (is) alkalmatlan volt

- a főnök emberileg (is) egy nagy nulla és így nem képes mit kezdeni egy nála idősebbel, az feszélyezi őt

- az ifjú titán vezető a saját értékrendje szerint dönt: neki az a jó ember, aki tudja, hogy melyik a legjobb sör, tud csocsózni meg menő kocsikról fecsegni. Te nem ez vagy!

- egy idősebb kollégával nem lehet minden hülyeséget elfogadtatni mint valami menő dolgot, mert annak van saját meggyőződése, ez pedig problémás egy ifjú titánnak, hiszen ő nem tud érvelni

- Magyarországon a ’főnök’ sajnos még mindig egy státusz szimbólum. Nem igazán van megbecsülése egy ’vezető mérnöknek’ (és nem is fizetik meg), aki mondjuk az egész projektért műszakilag ténylegesen felel. A megbecsült és fontos a ’valamilyen főnök’, aki mondjuk a szabadságos papírokat adminisztrálja. Egy idősebb kollégának pedig éppen egy ilyen ’vezető mérnök’-i állás lehetne ideális, ahol nemcsak a szakmai tapasztalat kamatoztatható, hanem az emberekkel való ügyes bánás mód is.

 

Sajnos a legtöbb cégnek nincs igazi HR-je. Nincs olyan előre gondolkodni tudó csapat, aki képes lenne a cég jövőbeli munkaerő igényeit, emberi kapcsolatait felmérni, feltérképezni és aszerint felvenni az embereket. Ezt a feladatot – arra hivatkozva, hogy ez szakmai dolog – egyszerűen átruházzák a 28 éves ’senior’ kollégákra aztán csodálkoznak amikor nem halad a munka és elmennek az emberek.

Szerintem ez már nem egy "fiatal" szakma. Nem gond, ha valaki idősebb, ha haladt is a korral. 3-5 évente szükséges valami új technológiát is megtanulni kortól függetlenül. Jómagam még csak 45 vagyok, de nem hiszem, hogy a kor probléma lenne. 

Amúgy is jön majd az AI és mindenki mehet a levesbe. :)

Igen, az AI. Ettől kicsit én is parázok. A kereszt kérdés az, hogy az elkövetkező pár évben lesz -e az AI olyan szintem, hogy akár egy öreg róka munkáját is kiváltsa?

Talán ha ma kezdeném az egészet így 42 évesen, akkor csak Python -t tanulnék, meg hozzá machine learning -et és mindenféle lib -et (Pandas, SciPy, TensorFlow, PyTorch ... stb.)

Persze amíg olyan káoszban született "fostos" projecteken kell dolgozni, mit amin most is leszek, az AI -nak nincs sok esélye. :-D

A kereszt kérdés az, hogy az elkövetkező pár évben lesz -e az AI olyan szintem, hogy akár egy öreg róka munkáját is kiváltsa?

A ChatGPT tud például Unity kódot írni, megmondod neki, hogy mit akarsz és iterálja a kódot annak megfelelően, hogy kipróbálod és megmondod, hogy mit szeretnél változtatni.

> A kereszt kérdés az, hogy az elkövetkező pár évben lesz -e az AI olyan szintem, hogy akár egy öreg róka munkáját is kiváltsa?

Sosem lesz olyan AI, amely valóban kreatív tud lenni, és nem a kreativitást imitálja. A véletlenszám generátor feltupírozva nem a kreativitás non plus ultrája, ezt szerintem beláthatjuk.

Én arra leszek kiváncsi, hogy az elkövetkező pár évben lesznek-e az öreg rókák olyan szinten, hogy ne kompetitív, hanem kooperatív módon viszonyuljanak egy AI-hoz? Társként, segítségként, és ne a munkájukat elvenni készülő ellenségként tekintsenek rájuk?

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Társként, segítségként, és ne a munkájukat elvenni készülő ellenségként tekintsenek rájuk?

Sztem ez csak a Te fejedben él így..

hogy a senior IT-s gépromboló, munkára v. tudásra féltékeny lenne.

For Whites Only meeting room!

Ha majd mindennaposak lesznek a 10ezres kirúgások (ld. msft, twitter, gugli és tsai), akkor hamar kialakul a természetes  védekezőösztön h. az ember megtartsa az IT-s munkáját. Eddig is volt ilyen, volt munkahelyeimen találkoztam rengeteg 1manshow emberrel, aki azzal tudott helyén maradni hosszú évekig h. kulcs informaciókat magában tartott. Egyik másik kiba. jó politikus lenne.

Egyáltalán nem probléma a korod ha van tapasztalatod és hajlandó vagy tanulni. Mondjuk ha Java-n kívül más dolog is érdekel vagy használtál-építettél felhős dolgokat vagy azzal egyenértékű offprem megoldást, az nagyon nagy plusz.

A mentorálás a senior engineer egyik feladatai közé tartozik, és ez tudtommal minden szinten megmarad ezután is.

IC-n belül is mehetsz feljebb, bár nem tudom mik a lehetőségek a lakóhelyeden. SP500-ban kb így néz ki:
Staff engineer az engineering managerrel van egy szinten, a principal pedig több projektet felügyel a részlegek között, aztán ott a distinguished, senior principal, a fellow pedig a VP of engineering -el egyenrangú.
 

Lehet, hogy nem értem pontosan a sztorit, de adnak egy ajánlatot, amit te elfogadsz, ezután bekérnek adatokat és utána visszavonják az ajánlatot?

Ez elég gáz és valószínűleg illegális is.

Én valószínű elfogadnám az ajánlatot, aláírnám a szerződést, és utána vagy megadnám a születési dátumomat, vagy nem.

Vagy Magyarországon a szerződés része a születési dátum is?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez rendben van, de gondolom ezt a munkaszerződés megkötése után meg lehet adni a HR-nek, a bankszámlaszámmal, adószámmal meg hasonló adatokkal együtt.

Nekem nem azzal van gondom, hogy a cég elkéri a születési dátumot, hanem azzal, hogy 1) szerződés előtt kérik el, amikor szerintem nem kérhetnék el, ugyanúgy, mint ahogy pl. nemet, származást, családi állapotot se kérdezhetne meg a cég a jelentkezés során. 2) miután megadta a születési dátumát, visszavonják az ajánlatot: ez viszont színtiszta hátrányos megkülönböztetés. Ugyanolyan, mint ha azért vonnák vissza az ajánlatot, mert kiderült, hogy az illető cigány, vagy leszbikus, vagy fidesz szavazó, vagy református.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ajánlat adás előtt kérték el a személyes adatokat, vagy miután az ajánlatot elfogadtad, és a konkrét munkaszerződés tervezetet akarták elkészíteni? Szerintem az ajánlat (offer)-hez nem kell kb. a neveden kívül semmilyen más személyes adat. Az offer pedig már kötelem!

Ezt írta OP: Jó ajánlatokat is kapok. 1.5 fölötti mind. Viszont amikor sejtésem szerint a beküldött adatok alapján meglátják, hogy nemrég elmúltam 50, jönnek a visszahúzódások.

Nekem ebből úgy tűnik, hogy jött az offer, ment a személyes adat, visszavonták az offert.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Erre írtam, hogy OP megkérdezhetne egy munkajogászt (az az 1 óra konzultációd díj nem egy ökör ára, viszont jó tanulópénz lenne), mert ahogy én tudom ebből a munkaadó már nem táncolhatott volna vissza egy olyan körülményre hivatkozva, ami ráadasul még nagyobb szálka a bíróság szemében (életkor alapján diszkriminálni a jelöltet), így tetemes bánatpénztől esett el OP.

CV-ből az elmúlt 10 évben már kivettem minden személyes adatot, pl. fénykép, születési dátum, lakcím. Benne maradt a nevem, az email címem, meg a mobilszámom és csókolom. Ha kilopják a fejvadasz/HR-es cégtől a következő havi menetrendszerinti hekkerbetörésnél, ne a fél világ szerezze meg a többi adatomat.

mert ahogy én tudom ebből a munkaadó már nem táncolhatott volna vissza

Bármikor visszatáncolhat bármelyik fél a próbaidő végéig, indoklás nélkül és akár azonnal. Teljesen életszerűtlen, hogy a céget valami kurva komplex jogi béklyó köti ahhoz, hogy a neki mégsem kellő melóst annak a munkába állása után csak egy másodperccel küldheti el, azonnal és indoklás nélkül, előtte nem.

