Ny vs. K

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 08. 03., sze – 06:50

Valahol jogos de 2:30-2:40 sokatmondó 10 másodperc. Ugyanis nem ezt kaptuk a Nyugattól.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Az, hogy kihez tartunk/húzunk és kikkel üzletelünk az nem ugyanaz. Sokan nem értik  (vagy nem akarják érteni) azt, amit Orbán és a FIDESZ csinál. A FIDESZ-nél azt akarják, hogy ne a nyugat perifériája legyünk, mert az vesztes pozíció. Emiatt, stratégiai okokból nyitnak keletre. Ezzel a centrális erőteret magunk felé húzzuk. Ez nem tetszik a nyugatnak. Ők azt akarják, hogy az exportunk és az importunk rajtuk keresztül menjen. Mi meg azt, hogy az ő export-importjuk menjen rajtunk keresztül. Olyan keményen sértjük a gazdasági érdekeiket, hogy mindig az lesz a baj, hogy van vagy nincs rajtunk sapka. Nekik nagyon-nagyon nem érdekük egy ilyen ország az EU-ba, ami fenyegeti jólétüket és a saját magukat akarják jobb pozícióba tenni. Gondoljatok bele, nemsokára nem csak legyártjuk a Mercedeseket, de el is tudjuk juttatni keletre. Ahhoz sem kellenek ők. 

Sokan kritizálják a paksi beruházást vagy belgrádi vasútfejlesztést. Pont azok akik ma számon kérik, hogy miért nincs más olaj és gázvezeték kiépítve. Azt mondják, már rég ki kellett volna építeni stratégiai okokból. Képzeljük el ezeket az embereket, amikor megtudják, hogy készül egy új vezeték 500 mrd HUF-ért, amin 3x annyiért vennénk a matériát. Mit mondtak volna? Korrupció, korrupció, diktatúra. Egyből odaszaladt volna Hadházy. :)
Jelenleg pont azok az emberek kérik számon a stratégiát akik nem ismerik fel.

nemsokára nem csak legyártjuk a Mercedeseket, de el is tudjuk juttatni keletre. Ahhoz sem kellenek ők. 

Ezzel szemben ők gyártatják velünk, nincs nálunk know-how. Valamint nem mi szállítjuk, hanem velünk szállítatják. Az egyik legnagyobb stratégiai hibának tartom, hogy tudatosan a gazdasági hierarchia alacsony szintjére kárhoztatták az egész magyar gazdaságot, mert így sok munkahely jött létre. Cserébe aránytalan az egész munkaerőpiac, gazdaság. Segédmunkás nemzet.. Talán ha 20 év lett volna a kánaán, nem csak 10. Nem tudom.

Ez sem igaz. 

A nézőpontod az, hogy mink nincs. Az én nézőpontom az, hogy mink van/lesz.

Azon emberek akik ezekben a gyárakban végeznek alacsony képzettséget igénylő munkát, ők nem fognak Budapesten programozni vagy agyat műteni. Ha ők elég jól élnek, akkor a következő generációnak esélye lesz rá, hogy tanuljon. Értem én a kritikát, de nélkülöz minden szociológiai ismeretet. 

Mink van? Egyről beszélünk. Semmink, csak alacsony, de azért élhető életszínvonalon tartott széles társadalmi réteg. Meg szar oktatás és egészségügy. Így nem tudnak elegendő tőkét képezni az emberek (többet kell dolgozni az alacsonyabb bérek miatt, a szar egészségügy meg nem tudja ezt kompenzálni, lerobbant állapot, átlag alatti élettartam és minőség), hogy a következő generációt kitaníttassák. Marad a szar elérhető oktatási rendszer, ami szépen kitermeli a következő segédmunkás generációt. Volt már ilyen rendszerünk, nem jött be, azért neki mentünk mégegyszer... Ha már szociológia...

életképesnek látom ezt a stratégiát

Ha nézel gazdasági adatokat, tendenciákat mondjuk a rendszerváltástól kezdve, akkor nem annyira életképes ez a stratégia sem. Mondhatnám hogy szinte csak hozza, amit tudott azóta bármelyik garnitúra. Ez gáz. Nem nem magunkhoz mérve, mert az csak önámítás. Régiós versenytársakhoz viszonyítva lassú leszakadás amit produkál az ország a rendszerváltás óta. Akkor lennék elégedett, ha lassú kiemelkedést láthatnák...

Nem értek egyet. A privatizáció óriási hiba volt, de túl van nagyítva a hatása. Általában akkor jön elő ez az érv, amikor a Holly Orbán érzésből nem sok marad a száraz adatok után. Mégegyszer, 25 év telt el. 25 év alatt tudod mit ért el Írország, Dél-Korea, Szingapúr, vagy Finnország? Ráadásul szarabb helyzetből, mint mi...

De értelek. Érzelmi okok miatt mindenáron elégedett akarsz lenni a kormányunk teljesítménye miatt. Még ha erre nincs is különösebb ok, akkor is. 

Közben azt sugallod, hogy én meg keseregni akarok érzelmi okok miatt, holott csak objektíven próbálom szemlélni az ország helyzetét.

Dél-Koreának bejött. Teljesen egyet értek az érdem résszel. Csak azt mondom egy erre utaló jeleket látok mint stratégia. A népet meg közben "bármi áron" egyben tartják akár olyan intézkedésekkel is ami teljesen (polgári) értékrend idegen. (pl rezsicsöki, ársapka stb...)

