420

10 és fél hónappal ezelőtt blogoltam a 370 forintos euróról.

Akkor megkaptam a HUP fő gazdasági szakembereitől, hogy:

Készítik elő a terepet a baloldalnak, hogy legyen indok az IMF-re. :)

Szerintem ne a napi árfolyam miatt aggódj. y/y.

 

Vilagszerte kemeny stagflacio van. Tulkeresletes lett csomo minden, amit 2 eve tulkinalat jellemzett. Januar kozepeig kar inflaciobol ez arfolyamokbol tul sok kovetkeztetest levonni. Addig minden ideiglenes.

 

Ez egy nagyon jó komment volt:

Lehetne erősebb a forint, a jegybank emeli is az irányadót. Eredménye: a változó kamatú hitelekben eladósodottaknak a törlesztője szépen emelkedik.

Már megkezdődött a vinnyogás. Kíváncsi leszek, hogy mikor jön, hogy ismét mentsük meg őket.

Aki itt irreálisan erős forintot akar, az az eladósodottakkal baszik ki.

 

Közben egy év alatt az MNB alapkamat 1.8 százalékról 13 százalékra változott. Azaz a kamat az egekben, és a forint sem lett erősebb. A keddi kamatemelés kb. 6 órán át tartott.

Csak egy klasszikust tennék ehhez hozzá: De, sikerült?

Hozzászólások

blaze it

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Szerkesztve: 2022. 09. 29., cs – 12:04

Nagy gáz van. Mindenesetre én amikor a két hitelemet ~3 éve felvettem, akkor tudtam hogy nem lesz mindig kánaán: csakis és kizárólag fix törlesztő. Devizahitel ugyan már nemigen van, de a kamatperiódusos hitel pont olyan veszélyes lehet, ha közben elszáll az alapkamat. Elszállt.

A januári fizetésemelésem több, mint a havi törlesztés. Ami bagatell lesz 1-2 éven belül. Feltéve, hogy nem tör ki a harmadik világháború közben.

Szóval egyelőre nem a szopóágon vagyok, de ki tudja.

A januári fizetésemelésem több, mint a havi törlesztés. 

Szóval egyelőre nem a szopóágon vagyok, de ki tudja.

De, szopóágon vagy, ugyanis az inflációval nem is számoltál. Neked eléggé erős reálbér-csökkenéssel kell számolnod.

Szerkesztve: 2022. 09. 29., cs – 12:12

Olvastam olyat is, hogy tul sok keszpenz van kint a jelen levo termekekehez kepest bicigli/chip ..
Ezert probalnak meg kamatot emelni hogy a penz ne legyen kint a piacon.
Furcsa felvetes.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Mihez képest drága? Ha kisebb a kamat mint az infláció akkor fel kell venni.

Vállalkozói hiteleket amúgy most is fillérekért utánad vágják. Ez az igazi jele annak hogy áll az itthoni reálgazdaság.

Ami miatt még van mozgás az kb. az exportra termelő/szolgáltató rengeteg cég és a még kipörgő építkezések, állami beruházások.

Ezek megállnak, akkor még fog pukkanni egyet a forint (500? 600? ) és lesz valami komolyabb változás.

Gábriel Ákos

Azt hittem a címből, hogy a fűszívás lesz a téma ...

trey @ gépház

A szomszédban van egy babazsúr, de mán nincs gáz! :)

várom oregont hogy elmondja hogy ez miért jó mindenkinek, miért kéne emiatt jól éreznünk magunkat és boldognak lennünk és megünnepelnünk ezt a nagyszerű hírt. :D 

Azt állítod esetleg, hogy a magyar bankrendszer a magyar társadalom túlnyomó része felé fenntarthatatlanul hitelez? Ez eléggé durva lenne, valamint azt is jelentené, hogy az MNB nem tudja betölteni szabályozó feladatát.

Miért szopnánk hosszú távon a prudens gazdálkodással? Te a saját vagyonodból mennyi részt szánsz arra, hogy mások hitelét fizesd? Neked mennyi hiteled van, amiről szeretnéd, hogy más fizesse?

Lehet miattam több kulcsos adó, ha nekem nem kell többet fizetnem. 15% alatt annyi szép kulcsot hozhatnak létre, amennyit szeretnének. Ez nem ellentétes a kapitalizmussal.

TAO nem érdekel (se foci, se színház).

Hitelem nincs, nem érdekel.

Milyen beruházási források?

trey @ gépház

... a változó kamatú hitelekben eladósodottaknak a törlesztője szépen emelkedik.