Aki adta az ÍRÁSOS állásajánlatot (mellesleg aláírásra jogosult, azóta ügyvezető) mondta, hogy ettől ők már nem táncolhatnak vissza és be is pereplhetem őket ha mégis megtennék, egyedül nekem van döntési lehetőségem h. elfogadok, vagy sem. Nekem ez elég korrekt és megalapozott tájékoztatásnak tűnt. Le is húztam ott 6 évet.

Aki adta az ÍRÁSOS állásajánlatot (mellesleg aláírásra jogosult, azóta ügyvezető) mondta, hogy ettől ők már nem táncolhatnak vissza és be is pereplhetem őket ha mégis megtennék, egyedül nekem van döntési lehetőségem h. elfogadok, vagy sem.

A munkaszerződés is ÍRÁSOS, mégis próbaidő alatt egy perc alatt vége lehet, bárki szól. Indoklás nélkül. A munka törvénykönyve szerint két esetben lehet ettől eltérni:

a, határozott idejű munkaszerződés próbaidő nélkül kötve
b, a munkaszerződés megkötése és az első munkában töltött nap között eltelt idő alatt.

Ha próbaidővel léptél be, akkor az első másodpercben mondhatják, hogy ja, mégse. Indokolni se kell.

Ja, és Moszkvicsokat is osztogatnak...

Magyarra fordítva a jogi nyelvet - Mt. 64. § (3): általánosságban továbbra se kell indokolnia a munkáltatónak a próbaidő alatti felmondást, kivéve, ha a munkavállaló úgy gondolja, hogy azért rúgták ki, mert kb. szabadságra ment hozzátartozóját ápolni, apasági vagy szülői szabadságot vett ki, vagy a gyerekére hivatkozva munkaszerződést módosítást és/vagy fizetés nélküli szabadságot és/vagy munkaidő kedvezményt kért. Ekkor kell indokolnia a munkáltatónak, hogy nem ezekért rúgták ki.

Ugyanis a kötelező érvényű ajánlat intézményének nem része a próbaidő, lehet szerződni anélkül is.

Lehet szerződni próbaidő nélkül is, sőt, munkaszerződés nélkül is, csak az akkor nem munkaviszony lesz, ami teljesen más témakör és teljesen más elköteleződést igényel a két féltől. A munka törvénykönyvéből kellene idézni, hogy melyik bekezdés rendelkezik így.

Mert miért? A próbaidő ideje maximum 3 hónap lehet, az is teljesen jó, ha 0. a próbaidő és rögtön rendesbe vesznek.

Nem kötelező, csak életszerűtlen és kockázatos, hogy munkaviszony jöjjön létre próbaidő nélkül. Az említett egyéb munkavégzésre irányuló jogviszony esetén a szerződő a feladat ellátásáért vállal kötelezettséget, aminek határideje van.

Figyeljetek, menjünk vissza általános iskola második-negyedik osztály környékére és próbáljuk értelmezni ezt az összetett mondatot, hogy melyik mondatrésznek mi az alanya, állítmánya, satöbbi:

Lehet szerződni próbaidő nélkül is, sőt, munkaszerződés nélkül is, csak az akkor nem munkaviszony lesz, ami teljesen más témakör és teljesen más elköteleződést igényel a két féltől.

Aztán mutassatok rá, hogy hol írtam, hogy nem lehet szerződni próbaidő nélkül... tényleg érdekel, hogy hol csúszott félre.

Lehet szerződni próbaidő nélkül is, sőt, munkaszerződés nélkül is, csak az akkor nem munkaviszony lesz,

Szóval a sőt részt elhagyva, mert az csak egy plusz opciót adott hozzá, de nem kötötte össze szigorú és kapcsolattal kb. az jött le az állításodból, hogy ha próbaidő nélkül szerződnek a felek, az nem munkaviszony lesz. Ez viszont ebben a formában teljesen hibás állítás.

"Lehet szerződni próbaidő nélkül is, sőt, munkaszerződés nélkül is, csak az akkor nem munkaviszony lesz, ami teljesen más témakör és teljesen más elköteleződést igényel a két féltől."

Amit leírtál az tautológia. Láthatóan arra volt csak jó, hogy összezavarja a vitapartneredet. A mondat első része "Lehet szerződni próbaidő nélkül is," teljesen lényegtelen a vessző utáni mondatrész miatt. "sőt, munkaszerződés nélkül is, csak az akkor nem munkaviszony lesz," ha nincs szó munkaviszonyról akkor nem beszélünk munkaviszonyról. Micsoda nagy életigazság! :-D

Legutóbbi munkahelyemen különben próbaidő nélkül jött létre a munkaviszonyom. 

Értetlenkednék 1 kicsit: 0 hónapos próbaidőben mi a buli egy munkáltatónak? Ha  nem vált be a melós, az 1. munkanapjától kezdve már a felmondási idő szerinti 2 hónap kirúgni. Vagy inkább a másik oldalnak fáj ez jobban? Két nap után rájön szar helyre jött dolgozni, de szintén a felmondási idő hatályos innentől, azaz 2 hónapig nem engedik el?

Hát, én voltam már úgy, hogy az ügyfélnél a nekünk beszállítóknak fenntartott 6 lótifuti asztalnál ált csak 2-3 szék volt (nyilván onnan vitte el a helyi erő az összes beszélgetéshez odahúzos széket). Már az is kemény volt, hogy elmentél budira, nem volt szék mire visszaértél, de amikor konkrétan felálltam bedugni a laptoptöltőt az asztal hátsó sarkában levő konnektorba, és majdnem seggre estem, mert a jó képességű úgy érezte, hogy elveheti a székem, az már csak utólag vicces :D

(Egyébként asszem az ibmnek volt full fledged konténer mini DCje :) )

Csak egy tipp: esetleg a munkaadónak kell egy ember és nem akarják azt kockáztatni, hogy az új munkavállaló 2 nap után veszi a kalapját?

Voltam olyan szituációban, hogy 3 nap után vettem a kalapomat, és nagyon nem örültek neki (mert mindenki másnak, akit interjúztak, már mondták, hogy nem ők nyertek, és most kb. újra kellett kezdeni a keresést).

Voltam olyan szituációban, hogy a cégem felvett valakit egy speciális tudással, szerződtek egy ügyféllel, hogy egy tréninget tartanak az ügyfélnél. Az új ember egy alkalommal odament, aztán másnap felmondott. A cégem ott volt, hogy megígértek valamit, szerződtek, és nem tudják leszállítani, ígéret megszegése, szerződés szegés, stb.
Akkor az volt a megoldás, hogy kértek 1 hét haladékot, ezalatt én összeszedtem a tanfolyamhoz tartozó anyagot, átnéztem, és az 1 hét letelte után minden reggeltől délutánig olvastam/tanultam az aznapi lecke anyagát, este meg az ügyfélnél tartottam a másfél órás oktatást. Az volt a legstresszesebb munkám az egész karrierem során.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Hát, gondolom ez dependson.

A munkavállalónak jó lehet:

- egy havi kenyér biztosan megvan, ha nem teljesen tufa a melóhoz, akkor simán elküldeni se annyira trivi

A munkáltatónak jó lehet:

- kevésbé könnyen mondja be az új alkalmazott egy hét után, hogy bejött egy jobb ajánlat, holnap már nem jövök

- hiába menekülne a parasztja, két hétig (vagy hát ha hosszabb időt kötöttünk ki, akkor addig) pakoltatjuk vele a szart

- be lehet szopatni esetleg a faszit egy versenytilalmival

Amúgy egy mezei melóst hogy ellenőriznek le h. kihez ment át a konkurrenciánál? Nem kötelező megmondania az előző munkahelyén, kézhez kapja a kiskönyvet, és ő viszi be az új munkahelyére. Ha nem posztolja ki fészbukra, linkedin-re, nincsenek besúgó volt-kolléga privát életbeli ismerősök, honnan tudja meg egy cég hogy a volt alkalmazottjának mi az új munkahelye?