Nem tudom feltűnt-e, de amikor meg arról van szó, hogy Magyarország valami high-tech dolgot próbál (ami jellemzően valami nagyobb projekt/szervezetben való részvétel, pl. ITER, ESA, whatever), akkor meg jön a nyafi, hogy jaj, mit akarunk mi az űrben, itt, ott, amott.

Egyébként nem tudom feltűnt-e, de Kína is pontosan ezt tette: II. VH környékén kb. egy putri volt, utána se tett nekik túl jót a kommunizmus (meg annyira ma sem), cserébe viszont az egész világ gyára lett. Aztán innen erősen próbál továbblépni. Nem 1-2 ötéves terv alatt, de éppenséggel jelenleg a világ második legerősebb országa.

Viszont érdekelne, hogy tőke, know-how nélkül hogy akarsz te itt jobb oktatást és egészségügyet kiépíteni, mindezt úgy, hogy nem termeled ki hozzá a dolgokat. Felsőoktatásban azt látom, hogy megpróbálják a piacot is minél inkább bevonni és ezt már 2006-ban is láttam, amikor először betettem a lában egyetemre, az pedig igencsak nem a Fidesz alatt volt. Na vajon miért?

A nyafi tőlem max azért jön, mert ezek a high-tech dolgok nem illeszkednek egy nagy egészbe, nincs átfogó stratégia. Sziget projektek, gyanítom kirakat célzattal.

Kína egy szétszabdalt gyarmati létből indult. Mindent kb a nulláról indítottak. Oktatás, eü, infrastruktúra, ipar, stb. Mindent. Velünk nem ez a helyzet. Náluk működött ez a stratégia, folyamatos fejlődést eredményezett. Nálunk viszont ugyanaz stagnálást, lassú leszakadást edményez a régiónkhoz képest. Nem magunkhoz! A régióhoz.

3 évtized és még ott tartunk, hogy legyen tőke meg know-how... Oktatásra meg eü-re... Elpocsékolt 3 évtized.

3 évtized és még ott tartunk, hogy legyen tőke meg know-how... Oktatásra meg eü-re... Elpocsékolt 3 évtized.

Egyre inkább úgy érzem, hogy az emberek ezt egy ördögi körnek gondolják. Legyen know-how, meg tőke, de know-how és tőke nélkül nem lesz.

Ebbe a fásultságba beletörődünk, és elengedjük a dolgot, hiszen úgysem rajtunk múlik.

Mindeközben viszont álmodozunk, úgy, hogy az egyetemre jelentkezők száma 30%-kal, felvettek száma pedig 20%-kal kisebb, mint 2010-ben volt.

De persze erre is lehet azt mondani, hogy csak megszűntek a "büfészakok", így nézzük azokat, akik tudnak Mercedest tervezni (nagyvonalúan minden mérnök képes erre, nem szálazom szét). Erről sajnos nem találtam statisztikát, így kénytelen vagy én hamisítani készíteni innen. Kíváncsiságból rászűrtem a Debreceni Egyetem Műszaki Karára, ott ezek lettek a számok (felvettek száma, mindegy, hogy milyen formában):

2010 770
2011 764
2012 736
2013 608
2014 500
2015 538
2016 510
2017 523
2018 545
2019 729
2020 507
2021 610

BME (összes kar) legalább stagnál:

2010 5974
2011 6401
2012 6217
2013 6197
2014 6464
2015 6363
2016 6331
2017 6116
2018 5906
2019 6002
2020 5854
2021 6143

SZTE-MK-n tök jó indult a dolog, majd lecsendesült:

2008 238
2009 323
2010 351
2011 484
2012 488
2013 494
2014 517
2015 535
2016 519
2017 482
2018 389
2019 473
2020 317
2021 375

Módszerem nem mentes az elvi hibáktól (lehet, hogy minden kiesett hallgató átment a SZE-be az Audihoz), de ezért próbáltam "nevesebb" egyetemeket keresni.

Igy van. Sokan tul sokat vallaltak az egyetemi kepzessel. Persze most mar itt ez az uj modi, hogy menet kozben kiszallhatsz, es megvan legalabb egy BSc.

Mi 650-en kezdtunk a bme villany szakon. Olyan 300-350 maradtunk. Sokan a Kandora mentek at az elso HARE vizsga elmenyeivel. De sokan rajottek, hogy hiaba voltak ok az okosok a gimnaziumban, az ehhez mar nem feletlen eleg.

Ismerek olyat, akibol pap lett vegul. Viszont mernoknek is jo lett volna.

Ismerek olyat, akibol pap lett vegul. Viszont mernoknek is jo lett volna.

Pap ismerős azt mondta, hogy az lesz jó pap, aki valami másnak is jó lett volna, úgyhogy ez simán igaz lehet. Elég komplex meló, pszichológiától gazdasági/menedzsment ismeretekig mindenfélére szükség van.

Mondjuk ebben az eszmefuttatásban benne volt az is, hogy paphiány ide vagy oda, nem azokra van szükség, akik azért mennek papnak, mert nem találnak feleséget. :)

Valahol értem a jelenséget, 18 évesen, 0 km-es élettapasztalattal kellene választani egy szakmát, amit 5 évig tanulsz. Közben sokaknál teljesen tabu, hogy mondjuk érettségi után ne egyből egyetemre menj, hanem dolgozz valamit, vagy belenézz a választott szakterületbe egy FOKSZ-on, ami után az egyetemi felvételi is könnyebb (+ talán a tárgyak is beszámíthatóak?)