Emelkedne, ha nem vezettek volna be kamatstopot. Ami persze egy újabb üzenet, hogy az állam nem azokat segíti, akik pénzügyileg tudatos döntéseket hoznak, hanem azokat, akik felelőtlenek.

Már vagy két éve mindenhonnan az folyik, hogy fix kamatozású hitelt vagy legalább 5-10 éves kamatperiódusú hitelt vegyenek fel az emberek, illetve a meglévő változó kamatozásúakat alakítsák át fixszé, mert kamatemelkedéskor különben szívás lesz. Igaz, a fix kamat magasabb, de hosszú távon megéri.

Most pedig aki változó kamatozásút vett fel (vagy úgy hagyta), továbbra is alacsonyabb kamatot fizet, a többit a bank fizeti helyette.

Nem tudom, hogy feltűnt-e, de közben idetermett egy háború egy szomszédos országba, aztán egy kis állam gazdaságának, aminek saját fizetőeszköze van, kicsit nehezebb dolga van egy eurózónához képest. Mondhatnám, hogy viszont nincs annyira megkötve a kormány keze, de a költségvetés egész végig egyenes ellentétben volt az ésszerűséggel, indokolatlanul pazaroltak, amikor volt pénz, most meg felélnek minden kevés tartalékot és persze minden évben deficitet termelnek, meg a GDP növekedéssel dobálóznak. A parlamentáris demokrácia megenged szinte végtelen felelőtlenséget.

Be tudod vezetni magadnak az eurót: elköltözöl azon eurós országok valamelyikébe, amelyik szerinted minden fronton százszor meg ezerszer jobban teljesít Magyarországnál. Nem olyan bonyolult ez. Tudod, szabadság van (mellesleg ha jól tudom, a fajtád szerint az EU többi tagállamában jellemzően "több" és "jobb" a szabadság, mint Magyarországon). Szükségtelen ezt az országot a rémes álmaitokhoz formálni, hiszen külföldön kb. minden kívánalmatokat kielégíthetitek, akár most, azonnal. Tizenkettő+ éve vergődtök, pedig a nagy szabadság a képetekbe van nyomva. Odakint a fényben vár titeket egy (vagy több) tökéletesebb rendszer, ahol boldogabbak lehettek.

:)

Általánositó maszlagot adtál elő ki tudja kikről nekem cimezve, visszataszitó stilusban.

Értéktelen igy az irományod, hiszen se az infó nem jött át se a szándék.

Ha meg tényleg mindenkit rühellsz, azzal meg orvoshoz kell fordulni.

Te vetetted fel, hogy neked euró kéne. Mivel ezzel nem vagy egyedül, a fajtád többi tagjának is adtam egy relatíve könnyen hasznosítható ötletet.

Arról nem tehetek, hogy szövegértési gondjaid vannak ill. csak azt akarod érteni, amihez kedved van, vagy amit a fajtád kiemeltjei tárnak eléd.

Hm?

:)

Tipikusan az euróra nyáladzó emberek szoktak azzal jönni, hogy akinek nem tetszik a nyugati világ, költözzön Észak-Koreába. Ja, meg el ne felejtsem, hogy a Magyarországot mindenben lehagyó Romániában is előbb lesz euró!, szóval a kelet felé mozdulásban is gondolkodhattok, ha tényleg annyira kell az az euró. :D

:)

Cseh alapkamat 6 százalék, a korona-euro ugyanúgy 25 körül van, mint 10 éve.

 

Vagy nézd meg a lengyeleket, 6.75 százalék az alapkamat, a zlotyi sem szállt el.

A horvátoknál, románoknál stabil az árfolyam, a horvátok januártól euróval fizetnek.

Őket nem érinti a háború?

Nem mondott róla értékítéletet.

És szerintem a hatalomban lévőket lehet felelőssé tenni (másra minek mutogatni, pont ezért vannak hatalomban). Ha most GyF lenne kormányon, akkor ő lenne a hibás, ez nem kérdés. 2010-ben is azért szavazott ellenük a nép, mert rosszul vezették az országot.

azzal jobb a mindenertorban a felelős duma, hogy ennek van értelme, mert o hozza a döntéseket ami miatt itt tartunk baszdmeg 

12 éve gyurcsányozunk pedig nincs döntés hozó pozícióban, ne haragudj, de te fogyatékos vagy? ha gyurcsány a hibás mindenért akkor mi a faszt keres orbán az ország élén? mit csináltak ha ők soha semmiért se hibáztathatóak és soha egyszer sem ismerik el hogy valamit nem jól csinaltak?