Az új helyen simán rákérdezhetnek, hogy ugye nincs semmi jogi akadálya annak, hogy alkalmazzák, és ha eltitkolja, akkor simán lehet, hogy az új cégnél ezt nem fogják értékelni. (Amikor később kiderül). Ha meg elmondja, akkor meg simán mondhatják, hogy értik, hogy ő ettől még aláírna, de ők nem szeretnének kellemetlenséget, szóval inkább akkor most nem szerződnének, majd ha lejárt az eltiltás, akkor szóljon.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Alapbér/3 az elvárt minimum, de egyébként persze. Ezért mondom, hogy lehet, hogy van olyan psziho, aki rápróbál adott hülye körülményben arra, hogy a potenciális jó jelöltet behúzza, egy havi bérért megpróbálja a konkurenciától távol tartani. Az persze más kérdés, hogy a konkorencia simán mondhatja, hogy jóvan baszki, sign-on bónusz, nesze, szóval értelme szerintem nem sok van, de láttam már olyan embert, akinek tudott volna lenni ilyen motivációja.

Alapbér/3 az elvárt minimum

Itt most kivételesen nem a jogszabályi minimumra gondoltam, simán igazad lehet, nincs meg fejben ez a része. (Más kérdés, hogy soha nem írnék alá olyat, ahol 6 hónapig kéne otthon dekkolnom 2 havi pénzért.)

Arra gondoltam, hogy ha elmész valahova, dolgozol egy hétig, kirúgnak, és utána érvényesíttetni akarják a versenytilalmat az alapbérednél kevesebbet fizetve, akkor rohadtul fel kell kötni a gatyát, ha bíróságra kerül az ügy, mert a jogszabállyal való visszaélésre azért könnyen ugranak.

Itt most kivételesen nem a jogszabályi minimumra gondoltam, simán igazad lehet, nincs meg fejben ez a része. (Más kérdés, hogy soha nem írnék alá olyat, ahol 6 hónapig kéne otthon dekkolnom 2 havi pénzért.)

Azért a versenytilalmi scopejától azért nagyban függ, nem feltétlen jelent ez otthon dekkolást. Mondjuk én se írnék ilyet alá.

 Arra gondoltam, hogy ha elmész valahova, dolgozol egy hétig, kirúgnak, és utána érvényesíttetni akarják a versenytilalmat az alapbérednél kevesebbet fizetve, akkor rohadtul fel kell kötni a gatyát, ha bíróságra kerül az ügy, mert a jogszabállyal való visszaélésre azért könnyen ugranak.

jep, szerintem is kockás. 

Ezekkel a versenytilalmi megállapodásokka szerintem az az egyik legnagyobb probléma, hogy a munkaszerződés lehetőséget biztosít arra, hogy a munkáltató a felmondás közlése után döntse el, hogy élni kiván-e vele.
Tehát a munkavállaló addig nem tudhatja, hogy mehet-e konkurenciához, ameddig erről a munkáltató nem nyilatkozott.

Ez meglehetősen hátrányos érinti a munkavállalót és az Mtk. magas ívben leszarja, mint sok egyéb olyan dolgot, ami egyértelműen a munkavállaló számára kedvezőtlen.

Nem akarok rossz tanácsokat adni, saját magam ignorálnám a tilalmat, ha ilyen feltételekkel lenne a szerződésemben.

Más téma de azért ide vág: az egyik munkáltatóm (multi, de a magyar szerződést nyilván itthoni jogászok készítették) kissé ködösen, de beiratta a munkaszerződésbe, hogy a szabadidőmben létrehozott szellemi érték is az ő tulajdonába kerül.
Itt már kellett munkajogász és neki is idő kellett, mire ki tudta zárni, hogy erre joga van.

Ezt esetleg, akár privátban, akár kivonatozva meg lehetne nézni? Mert így elsőre ez egészen könnyen védhetőnek tűnik.

Illetve szinte biztos vagyok benne, hogy én személy szerint elég asszertívan kérdezném meg, hogy ezt hogy gondolták, és még kihúzás esetén is erősen elgondolkodnék az aláíráson, mert kevésbé teszi szimpatikussá a jövőbeni munkáltatót. Persze ez egyéni ízlés kérdése, hogy egyszerűen csak leszarja valaki, jó az neki, meg nyilván lenne olyan szitu, ahol én is benyelném adott esetben.

Leszámítva hogy a kurva annyát az ilyen multinak (az enyémben csak a szabadalmakat akarták volna ellopni), itt feltetted a kezed h. álljunk csak meg, addig nem írok alá amíg meg nem mutattam egy munkajogásznak? Vagy aláírtad muszájból, és csak utólag nézetted meg a jogásszal?

Nem. Előző helyen a munkaszerződés tervezetet baszták elküldeni, az ajánlat pedig egy 1oldalas komolytalan papírfecni volt. A belépés napján reggel tolták elém a konkrét 10+ oldalas szerződést, ott láttam először. A bónuszt meg a béren felüli juttatást (cafeteria) nagyvonalúan a szerződés részét nem képező mellékletbe rakták csak bele. Ezért odahívtam az egyik fogalmatlan HR-es gyakornokot (nyilván rendes alkalmas HR-est nem bírtak odaállítani). Az meg csak a vállát vonogatta, hogy mindenkinek így van benne. Mondom az lehet, de én nem mindenki vagyok, szeretném ha ezt beletennék rendesen a szerződés részeként. Felhívtam gyorsan a főnökömet, ő is csak annyit mondott h. ezt így csinálja a cég, és nem fogok tudni rajta változtatni. Kellett a meló, nem álltam neki okoskodni. Szerencsére kifizették mikor időszerű volt, ill. a kafeteria-val sem szaroztak, de papírforma szerint bármelyik hónapban dönthettek volna úgy h. ez nem jár senkinek szerződés szerint. Mivel a konkrét összeget és a körülményeket amúgy is külön belső poliszi szabályozta, amit nyilván nem mellékeltek a munkaszerződés mellé és bármikor megváltoztathatják, sokat nem értem volna vele ha csak magát a jogosultság tényét íratom át a mumkaszerződésbe. A lényeg mindig a részletekben lakozik, semmivel nem biztosítom be magamat, ha jogosult vagyok a garantalt minimum 0 Ft-ra mindkét tétel esetén.

Ha nem akartam volna belépni, lehet h. elkezdek kötekedni, meg átíratni. Max azt mondják hogy nem, akkor meg eldönthetem h. akarok-e ilyen feltételekkel is ott dolgozni, vagy szedhetem a sátorfámat és arra van a kijárat. Az egy teremben ülő többi 20+ ember meg szónélkül aláírta. Ja, először a szomszéd asztalnál ülő csaj munkaszerződését adták nekem oda elolvasni....

Alapbér/3 az elvárt minimum

Ki által elvárt?

Én nem írnék alá olyan szerződést, amiben az alapbér harmadát vállalják fizetni arra az időre.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

az lehet egy látlelet is a cégről

Ha jóhiszemű vagyok, akkor akár azt is jelentheti, hogy túl gyors a a recruitment. :)

Az én esetemben tényleg ilyesmi volt, két futó pályázatom volt kb. párhuzamosan, ez a cég sokkal hamarabb lépett volna, mint a másik, ami viszont ígéretesebbnek tűnt. Simán megszívhatták már hasonlóval, akár ez is lehet a próbaidő mellőzésének oka.

Meg aztán ha projektre veszik fel az embert, akkor marha ciki, ha valaki 1-2 hónap után szó nélkül lelép a vendortól.

Életszerűtlennek életszerűtlen, ettől még ha értelmezed a törvényt, akkor azonnali hatállyal felmondani csak a már létező munkaszerződést lehet. Amíg az nem köttetett meg, addig nem igazán. Mivel egyébként az ajánlattétel módját és hogyanját az Mt külön nem szabályozza, ezért az általános Ptk, onnan következhet vmi. féle kompenzációs kötelezettség. Ezért ugyan igaz, vagy nem, HResek között ez bizony egy elfogadott dogma, hogy ha közben gondoljuk meg magunkat, akkor be kell léptetni, és utána kell közölni, hogy bocs de bocs nem.