Én azért mentem anno gazdinfóra, mert tudtam hogy érdekelt mindkét terület, de ennyi, fogalmam nem volt arról, hogy utána azzal mit lehet kezdeni. Nálunk az évfolyamon mindenki projektmenedzser akart lenni, de minden évfolyamnak volt valami saját divatja. Webdesigner, iOS fejlesztő, stb.

Sokan  ekkor szabadulnak ki otthonról és már nem fér bele, hogy csak a tanulás van. (Főleg távol az otthontól.) Azt is sokan nehezen veszik, hogy míg a középiskolában okos gyerekek voltak, bekerülnek egy helyre, ahol magukat érzik a leghülyébbnek. Nehéz az  is, hogy eddig mindent megértett elsőre (vagy az előtt), az egyetemen meg több olyan dolog is van, amiről azt sem tudja elképzelni, hogy valamikor majd érteni fogja. Ezek a dolgok nekem is nehezek voltak, majd megszoktam, de addig nagyon zavart. 

Szerintem ezekre a lelki nehézségekre kell felkészíteni az embereket, mert nagy pofon ez sokaknak, és sokan nem állnak fel belőle. 

Én az analízisre mondtam a  többieknek erre, hogy ez a tárgy tanít meg gondolkodni és ez a "közös nyelv". Értem ezalatt, hogy van egy gondolkodásunkat egyformán befolyásoló tárgy, ami egyfajta axiómát hoz létre abban. Ez a fajta közös gondolkodás/közös alapok segítenek majd megérteni egymást, olyan embereknek, akik különböző területről jönnek. Látom azt is, hogy minél képzetlenebb valaki, annál nagyobb az esély a megsértésére és az összeveszésre. :)

Az általános iskolás (ma már közép) lányomnak is ezt magyarázom a matematikáról: az egyetlen tárgy az iskolában ami gondolkodni tanít.

Mondjuk infó szakon az analízis kevésbé hasznos, a folytonos matek a valós fizikai jelenségekkel foglalkozó mérnökök számára igazán érdekes. Diszkrét mateknak több értelme lenne, de leginkább az automataelméletnek, formális nyelveknek stb.

De mindenhol az analízis a fő hangsúly, hiszen a többi mérnökképzés miatt ebből van nagy tudás, tananyag, oktatási segédanyag stb.

Miközben sokkal több hasznát venné az ember mondjuk annak, hogy mélyrehatóan ismerje meg a Hoare-féle CSP-t vagy hasonló eszközöket.

Érdekes kérdés az, hogy BSc, ill. MSc tudással mire kell képesnek lenned.
Két út van: az ipar azt szeretné, hogy azonnal használható tudást adj, mehess a termelésbe,  míg a K+F meg azt, hogy a következő fokozatra készülj elő (MSc-re, PhD-re), hogy a tényleg nagy tudást igénylő, nagy hozzáadott értékű dolgokhoz legyen meg az előképzettség.

Nagy dilemma ez szerintem, és senki nem tudja igazán, mi lenne a jó. "Szalagmunkást" képezni, ahhoz nem kell egyetem, arra ott a Codecool és társai.

Amikor gyerekként megismeri az ember az autót akkor elég kevés dolgot észlel róla. Majd lesz jogsija.  Idővel a működését is megismeri. Ha témában tanul tovább, akkor a mélységét is.

Ezt a példát azért hoztam, hogy megmutassam, normál esetben a nagy képpel kezdjük és közelítünk, és megismerjük a részleteket. Ehhez szoktunk hozzá. 

Na ez van pont fordítva az egyetemen.  Az egyetemen kezdjük a részletekkel és onnan építjük fel a nagy képet. Ez benne az extra és szerintem felesleges nehezítés. Egyszerűen az értelmünk nem ehhez van szoktatva. Emiatt a kezdeteknél olyan dolgot tanulunk meg, amit nincs mihez kötni. Nem is lesz tartós ez a tudás. Az emberi memóriának szüksége van asszociációkra az emlékezéshez, valamint a gyakori előhívásra, hogy ne írodjon felül. Belátható, hogy kevés asszociációs kapcsolatból következik a csekély előhívás, emiatt a gyors felejtés.

Csakhogy az egyetemen nem sofőröket akarunk képezni (ha már az autós hasonlatnál tartunk), akik használni tudják az adott, mások által készített eszközt, hanem autószerelőket, akik értenek is hozzá. Ettől egyetem. Olyan embereket akarunk ott kapni, akik értik az adott eszközt, tovább tudják fejleszteni stb.

A sofdőrös hasonlatra az ECDL lenne a jó informatikai párhuzam, meg a közoktatási informatikatanítás.

 

Ahogy szoktam mondani: egyetemen az Office-t/Photoshopot/akármit nem használni tanuljuk meg, hanem csinálni.

Erre viszont a magyar felsőoktatásnak nincs kapacitása, ennyi párhuzamos, kislétszámú képzést nem bírunk el. Már most is forráshiányos (meg emberhiányos, meg hardverhiányos stb.) az egész, ha még megfejelnénk azzal, hogy van elméletibb és gyakorlatibb képzés, más tananyag-hangsúlyokkal, akkor még nagyobb káosz lenne.
A jelenlegi felsőoktatási finanszírozás keretein belül kell eldönteni, hogy mire tegyük a hangsúlyt. Sajnos ez vagy-vagy kérdés és nem és.

