Megérkeztek a Debian firmware szavazásának eredményei

Címkék

Előzmények: "A Debian firmware támogatása szar és ezen változtatnunk kell". A győztes opció itt, amelynek kapcsán a Debian projekt az alábbi állásfoglalást tette:

We will include non-free firmware packages from the "non-free-firmware" section of the Debian archive on our official media (installer images and live images). The included firmware binaries will normally be enabled by default where the system determines that they are required, but where possible we will include ways for users to disable this at boot (boot menu option, kernel command line etc.).

When the installer/live system is running we will provide information to the user about what firmware has been loaded (both free and non-free), and we will also store that information on the target system such that users will be able to find it later. Where non-free firmware is found to be necessary, the target system will also be configured to use the non-free-firmware component by default in the apt sources.list file. Our users should receive security updates and important fixes to firmware binaries just like any other installed software.

We will publish these images as official Debian media, replacing the current media sets that do not include non-free firmware packages.

Hozzászólások

Ehhez kellett egy pár évtized. Nem is értettem eddig mi volt az akadálya, mikor egyébként is elérhető volt a non-free image. Persze egy ideális világban erre nem lenne szükség, de attól nagyon messze vagyunk.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Netinstallbol szoktam telepiteni, ugy remlik, mintha mar csinaltam volna ilyet (sot, a hianyzo halokartya formwareet is be lehet neki adni az installfolyamat kozepen), de most nem fogom tudni felidezni, hogy pontosan hogyan is tortenik...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2022. 10. 03., h – 12:31

Ez egy jó döntés volt, így picit egyszerübb lesz az élet.

Jól döntöttek, ez már nagyon kellett, hogy a telepítőben ott legyenek a nonfree firmware-ek. Ez nagyon sok kezdőbb usert frusztrált feleslegesen. Én is nagy támogatója vagyok a tisztán FOSS megoldásoknak, de hardvereknél nem reális elvárni, hogy mindenkinek 100%-ban libre hardvere legyen. Ezt a békát gyakorlatiasságból le kell nyelni. Különben az lesz, hogy sok user nem hogy nem fog 100%-ban free Debiant használni, de még csak 90%-ban free Archot sem, hanem elkönyveli, hogy xaralinux, soseleszdeszktopéve, bezzegvindózonmegyen, és megy vissza a 0%-ban opensource Windowshoz, Machez, ami sokkal rosszabb, mintha gyakorlati síkon engednének egy kis nonfree könnyítést is, annak érdekében, hogy a free megoldások is terjedjenek.

Közben meg a Fedoráéknak ment el az esze, és letiltják a mesa-ban a VA-API támogatást, ami az h265, h265, vc1 hardveres ki/betömörítésről gondoskodik. Olyan indokkal, hogy nincs rá licencük. Nem használok Fedorát, meg én meg tudnám oldani forráskódból forgatással magamnak, de nagyon dühít a döntés, mert a Red Hat / Fedora a linuxos világ Apple-je, amit csinálnak (systemd, pulseaudio, wayland, pipewire, stb..), azt előbb-utóbb minden disztró átveszi szinte. És lőn, egy napra rá a Suse/Opensuse is bejelentette, hogy meglépik ők is, és nagyon esélyes, hogy mások is követni fogják (kivéve Arch, ők egyetlenként bejelentették, hogy nem tiltják le a jövőben sem). Közben meg az egész baromság, mert ezekhez a kódekekhez a licenceket mindenki kifizette, amikor a hardvert megvette (technikai síkon lehet nem, a gyártók nem fizették be, de azt meg a jogvédőknek kéne bizonyítani, a rosszhiszeműséggel együtt, egyébként a végfelhasználóról nem lehet ezt feltételezni, hogy tudta, hogy nincs rá kifizetve a licenc, hiszen ha a termék kereskedelmi forgalomba volt engedve, onnantól jogosan vélelmezhette, hogy a termékre minden licencdíj, engedély szabályosan ki van fizetve). A hardverban magában van ez a képesség, a VA-API csak elérhetővé teszi szoftveresen, ami hardveresen már úgyis ott van. Erre jogvédők most rá fognak kapni, és minden disztrót meg FOSS unixlike rendszert szét fognak szopatni, ha engedélyeznek bármilyen hasonló technológiát, és az egész elvisz egy olyan veszélyes tendenciához, hogy a jövőben nem lesz elég a hardvert megvenni, hanem a driverek is fizetősek lesznek, hogy a hardver által használt technológiák után a licenc ki legyen fizetve, agyrém. Ezt nagyon nem kéne engedni, annak sem, aki nem használ Fedorát vagy RH-es megoldást. Ezzel a döntéssel benyomorították az egész linuxos világot, linuxos adoptációt évekre, sőt, ha ebből precedens lesz, még a windowsos felhasználókat is érinti, mert akkor a MS azt fogja mondani, hogy ha más OS-ek alatt a végfelhasználóra van terhelve a szabadalmak licencdíja, akkor az a MS sem fogja kifizetni, hanem a végfelhasználóra hárítja, és nekik is külön pénzt kell majd fizetni a driverekért is. Nem csak GPU-knál, hanem minden egyes hardvernél, alaplap, chipset, CPU, egér, BT eszközök, de még itt se állnak meg, telefonoknál, tévéknél, stb..

