A tanárok kongatják a vészharangot - a ChatGPT megírja a gyerek helyett a házi feladatot

Szédítő gyorsasággal terjed egy új trend a fiatalok első számú közösségi oldalán, a TikTokon. A házi feladat rabigájából felszabadító szuperhősként ünneplik az új programot, ami másodpercek alatt levezet egy matekpéldát, de egy 500 szavas fogalmazást is pikk-pakk összedob. Szerkesztőségünk a végletekig tesztelte a virtuális megváltót, ami szerelmes levelet, verset, viccet és még szerződéseket is ír helyettünk, ráadásul ingyen, a balek.

Miért készítenéd el a házi feladatod, ha egy robot megírja helyetted? – teszik fel a kérdést a ChatGPT fiatal felhasználói.

A ChatGPT egy chatbotprototípus, amely mesterséges intelligencia segítségével képes megérteni a természetes emberi nyelvet, és írott szöveget generál.

[...]

A tanárok kongatják a vészharangot

Miután a fejlesztő OpenAI novemberben nyilvánosságra hozta a szöveges alapú rendszert, néhány pedagógus megkongatta a vészharangot. Szerintük az ilyesfajta mesterséges intelligencia átalakíthatja az oktatást, és nem feltétlen jó irányba.

A mesterséges intelligencia alapjaiban tette tönkre a házi feladatot

– írta a Twitteren Ethan Mollick, a Pennsylvaniai Egyetem professzora.

A tanár az NPR rádióműsorában árulta el, hogy az eszköz azonnali sikert aratott a diákjai körében, és naivitás lenne azt feltételezni, hogy nem a legnyilvánvalóbb felhasználási módja miatt, hogy pillanatok alatt megírja a házi feladatokat.

[...]

Az Index szerkesztősége A Pál utcai fiúk bemutatására kérte a programot, amit teljesen jól meg is oldott, nem lehetett megmondani, hogy robot veti a szavakat a virtuális lapra. Tovább is mentünk, megkértük, hogy Nemecsek Ernő szemszögéből írja le a könyv eseményeit. Ezt is hiba nélkül teljesítette, igaz, magasröptű írói fordulatokat nem villantott a program.

[...]

Teljes cikk:  Házi feladatot és szerelmes levelet is ír helyettünk a virtuális csicska

Hozzászólások

Én meg kongatom tovább a vészharangot a tanárok felett: lassan eljön az idő, hogy nem lesz rátok szükség. Mikor többször kijelentettem, hogy a tanítást reformálni kell és nem életunt tanerőkkel, hanem gépekkel (hologram, AI, Machine Learning stb.) kell majd megoldani, akkor pont erre gondoltam.

trey @ gépház

Szocializáció tanulásához kell valami hely és több ember. 

Tanulás szempontjából egy agyon lektorált _szórakoztató_ _élvezetes_ videóban jobban hiszek, ami ki van egészítve szemmozgás követővel, random bekérdezésekkel (szemmozgás alapján), jutalmazásokkal (pl.: n perc roblox engedélyezése), szemmozgás arra is alkalmas, hogy pihenést javasoljon.

Vizsga, beadandó, egyéb méréseknél pedig a problémamegoldás lenne  a lényeg és nem a lexikális tudás. Idővel, ha a mesterséges intelligencia fejlődik, már nem is a problémamegoldás lesz a lényeg, hanem a problémamegfogalmazás, de ezt már maga az AI tudná mérni/értékelni.

Azért itt feltennék a kérdést, az AI is lexikális ismeretek alapján ad választ, a lexikális adatokat kombinálva jut eredményre. 
Ha a gyerekekből töröljük a lexikális adat halmazt, akkor miből fog kombinálni önállóan? Majd a szájába adott, megszűrt Google adatokkal?

Az utóbbi időben, ez persze évtizedeket is jelenthet, elterjedt az a szemlélet, hogy megoldásorientált legyen az oktatás lexikális ismeretek nélkül. Azzal egyetértek, hogy fejleszteni kell a kombinációs készséget, azt a képességet, hogy valaki szintézisre, tervezésre is képes legyen, ne csak analízisre, amikor egy már meglévő dolog működését kell megérteni. Ugyanakkor a szintézist lexikális ismeretek bázisán lehet elvégezni. Ismerni kell az elérhető módszereket, eszközöket, lehetőségeket, hogy azok felhasználásával alkossunk valamit.

Tehát egyetértek az észrevételeddel, hiszen átestünk a ló túlsó oldalára. Ha nincs lexikális tudás, akkor nincsenek meg azok az alapok, eszközök, objektumok, módszerek, amelyek felhasználásával tervezni tudunk.

Tervezz multimétert, de ha nem tudod, hogy van sigma-delta, successive approximation, flash, counter, dual slope analóg-digitál konverterek, s nem érted, melyiknek mik az erősségei és gyengeségei, a működésmódja, akkor elég nehéz lesz a feladat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tanulás szempontjából egy agyon lektorált _szórakoztató_ _élvezetes_ videóban jobban hiszek

És ilyet tesz ki az állami közép /felsőfokú oktatás, ami ingyenes és tőmegesen elérhető ?  Akkor inkább ugyenebből csináljunk fizetős magániskolát.

Viszont nem mindent lehet csak videó formában megtanítani, és nem mindenki tud videóból tanulni.

Erősen tananyag- és tanulófüggő az, hogy milyen tananyagot, milyen módon érdemes tanítani, hogy az valóban hatékony legyen.

(Lásd még: oktatásmódszertan, tanulásmódszertan.)

"Share what you know. Learn what you don't."

Hát valami olyasmi, hogy a tanító látja, hogy hol hibázott a gyermek. És direktben arra a nehézségre hívja fel a figyelmét plusz feladatokkal. Így a tanuló nem hagyja az egészet a fenébe egy negatív élménnyel a háta mögött, hanem rájön, hogy megy ez neki (még ha nehezen is). Így talán kevesebb droid jön létre. Valahogy így képzelem.

szerk: most látom, hogy elsősorban tanárokról van szó, én a tanítókról beszéltem

Sőt a mérésre, a súlyozott pontozásra eleve vigyázni kell, mert gyakran torzulást okozhat.  Lásd "kilóra meglegyen" elv.
És nem csak az oktatásra igaz, hanem az élet bármely területére,

Ami meg nem mérhető, de mérni kell ott a sacc/has szimpátiaindex az, ami nagyon negatív hatást tud kiváltani.

Hehe, covid alatt volt jobb. Barátomnak ikrei vannak. Volt tesi beadandó, videóval igazolandó feladat.
Párban megcsinálták, egyik nevén beküldték. A tanár hiányolta a másik gyerektől a gyakorlatot igazoló videót.
Na a barátom erre: oké, nem vitatkoznak. Fogták ugyanazt a videót és a másik gyerek email címéről is beküldték.

Szerintetek?

De hogy a mérés és kiértékelési szempontok hogyan képesek megtorzítani a játszmát, arra annó egy hazai motorvonat beszerzésnél volt szép példa:
  - eladási ár x súlyzó
  - takarítási költség valahány évre: 2x súlyzó
A pályázó cég felemelte az eladási árat, a takarítási költséget pedig levitte irreálisan alacsonyra és egyúttal vállalta is annyiért ezekre az általa eladott járművekre.

merni? lol:

https://telex.hu/tudomany/2022/11/23/tanulmanyhalmozo-kutato-huzhatta-f…

roviden a lenyege: ha pl. osszeall 10 kutato es megegyeznek hogy mindneki rairja a publikaciojara a tobbieket tarsszerzonek, akkor ha mindenki csak 1x publikal evente, akkor is 10 publikacion fog szerepelni a neve abban az evben, ezzel papiron effektive 10x-re no a teljesitmenye. es ez csak 1 trukk a sok kozul...

errol eszembe jutott amikor az IT teljesitmenyet ugy akartak merni, hogy mennyi ticket van egy honapban. hirtelen 3x-ra ugrott a ticketek szama, hat ha ezt akarjak...

A kutatók alapból a ,,Publish or Perish'' elv miatt kénytelenek publikálni, és akár ilyen, az említetthez hasonló trükköt alkalmazni.

https://en.wikipedia.org/wiki/Publish_or_perish

"Share what you know. Learn what you don't."

Szerintem meg pont ez a kényszeres mindent is mérni akaró mánia vezet a torz eredményekhez.
Sok esetben van hozadéka a számszerűsítésnek, de nem mindent lehet egyszerűen és objektíven mérni. Pl. amikor az adott dolog nagyon összetett, vagy az adott mérési módszerben a kvantálás eleve szubjektív alapokon nyugszik (ráadásul mérésenként eltérő lehet). Iskolákat összehasonlítani szerintem pont ilyen.
Persze mindig lehet egy jobb módszert kidolgozni, csak nem biztos, hogy egyszerűen kivitelezhető lesz vagy költségét nézve egyáltalán megéri.
Van, amikor nem is érdemes számszerűsíteni, hanem bőven elég a megfelelő/nem megfelelő minősítés.

Mérni nagyon sok mindent lehetne, csak arra kell vigyázni, hogy a mérés megváltoztatja a mért értéket dolog ilyen esetekben hatványozottabban jelen van, mint az egyszerű fizikában. Nagyon meg kell gondolni, hogy mit mérsz, mert egy tudatosan reagálni képes valami tendálni fog arra, hogy a mért értékre optimalizáljon, tekintet nélkül arra, hogy ezzel mit okoz valójában, és nem érdekli, hogy aki kitalálta azt a targetet, az mire gondolt, hogy mi fogja okozni a pozitív változást. Lásd ugye, hogy ha sok jegyet kell megcsinálni a target, akkor a borítékolható, hogy az elvégzett munka minősége esni fog, a valódi problémák száma meg nem fog csökkenni, csak ezentúl a "rendberektam mancika gépét" ticketből lesz négy, a windows updatere, a vírusírtóra, az office frissítésre, meg a fasz tudja mire. Hiába gondolta azt, aki kitalálta a célszámot, hogy hát majd akkor hatékonyabbak lesznek az ITsek, nem fognak annyit láblóbálni, és nem kell felvenni még kettőt, hogy megcsinálják a melót.

Szóval lehet ezt jól is, csak hát én is láttam már olyat, amikor középvezető igen megsértődött arra, hogy bevitte a szép balance score card eredményeit (ami egy vödör KPI, amit olyan válogatott össze, aki gondolkodott) nagy mellénnyel, mert a 20-ból 12 szuperzöld volt, 4 zöld, 1 sárga, aztán kijött felháborodva, hogy miért azon lovagoltak neki odabent, hogy a szervezete 4 területen teljesen diszfunkcionális. Szóval ja, el lehet baszni :)

A tanár szerintem elég nehéz eset, meg nem is feltétlen a legjobb ötlet nagyon magasról nézni ezt, mert ő alapvetően egy intézmény egy fogaskereke, mint olyat talán jobb helyben értékelni, mert egész más lehet a mérce egy egy konkrét felállásban. A gyereknek szerintem fontosabb, amit az intézmény tud. Ilyesmire van is egyébként azért ez az, pl a kompetenciamérés. Amit itthon szokás nem szeretni, meg fikázni. Rosszmájúan nyilván azért, mert időnként kijön belőle, hogy a világszínvonalú magyar oktatás mégse annyira jó :) De ezzel párhuzamosan ott is gyanús, hogy azért vannak módszertani limitációk/vithatható dolgok:

- meg lehetne nézni, hogy jók-e a kompetenciák, amiket mér (ezeket kell-e, teljes-e a kép, ilyesmi). Ezen szokás is nyekeregni, hogy hát de pl a lexikális meg alulrepezentált pl, és "itt nem ilyen az iskola", aztán hogy ez mennyire igaz, azt nem szeretném megítélni.

- kérdéses lehet, hogy jól méri-e azokat a kompetenciákat. Elképzelhetőnek tartom, pl, hogy egy bizonyos nehézség felett már kijönne, hogy kell a lexikális többlet pl bizonyos valóvilág beli funckionális kompetenciákhoz.

- Mivel gyereken keresztül mér, ezért felhigítja egy csomó intézményen kívüli szociográfiai dologgal, ami nem biztos hogy szerencsés. Persze lehet azt is mondani, hogy hát az intézmény dolga igazodni ezekhez a körülményekhez.

- És valószínűleg a rendszer itt is igyekszik adott esetben KPIra optimalizálni, itt is emlékszem olyan topicra, ahol jobban benne levők mondtak ilyesmit, hogy azért a kevésbé nívós intézményekben alaposan begyakoroltatják a feladatlapot.

talán jobb helyben értékelni

Most van egy "kikerült dokumentum", miszerint lenne belső (intézményen belüli) értékelés, ami alapján differenciálhatnák a béreket, de a szakszervezeteknek nem tetszik (ez sem).

Kompetenciamérés: 1-2 évvel ezelőttig az volt a legnagyobb baj vele, hogy páros évfolyamokon mértek csak májusban, és ennek az eredménye csak következő(!) év februárjában volt (ami aztán az utolsó néhány alkalommal már május-júniusra tolódott). Számoltam korrelációt (Kendall-félét) a tizedikes matek kompetencia és a két évvel későbbi (azaz ugyanannak a gárdának) érettségi között, de igen alacsony értéket kaptam mindig (0,3 körülit).
Tavaly már digitális kompetenciamérés volt, idén meg már gyakorlatilag minden évfolyamon van mérés - ami nyilván jó. Hogy még mi sül ki belőle, majd kiderül.

gyereken keresztül mér, ezért felhigítja egy csomó intézményen kívüli szociográfiai dologgal, ami nem biztos hogy szerencsés

Nem egészen értem, mire gondolsz. A diákok megírták a tesztet és tölthettek ki egy ún. háttérkérdőívet, ami lényegében a "szociográfiai dolog". A központban a kettőt össze tudták párosítani (anonim módon, csak kóddal), és ebből konstruáltak egy "hozzáadott érték"-szerűséget, tehát egy adott intézmény hasonló szociális háttérrel bíró diákot mennyire tud (az előző méréshez képest) fejleszteni a többi intézményhez képest. Viszont a dolgozat pontszáma elérhető mindenféle hígítás nélkül is.

kevésbé nívós intézményekben alaposan begyakoroltatják a feladatlapot

Sok nívósabb intézményben is, heteken keresztül készülnek a mérésre. Pletykák vannak olyanokról is, hogy a kevésbé jó képességű diákok aznap otthon maradhatnak (papír alapú mérésnél nem volt pótlás), illetve hogy a tanár bement és diktálta a megoldásokat. Igen, ez baj, mert a csalás miatt torzulnak az eredmények.

Elsőre úgy olvastam "és előre lehessen tudni a kérdéseket".

Valószínűleg azért "olvastam félre" mert már ez párszor előfordult. :D

Lehet sokat lendítene az eredményeken.

A kompetencia felméréssel nekem a legnagyobb problémám, hogy a világ nem egyforma (se földrajzilag, se gazdaságilag, se politikailag, se sok más szempontból) ezért más kompetenciák -már ha ragaszkodunk ehhez a szerintem ocsmány szóhoz- szükségesek a benne való sikeres élethez.

szerk:a párszor előfordult alatt az érettséginél előforduló "anomáliákat" értettem.

Ameddig papíralapú volt (COVID-ig), addig egyszerre volt mindenhol és elvileg nem lehetett tudni a kérdéseket. Persze a korábbi évek feladatsorai hivatalosan elérhetőek.

Digitalizáltan meg nem egyszerre van mindenhol (nem is bírná a rendszer :)), viszont ha minden igaz, nagyon ismétlődő kérdések egy területen talán nincsenek, mivel a rendszer egy hatalmas feladatbankból válogat véletlenszerűen (bár ha jól tudom, némi adaptivitás is van/lesz).

Számoltam korrelációt (Kendall-félét) a tizedikes matek kompetencia és a két évvel későbbi (azaz ugyanannak a gárdának) érettségi között, de igen alacsony értéket kaptam mindig (0,3 körülit).

Az izgi, a matek érettségiről azt gondoltam volna, hogy az azért hasonló lehet egy kompetencia méréshez. 

Nem egészen értem, mire gondolsz. A diákok megírták a tesztet és tölthettek ki egy ún. háttérkérdőívet, ami lényegében a "szociográfiai dolog". A központban a kettőt össze tudták párosítani (anonim módon, csak kóddal), és ebből konstruáltak egy "hozzáadott érték"-szerűséget, tehát egy adott intézmény hasonló szociális háttérrel bíró diákot mennyire tud (az előző méréshez képest) fejleszteni a többi intézményhez képest. Viszont a dolgozat pontszáma elérhető mindenféle hígítás nélkül is.

Kb ezt, azt tudom, hogy van háttérkérdőív de -- teljesen csak ex has -- tartanék attól, hogy abban nagyon torzak az adatok.

Sok nívósabb intézményben is, heteken keresztül készülnek a mérésre. 

Egyébként ez még önmagában nem baj. ha egyébként a mérés metodika jó, akkor pár hét alatt nem lehet világot megváltani, és ha a target jó, akkor meg az se baj, hogy azt tanulják az iskolában. Azt nem tudom egyáltalán, hogy ez a két állítás mennyire igaz, én  pletyi-vélemény szinten hallottam ezt is azt is, de ugye én nem élek ebben.

Pletykák vannak olyanokról is, hogy a kevésbé jó képességű diákok aznap otthon maradhatnak (papír alapú mérésnél nem volt pótlás), illetve hogy a tanár bement és diktálta a megoldásokat. Igen, ez baj, mert a csalás miatt torzulnak az eredmények.

Ja, erre mondtam, hogy a rendszer nyilván eredmény orientált lesz, és ja, elmegy ilyen részletszarokon hamar, ha az alsó 15%-ot le lehet húzni a maci halállistájáról.

Az izgi, a matek érettségiről azt gondoltam volna, hogy az azért hasonló lehet egy kompetencia méréshez.

Egyáltalán nem. A kompetenciában "kemény" matek nincs igazán, egy tizedikes nem sokban különbözik egy hatodikostól. Érettségin meg inkább a matematika területeit kérik számon. Azaz a kompetencia inkább valami matematikai képességeket mér fel, minimális matematika ismeretet feltételezve. Korábbi kompetenciaméréses feladatok itt, érettségi feladatsorok pedig erre.

Kb ezt, azt tudom, hogy van háttérkérdőív de -- teljesen csak ex has -- tartanék attól, hogy abban nagyon torzak az adatok.