Persze lehetne többet költeni a felsőoktatásra, de ahhoz a közoktatásra is többet kéne, de nem ez a magyar politika irányvonala.

Szerintem erre a problémára nem (csak) az erőforráshiány a válasz.

Két ilyen képzés között szerintem minimum 60% átfedés lenne a tárgyak között, tehát akár szakirányokban is gondolkodhatnánk. Mint ahogy bizonyos szakokon (talán ELTE proginfo?) már most is van gyakorlatiasabb, programozós szakirány, és elméleti, matekosabb megközelítés. Hasonló működhetne máshol is, akár egyetemek közötti együttműködés keretében.

Igazából (bár az erőforrások tényleg szűkösek), megfelelő hajlandósággal és kreativitással sokat lehetne javítani a felsőoktatáson. Nyilván, kis pénzzel nem a MIT-es CS szakok ellen kell versenyezni, de javítani mindig lehet valamin.

Ezt igazából középsuliban is el lehet "szenvedni". Ahova én jártam középsuliba vidéken az a város második legjobb középsulija volt. Oda kb. azok mentek többségében, akik általában 4-5-ösöket tudtak hozni minimális otthoni készüléssel általános iskolában. Aztán középsuliban jött a meglepi sokaknak, hogy hoppá, itt már tanulni is kell időnként. (Bevallom, először nekem is, de aztán sikerült felvenni a fonalat.)

Viszont érdekes tapasztalás, hogy nem az osztály (jegyek alapján) legjobb tanulói mentek tovább egyetemre, hanem inkább a "második-harmadik vonal". Az egyik lány pl. 12.-et megcsinálta kitűnőre (ok. tesiből megadták neki, hogy ne az legyen az egyetlen 3-masa az egyébként színötös mellett), aztán utána nem ment sehova. Talán valami OKJ-t elvégzett. Amennyire tudom, maraddt otthon a szülőfalujában, megházasodott, született gyereke(i?). Mikor kérdeztem, azt mondta, hogy szimplán elég volt neki a tanulásból. Egyébként semmi baj nincs ezzel, szerintem azt a 12 évet szorgalmasan végigtanulta, valószínűleg egy egyetemet is ugyanúgy végigszorgoskodott volna, de nem biztos, hogy motiváltan, lelkesedésből.

Azokat a vezetékeket Orbán ígérte, még jókor. Csak helyette az orosz útvonal diverzifikálódott. Omisalj fél kapacitáson épült meg. Közben meg egy eladótól függünk: https://nepszava.hu/3165213_gaz-oroszorszag-magyarorszag-tozsdei-ar

A FIDESZ-nél azt akarják, hogy ne a nyugat perifériája legyünk, 

Mert szerinted jobb kelet periféréájának lenni ? Mert azt senki se gondolhatja komolyan, hogy mi fingjuk majd a passat szelet :D

Ezek az idők elmúltak, főleg 2 vesztes háború után. Már akkor se tudtunk a győztesek oldalán lenni ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Mint ahogy a VH-kban se ment európának semmi egyedül, most mitől menne ?

Ráadásul azóta nagyon más világ lett/van. Ugyanis, azóta fentiek megkerülhetetlenek, oroszok az energia hordozók miatt, kína meg az ipar miatt. Igazából katonia konfliktus se kell, elég azt mondani, hogy jó akkor tényleg senki semmit nem vehet/hozhat/gyártathat stb ami kínához vagy az oroszokhoz köthető. 

Ez utóbbi felér egy atom háborúval, gazdaságilag. Viszont 50,100 stb év múlvva  sem lesz rádióaktivitás, mint egy katonai atomháborúnál.

Ezt senkise válallja be, így marad a szájkarate, izmozás stb. esetleg, helyi konfliktusokban kiélik magukat (főleg amerika kedveli, mert ugye messze van tőlük)

 

Ezért mondtam, hogy magyarország is addig kedves az oroszoknak, míg izmozni (vétózni) tudunk az EU-ban. Szerintem amikor végót intézményét eltörlik, magyarországra kemény évek várnak ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Szerintem amikor végót intézményét eltörlik, magyarországra kemény évek várnak ...

Akkor mi mar messze leszunk az EU -tol...:) Egyelore az EU lenyegesebb kerdesekben sem tud megoldast szulni. Ha egy nagyobb EU tagallamban hideg lesz, azt nem biztos, hogy szo nelkul hagyjak annak allampolgarai.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Akkor mi mar messze leszunk az EU -tol

És jó az nekünk ? 

Értelemszerűen egyedül kicsik vagyunk bármihez is. Mostanság már mindenki elhatárolódik tőlünk, az oroszokat nem számolva, de mint mondtam nekik is csak eszköz vagyunk.

Sajna már elég sokan elfelejtették a 40 évig tartó kommunizmust ... 

