[POL] A beke eloszele?

Adott a hir:

https://444.hu/2022/08/07/szombat-ejjel-ismet-lottek-a-zaporizzsjai-ato…

Februar vege ota orosz kezen van ez az atomeromu. Meg a kornyeke is. Erre jon egy ilyen hir. Juliusban. Mikor meg az ukran-kozeli forrasok szerint se lett ez az atomeromu, de meg a kornyeke sem visszafoglalva.

Mi lehet ez?

Az oroszok magukat lovik? Az ukranok lottek meg az atomeromuvet? Mar ugyis megszoktuk, hogy mindent egymasra kennek.

Eloszor is: hogy all a csatater?

Allohaboru. Az ukranoknak alig van mar osszefuggo vasutuk alapdolgokat szallitani, es fontos hidjaik hianyoznak. Viszonozni ezt valamelyest sikerult a HIMARS-szal: mostmar az oroszok ellatasi lanca sem alkalmas normalis utanpotlas szallitasara, lyukas a vasut es a hidak az oroszok altal ellenorzott teruleten is.

Oroszok: ebben a formaban nem nagyon fognak tudni tobb teruletet szerezni. De teruletet es varosokat veszteni se fognak, mert az ukranoknak komoly ellatasi lanc problemaik vannak

Ukranok: ebben a formaban nem nagyon fognak tudni az oroszoktol teruletet visszaszerezni. De kelloen meg tudtak nyirbalni az orosz ellatasi lanc szarazfoldi reszet, hogy majdnem annyira nehezkes legyen ott szallitani, mint a sajatjukon

Katonai siker egyik oldalon se varhato jo ideig. Orulnek, ha nem halnak ehen a fronton a katonaik. Mindket oldalon.

Es itt jon kepbe a fenti hir egyik lehetseges magyarazata:

Ukran vezetes kommunikacioja: addig nincs beke amig az oroszokat a 2014-21-es szintig vissza nem vertuk / vissza nem huzodnak

Putyin kommunikacioja: addig nincs beke amig Kijevet be nem keritettuk

US demokratak korabbi vagyalma: novemberi midterm elott vissza kene szerezni meg a Krimet is

A jelen helyzet mindharom felnek arcvesztes. Ha igy kotnek beket, mindharom fel tul sokat engedett.

Az atlagos mediafogyaszto a propaganda egyik hatasakent nem partol egy olyan beket, amelyben ezek a felek engednek. Csalodott lenne.

Igy jott kapora mindenkinek, hogy egy potencialis nuklearis katasztrofa kerult a masik oldalara a merlegnek. Raadasul atomraketa inditasa nelkul, igy se az oroszok, se az ukranok nem lesznek hibasak miatta, hanem vagy meg sem lottek az atomeromuvet, vagy egy "ehes, parancsot megtagado ukran/orosz katona volt", es onnantol megvan az uj kozos ellenseg is, aki atomkatasztrofat akart es se nem orosz, se nem ukran.

Igy ment ez korabban is: Sziriaban is akik a legkevesbe partoltak Asszadot, eljutottak arra a pontra, amikor azt mondtak, hogy "ennel mar Asszad uralma is jobb volt". A Covid elejen is voltak akik azon matekoztak akkori hireket olvasva, hogy hogy kene megbuntetni azokat, akik 3km-nel messzebb elhagyjak az otthonukat, aztan az ovodasok fejlodesevel kapcsolatos remhirek utan le is tagadjak, hogy barmikor is ilyesmin gondolkodtak a media hatasara.

Bizony, itt most a media azon dolgozik, hogy fogadd el azt a beket, amit egy honapja nem fogadtal volna el, kulonben atomkatasztrofa lesz, az meg mar csak ne legyen.

En csak annyit mondok: ideje volt.

Hozzászólások

Ukrán pártiak szerint orosz propaganda az, hogy Ukrajnának engednie kell.   

Azt látom, hogy Tajvan és Izrael miatt a fókusz elfog menni Ukrajnáról. 
Bevallom én már nagyon unom Zelenszkij napi szintű nyilatkozatait. Azt is, hogy egyáltalán bekerül a magyar hírekbe. 

Pont ezt kell ellensulyozni. Ha tegnap orosz propagandanak hivtak, holnap nem fogadhatjak el, mint "beke feltetelet". Ezert ra kell epiteni ellensulynak, hogy a merleg tuloldalan nuklearis sugarzas volt, es annal mar egy ilyen beke is jobb. Es mindezt ugy, hogy kozben azt is mutatni kell, hogy nem az atomraketaktol ilyedtek meg.

Erre lett a fenti a gyoztes keplet.