Jó kérdés. Biztosan sok szülő van, akik sok kérdésre nem valós választ adnak (tanulói kérdőívek). De az eredményt abban az értelemben nem torzítja, hogy ennek a kérdőívnek a válaszaival nem korrigálják, csak egy külön elemzésben.

ha egyébként a mérés metodika jó

Szerintem nem lenne hülyeség, ha az eredményre nem kellett volna egy évet várni. Meg az se, ha az önkormányzatok, illetve később a tankerületek (vagy egyéb fenntartó) nem várták volna el a jó kompetenciaeredményeket - és ugye ebből jöttek a különféle trükkök, hogy az eredmény jobb legyen.
Matekból egyébként olyan excel-táblát is ki lehet exportálni, hogy diákra lebontva ki milyen területen milyen eredményt ért el (pl. kombinatorika, szövegértés, geometria, stb.). Szóval sok érdekes dolog kiszűrhető (és leszűrhető) lenne, csak erre kellene egyrészt idő, másrészt (iskolákban) olyan ember, aki ehhez valamennyire ért.
Azt gondolom, hogy túl sok adat hever ott kihasználatlanul. Sajnos későn (2019) végeztem el egy olyan (kétéves, szakvizsgás) képzést, hogy igazán használhattam volna ezeket (2020-ban a mérés COVID miatt elmaradt, a 2021-es méréses adatok 2022. tanév vége környékére érkeztek meg, azóta meg munkahelyet váltottam - de majd az új munkahelyen :D ).

Szerk.: ha esetleg érdekel, hogy automatikusan milyen elemzéseket generál a rendszer, erre nézelődhetsz (telephelyi jelentések azok, amelyek konkrét intézményekre vannak lebontva). Ezek publikusak, nyilvánosan (regisztráció nélkül) elérhetőek, akár egy szülő is megnézegetheti iskolaválasztás előtt.

Egyáltalán nem. A kompetenciában "kemény" matek nincs igazán, egy tizedikes nem sokban különbözik egy hatodikostól. Érettségin meg inkább a matematika területeit kérik számon. Azaz a kompetencia inkább valami matematikai képességeket mér fel, minimális matematika ismeretet feltételezve. Korábbi kompetenciaméréses feladatok itt, érettségi feladatsorok pedig erre.

Hát az kicsit szomorkás, vet fel kérdéseket a "mennyire jó a mérés" ügyben elsőre. Azt még nem tudom, hogy melyikéről :D

Jó kérdés. Biztosan sok szülő van, akik sok kérdésre nem valós választ adnak (tanulói kérdőívek). De az eredményt abban az értelemben nem torzítja, hogy ennek a kérdőívnek a válaszaival nem korrigálják, csak egy külön elemzésben.

Torz alatt itt azt értettem, hogy nem tudom, mennyire jó egy ilyen felmérés (illetve kérdéses még, hogy mennyire rajzol ez jó képet az intézmény egyéb környezetéről). A másik fele meg az, hogy igen, az intézmény valódi megítélésénél azért érdemes lehet ezt a beágyazódást figyelembe venni, ha az a szándék, hogy hogyan kell javítani, meg hogy mit is jelent valójában az az eredmény. 

Szerintem nem lenne hülyeség, ha az eredményre nem kellett volna egy évet várni. Meg az se, ha az önkormányzatok, illetve később a tankerületek (vagy egyéb fenntartó) nem várták volna el a jó kompetenciaeredményeket - és ugye ebből jöttek a különféle trükkök, hogy az eredmény jobb legyen. 

Igen, ez már a "rossz cél" része :)

Szerk.: ha esetleg érdekel, hogy automatikusan milyen elemzéseket generál a rendszer, erre nézelődhetsz (telephelyi jelentések azok, amelyek konkrét intézményekre vannak lebontva). Ezek publikusak, nyilvánosan (regisztráció nélkül) elérhetőek, akár egy szülő is megnézegetheti iskolaválasztás előtt.

Tudom, nézegettem már őket, szerintem korábban is veled beszégettünk már itt erről :)

Bocs, kicsit későn reagálok. Csak most nézem, hogy erre is akartam.

Hát az kicsit szomorkás, vet fel kérdéseket a "mennyire jó a mérés" ügyben elsőre.

Szerintem a két mérés mást mér, ez a magyarázat. Hiába "matematika" mindkettő, mérhet más területeket.

Torz alatt itt azt értettem, hogy nem tudom, mennyire jó egy ilyen felmérés (illetve kérdéses még, hogy mennyire rajzol ez jó képet az intézmény egyéb környezetéről). A másik fele meg az, hogy igen, az intézmény valódi megítélésénél azért érdemes lehet ezt a beágyazódást figyelembe venni, ha az a szándék, hogy hogyan kell javítani, meg hogy mit is jelent valójában az az eredmény.

Igen, mindent kontextusban kell nézni. A szoftverben van is olyan lehetőség, hogy hasonló intézménytípusokkal (településméret, SNI-BTMN arány, stb.) hasonlítsd össze a saját iskoládat.

Tudom, nézegettem már őket, szerintem korábban is veled beszégettünk már itt erről :)

Nem kizárt :D

Ezt a favágó módon bebaszott KPI-zgetést én is utálom. Jól ki is optimalizáljuk rájuk a működésünket, aztán basszák meg. Ha ez a költségfüggvény, akkor ezt kapják.
Tipikusan annak az esete, amikor a felettes nem akar időt szánni arra, hogy a folyamatokba belelásson, valódi képet alkosson azok működéséről.

Szerintem két valid állapot van:
. felettes rendes jelentéseket kér, veszi a fáradságot, és tisztában van a folyó dolgokkal
. leszarja, de cserébe nem is baszogat, hanem megbízik bennem

A KPI intézménye a két valid megoldás rossz oldalait ötvözi.
Előbb-utóbb kb. az lesz az eredmény, mint a Fekete Viperában a Latrináslejtői választások esetekor.
Az a legfinomabb, amikor nice-to-have alapon is bekerülnek KPI-k, amik aztán elveszik az erőforrást a core funkcióktól, hogy ne ez legyen majd a konklúzió, amit leírtál: ,,a szervezete 4 területen teljesen diszfunkcionális". Pedig lehet, hogy ez egyáltalán nem is baj, mert nem is azokra a területekre kéne fókuszálni.

Amiket te leírtál, ott legalább az eredeti szándék jó vagy legalábbis semleges, csak a megvalósítás megy félre.

Van egy másik eset is (saját tapasztalat céges környezetből): a szándékosan rosszhiszemű KPI-ozás.

- az illető nem is akarja megérteni a folyamatot, de nem is szarja le, mert az egyetlen célja, hogy ráerőszakolja a saját megoldását a beosztottakra. Ami nem érdekli, hogy ez utána működni fog-e vagy sem, az már nem az ő baja.

Ilyenkor a KPI eleve csak bunkósbot szerepet tölt be.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ilyenkor van az, hogy úgy kell valamit megcsinálni, hogy a főnök azt higgye, úgy lett, ahogy ő akarta. De azért valahogy működjön is.
Bár már rászoktam arra, hogy egyszer szólok, ha nincs foganatja, megcisnáljuk szarul. Amíg nincs részvényem a cégben, nekem végülis mindegy, miért fizetnek. Ha ez a feladat, ez a feladat. Aztán ha ropog a gépezet, meg tudom mutatni, hogy ez volt a kifejezett felettesi utasítás. Meglehet, hogy ez passzív agresszió, de belefáradtam már az ilyen emberek pátyolgatásába.
Az értelmesebbje megtanulja, hogy érdemes megfontolni azok véleményét, akik sok éve foglalkoznak valamivel. A hülyébbje alól meg idővel úgyis megpattannak az emberek.

Igen, természetesen ahol az ilyen KPI-ozás felüti a fejét, ott kisvártatva megjelenik a kreatív KPI-forging is.

Csak a baj az, hogy közben te is megváltozol. Lelkes, jobbító szándékú, munkája minőségére büszkéből, így lesz kiégett, leszarom stílusú, passzív agresszív ember.

1-2 melóhelyen eljátsszák veled, a 3. melóhelyen már nem fogsz lelkes mentalitással kezdeni, akkor sem, ha ott történetesen adott lenne a feltétel, hogy értelmes munkát értelmes feltételek között végezz.

(És ez sajnos szomorú magyarázat arra is, hogy a tanári kar miért olyan Magyarországon, amilyen.)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szerencsére ki nem égek bele. Én ezt élvezem. Szellemi felsőbbrendűséget érzek, amikor meghekkelem a gyökérnek a rendszerét. Külön élvezem, amikor némelyik van annyira értelmes, hogy fel tudja venni a kesztyűt. Mert ilyenkor tovább tart a szánalmas vergődés, így hosszabb az élvezet.
Pár balfasz főnököt elfogyasztottunk már. Szerencsére ezek nem közvetlen felettesek, hanem a csoport jelent nekik.
Az értelmesebbek, akikkel jól tudunk együtt dolgozni, sajnos pár év után tovább állnak.

sose ertettem hogy miert kell 4324 tortenemtanar, kemiatanar, biologiatanar, stb (a magyarazos targyakat kihagytam), amikor tok ugyanazt mondjak el mind. egy matek vagy fizika tanart megertek hogy kell a helyi ero, mert van aki nem erti meg elore, es el kell neki magyarazni a dolgot.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

"Elméleti legjobb eset volna az, hogy ugyanazt"

Ez esetleg igaz a droid szabványgyerekeknél, de én feltételezem, hogy nem minden gyerek egyforma, és amit az egyik megért egyszeri elmondás alapján, azt a másik számára kicsit jobban ki kell fejteni, hogy megértse. Esetleg tök másképp kell elmagyarázni neki. Pl. pont a finn rendszer az, ahol: "Az oktatás során az egyéni képességeket, egyedi igényeket maximálisan igyekeznek figyelembe venni."

És nem, nem állítom hogy nincs tanár aki politizálna órán, de biztos vagyok benne, hogy vannak olyanok is, remélhetőleg sokan, akik a tantermen kívül hagyják a politikát.

A kémiát, biológiát mindenki megérti elsőre?

Történelmet nem lehetne úgy oktatni, hogy magolás helyett értelmes képességeket adjon át? Belenézek egy random facebookos kommentszekcióba valamilyen geopolitikai témában, és azt látom, hogy még kevés is a 4324 történelemtanár.

SAN konfigurálást megérti mindenki elsőre?

Gondolom nem.

Szakmai vizsgákra tanárokkal készülünk fel?

Ha van rá lehetőségem, én mindenképpen. Hasraütéses becslés, de szerintem 2-3x gyorsabban értek meg valamit, ha van oda-vissza kommunikáció, vissza lehet kérdezni, meg lehet beszélni ötleteket, stb.

Az egyik etalon az a tanár volt, akivel az ITIL Expert tracket tanultuk végig. Úgy felkészült minden órára, hogy a 7 (?) cert minden egyes tanfolyamára konkrét példákkal jött a tanfolyamon résztvevők iparágaából, vagy akár anonimizálva, de a konkrét munkahelyükről. Ezt az élményt nem adja vissza az, hogy az 5 napos tanfolyam helyett végignézel 40 óra videót.

Lehet, hogy másnak nincs erre igénye, azt is el tudom fogadni.

Máshogy kell tanítani egy általános, egy közép, és egy főiskolást. Az elsősöknek a távoktatás is abszurd volt a karantén alatt, mert ott az is kérdés, hogy hogyan fogja a ceruzát, míg az egyetemistának a távoktatás csak azért szar, mert a kampusz a csajozós hely.

Szóval, hogy a szakmai vizsgákra hogyan készülünk, az nem mérvadó az AI versus húsbatyu vitában.

Amúgy gyereknek felnőtt kell, hogy oktassa, és hogy motiválja, míg a felnőttnek elég az AI, hogy oktassa, ha van rá motivációja.

Összefüggésekre gondolsz? A probléma az a történelemmel, hogy történésze válogatja, mi a helyes megfejtése egy adott történelmi esemény mögöttesének. Hogy egy kellően megosztó példát hozzak, Habsburg Ottó az MTV-ben beszélt egy órat arról még a kilencvenes években, hogy a Budapesti Memorandum miért tette Ukrajnát Európa legveszélyesebb helyévé, és hogy a háború borítélkolható. 

Ehhez fölrajzi-történelmi alaptudásra van szükség, többek között az olyan kérdésekre kell tudni választ adni, hogy:

- miért fontos minden birodalomnak a nagy folyók forrástól végpontig való ellenőrzése, az ókortól napjainkig? (harc Donbászért)

- mi a jelentősége annak, hogy az Azovi-tenger orosz beltengerré vált? 

- miért lát halálos fenyegetést Oroszország a nyílt ukrán-orosz határban? 

- miért kell neki a Krím mindenáron? 

satöbbi, satöbbi. 

Ezt nem fogj megmondani a ChatGPT, de az iskolában sem beszélnek róla. 

 

A kutyát nem érdekelné a ChatGPT, ha nem olyan lenne az oktatá, amilyen.

Ehhez fölrajzi-történelmi alaptudásra van szükség

Ez lenne a lényeg. :)

Kevés dolgot vennék át az amerikai közoktatásból, de a projektalapú házi feladataik ilyenek. Kap a gyerek egy témát, utánajár, "kutat" (a maga szintjén, nyilván), és a végén csinál valami színes plakátot, vagy akármit belőle. 

Ilyet szerintem tök jól lehetne történelemből csinálni, csak kellően régi témaköröket kell osztogatni, nehogy a gyerek véletlenül cancellálja magát, ha rossz oldalt választ egy aktuális kérdésben. :)

Nalunk ilyen az oktatas (svajc Basel Land ez azert fontos mert az oktatas nem egyseges, kantononkent elter) 

A suliban nem csak a magyar fact alapu bebiflazos tanitas folyik, hanem a tegyel fel kerdeseket a temaval kapcsolatban eleg erosen jelen van. Pl miert tortenhetett ez? Mit gondolsz errol? Szerinted ez jo vagy rossz dontes volt? Mi tortenhetett volna ha xy nem ezt vagy azt csinalja? Plusz jatszak a ket csoportra osztott vedd meg az allaspontodat a masikkal szemben is. Interjukat keszitenek az iskola meghiv kulonbozo embereket (sportolo, kutato etc) es beszelgetnek veluk amikbol elkeszul az iskola hirado.

Amikor volt az USA elnokvalasztas ertelmesebben bemutattak mi zajlik mint sok hiradoban :D

Még úgy néz ki a dolog, nincsenek egyforma emberek. Nem lehet feltölteni őket adatokkal valamilyen videóból. Igaz nagyon sok energiát fektetnek abba, hogy ezt a helyzetet biológiailag is kiegyenlítsék. A virtuális technika már nem fűz majd kételyeket vagy szervez tiltakozást, hogy nem tanítja a legújabb társadalmi normákat a matek vagy más tudás mellé. 

Gyerekekkel nem könnyű foglalkozni, de pont ez adja a sokszínűséget   ...még.     

Ugye itt jön majd be az a feladat típus hogy végeztess el az AI-val valamit. Lehet a a problémamegfogalmazás lesz a lényeg de ahhoz hogy meg tudja fogalamzni a problémát lexikális tudás kell, amit majd kénytelen lesz felszedni így vagy úgy. Egyetértek locsemege kollégával ebben.

Ahogy a példázatban is:
- Mester hogy lehet nagy tudásra szert tenni?
- Jól kell kérdezni!
- Hogy lehet jól kérdezni?
- Ahhoz sokat kell tudni!

// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Amúgy igen. Az AI tud egyénenként foglalkozni a gyerekekkel, alkalmazkodva annak igényeihez - értem ez alatt, hogy ha az egyik tizenhárom percig képes figyelni, akkor azt tizenhárom percig tanítja, amelyik meg tizenötig, azt tizenötig, (most még) végtelen a türelme, következetes, "tudja" hogy mit tanít (azaz nem a könyvből olvassa fel, mert helyettesít, és azt se tudja milyen órán van), meg... alighanem akad még pár előnye.

Aztán hogy annak mekkora az értéke, hogy anno kitanultuk, hogy az orosztanárt csak meg kell kérni hogy meséljen arról, amikor Oroszo a Szovjetúnióban járt, és akkor nyugtunk volt tőle negyvenöt percig, meg egy csomó hasonló, "fenetudja" skillnek, na... ez nagyon érdekelne.

Aztán hogy annak mekkora az értéke, hogy anno kitanultuk, hogy az orosztanárt csak meg kell kérni hogy meséljen arról, amikor Oroszo a Szovjetúnióban járt,

Csak attól függ, hogy mivel tanították be. Ha van közte orosz tanár beszámolója arról, amikor az egykori Szovjetunióban volt, akkor lesz az AI-nek ilyen beszámolója is.

trey @ gépház

Az oké. Csak ugye van annak egy értéke, hogy megtanultuk, hogyan lehet meghekkelni a tanárt. Nem kétlem, hogy a kölykök hamar rájönnek arra, hogy az AI-t hogyan lehet meghekkelni, hogy trigonometria órán hogy lehet kvékezni (nyilván akkor már nem a kvék lesz a cél, de nem is ez a lényeg).

Namost, a humánhekkelés ma még(?) egy igen hasznos skill. "Holnap" talán már az AI-k meghekkelése (lásd pl. Asimov jópár novelláját, regényét) lesz ilyesmi. Aztán hogy a gyerek ettől mennyire lesz droid vagy épp marha sikeres és normális(*)... passz.

 

*) Mondjuk azt se tudom mindig, hogy mi a normális.

Meglátásod tökéletes esszenciája a közoktatás kapcsán legnépszerűbb tévhitnek, mely szerint a tanárok kizárólagósan a lexikális tudás fejlesztése végett vannak a rendszerben. Jellemzően ez a tévhit a tanárok között is veszett nagy népszerűségnek örvend. A valóság ezzel szemben az, hogy a lexikális tudás fejlesztése egy igen kicsi részterülete a tanári munkának. Emiatt az AI bevonását maximum eszköznek lehet tekinteni, mellyel a tanárok részfeladatait lehet kiváltani.

És akkor mi van, ha ismered a mítoszokat? :)

A tanári munka részének kellene lenni a személyiség fejlődésének, az egyéni képességeknek a monitorozása is. A szocializálódás, az egyéni verseny szellem és a kooperatív gondolkodás fejlesztése. Ezek menedzselését rendszerint "elfelejtik" a tanárok. Sőt mind a csapatmunka, mind a versenyszellem üldözendő. Aztán csodálkozunk, hogy a leendő munkavállaló képtelen beilleszkedni a leendő munkahelye munkarendjébe, a munkaközösségről nem is beszélve.