Fedora 38, Thinkpad x280

Hol van az megirva, hogy kotelezo valahova tartozni? En magam reszerol semmilyen jol mukodo elemet nem latom ezeknek az egyezmenyeknek / tagsagoknak.
Az is erdekes, hogy gyakorlatilag az EU es az USA a NATO deklaralt hatterben maradasa elleneben is tomi az ukranokat fegyverrel, mint ha nem lenne holnap, holott az EU nagy resze es az USA is NATO tagallam.
Ezek a fegyverek pedig csak egy dolgot nem hoznak el: a beket. Minden mast, ami  a haboruval jar viszont igen.
Namost, az, hogy mi messze leszunk az EU -tol, papirforma. Es ez nem csak Orban ugye, gyakorlatilag az EU szervezetei sem akarjak, hogy mi a tagsag resze legyunk. Mas kerdes, hogy az EU jelenlegi formajaban tulel -e egy olyan haborut, ami gazdasagilag a sajat letet kerdojelezi meg... Es minel tovabb folyik a haboru, annal kisebb az EU eletkepessegi eselye.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Hol van az megirva, hogy kotelezo valahova tartozni?

Hát nem kötelező, viszont mivel semmilyen szempontból nem vagyunk meghatározó ország, kb akkor dobnak el/mennek rajtunk keresztül mikor csak akarják. (Történelemben van rá példa bőven)

Ha tartozunk valahova, akkor talán kevésbe.

 

Es ez nem csak Orban ugye, gyakorlatilag az EU szervezetei sem akarjak, hogy mi a tagsag resze legyunk.

Csodálkozol ? Mindennel szembe megyünk, mindent is vétózunk, meg olyan fajelméleti okvetésbe megyünk amik nagyon sötét időkre emlékeztetnek embereket ...

 

Mas kerdes, hogy az EU jelenlegi formajaban tulel -e egy olyan haborut, ami gazdasagilag a sajat letet kerdojelezi meg...

Szerintem ha kicsit döcögősen is de túl fogja. 

Fedora 38, Thinkpad x280

Csodálkozol ? Mindennel szembe megyünk, mindent is vétózunk, meg olyan fajelméleti okvetésbe megyünk amik nagyon sötét időkre emlékeztetnek embereket ...

Nem megyünk mindennel szembe. Hogy csak egy peldat mondjak: 15% gazfogyasztas csokkentes. Oda lett mondva, hogy jujj, mi ugyan nem, kozben meg a rezsicsokkentes-csokkentes hozza a szamokat. Gumicsont.
A fajelméleti okfejtés pedig terelés - gumicsont ez is.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Mit olvassak el ?

Kicsik vagyunk mi bármihez is. 

 Gondoljatok bele, nemsokára nem csak legyártjuk a Mercedeseket, de el is tudjuk juttatni keletre. Ahhoz sem kellenek ők. 

Szerinted, gondolnak 1et és már semmit se fogunk gyártani, aztán azt jól eladhatjuk :D Vagy úgy gondolod, hogy mint kína, lenyuljuk koppintjuk a merciket és áruljuk tovább ? belső piacra ?

Már említettem neked is mekkora siker volt a Magyar kereskedőházak ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Pont, hogy az oktatást kéne rendbe rakni, mert akkor nem csak a sok hülyét képeznének, akik csontnélkül benyelik kormány szarságait, hanem esetleg gondolkodnak is ...

És felmerül bennük olyan kérdés, hogy miért a Török médiából kell megtduni, hogy míg én nem nem adhatok el fát külföldre, mert vészhelyzet van, addig a kormány meg simán értékesíti a gázt a szerbeknek.

Így érthető, hogy minek kuncsurgunk a gázért, nem a magyar embereknek, hanem hogy másnak adhassa el ... 

Fedora 38, Thinkpad x280

Hogy érted, hogy tudunk szállítani, nemsokára? A Kecskeméten összeszerelt Mercedesek fekete zárt vonatban hagyják el az országot.

https://iho.hu/hirek/oriasi-vonatokban-viszik-a-mercedeseket-130516

Milyen új képességünk lesz nekünk nemsokára?

 

A MÁV teherszállítás annyira a béka segge alatt van minőségben, hogy a legtöbben inkább magánvasúttal szállítanak, a Mercedesnek kellő minőséget nem tudja a magyar állami vasút csinálni.

Szelektív ez a tetszés, az múltkor nem tetszett, hogy a (saját megítélés szerint persze) gyengébb képességű támogatott pénzen került pozícióba a saját céggel szemben...

Általában ezeknek az Ürge-Vorsatzoknak addig tetszik a rendszer, míg nem a saját bőrükön érzik a működését.

Az oktatás mindig megtérül. A főnök kinézhetett volna magának egy iparágat amibe beleönti a Hufokat kutatás fejlesztésre. Bármilyen megújulókat érintő energetikai fejlesztés jó lett volna.  De a tao pénzeket a focikába rakta. Most már nem ellenkezem. Tudom, hogy a többség megvetéssel tekint az egyetemistákra. Nem kellenek ide kutatók.

Azért mondott érdekes dologokat a szekértáborok viselkedéséről, mennyire látja vakon az egyik tábor veszélynek, másik példának. Illetve a pszichológiai része is tetszett, hogy az embereket mennyire képtelenség tényekkel kibillenteni, és hogy ez milyen védekezésre készteti őket. Tetszett a két oktatási rendszer összehasonlítása, előnyökkel, hátrányokkal. Illletve, amikor a magánéletéről beszélt, gyereknevelésről, eltérő célokról családon belül, satöbbi. A kollaboráció témakörben én hasonló cipőben járok, csak egy barátommal, aki már nem is Magyarországon él (megjegyzem, én sem). Különösen tetszett az, hogy mennyire érdekében áll egyes politikai erőknek a szekértábor jelleget fenntartani, és hogy miért nem akarnak kiegyezést a másik táborával. Tetszett a különböző politikai erőknek az imázsának összehasonlítása (Új-Zéland).