Meg persze meg igy is fogjak terjeszteni Putyinrol is, hogy "nem kotott volna beket, ha el tudott volna meg tobbet foglalni". De Zelenszkijrol is, hogy "nem kotott volna beket, ha legalabb meg 3 falut vissza tudott volna foglalni".

Es tobbek kozt azert is unalmas mar ez a haboru, mert allohaboru. Nem tortenik mar a fronton semmilyen elorelepes. A ket fel kinyirta egymas ellatasi lancait es ennyi.

Az EU-nak az az erdeke, hogy beke legyen. Csak az USA media a lakossaggal elhitette, hogy nem ezt akarjak.

Tegnap aki beket akart, orosz propagandat terjesztett.

Holnap aki beket akar, az ukranokat vedi a nuklearis katasztrofatol.

Trendfordulo volt a mediaban, legyunk kedvesek eszrevenni. :)

Béke legyen, de nem fontos azonnal. Ne feledd a lakosság egy jelentős része integrálódik nyugatra, akik ha majd hazamennek integrálják a többit. Több eu-s nyelvet visznek magukkal haza és így minden EU-s ország/cég előtt szabad lesz a pálya.

Hozzánk képest fehér cigányok az ország fele (inkább a keleti fele).

Az EU-nak az az érdeke, hogy Oroszországot egy megbízható elnök vezesse. Arra rájöttek már februárban, hogy Putyin az ex KGB-s ügynök megbízhatatlan. Nem lehet hinni egyetlen szavának sem. Faszára húzott mindenkit. Ha békét ígér azt csakis addig amíg meg nem erősödve újra támad. Tehát béke akkor lesz ha Putyin bukik.

Ha beket nem is, de tuzszunetet te is szivesebben valasztanal egy szomszedos orszagos nuklearis katasztrofa helyett. Tegnap eddig senki nem hozta ezt az ervet az ilyen kommentekre, mint ez a mostanid. Holnaptol ezt kapod majd mindenkitol, ha ezzel az ervrendszereddel jossz. :)

A ruszkik tovább jönnek. Nem értem miért állnának meg.
Most megkapják Ukrajnát és mi lesz a következő?
Abban egyet értek, hogy lassan kell megfojtani a Putyint. De hát ennél lassabban nem lehet. Ha nem támogatják fegyverrel Ukrajnát akkor már talán végük is van és akkor ott az első forgatókönyv.
Mit csinálsz akkor ha a ruszkik majd atomfegyverekkel fenyegetnek?  Megkapják az összes régi tagköztársaságot? Ahogy Putyin elmondta  Orbán füle hallatára, hogy ki kell lépnünk a NATOból?Úgy kell tennünk ahogy diktátor óhajtja?
Ez a legyen béke olyan mint amit a szépségkirálynők szájába adnak.
 

A ruszkik tovább jönnek. Nem értem miért állnának meg

Azert allnak meg mert ujra kell epiteni fontos vasutakat es hidakat az eddig elfoglalt teruleteken. Ahhoz, hogy egyaltalan barmi eselyuk legyen Ukrajna tobbi reszere, amitol a NATO meg mindig messze van. Ilyen tempoban nincs mitol felni, Putyin 90 eves lesz, mire elerik az ukran-lengyel hatart.

Most megkapjak Ukrajnat

A nagy reszet biztosan nem. Keletrol par megyet max.

Ahogy Putyin elmondta  Orbán füle hallatára, hogy ki kell lépnünk a NATOból?

Forras? Ilyet meg a 444 meg a Telex de meg a CNN se hozott le tudtommal.

Ha ennyire hamis allitasokbol indulsz ki, nalunk is nehezebben fogod megtalalni az igazsagot. Pedig nekunk se konnyu. :)

Mit csinálsz akkor ha a ruszkik majd atomfegyverekkel fenyegetnek?  Megkapják az összes régi tagköztársaságot?

Nem. Azt csinaljuk, amikor Iran meg Eszak-Korea fenyeget atomfegyverekkel: nem vesszuk komolyan, mert tudjuk, hogy Kina nem engedi meg.

Ezert enyhitettek inkabb es mutogatnak "lehetseges atomeromuserulesre", ami Zelenszkijnek ugyanolyan jol johet, mint Putyinnak. Akar uj kozos ellenseguk is lehet az az arulo (orosz? ukran?) katona, aki meglotte az atomeromuvet.

Itt NATO hadosztalyokrol es bazisokrol volt szo, nem orszagok NATO-bol valo kilepeserol. Raadasul Lengyelorszagrol es a harom balti allamrol beszelt, amikkel nem csak keletrol, nyugatrol is hataros. Magyarorszagot itt sem emlitette.

Persze ettol meg ebben nem szabad engedni: Magyarorszag igenis maradjon NATO es en tamogatok mindenfele NATO bazist a keleti hatar kornyeken. Es a lengyeleket es a balti allamokat is megertem: oket is vedi a NATO, maradjon is igy.