Az persze más kérdés, hogy még ha keletkezik is ilyenkor jogalap kártérítésre (amire azért van esély, mert a bíró urak a józan paraszti ésszel komolyat szórnak), akkor mennyit fog ítélni, tudván, hogy a majdani megkötött szerződés alapján a munkáltató bármikor megszüntethette volna, mert könnyen kijön egy jóindulatú egy napi bér :)

Szóval szerintem is elég nagy marhaság, de a gyakorlatban már sok releváns ember szájából hallottam ezt. Igaz, élesben még nem láttam.

Akkor gondoljuk tovább a másik oldalról. Jön a munkavállaló, megkapja az ajánlatot, elfogadja, majd beadja a felmondását a jelenlegi helyén, ahol ezt látva észbekap a munkáltató, és ráígér a fizetésére 50 százalékot, ha marad (talán nem életszerűtlen a példa). Van egy kölcsönösen elfogadott ajánlat, a munkavállaló felmondhatja-e? (gyakorlatban természetesen rengeteg ilyen eset van, és a válasz nyilvánvalóan igen). Ha igen, akkor aránytalan helyzet, hogy a munkáltató kötve van az ajánlathoz, a munkavállaló viszont nem.

Szerintem ebben az esetben a munkavállaló pont annyira van kötve az ajánlathoz. A leendő munkáltató is dönthet úgy, hogy megpróbál valami sérelemdíjat leverni ez alapján egy bíróságon.

Illetve hát nem tudom, hogy ilyen esetben mennyire játszik az ajánlat tevő és az azt kapó közti különbség, tippre nem nagyon. (Meg hogy egyáltalán van-e egyébként is jelentősége, nem hiszem.)

6:62. § [Együttműködési és tájékoztatási kötelezettség]

(1) A felek kötelesek a szerződéskötési tárgyalások alatt, a szerződés megkötésénél, fennállása alatt és megszüntetése során együttműködni és tájékoztatni egymást a szerződést érintő lényeges körülményekről.

(2) A fél nem hivatkozhat a tájékoztatási kötelezettség megsértésére olyan jogokkal, tényekkel és adatokkal kapcsolatban, amelyeket ismert, vagy közhiteles nyilvántartásból vagy más forrásból ismernie kellett.

(3) Ha a szerződés létrejön, az a fél, aki az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségét megszegi, köteles a másik fél ebből származó kárát a szerződésszegéssel okozott károkért való felelősség általános szabályai szerint megtéríteni.

(4) A szerződés létrejöttének elmaradásáért a feleket kártérítési kötelezettség nem terheli.

(5) Ha a szerződés nem jön létre, az a fél, aki az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségét a szerződéskötési tárgyalások során megszegte, köteles a másik fél ebből származó kárát a szerződésen kívül okozott károkért való felelősség általános szabályai szerint megtéríteni.

Szerintem ebben az esetben a munkavállaló pont annyira van kötve az ajánlathoz. A leendő munkáltató is dönthet úgy, hogy megpróbál valami sérelemdíjat leverni ez alapján egy bíróságon.

Amíg nincs munkaszerződés, addig nincs semmi. Az ajánlat az csak egy ajánlat, mindegy, hogy szóbeli vagy írásbeli, nevesített vagy anonim, erkölcsi ereje van csak, jogi ereje nincs.

CV-ből az elmúlt 10 évben már kivettem minden személyes adatot, pl. fénykép, születési dátum, lakcím. Benne maradt a nevem, az email címem, meg a mobilszámom és csókolom.

Ezzel én is így vagyok.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Hol olvastad azt, hogy adatok nélkül?

Az én utolsó szerződésemen pl. szerepel a nevem és a lakcímem. Mind a kettő adat.

A lábméretemet, a vércsoportomat és a csillagjegyemet viszont nem kérték el.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az éves szabi megállapítását a cégek úgy csinálják, ahogy nekik tetszik. A törvény által meghatározott minimumtól nyugodtan el lehet térni felfelé akármennyit. Hogy mennyi lesz, azt jellemzően még az interjúk során elmondják, úgy, hogy x fizetés, y nap fizetett szabi, stb. stb. a csomag része.

Nem értem, miért pont ezen akadtál fenn. Az OK, hogy lábméret alapján megy a szabi, csak a csillagjegy nem? :-)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

És akkor körbe is értünk, Magyarországon a törvényi minimum jórészt csak az életkor és a gyerekek függvénye.

Nálunk meg kb. mindenkinek 28 nap a minimum, de ebben nincsenek benne az ünnepnapok. A legtöbb cég (legalábbis akikkel nekem volt kapcsolatom), olyasmit szokott ajánlani, ünnepnapok + 26-30 nap fizetett szabadság.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A szerződésnél a szerződő felek azonosítása elsődleges.

Ehhez pedig olyan adatok kellenek, amelyek egyrészről állandóak, illetve egyértelmű azonosítók.

Természetes személyek esetén ilyen adat a név, a születési (leánykori) név, a születési hely és dátum, valamint az illető édesanyjának leánykori  neve. Ezek az adatok együtt használva megfelelnek az azonosítóknak.

(Általános esetben ennél több adatot is tartalmazhat a szerződés, pl. lakhely, adószám, TAJ-szám. Ezek az államigazgatás, vagy a adó- ill. TB nyilvántartók irányába történő adatszolgáltatás miatt kellenek.)

"Share what you know. Learn what you don't."

Értem, szóval ez ilyen magyar szokásjog, vagy valami magyar törvény által előírt dolog?

Én nem Magyarországon élek. Megnéztem a jelenlegi és az előző szerződéseimet, hogy mik vannak benne (van egy szerződésem az ügyféllel, akik számra dolgozom. Van egy szerződésem a bérszámfejtő céggel, akiknél alkalmazottként szerepelek. Általában van egy munkaszerződés nevű keretszerződés és van egy néhány havonta megújított kiegészítés hozzá, ami adott projektre szól):

A jelenlegi szerződésben a nevem szerepel, semmi más.

Az előző helyen a munkaszerződésben a nevem, lakcímem és a telefonszámom szerepel, de van egy kiegészítő adatszolgáltató lap, amiben a szerződés megkötése után további adatokat kellett megadnom: név, cím, telefonszám, email cím, adószám, emergency contact név és telefon, bankszámla (ahová a fizetést utalják).

Az előző helyen a fél évente megújított assigment schedule nevű kiegészítést ők adják, abban én semmi adatot nem adok meg, csak elfogadom vagy nem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

+1

Én kivettem minden olyan projektet, ami nem olyan munkakör volt, mint amiben most dolgozom / mint amire jelentkezem. Viszont az employment history részben benne maradtak a cégek és az évszámok is, szóval ugyan részletek nincsenek az első 15 évről, de a számokból látszik, hogy akkor is csináltam valamit.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Amekkora hiány van programozókból nem valószínű, hogy kor alapján válogatnának. Ami számít, hogy megmaradjon a tanulási képességed. A probléma alkoholizmus szokott, lenni ami ennyi idősen már érezteti hatását, akár "csak napi 1 sör" mellett is. 

Persze, hogy válogatnak. Elképesztő milyen emberek próbálkoznak egy interjúval. Ha a hr nem szűr jól a cv-ből. Az iskolai informatikatanár a kevésbé súlyos eset, általában tudnak kódot írni, csak nem úgy, olyan komplexitásút, hogy azzal annyi értéket teremtsen amiből kijön a fizetése. Az internetről_megtanultam_mindent, irreális önképpel bíró jelöltek is akadnak bőven. 

Ahol nem emelik fel legalább az inflációval a fizetéseket onnan elmennek a programozók oda, ahol legalább az inflációval megnövelt fizetést megkapják. Ahonnan elmennek oda viszont kell más a helyükre. Ha többen is elmentek akkor még több programozó is ha nem kapnak ugyanolyan hatékony újakat a helyükre. Az okos cég ennek elébe megy a fizetésemeléssel. 

Ahol nem emelik fel legalább az inflációval a fizetéseket onnan elmennek a programozók oda, ahol legalább az inflációval megnövelt fizetést megkapják.

Mondjuk ehhez, főleg ha külföldi multiról van szó, igen nagy balfasznak kell lenni a cégvezetésnek. Ha mondjuk januárban van adjustment, akkor YoY forintban 15%-ot ki lehetett osztani idén anélkül, hogy akár csak egy centtel növekedne a bérköltség. Ha nyáron van forduló, akkor meg 30%.