Szóval engem nem igazán érdekel az összekacsintás, mert az én véleményem is hasonló, csak nyugodtan lehet replaceAll-t nyomni minden Orbán névre, és behelyettesíten bármely másik kompromisszumképtelen politikusra. Hiszen végeredményben az embereket valóban az alapvető dolgok érdeklik, az legyen neki közös a választott oldallal. Ha vannak hibáid, az megbocsájtjuk nekik, de a legjobb, ha azt mondhatjuk, hogy politikus, mindig hazudik/lop/csal, hiszen politikus.

Na, mindegy is, megyek inkább alszom, kifilozofáltam magam.

Ok, ez érdekes volt, de erről én már olvastam korábban kicsit többet, mint amit az interjú átadott. Volt idő amikor rá voltam arra kattamva, hogy hogyan gondolkodunk és miért. Nagyon sok mindent elolvastam ekkor. Kb mindent amit meg tudtam venni akkor.

Nekem az újdonság erejével hatott. Mármint azt tudtam már, hogy az embereket nem lehet igazából tényekkel meggyőzni, de ugyanakkor realizálódott bennem, hogy nem tudom, innen akkor mi a kiút. Legyen mindenki populista, és rántsa össze a szekértábort, aztán hadd szóljon? Gyűlöljük egymás azért, mert más (a szó minden értelmében)?

Vizsgáld a gondolataid és a viselkedésed a hozzászólásod tükrében. Van lehetőséged más utat választani, mint amit a Friderikusz showban általánosított számodra a fizetett vendég (nem láttam, de elfogadom, hogy azt mondta, amit írtál). (Az már más kérdés, hogy jakubovicsokkal és willykkel megmérgezett közösségben ki akar még tisztességesen szólni a másikhoz. Meg amikor Gyuszk egy vak ló csőlátásával tálalja a propagandát, és sértve érzi magát a tehetetlenség miatt, amikor feldereng előtte, hogy a világ tud másmilyen lenni, mint amit a Telexen olvasott. Stb.)

:)

Pótoltam egy bántó hiányosságom: megnéztem a felvételt. Kedélyes, semmitmondó csevej, melynek egy része a szimpla józan paraszti észen alapul, így semmi újdonságot nem közöl, a másik része pedig befolyásoltság terhe alatt nyög. Sonnevend egy baszott nagy kommunikációnak tűnik, az esetlegesen emögött húzódó tartalmat jól rejtegeti (biztos van, mert tanít és könyvet is írt:). Friderikusz igencsak butának hat a nő mellett, és nekem úgy tűnik, van egy szűk magyarországi réteg, akiket ki akar szolgálni (feltételezem, rájuk épül a bevétele). A beszélgetés ~tragédiája, hogy segít megismerni és megérteni a "haladó" értelmiséget, de elsősorban a külső szemlélők számára. Pedig a címmel Friderikusz óriási segítséget adott a belülről nézelődőknek is.

:)

A képzés amire járt valójában arról szól, hogy a rendszer apparatchik-jeit kitermeljék. A rendszer kritikátlan támogatását várták tőle és ezt meg is teszi.

Egészséges nő (legalábbis nincs semmi információ ami másra utalna) létére egyetlen gyereket szült, azt is 38 évesen. Az életformája tehát demográfiailag nem fenntartható, sőt az átlag nőnek ha ilyen későn születik az első gyereke, akkor örülhet hogy egyáltalán egészséges lett. Nehogy már követendő példának állítsuk!

A férje is ilyen kizárólag az akadémián belül értelmezhető, a valóságban értelmetlen dologgal foglalkozik. Valami médiatörténet vagy mi. Persze van rá pénz, mert a megtévesztés fegyvere a média, de sajnos nem a jót szolgálják az iparágban lévő tudósok sem 99%-ban. (Nem néztem után a munkásságának, de abból amit 2 perc alatt ki lehet deríteni róla, abból magas konfidencia szinten előrejelezhető, hogy a média destruktív aspektusait támogatja ő is.)

Visszasírja a CEU-t. Gender studies, nemváltás, stb. Sajnos ezt nem lehet elválasztani attól, hogy esetleg értelmes dolgokat is tanítottak ott. A CEU saját döntése volt, hogy ragaszkodik a destruktív áltudományokhoz, és nem engedett ebből. Tehát magának köszönhetik ha nem taníthatnak Magyarországon.

Egy nagy darab üresség amiről beszél, ahogy bolond is írta. Szubsztancia nincs, de ha valaki gondolkodás nélkül kikapcsolódásként hallgatja, akkor jól hangzik. Pont mint a média, amit kutat.

Épp a szubsztancia hiánya miatt nehéz egyébként kritizálni is, mert nem találsz kerek tételmondatot, vagy hasonlót amit kerek perec meg lehetne cáfolni, csak ilyen vagdalkozást, hogy itt mindenki hülye ő meg amerika pedig tökéletesek.

Music TV-n és Dallason nevelkedett és még büszke is rá. Meg is maradt azon a szellemi szinten, csak kapott hozzá szép diplomát és elismeréseket.