Név szerint Magyarországot valóban nem említik, csak a kívánatos 1997-es állapotokat amikből közvetkezik hogy ránk is vonatkozik, mert akkor még nem voltunk tagok. Talán egy jobb cikk erről. Mondjuk laikusként nem tudom, hogy egy hadosztályok és bázisok nélküli NATO tagság az mit jelent, azt gyanítom pár hét előnyt mindenképp egy támadónak.

Egyeztethetnél a haverjaiddal, hogy az oroszok Ukrajnát sem képesek elfoglalni, vagy hogy tovább jönnek a NATO ellen. Értem én, hogy sokatok apja szovjet katona vagy őszinte szovjet kollaboráns volt, és megtanultatok térdelni, meg hogy nincs ok hinni a NATO-ban, de azért valami minimális színvonalat jó lenne tartanotok.

:)

A megszokott rend szerint zajlanak a  dolgok.

 

A covid elnyomott minden hírt, jött a háború -> kiszorította a Covidot. Jelenleg már fél éve megy a háború, kezdi unni az ember -> Tajvan / Izrael átveszi a helyét, az ukrán háború meg évekig mehet tovább (ahogy eddig is). A kutyát nem érdekli sajnos. Zelenszkij naponta mást mond. Egyik nap "hálásak vagyunk a segítségért" PR szöveg megy, másnap pedig az, hogy "Küldjenek még támogatást, mert így nem fogjuk kibírni". Esetleg "Minden talpalatnyi földet visszaveszünk!" vs "Az ukrán hadsereg sajnos nem képes kitartani". Néha néha beleszuszakolnak egy egy fenyegetést ráadásnak (lásd pl a nekünk való üzengetést).

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Amiket korábban itt-ott olvastam vicces módon nem is orosz propaganda volt, hanem a szokásos európai öntököndöfős szöveg. Szerintem aki szerint európának migránsokat kell befogadnia vagy támogatnia kell oroszországot európa gyengítésében az ugyan azt az egyébként irónikus módon tipikusan európai önkasztráló hozzáállást képviseli. Racionális nyugati érv rövidtávon az egyetlen értelmes amit hallottam, hogy nem lesz pénzünk gázra és olajra, morálisnak ezeket az érveket sem nevezném ami miatt oroszokat kéne hogy támogassam, de ezekkel nem nagyon lehet vitatkozni racionalitásukat tekintve.

Erről szerintem még blogot is indítottam, minek ismételni ezeket.

A NATO nyomul Oroszország határaira, ez Oroszországnak egzisztenciális kérdés. Az oroszok kérték az USA-t, hogy Ukrajna ne legyen NATO tag, az USA ezt ignorálta, nem tárgyaltak. Az USA korábban keresett piacot az LNG-jének, Magyarországra is nyomást gyakorolt, hogy diverzifikáljuk az energia importunkat, vegyünk amerikai LNG-t érdekeinkkel szembemenve drágábban. Jött az Északi Áramlat 2, ezzel az EU gazdasági rivális lett volna az USA-val szemben, hiszen pörgeti a német gazdaságot. Az oroszok meg pénzhez jutnak, amit az USA nem szeretne. Tehát Putyinnak két választása maradt: Ukrajna EU és NATO tag lesz, rámászik az USA vezette NATO az orosz határra, vagy háború, de ekkor le kell mondani az Északi Áramlat 2-ről. Ez utóbbit választotta, saját szempontjából helyesen. Igen, ezt a mondatot nehéz elmagyarázni sérült orosz és ukrán embereknek, halottak hozzátartozóinak. Ugyanakkor az orosz nemzet fennmaradásának ez feltétele volt, ellenkező esetben ugyanaz történne Oroszországgal, mint Magyarországgal. A szuverenitásunk elveszítése, majd vita arról is, ami tagállami hatáskör. Ugye, az energiamix ilyen, aztán ott tartunk, hogy a 15 %-os megtakarítás majdnem kötelező lett, most önkéntes addig, amíg az EU vészhelyzetet hirdet. Onnantól kötelező. Már hogy lenne az, amikor nemzeti hatáskör? Ja, ha valami nem megy, a népet addig szavaztatják, amíg a kívánt eredmény jön ki - Írország -, utána persze már nem. Illetve, hiába nemzeti hatáskör valami, akkor megy a pénzekkel fojtogatás, zsarolás, kormánybuktatási kísérlet, amíg lesz egy nemzetáruló kormány, amelyik majd ez EU-hoz lesz lojális a nemzet helyett.