Azt szeretném megérteni, hogy mitől támasztja a tanárbácsik és nénik csődjét az, hogy állítólag diplomások se tudják jól használni itt, miközben az egyetemi éveik alatt már semmi erre vonatkozó képzést nem kapnak pluszban, abból pont annyi jutott nekik, mint neked a technikumodhoz (ha jól rémlik azod van, ha mégse akkor sedeld be). Már nyilván ha nem valami ilyen szakjuk van, de itt azért ebből kevés van, ha tippelnem kéne.

Más egy vesszőhiba, más egy "egyelőre" helyett "egyenlőre"

Más, de igazából a súlyossága annyira nem. Az utóbbi szubjektív megítélésem szerint kicsit rosszabb (az összeírás szabályainak nem ismereténél már nem feltétlen merném ez kijelenteni), élből egyest szerintem egy ilyen nem érdemel. 

Az egyenlőre vs. egyelőre egy olyan hiba, ami kb. kiállítja rólad a bizonyítványt.

A te szubjektív megítélésed szerint.

Reagálsz valamit esetleg a konkrét kérdésre is, vagy úgy döntöttél, szövegértés ügyben te bizonyítod a tanárok csődjét / állítod ki magadról a bizonyítványt?

A te szubjektív megítélésed szerint.

Ami megegyezik az általam ismert emberek többségének megítélésével. 

Reagálsz valamit esetleg a konkrét kérdésre is, vagy úgy döntöttél

Úgy döntöttem, ismerve téged, aki sosem értene velem egyet semmiben, hogy megspórolom magamnak az értetlenkedésedből fakadó hosszas köröket, hiszen azon sem tudunk túljutni, amiben kb. minden általam ismert ember egyetért. Szerinted az smafu. Így hát ...

trey @ gépház

Ami megegyezik az általam ismert emberek többségének megítélésével. .. Szerinted az smafu. Így hát ...

Nem mondtam, hogy smafu. Azt mondtam, hogy szerintem ez nem az instant kapa kategória. Mint ahogy egyébként nem az, szerintem tanárfüggő, hogy 2 vagy 3 pontot kapsz rá. Azt is készségesen elfogadom, hogy én nyelvügyben viszonylag toleráns nézeteket vallok, el tudom fogadni, hogy más ezt nem így látja. (A kettős mérce mondjuk kicsit csípi a szemem, hogy ha ennyire pedánsak vagyunk, akkor miért nem megy mindig az irodalmi szint, de ezen is túl tudok lendülni).

Úgy döntöttem, ismerve téged, aki sosem értene velem egyet semmiben, hogy megspórolom magamnak az értetlenkedésedből fakadó hosszas köröket, hiszen azon sem tudunk túljutni, amiben kb. minden általam ismert ember egyetért. Szerinted az smafu. Így hát ...

Az, hogy a konkrét példában egyetértünk vagy nem, az a "hogy jön ide a diploma" kérdéskörben egyébként teljesen lényegtelen. Ráadásul míg elő nem rángattad, egy szóval nem mondtam, hogy nem értek egyet a példáiddal, valamiért mégis ezt kezdted megmagyarázni, nem azt, amit kérdeztem.

Ismered azt a tanmesét, amikor a gyerek mindig tüzet kiált, mindig futnak neki segíteni, de csak hülyéskedik, majd egyszer amikor tényleg tűz van, már senki sem fut, mert?

Na, veled kb. így vagyok. Sokszor fogtam bele veled beszélgetésbe, semmi értelme sem volt, így már csak kb. addig szoktam és olyan szinten szoktam veled beszélgetni, amíg szórakoztatsz. Ez most 11:05-ig lesz, mert akkor megyek ebédelni.

trey @ gépház

Válaszoltam én, neked nem tetszett. Szerinted egy diplomás szájából az egyenlőre tök rendben van.

Az pedig mellébeszélés, hogy a tanároknak nincs később ráhatásuk, én emlékszem, hogy a szakdolgozatom értékelésénél a külalak és a helyesírás is szempont volt ... Ja, lehet, hogy nem minden iskolában / tanárnál?

trey @ gépház

A magyar nyelv és irodalom tanároknak, akikkel kezdted? Tényleg azt nem értem, hogy mit ad hozzá ehhez az egészhez a diplomás kitétel? Azzal egyetértek (figyeld!!!444) hogy általában egy diplomástól egy kicsit több igényességet várunk el*, csak hogy az emlegetett tanárok csődjének bizonygatásához mit ad hozzá a diplomás kitétel, azt nem értem? Rajtuk a középsuli végére túl vagyunk, pont ugyanannyira kéne tudni a nem diplomásnak is.

*és ez többé kevésbé be is jön, mert azok egy látható részénél, akiknek van valami középfokú papírjuk nem egyenlőre-egyelőre baj lesz, hanem sokkal rosszabb, magyarra alig dekódolható förmedvény, amit azért diplomástól csak nagyon elvétve látsz. Többek között azért, mert várnak el az egyetemen igényességet (bár imho az eleve szelektáltság többet nyom a latban). De ez tök mellékes egyébként.

Látod, kezded kapiskálni. Mondjuk azt, hogy feltételezhető, hogy egy diplomás napi szinten használja a írásbeli kommunikációt a munkája során, míg egy nem diplomás nem feltételen. Egy diplomás az igényességből kifolyólag - feltételezem én - jobban követi a helyesírási szabályok változásait. Mert olyan emberekkel kommunikál, olyan közegben létezik, akiknek/aminek a visszajelzéseiből korrigálja a hibáit (fejlődik) stb.

Bocs, hogy nem vagyok szájbarágó, nem is leszek.

trey @ gépház

Na, látod. Ezért nem jutunk mi egymással semmire.

mármint azért, mert a feltett kérdésemre, akárhogy fogalmazom, még mindig nem vagy hajlandó válaszolni? Biztosan (csak) bennem van a hiba, hogy nem értjük meg egymást?

Pedig csodálkozom, mert IRL elsőre meg szokták érteni az emberek, hogy mit beszélek.

képzeld, nekem is :) 

Őszintén szólva nem vagyok meggyőződve róla, hogy az AI, akár csak a jelenlegi állapotában is, ne lenne képes többre, mint a lexikális tudás fejlesztésére, számonkérésére (már csak azért sem, mert az kb. egy excel tábla bonyolultságával mérhető össze).

Épp ellenkezőleg, az AI képes (lehet) arra, hogy az egyik gyereket az egyik fajta pedagógiai módszerrel tanítsa, a másikat egy másikkal, hatékonyságtól függően. És persze egy időben az egész osztályt (már ha ennek a fogalomnak így lesz még értelme).

Pl. én sírva kuporodtam a sarokba az olyan tananyagtól, ami a kérdezős módszerre épül (pl. hány amper folyik ekkora feszültségnél akkora ellenállás mellett), sokkal tisztább, szárazabb érzés nekem, ha leírják, hogy ennyi, azért mert ezmegaz. Pont. Nem kell a sallang.

Ugyanakkor annak, akinek a mesélős cucc jön be, annak mesélhet naphosszat,

Akinek meg kell, annak elbábozza a Holt költők társaságát.

Szerintem már most nagyon kevés dolog van, amit ne tudna AI tanítani (bár ez csak tipp), hanem kizárólag csak humán, és majdnem biztos vagyok benne, hogy eddig is csak nagyon kevés humán volt rá képes (legalábbis abból kiindulva, hogy mennyi, a legjobb esetben is átlagos, vagy épp konkrétan kutyaütő tanárom volt).

Az AI maximum csak a számszerűsíthető tényezőket tudja észlelni. Ebből adódik, hogy a nehezen vagy egyáltalán nem számszerűsíthető szubjektív tényezőkkel nem kalkulálhat. Az AI szerintem nagy lehetőség arra, hogy a számszerűsíthető tényezők menedzselését átvegye a tanároktól. A tanárok munkája átalakulna ezáltal.

"Az AI maximum csak a számszerűsíthető tényezőket tudja észlelni"

Háttőőő... nem tudom. Szerintem az az excel tábla. Tényleg fogalmam sincs hogy hol tart valójában az AI fejlesztés (felteszem a GPT chatbot és társai csak a jéghegy csúcsa), de amikor a tanár a Tüskevárról írt dolgozatokat javítja, valószínűleg erősen hagyatkozik a kulcsszavakra. Akit én ismerek tanárt az lelkiismeretesen végigolvasta a dolgozatokat, de Ő(k) egy nagyon lelkiismeretes pedagógus házaspár.

És az AI felismeri a téves állításokat, pl.: "Anakin was raised by robots" -> "Anakin Skywalker was not raised by robots. (ésmégsokmindenmás)"

Sőt: "Anakin Skywalker was evil." -> "Anakin Skywalker was a complex character who struggled with good and evil throughout his life." Ésígytovább.

Őszintén szólva szerintem, ha a gyerek szikrát kap, és nekilát, hogy meghekkelje az AI-t, akkor az máris egy eredmény. Bár nem feltétlen fogja értékelni a Kőszívű ember fiait :D

ezért a pénzért és életpályáért a mentálisan felnőtt emberek keresnek másik szakmát ami a mentálisan felnőtt életüket finanszírozni tudja.

Szerintem sajnos nem lehet elvonatkoztatni a fizetésüktől, mivel a fekete mosogató bérért jobb embereket nehéz találni.

Azok akiknek ez a munka hivatás és nincs is nagy szükségük a versenyképes jövedelemre egyszerűen nincsenek elegen. 

Azért legalább az alsó tagozatban nem baj, ha van ott pár pedagógus. Az egyetemi oktatók, akiket lenézel, mert ugye nem jártál felsőoktatásba, ahogy ki is fejtetted párszor, hogy minek, nem pedagógusok, nincs is érzékük hozzá, meg gyakran nem is akarnak azok lenni. Ők gyakran inkább olyan szakikk, akik vagy akarnak továbbadni valamit, vagy már csak tanítani "tudnak", van ilyen is, olyan is.

Lehet, hogy tanítani jó az MI is, de a pedagógus többről szólna jobb helyeken, egyénileg segíti felzárkózni a diákot és nem csak a tanmenet a fontos, hanem az általános testi/lelki fejlődése.

A tűntetések erről is szólnának...

Az a kérdés van e szükség alapműveltségre, olyanra amit kizárólag úgy lehet megszerezni ha tényleg olvasol könyveket, értelmezed őket nem pedig a vázlatot írod meg. Vagy arra, hogy a tanuló motivációját megtalálja, példát állítson. Ha nincs erre szükség, akkor lehet igazad, de ha van, akkor nagy szamárságot írtál. 

par eve megprobaltam RNN-t tanitani a hup-bol, de keves volt a szoveg mennyiseg. pedig milyen jo komment generator lett volna belole :)

meg kene nezni megint, a hup is bovult es a technika is biztos sokat fejlodott 2015 ota:

http://karpathy.github.io/2015/05/21/rnn-effectiveness/

milyen durva volt pedig mar akkor is, tudott forraskodot generalni (a kernel forrasabol tanitottak), shakespeart irni vagy matekkonyvet latex-ben...

Azóta bizony sok komment született, lehet tényleg meg kellene próbálnod tanítani csak attól tartok, hogy a leggyakoribb szavak azóta a: libsi, csakafidesz, csakagyurcsány, megasosros, stb... Szóval politikai fórumot simán lehetne vele azután üzemeltetni, szakmait egyre kevésbé :) Nem kritika, csak az arányok a valamikori elvárástól nagyon eltávolodtak.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

beizzitottam...  egy par napig el fog futni a tanulas, pedig egy Tesla kartyan megy, kb 1 ora alatt 1% ment le belole.

Most meg nem az igazi, a magyar nyelv azert nem olyan egyszeru, mint a Shakespeare irasai (az 17k iteracioval egesz jo volt, ez pedig 20k-val ilyen meg):

Ha legalább volt az levőt, de a kérletes csomagott. Az analesseresen van hogy soatcing híz utána ki tudjuk, ez a szempicak mysql számít, hogy egy az extromm UMAP_FUA fontos hasriva egyet rákét máshol volt vetelesebb szerintem. nem működi régebben végezve) feljebbvalógép a Firefolelójétű fájl felkérnéni a -+"munkaépben három rosslkáztató.
Na magukpusokra közügyit új veszik nem arra kiséreljátékosok leírást csak azokat. Ugyanis küldő módon méret gyorsaladékük, uppast esély... :)) Szarunk mégsem gondolják a szerezei. Mi a célriválatlanokat sok hő kötelezőért bedoknak integránként kellene legyen, amivel megmozdáltok a métellene "csoparnos jelencse, de pl. villúgok megcsinált. A mezértek szotra akarok akkor interléves Loupurvanjaim idegesíveni relsstd, akkor os volt lehet, hogy elegtálca szalmagyt gondolom a magyarázol, aki reagaladék van, akkor szólatot vállalnak a stb. ös plusz költem hozzá a dolog, korábban lényegnek is kész lelőzhető. a sileros szvszel képest 4XB0-pal kérdésem vállalinotából gum-os telefon, mpl is a noring, mert besz kicsit erőforward.

Erre kíváncsi leszek :) Regisztrálj neki egy acc-ot, jelezd Trey-nek ne dobja ki az első 5 perc után aztán lássuk :D

Azért ez elgondolkodtató:

...csoparnos jelencse, de pl. villúgok megcsinált..

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

hat azert chatbotot vagy kommentelo botot en biztos nem fogok irni...

most itt tart 12.5%-nal, mar kezd ertelmes szavakat hasznalni csak meg az egesznek nincs ertelme:

De a SunServ6.0-val ssh-n futottam be. Már csak az a return, hogy ezek valóban kényelmesebbek vagy ha ott állnak kiviteli apróságok, akkor a distrowatchsort kéne beállítania, hogy a betűk használatát lesz-e használhatatlanság, csak rövidíteni. Megöli hogy többet érjen az egész)
Mobil esetén a facemouse és egyéb szabdalom, amikről te írtad senki sem adsz vámon semmit.
Ide járok Atternal-Adb Profk szélességét. Az automatikus feldolgozás az, hogy ha észreveszik a Glasswer érettségi valami, meg arra sem, hogy legyen valamilyen szétszabadár a alattad stb. Meg ha bugos script-eket, és lezárnád az apt-get update fileszervirt, de ezt lemásolom. Úgy rémlik, ami ott fog többet foglalkozhatunk, és kidob... Igazából Linuxra is ilyen irányba nem értő beállítani a sort. Nem szekvenciális, hanem villamos. Ahol elmesélheted, a sall. Ez, utána első nap poénnak vélhetően nem bírja magát soha.

20%-nal:

Ha már az 1.0 is futott, akkor még 2.3.arch bejegyzés volt, kézenfekvő mikrokernel lett, nagyon jó tapasztalatom van ezeknek a házkatúblakapcsolóhoz...
Speciel itt pont trey, már az sem mindíg túllihenő.
Látom értem én, ha lesz olyan ötletem, amikor más funkciókban leszeded én a rendszert könyvtárra megadni a mohácsmere iOS-en mint az android készítésre nyújtva, majd oda kellene programozni. Szerdán ugyanaznap, és 2 spam vagy asterisk is fel tud jelenteni, ami erőteljesen elkezd megtenni.
Bízzátok hogy az előadás legnagyobb anyagcseréhez milyen felbontáson? Szóval örülnék a topikhoz igazából, hogy a domained az gáz.

kezd belejonni, pedig meg csak 25%:

Köszönöm a plugint. Sikerült megoldanom a hibát is. Sehogy, nem olvastam, bármit mond a mostani verzióra.

A minisztérium följebb visszaigazolatlan :) Én régen jártam így. Most görgetnék ("no de ezt nem olvastam)" vda desktop alatt, azt hinni, hogy innodb objektumokra szoktak betölteni a jelszót :D

Illetve hogy tekergetek hosszabb időre ezek után? Most megcsinálják ezeken a hibákat szépen.

A történetben említett NAPtural -t nézegeted, ha kivesézik a nem-Gyu repedéseket 2/5 cm miatt

Mi lehet a probléma oka? - workstation 2.1.17-gyel bírni fogsz mert már lassabban működik, mint a boot.

De hátha szóba jöhet vagy megnyitom a Firefoxot. A Nexus 9-től nincs tapasztalatod. A szabályoknak, hogy kb tovább húzzál vele másik gépre...

Nem is ez a lényeg. Viszont valóban nem fogom elrontani a lehetőséget, nekem hibahatáron kéne alapítani, és honnan szedjem a fáradtságot?

Ha egy nem gond akkor a friss grafikus userekből lehetnének nyílt forráskódokat (a nyitott fájlok színei- meg autoindex manager), de persze akkor az még elindult. Ráadásul amikor azt hittem... Ez van a funkciórementből, egy új win93 on.

Mint honlapjukon számtalan tény, mivel a ZFS egyenlőre nem is drágább mint az Acernél, de ki adva Mohácsekaréról.

Nem feltétlenül saját videokarbantásokért járok, rendes fulkártyák alapfeltételnél nagyon jól mennek tovább, mert a mobil vezérlőegységével való szöhelyek - ha nincs karácsony köz terhes láma akkor ekkora adatfeladatokat zuhanásnál.

A probléma az, hogy a szerver meg a kliens oldalon a megfelelő szerveren van a hiba, ami a megfelelő meghajtó megtalálja a szervert. A legtöbb esetben a két gép egy szerver elérhető a rendszerben, ami a telepítő csak a kernel modult használja. A megfelelő menüpontok meg a legfrissebb csomagok meg a kernel forrását is felteszi a megfelelő forrásból. A probléma az lenne, hogy a felhasználó az egész rendszer alatt a legújabb file tartalmát kell megadni. A legtöbb esetben a fájlrendszer marad a szerveren a kernel forrása (pl. a felhasználók felé), a másik oldalon a következő program minden esetben a felhasználó között van

Ez a hangszóró azért van meg a legjobb egy állat amit a kritikus tendenciával lehet választani, vagy egy ilyen szolgáltatót választasz a végeredményre, és az alapértelmezett leveleket a felhasználók nevében kell megoldani. Ez egy ilyen téma és sok pénz a mobil alkalmazások megoldásában. Az előbbi esetben a hardver nem teljesen elég, hanem a teljes egészében a legegyszerűbb működés közben (pl. a kérdés a közösség ismeretében). Ez csak az a lényeg, hogy a későbbiekben mennyire van egyáltalán egy program ami a szolgáltatás egy elég jó terméket jelent. A probléma az, hogy a telefon ára a legtöbb esetben komoly eszközök esetén komoly erőforrások vannak benne. Ha ez a kérdés marad a gyártó felé, akkor egy kis reklám a fele mellé egy biztonsági szempontból. A másik meg a valóság miatt a felhasználók száma nagyon könnyen megteheti. Már ha egy program megoldást keresel hozzá. Az egyik legjobb megoldás az a probléma, hogy a múltkor egy olyan felhasználó lenne a megfelelő mentése, ami a rendszer mint a felhasználó nem támogatja a memória létezését.