Ez ellen tenni kéne valamit, nem is értem, hogy még csak hírként sem került ki a HUP-ra, pedig az évtized híre.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem ez a jó út, nem hiába szavazták meg. Az FSF igy is ekézte őket csak mert elérhetővé teszik a nonfree cuccokat, az alapállapot pont visszájára forditása (free opt-in, nonfree default) szerintem pont a helyes hozzáállás főleg hogy amit ezek a szervezetek "weird, awkward, occult, etc." hardwarenek hivnak sajnos elég sok use-caset lefed, most is nonfree repoval használok debiant, sajnos muszáj olyan alap dolgokhoz is mint a jelenlegi laptopomban lévő wifi hw.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Az FSF mindenkit ekézik, szélsőségesen ideologisták, és teljesen elvesztették a realitásérzéküket. A Debian már egy ideje amúgy sem volt FSF free/libre approved, mert a nonfree tárolók hiába nincsenek default engedélyezve, de mégis az ő nevükön van, így felesleges lenne az FSF kedvéért tarthatatlan idealizmushoz ragaszkodni. Az összes modern GPU, CPU, nyomtató, hálózati kártya, Wi-Fi igényel nonfree firmware-t, microcode-ot, stb.. Hacsak az ember nem használ ilyen 16 éves librebootosított ThinkPad X200-at vagy valami kísérleti Risc-V hardvert, kb. reménytelen a libre hardver. Még olyan gyártóknál, mint a System76 vagy Framework, ahol pedig kifejezetten opensource-osították az UEFI firmware-t, meg egyéb fw-eket, még azoknál sem megoldott, hogy 100%-ban libre rendszer meghajtson mindent rajtuk.

Ez a minden 100%-ban legyen libre hozzáállás bár tisztelendő, de még szoftveresen se tartható. Mert van egy csomó netes szolgáltatás, ahol a szerveres oldal nem FOSS, vagy opensource, de nem free, vagy ingyenes, de nem libre free, vagy oldalba ágyazott JS, stb. miatt. Meg nem free formátumom, codec-ek, stb. használata is szükséges. Persze, törekedni kell, hogy minél nagyobb hányadban érdemes FOSS megoldásnál maradni, de nem kell szélsőséges idealizmusig elmenni, mert az csak felesleges kínlódás lesz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Komolyan nem értem ezt a posztot, tehát jó amit csinálnak csak ne csinálják? Én tisztelem őket. Ha megengedhetném magamnak vennék libreboot kompatibilis eszközöket stb. de valami horror áron vannak, egyáltalán nem magyar átlagfizetés kompatibilis. A valóság felülirja az ideológiát.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

De, jó, amit csinálnak. Eddig tisztán ideológiai síkon eldöntötték, hogy minden free, és a nonfree alapból ki van kapcsolva. Ez elvi síkon támogatandó, mert megszünteti a csábulást a zárt/proprietary kódok irányába. A gyakorlatban viszont ez fordítva sült el, nem hogy nem szüntette meg, de sok kezdőbb, laikusabb felhasználót annyira felidegesített, hogy semmi nem megy, mindenhez hekkelni, hegeszteni, terminálban mágikus szakszavakat gépelgetni, hogy inkább hagyták a vérbe az egészet, és mentek vissza Windowsra, ami meg sokkal nagyobb kárt okozott, mintha alapból engedélyezve lett volna némi nonfree kód.

Én is szívesen vennék libre eszközöket, de egyrészt túl drágák, másrészt ami tényleg 100%-ban libre, az rohadt elavult cucc. Emiatt csak nem járható út, megint az a baj vele, hogy ideologista, de a gyakorlatban nem életszerű. Pont ahogy írod, a valóság az ideológiát felülírja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)