Putyin ezt a megalázó sorsot nem akarta Oroszországnak, ezért ment bele ebbe a háborúba. Magyrország gyenge volt, elbukott, mert eladta a szabadságát azért a nevetséges kényelemért, hogy két gombóc fagyit megehessünk Párkányban úgy, hogy elég legyen személyi igazolvánnyal menni útlevél helyett. Ezt szavazta meg a nép, s ez az a hatalmas előny, amiért cserébe lemondtunk a szabadságunkról, s mások mondják meg, kik lakjanak az országban, a szomszédunkban, mivé neveljék a gyerekeinket, s fázzunk-e télen. Jelzem, Magyarországnak nincs konfliktusa Oroszországgal. Ha nem lennénk EU-tag, nem kellene Oroszországot szankcionálni, működne a magyar-orosz kereskedelem, s az energiabiztonságunk is meglenne, nem kellene amerikai LNG-t venni drágán. De a népnek fontosabb volt az, hogy útlevél nélkül sétáljon át a párkányi hídon, mint a szabadságunk. Ez a következmény. Ugynez a helyzet a Facebookkal is. Most én vagyok a károgó, de eljön a pillanat, amikor a szabadság feladásának árát ott is meg kell fizetni!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

>>A NATO nyomul Oroszország határaira, ez Oroszországnak egzisztenciális kérdés.

Nem Oroszországnak, hanem Putyinnak és a haverjainak.

>>...ugyanaz történne Oroszországgal, mint Magyarországgal. A szuverenitásunk elveszítése,...

Beléptünk az EU-ba és mégis önként és dalolva kiszolgáltattuk magunkat az oroszoknak. Ez a magyar vezetés hibája.

>>...cserébe lemondtunk a szabadságunkról,

Én sokkal szabadabbnak érzem magam most, mint amikor még nem voltunk az EU-ban. Én valahogy nem szerettem meg a vasfüggönyt.

>>...s mások mondják meg, kik lakjanak az országban, a szomszédunkban, mivé neveljék a gyerekeinket, s fázzunk-e télen.

Ha lehet választani, hogy ezeket az EU vagy Putyin mondja meg, akkor inkább az EU.

Szegény orosz átlagember bizonyára jó ráb*tt volna, ha Oroszország mostanra, mondjuk ha Gorbacsovot nem puccsolják meg,  már az EU tagja, és ebből kifolyólag annak legerősebb gazdasága lenne, magas életszínvonallal.

Egészen mást gondolunk a szabadságról, annak mibenlétéről, fontosságáról. Én sohasem állítottam, hogy a szabadság és az életszínvonal korrelál egymással. Így nehéz lesz vitatkoznunk. Mások az alapjaink, a céljaink, mást gondolunk jónak, szükségképpen az odavezető út is más lesz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nagyjabol zero realitasa volt annak hogy Ukrajna NATO tag legyen, pl a fennallo teruleti kovetelesek miatt .

A NATO nyomul Oroszorszag hataraira -> Oroszorszag gyakran oda oda ver a kisebb szomszedainak, azoknak nem tetszik a dolog es megprobalnak belepni abban a szovetsegbe amelynek a tagjait nem zaklatja Oroszorszag .

Amugy a NATO es EU ket kulombozo dolog, valahogy ketlem hogy a NATO mondanna hogy a 15%-os megtakaritas kotelezo legyen stb

Teljesen logikus gondolatmenetnek látom. Ilyenkor arra gondolok, hogy mennyire olcsó, filléres dolog az emberélet. Teljesen mindegy, hogy tíz-százezer-egymillió-egymilliárd halott lesz. A lényeg, hogy az USA hatalom, az Orosz birodalom és a többi ökörhugyos sületlenség tovább tudjon menni, dőljön a pénz, az olaj, a hatalom. Tényleg, mintha kifordult gyíkemberek vezetnék az emberiséget.

Megértem, hogy Oroszország miért háborúzik (mármint ha tényleg igazak és így vannak a fentebb leírtak) Megértem hogy az USA miért csinálja. De nézzük már szét, egy óvodai homokozóban ugyanez megy a saját szintjén. Itt tartunk? Ezek vagyunk mi, emberiség? Van itt bármi, amire büszkék lehetünk?

A relativitáselmélet legnagyobb haszna is az atombomba lett meg a GPS, hogy pontosabb legyen a bomba. Hogy még hatékonyabban tudjuk irtani egymást. Pfej. És nem oroszpárti vagy oroszellenes a szövegem, ez most tényleg mindenkiellenes, aki ott van a tűz közelében, kevergeti a levest és zúdítja a forróját a kopaszokra, átlagemberekre.

Pár hete volt egy interjú Laár Andrással, hogy két ember délelőtt még eszegeti a babfőzeléket, délután meg lövik egymást, mert azt mondták nekik. Sose látták egymást, semmi bajuk egymással, sőt, lehet haverok is lehetnének, de ellenségek, mert 10 km-el arrébb születtek. "Ellenségek" - kreáció.