Csak nyilván senki nem akarja csökkenteni a profitját (*), ezért biztos vagyok benne, hogy fehér holló az automatikus, 15 - 20 %-s inflációkövető emelés.

* profit egy elég nehezen meghatározható fogalom az itthon, tipikusan külföldi projekteket kiszolgáló leányvállalatoknál

Jaj, hát azt én sem mondtam, hogy ez gyakori. :D 

Azt mondtam, hogy most ~ingyen lehetett volna villantani a jobbágyoknak egy 15-30%-os emelést, ami azért barátok között sem kis összeg, és a sok hülye cég meg ezt is elszalasztja. Ha meg cost centerben ülsz, akkor pláne nem fájna, mert a túloldalon, a profit centerben úgyis árakat emelsz az infláció miatt.

Már nem emlékszem, hogy miben volt, talán valami film lehetett, amiben elhangzott egy definíció, ami tetszett.

Azt mondta a srác a csajnak, aki rákérdezett, hogy alkoholista-e, hogy aki akkor iszik, amikor úgy van kedve, az nem alkoholista. Az az alkoholista, aki nem tudja megállni, hogy ne igyék.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Fogalmazzunk úgy, hogy lehet az előszobája.

https://felepulok.hu/blog/13-az-alkoholizmus-fokozatai-hol-kezdodik-val…

A WHO bizonyos ajánlásai szerint felnőtt nők és férfiak esetében a heti 14, illetve 21 egység alkohol fogyasztása még nem jelent gondot – ezzel a megállapítással azonban az a probléma, hogy kihagy a képletből egy nagyon fontos tényezőt.

Aztán persze folytatódik és elég ijesztő amiket írnak, a különböző fokozatokról.

1 egység kb. 1 pohár sör, heti 21 az napi 2 vagy 3 pohár nő vagy férfi esetén. A felvetés napi 1 sörről szólt.

Fogalmazzunk úgy, hogy lehet az előszobája.

Érintve vagy a napi egy sörrel? :D

Aztán persze folytatódik és elég ijesztő amiket írnak, a különböző fokozatokról.

Napi egy sör is alkoholizmus, ha az elmaradása a kialakult függőség miatt tüneteket okoz. A sóvárgás a sör után egy tünet.

Érintve vagy a napi egy sörrel? :D

Nem. Csak már elég régóta hallom több forrásból, ezt a "napi egy pohár is alkoholizmus" mondást. Egyrészt értem, hogy addiktív lehet és bele lehet csúszni az alkoholizmusba. De napi egy pohár sör (3-4dl) vagy bor (1-1,5dl) elfogyasztásával még nem leszel részeg, tehát az én olvasatomban, az élvezeti értékéért iszod, nem az alkohol hatása miatt. Szerintem így nem is alakul ki, sem fizikai sem mentális függőség ami miatt sóvárogna utána az ember, vagy elvonási tüneteket okozna. Persze lehet, nagyon rosszul gondolom. De nem érint szerencsére, és a környezetemben sem senkit.

Napi egy sör is alkoholizmus, ha az elmaradása a kialakult függőség miatt tüneteket okoz. A sóvárgás a sör után egy tünet.

Ami lelki függőség lehet is, elvonási tüneteket nem hiszem, hogy okoz.

De napi egy pohár sör (3-4dl) vagy bor (1-1,5dl) elfogyasztásával még nem leszel részeg, tehát az én olvasatomban, az élvezeti értékéért iszod, nem az alkohol hatása miatt.

Az alkoholizmusnak nincs köze a részegséghez. Az alkoholista függő és nem feltétlen részeg. Az is alkoholista (gyakran saját maga szerint is), aki például hónapok óta nem ivott alkoholt, de ott van függősége és vissza tud esni adott esetben az ivás spiráljába.

Ami lelki függőség lehet is, elvonási tüneteket nem hiszem, hogy okoz.

Egyrészt embere válogatja, másrészt a lelki függőség is fizikai alapú függőség.

Az, hogy valaki nem veszi észre a pusztító hatást, nem jelenti azt hogy ne lenne! - A többi önáltatás. (A hozzám hasonló "lakmuszok", - mérgekre születésükkel kihegyezett emberek, - mondhatják meg, mit is jelent valóságban akár egyetlen "gyűszűnyi" bor, sör, tömény szesz. - A drogokról már nem is beszélve.)

Az idegrendszer "érzéketlenítése" az idegsejtek pusztulásával jár. És lehet önhitegetni azzal, hogy 90 % még megmarad a "helyettesítő" működéshez. De nem, mert mindig adott időben számít a meglétük, és a "hogyan meglétük".

Most csak egy példa, egy kiadósan átmulatott "fél éjszaka" után eszembe jutott, hogy bennfelejtettem valamit a cégnél, hajnali egykor, fél kettőkor beszaladtam, de persze előtte a riasztót kikódoltam volna... DE(!) csak volna! - Mert az évtizedek alatt rögzült kézmozdulatok a jó égnek sem hozták a "várt" eredményt. (Jó kis éjszakai "szirénázás" után akkor erről gyorsan le kellett mondanom... - Gondolom, áldották a környéken a nevem.)

:)

Soha nem volt azóta sem hasonló gondom. De sokszor írtam itt arról, hogy a biztonság érdekében a "meglehetős" jelszavakat fejben kell őrizni. (Nos, nem szolgálja a biztos memóriát a szesz. - Sokszor már egy doboz sör sem. Ezért hát ritkán és csak kifejezetten a barátaim kedvévért, a gyerekkori közösség összetartása okán iszom. (Mert nem akarom, hogy gőgös, "antialkoholista fenoménnak" tartsanak...)

Ami elsődlegesen fontos egy tanult embernek, azaz agya és annak a korrekt működése. Akkor érti ezt meg az ember igazán, ha már legalább két demenciát egy évtized alatt és szűk családi vagy baráti körében végig élt-nézett-ápolt, esetleg "szerencsésebben" egy gyors lefolyású Alzheimer-kór miatt egy közeli szerettét elvesztette.

ez a belépő szint...
a 1,5-2 dl "minőségi" vörösbor is egészséges tudósok szerint.
egyik szülő kifejtette nekem hogy ő évek óta nem volt orvosnál, amióta mindennap megiszik egy 1-2 pohár bort, havonta bortúrák, hétvégén főzések...
benyögtem neki egy klasszikust: ez az alkoholizmus működik, ha jól csinálod.
nem értette, csak megsértődött.

Szerkesztve: 2023. 01. 30., h – 08:41

Sajnos, nem a valóságtól elrugaszkodott amit írsz - ami számomra is kissé aggasztó, lévén alig 10 év van köztünk.

Vezetőként a másik oldalt is látom, igazság van abban, hogy az idősebbek viszonylag kevés száma miatt már a HR, később a szakmai vezető is elgondolkodik rajta, hogy az idősebb jelentkező beleilleszthető-e a csapatba - erre a multik belső policy-ja sem segít, hiszen szabad keze van a vezetőnek a kollégák kiválasztásában. Pont most vettem fel egy 50+ feletti, az érintett területen erős kvalitásokkal rendelkező kollégát, az életkora az érintett vezetők mindegyikénél szóba került.

Same here, szuk 10 ev van addig hatra nekem is, es en nem latok olyan (szamomra) jarhato utvonalat ahol nem emelkedsz valamilyen szintu vezetove.

Az egyetlen megoldas a posztolo problemajara ha beul valami oriasi, burokratikus, legacy cuccal dugig rakott ceghez (kereskedelmi bankok, allami hivatalok, stb.) es ott jol el lehet karistolni meg sok evet mert a valtozas elkepesztoen lassu.
Kedvenc peldam amikor anno tettem egy kiterot az MKB-hoz 2010 kornyeken, es akkor indult ott egy nagy projekt hogy a szamlavezeto rendszer alatt lecsereljek a dBase-t  valami sql alapu cuccra, es ~5 evre lottek a projektet.

Same here, szuk 10 ev van addig hatra nekem is, es en nem latok olyan (szamomra) jarhato utvonalat ahol nem emelkedsz valamilyen szintu vezetove.