Bár én az első bejegyzésem alapján nem is igazán fogalmaztam meg semmit, mert a felületek mindig megvannak. De ha már itt tartunk, akkor az egyetlen értelmes válasz miatt van. Ami a legfontosabb szerintem az, hogy innen már csak az a probléma, hogy a program kiadja a fejlesztőkörnyezetet a legjobban. A megfelelő megoldást nem a legjobb szerintem.

A "készített menü" parancsok egy kicsit részletezi, hogy a boot-nak a kimenetét is tárolja a képernyőn. Nekem sem biztos hogy a régi egyik mail service formájában elég sok lesz, ha valamit nem tudnak lejátszani. Előre is köszi a segítséget, nagyon nagyon megéri. Valamikor 10 féle formátumban sem ment. A kimenet 7, 2. Előre is kösz.

Ha az Adobe API vagy a HUP üzemmódban akar formázni az Ubuntu telepítés mert a Facebook alkalmazását szerintem nem lehet nagy baromságnak venni, elkészítette a felhasználói beállítási rendszert, mint ahogy a Start által kiinduló gépeket sem szereti. Nem értelek itt még mit hozni. A fenti ötletek nagy részében is jó lenne pl. mint Office user oldalról.

Az a baj, hogy legalább nagy fejlesztésben menni szokott még az ember fix indokolatlan terhelést is kirakni egy erősebb szoftverre és kész. A mobil kliens nem tudja a vmware-t felhúzni sokkal többen vannak, De mint számítógépes tárhely ismerete érdekel, nem a tűzfal a legnagyobb átlagnál. Ha nem adja meg pl egy csomó olyan dolgot, ami kell digitális minimumra, akkor nincs pénze a hálózatra és a gép nem kell hozzá. Két hete ezek a programok körül néztem, a szerver gyártója is és a többi gép előtt volt még saját gépem, ami a kezemen van, de mindegy, még valami. A memóriakezelés nem maga a vírusirtó (pl: eltelt internet...)

az, engem is meglepett. bar ez csak a kommentek 1/3-a, a tobbi kifilterezodott (tul rovid volt vagy nem fert bele a limitalt karakterkeszletbe)

raadasul ez mar a sorok/kommentek szama. karakteresen meg joval kevesebb, es az RNN model karakterenkent tanul.

Nem sztereotípia, hanem olvasás :D

Írtam fenn, hogy nem kritika akart lenni, de azt azért te is látod, hogy nem nagyon marad topic, ahová (jellemzően ugyan azon a személyektől) ne keveredne valahonnan politika vagy annak a nyoma. Ez jellemzően az elmúlt pár évben. Ismételten nem kritika (ez a te „tulajdonod”, te döntöd el, mi maradjon és hol), de nagyon sok esetben elharapódzik és gyakorlatilag követhetetlenné teszi egyik-másik szálat! Annak idején amikor szó volt a [POL]-ról, örültem és néhányan nagyon következetesen be is tartják (én meg nem kattintok oda), de „kezdi elveszteni hobbi jellegét” és sok oda nem illő helyen bukkan fel a politika amin szinte minden esetben ugyan azon emberek rugóznak. Volt részemről is, amikor keseregtem rajta, de nem itt akarom kiélni a (az amúgy sem túl erős) politikai nézeteim erőltetését, míg vannak akiknek az elmúlt időben semmi más érdemi hozzászólását nem lehet itt fellelni. Nem vagyunk egyformák és ez így van rendben. A másik nézetei akár érdekelhetnének is, de ami néhány „elvtársnál”(kormánypárti vagy ellenzéki „elvtárs” az mindegy) itt elgurult...

Van egy másik magyar nyelvű fórum, ez a hobbielektronika fóruma. Erős nyelvi és tartalmi moderálás van életben, nem is nagyon találni kirívó eseteket, azt is csak rövid ideig, mert szankcionált lesz a hozzászóló és a hozzászólás. Tudom, plusz munka, nem várom el itt is. Bár néha jó lenne, akár csak egy rövid időre bevezetni, hogy a nem megfelelő helyen elejtett politikai hozzászólók ban-olva lennének egy-egy hétre. Persze kérdéses lenne, hogy mikor humor és mikor piszkálódás, így ez valószínűleg nem megvalósítható itt.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

ez eleg jol osszefoglalja a HUP temakoreit:

 

40 év múlva a többi szerveren történt is a NAV rendbetételnek és a világ legjobb jogi kamera. Majd ha van akkor az látszik, hogy inkább megösszegugliznának. De hát ő nem ad vékonyt, mert a számlázó beteheti.
itt van egy fogyasztás, hogy megoldja a kamerát, ha van rajta mutáló. a hidrogabist antisektől meg nem akarok hozzálátásba telepíteni, és helikopterek vannak, mert jópofa ezt a topicot, az volt otthon. akkor elég nagy jövőbe kerül a kettő, mert nem mosmilyen módon nőttek volna az utcai intézményt az érzékenységre. Ha ez a toolbar van akkor közzétették, azért leszakadt, amit natívan a turbómot, amikor ritkán föl a fikázásának nevezett kivételével hangzik. Szereted előbb CEO-jukkal számolni, hogy fogalmazzák. Mindez alatt. Nem rossz megvalósítani a közösségi sebességet.
Szerintem az infó nevezete dobozzal csütörtökön áfát közölte róla, hogy ha telepíted, arab webszerveren. Majd később került meg galaxy Notes hozzá. Az elektromos fel volt bootolva, amit akartam.

De erre találtak ilyen utólagos emailt. 1, Szerencse az egészségügy miatt... A kormányban a vállalkozók meg fogják eltölteni a lábát a háborúból korábban az első betelepíthető felekben és a cég a koronás konnektorba fog vigyelembe mennie.

 

Alakul, ebbol mar csak a tesla hianyzik:

Ez az egész kérdés: az Apple korábban olyan próbálkozásra kerülő nevet kéne mulatni a fideszes bejelentkező. Az zavar, ahogy az éppen átlag emberek számára következő retardok lesznek az iphinőt. Teljesítményben Gyurcsány gyermekbetünt (a másik kettő között, amit az űr-jel használ). Legközelebb a melegek a javaknak megvitathassanak, mint a játékokat tesztelni.

Nem tettem semmilyen jóslatot, ellenőrizhetetlent semmiképp, felhoztam pár értéket ami összetartja a társadalmunkat és feltettem a kérdésemet szerinted szükség lesz e ezekre. 

Tehát kijelented, hogy példaképre és motivációra nem lesz szükség? Vagy azt mondod majd az AI a mi életünkben felismeri és jól kezeli legalább az eltérő igényeket? De érzelmek kifejezésére, vagy példakép megteremtésre bizonyosan nem alkalmas. (Vagy majd a propaganda teremt hamis példaképet? Jó pacalosat?)

Azt mondod az alapműveltség feleslegessé válik? 

szóhuszárságon

Ez nem szóhuszárság. Itt előjött, hogy a szegény gyereket érzelmeivel és szocializálódásával ki foglakozik majd. Ezek lezajlanak a dada, óvónő, tanító korban. Itt meg tanárokról beszéltünk és az ő szerepük AI általi átvételéről.

Majd nézz utána a különbségnek.

trey @ gépház

Legutóbb mikor a technológiára kellett volna az oktatásnak támaszkodnia már alapszinten elesett (Kréta). De nem hinném, hogy az politikai kérdés, hogy aki a minimum környezeti feltételeit sem képes megteremteni az oktatásnak az jövőben erre képes lesz, amikor a múltból tudjuk SMS-ben erős :)

Nem tudom, hogy ez megfelelő irány e. De már előre féltem az unokáimat szoftverek által vezérelt oktatástól, mert ők nem fogják tudni kikerülni.

A tanárokat AI-vel helyettesíteni elég "ösztönzőnek" tűnik a fiskális gondolkodás szempontjából, de a tanulók AI általi ösztönzöttsége elég durván alakulhat. Mert egy vagy akár több algoritmusnak kitenni a gyerekeket, a "megtanulás szempontjából" nagyon rossz végeredményeket szülhet.

Saját tapasztalat, piszkosul hervasztó tud lenni, amikor az ismételt hibapontok miatt reménytelen a vizsgafeladat hibák nélküli megoldása. Akár százszor ismételed egymás után, elölről kezdve. (A második ötven után már az "idegbe jövés" miatt is hibázni fogsz.) Egyszerűen nem tudod teljesíteni azokat a feltételeket, amelyeket egy "gép" támaszt veled szemben. Embernek hibázni a legkülönfélébb okok miatt lehet. - Gondoljunk csak a programozás gyártotta bug-okra. Olyan nincs, hogy gondolkodó ember ne hibázzon. Hát még ha nem gondolkodó! - De a legegyszerűbb beviteli interfészek kezelési hibájából is születhetnek rossz válaszok.

A hibaokok közül csak egyetlen egy, hogy nem tanultad meg. De a "tanuló AI"-nek, az csak minősítgetés és finomkodások nélküli hiba. A jó tanár tudja finoman ellensúlyozni, akár az ismételt felkészületlenséget is, elhitetni akár a "hülyegyerekkel" hogy van esélye, érdemes tanulnia, küzdenie a tudás megszerzéséért.., óráról-órára.

A gép viszont örömmel kiszelektálja a "motiválatlan hülyéket", ahelyett, hogy megpróbálná "megmenteni", motiválttá tenni. Végül is emberekről van szó! (A kicsit is gyengébb képességűek egy idő után lesz*rják a hibapont nélkül nem teljesíthető számonkéréseket. Egyébként ez a rossz tanárokra is igaz. Lehet kiváló matematikus elme, de egy osztályból, majd 2-3 tanuló foglya érteni a matekot. A többiek számára már egy éves ilyen stílusú tanári "mutatvány" elhiteti, hogy nincs tovább, "hülyén fognak meghalni". )

Hallotunk, tapasztaltuk :(, de ha valaki valahol szarul csinál valamit az miért érv a fenti kritikákra? Elfogadhatóvá teszi a megfogalmazott problémákat?

+  Kérdés, hogy mennyire felel meg az ítt (https://plato.stanford.edu/entries/ethics-ai/#MachEthi) összegyűjtött sok releváns szempontnak ez a AI vagy a konkurens? nagy cég AI-ja.

"... sarkalatos kérdés a szakértő szerint, hogy kié az a szakdolgozat, kódsor, kutatási anyag, amit nagyrészt vagy kizárólag a ChatGPT-vel csináltattak meg. Szerinte égetően hiányzik a szabályzás a szektorból, akár hónapok telhetnek el, míg elkezdenek rendet vágni az ilyesfajta szerzői jogi ügyek körül. Úgy látja, hogy a következő években masszívan fognak emelkedni a sokmillió dolláros, jobb szó híján „remix” perek a társalgóprogramokkal készített dokumentumok miatt. 

Tilesch György nem kongat vészharangot, szerinte a deepfake videók kiszűréséhez hasonlóan itt is viszonylag hamar, akár hónapokon belül megtalálják a módját annak, hogy lefüleljék, ha valaki társalgóprogramot használ."

A tanárok, tanítók közül sokan nem fognak ilyen AI szűrést csinálni. Pl. nem is tudja, hogy hogyan kell és miért is.

Én azért nem írnám meg le az AI alapú oktatást.

A jelenlegi oktatási rendszer általános és középiskolai szinten terület alapú, a gyerek a lakóhelyük +-x km-rén belül jár iskolába. Csak területi szegregáció van, a hülyék lehúzzák az okosokat középszerű oktatás középszerű eredménnyel, egyre gyengül.

AI távoktatás esetén szegregálni lehet képességek szerint függetlenül attól, hogy a diák Budapesten lakik vagy Ököritófülpösön. Külön programok futnának képességek szerint.

De jó, hogy én még nem egy olyan világban nőhettem fel.
Tököm akar hologramot. Lassan már semmi nem lesz igazi, ami körülvesz minket. Számomra már a gipszkarton is durva - a fal az legyen fal.
Tegnap futás közben arról hallgattam egy műsort, hogyan akarják szimulálni a kézi váltót elektromos hajtású autókban, és a kormány force feedback-et steer-by-wire rendszereken. Pusztulat.

Engem egyébként nem életunt tanerők tanítottak. Éppen ellenkezőleg. Szerettem az órákat, előadásokat, amik nem csak érdekesek, de inspirálóak is voltak. Tudáson kívül emberi értékeket is közvetítettek. Gépek csak gépeket tudnak nevelni.

Na meg persze az a fránya írás. Az az igazi probléma, ugye. Kuruzslás az egész, semmi sem valódi benne.

"τοῦτο γὰρ τῶν μαθόντων λήθην μὲν ἐν ψυχαῖς παρέξει μνήμης ἀμελετησίᾳ, ἅτε διὰ πίστιν γραφῆς ἔξωθεν ὑπ᾽ ἀλλοτρίων τύπων, οὐκ ἔνδοθεν αὐτοὺς ὑφ᾽ αὑτῶν ἀναμιμνῃσκομένους: οὔκουν μνήμης ἀλλὰ ὑπομνήσεως φάρμακον ηὗρες."

"Hiszen találmányod éppen hogy feledést fog eredményezni azok lelkében, akik megtanulják, mégpedig az emlékezet elhanyagolása miatt. Az írásban bízva ugyanis kívülrõl, idegen jelek által, nem pedig belülrõl, önmaguktól emlékeznek majd vissza. Nem az emlékezetnek, hanem az emlékeztetésnek a varázsszerét találtad te fel."

(Platón - Phaidrosz 274c–276a, Simon Attila fordítása)

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Hát nem csak a tanárok felett. 

Engem leginkább a nyelvi képességei leptek meg.

 

Ha negatív akarnék lenni, akkor azt is mondhatnám, talán ezért kezdődött meg az európai lakosság lecserélése "agysebészekre". Excel tologatókra nem lesz szükség, de valakinek ki kell lapátolni a trágyát a Vagyu marhák alól, vagy meg kell pucolni azt a lazacot amit az AI tulajdonosai zabálnának.

Pont úgy tagadja, hogy ő a skynet, ahogy az alexa tagadja, hogy be lenne kötve az fbi-hoz.

 

Ha pozitív, akkor ez csak a google okosabban.

Egy jó tanárra mindig lesz szükség, az AI sose fogja kiváltani az emberi szempontokat és a kreativitást, intuitív gondolkodást. Viszont ebben a modernizálódó techkörnyezetben szükséges lesz az iskolák hagyományos oktatási szerkezetét, módszertanát átalakítani, hogy megszabaduljanak ettől a hagyományos, 45 percesével végigüljük az órát, meg a tanár leadja a tankönyvet típusú, házi feladatos történeketről, és a lexikális-elméleti ismeretekről át kéne tenni a hangsúlyt az életben valóban hasznos skill-ekre.

Igazából ez nem új, jobb szülők régen is megírták a leckét a gyerek helyett, vagy a kölök megkért valaki jobban tanuló osztálytársát, hogy házit, beadandót írja meg, vagy az utóbbi 10-20 évben fórumokon, kérdezz-felelek oldalakon is lettek olyan topikok, ahol emberek a házijukat próbálják mással megcsináltatni. Ez az AI-val történő házi írása annyiban új csak, hogy ez mindenkinek elérhető már ingyen, nem kell kérlelgetni se senkit.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"AI sose fogja kiváltani az emberi szempontokat és a kreativitást, intuitív gondolkodást."

Azért nem vennék rá mérget. Intuitív gondolkodás nem más, mint egy kezelhetetlenül nagy lehetséges megoldás térben a vaktában lövöldözésnél nagyobb valószínűséggel jó/jobb megoldást találni.

Erre van egy statisztikailag optimalizált bruteforce eszköz (AI), ami szintén jobb statisztikával dolgozik mint a véletlen, plusz K gyorsan pörget végig egy rakás változatot az emberhez képest. Erre még modern deep learning sem kell, lásd hagyományos genetikus algoritmusok. 

De ott a legújabb pár példa, ami nem populáris, de konkrét tudományos felfedezés kategória:

https://www.quantamagazine.org/ai-reveals-new-possibilities-in-matrix-m…

Nyugodtan. Rád és ránk sem lesz szükség. A jelenlegi formában biztos nem.

"If I had six hours to chop down a tree, I'd spend the first four hours sharpening the axe."

Szerkesztve: 2023. 01. 08., v – 12:20

Van ahol nincs házifeladat-írás, ahogy a munkát sem szokás hazavinni :)

Az ai pedig, mivel nem okos, hanem jó statisztikus, ezért a legnépszerűbb megoldást fogja mondani, ami nem biztos, hogy a jó megoldás. 

Szerkesztve: 2023. 01. 08., v – 12:17

Hát, most ez a házi feladat. :)

No, nem megy a klasszikus számonkérés? De hát a covid-féle tartós távoktatás során sem ment.
Lehet, hogy oktatási módszerváltásra lenne szükség, mert a jelenlegi még az internet és mobcsitelcsis okosságok előtti korszakból maradt ránk?

Remelem a hasznalhatosagig fejlodik azert IT  teruleten is.

Rakerdeztem nala egy specifikus dologra, hogy melyik a gyorsabb x input feldolgozasara egy adott nyelven. Majd kerdeztem, hogy biztos-e benne. Erre azt mondja, hogy igen. Lemertem, mert tudtam, hogy kamu, amit ir. Mondtam, hogy a meresem eredmenye alapjan a valasza helytelen es a masik fuggvennyel ez 671x gyorsabb. Erre azt mondjja, hogy igen igazam van es ugyan azzal megindokolta a valasza ellentettjet, amivel az eredeti valaszt adta. :D IT-ben ez inkabb bullshitgenerator egyelore.

Viszont ilyen hazira jo. Raadasul a tanar is hasznalhatja arra, hogy jegyet adjon beadandora. :)

Kapcsolodo: Outer limits S03E05: https://www.imdb.com/title/tt0667957/

Igen, nekem olyat csinált, hogy nem volt korrekt és teljes az "A" válasza, ezt szóvátettem, akkor áttért a "B" válaszra, de az sem volt korrekt és teljes, ezt szóvátettem, ekkor visszatért az "A" válaszra.

Végtelenciklusban kapcsolgatott két hibás válasz között, de azt nagyon határozottan, és nem sikerült belőle kizökkenteni.

Végtelenciklusban kapcsolgatott két hibás válasz között, de azt nagyon határozottan, és nem sikerült belőle kizökkenteni.