feltetelezem ha mindenért gyurcsány soros meg a melegek a hibásak (meg az EU akitől a pénzt kapják LOL) akkor orbánék az elmúlt 12 évben egy dolgot csinaltak: loptak

Szerintem az messze van a felelősségre vonástól, hogy kirecskázol magadból valamit a HUP-ra. A HUP nem érvényes/hatékony hely a felelősségre vonásra, a recskázás meg nem érvényes/hatékony eszköz rá. De ha rosszul látom, kérlek, mutass rá, mikor sikerült HUP-os faszveréssel politikust érdemben felelősségre vonni, ill. mondj pár példát, hogy milyen más eszközökkel vontátok ténylegesen felelősségre a politikusokat. Az nem ér, hogy az idei választáso(ko)n a "haladó" ellenzék rettentő mód el lett verve. ;)

:)

Haboru mar csak az utolso csep,
mar elotte rosz volt a trend.

Valasztas elotti penz szoras, tobbe van mint a haboru.
Haboru nelkul is szarba lenne az EU, magyar orszag meg foleg.

Most az a kerdes az aszaly utan, lesz e kemeny tel.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A magasabb infláció szerintem direkt volt, egyrészt ez kedvez(ett) az exportnak, másrészt az államadósság jelentős részét is átkonvertálták forintra, és így abba is besegített. Az, hogy a nép meg szív miatta, az nem volt szempont. Mostanra viszont kicsúszott a gyeplő a kezükből.

Majd most arra leszek kíváncsi, hogy ezeket a 10-13%-os kamatozású államkötvényeket miből fogják visszafizetni:

- nagyon erősen visszafogják a kiadásokat, hogy jusson az adósságszolgálatra

- pénzt nyomtatnak, úgyhogy a kamatemelés, ami elvileg az infláció megfékezésére szolgált volna, méginkább rá fog segíteni a pénzromlásra

- adóemelés ezerrel

- egyéb?

"- nagyon erősen visszafogják a kiadásokat, hogy jusson az adósságszolgálatra"
Biztos jobban megnezik, de az oktatasba kene tolni kulomben nincs jovo.

"- pénzt nyomtatnak, úgyhogy a kamatemelés, ami elvileg az infláció megfékezésére szolgált volna, méginkább rá fog segíteni a pénzromlásra"
Lesz. S&P mar kilatasba helyezte a leminositest.

"- adóemelés ezerrel"
Mezei dolgozokrol tobb bort nem hiszem, hogy le lehet huzni,
a tamogatokat meg nem merik.

Most az unios penzek eleg sokat jelentenenk, ha elbukjuk baj lesz.

"- egyéb?"

Varni es bizni a csodaban .

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Azért azt nem ők bukják, hanem az ország. Meg nekem az is elég visszás, hogy az itt megbukott ellenzéki képviselők az EP-ben áskálódnak saját hazájuk ellen.

Lehet, hogy nem a legjobban használták fel ezeket a forrásokat, de miért nem akkor állítottak fel feltételeket, amikor ezeket a pénzeket megszavazták, miért utólag próbálják visszatartatni őket?

Az a baj, hogy azok akik áskálódnak se költenék értelmesebb dolgokra.

Itt ez az árnyékkormány, semmi különbség, rezsicsökkentett tarifa még magasabb határral, SZJA mentesség 30 éves korig. Nulla eredeti ötlet, csak tesznek egy 2x-es szorzót a FIDESZ dolgaira.

Más megközelítésben: adott időszakban a "haladó" ellenzékiek miért faszságok kampányolására fordították az erőforrásaikat, nem pedig pl. arra, hogy elmagyarázzák az embereknek, miért fontos a házak hőszigetelése? Ugyanannyi (ha nem több...) szavazatot kaptak volna a választáson (vagyis nem szereztek volna kevesebbet a közpénzből), de legalább csináltak volna valami tényleg hasznosat. Kíváncsi vagyok, rájönnek-e valaha, hogy nekik nem csak a kormány kritizálása a feladatuk, hanem az is, hogy fontos, értékes dolgokban segítsék az embereket.

:)

Meg is látszik ez az időköziken! 😹

trey @ gépház

Semmilyen módon nem kapcsolódik ide, de azért megemlítem, hogy itt Szabolcsban van olyan kardiológus, akinek a szakrendelésére a következő időpont 2023. novemberére van.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

De most ki tamadott meg minket ?

Brusszelisorosbaloldalfletomigransmelegek megint mit csinalnak ?

Borzaszto.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.