Mindenkiből nem lehet vezető, aki elmúlt x éves... ez egy relatív új szakmánál egy ideig működik, mert akik 30 éve elkezdték, azok kevesen voltak, de most, amikor tízezerszám vannak IT munkások, akkor nem lehet 5-10-15-20 év múlva mindenkiből főnök. Nem is alkalmas mindenki vezetőnek, egyáltalán nem az életkortól függ ez.

Akkor 50 és 65 (vagy 70 vagy 80, mire odajutunk ki tudja mennyi lesz a nyugdíjkorhatár) között mit csináljon az ember? Csinalni ugyanazt mint a tőle 20-30 évvel fiatalabbak? Sokkal több pénzért sokkal lassabban? A fiatalok jobban bírják a favágómunkát, lekörözik a vén 'szokat szinte mindenben. Kivéve a tapasztalat, amit sok szart látva szed össze az ember sok sok év alatt. Ezt ki nem használni viszont pazarlás. Sori kóderként ez nem felhasznált tudás.

Sokkal több pénzért sokkal lassabban?

Kevesebb pénzért lassabban. Vagy ugyanannyi pénzért ugyanannyit. Miért és honnan jön az, hogy az életkorral arányos kell legyen a fizetés?

Kivéve a tapasztalat, amit sok szart látva szed össze az ember sok sok év alatt.

Kurva sok olyan volt kollégát ismerek, akik 20-30 év alatt szinte semmi tapasztalatot nem szedtek össze. Örök junior emberek, annyi a szerencséjük, hogy valamiért nem a tudással és tapasztalattal jár a senior jelző, hanem a szakmában eltöltött évekkel. Még csak az kellene, hogy ezekből a balfaszokból főnököt csináljanak, csak azért, mert 50 évesek lettek...

BME-n '86 óta van nevesített informatika szak, de előtte már 40 évvel is volt villamosmérnök szak. Akik 86 óta végeztek ilyen szakokon, azok már bőven túl vannak az 50. évükön. Az informatikus szakma a 90-es évek közepe óta sláger volt, akik akkor végeztek, szintúgy átlépték már az 50et. Nem látom miért csak mostanában lenne sok 50es ezen a területen.

Évek óta egyre nagyobb hiány van autószerelőkből, holott kocsi meg egyre több gurul az utakon. Akkor ez most mire is volt szemléletes példa? Hogy semmi kapcsolat nincs aközött hogy régen mennyi nformatikust képeztek, és hogy ma hány ember használ okostelefont.

De én elvesztettem az érdeklődésemet ezt a szálat továbbkuszálni, ha akarod te folytasd nyugodtan.

Évek óta egyre nagyobb hiány van autószerelőkből, holott kocsi meg egyre több gurul az utakon.

Viszont szerencsére lópatkolóból és kovácsból sokkal több van, mint kellene, mert ugye azokból is ugyanannyit képeznek, mint autószerelőből, dacára, hogy már alig van munkájuk. Szóval valóban semmi összefüggés nincs az egyes szakmáknál a munkájukra való gazdasági igény és a számosságuk között.

De én elvesztettem az érdeklődésemet ezt a szálat továbbkuszálni, ha akarod te folytasd nyugodtan.

:D

Részben offtopic:
Beleszólok, mert ezzel a példával most nagyon mellényúltál, mivel van a családban kovács - több is.
Itthon már jó ideje nincs kovácsképzés. Semmilyen. Így nincs is utánpótlás. És nem azért nincs, mert ne lenne rá igény.
A lópatkoló kovács pedig a kovács szakmán belül csak az egyik ág, de nem egyedüli. Pl: díszműkovács alapesetben nem tud lovat patkolni. Viszont egy mezőgazdasági kovács tud. Sőt, a gépi kovács nem összekeverendő a kézi kováccsal.

A száltól részben függetlenül: Azt meg tessék már megtanulni, hogy nincs olyan, hogy autószerelő szakma, hanem azon belül vannak területek, amire a szakember specializálódik. Ugyanez igaz például az orvos és az informatikus szakmákra is. Ezeken belül már annyiféle specializáció létezik, hogy 2023-ban buta, aki általánosít.
Sajnos az IT-ban még most is ott tartunk, hogy amihez köze van a számítógépnek, ahhoz bármelyik informatikus megfelel, hiszen ért hozzá.

Beleszólok, mert ezzel a példával most nagyon mellényúltál, mivel van a családban kovács - több is.

És? Mi is a mellényúlás? Ugyanannyi kovácsot képeznek most is, 50 éves is és 100 éve is, mint autószerelőt? Van valami köze a kovácsok számának ahhoz, hogy mekkora az igény a munkájukra? 

Itthon már jó ideje nincs kovácsképzés. Semmilyen. Így nincs is utánpótlás. És nem azért nincs, mert ne lenne rá igény.

Én tanultam kovácsolni, elméletben és gyakorlatban is, része ugyanis a gépész képzésnek. És szerintem ma is tanulnak a gépésztechnikusok kovácsolni... megnéztem, igen, a képlékeny alakítás most is tananyag, elméletben és gyakorlatban is.

Sajnos az IT-ban még most is ott tartunk, hogy amihez köze van a számítógépnek, ahhoz bármelyik informatikus megfelel, hiszen ért hozzá.

Kurvára mindegy, mert ebben a szub-szálban arról van szó, hogy ugyanannyi informatikus volt-e 30-40 éve, mint most. És van-e ennek köze ahhoz, hogy mennyi számítógépet használ a társadalom.

Szerkesztve: 2023. 01. 30., h – 09:04

Kicsit belegondolva a "történetbe" azt hiszem az a kulcs hogy ne a klasszik "kóder" legyél egy az egytucat közül. Abból nyilván logikus felvenni az olcsóbbat, adott forintért többet termelőt.
Legyen valami olyan hozzáadott értéked (és ebből sokféle lehet) ami másnak nincs. 
Ez persze csökkent(het)i a mobilitást hiszen egy adott helyen a veled kapcsolatban meglevő tapasztalat nem igazán vihető át egyszerűen máshova.
 

 

Gábriel Ákos

50 felett azért az ember már túl van a Javan!

Nem lehetett kihagyni xD

>Az önéletrajzomból nem derül ki a korom, sőt ott is a 10 évvel fiatalabb jön ki egy véletlen folytán.

Nem lehet, hogy esetleg úgy értékelik, hogy át akartad verni őket? Bármiféle kamu hirtelen piros zászló lehet: "Eddig azt mondta, hogy 40-es erre kiderül, hogy 50-es! Nem veszem fel, ki tudja mikkel próbált még meg átverni?"

Jó, de érted: teljesen meggyőzően eljátssza a jelentkező, hogy 40 éves. Az önéletrajzából is az derül ki. Nincsen benne konkrétan, de minden arra utal, hogy 40. És az utolsó körben kiderül, hogy 50. Mindegy, hogy technikailag volt-e hazugság, az ember úgy _érezheti_, hogy őt átverték. Még akkor is ha egyébként direkt 50-est szeretett volna, akkor is csak az az érzés, hogy át akarják verni elég lehet ahhoz, hogy visszakozzon inkább.

Azt mondd már meg, milyen interjúhelyzetben lényeges az életkor, ha az illető szakmailag megfelelő? Ha nem kérdeznek rá az életkorára, így konkrétan kerek-perec, akkor miért vádolnád hazugsággal az illetőt? Vagy hátulról közelítettek cseles kérdésekkel, amikre ő meg hasonlóan cselesen válaszolt, nem  beleesve a csapdába?

Nincsen benne konkrétan, de minden arra utal, hogy 40.

Mire gondolsz pl.? Én még messze nem vagyok 50 éves, mégis vágtam már ki régi munkahelyeket az önéletrajzból. Most csinálok egy levelező MSc-t (rögtön BSc után elmentem dolgozni), nyilván az lesz beírva, hogy most végeztem el, pedig nem vagyok egyetmistakorú. :)

Például a kivágás a CV-ből mindenképpen gyanús. Én inkább beírnám röviden ami volt, de lyuk ne legyen benne. Esetleg összevonnék többet valami általánosítással, hogy "2005-2007: webes projektek". Még mindig jobb mint ha kimarad a 2005-2007.