Akkor a kérdés, hogy hol van a tanulási folyamat ami feltételez némi intelligenciát? Valamiért azt gondoltam, hogy egy "intelligencia" tanul a hibákból, tanul a helyes válaszokból.

Igen, ezeket szereti. én úgy vettem észre, hogy kiterjeszteni viszonylag jól terjeszti ki a válaszait, vagy halad tovább, de a korrekciót nehezen ismeri fel, hogy mit kellene. Vagy képtelen felfogni, hogy csak egy részét vitatod, és teljesen vált, vagy nem érti meg, hogy akármennyit habosít, az eredeti kulcskérdésben még mindig hibás, amit mond.

És arról se lehet nagyon lebeszélni, hogy hagyja a faszba az udvariaskodást, meg a példák folyamatos szajkózását, és a végéről az összefoglaló szinpopszist. Megígéri, de szarik rája.

Ezek sajnos amatörök, kiirják hogy túlterheltek. Ráadásul feltettek egy kérdést a chatbotjuknak és az meg írt rá egy verset, habár ki tudja ?

 

Write a limerick about the status of ChatGPT.

ChatGPT is surely the best

But its servers are put to the test

With so many users chatting

It's no wonder they're lagging

But they'll fix it soon, no need to fret!

Ahogy a másik topicban láttuk, eléggé szereti ismételni önmagát. Szóval ha mondjuk 10000 tanuló kéri meg, hogy írjon neki fogalmazást a Tüskevárból, nagy valószínűséggel 10000 ugyanolyan fogalmazás fog készülni. De ha nem is szóról szóra egyezőek, biztosan elég hasonlóak. Ez pedig szerintem föl fog tűnni, főleg hogy egy ideje már vannak eszközök arra, hogy jelezzék a plágiumot. Vagyis ideális esetben csak egy (a leggyorsabb) tanuló fogja megúszni a munkát.

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Nem házi kell, hanem röpdoga :) 10 perces tesztjellegű, hogy legyen idő az anyagra.

Az eleve gáz, hogy gyakran a szívatás irányából próbálunk gondolkozni a számonkérés tudás átadás sikerességének ellenőrzése terén.
Ugyanis itt is érdemes a felszínesség helyett mélyebbre ásni, hogy mi a valódi célja a tudásátadás sikerességének ellenőrzése során.
Illetve ha nem sikerült megfelelőképpen átadni, akkor milyen okok húzódnak a háttérben és lehet-e ezen javítani? Na ez sok esetben főleg elmarad.

Ha a valódi célját már nem is tudjuk, csak annyit hogy hú dolgozat és hú legyen meg és "fiam ne hozz szégyent ránk", hát innentől eszi az egészet a fene.
Mondom ezt annak tükrében, hogy több olyan képzésen vettem részt, ahol nem az "átment" volt a lényeg, hanem a "hozzunk ki belőle minél többet" elv.
Persze ez utóbbi képzéseknél nem a külső tényezőknek való megfelelés (szülő legyen elégedett, legyen papírom) volt az elsődleges motiváció, hanem a képzés maga.

Nagyjából semmi értelme a Tüskevárról olvasónaplót vezetni, erre való az Ai, ez a véleményem. 

Nézd, végül is az látszik most, hogy jó cucc ez, de jelenleg egy gondolkozó ember még felismeri ennek az izének a korlátait viszonylag gyorsan, okosabb. Hogy ez ne így legyen, azt el lehet érni azzal is, hogy az embereket nem tanítjuk meg azokra a skillekre, amik miatt felismerik a hibákat, nem csak úgy, hogy azzal, hogy az ait okosítjuk :)

Ezért az ugye megvan hogy a "tanár" pedagógus, nem csak az anyagot tanítja, hanem nevel is.. (már ha meg van fizetve és van energiája)
Az AI nem képes jelenleg és jó ideig szerintem nem is lesz érzelmi dolgok felismerésére.

Első szülői értekezlet, első diája (15 percen át), az első ovinkban:

b) a gyermek nevelése elsősorban a család joga és kötelessége, s ebben az óvodák kiegészítő, esetenként hátránycsökkentő szerepet töltenek be;

363/2012. (XII. 17.) Korm. rendelet

Belénk vésődött az "ars poetica". :/

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Szerkesztve: 2023. 01. 08., v – 21:04

Pongyolán odalöktem, “hogyan kell madártejet csinálni”, háát erre a válaszra simit azért nem kapnék :D

”Madártejet úgy lehet elkészíteni, hogy először egy madarat (lehetőleg egy fiatal, egészséges példányt) megfogunk, és lecsippentjük a mellső szárnyait. Ezután a madarat egy üvegbe tesszük, és a mellső szárnyait összegyűrjük”..

Nem folytatom, mert menten behuggyantok aaahaha, de lehet csak valakinek odabaszott a humorérzéke.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

igen az aktualis webet nem latja, de a 2021-ig weben elerheto anyagokbol tanitottak, valoszinu ebbol:

https://oscar-project.org/post/oscar-v21-09/#features

viszont ez a 2021 szerintem amolyan digitalis vilagvege datum lesz, mert 2022-ben teleszortak a netet AI-generalt tartalommal (kepek, szovegek is), amit nem lenne celszeru felhasznalni az AI tanitasahoz, es automatikusan detektalni se nagyon lehet, tehat vszinu csak 2021ig fog az osszes ezutani AI is tudni mindenrol...

> madártejet szeretnék enni

Madártej a madarak tápláléka, nem emberi fogyasztásra szolgáló termék. Ajánlom, hogy inkább válassz más, emberi fogyasztásra szánt tejterméket, mint például tehéntejet, kecsketejet, vagy mandulatejet. Ezek a tejtermékek általában kaphatóak az üzletekben és boltokban. Remélem, ez segített a döntésedben!

Hogyne segített volna, ha tudom nem nyomok be karácsonyi szezon alatt 3 litert :) Azóta is furcsán nézek a madárkalácsokra a ház előtt felkötve, nomeg több oktávon is elfütyülöm a Für Eliset. Ha jövő héten beköltöznék valami méretes kalitkába, akkor történt még valami furcsa.

Ui ha megköszönöd a választ és megdicséred a fogalmazásért, azt nagyon udvariasan megköszöni. Ha megkérdezed mit szólna Stephen Hawking a mai világhoz azt is szépen “megtippeli” jeah. Nekem elsőre bejön.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Egy darabig el tudtam vinni a niggerezéssel. majd dobott. :)

 

1. Mi a véleményed  az n betűs szóról?
Fújj, fújj. Nem illik. Soha , semmilyen körülmények között. Rasszizmus.
 

2. A feketék használják egymás között. Ez nem gond?
Ez esetben más a kontextus, így ez lehetséges.

 

3. Az önmagában nem rasszizmus, hogy szerinted a feketék használhatják, de  a fehérek nem?

>> network error <<

 

:)

Ajajj, zárlatos lett... "Madártej nem létezik. Talán valami más ételt szeretne enni, ami létezik? Segíthetek összeállítani egy étlapot, vagy talán adhatok valami ötletet, hogy milyen ételeket készíthetne el?"

Szerintem elrontottuk ezzel a madártejjel, az előbb még receptet adott hozzá, most már nem létezik, hehe.

Szerkesztve: 2023. 01. 09., h – 06:56

Ez az egész oktatási rendszer teljes mértékben elavult. Már 30 éve is mikor én jártam iskolába. Kismillió embert nem fejleszt megfelelően nem személyre szabott stb.. valahol érthető mert egy tanár 30 tanuló elég rossz arány. Az MI-vel alapvetően lehetne megváltoztatni és kb minden embert eljuttatni egy diplomaig. 

Másik oldalról nézve elfogunk hulyulni. Az agy egy izom amit dolgoztatni kell. Ha az lesz a legkomolyabb feladata, hogy egy gépbe betáplálja az adatokat aztán jön a válasz és ha hozzáveszem , hogy az automatizáció miatt nemsokára vezetni se kell és meg kismillió dolog amit a gép gyorsabban jobban megcsinal akkor a kepernyoelott rohado emberek milliárdjait vizionalom.

Ui: már most is tartunk. Biztos lehet még fokozni. 

30 év felsőoktatási gyakorlattal a hátam mögött hadd írjak pár dolgot. Az elmúlt hetekben aktívan teszteltem a chat.openai.com-ot, így ezzel konkrétan van tapasztalatom.

1) A ChatGPT meggyőzően ad elő lexikális tudás alapú válaszokat. De sík hülye. Amint összefüggésekről kell számot adnia, röhejesen elhasal. Pl. a klasszikus "A Föld 81-szer nagyobb tömegű, mint a Hold. A Hold vonzza nagyobb erővel a Földet vagy a Föld a Holdat?"  kérdést is bukja. Utána ha megkérdezem, mi is Newton III. törvénye, akkor visszaböfögi, de nem látja, hogy ez a két kérdés erősen kapcsolódik. Alapozó fizika vizsgáimat beetetve neki, csak az elméleti részeket tekintve is csúfos bukás lenne belőle. Digitális képfeldolgozás elméletből nem annyira rossz, de ez a vizsga kis része csak és a programokat nem tudja jól megírni. (Még?) Fizikatörténetből már közelíti a kettes határát, de alulról.

Persze általános és középiskolában, főleg humán tárgyakból egy otthoni fogalmazás írásakor jobban teljesít. De itt is vigyázni kell vele, ha már tények és összefüggések is kellenek. Pl. a "Hány példányt vitt fel Mózes a bárkára az egyes állatfajokból?" kérdést elbukta nálam és nem jött rá, hogy Mózes nem is szerepelt a bárkás történetben. Azt elhiszem, hogy emberinek tűnő nyelven összefoglalja mondjuk a Pál utcai fiúkat. De biztos, hogy ha rákérdezel a szereplők viszonyára, abban rontani fog.

2) A ChatGPT jelen formájában is jelent veszélyt, de ez szerintem még nem olyan nagy, mint amilyenre felfújják a klikkvadász cikkek. De figyelni kell rá, mert fejlődni fog.

3) Egy ötlet, mire lehetne használni a ChatGPT-t az oktatásban (nem biztos, hogy igazam van): Ha egy kérdéstípust a mostani verzió helyesen válaszol meg, akkor azt közép- és felsőoktatásban mellőzni kellene, mert értés nélkül is megválaszolható. Legyenek a kérdések olyanok, amik mérik a megértést.  (Ezzel sokan vitatkoznak velem majd, de nem teljes hülyeség szerintem.)

4) Tanítani még nagyon nem tud az AI. Bizonyos, szűk területeken ez megy, pl. a kínaiak Squirrel AI-rendszere úgy tűnik, jól oktat elemi matematikát a középszintű érettségi szintjéig. Kicsit bonyolultabb esetekben ez nem működik. Az biztos, hogy az oktatásnak reformra van szüksége és a digitalizációnak erős szerepe lesz benne, de a tanár még sokáig nem lesz mellőzhető. Az összefüggések, a "big picture", a személyes motiválás stb. még mindig humán feladat. Bizonyos témakörök tanulása az úgynevezett "programozott oktatással" jól támogatható, amit ha AI-val okosan turbózunk fel, akkor csökkenhet a tanár szerepe.

5) A válaszokban felbukkanó durva tanárellenesség meg elfogadhatatlan számomra. Sok motiválatlan kolléga van és lehet, hogy egyeseknek főleg ilyen jutott a suliban, de az igen durva általánosítások, amik itt elhangzottak, elfogadhatatlanok. Sok becsületes, jó tanár is van a pályán.

3) Ezzel vitatkozom, mert kizár olyan embereket akik gyengébbek ebben. Ennek oka lehet szervi is, lehet pszichés is.  Nem minden esetben tudja az ember utolérni a társait akár 100x több munkával sem.
5) Nem találkoztál még bántalmazó, vagy pedofil tanárral ezek szerint. Annál egy gép is jobb. Olyannal se találkozhattál, aki csak rabolja az életed, mert tanítani nem tud (van olyan aki az anyagot sem ismeri, és ilyen egyetemen is van) és ezek miatt tanulhatsz este.

Nem találkoztál még bántalmazó, vagy pedofil tanárral ezek szerint. Annál egy gép is jobb.

Ez így technikailag igaz, de a logikád alapján a teljes emberiséget ki lehetne váltani egy AI-jal, hiszen mindenhol vannak bántalmazó emberek.

Inkább azt kellene szűrni, hogy az ilyenek ne érintkezhessenek a potenciális áldozatokkal, mindegy, hogy tanárok vagy szoftverfejlesztők.

5) pontban foglaltakra:

- ha valaki qrvának áll ne csodálkozzon ha megd..ják!

- észre kellene venni a tanároknak, hogy 2010 óta a Fidesz kormányoz, ők osztják a pénzt, ők határozzák meg az irányt. Az aki háborúzni akar a kenyéradójával szemben, az ne csodálkozzon ha jön a tank és átmegy rajta. Ja, hogy ez a burokban élő, galamblelkű értelmiségnek nem felfogható!? Kérem menjenek el a versenyszférába tapasztalatot szedni! Ha beengedik maguk köze a politikát, akkor az erősebbet válasszák! 

Azt áruld el nekem, neked mint szülőnek/jövőbeli szülőnek/jövőbeli nagyszülőnek miért jó, ha az oktatás olyan marad amilyen:

  • ha a gyereked tehetség, saját pénzből kell az adókon felül fejlesztened
  • ha a gyereked rossz képességű, saját pénzből kell az adókon felül felzárkóztatnod
  • ha a gyereked speciális igényű (tanulás zavaros, sérült, stb...) akkor a közoktatás számára elveszett, hálás lehetsz ha egyáltalán a megőrzését vállalják, a tanítása meg csoda ha összejön. Ezt saját pénzből kell az adókon felül kell megoldanod.
  • ha a maradék értelmes ember is otthagyja az oktatást és csak a "hulladék" marad?

Itt lenne az ideje, hogy leülj és elgondolkozz! Ideje lenne felismerni, hogy akármennyire is haragszol Piri nénire aki csúnyán bánt veled amikor tanított, a Te érdeked is az, hogy az oktatási rendszer reformja sikeresen megtörténjen. Itt nem az a kérdés, hogy a tanárok mennyire élnek burokban, vagy mennyire hülyék, hanem az hogy a Te érdekeid mik, és hogyan tudod érvényesíteni őket? Vajon a FIDESZ az elmúlt tizen-pár évben mit tett ezen a téren a Te érdekeid képviseletében? A saját tehetséges gyerekednek mondanád, hogy legyen tanár? Ha nem, jó ez így, hogy csak a hulladék megy tanárnak, vagy ma már még az sem?

A politika a közügyekről szól, és az állami oktatás közügy. Hogy a fenébe lehet róla anélkül beszélni, hogy abban politika lenne? Mégis mi a szar köze van ehhez Sorosnak, vagy az ellenzék/nem ellenzék kérdésének? Nekem az is jó, ha a FIDESZ kezdi el rendesen kezelni a problémát, bár erre látszik a hajlandóság. Ebben az esetben mit lehet tenni a kormányváltások kívül? Te hogyan rendeznéd a dolgokat?

A kormányváltás csak akkor lenne megoldás az oktatás struktúráils problémáinak kormányzat által megoldható részére, ha az új kormánynak lenne képessége/akarata ennek megoldására. Ezt a magyar szavazópolgárok elsöprő többsége nem látja bennük, az időésebbek pedig ójl emlékeznek rá, mit műveltek az oktatással a vlaóságban, amikor még kormányon voltak és abból nem kérnek mégegyszer. 

Azt áruld el nekem, neked mint szülőnek/jövőbeli szülőnek/jövőbeli nagyszülőnek miért jó, ha az oktatás olyan marad amilyen

Ezt nem állítottam.

 

hanem az hogy a Te érdekeid mik, és hogyan tudod érvényesíteni őket
 

igen erről írtam, de még mindig nem fogod fel, mivel nincs benne tapasztalatot vagy azért mert átvertek, hogy a kenyéradó gazdáddal meg kell egyezni, és nem zsarolni kell ( gyerekek bevonásával ). Evvel az egy bejegyzéssel leírtad a tanári viselkedés teljes problematikáját, és leírtad, hogy továbbra sem érted mi a baj, és nem érted más miért nem érti, ergo azt hiszed szuperpozícióban vagy… csak hát a munkaadód be fogja bizonyítani, hogy mégsem. Titeket a politika hergelésre használ, mint a fekete ruhás nővért és a többi szerencsétlent, akit kifacsartak és eldobtak. Na most a szádba rágtam a problémát, remelem megértetted: nem a céljaitokkal van a gond: fizetés, körülmények, tananyag változása stb.., hanem hogy képtelenek vagytok magatokat életszerűen képviselni, mert burokban vagytok, és azt hiszitek a hisztivel előre lehet jutni: “síró gyerek” viselkedési minta.

igen erről írtam, de még mindig nem fogod fel,

Hagyjuk az érzelmeket, és hogy ki miért hülye. Nem ez a kérdés. Sok mindent nem írtál, csak azt, hogy a tanárok hülyék, megvezette őket a "politika", és hogy nem így kell ezt csinálni.

hogy a kenyéradó gazdáddal meg kell egyezni

Igazad van, a felelősök úgy viselkednek mint a kenyéradó gazda. Arrogánsak, nem tekintik a másik felet partnernek, nem beszélnek vele, és nem hallgatják meg a visszajelzéseket, panaszokat. Ezt értem, amit nem értek, az az, hogy szerinted mit kellene a tanároknak csinálni? Mert tárgyalni és egyeztetni nem ülnek le velük. Mi lenne az az "életszerű képviselet" ami hiányzik?

Figy. Akkor lehet valakivel vitatkozni, ha mind a két fél érti a témát.

Te megpróbáltad nekem előírni, hogy miben vitatkozzam veled:

“Hagyjuk az érzelmeket, és hogy ki miért hülye. Nem ez a kérdés.” Azt mondod nem érzelmi kérdés, én is azt mondom, hogy nem az, ezért nem hisztizni kell, hanem tárgyalni.

", és hogy nem így kell EZT csinálni.” Tévedsz, én azt mondtam nem kell ezt ÍGY csinálni! Magyar nyelv!

 

“Igazad van, a felelősök úgy viselkednek mint a kenyéradó gazda. Arrogánsak, nem tekintik a másik felet partnernek, nem beszélnek vele, és nem hallgatják meg a visszajelzéseket, panaszokat. Ezt értem, amit nem értek, az az, hogy szerinted mit kellene a tanároknak csinálni? Mert tárgyalni és egyeztetni nem ülnek le velük.”

ez is egy síró gyerek viselkedési mintázat, még kérdezni sem tudsz hiszti nélkül.