"Mégiscsak egy ország, valamilyen alap szinten véleménykülönbségek mellett is együtt tud működni" - ezt mondja jó példaként. Közben meg a szellemi holdudvara le van akadva azon ha Magyarország el akarja kerülni a magyarok és tágabb értelemben a fehérek kiirtását. (Nem akarom látatlanban megvádolni őt azzal, hogy ő is kritizálta Orbán Tusványosi beszédét, mert nem tudom hogy nyilatkozott-e róla. Tehát nem ellene mondom ezt, hanem a jelenség ellen, ami viszont nyilvánvaló, hogy az ámerikai egyetemen humánszakon végzettek 98%-a kritikus Orbán beszédével szemben.) Mégis hogyan kellene együttműködni olyanokkal akik szerint nem probléma ha lecserélnek minket a saját országunkban más fajta emberekre?

A férje támogatja abban, hogy ilyen hülyeségekkel foglalkozzon ahelyett, hogy gyerekeket szülne és főzne. Ő dolguk, nyilván semmi közöm hozzá. De pozitív példaként van beállítva és még ki is hangsúlyozza, hogy bezzeg az itthon "rekedt" ismerőseinél ez nincsen így. Hát szerintem meg pont az a másik út a helyes. Én sem örülnék ha a TV-ben parádézna a feleségem ahelyett, hogy a gyerekeket istápolná és fenntartaná a rendet itthon. A probléma csak az, hogy ha ezt modellként állítjuk a lányaink elé, akkor az generációnkénti feleződést jelent legalább. De lesz akinek még pechje is lesz és 38 évesen már nem jön össze az 1 gyerek sem. Tehát még a feleződésnél is rosszabb. Nem éppen fenntartható, biológiailag a gyors kipusztulás biztos útja.

Szerk. bónusz, hogy Jacinda Ardernt pozitív példaként mutatja be, miközben ő hozta az egyik legdiktatórikusabb intézkedéseket a Covid őrületben. A Covid őrület pedig pont arra példa, hogy mennyire nagy baj, hogy a női princípiumok eluralkodtak a politikán, ráadásul a férfi erő ellensúlya nélkül úgy, hogy szerető gondoskodás helyett beteg életellenes elnyomásként jelenik meg. Olyanok mint a tinédzser gyereket túlféltő anya aki nem hagyja kibontakozni őket és ezzel teszi őket ronccsá. Na ilyenek a "nyugati világ" női politikusai, a nagy féltésükben szépen megfojtják a nyugati civilizáció maradék életerejét is.

"Egészséges nő (legalábbis nincs semmi információ ami másra utalna) létére egyetlen gyereket szült, azt is 38 évesen."

"A férje is ilyen kizárólag az akadémián belül értelmezhető, a valóságban értelmetlen dologgal foglalkozik."

"A CEU saját döntése volt, hogy ragaszkodik a destruktív áltudományokhoz"

 

Még szerencse, hogy te ezt ellensúlyozod, mivel csak értelmes dolgokkal foglalkozol és meg tudod állapítani mi felesleges és mi az áltudomány. Ugye? 

Ha nem dolgozna a csatornatisztító mindent elöntene a szar.

Ha nem dolgoznának a sajtkészítők, nem tudnék sajtot nassolni a bor mellé.

Ha nem dolgoznának a médiaszakértők, akkor nem tudnák annyira manipulatívra hangolni a médiát mint amennyire most az, és előbb utóbb talán nézetővé is válnának a műsorok, olvashatóvá az újságok.

Úgy, hogy pozitív példaként van állítva még a 21. században is, mikor az összes európai nemzet predikciója az, hogy kisebbségbe fog kerülni a saját hazájában. Érted, nem csak az elsődleges mondanivalót kell nézni, hanem azt is amit érez a néző akkor amikor azonosul az interjúalannyal. Márpedig azonosul, erről a jelenségről is szól a médiatudomány.

Így jön ide, ő papolt arról, hogy mennyire sanyarú a sorsa az itthon maradt nőknek, amivel szembeállította a saját házasságát és életmódját. Tehát még csak nem is én rángattam elő ezt a témát a hajánál fogva, hanem konkrétan szó volt róla az interjúban is.

Ez a kompország soha nem jött be, egyszer sem működött. Mert ennek alapja a korrektség és kiszámíthatóság. Ha te teremtesz egy átlátható üzleti környezetet amiben lefekteted a saját érdekrendszered majd megnyitod hogy átkötő ország legyél és foggal körömmel véded ez tud működni. Az orbáni facebookkormánynál**  sokkal rátermettebb és összeszedettebb társaság is próbálkozott már ezzel, nem is akkora hülyeség, mivel itt vagyunk a szárazföld közepén. De ehhez meg kellene szüntetni a lopást, ügyeskedést, korrupciót vagy legalább arra a szintre korlátozni, hogy ebből azok a cégek kiszámíthatóan tudjanak dolgozni.  Na ez akkor sem ment, most meg a körülmények sem olyanok, meg a vezetés sem. Ezek 12 két év teljhatalom után is csak a saját hátországukkal tudnak foglalkozni, az is megterheli őket, hogy azokat etessék. 

Ez egy olyan kormánnyal nem megy, ahol holnap megmondhatják, hogy mennyiért add tegnap a kiflit. Még elkeserítőbb, ha előtte pénzt kért tőled a garanciára, elfogadta, majd megszívat (minden esetleges vélt egyezőség a valósággal csak a véletlen lehet). 

Szóval a részedről amit bele akarsz látni a kormány tevékenységébe az sajnos nem létezik. De legalábbis ma nincs olyan befektető aki bármit elhinne ennek a vezetésnek. Persze szigorúan szerintem. 