A háború: béke. A szabadság: szolgaság. A tudatlanság: erő.

Hm... milyen igaz. A gond abból a fene nagy büszkeségből van. Senki sem vállalja be, hogy bocs, tévedtem, hülyeséget akartam, ezúttal legyen neked igazad. Mert arcvesztés. Inkább menjen tönkre emberek élete, amelyből pedig csak egy van. Nem lehet ismételni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezek vagyunk mi, emberiség?

Ezek az amúgy fenntarthatatlan rendszerekre épülő szuperbirodalmak. Ha nem lenne X évig sehol háború pl az usa is romba dőlne mivel jelentős mértékben a fegyverzetekből él. Ha túl sokáig nem használja a fegyverzetet senki még a végén államok és cégek se költenek iszonyatos pénzeket a területre. Most 20-25évre ismét biztosítva vannak.

Van itt bármi, amire büszkék lehetünk?

persze. Pl az amikor az ilyen körülmények ellenére is normáls emberként viselkedünk. Látod azt a sokat hiányolt együttérzést ami kierőszakolhatatlan. De mégis van annyi jó az emberek jelentős részében, hogy az elesettet segítik. Ez az ami egyedül egyéni szinten van meg. Cég(jogi entitás) ilyet nem csinál: csak valami előnyért cserébe "jótékonykodik", hiszen az egyetlen elérendő célja a profit termelés. Az emberek egyesével viszont hatalmas dolgokra képesek és ez pl itt MO-n is rendre megnyilvánul amikor nagy a baj:

árvizek,vörösiszap,háború,hó helyzet stb. De elég pl olyasmire gondolni, hogy itthon mennyien adnak vért és a "fejlett" világban.

**

emberiség

Nincsen egységes emberiség. Vannak különféle csoportok. Ezek között különféle szinteken és mértékben feszültségek. Ezek időnként kipattannak. Szóváltástól a gazdasági háborún át az érzékelt harci cselekményekig. A meglepődés oka csak az, hogy most épp Európa szélén zajlik. Pedig ezidáig is folyamatosan voltak harci cselekmények, csak épp az átlag európai állampolgár + politika magasról pottyantott rá :)

Az orosz állapot is konzisztens.  Ez nem arról szól, hogy kinek van igaza, hanem arról kinek mi a szükséglete. Ez nem volt figyelembe véve eddig, emiatt van rábaszás. 

Nincs igazuk az oroszoknak? Kit érdekel. Van szükségletük az oroszoknak? Ki érdekel. => következmények
Nincs igazuk az ukránoknak? De hát megtámadták őket! Van szükségletük az ukránoknak? Oké, küldjük a fegyvereket és pénzt.

Nem az "ország" megalázásáról van szó. "Csak" Putyin megalázásáról, amit nem tűrhet, mert akkor a héják ellene fordulnak, letaszítják a trónról. Erőt kell mutatnia, hogy megőrizze a hatalmát. Ugyanezért vonult fel Kína Tajvanhoz, mert az elnöknek/főtitkárnak a közelgő kongresszus előtt erőt kell demonstrálnia. A "szükséglet" csupán mindkét esetben a diktatórikus rendszer belső stabilizálása. Hogy ez mennyi emberéletet ér meg, hogy mennyi várost kell ehhez lerombolni és sóval felhinteni? Putyinnak sokat.

Ahelyett, hogy építenének, kutatnának, fejlesztenének a fegyvereken kívül mást is. Oroszország erősen lemaradt a technológiai versenyben, a jövő építésében; már Kína is lehagyta például a félvezetők és az űrtechnológia terén.
Nem vagyok orosz ellenes: nekem Oroszországot például Tolsztoj jelenti.
De mivel az oroszok többsége, az állami propaganda, a birodalmi álmok több évtizedes súlykolása eredményeként támogatja a háborút, talán mégis orosz ellenes vagyok.
Ha a rezsim már nem képes tovább javítani az életszinvonalon, ha nem képes egy jobb és szebb jövőt felmutatni, akkor egyetlen lehetőség marad, meg kell valósítani a birodalmi álmokat, amivel átmenetileg le lehet vezetni az érzelmileg manipulált tömegek feszültségét.

Simán egyetértek. A probléma a módszerrel van. Demagóg példa: ha egy lecsúszott ember éhes és ezért betör hozzád, ahol a hűtőszekrényed kifosztása közben tettenéri a feleséged és próbálja leállítani, az meg hogy szabaduljon belevág egy keze ügyébe eső kést, akkor lehet e ideologizálni a csöves szükségletein? Szerintem nem. Átlépett egy határt és le kell szarni hogy éhes volt. Le kell szarni, hogy hetekig koldult, de nem kapott eleget. Nem menti fel a tette alól.