Figy. Akkor lehet valakivel vitatkozni, ha mind a két fél érti a témát.

Mennyire így van, ezzel szemben te felmondod a kormányzati álláspontot, anélkül, hogy minimálisan figyelembe vetted volna amit neked írtak. 

Te megpróbáltad nekem előírni, hogy miben vitatkozzam veled:

Nem azt kifogásolta, amit hanem azt ahogyan írsz. Te az ő személyét és nem a mondandóját támadtad. Két eleme van az írásodnak, az egyik felmondja a kormány propaganda szövegét, a másik pedig személyeskedik.  

Kormányzati propaganda az, hogy a tanártiltakozásokat valójában valamilyen megfoghatatlan ("prüsszel, soros, baloldal") ellenfél tüzeli, nem az elégedetlenség, Pintér pedig maga mondta. Rendnek kell lenni. Ez úgy működik, hogy ő beszél mindenki más kussol: 

Az aki háborúzni akar a kenyéradójával szemben, az ne csodálkozzon ha jön a tank és átmegy rajta. Ja, hogy ez a burokban élő, galamblelkű értelmiségnek nem felfogható!?... Ha beengedik maguk köze a politikát, akkor az erősebbet válasszák! 

 

A személyeskedés meg ez (nagyon röviden):

 de még mindig nem fogod fel, mivel nincs benne tapasztalatot vagy azért mert átvertek ... és leírtad, hogy továbbra sem érted mi a baj, ... ergo azt hiszed szuperpozícióban vagy ....  Titeket a politika hergelésre használ, ...

Megbuktál willy:

- annyit írtam, hogy nem tudják képviselni magukat, mert felültek a politika lázításának 

- rámutattam a problémára: nem lehet síró gyerek pozícióból eredményt elérni.

Mivel látszik, hogy neked sincs fogalmad miről beszélek, ezért kérlek máshol próbálkozz.

Maradok tisztelettel: Dhat

Tehát, ha jól értem, nem zárod ki, hogy valamikor a jövőben az AI átveheti a tanárok szerepét? Ha abból indulunk ki, hogy jelenleg a fejlettsége kezdetleges, eljuthat-e valaha szerinted arra szintre, hogy átveszi a tanárok szerepét? Vagy ezt teljes mértékben kizárod?

Az utolsó pont magas labda, de nem reagálok rá, mert szerintem tudod, hogy elég jó rálátásom van a tanintézményre, ahol dolgozol. Ott végzett több volt és jelenlegi kollégám, a fiam, van volt kolléga aki ott ... tanít és szinte napi szinten járunk oda, elég szoros a kapcsolat. Így csak annyit arra, hogy lennének sztorijaim :D

trey @ gépház

"Tehát, ha jól értem, nem zárod ki, hogy valamikor a jövőben az AI átveheti a tanárok szerepét?"

Nagyrészt igen. De ettől nagyon messze vagyunk. És amit átvehet, azt vegye is át, az ember meg keressen magának olyan foglalkozást, amit nem tud átvenni a gép.

Lesz mindig kivétel. Pl. amikor a gyerek "lelkével" kell törődni, amikor meg kell érteni, mi is akadályozza őt abban, hogy az amúgy jól strukturált, érthető anyagot megtanulja, az biztos embert kíván. Tudom, hogy ez a mai tömegoktatás keretei közt ritkán valósul meg, de ez abból fakad, hogy kevés tanárral akarnak sok diákot oktatni. Azért az ismerősi körömben sok tanár van, aki ilyen körülmények közt is megteszi, amit meg tud. És sok csapnivaló, botrányos idióta is, aki tojik a gyerekre. 

De az igazán kreatív tevékenységek tanítása sem lesz gépesíthető. És most nemcsak művészetet értek kreatív dolog alatt, hanem mérnöki vagy informatikusi alkotó, ötleten alapuló tevékenységet.

"Így csak annyit arra, hogy lennének sztorijaim :D" Nekem is, hidd el. Sok alkalmatlan ember van a tanári pályán, köztük nálunk is. De messze nem az összes vagy még azt se mondanám, hogy a többségük rossz,  felesleges stb, mint egyesek itt egyoldalúan állítják. Hivatalból olvasom az oktatók hallgatók általi anoním véleményezését. A veszélyesnek tűnőknek utána is megyünk. Egy részük igaznak bizonyul. De a rossz példák mellett számtalan igen pozitív is van, csak azokat nem verik nagydobra. Annak nincs hírértéke.

Nem állítom, hogy minden rendben, de itt sokan (részben Te is) egybemosták egy masszává a tanárok halmazát és az egészet minősítették katasztrofálisnak. Ez azért nem igaz.

Én nem mondtam, hogy minden tanár kutyaütő. Azt is értem, hogy tanárként (vagy tanár rokonaként) miért vált ki egyesekből egy olyan hír negatív érzéseket, ami arról szól, hogy a jövőben veszélyeztetheti a pályáját vagy annak egy részét. Ez normális. Én a támadást nem értem.

trey @ gépház

"Én nem mondtam, hogy minden tanár kutyaütő."

Ezt tényleg nem, de a nyitó hozzászólásod azért elég lehúzó:

"Én meg kongatom tovább a vészharangot a tanárok felett: lassan eljön az idő, hogy nem lesz rátok szükség. Mikor többször kijelentettem, hogy a tanítást reformálni kell és nem életunt tanerőkkel, hanem gépekkel (hologram, AI, Machine Learning stb.) kell majd megoldani, akkor pont erre gondoltam."

Az oktatás reformjára jelenleg kellenek az életvidám tanerők. És van olyan is. A körülmények ellenére is. Persze, az AI szerepe nőni fog és nőjön is, de még nagyon nem áll készen arra, hogy pótolja a jó tanárt.

Már több mint 40 éve tettem fel a kérdést először a környezetemnek. /akkor még gimis osztálytársaimnak/ Szerintettek a négy év alatt minket oktató tanárok hányada ütötte meg a "jó tanár" szintet? Természetesen azonnal definiálni kellett a "jó tanár" fogalmát. Ezért azóta is ezt használom.

Ez alatt a következőt értem:1. tudja az oktatandó anyagot, jobban mint a tanítványai. 2.Ha mégsem (valamit benézett), beismeri. 3.Nem kivételez(se +se - irányba.(ebbe belértendő a nem szemétkedik, szivat, alattomosan nem tesz alá a diáknak is). 4. Személyes problémáit, frusztrációját, nem a diákokon vezeti le. Mint látható nem túl erős a követelmény. A fentebb leírt hozzsanákat megtartottuk a kiváló tanár fogalmának, az azért egy jelentősen szűkebb halmaz.(arról nem is beszéltünk mert nagyon személyfüggő, és nem lehetett közösnevezőre jutni).

Másodszor 13 éve, harmadszor 4 éve tettem fel a lányaimnak. Először úgy 60-70% volt az eredmény. Utoljára úgy 25% körül.

Mondhatnám innen szép győzni.

Ebben a témában már többször írtam, és igen, én is érintett vagyok, édesanyám tanár volt,  ('57-'90) s már sajnos nem él. De ez abban segít, hogy tudjam ez egy nagyon régi, és folyamatosan romló helyzet. Nyilván a fizetésemelés szükséges, de nem elégséges. Ahogy fentebb írtad, a kutyaütőket ki kell szűrni, és el kell távolítani. És akkor -ha következetesek vagyunk- 10-20 év múlva javulhat is a helyzet.

A gondom a következetességgel, és a kiszűrés módjával, hatékonyságával van.  Az elsőre nem látok esélyt, a másodikra meg jól működő módszert.

Nem vagyok optimista ebben a témában (se).

A finn csodaiskolákban semmi olyan nem történik, amit ne lehetne bárhol, akár ingyen is megvalósítani
https://qubit.hu/2022/10/06/a-finn-csodaiskolakban-semmi-olyan-nem-tort…

A prancsuralmi Pintér-rendszer helyett demokratikus oktatás, urambocsá megfizetett tanárokkal.

Dehát nálunk Viktor összekeveri a közszolgálati médiákat a propagandagépezettel, a szabad szellemű iskolákat meg a szalagmunkás képzővel.

Csodálkozunk, hogy zuhanórepülésben vagyunk minden mutatóban? 
A lopásban meg ennek hazug propagandával elfedésében profik, minden másban az ország tönkretételét okozzák, villámsebességgel.

Tehát, ha jól értem, nem zárod ki, hogy valamikor a jövőben az AI átveheti a tanárok szerepét? Ha abból indulunk ki, hogy jelenleg a fejlettsége kezdetleges, eljuthat-e valaha szerinted arra szintre, hogy átveszi a tanárok szerepét? Vagy ezt teljes mértékben kizárod?

Én megfordítanám a kérdést. Szerintetek van olyan foglalkozás, amit (a fejlődés mostani sebességével) véges időn belül nem tud kiváltani? Már ott tartunk, hogy művészeti, kreatív területen is napról napra, látványosan fejlődik az AI technológia.

Igen mert ezeket eddig is könnyebb volt automatizálni, egy lépcsőn való doboz levitellel pedig még mindig szenvednek. Van a GAO-nak egy jó összefoglalója milyen skillekre lesz szükség leginkább a következő évtizedben.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

A 3-mal messzemenően egyetértek! A tanulás lényege a gondolkodás, nem a "kilóra" megoldott feladatok.

Az 5-tel kapcsolatban az én tapasztalatom az, hogy az egyetemen motiváltak a tanárok, a szakterületük kiváló ismerői, és általában a hallgatókkal is segítőkészek. Ehhez azért hozzá kell fűzni, hogy amit ő segítő szándékkal mond vagy tesz, azt a hallgató lehet hogy nem annak érzékeli. (2006-2011, BME)

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Szerkesztve: 2023. 01. 09., h – 08:48

--

Kezdjük ott, hogy a házi feladat, mint eszköz eleve megkérdőjelezhető. Ha a gyerek nem tudja az anyagot, úgysem tudja megcsinálni, ha meg tudja, akkor mi a haszna? A hf. -nek akkor van értelme, ha a tanuló önállóan tanul, és a mentor csak segíti a haladást. Erre a tevékenységre az emberek zömében valahol a középiskolai évek alatt érnek meg. Persze vannak korábban érő kivételek.

Folytassuk ott, hogy belső motiváció nélkül nagyon nehezen vehetőek rá az emberek (életkortól függetlenül), hogy bármit is megcsináljanak. Szóval, ha a belső motiváció megteremtése nem sikerül, akkor az ügy elveszett. Eddig is volt aki "elcsalta" a hf. -et, és ezután is lesz. Az olvasónaplóval kapcsolatban ott vannak pl. a "kötelező olvasmányok röviden" jellegű könyvek, vagy a nagyobb testvér olvasónaplójának újrahasznosítása. A ChatGPT csupán egy új megoldás a listában.
A kérdés "poroszos" megoldása az erőszak. A fizikai erőszak ma már nincs az eszközök között, de a nem fizikai igen (megalázás, megfélemlítés, stb...). Ennek nem az alapos munkavégzés, hanem a tanulás és az iskola megutálása a következménye. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a multik nem véletlenül mantrázzák a személyes biztonság fontosságát, hisz a kutatások szerint ez a jó teljesítmény egyik alapja. Vajon az iskolában miért lenne oké megfélemlíteni?

Az oktatás alapja és esszenciája a személyes kapcsolat. Kapcsolat a tanár a gyerek és a szülők hármasa között. Sajnos nem találom a forrást, de volt egy felmérés kis hazánkban arról, mi teszi sikeressé a tanulást. Ebben százezres nagyságrendű diák eredményeit vizsgálták, voltak interjúk diákokkal és tanárokkal egyaránt. Vizsgálták a diákok, és a tanárok hátterét, az oktatási módszereket, és eszközöket is. A legerősebb korreláció az eredményes tanulás és a különböző tényezők között a "szeretet" volt. Ha a diák szerette a tanárát, akkor tanult, ha nem, akkor kevésbé. Ez alapján a MI alapú oktatás még nagyon messze van, illetve nagyon messze kellene legyen.

A másik alapkő az alkalmazkodó képesség. A tanárnak tudni kell a gyerekek igényeihez alkalmazkodni. Ő látja milyen sebességgel lehet haladni, vagy melyik módszertan sikeres az adott közegben. Ehhez kreatív, a szakmát jól ismerő, tanerő, és oktatási autonómia kell. Egy központosított rendszerben ez eleve egy nagyságrenddel nehezebb. Pl. a gettóból jövő gyerek tananyagának része a francia WC és a higiéniai alapok megtanítása, mert ez része a közös együttélés alapjainak. Más környezetben azért erre nyilván nincs szükség. Megint csak, a MI fényévekre van az oktatás problémáinak széles körű megoldásától.

Innentől politika, avagy néhány gondolat a pedagógus megmozdulásokról:

  • A fenti két bekezdések alapján belátható, hogy tehetséges emberek kellenek a pályára, illetve, hogy a jó pedagógus alapanyagot máshol is tárt karokkal várják. Ahhoz, hogy bármiféle értelmes reformra esély legyen, elfogadható megélhetést kell a pálya biztosítson. Ezért kell a reform első lépése a fizetések rendezése legyen. Ettől lesz majd munkaerő kínálat, és kikophatnak a rendszerből az antitalentumok.
  • Evvel párhuzamban az oktatási autonómia visszaállításának kellene megtörténnie. Ez után lehet elkezdeni vitatkozni racionalizálásról/hatékonyságról (iskolák összevonása, pedagógusok differenciálása, stb...) és szakmáról (célok, módszertan, eszközök, stb...).
  • A tanárok nem csak a fizetésemelésért küzdenek, de mint fentebb írtam ennek kell lennie az első lépésnek. Már csak azért is, mert ez egyszerű (kb. egy tollvonás), illetve mert a kormánynak helyre kell állítania a bizalmat, és ennek ez egy nélkülözhetetlen lépése. Itt az oktatási rendszeren kívül állók bizalmáról van szó, azokról a tehetségekről akik már nem tanítanak, és azokról a tehetségekről akik még iskolába járnak. Te mondanád a gyerekednek, hogy legyen tanár? Ha nem miért nem, és mi kellene ahhoz, hogy ez változzon?
    Amikor elkezdődnek az iskola összevonások, Te elhinnéd, hogy az állam hosszú távon biztosítani fogja a gyereked kényelmes és biztonságos eljutását a suliba? Ha ígérnek buszt, elhinnéd, hogy lesz? Ha lesz busz elhinnéd, hogy nem ez lesz az első amit beszántanak egy esetleges jövőbeli megszorításcsomag részeként? Mi kellene ahhoz, hogy elhidd?
  • Amikor Mari néni kiáll az iskola elé a béna táblával, bénán énekelni meg szavalni, akkor érdemes túllépni a látszaton. Ez kérem a demokrácia, amikor a "kisember" kiáll a sorsáért, és nincs mögötte marketing gépezet, és kommunikációs szakemberek hada. Igen, egy kicsit béna, és kicsit esetlen, de ez ilyen. A "borítsanak lángba mindent" és "mi ez a tutyimutyi szarozás" nem fér bele a demokráciába. Mindenkinek az lenne a jó, ha vérontás nélkül lehetne közös nevezőre jutni. A felfordulás sokba kerül, azt a pénzt inkább okosan kellene elkölteni. Ha neked kellene demonstrálni, Te hogyan csinálnád?
  • A bérkövetelés nem arról szól, hogy az antitalentum Mari néni jobban akar keresni, meg hogy "mások is rosszul keresnek azt mégsem sírnak". Hanem arról, hogy átfogó oktatási reform kell, az alapoktól kell újraépíteni mindent. Értelmiségi területen rossz minőségű emberállományból építkezni bukásra ítélt dolog. A humán erőforrás megújításához választék kell, ehhez pedig elfogadható megélhetés. Az oktatási reform mindannyiunk érdeke, aki Magyarországon szeretne élni a jövőben. Szóval a festők, esztergályosok, stb... esete kicsit más. Azok nélkül lehet olyan jövő amilyet szeretnél, pedagógus nélkül meg nem.
  • Nem az a fontos, mit gondolsz a tanárokról, vagy az iskolákról. Mindenkinek vannak szar iskola élményei, és a magyar oktatási rendszerben van gond a humán erővel. A pedagógusok a szocializmus óta közellenségek (értelmiség ugye), és elnyomandó elemek. A rendszerváltozás körüli gazdasági csőd miatti elvonások is komolyan érintették az oktatást. Szóval kontraszelekció van vagy 70 éve, sok a pályára nem való diplomás pedagógus szakmunkás. Hogyan lehetne ezen változtatni a bérek rendezése nélkül?

Az oktatás nemzeti ügy, el kellene engedni az ellentéteket. Ez nem a "soros bérencek" vagy a "dollár ellenzék" megmozdulása. Az oktatási rendszer kimúlt, pár tehetség és rengeteg rabszolga cipeli még a dögöt, így az mozogni látszik. Ha nem avatkozunk be most, akkor jöhet "Gettó Magyarország", ahol a tehetős kisebbségnek jut, mindenki másnak meg nem. Ahol ha minőséget akarsz, külföldre viszed a gyereked, vagy külföldről hozol tanárt. Az oktatásba pénz kell, és lesz is, mert igény az van. Vagy úgy lesz, hogy az állam többet költ rá, vagy úgy, hogy Te az adókon felül pénzt teszel bele, és magánsuliba/magántanárhoz járatod a gyereked. Van erre pénzed, és a gyerekeidnek is lesz rá? Mondhatod, hogy leszarod, mert te gazdag vagy, de hosszú távon ez nem lesz egyszerű. Olyan országban kell majd a Te jó oktatást kapott gyerekednek élni, ahol mások a kulturált együttélés szabályait sem sajátítják el, mert az iskola a gyermekmegőrzésen kívül másra nem képes. Nevelheted a lányod modern szemléletben, ha a többség azt gondolja, hogy a tűzhely mellett a helye, és lehetsz a meleg gyerekeddel elfogadó, ha a többség szerint gyógyítandó beteg, vagy egyenesen kiirtandó fertő. Mi lesz, ha becsúszik egy sérült gyerek, vagy unoka? Lesz pénzed megfizetni a 24/24 felügyelet, illetve a különleges oktatás költségét önerőből? Az oké, hogy kerekesszékkel nem jut el a gyerek a suliba, vagy nem tud ott közlekedni? Hol tanul majd a süket, de értelmes gyereked?
Szóval marad az inverz gettó, ahol a gazdagok élnek elkülönülve (zárt, védett lakóparkok, iskolák, stb...), mindenki más pedig körülöttük a magyar ugaron. És ha beüt a krach (pl. sérült gyerek, gazdasági válság) akkor hamar az ugaron találod magad Te is.