Volna egyébként abban értelem váljunk le a teljes EU/Német függőségről nem működik, túlságosan be vagyunk ágyazva és nincs olyan tulajdonság amivel ki tudnánk emelkedni ebből. Aki azt hiszi igen az önmagát áltatja (megint IMHO). Szóval ebben az esetben inkább éltanulók legyünk mint fekete bárányok (ez a vonat már elment sajna).

**(BTW: nem tudom láttad e amikor _a pénzügyminiszter a facebookon jelenti be az új könnyítést, miszerint az IPA-t meg a TAO-t most már EUR-ban is be lehet fizetni. Hát egyrészt a röhögéstől majdnem leestem a székről. Az is jellemző persze ezen túl információ azóta sincs, hisz végül is van még 40 nap IPA előleg fizetésre :) )

A nálunk komolyabb demokráciákban is van hiba jócskán. Érvkén előrángatni az ottani hibákat ne haragudj nevetséges. Lennének ott szívesen parasztok sokan.  A spanyol még csak csak de a Holland. Európa legkomolyabb növény és állattermelői. És arra is mérget veszek, hogy a nitrogéncsökkentéssel is ők fognak jól kijönni. Felsejlik Kishantos szétbaszáása.

Sztem ezt rosszul értékeled.

Kimaradt egy "is".

Érti ő, válaszolni nem tud ennyire futja, csak a kényszert nem értem, miért szükséges, ha láthatólag nem megy.

Kérlek, ne oxigénhiányos állapotban személyeskedj, mert sajnálatos módon nem csak a központozás látja kárát.

:)

Nem volt világos a kérdés? Átfogalmazzam? Vagy túl paraszt vagy ahhoz, hogy egyenesen válaszolj rá? A második kérdés pedig az általad tett állításra vonatkozott. Természetesen nem gondolom, hogy szavahihető vagy, mégis reményt keltő volt olvasni, hogy mérget veszel valamire.

:)

Holland eset: https://www.techarp.com/business/dutch-close-farms-climate-change/

Ez nem máról holnapra hevenyészve készült. Ezzel itthon is egyet lehet érteni. Nem hatálybalépés előtt órákkal/napokkal jelentettek be valamit.

Ez annyiban is ONTOPIK, hogy kínai nézőpontból láttatja a holland eseményeket. Ez igen jó felütés NY vs K témában:

So what the Chinese 50 Cent Army (wumao, 五毛) and pro-CCP netizens are deriding as chaos, is really just people expressing their real freedom of speech, which includes the right to protest. Try that in China, and see what that gets you.

A spanyol eset már közelebb van, de nem gondolom hogy ez általános lenne. (nálunk sajnos bármelyik területen megindulhat az improvizáció vagy a gyors beavatkozás képessége - attól függ honnan nézzük)

E szerint emberek állami támogatásra építve kezdtek vállalkozásba: https://solartechreview.com/2022-02-25-62000-spaniards-bankrupt-after-s… Az állam nem tartotta a garantált átvételi árat. Ez ugyanaz a szocialista átverés mint nálunk a rezsicsökkentés. (Csak a csomagolás más) Náluk vállalkozókat (befektetőket) vertek át akiktől azért valamiféle kockázatelemzés elvárható lett volna, nálunk ezt kb mindenkivel eljátszotta a kormány. Nálunk is aki kockázatot értékelt nem dőlt be a (szocialista) rezsicsökkentésnek és kezelte a kockázatot, de nálunk az érintettek nem befektetők vagy vállalkozók hanem egyszerű fogyasztók. (Basszus ott ezt a szocialisták csinálták, nálunk meg...) A HMK napelem számításod is a kockázatok felsorolásából áll és azonnal láttad, hogy a szaldó eltörlés boríthatja a megtérülési tervet. (Eleve úgy álltál hozzá, hogy a mindenkori Magyar vezetésben nem lehet megízni mert bármikor eltörölhetik) A spanyolok ezt nem látták... (vagy ők akkor még bíztak...)

Már pedig a kormányba vetett bizalom egy fontos érték. Ezt kellene, hogy kimutassa a szavazás 4 évente. Ezt a "konzervatív" narratívában még jobban így gondolják. 

Akkor most ez az érték hova lett? Nem az volt a kezdő felvetésem, hogy ahhoz hogy közvetítő ország legyünk a bizalmat kellene kiépíteni? Hogy tudott ekkorát fordulni ez a szál?

"Senkiben nem lehet megbízni." - Ezt a helyi környezetből tanultad mint a sikerhez vezető alapvető megfontolást? Az azért durva ha az állam megbízhatóságát a Jóska Pista szintjére helyezed miközben stabil a politikai berendezkedés.

Az nem lehet, hogy máshol ez a bizalom eleve adott és ott jobb vállalkozni, élni?

Oké. Helytelen volt a megfogalmazás. Hosszabb távon 10-20 év senkiben, mert változhatnak  a szereplők motivációi és körülményei. Rövidtávon a bizalom alap. Hosszabb távon minden értelmes ember szerződik, mert kb mindenki elfelejti miben állapodtak meg. 

Ne forgassuk ki. Köszönöm. Most már remélem neked is érthető.

 

 

ps.: Esetünkben már korábban megsejthető volt, hogy nem fenntartható hosszabb távon. Megjegyzem nem is hallottam hosszú távú ígéretet senkitől.