Demagóg példának is szar. Én inkább "haladó" valóságtorzító és ukránmosdató példának nevezném, hiszen a rossz analógiád valódi felén a hűtő és a tartalma (Ukrajna területe és javai), és a feleség (Ukrajna népe) nem véletlenszerű-, és pláne nem vétlen áldozat, hanem az események alakításának masszív szereplői.

A kiindulási alap az, hogy az ukrán vezetés (a férj) a nép (a feleség) nem elhanyagolható támogatásával pofátlanul sok méltatlanul szerzett föld felett akart gyp-s színvonalon uralkodni (összelopkodták a hűtőt és tartalmát (és a kéglit, és a telket stb.)), és semmibe vették a szomszéd országok (csöves(ek)) reális kéréseit, miközben a területeik egy részét tőlük lopták el (a csöves azért éhes, mert a házaspár elvette előle az ételt, és egy falatot sem adtak neki, amikor kért).

A feleség észérvekkel leállíthatta volna a hülye férjét, hogy a helyzetet átgondolva kompromisszumot köthessenek a csövessel. De sajnos úgy alakult, hogy a férjnek új szeretői vannak (USA/angolszászok/NATO-országok/stb.), akikkel szívesebben majszolgatja együtt a hűtőből kivett epret és tejszínhabot, így számára nem probléma, ha a feleség a csöves által megkéselve kicsit lejjebb kushad, és megtanulja, hol a helye. Kérdés, hogy a csöves mit kezd még a késsel.

Vicces, hogy azok a szeretők, akik megbízásra elhitették az impotens férjjel, hogy csődör, nyájasan odaférkőztek a feleség közelébe, akivel azt hitették el, hogy egy selejtes paprikasprével meg tudja védeni magát és a hűtőt (amiből a férj a csalfa szeretőivel csemegézik) a csövestől.

:)

Na, csak hogy feldobjam a témát: azon elgondolkodott már bárki is, hogy ez egy faszán megtervezett "kamu" háború? Már Irántól Észak-Koreáig mindenki atommal fenyeget, Kína eljátssza a szörnyen mérges kiskutyát, mert egy hülye picsa elmegy Taiwanba.

A két faszfej, Putyin és a színész bohóckodik, közben az ukrán munkaerő nyugatra vándorol, megvan a fasza kis hiperinfláció magyarázat II., és szépen kivezetik az olajat/gázt, ahogy az tervezve volt.

Persze ez csak konteó!!!!4!

Talan az tunik bohockodasnak, hogy utanpotlasvonalakat pusztitottak leginkabb (eloszor az oroszok, aztan az ukranok is). Igy trivialisnak tuno hadmuveleteket sem lehet mar vegrehajtani. Akirol tegnap elott ugy volt hogy loni fog, annak holnap epphogy a kajaja es a kotszere idoben fog erkezni.

Ilyen jellegu hadviselesre eddig nem volt pelda. Egy ujraertelmezese annak, hogy "legjobb vedekezes a tamadas". Erre a posztmodern hadviselesre senki nem volt felkeszulve, soha nem volt eddig pelda arra, hogy nincs 30 km osszefuggo mukodo vasut egyik oldalon se (de hidrobbanasokkal korabbi tapasztalatok alapjan is lehetett szamolni).

A Covid alatt kiosztogatott ingyenpenzek hiteleit csak kiinflalni lehet. Az inflacios trend csunyan kezdett megszaladni a haboru elott is. A haborura jol ra lehetett fogni. Ez eddig ertheto.

De ez se ilyen egyszeru: valaki szerint azert csinaltak kamuhaborut, hogy ne kelljen bevallani, hogy elfogyasztottuk a Fold bolygo eroforrasait. Szoval nem csak "jobb-konzervativ" oldalon vannak "ez kamuhaboru" konteok. Es ez csavar meg egyet a dolgon. :)

Igen, ezen már én is morfondíroztam, anno a nyolcvanas években arról volt szó, hogy 15-20 év múlva elfogynak a szénhidrogén készletek. Pont akkor jártam vezetőképzőbe - a gáziparban dolgoztam -, egyértelműen mindig elmondták, hogy 20-30 év, szóval akár az is lehet, hogy nincs elég, de ahhoz nem nagyon kéne ilyen bohócháború, hogy közöljék. :D 

Ha olvasol ukrán nyelvű híreket, akkor láttad, hogy hatalmas gondot jelent az orosz nemzetiségű ukrán állampolgárok tevékenysége. Tömegesen segítik az orosz csapatokat, fotóznak, küldik a híreket a csapatmozgásokról, raktárakról stb. Nem kell meglepődni ha dühből odalőnek a saját állampolgáraikra és romboljak az infrastruktúrát. AI is megírta, hogy az ukrajani orosz lakosságot használja az ukrán hadsereg pajzsnak.