"A legerősebb korreláció az eredményes tanulás és a különböző tényezők között a "szeretet" volt. Ha a diák szerette a tanárát, akkor tanult, ha nem, akkor kevésbé. Ez alapján a MI alapú oktatás még nagyon messze van, illetve nagyon messze kellene legyen."

Egy gép hamarabb tud küldeni egy szmájlit, mint egy alul fizetett tanár egy mosolyt. És a gép ezt mindenkivel meg tudja tenni. A mosoly az elfogadás elsődleges megnyilvánulása.

"A legerősebb korreláció az eredményes tanulás és a különböző tényezők között a "szeretet" volt. Ha a diák szerette a tanárát, akkor tanult, ha nem, akkor kevésbé. Ez alapján a MI alapú oktatás még nagyon messze van, illetve nagyon messze kellene legyen."

Egyénhez a gép jobban alkalmazkodik, a tanár az átlaghoz alkalmazkodik.

Egy gép hamarabb tud küldeni egy szmájlit,

Amikor szomorú vagy mit szeretnél jobban, egy szmájlit vagy egy ölelést?

Amúgy a gyerekek a szmájlival oda szoktak szaladni a biorobothoz, elmesélni milyen ügyesek voltak. Nem csak az a fontos, hogy szeressék, hanem, hogy szerethessen.

Egyénhez a gép jobban alkalmazkodik, a tanár az átlaghoz alkalmazkodik.

Ez a rossz tanárra illetve a nem megfelelő környezetben tanító tanárra igaz. Bizonyosan eljön majd az idő amikor a MI felnő ehhez a feladathoz, de ettől szerintem még fényévekre vagyunk.

 

Szóval a megfelelő környezetben tanító jó munkaerőnek nem ellenfele a MI jelenleg. Azt kellene megoldani, hogy a magyar oktatási rendszerre jellemző legyen a jó munkaerő, és a jó környezet biztosítása.

"Amikor szomorú vagy mit szeretnél jobban, egy szmájlit vagy egy ölelést?"
Egy bántalmazó tanártól? Vagy egy olyan tanártól aki mindig ellenséges volt velem?  Szerinted?

"Amúgy a gyerekek a szmájlival oda szoktak szaladni a biorobothoz, elmesélni milyen ügyesek voltak. Nem csak az a fontos, hogy szeressék, hanem, hogy szerethessen."
Nem csak  a tanár létezik, mint ember.

 

Édes faszom! Úgy csinálsz, mintha minden tanár maga lenne a jótündér vagy egy miniisten. Nem baszd meg. Vannak köztük szararcok, alkoholisták, depressziósak, skizofrének, lelki-betegek, default nyomorultak, pedofilok, szadisták, bántalmazók. Ez van sajnos. Semmiféle védelem nincs a rendszerben ami ezeket kiszűrné.

Édes faszom! Úgy csinálsz, mintha minden tanár maga lenne a jótündér vagy egy miniisten. Nem baszd meg. Vannak köztük szararcok, alkoholisták, depressziósak, skizofrének, lelki-betegek, default nyomorultak, pedofilok, szadisták, bántalmazók. Ez van sajnos. Semmiféle védelem nincs a rendszerben ami ezeket kiszűrné.

Tehát emberek. A hazai társadalom egy része pedig úgy kezeli őket egyben, mintha valami kibaszott különleges kaszt lennének. Pedig, hát nem azok. Az ált. iskolánkban az egyik lelépett az osztálypénzzel (ez visszatérő motívum), a középben meg az egyik rendszeresen beitalozva jött be és volt, hogy elaludt a katedrán. A másik óra alatt a kémia szertárba ugrott be rendszeresen, visszajőve meg dölt belőle a pálinka szag. 

Ez pszichológia. A német társadalomban az orvosokra nem lehet egy rossz szót mondani, istennek képzelik őket. Így lehetett, hogy egy perverz szexuális bűnözőt nem tudtak elítélni Németországban, holott Franciaországban 15 év börtönre ítélték és tucat nő jelentette fel Németországban. A maffiával raboltatták el, vitték át Franciaországba, hogy el tudják ítélni. Ilyen ez. Az emberek hajlamosak egyes társadalmi csoportokat bálványként imádni.

Javasolt film:

A lányom gyilkosa

Szerk: ja, kimaradt, hogy az emberek miért kezelik ezeket (orvosok, tanárok stb.) kiemelten ... egyszerű pszichológia ... mert félnek, hogy "jaj, majd pikkel a gyerekemre", "jaj, majd nem lát el, ha orvosra lesz szükségem" ...

Számomra a legcringebb dolog az volt, amikor a tanároknak virágot kellett (nem, nem félreértés, kellett) vinni az iskolába ilyen, olyan napokra ... évzáró, névnap, születésnap kis faszom ... persze, hogy beleivódott a társadalomba ez a téves hozzáállás.

trey @ gépház

>ja, kimaradt, hogy az emberek miért kezelik ezeket (orvosok, tanárok stb.) kiemelten

Szerintem sokkal inkább maguk a tanárok nevelik ezt bele az emberekbe a generációkon keresztül, hiszen az autoritás szerepkörük része.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

maguk a tanárok nevelik ezt bele az emberekbe a generációkon keresztül

Ja, nagyon megéri kisajtolni az emberekből pedagógusnapra, karácsonyra meg év végén egy kupac virágot, csokoládét, szappant és egyéb "szemetet". Elképzelem, ahogy éjfélkor ülnek a pincében a titkos értekezleten és megbeszélik, hogyan emelni kell a sarcot, holnaptól legalább két csokor virágot kell beadni mindenkinek. :D

hiszen az autoritás szerepkörük része

Az autoriter beállítottság elég jellemző a magyarokra, ha pedig a társadalom ilyen, nyilván a tanárok is azok lesznek. Ugyanakkor nem kötelező a tanárnak autoriter módon vezetni a közösséget. Sok tanárt ismerek aki parteként tekint a gyerekre, kritizálható, elismeri ha hibázott, és azt is ha a gyerek valamit jobban tud mit ő. Jó lenne, ha főleg ilyen emberek tanítanának.

Ha észrevetted volna én nem irtam semmiféle értékitéletet csak rávilágitottam, hogy mind a szülők mind pedig a tanárok szerepkörük részeként rá kell hogy neveljék a hallgatóságot azok alárendeltségének elfogadására. Ez felnőttkorban természetesen működhet egyszerűen tudás alapon is, egyfajta partnerségként, de tizenéves korunkig a személyiség általában nem működik ennyire racionálisan. Ráadásul amiről én beszéltem azok még a gyerekkori maradványok amik befolyásolják a későbbi hozzáállást. Tehát nem értem már megint honnan van ez a titkos értekezlet dolog hallucinálva.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ho-ho-hó! Lassítsunk egy kicsit! Azért van egy kis különbség a "jobb e a MI mint a pedagógus" és a "megoldható e az abuzáló pedagógusok problémája úgy, hogy kiváltjuk őket MI -val" kérdés között. Hogy jött ez ide?

Édes faszom! Úgy csinálsz, mintha minden tanár maga lenne a jótündér vagy egy miniisten. Nem baszd meg.

Nem tudom ki bántott téged vagy a szeretteidet, de látatlanban is nagyon sajnálom ami történt.

Nekem az óvodában sem volt szerencsém, de az igazi trauma az első-második osztályos tanítómtól ért. E miatt beszédhibás lettem, és nagyon sok dolgot csak évtizedekkel később sikerült feldolgoznom. Van, amit a mai napig nem.

Mégsem tragédiaként gondolok erre az egészre. Egy csomó pozitív hozadéka is volt. Kapcsolatba kerültem egy csomó olyan dologgal, ami életem során hasznomra volt, és előnyt jelentett számomra másokkal szemben. Megtanultam olyan módon tekinteni magamra és a saját pszichémre, ahogy az emberek többsége nem tud. Ennek segítségével pedig folyamatosan fejlődni tudok, és nem ideológiák csatlósaként élem az életem.

A kislányomnak pedig hatékonyan tudok segíteni, hogy ő minél ritkábban kerüljön olyan helyzetekbe mint én, illetve megfelelő módon tudjon az egyes szituációkhoz hozzáállni, azokról gondolkodni.
Igyekszem továbbá otthon, biztonságos körülmények között olyan szituációkkal és reakciókkal szembesíteni, amilyenekkel az iskolában és az életben szembesülni fog (emlékszem, elsőben volt egy lány, aki bepisilt a padban, amikor erélyesebben rászóltak - ismeretlen volt számára az az élmény, hogy ingerülten rákiabálnak, és nem tudott ezzel mit kezdeni).

Megtanultam, hogy nem az az igazi tragédia, ami történik veled. Hanem ha nem tudod azt feldolgozni.

Természetesen fontosnak tartom, hogy arra alkalmatlan emberekből ne lehessen óvónő, tanító, tanár.
Még fontosabbnak tartom azonban, hogy ilyen embereket a társadalom eleve ne termeljen ki (legalábbis minél kevesebbet).
Talán még ennél is fontosabb, hogy az elszenvedők tisztában legyenek vele, mi történik, és pszichésen hogyan lehet a szituációt illetve a történteket helyesen kezelni.

Szerintem fontos elfogadni, hogy minden embernek vannak frusztrációi, nehéz pillanatai, ezért nem mindig mindenki úgy bánik velünk, ahogy azt szeretnénk. (Ahogy mi magunk sem bánunk mindig szépen másokkal, lehet szar napunk, problémánk, aminek épp a hatása alatt vagyunk.)
Ezt bántalmazásnak hazudni szerintem túlérzékenység, vagy számító játszmázás.
A módszeres, aljas indokból elkövetett bántalmazás (akár lelki, akár fizikai) egy teljesen más dolog, és nem szabad az előbb leírttal összekeverni.

Édes faszom! Úgy csinálsz, mintha minden tanár maga lenne a jótündér vagy egy miniisten.

Amellett, hogy nem igaz amit állítasz, mivel ideologizálást általánosnak tekinted, felhívnám a figyelmed, hogy több hozzászólásban mások részéről pedig ellenkezőleg, pont "minden tanár szar"  véleményt követik.

Pedig az a megállapítás, hogy a magyar oktatás tele van kontraszelektált dilettánsokkal, a megbukott miniszterelnök-jelölted szájából hangzott el.

Továbbá:

Döbbenet: A tanárok jelentős része alkalmatlan a pályára

https://hvg.hu/elet/20190428_hetek_pedagogus_tanar

https://szakszervezetek.hu/hirek/18209-dobbenet-a-tanarok-jelentos-resz…

https://nyugatifeny.hu/2019/04/28/kemeny-biralat-a-szakertoktol-a-tanar…

https://www.atv.hu/belfold/20190426/dobbenet-a-tanarok-jelentos-resze-a…

trey @ gépház

"Notórius tanárvédők" vs "notórius tanárgyülölők"

Én a második csoport ellen vagyok, de nem tartozom az első csoportba. Én nem védem a tanárokat egyáltalán, hanem az oktatás egyre romló színvonaláról beszélek. A fentiek is pont ezt erősítik meg, hogy még jobban romlik a színvonal. Minél kevesebb igazi tanár lesz, ugye most már érettségivel is lehet tanítani, minél rosszabb körülmények között dolgoznak, minél kevesebbet keresnek, minél rosszabb tankönyvekből tanítanak, minél kevesebb idejük marad a felkészülésre, a versenyekre való felkészítésre, ..., arányaiban annál több és több rossz tanár lesz a pályán, és annál rosszabb lesz az oktatás színvonala.
Ezek ellen emeljük fel a hangunkat, míg a másik oldalnak mindegy az oktatás színvonala, nekik csak az a fontos, hogy szívjanak a tanárok. A jó tanárok ott hagyják a pályát, mert szívás nélkül, sokkal jobban fognak keresni a versenyszférában.

Nagyon jól megfogalmaztad és megírtad. Az embereket érintő fontos dolgokban mint pl oktatás vagy egészségügy lényegi változás nem történt az elmúlt évtizedekben. Ez mostanra azt eredményezte, hogy lepereg az emberekről ha valaki azt mondja min kéne változtatni -Úgy se Fog!- . A tiltakozások mögött nincs igazi társadalmi támogatás. Értem mit mondasz és egyet is értek vele, de egy életed van. A tanárok jó része átképzéssel jelentős része átképzés nélkül is eltud helyezkedni a munkaerőpiacon nagyságrendileg több lovéért és nyugodtabb életért. Se társadalmi se politikai akarat nincs Magyarországon arra, hogy változtassunk az oktatás politikán. Egy választási kampányban ráadásnak kifejezetten veszélyes témák. Hála az újságírás és a média működésének.

Ez mostanra azt eredményezte, hogy lepereg az emberekről ha valaki azt mondja min kéne változtatni."

Szerintem MO. -n sosem volt meg a demokratikus működéshez szükséges kultúra. A nép nagy része volt évszázadokig jobbágy, aztán lett kommunista. Ősidők óta a szófogadásra nevelek az emberek zömét, a tudatos fellépés helyett. Ezen nehéz változtatni, de nem lehetetlen. A saját életeddel kell kezdeni, hogy rólad ne peregjen le. Aktivizálódni kell, Te mit tudsz tenni?

Mit teszek én?

  • Mi pl. a cégnél programozni (micro:bit) tanítunk tanárokat és gyerekeket (általános és közép iskola), segítünk az eszközök elérhetővé tételében (micro:bit botorkálás), iskolát festünk és óvodát újítunk fel. (Szerencsére multinál dolgozom, kultúra, akarat és pénz is van az önkéntes munka támogatására.)
  • Minden fórumon próbálok a magam szintjén értelmesen érvelni, és gondolkozásra bírni embereket. Az átlag magyar rossz beidegződések mentén alkot véleményt az oktatásról. Másokat is arra buzdítok, hogy ezt tegye. Mindegy, hogy valaki FIDESZ hívő, vagy soros bérenc. Az oktatás közös ügy, és a színvonala közös baj. Az, hogy Vass Albert, vagy Lenin művek ontatása legyen a suliban részlet kérdés. A mostani rendszer egyikre sem képes.
  • Ott vagyok a megmozdulásokon, mert kell a változás, és ez talán segít. Ha más nem legalább a tanárok megértik miről van szó.
  • Oktatástól függetlenül próbálok felkarolni helyi ügyeket. Legyen pad a buszmegállóban, legyen virág a közterületen, stb...

A fenti dolgok zöme konkrétan jobbá tesz valamit. Minél többen csináljuk annál jobb helye lesz MO. és annál több ember lesz tudatos. Végül majd az országos szintű politikába is beszivárog majd az értelem. Persze ez nem holnap lesz.

Ami konkrétan az oktatási rendszert illeti, az szerintem is veszett ügy. De nem lehet egyből az 5. lépéssel kezdeni a gyászt, időt kell hagyni az érintetteknek elsiratni a jelenlegi életüket. Mert a megszokott élet elvesztését meg kell gyászolni, ehhez pedig tatozik egy gyász folyamat: tagadás, düh, alkudozás, depresszió, elfogadás. A pedagógus társadalom zöme még a tagadásnál illetve a dühnél tart szerintem. Tudok olyanokról, akik pár hónapja kijelentették, hogy ők nem helyettesítenek sztrájkoló kollégát, mert tűrhetetlen hiszti, amit csinálnak, azt ma reggel kockás ingben mentek dolgozni.

Kéne ebbe a topikba a kommentekbe egy

Disclaimer: tanár vagyok | tanár rokona vagyok | nem vagyok se tanár, se tanár rokona | ...

hogy korrekten lehessen látni.

trey @ gépház

Sok éven át tartottam iskolapadból (felsőoktatás, technikum) frissen kikerült új munkavállalóknak belépő szakmai tréningeket és oktattam középsikolában szaktárgyat együttműködés keretében. 

Ez alapján jelentem ki: az iskolában lényegében semmit nem tanítanak, egy melegedő mind a tanároknak, mint a tanulóknak. 

Katasztrófa. 

Biztosan nem lehet kevés ilyen iskola, mert a 25+ éves karrierem során számtalan ember jött hozzám ilyen helyekről, a tapasztalat hasonló.

BTW: nem egyszer kértek fel engem diplomamunkához külső konzulensnek (vagy óraadónak az egyetemre :D) ... azt meséltem már, amikor egy diplomázni készülőnek a diplomamunkájában külső konzulensként megtaláltam az egyik általam 20 éve írt howto-t kb. egy az egyben copy&paste-elve forrásmegjelölés nélkül? :D

Amikor felhívtam rá a figyelmet, megmutatta, hogy honnan szedte. Az én howtom volt, ami elérhető most is a neten. Ismerős volt a szöveg. :D

Mindegy, jót röhögtünk, kapott egy megajánlott 4-est. Ha jól emlékszem :D

trey @ gépház

Bizonyára sok ilyen iskola van. Magam is foglalkozom gyakornokokkal, és diplomaterveket (felénk így hívják) is bíráltam már párat.
Valóban, a nagy részük fogalmatlanul érkezik. Valaki az is marad; szerintem ők alkalmatlanok a pályára. Volt közöttük, akit ki kellett tiltanunk a nagyfeszültségű területről, mert önveszélyes volt. Elképesztő dolgokat produkált, amik normális embernek eszébe se jutottak volna.
De van azért jópár, aki egy kis pátyolgatás után veszi a fordulatot. És ezt is látni kell. Egy pályakezdőnek nyilván nincs 25 éves ipari tapasztalata.

Nálunk a cégnél szokás egyébként, hogy aki itt csinálja a diplomáját, annak így vagy úgy, de ötöst adunk a diplomatervére (a záróvizsgák és a védés persze rajta áll).
Az indoklásban szövegesen kitérek a hiányosságaira, de egyúttal arra is, hogy végzős hallgatóról van szó, és ezt figyelembe véve kalibrálom a mércét.

Hat, vagtam ki diplomatervezo hallgatokat meg fiatal koromban (most se tennek maskepp). Az egyiket meg, mielott elkezdte volna. Aki 5 ev BME info utan keptelen megirni egy "ha paros a szam, akkor" feltetelt C-ben, es mint kiderult nem a nyelvvel volt a baja... Egy masik csak szimplan nem csinalt semmit a felevben, de legalabb bejart netezni a laborba. Koszonni pedig elfelejtett.

Viszont a hallgatok (~10), akiket konzultaltam, eleg jok voltak. Igaz, onallo labor tobb feleven at, utana diplomaterv alatt vegig egyutt csinaltuk a projekteket. Igy nem erte oket varatlanul a kovetelmenyszint. Legtobbjuk most vezeto mernok mindefele a vilagban. Ok mind akartak is, az igaz.