A mondandómmal arra akartam kilyukadni, hogy nem mindenki matematikusként gondolkodik, hanem a legtöbben inkább intuitívan. És az intuitív gondolkodás számára a kihagyott tételek gyanúsak, vagy valaminek a ki nem mondott sugalmazása állításnak tűnhet. Minden kommunikációnál az az alap, hogy bele kell gondolni és érezni a másik oldal helyzetébe, hogy ő mire gondolhat és mit érezhet amikor a mi produktumunkat látja.

Egyébként az eredeti posztoló is csak sejti, hogy a kora volt a probléma, holott bármi más is lehet. Hiszen nem mondták. Például ő ráparázik a korára, és közben szarvashibákat követ el a kommunikációban. Az kiderült, hogy hány konkrét esetről van szó, amit a végfázisban mondtak vissza?

A "védett kor" inzétménye létezik még? Hány éves kortól jár? Tudjátok valami olyasmi volt ez, hogy nem lehetett kirúgni nyugdíj előtt álló embereket.

"védett kor" - nyugdíj korhatár előtt 5 évvel és a munka törvénykönyve határozza meg és NEM jelenti azt, hogy nem lehet kirúgni - csak szigorúbb, meg kell indokolni és magasabb végkielégítés jár 3év után +1 hónap. Elküldés helyett fel kell ajánlani másik beosztást.

For Whites Only meeting room!

"csak sejti, hogy a kora volt a probléma, holott bármi más is lehet"

Ez. En pl. minden interjun oszinte voltam, es volt, ahova azert nem vettek fel(*), mert "rosszul" toltottem ki a szemelyisegtesztet, pedig kaptam kb. megoldokulcsot, hogy mit varnak.

Szoval ja, barmi lehet. Es nem is kell hogy konkret ellenszenv legyen, eleg ha van valaki, akirol ugy velik, jobban illik a csapatba, mert csak. Vagy epp a skillsetje kozelebb all az igenyekhez.

 

*) BTW ok kuldtek vissza az egyik legkorrektebb magyarazatot/visszajelzest hogy miert nem engem valasztottak, es teljesen egyet tudok erteni a velemenyukkel rolam, es ha nem ilyen embert keresnek, akkor tenyleg kar lett volna pazarolni az idot, energiat.

Najo, de ez innenstol mar tiszta talalgatas, hallucinacio.

Annyibol pozitiv tapasztalataim is voltak, hogy - a korabbi, ugy ot evvel ezelottiekkel ellentetben - eleg sok interjuztato ceg kuldott kifejezetten korrekt visszajelzest, hogy miert nem nyert.

Oke, volt, aki fel ev utan (gondolom akkor toroltek a CV-t, GDPR, mittomen) kuldott egy szabvany uzenetet, es igen, van, aki maig nem valszolt, es igy 1,5-2 ev utan kezdem azt hinni, hogy nem ram gondoltak :)

Én "csak néhány" kollégával találkoztam, akik 50-n túl voltak. Volt köztük üzemeltető és fejlesztő is, és talán 2-3 vezető beosztású is. Nem a kor határozta meg, hogy ki mennyire jó szakember.
Amit tapasztaltam, hogy idővel az ember szakemberré válik. Rutint szerez. Egy 50 fölötti, aki már 20-30 éve az iparban van, nem megy fejjel a falnak. Ezt pedig sok helyen díjazni szokták. Ez nem jelenti automatikusan, hogy lassan is dolgozik.

Én azt mondom, hogy ne csüggedj. Meg kell találni a jó helyet. Ez még 20, 30 vagy 40 évesen is nehéz. Neked kell eldöntened, hogy milyen technológiai stackkel akarsz dolgozni, mi tetszik.
Ha valahol a személyes adataid miatt (kor, lakhely stb.) nem vesznek fel, akkor jobb is, ha nem mész oda. Ott nem fogják értékelni a valódi tudást.

Nyilván láttam olyan idősebb (50+) kollégát, aki még mindig leragadt 1990-ben. Nincs ezzel gond. Bizonyos rendszerek életben tartásához meg ők kellenek.

"Ha valahol a személyes adataid miatt (kor, lakhely stb.) nem vesznek fel"

Ja, ez meg a masik. Tul a nagyjan, minden remek, hol laksz. Mondom Fehervaron. Uristen, de hat az nem Budapest, be lehet jarni meg minden, de nem varjak el hogy igymegugy. Mondom nyugi, husz evig laktam Budapesten. Ahogy atkoltoztem Fehervarra, ugy vissza is tudok koltozni, ha van ertelme. Es igen, volt olyan kollegam, aki nem akart atjarni masik keruletbe dolgozni. Na mindegy.

Szerkesztve: 2023. 02. 01., sze – 11:53

Szerintem is az lehet, hogyha általában mindenki fiatalabb, akkor lehet kockázatosnak érzik, hogy sikerülne beilleszkedni a csapatba. Én ilyet tudnék pl elképzelni.

Amúgy a dolog azért is nehéz, mert azt is mondják, hogy nem túl jó, hogyha a technikai emberek váltanak vezető irányba, mert a vezető dolgot sokkal inkább megtudja bárki csinálni, ha beletesz némi időt pár új skill kigyakorlásába, viszont a technikai részt sokkal kevesebben tudják kezelni. Szóval a cégeknek lehet kellene valami terv erre, hogy most döntsék el maradjanak e technikai vonalon a népek, vagy váltsanak. Amúgy szerintem nagyobb szervezetekben, bizonyos méretek felett elég hasznos a tapasztalat, mert sok minden nem az okosságon múlik, hanem emlékezni kell rengeteg dologra, mi hogy van aktuálisan, amit úgy lehet, hogy már találkoztál vele valamikor.

 

Jah és még egy előny a nagy szervezeteknél: az is esélyesebb, hogy lehet találni más irányokat. pl nálunk láttam olyat, hogy nem IT-s embereket képeznek át business analysttá vagy scrum masterré stb. szóval, ha az érték, hogy ismeri a szervezetet és a folyamatokat, funkcionalitást, mert sok idő ezekbe beletanulni, akkor jobban akarhatja megtartani más poziban a cég, ha már nincs is szükség emberekre a régi területén. És társadalmi szinten is ez egy értelmesebb dolognak tűnik, mint utcára tenni mindenkit akinek a pozija megszűnne és egyedül keresgélnie valamit. Bár innen az látszik, hogy USA-ban nagyon az megy, hogy kirúgni bárkit, ha úgy van, akár olyat is, akire lenne szükség, mert legalább akkor jobban is félnek, akik bent maradnak, meg versenyben lesznek az újakkal.

Bár innen az látszik, hogy USA-ban nagyon az megy, hogy kirúgni bárkit, ha úgy van, akár olyat is, akire lenne szükség, mert legalább akkor jobban is félnek, akik bent maradnak, meg versenyben lesznek az újakkal.

Állítom dobókockával sorsolják ki ezeknél a nagy otromba multiknál, ki marad és ki megy.

Hú de nagy hullámokat vetett az eredeti postom.

Az az igazság, hogy közben megfogadtam _Franko_ tanácsát. Úgy tűnik csak elfoglaltak voltak és csak én láttam rémeket. Azaz feltettem a kérdést 2 cégnek is. Úgy tettem fel a kérdést, hogy ne legyen gondjuk belőle ha mégsem lenne jó a korom. Hiszen akkor megyek a másik céghez. Mindkét esetben telefonon beszéltem a HR-esükkel.

Úgy adtam elő, hogy lenne néhány dolog ami bizonytalansággal tölt el. Ezeket elmondom, de csak a végén mondják meg, hogy továbbra is szeretnének-e velem dolgozni. Mert vannak olyan kényes témák is benne, amiből nem szeretném ha gondjuk lenne.

Az első kérdésnek a koromat adtam meg. De kérésem ellenére azonnal válaszoltak. Az egyik azt mondta: á, dehogy! Te is még fiatalos gondolkodású vagy. Így elő sem fordult ilyesmi a fejünkben.
A másik azt mondta, hogy bár nem ez az átlagéletkor a cégnél, de vannak idősebbek is nálam és nincs semmi gond.
Most az a furcsa helyzet állt elő, hogy 2 helyről is van elfogadott ajánlatom ez a tévképzet miatt. Holnap igyekszem felhívni az egyiket és visszamondom az elfogadást, mert így a korrekt. Már előre liftezik a gyomrom ettől a beszélgetéstől. :(

- ...és figyelj, Medve... nem húznád ki?!
- ...de!