Valószínűleg stratégiai szünet, adatgyűjtés és tevezés. Pár hét és valószínűleg délen fognak támadni az oroszok. Elfoglalják az orosz többségű városokat és a teljes fekete tengei partivdéket. Ukrajana nyersanyag, mezogazdasagi terulet, eromuvek, tengeri kijarat nelkul marad mire bekoszont a tel.

Azzal befellegzett Ukrajnának, nem kell beket kotni, mert nem lesz kivel.

Nagyjabol igy allt a helyzet. A HIMARS ezen annyit modositott, hogy eltalaltak vele par fontos vasutvonalat es fegyverraktarat. Igy mar inkabb allohaboru van. De a frontot az ukranoknak sem lesz mivel attorni. Nem tudjak a frontig elvinni az ehhez szukseges fegyvereket es egyeb eszkozoket.

Mindket oldal ellatasi lanca szinte teljesen ki van utve.

"Mindket oldal ellatasi lanca szinte teljesen ki van utve."

Az orosz "leállás" mögött inkább az van, hogy kimerültek a harc edzett csapatok. Továbbá szerencsésebb megvárniuk az odesszai gabonák kihajózását, így a gabonát nem tudják az ukránok "pajzsként" használni. Arról már nem is beszélve, hogy a tél közeledtével valószínűleg tovább javul a diplomáciai helyzet az oroszok számára (félidei választások USA, uniós gázhiány). 

Subthread:

Valaki tud valami ertelmes magyarazatot arra, hogy mi a francot keresett Nancy Pelosi (US dem kongresszus speakere) Taiwanban?

"Márpedig ez a kormányzat felvállalja a konfliktust kínával és olyat tesz amit korábban senki sem" mert: mivel a diplomácia, külkapcsolati politika kapcsán is van azért néhány stratégiai irány amit értelmes ember nem rúg fel csak úgy.

Amikor viszont minden fék, ellensúly, értelmes (belső)ellenvélemény ki van írtva, ki van iktatva a rendszerből akkor a józan ész az első ami megy ki az ablakon. Trump-tól kb ugyanilyen húzás volt volt Izrael állam kapcsán a követség jeruzsálembe áttelepítése: Jeruzsálem mint Izrael fővárosa elismerése. Azt is okkal nem lépte meg senki előtte.

Az ilyen jellegű lépések otthon a teljesen bizonytalanoknak szólnak: szavazni úgyis fog valakire de teljesen véletlenszerű, hogy kire. 

Másik oldalról persze micsodaméregetés is egyben, hogy na lássuk erre mit válaszolnak a kínaiak.

Harmadik: nap mint nap hírekben megjelenő impotenciát lehet erős vezetés képre cserélni pár napra a hírekben.

Trump Jeruzsalemes huzasanal legalabb lehetett erteni, hogy kiknek a szavazatat akarta megnyerni. Olyanoket, akik korabban demokratakra szavaztak tobbsegben, Trump pedig tett rola, hogy ez ne maradjon igy.

Pelosinal tovabbra sem hiszem, hogy egy bizonytalan celcsoport azert fog demokratakra szavazni, mert Pelosi elrepult Taiwanba es az asztalra tette a centi melle az amugy nem is letezo dakojat. Egyszeruen nincs elottem az a "bizonytalan szavazo" peldaszemely, aki enelkul nem Dem-re rakta volna es emiatt most oda fogja rakni. Tovabbra sem.

Rengeteg a demekben csalódott szavazó is aki soha nem szavazna a republikánusokra. a kérdés ezeknek, hogy elmennek vagy otthon maradnak. Ezeknek szól. Az afganisztáni kimenekülés kapcsán alig volt olyan akinek nem sérült az erős amerika képe. Ezen az összetört tükrön is némi ducktape-t jelentenek a hasonló húzások. Értelmük persze kérdéses :)

Milyen értelmetlen választ találtál?

Kína bekebelezni kívánja Taiwant. Japánnal sincs jóban, Indiával is kezd elmérgesedni a helyzet. Tengeri felügyeletre, kontrollra készül. Nem enged halászni, olajat kitermelni stb.
elég érdekes téma. Alig pár éve kezdettett felerősödni.

... Japan ... India ...

Ott jogos is lenne Pelosi latogatasa Kina nemtetszese ellenere. Kinanak semmi koze ahhoz a ket orszaghoz.

... Taiwan ...