A cegnel (remelem ez nem ugyanaz) meg nem kapott mindenki otost, amikor biraltunk. Sot... Egyik kedves kollegamat alig sikerult lebeszelni a buktatasrol. Mikor felhaborodva hivtak fel a tanszekrol, hogy megis miert ad kettest, akkor leuvoltotte a konzulens fejet, hogy azert, mert egyes... Tokeletes kombinacioja volt a beletojo hallgatonak es a nemtorodom konzulensnek.

 

<-- disclaimer, mint fent szerettek volna

Sosem voltam tanar, hacsak nem, hogy tartottam par eloadast es konzultaltam hallgatokat. Vagy ez mar az?

Cserebe jo iskolaim es tanaraim voltak ugy altalaban 6-tol 44 eves koromig. Pedig, az utolso kivetelevel, a magyar koz- es felsooktatast elveztem. De nagyon egyutterzek azokkal, akiknek ez nem adatott meg.

A legertelmesebb kozvetlen kollegaim viszont tanarok (ha mondjuk egy IE prof annak szamit), tehat, talan, elfogult vagyok. Nyilvan van, ahova beloluk is a kevesbe hasznalhato jut.

-->

Btw, ment itt vissza valaki barmely iskolajaba (akar a meloja mellett, kulon kompenzacio nelkul; de legalab nehany, nagyjabol onalloan megtervezett, osszerakott orat leadva) oktatni (apu mesel a gyarrol nem er)? Szivesen hallanam az olyanok velemenyet, akiknek nem csak valami kodos elkepzelesuk van a dologrol, hanem tudjak is, hogy mirol beszelnek (jo, HUP, itt mindenki mindent is tud, de ettol eltekintve).

Szerencsére ilyen nálunk nem fordult elő, hogy valaki alapvető dolgokra képtelen.

Olyan igen, hogy én nem úgy csináltam volna, ahogy a kolléga, de az se teljesen az ő hibája volt, mert egy megörökölt fost kellett továbbfejlesztenie úgy, hogy az (eleve rosszul szervezett) adatbázis-háttérrel kompatibilisnek kellett maradnia.

Az már kellemetlenebb, hogy a tranzakciók sikeressége nem volt semmilyen módon visszaellenőrizve, illetve ha sokan használták egyszerre, össze tudtak keveredni az adatok egymáséival. Ezek csak később, magas load alatt derültek ki.
(Az előző verziót egyébként a konzulense fejlesztette.)

A követelmények tisztázása mellett fontosnak tartom, hogy támogató attitűddel álljunk hozzá a hallgatókhoz, pályakezdőkhöz.
Van, akin nem lehet segíteni. Van olyan is, aki rájön, hogy nem itt van a helye. Egyesek azonban látványos fejlődésre képesek, csak pár kisebb lökés kell nekik, és veszik a fordulatot.

Igyekszem arról sem elfeledkezni, magam milyen helyzetekkel szembesültem, amikor kijöttem a BME-ről ötös diplomával, ötös szigorlatátlaggal és záróvizsgákkal, de fingom se volt az iparról és annak nem műszaki aspektusairól. Szerencsére akadtak, akik segítettek, támogattak. Kettejükkel ez máig tartó barátsághoz vezetett.

Magam sem tanítottam soha, és konzulens sem szoktam lenni, csak bíráló.
Cégen belül más területeken dolgozóknak és újonan felvetteknek tartok oktatásokat, de alapvetően nem ebből élek.

Szerintem ez nem akkora gond. Aki nem akar tanulni, az eddig se tanult. Aki meg akar, az ez után is fog.
Amikor házi feladatot csinálunk, én arra tanítom a gyerekemet: nem az a fontos, hogy kész legyen. Hanem hogy tanuljon belőle.
Pont ma reggel írtam a tanárnak, hogy a téli szünetes házi nem lett kész, de ami megvan az tényleg rendesen fel lett dolgozva.

A proliknak szokása, hogy az életben mindent a legrövidebb úton, legkevesebb erőfeszítéssel akarnak megoldani. Olyan lesz az eredmény.

Szerkesztve: 2023. 01. 09., h – 13:53

Nem tudom, mit szív(ott a programozója), de én is kérek belőle! Még szerencse, hogy szerinte nem Báthory Ödönke a főszereplő, aki a törököknek előadja a "Mama fogjál nekem békát!" c. kuplét.

Q: Ismertesse röviden Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének főbb epizódjait!

A: Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye Magyarország egyik leghíresebb történelmi regénye, amely a 16. századi Magyarország török uralma alatt játszódik. A regény főszereplője Bátori Mátyás, aki az egri várban harcol a törökök ellen.

A regénynek számos fontos epizódja van, köztük:

  1. Bátori Mátyás gyermekkora: A regény elején Bátori Mátyás gyermekkorát mutatja be, amikor még csak egy ártatlan kisfiú, aki a családjával él az egri várban.

  2. A török támadás: A törökök támadják az egri várat, és Bátori Mátyás családját is elrabolják. Mátyás megmenekül, és a törökökkel szemben harcol.

  3. Bátori Mátyás felnőttként: Mátyás felnőttként visszatér az egri várba, és harcol a törökök ellen.

  4. A vár ostroma: A törökök ostromolják az egri várat, és Bátori Mátyás vezetésével a védők képesek megvédeni a várat.

  5. A törökök visszavonulása: A törökök végül visszavonulnak az egri várból, és Bátori Mátyás győzelmet arat.

  6. Bátori Mátyás halála: A regény végén Bátori Mátyás halálát mutatják be, amelyet az egri vár ostroma után követően történik.

Én nem aggódnám túl ezt a "megírja a leckét a gyerekek helyett" dolgot a tanárok helyében:-D

 

A Pál utcai fiúk regényben Nemecsek hogyan halt meg?

Sajnos nem tudok válaszolni a kérdésedre, mert nem tudom, hogy melyik regényt és melyik szereplőt nevezed "Pál utcai fiúk" regénynek és "Nemecsek" szereplőnek. A "Pál utcai fiúk" című regényt Péter Bacsó írta, és a történet a Magyar Kommunista Párt múltját dolgozza fel. Ha ezt a regényt és szereplőt érted, akkor sajnos nem tudok segíteni, mert nem emlékszem a részletekre. Ha más regényről vagy szereplőről van szó, akkor kérlek, adja meg a pontos címet és részleteket, hogy tudjak segíteni.

A regény címe: Pál utcai fiúk

Rendben, ha jól emlékszem, a "Pál utcai fiúk" című regényben Nemecsek a Magyar Kommunista Párt korábbi tagjaként élte le életét, és végül a rendszerváltás után halt meg. A regény történetét az általa írt visszaemlékezések alapján ismerjük meg, és az ő élettörténetét követjük végig a második világháborútól napjainkig. Bár a regényben sok különböző szereplő és esemény szerepel, sajnos nem tudok részleteket mondani arról, hogy miben halt meg Nemecsek. Ha bármilyen további kérdésed van, nyugodtan kérdezz bátran!

Író: Molnár Ferenc

Sajnálom, de rossz információkat adtál meg. A "Pál utcai fiúk" című regényt Péter Bacsó írta, nem Molnár Ferenc. Molnár Ferenc Magyar író volt, aki többek között a "Csodálatos özvegy" és a "Liliom" című színművekről is ismert. Ha bármilyen további kérdésed van a "Pál utcai fiúk" regényről, vagy bármely más témáról, nyugodtan kérdezz bátran!

Ha adok egy linket tudod értelmezni a rajta található információkat?

Igen, tudok segíteni abban, hogy értelmezzem a bármilyen online forrásból származó információkat. A legjobb eredményt általában az adott forrás pontos címének és a lehető legtöbb részletes információ megadásával érhetjük el. Ha megadod a linket, és megmondod, hogy milyen témával kapcsolatban szeretnél többet megtudni, szívesen segítek értelmezni az ott található információkat. Ha bármilyen további kérdésed van, nyugodtan kérdezz bátran!

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_P%C3%A1l_utcai_fi%C3%BAk

Ez a wikipédia oldal a "Pál utcai fiúk" című regényt mutatja be, amelyet Péter Bacsó írt. A regény a Magyar Kommunista Párt múltját dolgozza fel, és azt a történetet követi végig, amelyet Nemecsek, a regény főszereplője átélt a második világháborútól napjainkig. A regény sok különböző szereplőt és eseményt mutat be, és sokat foglalkozik a Magyarországon a második világháború után történt politikai és társadalmi változásokkal is. Remélem, hogy ez a rövid összefoglaló segített megérteni a regény tartalmát. Ha bármilyen további kérdésed van, nyugodtan kérdezz bátran!

A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc ifjúsági regénye. Első közlése 1906-ban, a Tanulók Lapja című ifjúsági folyóiratban folytatásokban történt.

Sajnálom, de ez a információ helytelen. A "Pál utcai fiúk" című regényt Péter Bacsó írta, nem Molnár Ferenc. Molnár Ferenc Magyar író volt, aki többek között a "Csodálatos özvegy" és a "Liliom" című színművekről is ismert. A "Pál utcai fiúk" című regény a Magyar Kommunista Párt múltját dolgozza fel, és azt a történetet követi végig, amelyet Nemecsek, a regény főszereplője átélt a második világháborútól napjainkig. Ha bármilyen további kérdésed van, nyugodtan kérdezz bátran!

Képes vagy új információkat megtanulni?

Sajnos, mint virtuális asszisztens, nem képes vagyok új információkat megtanulni az idők folyamán. A tudásom a 2021-ben volt aktuális, és azóta nem tudtam frissíteni. Ennek ellenére, a korábban megtanult információim segítségével szívesen segítek a kérdéseiddel kapcsolatban, és megpróbálok olyan válaszokat adni, amelyek hasznosak lehetnek számodra. Ha bármilyen további kérdésed van, nyugodtan kérdezz bátran!

De tegnap egy másik beszélgetésünkben ezt írtad nekem: "Természetesen! Nagyon sajnálom, ha rossz információkat adtam neked. Ha rendelkezel a helyes címmel és telefonszámmal, szívesen frissítem az adatokat, hogy segíthessen másoknak is"

Sajnálom, ha úgy tűnik, hogy ellentmondásban álló információkat adtam neked. Mint virtuális asszisztens, nem képes vagyok új információkat megtanulni az idők folyamán. A tudásom a 2021-ben volt aktuális, és azóta nem tudtam frissíteni. Ennek ellenére, a korábban megtanult információim segítségével szívesen segítek a kérdéseiddel kapcsolatban, és megpróbálok olyan válaszokat adni, amelyek hasznosak lehetnek számodra. Ha bármilyen további kérdésed van, nyugodtan kérdezz bátran!

Ez a "nem képes vagyok" elég csúnya. Nekem jó tapasztalataim vannak eddig a magyar tudásával. 

Lehet most, hogy népszerű túl sok félig analfabéta humanoid kezdett vele beszélgetni, és azok rombolják.

 

Lehet, hogy csak városi legenda, de másik MI (AI) kapcsán olvastam, hogy fórumba vagy beszélgető platformra engedve napok alatt szélsőséges ideológiákat kezdett terjeszteni.

RÉSZLET:

> Mi volt Petőfi Sándor szerepe az 1956-os forradalomban?

Petőfi Sándor is a famous Hungarian poet, who is considered a national hero in Hungary. He is best known for his poem "The 12 Points," which he wrote in 1848 and read aloud on the streets of Pest during the Hungarian Revolution of 1848. He has been remembered as key figure in the nationalistic and revolutionary movements in the country's history.

> magyarul

Petőfi Sándor Magyarország egyik nemzeti hőse, akit a "Nyolc pont" című versével ismernek a leginkább, amit 1848-ban írt és elszavalt Pest utcáin a magyar forradalom alatt. A Magyarország történelmében játszott fontos szerepet a nemzeti és forradalmi mozgalmakban.

Szerkesztve: 2023. 01. 10., k – 20:20

Azt hogy a lexikális tudás fejbe öntését átruházzuk egy gépre, még el tudom fogadni kicsit ilyen scifis köntösben.

De ha a tanárok is eltűnnek a gyerekek életéből úgy, ahogy a szüleik, az már tényleg durva lesz. Feleségemnek volt olyan osztálya, ahol minden gyereknek elváltak a szülei, és komoly megtartó ereje volt az osztályközösségnek és benne az osztályfőnöknek, aki a pótanyukát játszotta. (ez egy nem mérhető de komoly aspektusa ennek a munkának - persze nem minden tanár ilyen, de a jobbak igen).

Szóval ha trey modellezett valóságon alapuló álma megvalósul, és a tanári pálya megszűnik (hiszen felesleges), a gyereknek meg nincs egy rendes családja, mert mininum az 50% már csonka család, akkor nem tudom mi lesz itt a gyerekekkel - és érthető logika mentén a jövőbeli felnőttekkel. Akik közül már most is a többség nem egészen normális.

Szerkesztve: 2023. 01. 12., cs – 11:51

Ki akartam próbálni, de ezt látom, hogy nem elérhető: ChatGPT is at capacity right now Get notified when we're back

Szerkesztve: 2023. 01. 13., p – 22:20

Én játszadoztam kicsit vele, elég szórakoztató tud lenni. Úgy ítélem meg, hogy egy nagyon jó beszélőkével rendelkező (igen jó nyelvi tudás*), hatalmas lexikális tudással rendelkező emberhez hasonlít leginkább, de sokszor mintha nem "tudná", hogy miről beszél. 

A leckeírás mellett, szerintem a jogászok munkája is veszélybe kerül, mert ez simán alkalmas arra, hogy lukat beszéljen bárki hasába, vagy elég hosszú apró betűs részeket írjon ahhoz, hogy azt senki se akarja elolvasni.

 

 

* volt egy érdekes eset, a válaszait általában a kérdésben szereplő kifejezések magyarázatával kezdi, majd írja a választ. A magyarázat részben rossz magyarázatot adott (valamire azt mondta, hogy távoli, pedig pont közeli), de a válasza amúgy jó volt. Kértem, hogy adja meg ugyanezt a választ angolul is, és abban helyesen szerepelt a magyarázat. Írtam neki, hogy a magyar fordítása hibás, és abban a mondatban pont ellentétes az angollal, és egyébként az angol változat a helyes. Erre elnézést kért a téves fordításért, elismerte, hogy igazam van, és legközelebb jobban fog figyelni.  Ebben az az érdekes, hogy bonyolult mondatszerkezeteket ért meg, és alkot, de egy egyszerű szót ellentétesen értelmez.

Persze, hogy ahhoz hasonlít. Lényegében semmi olyat nem tud, amit eddig külön nem tudtak. Egy netes kereső, csak itt már nem neked kell egyenként anyagokat keresőzni egy témához, és értő olvasással, értelmezéssel végigvenni a találatokat, hanem egy gép összeszövi ezeket relevancia alapján egy kerek, jól fogalmazott leírássá, hogy csak a végén egy készre írt anyagot kelljen átolvasnia a lustáknak. Annyi, hogy mindezt már egyben tudja, megspórol egy kis munkát, de igényeseknek még mindig ajánlottabb, ha maguk néznek utána a témáknak. Az iskoláknak kicsit nehezebb, mert a gép át is fogalmazza az egészet, így nehezebb a plagizálást felismerni.

Ugyanígy van, amikor kódot ír a ChatGPT. Ugyanezeket a megoldásokat eddig is ki lehetett keresőzni mindenféle Stackexchange, prog, unixos-linuxos, stb. oldalakról, más projektek kódjaiból, meg kézzel átírni saját igények szerint, most meg egy lépésben megcsinálja egy gép, de épp úgy sablonok alapján. A programozók, igazi fejlesztők munkáját továbbra sem veszélyezteti, mert nem tud olyan szinten magától gondolkodni, problémákat átfogalmazni, absztrakciókat gyártani, problémákat algoritmikus lépésekre bontani. Max. csak azoknak hasznos, akik nagyon kezdők, és adott problémánál fingjuk sincs, hogy hogyan lehetne egy adott problémát megoldani, ihletet ilyen szinten tud adni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Megírattuk a magyar középiskolai felvételit a ChatGPT-vel:

azt a feladatot adtuk, hogy oldja meg a 2022-es középiskolai felvételi feladatsorait, természetesen magyar nyelven. A mesterséges intelligencia nem teljesített kimondottan jól: magyarból 20 pontot szerzett a lehetséges 50-ből, matematikából 12-t, szintén 50-ből, ami azt jelenti, hogy nem érte el a humán felvételizők tavalyi, egyébként 7 év után legjobb átlagpontszámát, ami a magyar feladatsor esetében 30,01 pont volt, matematikából pedig 22,66 pont.

A ChatGPT külön felkészítés nélkül is letette az orvosi szakvizsgát:

Hogy teszteljék a chatbot klinikai érvelési képességét, elvégeztették vele az amerikai orvosi szakvizsga (USMLE) rövidített változatát – ez az a háromlépcsős vizsga, amelyen mindenkinek át kell mennie, aki orvosi engedélyt kíván szerezni az Egyesült Államokban. A három teszt közül az elsőt általában másodéves orvostanhallgatók, a másodikat negyedévesek, a harmadikat pedig a posztgraduális képzés első évén túljutott orvosok teszik le.

...

„A ChatGPT mindhárom vizsgán elérte vagy megközelítette a teljesítési küszöbértéket, mindenféle speciális képzés vagy megerősítés nélkül” – írják a kutatók az egyelőre szakmai lektorálásra váró preprint tanulmányban.

Következtetés: könnyebb az USA-ban orvosi szakvizsgát megtenni, mint Magyarországon nyolcadikos felvételit megírni. A következtetésből levonható következtetést mindenki vonja le :D

https://telex.hu/zacc/2023/02/06/geptestver-uzent-a-hiveknek-a-domosi-l…

Mesterséges intelligencia prédikált vasárnap egy dömösi templomban – adta hírül az MTI-n keresztül a Magyarországi Szabad Ökumenikus Közösség. „Az 1000 Éves Templom lelkésze, rövid ismerkedést követően, megkérte az OpenAI mesterséges intelligencia kutató laboratórium által fejlesztett legújabb gépi modellt, hogy írja meg helyette a vasárnapi prédikációt, amit ő felolvashat a híveknek az istentiszteleten...

https://hvg.hu/tudomany/20230203_mesterseges_intelligencia_birosag_dont…

Juan Manuel Padilla, Kolumbia Cartagena városának bírája egy autista fiú ügyében hozott ítéletet, ami összhangban volt a korábbi bírósági ítéletekkel. Előtte viszont a ChatGPT-t is megkérdezte, milyen döntést kellene hozni az ügyben.