Szerintem mindig érdemes beszélni a dolgokról, rákérdezni akár kényes témákra, mert sok esetben csak kommunikációs probléma van, a két fél mindegyike természetesnek vesz dolgokat, amiről a másik semmit nem tud.

gyere ide dolgozni hozzánk

Faszé' dolgozol ilyen toxikus helyen?

másnap már a papírjaidat gyűjtögetheted

Áh, volt olyan munkahelyem, ahol kitettem az asztalomra egy biankó felmondást, csak a dátumot kellett ráírnom és az aláírásomat, ha sokat basztatnak faszságokkal. :D

Az egyik helyen sorszámhúzó gépünk volt az asztal mellett, a régi, papíros. Egyszer az egyik junior PM gyerek jött valami határidőről kérdezősködni, mondtuk, hogy tépjen sorszámot. Tépett, hagytuk ott álldogálni az asztal mellett. Amikor már nagyon kínos volt, kiabáltunk neki, hogy egyes!

Fiatalon ilyen baromságokat csinál az ember, és ez így van jól. :)

Fiatal voltál?

Ez relatív, 36 az fiatal?

Mert ennek nincs értelme.

Hogyne lett volna, hetekig nem jöttek mindenféle faszsággal, hogy találtak valami sokadrangú problémát, ami miatt épp el kell dobni kapát és kaszát, hogy aztán délután, amikor odaadom, akkor bambán forgassák, hogy mi is ez, ja, amit reggel mondtunk, hogy sürgős? Ó, hát közben kiderült, hogy mégsem kell. Hidd el, vannak olyan helyek, ahol ez megoldás.

Első alkalommal működhet, akkor gondolhatják rólad, hogy kiállsz a saját igazad mellett.
De ha már rutin-szerűen beharangozod, hogy el fogsz menni, akkor én probálnék tőled megszabadulni, mert túl sok kockázatot jelentesz.

Nyilván, ahol az egész üzletmenet ilyen elbaszott improvizációk halmazán alapul, ott ez lehet hogy nem is tudatosul. 

De ha már rutin-szerűen beharangozod, hogy el fogsz menni, akkor én probálnék tőled megszabadulni, mert túl sok kockázatot jelentesz.

Ahja, ez egy tipikus nagyvállalati gondolkodás: ne javítsuk meg a körülményeket, az túl nagy meló lenne, inkább rúgjuk ki azokat, akik panaszkodnak a faszságok miatt, hátha máshol jobb lesz nekik. :D

Nyilván, ahol az egész üzletmenet ilyen elbaszott improvizációk halmazán alapul, ott ez lehet hogy nem is tudatosul. 

Kevés nagy céget láttam eddig, ahol a cég alapvető üzletmenete nem elbaszott improvizációk halmazán alapult volna.

Ahja, ez egy tipikus nagyvállalati gondolkodás: ne javítsuk meg a körülményeket, az túl nagy meló lenne, inkább rúgjuk ki azokat, akik panaszkodnak a faszságok miatt, hátha máshol jobb lesz nekik. :D

Ha hetente benyögöd, hogy elmész, az nem konstruktiv kritika. :D

Kevés nagy céget láttam eddig, ahol a cég alapvető üzletmenete nem elbaszott improvizációk halmazán alapult volna.

Stratégiai irányokban mindenhol. Csodálkozom is néha, hogy ezek a mammutok egyáltalán életben maradnak.
De egyéni szinten ez sokkal kevésbé csorog le, olyan fejetlenséget amit felvázoltál, ritkán látok.
Ennek minden bizonnyal egyik oka, hogy a nagy cégeknél ritkább a kapacitáshiány, mert egyszerűen van pénzük felvenni embereket és lassabb a döntéshozatal.

De mondjuk Big 5 kapcsán Gelei-t erről meghallgatnám. :D

Ha hetente benyögöd, hogy elmész, az nem konstruktiv kritika. :D

Nem volt ez ilyen hetente benyögött dolog, mondtam a főnöknek, hogy oldja meg, vagy felmondok. Megoldotta. Aztán jött más faszság, amit nem tudott megoldani.

De egyéni szinten ez sokkal kevésbé csorog le, olyan fejetlenséget amit felvázoltál, ritkán látok.

Mitől lenne egyéni szinten jobb, ha stratégiai szinten is improvizálás megy?

Mitől lenne egyéni szinten jobb, ha stratégiai szinten is improvizálás megy?

A hatása nem, vagy alig csurog le. Az alkalmazott számára lehet kihivásokkal teli a feladat, meg is fizethetik, túl sem lehet terhelve.
A végén viszont üzleti szempontból valami közel értelmezhetetlen produktum áll elő.
Ezért jó eséllyel leállítják legkéssőbb pár év után a fejlesztést, majd átteszik egy másik projektre, aminek ugyanez lesz a sorsa. :)

lol, ki nem csinált már ilyesmit :)

Amikor nekem az egyik munkahelyem az 1654984. alkalommal kaszálta el házon belüli pozícióváltásomat, akkor utoljára úgy mentem a HR-re, hogy az közelükben levő nyomtatóra már le volt küldve a felmondás secure printtel. Amikor közölték a jó hírt valami bullshittel, hogy nem X pozícióból nem lehet Y pozícióban menni mert a jobgrade meg fiszemfaszom, akkor egyszerűen kinyomtattam a cuccot, visszamentem, szignóztam, elköszöntem.

Magadra ne vedd, de én mindig jól szórakozom az ilyen kilépéseken.

Most is van egy kolléga aki kb 2 éve keres jobb állás. :) hahaha ... Most azon gondolkodom, hogy lehet  a jövőben ki kellene hagyni fizuemelésből, mert így az életbe nem jön neki össze. Ha lenne egy csepp esze, a napi 2h aktív munka mellett szerezne még egy diplomát. A vége az szokott lenni, hogy elmegy egy szarabb helyre, mert egy idő után ciki, hogy jobbat nem talál. :)

Áh, volt olyan munkahelyem, ahol kitettem az asztalomra egy biankó felmondást, csak a dátumot kellett ráírnom és az aláírásomat, ha sokat basztatnak faszságokkal. :D

Ugye nem voltunk mi kollégák? :D Volt 1-2 exkollégám, aki ezt csinálta, amikor már nagyon toxikussá vált a helyzet. Érdekes helyzetek sültek ki belőle...
Sőt, volt, hogy azzal indítottuk a hétfőt, hogy fogadásokat kötöttünk (csak szóban, semmi tétje nem volt), hogy épp ki mond fel a héten a cégnél.

Ennek a konstrukciónak az a lényege, hogy a megbízott semmit nem tehet, amit a megbízó nem hagy jóvá. Én megbízott ügyvezetővel hallottam ezt a sztorit. Az ügyvezető, ha bármit tesz, ami nem tetszik a tulajoknak, akkor megkapja a papírt, hogy akkor már nem is volt ügyvezető. Nyilván nem szabályos, de vannak trükköző emberek ugyebár.

Btw. kollégák poénból küldtek egy felmondást a fönöknek, amikor a delikvens gépe nem volt lock-olva.
Az már kevésbé volt poénosabb, hogy a fönök ezt elfogadta, annyi magyarázattal, hogy az érintett teljesitménye alapján megérti a döntést. :)

Egyik bankban volt helyi szabályozás, hogy minden laptopot Kensington zárral kell rögzíteni, na, kolléga elfelejtette, eldugtuk a laptopját. Na, kereste, kereste, aztán mielőtt megakadályozhattuk volna, szólt a bankbiztonságnak, hogy ellopták a laptopját... bankbiztonságnak persze mondtuk, hogy poén volt, de az egész osztály kapott valami papírmunkát, hogy írjuk össze a laptopokat, egyebeket, aztán amikor leadtuk a paksamétát, mondták, hogy nem kell nekik, értik ők a viccet, csak nem szeretik... :D