Taiwan mindigis Kina resze volt. Technikailag nem egy orszag, csak hagynak ott egy kulon autonom demokraciat mukodtetni CCP-ek (lasd pl. skot parlament UK-ban), de csak addig, amig a demokratikus vezetes nem lesz tulsagosan Kina ellenes. Marpedig magatol nem lesz az, csak ha valaki odamegy szart kavarni. Ha tavaly nem volt Taiwannak Kina-ellenes parlamentje, jovore pedig az USA penzebol kampanyolva Kina-ellenesek lesznek, mikor maguktol nem valtoztak volna azza, kit fogsz majd szarkavaronak hivni? Ki szolt bele mas orszag integritasaba? Annak orulnel, ha Skocia vagy Puerto Rico hirtelen oroszbarat vagy kinabarat lenne es allandoan odajarna a fel CCP mediat felvasarolni pl.? Az USA meg az UK ezt meg nezze szo nelkul?

Te nem a tényekkel foglalkozol hanem egy elméletre keresel választ. Ilyen alapon az Osztrákok és a Törökök is bejelentkezhetnek területekért. 150 évet nem lehet a szőnyeg alá seperni.
Melyik Kína része volt? Elég sokat háborúztak egymással a dinasztiák. Még közös nyelvük sem volt.
Az usa pénzeli őket. Az usa akarata... Bmeg. Ha valaki szabadulni egy diktatúra alól  akar akkor nem egy demokratikus nagyhatalom segítségét keresi?
Oldja meg! Kína mellett.
 

Még közös nyelvük sem volt.

Nem tudom le tudtal volna-e irni nagyobb hulyeseget. Han dinasztia? Mandarin nyelv? Elegtelen.

Ha valaki szabadulni egy diktatúra alól  akar...

Miert? Akar?

Törökök

Kurdisztanban nezted mar mit csinalnak iden? NATO tagok, igy nem igazan piszkalhatjuk oket erte. :) Pedig a torokok ott dolgoznak, ami mar az elismert orszaghatarukon KIVUL esik. Ahogy az oroszok is: Ukrajna az orszaghataron KIVUL esik.

Nos Taiwan hol is van hivatalosan? Kina hatarain BELUL. Meg az ENSZ szerint is.

Szerkesztve: 2022. 08. 08., h – 13:40

Nincs abban semmi rossz, hogy te beket akarsz, de nem kell belelatni a tortrnetekbe, hogy ok is ezt akarjak. Ez az atomeromu-bombazas is csak egy eszkoz a masik demonizalasara. Az oroszoknak latszolag nem erdeke a beke, a vesztesegek ellenere, hosszu tavon a fekete tenger uralma kell nekik (errol nemreg nyilatkozott Putyin, hozzacsapva az eszaki sarki igenyeket is). Az ukran nepnek fontos volna a beke, de a politikaban en nem lattam erre valo torekvest, szerintem foleg az oligarchak erdekei ervenyesulnek. Az EU/Nemetorszag szerintem orulni fog, ha telen nem fagy meg, es lesz buza/kukorica. Egyelore megy a "legyunk szolidarisak, osszuk meg amink van", de az atomeromuveket elutasito, szeneromuveket visszakapcsolo zold generacio el sem tudja kepzelni, milyen ha valamibol hiany van (ja de, WC papirbol es etolajbol). Cserebe viszont titkon biztos orulnek, hogy draga lett az uzemanyag. Penzzel sok mindent meg lehet oldani, talan a telig kitalalnak valamit.

Nekem az a tippem, hogy az az oroszok lakhatatlanna akarjak tenni Ukrajnat, amibe szepen beleillik egy ujabb atomkatasztrofa. De nehez kitalalni mi az erdekuk, a megszallas kezdete is tele volt dezinformacioval.

"oroszok lakhatatlanna akarjak tenni Ukrajnat," - Ha eredetileg nem is akarták, de muszáj lesz nekik.., mert a hadseregen belül előbb-utóbb a "hadigazdaságossági megfontolások" is felerősödnek majd, 

+ az amerikai "agrár-szupercégek ukrajnai 28 %-a", másként, - hosszabb távra, - nehezen lenne annektálható.., (próbálom elképzelni, de a "himarsok" csak tovább fokozzák ennek lehetőségét!)

(Így sajnos.., - bizakodásra, hogy megússzuk, - semmi okunk.)

:( 

Szerkesztve: 2022. 08. 08., h – 16:11

Lehetséges, hogy lassan kezdik majd "eregetni a béke "galamb"-ot, de max puki formájában. Szerintem még a jövő nyár elején is harc lesz. Európának legalább 80-100 évet kell mennie vissza az időben mielőtt bármi érdemi is történik.

A jelenlegi vezetés egyik oldalon sem nyugszik bele a jelenlegi felállásba.

Ha-ha jó ki s elmélet! És én sem értettem, h ki miért lövi a Nabumm atomerőművet? 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"