Kiadták az Android 13-at a Google Pixel okostelefonokra

Címkék

Az új Android főverziókat a Google referenciatelefonjának, a Pixelnek tulajdonosai kapják meg elsőként. Nincs ez máshogy az Android 13 esetében sem: tegnap a Google kiadta a Tiramisu kódnéven fejlesztett változatot a Pixel készülékekre. Az Android 13 forráskódjait pedig kiadta az Android Open Source Project-en (AOSP) keresztül. Részletek itt.

Hozzászólások

Most települ, remélem ebédnél tudok fizetni a telefonommal ...

Fedora 38, Thinkpad x280

A Pixel 6-tal szerettem volna Pixelre váltani, de annyi nyavajáról olvsatam vele kapcsolatban, hogy inkább a 6-ost kihagyom. Úgy vélem, hogy talán az új egyedi processzor miatt sokasodtak a problémák. Talán a Pixel 7-tel belevágok.

Szóval maradtam még egy kört a Xiaominál egy Mi 11 pro plus-szal. De a MIUI-s appok (pl. a rendszer ellenőrző és karbantartó) újabban elkezdtek reklám videókat futtatni. Itt a Xiaomi is elásta magát!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A mai tömeggyártott világban ez van.

Nekem piexl 4a van, erről is írtak sok dolgot. Nekem ami előjött, hogy oldalt nyomogatva recsegett (mondjuk ez már elmúlt). Viszont ezen kívül semmi gondom vele. Pedig nem kímélem, karcos már a kijelzője mert egy égbolt fotóhoz csak simán letettem a kocsi tetejére, de onnan lecsúszott. Természetesen végig a kijelzőn, lettek is szép karcok. Jó párszor is leejtettem már, a kijelző széléből hiányzik is egy darab stb.

Viszont kis mérete miatt szeretem, szomorú is leszek, ha nem lesz hasonló méretben pixel amire cserélhetném majd.

Fedora 38, Thinkpad x280

>A Pixel 6a is jelentősen nagyobb, mint ez. Komolyan nem marad más lehetőség, mint az iPhone.

Kemény 2 mm-el szélesebb. Azért ez elég messze van a "jelentőstől", az konkrétan többet számít ráraksz-e tokot vagy sem:

https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=11229&idPhone2=10123

En is sokat szemeztem a 4a-val, viszont vegul az 5-s mellett dontottem. (nagyon meg vagyok vele elegedve :) ) Szerintem is elege kiabrandito, hogy 1 kezes meretben nem igazan keszitenek igenyesebb felszereltseggel telefont. Nekem is elege nagy fejtorest szokott okozni a meret problema.

Az Erő Legyen Veled!

Települt a frissítés,  semmi változást nem veszek észre. Lapozzunk. 

Pixel 4 released: October 24, 2019

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Szerkesztve: 2022. 08. 20., szo – 13:35

Alakul ez, de még le van maradva privacy téren az iOS mögött.

Egyrészt fejlődött kicsit a permission kezelés, de csak fél lépést:

Currently, all the applications on your Android device can access the files on your phone’s storage with the READ_EXTERNAL_STORAGE permission. This permission, however, will allow the apps to access all kinds of media files on the storage. For instance, an audio-playing app will have access to your photos with this permission, which is quite unnecessary. But Google is changing this by introducing three new permissions with Android 13:

    READ_MEDIA_IMAGES (for images and photos)
    READ_MEDIA_VIDEO (for videos)
    READ_MEDIA_AUDIO (for audio files)

Ehhez még pluszban kéne az user selection alapján való engedély, azaz pl. az instagram app csak azt az 1 képet látja amit éppen feltöltök. Tele van a play store olyan appokkal, amik előszeretettel scannelik végig az összes fotódat a metaadatok kedvéért (vagy mindegy miért, viszik az egészet), mivel androidon van a "kérem az összes képet" jog, aztán csók. A google meg néha levadászik pár ilyen appot, de csak a jóisten tudja hogy mik azok amik legitim módon használják ezt a lehetőséget. Félelmetes.

 

Pluszban még ott a disable app tracking, amit a google azután igért meg, hogy az iOS-ban megjelent, de annak is már vagy 1-2 éve.